Veganismul si distrugerea sanatatii
#2269
Posted 30 April 2021 - 19:18
ClaudiuCC, on 30 aprilie 2021 - 16:32, said:
sigur, dar baza sunt carbohidratii. spre exemplu daca pui doua persoane pe 2 biciclete, iar o persoana se hraneste cu carbohidrati si cealalta cu grasimi si carne, persoana pe carbohidrati castiga pt ca acest macronutrient este baza. Nu neaparat. Cand vorbim de efort fizic intens cu siguranta o dieta bogata in carbohidrati castiga detasat. Dupa cum am spus, in timpul efortului anaerob grasimile nu sunt potrivite. Ca sa furnizeze energie ele se ard in prezenta oxigenului, proces care incarca rezervele de ATP foarte lent. In schimb glicogenul poate furniza energie pentru a crea molecule de ATP destul de rapid prin sistemul glicogen-acid lactic. E de 2.5 ori mai rapid decat sistemele oxidative motocondriale si cam la jumatate fata de sistemul fosfatilor. Problema e ca rezervele de glicogen sunt destul de mici, nu uita ca sportivii de anduranta foarte mare, in timpul probelor care dureaza mai multe ore in sir, utilizeaza bauturi cu carbohidrati sau alte tipuri de suplimente pentru a le furniza glucoza suplimentara. Altfel performantele lor ar scadea drastic dupa epuizarea rezervelor de glicogen. Rezervele de grasimi sunt mult mai mari si pot oferi energie pe timp mai indelungat fara aport caloric din exterior. Problema e ca e efortul ar trebui mentinut la o intensitate destul de slaba si trebuie sa fii adaptat la o dieta bogata in grasimi de mai mult timp. Adica sa devii eficient la utilizarea grasimilor pe post de combustibil, insa dupa cum am spus, cu conditia ca efortul sustinut e de o intensitate foarte slaba. Acum daca e sa ne referim concret la cazul tau cu bicicleta depinde de urmatoarele: 1. Intensitatea efortului 2. Daca in timpul efortului au voie sa se alimenteze sau nu. 3. Istoricul fiecaruia ce tine de dieta. 4. Or mai fi si altele care imi scapa In practica e clar ca sportivii care se bazeaza pe o dieta high carb sunt avantajati. Nu-s obligati neaparat sa gestioneze foarte atent nivelul de efort si in plus pot folosi bauturi care sa le ofere rapid glucoza in sange. https://lacliniquedu... Cateva idei in linkul acesta. Si 23 de studii despre slabire lowcarb vs lowfat. https://www.healthli...TOC_TITLE_HDR_3 |
#2270
Posted 30 April 2021 - 20:46
ca sa castige maratonul, ciclistii trebuie sa foloseasca neaparat sucuri cu glucoza. nu am auzit de ciclist care sa fie fat adapted si sa castige cursa impotriva unui ciclist care se bazeaza pe zahar in timpul cursei. ergo, carbohidratii castiga
Fluk3, on 30 aprilie 2021 - 17:03, said:
Asa e cand nu intelewgi ca si grasimile au un rol esential... Fluk3, on 30 aprilie 2021 - 17:03, said:
Problema este ca marea majoritate a veganilor (poate ca 1-2% nu) sunt nevoiti sa ia acele suplimente ori daca nu le iau, in cativa ani dezvolta niste carente de toata frumusetea pe cand intr-o alimentatie omnivora diversificata nu prea cred ca esti nevoit doar daca traiesti probabil intr-o zona in care pamantul e lipsit de orice fel de nutrienti... Edited by ClaudiuCC, 30 April 2021 - 20:56. |
#2271
Posted 30 April 2021 - 21:08
Quote nu am auzit de ciclist care sa fie fat adapted si sa castige cursa impotriva unui ciclist care se bazeaza pe zahar in timpul cursei uite atleti care folosesc alte surse de energie : Quote CK: Do you take MCT Oil? ZB: Yes, I always keep a big bottle of it in my cupboard. I don’t typically use it during workouts or races, but use it in my daily nutrition and occasionally with my pre-run coffee or tea. Daca fugi ca si asta 100 de mile dintr-o bucata dar pe carbs esti tare ... doar ca ma cam indoiesc ca o sa poti [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/96VZFklUM_Q?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Daca nu aveti rabdare urmariti de la minutul 3 unde incepe sa spuna ce mananca. Quote cine a zis ca grasimile nu sunt esentiale ? Am aflat ca exista si asa ceva : https://www.taylorwo...egan-fatphobia/ Quote exagerezi Posted Image Posibil ca unii sa fie plant adapted si sa-si ia tot ce au nevoie doar din plante desi ma indoiesc ca asta reprezinta marea majoritate a oamenilor. |
#2272
Posted 30 April 2021 - 21:46
discutia a pornit de la un ciclist normal si am ajuns sa ii comparam pe acesta cu alergatori pe distante de 160 km ... tare.
Edited by ClaudiuCC, 30 April 2021 - 21:46. |
#2273
Posted 30 April 2021 - 22:11
Quote ca sa castige maratonul, ciclistii trebuie sa foloseasca neaparat sucuri cu glucoza. nu am auzit de ciclist care sa fie fat adapted si sa castige cursa impotriva unui ciclist care se bazeaza pe zahar in timpul cursei. ergo, carbohidratii castiga Cred ca e aceeasi mancare de peste cand vorbim de anduranta. Posibil ca un sport ce necesita o cantitate de energie enorma intr-un timp foarte scurt sa fie mai avantajat de consumul de carbohidrati, cu asta sunt de acord. |
#2274
Posted 30 April 2021 - 22:11
#2275
Posted 30 April 2021 - 22:22
in momentul in care vorbim de sport de anduranta pe 100 km, se schimba datele problemei, fiecare maratonist adoptand de la un nivel la altu diferite metode de alimentatie. dar la nivel de om simplu, carbohidratii sunt suficienti pt a duce o cursa de de 13 mile. (jumatate de maraton)
|
#2276
Posted 30 April 2021 - 22:36
Fluk3, on 30 aprilie 2021 - 22:11, said: Posibil ca un sport ce necesita o cantitate de energie enorma intr-un timp foarte scurt sa fie mai avantajat de consumul de carbohidrati, cu asta sunt de acord. Daca timpul e extrem de scurt (1-5 secunde) nu stiu daca este diferenta intre tipurile de diete. Cantitatea de ATP stocata in muschi permite un efort foarte intens pe o durata de 1-3 secunde. Dupa ce se epuizeaza e nevoie ca noi molecule de ATP sa se produca in continuu cu cel putin aceeasi viteza cu care se consuma de catre muschi. Astfel ca dupa ce s-a utilizat ATP-ul stocat in muschi sursa de energie devine Fosfocreatina stocata in muschi, denumita si creatin fosfat. Aceasta se poate discompune in creatina si ion fosfat eliberand cantitati mari de energie. O legatuta de fosfocreatina are mai multa energie decat o legatura din ATP. Circa 10300 calorii pe mol fata de 7300. De aceea fosfocreatina poate cu usurinta furniza suficienta energie pentru a resintetiza legaturile macroergice ale ATP-ului. In plus, cei mai multi muschi au stocata de 2 pana la 4 ori mai multa fosfocreatina decat ATP. Transferul de energie de la fosfocreatina la ATP se petrece intr-o fractiune de secunda. Practic intreaga energie stocata sub forma de fosfocreatina e disponibila ca si ATP. Fosfocreatina si ATP-ul formeaza sistemul energetuc al fosfatilor. Impreuna, ei pot furniza o putere musculara maximala pentru o perioada de pana la 8-10 secunde. Suficient pentru o alergare la viteza de 100m. Aceasta energie e utilizata pentru izbucniri scurte maximale ale muschilor. Dupa ce se epuizeaza si Fosfocreatina intra in joc glicoliza glicogenului. Deci ca idee, sistemul fosfatilor asigura energie foarte rapida pentru 8-10s, sistemul glicogen - acid lactic 1.3 - 1,6 minute dar de 2 ori mai lent. Si sistemul aerob - nelimitat, mult mai lent decat sistemul glicogen-acid lactic, atata timp cat exista principii nutritive. La aerob se utilizeaza atat glucoza cat si acizi grasi, chiar si aminoacizi. Deci revenind, nu stiu daca in primele, sa zicem, 5 secunde de efort foarte intens conteaza tipul de dieta avand in vedere consumul de glicogen incepe aproximativ peste 8-10s de efort. Practic in sala de sport primul set de vreo 2-3 repetari maximale nu consuma deloc glicogen. Abia dupa primul set, in timpul pauzei dintre seturi, se consuma glicogen pentru a reface rezervele de ATP. Edited by vinciun, 30 April 2021 - 22:40. |
#2277
Posted 30 April 2021 - 22:51
Foarte scurt ma refeream cum spuneai tu la o alergare de 100m sau aruncarea greutatii samd.
Apropo, ce se intampla in momentul in care sa zicem ca sportivul face exces de zel si isi termina resursele de glicogen atat din muschi cat si din ficat ? Sau mai exact, ce se intampla cu un sportiv care e obisnuit sa exerseze pe carbs si sa consume glicogen, sa faca niste seturi intense si pauza... set pauza. ? Se opreste ? Mai poate la aceeasi intensitate ? Un om normal isi consuma resursele la pas cam intr-o ora jumate. Dar daca efortul este sustinut si intens ? Vorbim aici foarte mult de sportivi de activitati intense dar trebuie sa tinem cont ca majoritatea activitatilor oamenilor de rand sunt de fapt de anduranta. Foarte rar avem nevoie de energie multa intr-un timp foarte scurt, in rest energia ideala ar fi aia care tine mult si o avem pe tot timpul zilei. Edited by Fluk3, 30 April 2021 - 22:58. |
#2278
Posted 30 April 2021 - 23:17
Daca nu iei pauza limitarea apare in primul rand din cauza acumularii de metaboliti si nu din cauza epuizarii glicogenului. Se acumuleaza metaboliti si acid lactic in muschi intr-o concentratie prea mare, apare durere, nu mai poti continua setul. In cazul seriilor foarte grele limitarea e data de sistemul nervos central, se epuizeaza si nu mai trimite impulsuri nervoase atat de puternice. Dupa o pauza de cateva minute poti continua fiinca SNC se reface si se elibereaza metabolitii din muschi. Daca golesti complet rezervele de glicogen performanta scade drastic. Ma refer la efort anaerob, unde sursa principala de energie e glicogenul.
Totusi chiar daca ai avea glicogen din belsug oricum nu poti depune efort foarte intens multa vreme. Limitarile apar din cauza sistemului nervos si hormonal. Fluk3, on 30 aprilie 2021 - 22:51, said:
Foarte scurt ma refeream cum spuneai tu la o alergare de 100m sau aruncarea greutatii samd. Apropo, ce se intampla in momentul in care sa zicem ca sportivul face exces de zel si isi termina resursele de glicogen atat din muschi cat si din ficat ? Sau mai exact, ce se intampla cu un sportiv care e obisnuit sa exerseze pe carbs si sa consume glicogen, sa faca niste seturi intense si pauza... set pauza. ? Se opreste ? Mai poate la aceeasi intensitate ? Un om normal isi consuma resursele la pas cam intr-o ora jumate. Nu cred. Daca mergi lent o poti face ore in sir. Dupa ce se epuizeaza rezervele de glicogen se trece pe acizi grasi si aminoacizi. Si da, daca omul e obisnuit cu mult carbo, dupa ce-si epuizeaza rezervele va pierde mai multi muschi decat ala pe grasimi. Corpul va fabrica glucoza din aminoacizi prin gluconeogeneza. Dar si individul obisnuit cu grasimi va arde aminoacizi daca depune efort intens si nu prea are glicogen la dispozitie. Fluk3, on 30 aprilie 2021 - 22:51, said:
Foarte scurt ma refeream cum spuneai tu la o alergare de 100m sau aruncarea greutatii samd. In cazul asta nu cred ca are mare importanta. Se observa si in practica la cei care trec pe keto. Dupa ce se adapteaza multi spun ca revin la aceeasi forta doar ca trebuie sa aiba grija mare cu volumul, il tin la minim, nu-si permit sa se antreneze ca atunci cand consumau carbo din belsug. |
|
#2279
Posted 30 April 2021 - 23:31
Ce spui tu se observa foarte pregnant in momentul cand cineva trece de la o dieta normala 60% carbs sa zicem la una low carb. In momentul in care iti termini resursele de carbohidrati si esti tot timpu pe low pt ca nu bagi mai mult de 5% din total daily ammount... o sa fi extrem de epuizat si cu energia la pamant. Adica organismul tot incearca sa consume asa cum era el obisnuit, unii o mai numest is keto flu si e chiar ca si o mica raceala... chiar cu dureri de cap. Nu ma mir daca unii nu pot sa treaca peste asta, la unii tine 2-3 zile la altii si 2 saptamani (mai ales la femei).
Din ce stiu eu, aminoacizi precum Arginina, Glutamina, Methionina sunt responsabili de arderea mai rapida a grasimilor si evitarea stocarii acesteia. Glutamina de ex se arde si produce direct glicogen fara sa provoace mecanismul insulinic de stocare al grasimilor. Pai daca si cei fat adapted consuma aminoacizi cum reusesc strongmen-ii paleo si keto sa puna atata masa musculara pe ei si in acelasi timp facand atata exercitiu in lipsa de carbs... tot timpu low in glicogen ? |
#2280
Posted 01 May 2021 - 00:10
Sa nu se inteleaga gresit. Oricum toti oamenii ard si grasime. Daca nu ar fi asa s-ar ingrasa la infinit, avand in vedere cata grasime consuma zilnic oamenii. Dupa o masa copioasa in primul rand se ard carbohidratii si dupa aia, intre mese sau in timpul noptii se utilizeaza si grasimile. Ca sa intri in rezervele de grasime nu e neaparat sa epuizezi complet glicogenul. In timpul activitatilor usoare, pe masura ce rezervele de glicogen se golesc, ponderea utilizarii grasimilor tot se mareste.
Fluk3, on 30 aprilie 2021 - 23:31, said:
Ce spui tu se observa foarte pregnant in momentul cand cineva trece de la o dieta normala 60% carbs sa zicem la una low carb. In momentul in care iti termini resursele de carbohidrati si esti tot timpu pe low pt ca nu bagi mai mult de 5% din total daily ammount... o sa fi extrem de epuizat si cu energia la pamant. Adica organismul tot incearca sa consume asa cum era el obisnuit, unii o mai numest is keto flu si e chiar ca si o mica raceala... chiar cu dureri de cap. Nu ma mir daca unii nu pot sa treaca peste asta, la unii tine 2-3 zile la altii si 2 saptamani (mai ales la femei). Din ce stiu eu, aminoacizi precum Arginina, Glutamina, Methionina sunt responsabili de arderea mai rapida a grasimilor si evitarea stocarii acesteia. Glutamina de ex se arde si produce direct glicogen fara sa provoace mecanismul insulinic de stocare al grasimilor. Pai daca si cei fat adapted consuma aminoacizi cum reusesc strongmen-ii paleo si keto sa puna atata masa musculara pe ei si in acelasi timp facand atata exercitiu in lipsa de carbs... tot timpu low in glicogen ? Reusesc fiindca si consuma nu doar ard. Adica, sa zicem ca au ars 20 g de proteine dar au mancat 120 in schimb sau mai mult. In final raportul anabolism/catabolism conteaza. Ce spui tu despre faptul ca se simt slabiti la inceput e din alta cauza, nu muschii. Problema e la creier,ii ia ceva timp pana trece pe corpi cetonici in loc de glucoza. De aici si starea aia. In plus la ei corpul devine si mult mai eficient in utilizarea glicogenului. Adica il foloseste strict acolo unde trebuie, nu face risipa. Mereu unde e posibil se utilizeaza arderea grasimilor si a corpilor cetonici. Ficatul va produce o cantitate mica de glicogen pentru situatiile cand e absolut necesar. In mare parte din aminoacizi. Dar oricum, acei care-s pe keto reduc mult volumul antrenamentelor de forta. Sa nu mai spun ca la acei care utilizeaza steroizi metabolismul e mereu de partea lor. Adica pastreaza foarte bine masa musculara si ard multa grasime. Cred ca ei pot produce glicogen inclusiv si din grasime. De aia e plin youtubul de culturisti de care vrei: vegani, carnivori etc. Fluk3, on 30 aprilie 2021 - 23:31, said: Glutamina de ex se arde si produce direct glicogen fara sa provoace mecanismul insulinic de stocare al grasimilor. Pai daca se arde inseamna ca elibereaza energie nu produce glicogen. Daca produce glicogen inseamna ca nu se arde dar se produce glucoza prin gliconeogeneza. Cand consumi proteine tot creste glicemia in sange si prin urmare se elibereaza insulina. Nu ca atunci cand consumi cantitati mari de carbo desigur. Doar leucina si lizina fac parte din aminoacizii care nu produc glucoza prin gluconeogeneza. In rest toti pot produce glucoza la nivelul ficatului. Izoleucina, fenilalanina, triptofanul si tirozina sunt susceptibili de a se transforma atat in glucoza cat si in corpi cetonici. De mentionat ca aminoacizii pot fi convertiti in glucoza de ficat dupa care fie glucoza e stocata sub forma de glicogen, fie transportata catre organe si tesuturi pentru a fi arsa. Totodata aminoacizii pot fi arsi direct prin ciclul krebs in timpul efortului aerob si sa produca energie. |
#2281
Posted 23 January 2022 - 13:43
Undeva in analele forumului exista informatia ce ma intereseaza, dar sper ca cineva din acest topic sa stie la ce ma refer.
Ce combinatie de leguminoase sau cereale contine toti aminoacizii unei proteine de carne? Parca tin minte ca era fasole... cu ceva. |
#2282
Posted 23 January 2022 - 21:28
Ce vrei tu ar putea să nu fie foarte simplu dacă exactitatea contează.
Poți folosi https://tools.myfood...ein-calculator/ Uite ce exemple am încercat eu. Vegetalele au mai multe calorii dar și mai "mulți" aminoacizi, 95 vs. 88 (un punctaj inventat de mine, media procentajelor). 20220123_211642.jpg 89.4K 21 downloads 20220123_211612.jpg 85K 21 downloads |
#2283
Posted 04 February 2023 - 00:16
Am convins o cunostinta vegana de vreo 8 ani de zile sa reintroduca carnea, ouale, laptele in alimentatie. Ajunsese o epava, cu depresie, anemie, dinti cariati. Deci, se poate!
Edited by Dany_Darke, 06 February 2023 - 14:08. |
|
#2284
Posted 11 February 2023 - 11:42
badkarma, on 04 februarie 2023 - 00:16, said:
Am convins o cunostinta vegana de vreo 8 ani de zile sa reintroduca carnea, ouale, laptele in alimentatie. Ajunsese o epava, cu depresie, anemie, dinti cariati. Deci, se poate! |
#2285
Posted 11 February 2023 - 13:29
EXIT, on 27 aprilie 2021 - 11:42, said:
Simpla includere în alimentație a unei cantități mici de șunculiță afumată de la țărani, lebăr, tobă, cârnați de la bunicu' de la țară, unt și lapte gras direct de la vacă te bagă într-o categorie cu risc crescut de cancer și boli cardiovasculare. https://www.hsph.har...rocessed-foods/ Quote lactatele au grăsime saturată (și trans!) care îți crește riscul de boli cardiovasculare. https://www.health.h...n-saturated-fat Edited by donjoe, 11 February 2023 - 13:31. |
#2286
Posted 11 February 2023 - 13:51
donjoe, on 11 februarie 2023 - 13:29, said:
Grav dezinformat(or) ca un vegan militant adevărat. Alimentele procesate nu sunt toate la fel de procesate și nu aduc aceleași riscuri, și nu de la orice cantități. Bagi niște hipersimplificări de ajung să mă întreb dacă ai făcut măcar 16 anișori. https://www.hsph.har...rocessed-foods/ ... Quote
Cancer - Carcinogenitatea consumului de carne roșie și carne procesată Ce considerați carne procesată? Carnea prelucrată se referă la carnea care a fost transformată prin sărare, întărire, fermentare, fumat sau alte procese pentru a îmbunătăți aroma sau a îmbunătăți conservarea. Majoritatea cărnii procesate include carne de porc sau carne de vită, dar carnea procesată poate conține și altă carne roșie, păsări de curte, organe sau subproduse din carne, cum ar fi sângele. Exemple de carne procesată includ hot dog (frankfurters), șuncă, cârnați, carne de vită corned și biltong sau carne de vită, precum și carne din conserve și preparate pe bază de carne. ... Carnea procesată a fost clasificată în grupa 1, cancerigenă pentru om. Ce înseamnă asta? Această categorie este utilizată atunci când există suficiente dovezi de carcinogenitate la om. Cu alte cuvinte, există dovezi convingătoare că agentul provoacă cancer. Evaluarea se bazează, de obicei, pe studii epidemiologice care arată dezvoltarea cancerului la oamenii expuși. În cazul cărnii procesate, această clasificare se bazează pe dovezi suficiente din studii epidemiologice conform cărora consumul de carne procesată provoacă cancer colorectal. ... O analiză a datelor din 10 studii a estimat că fiecare porție de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic crește riscul de cancer colorectal cu aproximativ 18%. Quote
Asociația Americană a Inimii recomandă o dietă cu maxim 5 - 6% din calorii din grăsimi saturate. De exemplu, dacă aveți nevoie de aproximativ 2.000 de calorii pe zi, nu mai mult de 120 dintre ele ar trebui să provină din grăsimi saturate. Adică aproximativ 13 grame de grăsimi saturate pe zi. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users