Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...
 Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...
 switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa
 cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS
 

Preluare casă naționalizată

- - - - -
  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#1
rogeralbu

rogeralbu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 203
  • Înscris: 20.07.2009
buna seara.
casa nationalizata, 3 apt locuite momentan de chiriasi icral-afi, unul de mine, proprietar in baza legii 112. proprietarul  de drept are decizie primar in baza legii 10, nu a facut insa punere in posesie deoarece a preferat sa primeasca despagubiri in bani.
e dispus insa acum sa preia cele 3 apt, ii ofer eu cei cca 10.000 eur care trebuie restituiti la stat.
am cateva intrebari pentru care multumesc anticipat respondentilor
- e atacabil deoarece nu a facut punere in posesie in decurs de 3 ani de la decizie primar general? afi ia si acum chirie pe aceste 3 apartamente. au chiriasii posibilitatea sa atace punerea lui in posesie?
- au cei 3 chiriasi drept preemtiune la cumparare? trebuie ca acest proprietar de drept sa i notifice ca doreste sa vanda? daca da, nu e preferabil ca proprietar de drept sa mi doneze mie cele 3 apt?
- daca am donatia si intabularea, am obligatia de a face contracte de inchiriere cu chiriasii icral-afi? pot cere chirie la pret real sau am abligatie sa i tin cativa ani pe chiria minima perceputa de stat?
- in fine, cladirea trebuie consolidata amplu, am expertiza in acest sens. se poate trece in ctr donatie ca mi se doneaza cu obligatia restaurarii casei si publicarii unei monografii despre ea si familia boiereasca care a construit-o?
proprietarul de drept este in varsta, locuieste in alta tara, a fost apropiat de bunicii mei, detesta chiriasii si statul care l a deposedat. doreste sa rezolve aceste chestiuni, doreste sa vada casa refacuta de noi, nu vrea sa se implice deloc si nici sa aiba de a face cu chiriasi etc. calitatea acestora din urma e destul de discutabila.

#2
marin_vasile

marin_vasile

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 42
  • Înscris: 12.09.2018
Dacă a primit despăgubiri și nu s-a restituit în natură nu mai ia nimic. Poți să uiți de visele astea, mă mir că stai într-o casă luată pe 112 și nu știi chestiile astea. SINGURA soluție pe care o aveai cu donația era să fie pus în posesie cu executorul (că așa se face) și după aia băgai procese de evacuare pentru ceilalți 2 chiriași când expirau contractele de închiriere cu AFI care sunt pe maxim 5 ani iar la sfârșitul proceselor de evacuare care durează cam 3 ani veneai cu executorul și făceai evacuarea lor.

Te complici în ultimul hal dacă proprietarul ăla a fost lunatic și nu are procesul verbal de executare de la punerea în posesie. Chiriașii nu au drept de preemțiune la cumpărarea ap. de la fostul proprietar dar proprietarul nu are ce le vinde nici lor nici să-ți doneze ție.

Cred că au trecut minim 10-12 ani de la decizia de primar.

Dacă ai avea donația azi, de luna următoare expirării contractelor de închiriere cu AFI ale chiriașilor peste 1 sau 3 ani când se făcea perioada de 5 ani cât este valabil un contract de închiriere la AFI puteai să le ceri cât vrei chirie, nu erai obligat să plafonezi chiria cum este la AFI care sunt fostele ICRAL-uri dacă este vorba de București sau să-i evacuezi prin tribunal cum am scris mai sus.

Dacă a primit în jur de 10.000 de euro despăgubiri cred că decizia de primar e semnată de Băsescu când era el primar dacă este vorba de București. Am multe apartamente luate de familia mea în București în centru de la proprietari care nu au plecat în afară și am participat la multe executări și pe legea 10 și de evacuări.

Acum visezi cai verzi pe pereții la casa aia naționalizată iat proprietarul a fost un lunatic când a optat pentru despăgubiri când avea posibilitatea să obțină casa în natură și a avut și decizia de primar semnată.

Edited by marin_vasile, 18 September 2018 - 05:53.


#3
marin_vasile

marin_vasile

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 42
  • Înscris: 12.09.2018
În cazul în care era pus în posesie fostul proprietar, tu ca fost chiriaș care ai luat pe legea 112 trebuia să dai în judecată statul și să faci cerere de chemare în garanție să-ți recuperezi banii pe care i-ai dat statului la cumpărarea apartamentului și care era sumă actualizată la terminarea procesului după care să execuți ANAF-ul să primești banii.

În locul tău aș căuta un prost să-i vând apartamentul ăla cu un preț mai mic și aș cumpăra altceva fără probleme. De chiriașii ăia nu o să scapi niciodată fiincă contractele de închiriere la AFI sunt ca și pe viață doar că trebuie reînoite la 5 ani iar fostul proprietar nu mai are ce lua. Chiriașii ăia pot să stea și cu contractele de închiriere expirate și cu buletinele expirate că nu pot fi evacuați nici de stat fără proces pe care statul prin AFI nu o să-l bage niciodată și nu o să investească nimic statul acolo. Banii pe reparațiile pe care le faceți voi, adică numai tu și familia ta că pe ceilalți nu îi interesează, nu poți să-i ceri statului fiincă nu te obligă să faci reparații, consolidări.

CITEȘTE CU ATENȚIE - Dacă nu ești proprietarul pe legea 112 de mai sus și vrei tu personal să CUMPERI un apartament mai ieftin de la un vânzător care l-a cumpărat la rândul lui pe legea 112 eu te sfătuiesc să te FEREȘTI și să nu-l iei decât la un preț foare mic și să te gândești că de chiriașii ăia nu scapi niciodată iar dacă vânzătorul ți-a spus basmul cu DONAȚIA și că poți lua toată casa de la fostul proprietar te asigur că te-a mințit artistic ca să poată vinde apartamentul ăla unui prost.

Edited by marin_vasile, 18 September 2018 - 06:59.


#4
sfantu.dracu

sfantu.dracu

    Taur de Balaur

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,173
  • Înscris: 28.06.2005
Scuzați offtopicul:

Stimate coleg marin_vasile, sunteți sigur că sunteți jurist? Și că vă cunoașteți meseria?

Faptul că că aveți sfaturi pentru toți (destul de vehement prezentate) dar fără să fiți atent la ceea ce scrie cel în nevoie și restul colegilor... NU vă recomandă.



Edited by sfantu.dracu, 18 September 2018 - 07:15.


#5
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,660
  • Înscris: 30.10.2009

View Postsfantu.dracu, on 18 septembrie 2018 - 07:15, said:

Faptul că că aveți sfaturi pentru toți (destul de vehement prezentate)  
Vehemența asta mă lasă și pe mine fără cuvinte.

Inițiator, nici tatăl tuturor avocaților nu poate să-ți răspundă fără să vadă dosarul. Din ce spui pare că cel care a avut casa a acceptat despăgubiri de la stat, asta înseamnă că nu e proprietar deci n-are ce vinde, dona etc.

Edited by althea, 18 September 2018 - 07:23.


#6
rogeralbu

rogeralbu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 203
  • Înscris: 20.07.2009
buna dimineata, multumesc pentru raspuns. cateva clarificari.
fostul proprietar a primit despagubiri banesti in baza legii 112, pentru toata vila, deci atat pt apartamentul meu, care a fost vandut de stat in baza 112, cat si pt celelalte 3. dupa aceea, in 2001, a facut cerere de restituire pe legea 10. a primit 2 dispozitii de primar - una cu masuri reparatorii in bani, aferente apartamentului 1-al meu, cealalta cu restituire in natura, pentru cele 3 apt ramase nevandute. le a primit in 2012. scrie in decizie ca pentru a primi in natura cele 3 apt trebuie, firesc, sa restituie suma de cca 10 k eur primita deja.
nu a facut insa acea punere in posesie, care se face de afi. afi ii face punere in posesie si maine, am intrebat acolo deja. e un proces verbal in baza caruia sisteaza contractele de chirie cu cei 3 chiriasi.

notarul ne a spus ca dupa p-v punere in posesie la afi se demareaza cadastru-intabulare pe numele acestui proprietar de drept. dupa cca 7 zile, cand acestea ies, poate vinde sau dona fara pb, chiar daca apartamentele au chiriasi.

#7
marinn-ionn

marinn-ionn

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 53
  • Înscris: 23.08.2018
Initiator - Este total diferit ce ai scris acum și dacă se face punerea în posesie nu mai ai nici o problemă, faci donația, deschizi procesele de evacuare pentru cei 3 chiriași imediat dacă zici că contractele de închiriere sunt sistate.Numai în instanță poți face evacuarea chiriașilor după care te duci cu executorul și faci evacuarea lor și poți intra liniștit și în apartamentele alea. Așteaptă întâi să fie pus în posesie fostul proprietar.

Nu știu de ce am fost banat că inițiatorul a înțeles foarte bine sfatul meu.

Edited by marinn-ionn, 18 September 2018 - 08:57.


#8
ceanu1980

ceanu1980

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,160
  • Înscris: 15.05.2008
inteleg eu rau?
proprietarul de drept a primit o despagubire pt imobil,acum se gandeste ca ar mai fi rostul de bani si se gandeste sa intoarca foaia?

#9
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,660
  • Înscris: 30.10.2009

View Postmarinn-ionn, on 18 septembrie 2018 - 08:54, said:

Nu știu de ce am fost banat că inițiatorul a înțeles foarte bine sfatul meu.
Vezi că ai greșit contul de pe care ai postat mesajul ăsta.

View Postceanu1980, on 18 septembrie 2018 - 09:14, said:

inteleg eu rau?
Doar domnii marin_vasile&ion înțeleg, deocamdată, subtilitățile juridice ale. subiectului.

#10
GingisHan2015

GingisHan2015

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,349
  • Înscris: 23.02.2015
Sunt foarte priceputi amandoi .Posted Image

Edited by GingisHan2015, 18 September 2018 - 10:24.


#11
marinn-ionn

marinn-ionn

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 53
  • Înscris: 23.08.2018
Legea 10 anulează despăgubirea în bani dată fostului proprietar pe legea 112 și îi dă voie să primească în natură apartamentele nevândute de stat pe legea 112 iar inițiatorul nu a specificat în prima postare pe ce lege a primit fostul proprietar despăgubirea în bani.

Dacă era despăgubirea în bani pe legea 10 nu mai putea să primească în natură apartamentele fostul proprietar și situația casei era exact ca în primele 2 postări ale mele care este foarte reală în casele naționalizate din centrul Bucureștiului și știe și inițiatorul ce calitate au chiriașii care sunt vecinii lui. Eu cred că sunt rromi și de aia și fostul proprietar preferă donația și să nu se mai complice el cu evacuarea care durează cam 3 ani.

Dacă specifica din prima postare că a primit despăgubiri pe legea 112 fostul proprietar primea exact al 3 răspuns pe care l-am dat, cel cu evacuarea chiriașilor cu executorul. Este foarte simplu pentru cine se ocupă și de revendicări și vă asigur că inițiatorul a înțeles foarte bine ce am scris în toate postările.

Problema lui este ce se întâmplă cu chiriașii DUPĂ ce face donația, care în situația despăgubirii în bani pe legea 112 anulată de legea 10, se poate face fără probleme după punerea în posesie a fostului proprietar. El nu a știut cum să întrebe de situația și ce se va întâmpla cu chiriașii după donație, că la punerea în posesie nu au treabă chiriașii și eu i-am dat răspunsul pe care îl interesa - evacuarea lor prin proces după donație. Răspuns mai simplu de atât nu trebuie pentru a 2 situație pe care a prezentat-o el cu despăgubirea în bani pe legea 112 pentru fostul proprietar.

Dispozițiile de primar din 2001 pe care le are el sunt semnate de Traian Băsescu care a fost primar între 2000 și 2004.

Edited by marinn-ionn, 18 September 2018 - 13:00.


#12
rogeralbu

rogeralbu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 203
  • Înscris: 20.07.2009
buna seara,
da,  nefiind jurist ma mai incurc.
multumesc de raspunsuri.
inteleg ca donatie e ok. asta e f bine.
inteleg ca se pot nu atat scoate cat pune la o chirie corecta chiriasii. asta e si mai bine.
singura problema - daca e grav ca proprietar de drept nu a facut punere in posesie in termen de 3 ani de la decizie primar.
by the way, m am uitat acum, decizie primar e din 2010, notificarea noastra pe lege 10 e din 2001.

#13
marinn-ionn

marinn-ionn

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 53
  • Înscris: 23.08.2018
Inițiator - Nu are nimic, doar dacă este cerută anularea sau modificarea deciziei la tribunal (altfel nu se poate) dar nu de chiriași ci de altă parte care are drept de revendicare, adică de alt moștenitor care este urmașul fostului proprietar și care apare după emiterea dispoziției de primar în favoarea celorlalți moștenitori.

În cazul tău este fostul proprietar în viață, deci nu sunt probleme că ar putea aparea vreun alt fost proprietar. Dacă erau moștenitorii fostului proprietar decedat atunci era altă situație. Nu îți mai face probleme de chiriași că nu pot face probleme de nici un fel chiar dacă este ideea asta că chiriașii din casele naționalizate nu pot fi evacuați ușor. Se face prin tribunal și cu executorul după proces iar tu în timpul procesului declari că le pui la dispoziție o locuință care să fie cu chirie plătită de tine pe primele 3 luni după care este treaba chiriașilor să plătească sau nu mai departe chiria și poate să fie și o garsonieră în Ferentari unde aruncă ăia gunoiul pe geam.

Eu cred că ție ți-e frică de chiriașii ăia sau sunt mai colorați ăia și dau din gură aiurea că au aflat că urmează să iei tu casa și să-i evacuezi. Te asigur că la evacuarea lor cu executorul după proces vor fi vreo 10-15 polițiști, salvarea și pompierii dacă amenință vreunul că își dă foc sau sare în aer cu butelia. Eu te sfătuiesc ca după donație și până faci evacuarea chiriașilor cu executorul să nu mai locuiești acolo.

Edited by marinn-ionn, 18 September 2018 - 22:00.


#14
rogeralbu

rogeralbu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 203
  • Înscris: 20.07.2009
wow, iata niste sfaturi bune. multumesc.
nu locuiesc acolo nici acum, folosesc apt ocazional pt cazat hotelier sau pur si simplu neamuri/amici ajunsi in bucuresti.
nu s toti romi, sunt si unii albi dar aia negrii ca sa zic asa arunca si acum gunoi pe geam deci se potrivesc in ferentexas.
nu e pb sa le platesc chirie si un an. doresc in primul rd sa restaurez cum trebuie casa, abia dupa aceea va fi indeed wow.
offtopic-ma mahneste enorm faptul ca sunt atatea bijuterii de arhitectura lucuite de babuini. ma bucura insa ca din ce in ce mai des apar insule de bun gust prin restaurari.
ontopic - vad ca te pricepi si ti multumesc de raspunsuri. esti sigur ca astia 3 chiriasi n au drept preemtiune la cumparare?

#15
marinn-ionn

marinn-ionn

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 53
  • Înscris: 23.08.2018
Faci donația ca să stai mai liniștit dar proprietarul le poate cere lor 1 milion de euro pe apartament, ei refuză și îți vinde ție proprietarul cu 10.000 de euro după aia (preț dat de exemplu, nu real).

Sau face el evacuarea chiriașilor, dar cred că nu îi convine și după aia vinde sau donează dar nu face nimeni așa de frica chiriașilor, marea majoritate vând cu tot cu chiriași și cel care a cumpărat face evacuarea cum am scris mai sus.

Edited by marinn-ionn, 18 September 2018 - 22:18.


#16
turbojet

turbojet

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 19.10.2010

View Postceanu1980, on 18 septembrie 2018 - 09:14, said:

inteleg eu rau?
proprietarul de drept a primit o despagubire pt imobil,acum se gandeste ca ar mai fi rostul de bani si se gandeste sa intoarca foaia?
Sunt multe cazuri de felul ăsta. Cum prețurile la imobiliare au crescut spectaculos față de anii 90, mulți proprietari care au primit despăgubiri, chiar la prețul pieți de atunci, apoi au preferat să dea despăgubirile înapoi și să ia casele.

#17
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
Io zic sa ai grija cu datul oamenilor afara din casa, s-ar putea sa se intoarca cu 15 prieteni dupa ce pleaca aia 15 politisti si nu te vad bine cu o katana de-aia prin burta, la Pro TV...

#18
rogeralbu

rogeralbu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 203
  • Înscris: 20.07.2009
buna seara, revin cu o intrebare, dupa discutie cu proprietar azi.
el spiune ca mi ar face vanzare cumparare daca se poate, mai ales ca va primi de la noi o suma de bani cash pentru gestul lui si in cazul donatiei. precizez ca ac suma acopera valoarea de piata a unui apartament, el urmand sa ne transfere 3.
dupa ce el e pus in posesie si are intabulare ne poate vinde noua direct sau e musai sa notifice chiriasii in virtutea dreptului lor de preemtiune? adica pt a ne vinde sigur si inatacabil e musai sa i notifice pe aia si ei sa nu accepte pretul?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate