Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Probleme accesare nr test telefon

Parola la lock screen
 

Despre vin

* - - - - 2 votes
  • Please log in to reply
54 replies to this topic

#37
Aranzazu

Aranzazu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,108
  • Înscris: 24.09.2018

 jimi91, on 04 octombrie 2018 - 12:22, said:

  ?  adica?  

Adica, tu-ti faci vin de casa natural si Bio, sau ceva porcarie de vanzare?  Din cate spui nimic nu este la nivel international recunoscut, acum inteleg de ce Romania nu figureaza nici unde cand e vorba de alimente sau bauturi.  Nu pot avea incredere in compozitie, ingrediente, materile implicate in proces si altele.   Eu nu trebuie sa-l gust, dar nu-ti zic "Sanatate" ca e reteta de Cancer preparatul tau.

#38
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,270
  • Înscris: 06.07.2007

 jimi91, on 04 octombrie 2018 - 12:16, said:

mai am o intrebare....mana a doua cum se face ? nu am stors strugurii, nu i-am presat....asa ca mai au zeama...din cate am inteles ii las la fermentat o saptamana si pe urma mai fac  doua damigene....
Pai tu nu ai dat strugurii prin teasc? Asa trebuie.
Mana a doua se face asa.
Se ia toata cantitatea de trevere sau cum naiba le zice pe la voi(produsul ramas dupa stoarcerea strugurilor), se baga in butoi si se adauga apa cata vrei. Se lasa acolo o saptamana, In functie de cata apa bagi se calculeaza cantitatea de zahar. De exemplu bagi 50 de litri de apa, vei pune  cam 10 kg de zahar/ 50 litri apa. Atentie,... zaharul il pui dupa ce storci compozitia aia. Exact ca la vin.
Se baga la fermentat si aia e.
Am baut asa ceva, si culmea... e chiar bun la gust. Pare mai baubil decat ala clasic. Dar e o solutie de avarie. Nu recomand... poate doar de incercare.

Edited by dan1980_25, 04 October 2018 - 12:39.


#39
Sidorin

Sidorin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,491
  • Înscris: 12.07.2010

 jimi91, on 04 octombrie 2018 - 12:16, said:

mai am o intrebare....mana a doua cum se face ? nu am stors strugurii, nu i-am presat....asa ca mai au zeama...din cate am inteles ii las la fermentat o saptamana si pe urma mai fac  doua damigene....
Dacă vrei să faci „de-al doilea” pui peste dreve sau cum li se spun în zona ta apă, cantitate aproximativă cu mustul rezultat iniţial. Laşi minim şapte zile la fermentat si procedezi identic ca prima oară. Doar cantitatea de zahăr diferă (minim 7 kg/50 litri). Culmea e că iese un vin mai „băubil” din coaja strugurilor!

#40
iancuMIC

iancuMIC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,255
  • Înscris: 10.01.2016
Hai sa ne intelegem.  Daca ai must care nu are macar, macar 180g/l zahar atunci sigur vei face o posirca. de 9 grade, caruia nu merita sa-i spui vin; un Dealul Bujorului de masa, de pe vremuri. Zaharul are rolul de a corecta aceasta deficienta. Nu cred ca e o blasfemie sa adaugi zahar; e drept n-am pus niciodata pentru ca n-a fost nevoie.
Cand ai propria vie si nu cumperi mustul, poti alege culesul cand strugurii au peste 200-210g/l zahar (depinde si de soi, bineinteles); anul asta la mine a avut 225, mai slab ca anu trecut cand am avut 230.
Daca impotriva zaharului pe post de corector, (nu al cantitatii, adaugand apa Posted Image), nu am obiectii, in privinta a ceea ce se cheama "mana a doua"... pot spune ca ma declar impotriva, adica nu fac asa ceva. N-am vazut niciodata, nici la bunici,  nici la la tata.  Fabricarea vinului era considerata o adevarata hotie in sat, pentru ca, in general pe ala il praduiau; ala a intaia il bea proprietarul si neamurile lui. Posted Image

Edited by iancuMIC, 04 October 2018 - 13:10.


#41
spe_ripper

spe_ripper

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,519
  • Înscris: 04.03.2009

 jimi91, on 04 octombrie 2018 - 11:48, said:


a pus 3kg la 50 de l de damigeeana....am spus ca initial a pus 3 kg de zahar in 7-8 kg de must pe care l-a incalzit un pic sa se dizolve zaharul.....si vinul lui bunicul e cel mai bun si cautat Posted Image....mereu a fost bun;)



am damigene de 50 de l , initial l-am pus aici...dar cand umblu la el, trebuie sa-l scot pe tot, altfel se strica

am terminat acum cu mustul, am in jur de 100 de l....am doua damigene cu vin....


cat despre soiuri de struguri...nu stiu cum se numesc, am doua soiuri, unul cu bobul mic si albastru spre negru (20%) si altul cu bobul maricel albastru foarte dulci si buni...aici asa pun oamenii, zahar...ei pun 5kg de zahar....noi am pus 3 kg, de regula bunicul pune doar 2 kg la damigeana de 50 de l

Ti-ai batut joc de vin. Aia care iti zic ca e bun, spun asa ca e mai ieftin ca cola.
Puneti zahar in el sa il faceti rachiu, nu vin. aia la tara beau si spirt din sticla, orice cu tarie peste 20%

 jimi91, on 04 octombrie 2018 - 12:16, said:

mai am o intrebare....mana a doua cum se face ? nu am stors strugurii, nu i-am presat....asa ca mai au zeama...din cate am inteles ii las la fermentat o saptamana si pe urma mai fac  doua damigene....


Si cum ai facut mustul? Te-ai uitat la struguri si aia au revarsat doar putina zeama?
Mai faci mana a doua? Iti mai bati inca o data joc de vin

#42
romeo2

romeo2

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 195
  • Înscris: 15.06.2007
Zahar se pune obligatoriu....la noi la vinul de dreve i se spune fițco,pe vremea raposatului era foarte la moda, azi putini mai practica metoda.

#43
jimi91

jimi91

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,929
  • Înscris: 08.01.2018
hai sa va explic cum am facut, sa nu mai exista diferite certuri, ce-i drept sunt putin surprins de faptul ca multi nu faceti mana a doua sau ca nu adaugati zahar, ma intrebam daca ar merge si ceva indulcitor natural (melasa) dar nu stiu...poate depinde de zona, poate depinde de soiuri , habar n-am

n-am pus mult zahar, 3kg/50 de l de vin....cica asa se face, tata a zis ca el a copilarit la vie si d-aia a spsu sa punem zahar :))...el voia initial sa puna 5kg, dar mie mi s-a parut bun si era destul de dulce vinul, am considerat ca e prea mult, si am ramas la 3kg....bunicul cred ca nu punea zahar, si era foarte laudat vinul lui (mana I), dar era cam tare pentru gustul meu, d-aia am zis ca poate zaharul il face mai bun...dar chiar si asa, vinul lui mereu a fost cautat, personal , mie mi-a placut mana a doua, era foarte bun....

cum fac mana a doua

a ramas foarte multa zeama de la ei pentru ca nu i-am presat sa scoatem toata zeama din ei, asa ca, facem mana a doua....

#44
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,270
  • Înscris: 06.07.2007

 spe_ripper, on 04 octombrie 2018 - 13:41, said:



Ti-ai batut joc de vin. Aia care iti zic ca e bun, spun asa ca e mai ieftin ca cola.
Puneti zahar in el sa il faceti rachiu, nu vin. aia la tara beau si spirt din sticla, orice cu tarie peste 20%


Sunt curioa ce gust ar avea vinul facut de tine fara zahar, din struguri hibrizi. Ca ca pulitura mai mare nu ai cum sa faci nici daca bagi vodka in el.

#45
fqx

fqx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,213
  • Înscris: 23.08.2014
Anual avem aceasi discutie:)
Se adauga zahar pentru corectie, daca mustul initial nu are zahar suficient.Se poate lasa si asa, insa va fi mai acru, si nu sta mult.Daca continutul de zahar al mustului e foarte mic, exista riscul sa fermenteze doar partial...
Mana a doua, sau cum ii spuneti, este de multe ori mai bul la gust ca vinul initial.Si e mult mai sanatos decat orice vin luat din comert.
Cat despre fierbere, se pune la fiert in recipiente de sticla/lemn/plastic/inox.Cand se termina fierberea si s-a limpezit, se trage in recipiente de sticla/lemn/inox.
Prefer oricand baloanele de sticla deoarece sint foarte usor de spalat.

#46
jimi91

jimi91

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,929
  • Înscris: 08.01.2018

 spe_ripper, on 04 octombrie 2018 - 13:41, said:






Si cum ai facut mustul? Te-ai uitat la struguri si aia au revarsat doar putina zeama?
Mai faci mana a doua? Iti mai bati inca o data joc de vin


i-am zdrobit, fermentat si scurs...dar nu i-am presat sa iasa toata zeama....zgura (strugurele stors) am pus-o in alt butoi si acolo si-a mai lasat zeama, destul de multa, s-a mai adaugat apa (dar nu stiu exact cat, am fost nevoit sa plec) si lasat sa fermenteze inca o saptamana. Mie mana a doua mi-a placut mereu, e mai dulce, mai bun, prima mana e destul de tare pentru gustul meu.

 fqx, on 04 octombrie 2018 - 15:33, said:

Anual avem aceasi discutie:)
Se adauga zahar pentru corectie, daca mustul initial nu are zahar suficient.Se poate lasa si asa, insa va fi mai acru, si nu sta mult.Daca continutul de zahar al mustului e foarte mic, exista riscul sa fermenteze doar partial...
Mana a doua, sau cum ii spuneti, este de multe ori mai bul la gust ca vinul initial.Si e mult mai sanatos decat orice vin luat din comert.
Cat despre fierbere, se pune la fiert in recipiente de sticla/lemn/plastic/inox.Cand se termina fierberea si s-a limpezit, se trage in recipiente de sticla/lemn/inox.
Prefer oricand baloanele de sticla deoarece sint foarte usor de spalat.

pai, observ ca exista diferite metode...unii pun zahar, altii nu pun....unii fac mana a doua, altii nu fac, o considera blasfemie....asa ca, incerc sa-mi dau si eu seama care e cea mai buna metoda

 iancuMIC, on 04 octombrie 2018 - 12:47, said:

Hai sa ne intelegem.  Daca ai must care nu are macar, macar 180g/l zahar atunci sigur vei face o posirca. de 9 grade, caruia nu merita sa-i spui vin; un Dealul Bujorului de masa, de pe vremuri. Zaharul are rolul de a corecta aceasta deficienta. Nu cred ca e o blasfemie sa adaugi zahar; e drept n-am pus niciodata pentru ca n-a fost nevoie.
Cand ai propria vie si nu cumperi mustul, poti alege culesul cand strugurii au peste 200-210g/l zahar (depinde si de soi, bineinteles); anul asta la mine a avut 225, mai slab ca anu trecut cand am avut 230.
Daca impotriva zaharului pe post de corector, (nu al cantitatii, adaugand apa Posted Image), nu am obiectii, in privinta a ceea ce se cheama "mana a doua"... pot spune ca ma declar impotriva, adica nu fac asa ceva. N-am vazut niciodata, nici la bunici,  nici la la tata.  Fabricarea vinului era considerata o adevarata hotie in sat, pentru ca, in general pe ala il praduiau; ala a intaia il bea proprietarul si neamurile lui. Posted Image

cum masori cat zahar are strugurele?

#47
fqx

fqx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,213
  • Înscris: 23.08.2014
multi nici nu fac vin, doar posteaza aici ca ei nu pun zahar si nu fac mana a doua:)) Intr-un an, am prezentat mana a 2 la o bauta cu , colegii si toti au ales-o in detrimentul vinului initial, deoarece era mai buna la gust.

#48
jimi91

jimi91

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,929
  • Înscris: 08.01.2018

 fqx, on 04 octombrie 2018 - 15:42, said:

multi nici nu fac vin, doar posteaza aici ca ei nu pun zahar si nu fac mana a doua:)) Intr-un an, am prezentat mana a 2 la o bauta cu , colegii si toti au ales-o in detrimentul vinului initial, deoarece era mai buna la gust.

la fel si la mine, am avut o experienta similara si toti au spus ca e extraordinar, mana a doua s-a baut, mana I a ramas.... era similar la gust cu sangele de taur, :))

am totusi o nelamurire, vinul in damigeana se pastreaza?  sau se strica? nu devine mai bun cu trecerea timpului ?

#49
iancuMIC

iancuMIC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,255
  • Înscris: 10.01.2016

 jimi91, on 04 octombrie 2018 - 15:42, said:

cum masori cat zahar are strugurele?

Foarte simplu.
Iau din vie, 4-5 struguri de pe randuri diferite, ii zdrobesc, trec mustul prin sita fina, il pun intr-un pahar, dupa care folosesc densimetru pentru must.
In general culeg dupa 20 sept; niciodata n-am avut must cu deficiente de zahar.

 fqx, on 04 octombrie 2018 - 15:42, said:

multi nici nu fac vin, doar posteaza aici ca ei nu pun zahar si nu fac mana a doua:)) Intr-un an, am prezentat mana a 2 la o bauta cu , colegii si toti au ales-o in detrimentul vinului initial, deoarece era mai buna la gust.

In cazul in care te referi la mine. E de anul trecut, ca anul asta n-am prea avut timp de poze.

Attached Files



#50
fqx

fqx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,213
  • Înscris: 23.08.2014
Nu ma refer la tine, tu ai zis clar ca daca nu exista suficient zahar in must, mai adaogi, cum se face de altfel cam peste tot>e drept, sint zone favorizate, unde e clima si relieful potrivit si iese must de calitate.insa cum e la mine anul asta, unde a plouat in draci si au inceput sa se strice inainte sa se coaca complet, fara zahar nici nu fermenta.

#51
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,880
  • Înscris: 28.11.2006
Pe mine ma distreaza astia care nu iau vin din magazin, ca e "cu chimicale", dar pun ei toate kkturile in vinul facut de ei, pe care-l lauda ca fiind "natural" :ciocan:

Frate, si un vin de 15 lei de la supermarket e mai natural decat ce faceti voi, si e facut dupa niste procedee dovedite in timp si in cantitati mari. Si daca scrie pe eticheta "contine sulfiti", e de la sulful care se arde im butoaie pentru a omori bacteriile, iar cantitatea de sulfiti din produsul final nu e periculoasa pentru sanatate. Asa ca lasati-i pe aia care se pricep sa faca vin, ca e ma sanatos.

#52
Hunor_66

Hunor_66

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,530
  • Înscris: 22.08.2016

 eiffel, on 04 octombrie 2018 - 10:39, said:

Nu se pune zahar in must ca sa faci vin.
Ba da, se pune, dar doar in anii cand mustul nu are suficiente zaharuri (minim 190 g/ litru de must, de preferat 220-250 g la litru de must).
Chestia e ca trebuie masurat continutul in zaharuri a mustului proaspat, cu un refractometru de zahar.

 Magicwisewolf, on 04 octombrie 2018 - 10:41, said:

3. Eu nu stiu ce e prostia asta cu zaharul in vin, mie nu mi se pare normala. Eu l-as lasa asa, fara. Nu stiu daca e bine sau rau, dar eu nu sunt de acord cu zaharul in vin. Pt ca dureri de cap.
Intreaba un oenolog.
Nu se pune zahar in vin, ci in mustul proaspat, si nu oricum, ci invertit in glucoza si fructoza, pentru ca drojdiile sa-l poata fermenta.

 adisz, on 04 octombrie 2018 - 10:50, said:

Un must dulce sau foarte dulce nu este dovada unui vin matur dulce.Vinul poate fi destul de acru,chiar daca-i mustul dulce.
De fapt, un must dulce sau foarte dulce inseamna o concentratie alcoolica mai ridicata a vinului, alcool care il conserva timp indelungat.
Vinul acru poate fi consecinta defectelor de vinificare, in cazul in care mustul o avut concentratia necesara de zaharuri.

 Aranzazu, on 04 octombrie 2018 - 10:56, said:

Mustul mereu e dulce, nu se adauga absolut nimic daca vrei sa ai vin natural.  
Nu este adevarat. Depinde de conditiile climatice ale anului respectiv, daca vita de vie o avut gradele necesare pentru a acumula zaharuri in struguri.

Quote

Prin fermentare se indulceste cat are nevoie, soiul nu conteaza daca este pentru vin,
Fals. Fermentarea se face prin transformarea glucozei / fructozei in alcool etilic, deci prin fermentare NU se indulceste niciodata, ci intotdeauna scade gradul de dulce.
Soiul conteaza enorm.
Sunt soiuri de vita pentru vinuri de masa (gen feteasca alba) si soiuri pentru vinuri nobile (gen sauvignon).
Difera continutul de zaharuri in struguri, cu cat mai mare, cu atat mai bine.

Edited by Hunor_66, 05 October 2018 - 07:29.


#53
xplozia

xplozia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,422
  • Înscris: 02.02.2005
Valoarea de zahar din struguri se masoara astfel: "Operatiunea de masurare presupune extagerea mustului din cativa ciorchini de struguri,  introducerea acestuia in cilindru, aducerea acestuia la 20°C (prin imersia cilindrului in apa calduta sau rece, dupa caz) si efectuarea masuratorii introducand densimetru si citind valoarea pe scara gradata a densimetrului" sursa
Citeam de curand, ca si marii producatori folosesc zahar pentru a avea mai  mult alcool: "Mustul de Jidvei are o concentrație de 180 de grame de zahăr pe litru, ceea ce ar duce la obținerea unui vin cu aproximativ 11 volume de alcool. Pentru cei care doresc să păstreze vinul un timp îndelungat sau preferă vinurile mai alcoolizate, recomandarea specialistului este să se adauge câte 17 grame de zahăr la litru pentru fiecare volum de alcool dorit." sursa

#54
Oxigen1234

Oxigen1234

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,675
  • Înscris: 21.07.2011
pentru masurarea concentratiei de zahar se foloseste refractometrul

mana a doua se poate face doar daca "prima mana" nu s-a vinificat corect - macerarea si fermentarea se face in vana (inchisa, cu caciula scufundata) la 28 grade (pentru vin rosu, in RO au serpentine de incalzire, in GR sau IT au serpentine de racire cu chillere) pana se termina fermentatia primara, 1-2-3 saptamani, apoi tragerea mai devreme "la cald" sau mai tarziu "la rece", si abia apoi se stoarce boasca care evident nu mai poate fi folosita la nimic iar mustul (care nu mai e deloc dulce, zis tulburel) se tine in crama (bucatarie) la cald inca cateva saptamani pentru fermentatia malolactica, si abia in final se baga la rece in pivnita unde se decanteaza gravitational (industrial e filtrarea in placi)

nu inteleg de ce procedura casnica perpetuata este sa zdrobeasca strugurii, sa ii tina cateva zile pe boasca de nici nu incep sa fermenteze, si apoi gata la damigeana in pivnita rece, sa opreasca si inceputul firav de fermentatie ca sa se acreasca si/sau borseasca

este gresita din atatea puncte de vedere! nu inteleg cand s-au pierdut toate secretele astea pe care doar batranii din zonele viticole le mai stiu, ca si tata si bunicul faceau vinul gresit si oricat zahar aveau strugurii nu iesea decat o acritura nasoala...

Edited by Oxigen1234, 05 October 2018 - 09:52.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate