Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani
 Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...
 Dade, dade

Probleme accesare nr test telefon

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...
 Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...
 

Windows 7 - Licenta ESD (licenta electronica), este legal sau nu?

- - - - -
  • Please log in to reply
86 replies to this topic

#73
dan74mm

dan74mm

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,136
  • Înscris: 16.03.2006

Quote

PREVEDERILE LEGALE PENTRU ACHIZIȚIONAREA  DE LICENȚE SOFTWARE ȘI PRODUCT KEYS SECOND HAND

Principii generale privind situația juridică la vânzarea produselor software folosite (second -hand)
În mod uzual, un drept nelimitat de folosință al unei licențe software, dobândit în mod legal, poate fi vândut unei părți terțe (unui terț).
Curtea Europeană de Justiție (EuGH), în calitate de organ principal al jurisprudenței
Uniunii Europene, prin intermediul hotărârii EuGH C-128/11, oferă claritate în această chestiune și declară comerțul cu programe software ca fiind legal.
Curtea Europeană de Justiție (EuGH) a decis că este permisă de asemenea și comercializarea produselor Software second-hand transmise (comercializate) online.
Lucrul de care trebuie sa se țină cont este acela că vânzătorul trebuie să șteargă toate copiile programului respectiv din propriul sistem.
Sistemul ‘myKey’ are rolul de a verifica, înainte de achiziționarea și vânzarea produselor software, licența și condițiile de vânzare (cumpărare) ale softului respectiv și de a asigura curățarea corespunzătoare a sistemului pentru facilitarea unei transmiteri legale a licențelor software către clienți

Ce înseamnă epuizarea drepturilor?
În legătură cu vânzarea produselor software folosite (second-hand) se vorbește în mod uzual de epuizarea drepturilor de distribuție ale producătorului software (așa numitul principiu al epuizării). Ce se ascunde de fapt în spatele acestui principiu?
În acest caz, principiul epuizării prevede că în situația unei prime vânzări a unei copii a produsului software second-hand, în cadrul Comunității Economice Europene (“piața comună” –ce include Uniunea Europeană plus Norvegia, Islanda, Liechtenstein), revânzarea programului software respectiv este permisă fără acordul dezvoltatorului (producătorului).
Producătorul Soft-ului nu mai are, în consecință, nici o influență cu privire la ce se întâmplă ulterior cu produsul său software. Astfel, noul proprietar (deținător) poate să revândă produsul in mod liber.
Curtea Europeană de Justiție (EuGH) a subliniat în hotărârea fundamentală EuGH C-128/11, faptul că și în cazul unei alienări (transmiteri) ulterioare a dreptului asupra licenței, producătorul software-ului nu se va mai putea opune revânzării copiei acestui program.
De asemenea în cazul primei vânzări, modul de distribuție nu este relevant– respectiv dacă distribuția se face fizic sau digital.
Curtea Europeană de Justiție (EuGH) stabilește de asemenea în mod clar faptul că în cazul licențelor dobândite online pentru programele software (folosite) cumpărate, cumpărătorul are dreptul să descarce din nou programul respectiv de la dezvoltator (producător) iar epuizarea dreptului de distribuție asupra copiei programului se extinde și asupra versiunilor îmbunătățite și actualizate ale softului respectiv.

Situația juridică în cazul vânzării de licențelor de volum second-hand
Și în cazul vânzării de licențe second-hand multiple și a separării juridice a acestora în cadrul pachetului de licențe, se folosesc prevederile hotărârii (EuGH C-128/11) a Curții Europene de Justiție. În mod analog se
pornește de la prezumpția că principiul epuizării se aplică în cazul fiecărei prime înstrăinări (vânzări) a software-ului.
În acest context, deseori producătorii de software argumentează că în această situație trebuie să se aplice o așa numita “interdicție de separare”, însă aceasta este interpretată în mod eronat.
În conformitate cu jurisprudența Curții Europene de Justiție, această interdicție trebuie să fie limitată și se referă exclusiv la licențele individuale și nu la vânzarea parțială a pachetelor de licențe, ce presupune scoaterea pe piață a unui număr determinat de licențe individuale parte ale aceluiași pachet – cum este cazul licențelor multiple.
Așadar Curtea Europeană de Justiție leagă interdicția de separare doar de situația în care o licență individuală este “descompusă” în scopul folosirii, însă nu și de situația în care o licență (parte a unui pachet de licențe/ licențe multiple) este vândută.
Această interpretare a fost confirmată până în prezent în mod regulat de către jurisprudență.
Prin simpla vânzare nu pot fi generate mai multe licențe decât cele dobândite inițial.
Revânzarea, de asemene, nu este interzisă, din simplul motiv că dezvoltatorul software a alocat un singur număr de serie pentru posturi multiple.
Faptul că referința produsului software este corelată cu unul sau mai multe numere de serie, nu are nici un impact asupra numărului licențelor (potrivit Curții Europene de Justiție).
Pentru asigurarea unui transfer către clienții săi, în conformitate cu legislația în vigoare, myKey ia în considerare totalitatea parametrilor legali existenți.

Situația juridică în cazul vânzării de licențe OEM second-hand
În cazul licențelor OEM este deseori argumentat faptul că o decuplare hardware (computer)-software nu este posibilă, atunci când este vorba despre o versiune software OEM.
În acest scop, condițiile de utilizare stabilite de anumiți producători conțin clauze software speciale, în care se precizează că un transfer al softului OEM este posibilă doar în situația înstrăinării calculatorului (computerului) fie prin vânzare fie prin transfer, sub condiționarea că nici o copie a respectivului software să fie păstrată de către vânzător.
Acestei politici de licențiere i s-a opus însă jurisprudența. Astfel în principiul director al unei hotărâri a Curții Federale Supreme de Justiție germane (BGH, I ZR 244/97) se stabilește faptul că un dezvoltator (producător) software nu își poate impune propriul interes, ca o versiune a programului software (OEM) oferită la un preț competitiv să poată fi vândută doar împreună cu un computer nou stabilind de la început că el oferă doar un drept de folosință limitat bazat exclusiv pe această modalitate de distribuție.
În situația în care versiunea programului este inclusă în circuitul comercial de către dezvoltator sau cu acordul acestuia, distribuția (transmiterea) produsului, pe motivul epuizării dreptului de autor cu privire la restricțiile distribuirii, indiferent de limitările de fond ale dreptului de folosință dobândit, este liberă.

Sursa: https://mykey.softwa...d-in-mod-legal/

Poate daca intra pe aici vreun jurist, stie sa citeasca/inteleaga/interpreteze pentru noi textul de mai sus...

Edited by dan74mm, 14 January 2019 - 08:37.


#74
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Adica asta: https://eur-lex.euro...N0128#document1
Dar cum ramane cu hotararile mai recente? - https://eur-lex.euro...=ALL_ALL&page=2

S-a mai repetat de nenumarate ori ca una este transferul de licenta si alta este revanzarea doar a cheii de activare a unui produs software, adica ceea ce revinde MicroKey.
Cei de la care ai preluat citatul interpreteaza o hotarare mai veche care a avut drept efect revanzarea de mii de chei software (a caror vanzare/ cumparare chiar daca nu a devenit ilegala, utilizarea acestor chei ramane ilegala) care, la randul ei, au produs noi efecte juridice.
Ca sa poti utiliza legal cheia de activare, atunci trebuie sa dovedesti ca ai dobandit licenta prin transfer. Ori acesti vanzatori nu iti ofera nici mediul original de instalare impreuna cu certificatul de autenticitate, nici termenii si conditiile de utilizare a respectivei licente, ba nici macar nu stii cui i-a fost emisa initial licenta. Cum dovedesti ca nu ai primit cheia de activare asociata unei licente casate sau ca nu este vorba de o licenta educationala, ca nu e o licenta multipla emisa pe numele unui singur detinator si revanduta nu doar tie, ci catre alte sute de utilizatori etc., deci ca tu indeplinesti conditiile de utilizare a ei, din moment ce tu primesti doar o cheie?

Edited by _-_, 14 January 2019 - 10:56.


#75
qqp

qqp

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 27.11.2019
sorry ca reactivez acest topic mai vechi dar poate informatia ajuta pe cineva, din cate am inteles (mi-a spus cineva):

nu stiu daca sunt legale sau nu, dar daca vine controlul, esti obligat sa prezinti factura si nu codul de licenta, daca pe factura scrie ca ai licenta, la revedere drum bun, nu iti cere nimeni codul, carti, cd-uri sau holograme

#76
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,149
  • Înscris: 19.09.2005
intrebare.
licentele retail se pot revinde?

#77
bobo323

bobo323

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,681
  • Înscris: 12.06.2015
De ce nu? Revanzarea lor n-are nimic.

#78
bogdanozaurus

bogdanozaurus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 239
  • Înscris: 11.02.2006
Va dau un sfat: am achizitionat de la "licensehub" anul trecut o licenta electronica retail (asa sustineau aia) : mi-am schimbat laptopul ... nu mai poate fi activata licenta . raspunsul tzeparilor  :
" Buna seara,
Licenta dvs nu este transferabila. Daca ati mutat-o de pe un laptop pe un altul, aceasta nu va putea fi folosita. Licenta se poate reinstala doar pe acelasi device. "
pe bune ?!?! o licenta retail poate fi de n ori transferata cu conditia sa fie activata doar pe un device. va sfatuiesc  sa evitati srl-urile astea dubioase ... daca vreti sa achizitionati o licenta electronica , macar indreptati-va catre firme serioase nu pfa-uri de ferentari ...
bafta !

#79
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,149
  • Înscris: 19.09.2005
in codul de licenta pe care ti l-au vandut este o codificare cate iti indica daca w retail sau nu
+ o poti citi direct din cmd

eu am cerut retail si l-am verificat.

Edited by arg, 26 April 2020 - 22:39.


#80
bogdanozaurus

bogdanozaurus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 239
  • Înscris: 11.02.2006

View Postarg, on 26 aprilie 2020 - 22:38, said:

in codul de licenta pe care ti l-au vandut este o codificare cate iti indica daca w retail sau nu
+ o poti citi direct din cmd

eu am cerut retail si l-am verificat.
pe factura este "retail" . oricum, nu au voie sa vanda licente microsoft oem .... am dezinstalat si incercat sa instralez pe alt laptop : "invaild  key" . nici telefonic nu a putut fi validata. am factura, oferta, le-am trimis si printscreen cu comanda (de pe site emag) : primesc mailuri  in care mi se explica diferenta intre oem si retail (desi le-am trimis factura + oferta, etc).  morala: feriti-va de tepari !  nu spun ca toate cheile electronice din RO sunt teapa dar ... mai sunt si "intreprinzatori" ....

Edited by bogdanozaurus, 27 April 2020 - 10:34.


#81
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,149
  • Înscris: 19.09.2005
vezi ca si cheile retail trebuiesc dezactivate inainte de a fi mutate pe alt calculator.

ce tip de cheie ai afli cu
slmgr.vbs /dlv

#82
bogdanozaurus

bogdanozaurus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 239
  • Înscris: 11.02.2006

View Postarg, on 27 aprilie 2020 - 13:40, said:

vezi ca si cheile retail trebuiesc dezactivate inainte de a fi mutate pe alt calculator.

ce tip de cheie ai afli cu
slmgr.vbs /dlv
corect . am facut asta . ma refer la dezactivare . vechiul laptop e acum la un pusti cu linux pe el .... Posted Image ce m-a deranjat au fost ifosele de it-st a unei companii infiintata in 2019 sediu intr-un apartament in satul Rosu care, printre altele, are ca obict de activitate : " -vanzarea directa prin intermediul televiziunii, radio-ului sau telefonului , -licitatii cu amanuntul pe Internet .. " in fine : evitati greseala mea .

#83
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,149
  • Înscris: 19.09.2005
cu comanda aia din cmd vezi exact ce versiune ai.

la mine se vede ca e licente retail de 7 upgradata la 10.

#84
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,574
  • Înscris: 15.06.2004

Quote

vezi ca si cheile retail trebuiesc dezactivate inainte de a fi mutate pe alt calculator.
Cum ?
Ca in mod normal e suficient sa razi windowsul respectiv de pe PC. N-ai de unde dezactiva licenta, cum teoretic e in 10 unde poti asocia licenta la un cont Microsoft. Daca vrei.

Am instalat 7 si 8 Retail de mai multe ori, pe mai multe calculatoare - s-a activat automat fara probleme.

#85
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,149
  • Înscris: 19.09.2005

View Posteiffel, on 28 aprilie 2020 - 10:12, said:

...
Cum ?
...
slmgr.vbs -upk

https://answers.micr...d9-95cee02d3440

faza cu ras sistemul si reinstala merge de cateva ori si pe urma face figuri, trebuie sunat si reactivat.

dar daca tot muti licenta e mai bine sa o dezactivezi manual si pe urma reactivei pe alt sistem.

Edited by arg, 28 April 2020 - 13:56.


#86
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,574
  • Înscris: 15.06.2004
Aia nu dezactiveaza licenta efectiv - sterge cheia de activare din sistem si atat. ( upk = Uninstal Product Key )
Nu transmite nimic la Microsoft ca e dezactivata sau alte chestii ca sa poata fi reactivata.

Problemele de care zici tu se leaga de alte restrictii ale activarilor online - in functie de timpul trecut de la prima activare ai niste limitari ptr reactivare.
Cine avea probleme ? Cei care tot reinstalau sistemul la cateva luni ca nu le mergea bine - atingeau limita reactivarilor online si nu mai mergea decat cu telefon la Microsoft.

#87
bogdanozaurus

bogdanozaurus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 239
  • Înscris: 11.02.2006

View Posteiffel, on 28 aprilie 2020 - 14:01, said:

Aia nu dezactiveaza licenta efectiv - sterge cheia de activare din sistem si atat. ( upk = Uninstal Product Key )
Nu transmite nimic la Microsoft ca e dezactivata sau alte chestii ca sa poata fi reactivata.

Problemele de care zici tu se leaga de alte restrictii ale activarilor online - in functie de timpul trecut de la prima activare ai niste limitari ptr reactivare.
Cine avea probleme ? Cei care tot reinstalau sistemul la cateva luni ca nu le mergea bine - atingeau limita reactivarilor online si nu mai mergea decat cu telefon la Microsoft.
depinde : eu am activat in octombrie 2019 , am dezactivat in aprilie 2020 si nici telefonic nu a mers activata o licenta "retail" pe alt pc ... o sa mai cumpar, cand voi mai avea nevoie chei electronice de activare dar nu din RO (emag & "partenerii") .

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate