Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...
 Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...
 switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa
 cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS
 

Recomandare caine paza

- - - - -
  • Please log in to reply
221 replies to this topic

#145
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,476
  • Înscris: 04.05.2006
Depinde de mai mulți parametri.
Vrei sa ții câinele strict in curte+plimbări scurte prin zona? Vrei sa îl iei cu tine și prin concedii/ieșiri pe la munte, etc? Vrei sa faci cu el diverse activități fizice? Ce gen de activități? Locuiești la Câmpie sau la deal/munte?
Etc etc.
Alegerea unui câine trebuie sa tina cont de mulți factori.
Eu sunt subiectiv, sunt la al treilea Schnauzer și nici măcar nu i-am luat pentru paza :)

#146
Freddy12

Freddy12

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,493
  • Înscris: 15.09.2010
Greu de gasit pe cineva care a avut toate rasele pentru a face o comparatie. In afara de asta sunt diferente si de la individ la individ chiar daca sunt de aceeasi rasa.  Pentru paza se recomanda un caine de talie mare si unul de talie mica, acestia din urma fiind mult mai alerți. Dogii germani ai verisoarei mele dormeau bustean in casa in timp ce hotii operau in garaj. Daca ar fi avut un fox, un pechinez sau alta piticanie, ar fi dat alarma si i-ar fi trezit pe somnorosi.

#147
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,476
  • Înscris: 04.05.2006
sau iti iei doi ciobanesti romanesti si aia e :)

#148
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015

View PostFreddy12, on 04 februarie 2021 - 11:10, said:

Dogii germani ai verisoarei mele dormeau bustean in casa in timp ce hotii operau in garaj. Daca ar fi avut un fox, un pechinez sau alta piticanie, ar fi dat alarma si i-ar fi trezit pe somnorosi.

Dar n-ai de unde ști că temperamentul unui câine e așa. Mi se pare aiurea să iei un câine și să aștepți, în speranța că "face pază". Așa iei un maidanez și îl înveți să latre oricând trece cineva pe lângă casă, mi se pare mai simplu.

Sau, și mai simplu, sistem de alarmă, pe lângă câine, că nu mănâncă și nu se îmbolnăvește. Poate fi ceva rudimentar, de genul Home Alone, cratițe legate de o liță trasă pe lângă card, dacă-ți sare hoțul, se va împiedica de ele, se trezește și câinele, și bunica, și porcul, vedeți ce iese.

#149
anca0an

anca0an

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 30.12.2020
Unul mare, fioros, si unul mic, dar galagios ar putea fi perechea ideala Posted Image Daca ai norocul de unul ca al meu (schnauzer pitic), te asigur ca da alarma de indata ce doar respira cineva pe langa locuinta Posted Image
Am niste amici care au 2 dulai de ciobanesti germani la depozit. Ditamai animalele. Dar anul trecut le-au intrat hotii in depozit si cei 2 nici nu s-au sinchisit sa vocifereze, daramite sa ii alunge.

Edited by anca0an, 04 February 2021 - 16:36.


#150
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,663
  • Înscris: 24.10.2015

View PostRci, on 03 februarie 2021 - 20:26, said:


Daca ar fi sa nu fim subiectivi cum ati face un clasament la rasele pretabile pt paza si aparare? Malinois,ciobanesc german, doberman, rotweiler, schnauzer,cane corso,asia centrala,caucazian,carpatin,bucovina etc

Astia enumerati de tine, strict din punct de vedere al pazei, sunt toti cam pe acolo. diferente mult mai mari exista de la individ la individ decat daca ai face o generalizare ca sa compari rasele intre ele.

Eu am vazut caucazian foarte bun, impunator si protector dar am vazut si fricosi. La fel si despre rottweiler si despre ciobanesc german. Cane corso, doberman si schauzer nu am vazut multi pe viu cum se comporta ca sa am o parere clara in schimb am vazut destule lupte de caini filmate cu cane corso si pot afirma ca-s destul de curajosi si luptatori de fel, nu genul de caini care latra mult dar dupa 2 muscaturi pun coada intre picioare si fug.

Edited by vinciun, 04 February 2021 - 19:14.


#151
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,663
  • Înscris: 24.10.2015

View Postanca0an, on 04 februarie 2021 - 16:35, said:

Unul mare, fioros, si unul mic, dar galagios ar putea fi perechea ideala Posted Image Daca ai norocul de unul ca al meu (schnauzer pitic), te asigur ca da alarma de indata ce doar respira cineva pe langa locuinta Posted Image
Am niste amici care au 2 dulai de ciobanesti germani la depozit. Ditamai animalele. Dar anul trecut le-au intrat hotii in depozit si cei 2 nici nu s-au sinchisit sa vocifereze, daramite sa ii alunge.

Aia doi nu s-au sinchisit sa vocifereze fiindca au fost fricosi, iar daca mai era inca unul mic si fricos si ala taceau toti trei ca pestele in apa cand intra hotul. Eu nu prea cred ca e neaparat nevoie de un caine mare si unul mic. Mai bine 2 de talie medie , de vreo 30kg.  In doi, cainii lucreaza mai bine impotriva intrusului decat unul singur. In caz ca ai un dulau si un pitic, acesta din urma nici nu se mai ia in considerare in caz de o confruntare.

Mie  nu-mi plac cainii isterici, care latra mult si par foarte activi si protectori dar de fapt in situatii reale intra in pamant. Majoritatea cainilor cunosc instinctiv cand e o situatie incordata si periculoasa. Dupa gard, ziua, avand stapanul in ograda langa ei, toate potaiele rup scandurile si-s adevarate fiare.

Aveam un prieten care detinea vreo 4 caini de talie mica, intre 8-15kg cred ca erau toti. Caini obisnuiti din sat. Abia intrai la el in ograda, te inconjurau si faceau urat, daca nu erai atent te mai apucau si de pantaloni, ziceai ca wow ce paza! Intr-o noapte i-au intrat vreo cativa indivizi in ograda, le-au taiat alimentaria electrica a casei si au intrat si i-au luat calculatorul. Pe atunci nu toti aveau calculatoare in sat. Prietenul meu era in aceeasi ograda in alta casuta, vedea totul pe fereastra dar s-a temut sa iasa, avea vreo 14 ani si sora lui 11. Erau singuri acasa. Interesant e ca in noaptea aia nu s-a aratat nici zare de caine in curtea lui. Erau toti ascunsi si taceau morti :D
In general majoritatea cainilor asa se comporta in astfel de situatii. Exceptie pot face acei care au avut dresaj serios in sensul acesta sau/si acei cu radacini de luptatori cum sunt cane corso, pitbull, bandog, amstaff, dogo argentino, bulldog american, presa canario, dog de Bordeaux s.a. Problema e ca oficialii nu recomanda,si pe buna dreptate, incurajarea acestor caini sa atace omul.

In situatii reale stiu si rottweileri care s-au facut ca ploua cand au aparut intrusi pe teritoriu. De multe ori ciobanestii de la stana ( nu de la crescatori care-i produc pentru vanzare) sunt mult mai buni la pazot ograda decat o multime de rase la moda.

#152
Rci

Rci

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 16.06.2020
Locuiesc la curte 1000mp,in oras,am sistem de alarma IP si supraveghere video IP,cainii îi cresc din pasiune,îmi plac si parca o curte fara caine e goala😁e parerea mea.
Am 2 caini in prezent: un metis de fox terrier in varsta de 2 ani(l-am primit gratuit) si un schnauzer urias de 6 luni cu pedigree...Imi surade idea ca pe langa companie cainele sa faca si paza daca e rasa pretabila pt asa ceva,ca doar de aia au fost creati sa si pazeasca..De la fox nu pot emite pretentii,e rasa de vanatoare terrier si se vede lucrul asta,in sensul caci cu omul e prietenos,in schimb cu animalele e feroce(caini,pisici etc)..Nu avertizează daca vine cineva,doar daca trec romi prin fata portii sau cand vin oamenii sa ia gunoiul,in rest la caini sau pisici e f teritorial 😁 Cine stie cu ce a fost corcit,cunosc doar pe mama lui care e fox de rasa pura,taicas-o nu stiu..
Celalalt din haita e altceva,e schnauzer rasa pura,este obedient, afectiv, calm,jucaus,unde merg eu vine si el in spatele meu,îi place sa fie mangaiat,daca-l scot afara din curte la plimbare fara lesa,nu se depărtează tare de mine,iar cand il chem vine imediat,pot iesi cu masina pe poarta fara sa iasa afara din curte, e alt aluat in el,pe fox trebuie sa-l bag in padoc cand ies din curte cu masina, altfel iese din curte si hoinareste pe-afara,nu vine la chemare,vine in schimb acasa cand se satura de hoinarit ,asa ca el sta pe parcursul zilei mai mult in padoc,seara liber in curte..
Schnauzerul e altceva, de asta vreau de la el pe langa companie si paza..Parca l-as vedea mai barbatos daca face si ce la inzestrat natura sa faca, daca vroiam doar pt companie luam bichonel sau altceva micut..
Intrebam de cum vedeti voi din experienta voastra cu cainii si latura asta: paza la caini,la rasele care pt asta au fost create.



#153
Rci

Rci

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 16.06.2020
Vinciun,asta sper si eu de la al meu schnauzer sa faca pt ce a fost lasat de natura sa faca,adica paza si aparare.
Sper sa fi ales temperamentul potrivit,asa e f ascultator si atasat.

#154
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015

View Postvinciun, on 04 februarie 2021 - 19:38, said:

Mie  nu-mi plac cainii isterici, care latra mult si par foarte activi si protectori dar de fapt in situatii reale intra in pamant.

Orice câine care rupe gardul când trece cineva pe lângă, fără să fie învățat să facă asta, o face din frică. Câinele ăla e speriat. În general așa sunt ăștia de curte, că la noi un câine de curte e înțeles a fi crescut fără să ia contact cu altceva decât curtea. Și se dezvoltă cu ceva probleme, e anxios, speriat, agresiv. Asta nu înseamnă că el face asta ca "pază".

Eu aș zice să lăsăm treaba cu "câine de pază" profesioniștilor, cei care antrenează câini pentru așa ceva. Că-ți iei un dulău, îl traumatizezi închizându-l într-o curte, iar ăla e disperat, isteric și ar rupe pe oricine calcă în curte, nu e vorba de pază.

Mi se pare inconștiență să cultivi agresivitatea asta într-un câine, cât timp nu ești profesionist și nu știi ce înseamnă. În urmă cu puțin timp, câinele unui prieten a fost efectiv rupt în două și omorât de un ciobănesc german scăpat dintr-o curte. Ăla nu mai pășise afară până atunci, a ieșit și a făcut prăpăd. De altfel, sunt sigur că stăpânul era foarte fericit că are un câine care-l "păzește". De fapt avea un câine isteric și speriat, că ei de-asta sunt agresivi de cele mai multe ori, de frică.

#155
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,663
  • Înscris: 24.10.2015
Greseala mare sa tii cainele inchis doar in curte.

Dar daca tot ai pornit vorba ce inseamna paza pentru tine de la un caine? Cam ce ar trebui sa faca?

#156
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,663
  • Înscris: 24.10.2015
La sate multi inca isi iau caini cu scopuri utilitare nu sa doarma cu ei in pat sau sa bage bani in ei pe tot felul de dresori ca sa faca circ cu cainele.

#157
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,476
  • Înscris: 04.05.2006
Da....și le taie coada cu toporul sa ii facă rai...

#158
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,663
  • Înscris: 24.10.2015
Asta e alta discuție, unii isi bat joc de ei hranindu-i doar cu știuleți dar sunt si oameni care ingrijesc cum trebuie. Sau vreti sa spuneti ca s-au ales cumva oamenii? Acei de la oras super culti, educati si civilizati dar la sat traiesc doar salbatici,prosti, inapoiati?

#159
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,476
  • Înscris: 04.05.2006
Ai dreptate, nu putem generaliza. La oras s-au mutat mulți dintre sălbaticii aia inapoiati....

#160
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015

View Postvinciun, on 04 februarie 2021 - 23:50, said:

Greseala mare sa tii cainele inchis doar in curte.

Dar daca tot ai pornit vorba ce inseamna paza pentru tine de la un caine? Cam ce ar trebui sa faca?

Câinele, la nivel rudimentar face pază doar prin existența sa. Un hoț se va gândi de două ori înainte să încerce să intre într-o curte cu un câine. Indiferent ce câine ai, e bun din punctul ăsta de vedere. Prezintă un element imprevizibil.

Mai departe, depinde de ce ai nevoie. Sunt care stau la stână sau prin locuri izolate, iar câinii lor sunt buni și să țină lupii sau vulpile la distanță.



Nu aș ști ce înseamnă cânine pentru pază și ce-ar trebui să facă cum să fie. Dar cred că știu ce NU ar trebui să fie nici un câine. Nu ar trebui să fie frustrat, anxios până la nivelul la care sunt marea majoritate a câinilor ținuți în curte din România. Și ce e mai grav, e că mulți înțeleg asta ca "pază", că țin un animal încolțit, iar el începe să fie rău.

Bunicii noștri nu știau mai mult, ăla era nivelul la momentul respectiv, când puneau câinele în lanț și-l hrăneau cu apă cu pâine sau mămăligă. Noi știm.

#161
Rci

Rci

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 16.06.2020
Salutare, referitor la cainii norocosi care locuiesc la curte si au libertate de miscare, sunt de acord si cred ca e obligatoriu să fie plimbati si in afara curtii prin diferite locuri..
Cainii mei au parte de plimbari in afara curtii prin oras,printre oameni si animale, e drept ca nu fiecare zi,doar de câteva ori pe săptămână,au padoc acoperit si custi individuale din lemn, izolate cu vata bazaltica de 5cm ,locuiesc afara indiferent de temperaturi, nu-i culc in casa inveliti cu plapuma, cum de alfel chiar am mai vazut (doberman in apartament, chiar Malinois)
Cred ca e un chin pt cainii de talie mare sa stea in apartament cu cateva plimbari pe zi in lesa)
Acum daca ne referim la paza,din punctul meu de vedere cainele care are in gena latura asta, trebuie să faca paza.
Adica,sa nu latre ca descreieratul la pasari,frunze,sau in cor cu alti caini plictisiti de traiul pe care-l au, sa latre daca e cazul..Ca exemplu:daca cineva se oprește suspicios în fata proprietatii, sa avertizeze, daca cumva incearca sa forteze intrarea sau sa sara gardul,sa latre si sa muste daca intrusul nu da inapoi,sa-si apere stapanul daca intra cineva peste el in casa,nu sa-l linga pe maini si in fund..Sa actioneze...Un caine ceva de genul barbatos,curajos,poti zice ca face paza..Ceva de genul vreau de la schnauzerul meu, pe langa companie si joaca, sa-si faca treaba cu care a fost inzestrat de la natura..
Am vz si eu exemplare de Asia centrală fricosi, cane corso,malinois,de care doar prezentarea generala de rasa se leaga,in rest..


#162
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,663
  • Înscris: 24.10.2015
Corect ce spui dar nu e neaparat cazul majoritatii cand spui despre anxiosi si frustrați. Multi au cate 4-5 de talie mica pe care ii tin mereu liberi, ies prin drum si fac ce vor. Nu spun ca e bine sa lasi cainii asa de capul lor dar aia latra si ataca oamenii care se apropie de ograda lor fiindca au instinctul de a-si proteja teritoriul. Ei isi pazesc spatiul, cuibul, familia, nu  e nevoie de mare dresaj. Cand stapanul iese ei se potolesc daca asa au fost educati de mici. Dar stiu si cazuri despre care vorbesti, foarte multe, cand cainele e crescut ferit de lume ca apoi sa fie pus in lant si acolo moare. Evident ca au o viata infernala acestia.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate