Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Despre vin
#19
Posted 04 October 2018 - 11:16
jimi91, on 04 octombrie 2018 - 10:31, said:
Nu stiu cum e la case mai mari, dar vinul din anul asta, vinul meu de la tara, cred ca o sa fie foarte bun, a iesit mustul foarte dulce, mai dulce ca anul trecut. am si eu cateva intrebari , anul asta e bun pentru vin? sau sunt eu o exceptie ....doi la mana, dupa ce se face vinul si il pun in sticla de plastic (pet-uri) trebuie sa le pun cu varf? adica sa nu aibe aer deloc? O alta intrebare e legata de butoaie, ma gandesc sa cumpar un butoi cu robinet, sa pot umbla la el cand vreau....ce fel de lemn e mai bun? aici poate o dau in bara, ma gandesc ca lemnul trage Cate kg de zahar sa pun, avand in vedere ca eu il consider destul de dulce (singurul meu punct de reper e faptul ca anul asta chiar am baut must, iar in alti ani doar am gustat) ...bunicul a pus 3 kkg in 7-8 kg de must, lasat putin la foc (asa face el, nu stiu daca e bine)...prin vecini am inteles ca e putin zahar....sa mai pun? Nu se pune zahar in must ... daca vreiu vin de o oaresicare calitate. Si anu asta a fost bun ptr vin - ulotima parte a verii fara ploi, caldura .. asa ca au facut destul zahar in boabe . (a da se mia pune zahar sa ia o tairie mai mare!) PET uri. Nu e bine.... Chiar si cu astea moderne risti sa se "destabilizeze" un pet si sa iti bage in continut niste chimiocale cu siulf . Daca titusi bagi vinu in pet ... asta este doar ptr ca il vei consuma rapid .. |
#20
Posted 04 October 2018 - 11:19
Quote Profesionistii folosesc butoaie. in ultimul timp se cam foloseste inox si cu capace culisabile sa nu aiba aer. butoaie se mai folosesc la cramele foarte mari si vinurile scumpe. trebuie schimbate la max 2 ani, trebuie facut din anume tip de lemn. in ro nici nu sunt multi producatori..costul e prea mare. poti sa nu le schimbi dar atunci vinul tinut acolo nu mai iese cum ar trebui. cum a zis colegu - daca nu masori cantitatea de zahar esti la nivel de amator...nu conteaza ce faci dupa |
#21
Posted 04 October 2018 - 11:28
Aranzazu, on 04 octombrie 2018 - 11:15, said:
Soiurile de struguri pentru vin, indiferent de culoare au boabe mici si sint foarte stransi boabele pe ciorchina, se recunoaste cu siguranta. Din cauza ca sint stransi au si mucegai intre boabe ceea ce ajuta la fermentare. In Romania exista soiuri excelente de vin!!! Nici mie nu-mi place vinul doar sampania la ocazii speciale insa stiu cum se face. |
#22
Posted 04 October 2018 - 11:29
Aranzazu, on 04 octombrie 2018 - 11:15, said:
Soiurile de struguri pentru vin, indiferent de culoare au boabe mici si sint foarte stransi boabele pe ciorchina, se recunoaste Ca sa nu mai amintesc de muscat ottonel, Tramminer, Sauvignon blanc, Chasselas sau Muscat de Hamburg care are boabele mari aproape ca la aia de masa. |
#23
Posted 04 October 2018 - 11:48
eiffel, on 04 octombrie 2018 - 10:39, said:
Nu se pune zahar in must ca sa faci vin. Vinul nu trebuie sa aiba astfel de adaosuri. Tu vrei sa faci posirca. a pus 3kg la 50 de l de damigeeana....am spus ca initial a pus 3 kg de zahar in 7-8 kg de must pe care l-a incalzit un pic sa se dizolve zaharul.....si vinul lui bunicul e cel mai bun si cautat ....mereu a fost bun;) Magicwisewolf, on 04 octombrie 2018 - 10:41, said:
1. E an bun de vin, nu esti exceptie. Punct. 2. Vinul fierbe chiar daca il pui in sticla pana la dop. Daca nu ii lasi loc de fierbere, vei avea niste bombe f frumoase... Parerea mea, nu il pune in sticle de plastic. Ia mai bine damigene de sticla sau, in cel mai rau caz, bidoane de plastic - 20L + 3. Eu nu stiu ce e prostia asta cu zaharul in vin, mie nu mi se pare normala. Eu l-as lasa asa, fara. Nu stiu daca e bine sau rau, dar eu nu sunt de acord cu zaharul in vin. Pt ca dureri de cap. 4. Butoaiele pentru vin stiu ca sunt cele de esenta tare, adica stejar, salcam. Posibil sa mai fie si altele. am damigene de 50 de l , initial l-am pus aici...dar cand umblu la el, trebuie sa-l scot pe tot, altfel se strica am terminat acum cu mustul, am in jur de 100 de l....am doua damigene cu vin.... cat despre soiuri de struguri...nu stiu cum se numesc, am doua soiuri, unul cu bobul mic si albastru spre negru (20%) si altul cu bobul maricel albastru foarte dulci si buni...aici asa pun oamenii, zahar...ei pun 5kg de zahar....noi am pus 3 kg, de regula bunicul pune doar 2 kg la damigeana de 50 de l |
#24
Posted 04 October 2018 - 11:48
Se strica pentru ca ia contact cu aerul. Iti faci un cosulet in care aprinzi o bucatica dintr-o panglica de sulf. Il bagi in damigeana si il lasi sa arda pana se stinge dupa care pui inapoi dopul.
Binenteles vinul trebuie tratat cu dioxid de sulf la primul pritoc. Edited by destrug, 04 October 2018 - 11:50. |
#25
Posted 04 October 2018 - 11:52
Dacă strugurii sunt de pe „buturugă” nu mă bag! Dacă viţa-i direct productivă oricum o să iasă un vin „barbar” dar bun de băut la distracţii şi nu numai. În funcţie de cât de dulce e mustul, la o damigeană de 50 litri e nevoie între 3 - 5 kg zahăr dizolvat în must cald. Grijă să nu spargi damigeana, amesteci si cu must rece înainte de turnare! Dacă nu „afumi” damigenele cu batoane de sulf înainte, după turnarea mustului e nevoie de aprox. 40 ml/50 l must de sulf muiabil din comerţ. Ajută la limpezire şi nu mai rişti să facă floare (mucegai) deasupra daca îl ţii într-un beci unde e prezentă şi cada cu varză murată (a se evita pe cât posibil). Deasupra un dop de cauciuc cu serpentină de închidere hidraulică din comerţ şi lăsat să fiarbă...
|
#26
Posted 04 October 2018 - 11:55
destrug, on 04 octombrie 2018 - 11:48, said:
Se strica pentru ca ia contact cu aerul. Iti faci un cosulet in care aprinzi o bucatica dintr-o panglica de sulf. Il bagi in damigeana si il lasi sa arda pana se stinge dupa care pui inapoi dopul. Binenteles vinul trebuie tratat cu dioxid de sulf la primul pritoc. am folosit un borcan cu apa, cu un mic furtunas pe care il trag din dopul damigenei ... hai ca m-am descurcat, eram curios in legatura cu zaharul, mie mi s-a parut foarte bun mustul, era dulce si extraordinar de bun la gust ... |
#27
Posted 04 October 2018 - 11:56
Nu mai vorbiti dupa ureche! Panglica de sulf si dioxidul de sulf se folosesc pentru lucruri diferite! Dioxidul de sulf il pui dupa primul pritoc, daca il pui inainte nu-ti mai fierbe in veci!
Edited by destrug, 04 October 2018 - 12:17. |
#28
Posted 04 October 2018 - 11:57
destrug, on 04 octombrie 2018 - 11:28, said: Daca stii asa bine invata-i si pe ceilalti! In prostia lor se feresc de mucegai ca de dracu! Poate la obtinerea vinului, ca in case am vazut mucegai pana la tavan intr-una din baile intr-un apartament de lux. Nu-l foloseau si eu am deschis usa din gresala. Costa scump de reparat instaltia sanitara. Alta voia sa ma culce in pivnita ca nu aveau loc in apartamentul mic, desi noi nu voiam sa dormin acolo. Am coborit sa vad despre ce vorbeste ... ma usturau ochii de la mucegai, voia sa aduca de acolo in apartament niste perne pe care o sa dormim in balcon, erau de pe vremea lui strabunica ... Nu pot sa invat nimic la nimeni, eu am invatat in scoala ani la rand cu persoane interesate in anumite capitole din stiintele agricole. Forumistii sint altceva. |
|
#29
Posted 04 October 2018 - 11:58
Sidorin, on 04 octombrie 2018 - 11:52, said:
Dacă strugurii sunt de pe „buturugă” nu mă bag! Dacă viţa-i direct productivă oricum o să iasă un vin „barbar” dar bun de băut la distracţii şi nu numai. În funcţie de cât de dulce e mustul, la o damigeană de 50 litri e nevoie între 3 - 5 kg zahăr dizolvat în must cald. Grijă să nu spargi damigeana, amesteci si cu must rece înainte de turnare! Dacă nu „afumi” damigenele cu batoane de sulf înainte, după turnarea mustului e nevoie de aprox. 40 ml/50 l must de sulf muiabil din comerţ. Ajută la limpezire şi nu mai rişti să facă floare (mucegai) deasupra daca îl ţii într-un beci unde e prezentă şi cada cu varză murată (a se evita pe cât posibil). Deasupra un dop de cauciuc cu serpentină de închidere hidraulică din comerţ şi lăsat să fiarbă... nu stiu care sunt strugurii de pe "buturuga", dar o sa zic ca am vita productiva, mereu a facut struguri buni ...dar anul asta au fost mai buni...in rest, exact asa facem ....damigenele sunt curate, spalate, lasate la uscat, tot tacamul.... |
#30
Posted 04 October 2018 - 12:15
Aranzazu, on 04 octombrie 2018 - 11:57, said:
Poate la obtinerea vinului, ca in case am vazut mucegai pana la tavan intr-una din baile intr-un apartament de lux. Nu-l foloseau si eu am deschis usa din gresala. Costa scump de reparat instaltia sanitara. Alta voia sa ma culce in pivnita ca nu aveau loc in apartamentul mic, desi noi nu voiam sa dormin acolo. Am coborit sa vad despre ce vorbeste ... ma usturau ochii de la mucegai, voia sa aduca de acolo in apartament niste perne pe care o sa dormim in balcon, erau de pe vremea lui strabunica ... Nu pot sa invat nimic la nimeni, eu am invatat in scoala ani la rand cu persoane interesate in anumite capitole din stiintele agricole. Forumistii sint altceva. jimi91, on 04 octombrie 2018 - 11:58, said: nu stiu care sunt strugurii de pe "buturuga", dar o sa zic ca am vita productiva, mereu a facut struguri buni ...dar anul asta au fost mai buni...in rest, exact asa facem ....damigenele sunt curate, spalate, lasate la uscat, tot tacamul.... |
#31
Posted 04 October 2018 - 12:16
mai am o intrebare....mana a doua cum se face ? nu am stors strugurii, nu i-am presat....asa ca mai au zeama...din cate am inteles ii las la fermentat o saptamana si pe urma mai fac doua damigene....
|
#32
Posted 04 October 2018 - 12:19
destrug, on 04 octombrie 2018 - 12:08, said: Nu stiu ce te-au invatat dar asta cu mucegaiul benefic la vin..... ori nu ai fost tu atent, ori erau doar interesati nu si avizati. Cum am mai spus, forumistii sint alt gen de fiinte. Intre timp am vorbit cu cineva din Bucuresti care mi-a spus ca de o vreme lumea nu mai stie ce si cum face, adauga zahar peste tot, si in miere si tuica, extrem de mult si in dulceturi si prajituri, cafea si ceai, limonade si alte bauturi non alcoolice, muraturi ..nu se mai pot opri din cunostintelele pe care le detin si-l practica fara mila. jimi91, on 04 octombrie 2018 - 12:16, said: ... mana a doua cum se face ? Am trait sa mai aud si pe asta! |
#33
Posted 04 October 2018 - 12:22
#34
Posted 04 October 2018 - 12:25
jimi91, on 04 octombrie 2018 - 11:48, said: a pus 3kg la 50 de l de damigeeana....am spus ca initial a pus 3 kg de zahar in 7-8 kg de must pe care l-a incalzit un pic sa se dizolve zaharul.....si vinul lui bunicul e cel mai bun si cautat ....mereu a fost bun;) am damigene de 50 de l , initial l-am pus aici...dar cand umblu la el, trebuie sa-l scot pe tot, altfel se strica am terminat acum cu mustul, am in jur de 100 de l....am doua damigene cu vin.... cat despre soiuri de struguri...nu stiu cum se numesc, am doua soiuri, unul cu bobul mic si albastru spre negru (20%) si altul cu bobul maricel albastru foarte dulci si buni...aici asa pun oamenii, zahar...ei pun 5kg de zahar....noi am pus 3 kg, de regula bunicul pune doar 2 kg la damigeana de 50 de l In damigene nu se strica. Tragi cu furtunul cat vrei, apoi pui dopul la loc. Sa nu uiti serpentina. Aia va sta acolo permanent. |
#35
Posted 04 October 2018 - 12:34
Aranzazu, on 04 octombrie 2018 - 12:19, said:
Cum am mai spus, forumistii sint alt gen de fiinte. Intre timp am vorbit cu cineva din Bucuresti care mi-a spus ca de o vreme lumea nu mai stie ce si cum face, adauga zahar peste tot, si in miere si tuica, extrem de mult si in dulceturi si prajituri, cafea si ceai, limonade si alte bauturi non alcoolice, muraturi ..nu se mai pot opri din cunostintelele pe care le detin si-l practica fara mila. jimi91, on 04 octombrie 2018 - 12:16, said:
mai am o intrebare....mana a doua cum se face ? nu am stors strugurii, nu i-am presat....asa ca mai au zeama...din cate am inteles ii las la fermentat o saptamana si pe urma mai fac doua damigene.... |
#36
Posted 04 October 2018 - 12:36
jimi91, on 04 octombrie 2018 - 11:48, said:
a pus 3kg la 50 de l de damigeeana....am spus ca initial a pus 3 kg de zahar in 7-8 kg de must pe care l-a incalzit un pic sa se dizolve zaharul.....si vinul lui bunicul e cel mai bun si cautat ....mereu a fost bun;) am damigene de 50 de l , initial l-am pus aici...dar cand umblu la el, trebuie sa-l scot pe tot, altfel se strica am terminat acum cu mustul, am in jur de 100 de l....am doua damigene cu vin.... cat despre soiuri de struguri...nu stiu cum se numesc, am doua soiuri, unul cu bobul mic si albastru spre negru (20%) si altul cu bobul maricel albastru foarte dulci si buni...aici asa pun oamenii, zahar...ei pun 5kg de zahar....noi am pus 3 kg, de regula bunicul pune doar 2 kg la damigeana de 50 de l Edited by d-ardeleanu, 04 October 2018 - 12:37. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users