Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)
 

Cheltuieli comune-asociatie de proprietari

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
31 replies to this topic

#19
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,524
  • Înscris: 05.06.2009
tu vrei mura in gura...citeste legea si normele si vei gasi rapid paragrafele care fac referire la repartizarea cheltuielilor...

#20
AdrianHH

AdrianHH

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,387
  • Înscris: 23.04.2007
Va multumesc pt raspunsuri.
Deci,pe legea veche,cel mai probabil in AGA au stabilit asa.sunt acoperiti legal. :(
Pe legea noua nu inteleg,am citit dar tot nu ma lamuresc.E vreo diferenta(pt speta mea-impartirea pierderilor de apa /persoana-nu cota indiviza)?

#21
adrian_r5

adrian_r5

    23:58

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,697
  • Înscris: 23.04.2007

 corinadaniela, on 11 septembrie 2018 - 14:47, said:

tu vrei mura in gura...
Era o rugaminte ca intre colegii de forum ... evident e optiunea ta daca ma ajuti sau nu.

 corinadaniela, on 11 septembrie 2018 - 14:47, said:

citeste legea si normele si vei gasi rapid
N-am gasit treaba cu pierderile de apa se pot repartiza pe numar apartamente, numar persoane sau cota-parte indiviza ... daca o gaseam nu te mai intrebam ...

Edited by adrian_r5, 11 September 2018 - 15:01.


#22
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,524
  • Înscris: 05.06.2009
hai mai, ca glumeam.
in mod normal diferentele ar trebui sa se imparta pe nr de apartamente. dar cum in fiecare bloc exista macar un apartament nelocuit, nu este corect sa procedezi asa, reaprtizezi pierderi de apa cuiva care nici nu locuieste acolo.
daca imparti pe nr de persoane, iarasi nu este foarte corect. pentru ca unii fac risipa, altii economie, unii fac dus de 3-4 ori pe zi, altii doar baie saptamanala. ce legatura are numarul de persoane cu pierderile de apa ?  daca ai toate instalatiile sanitare din casa noi-noute, fara pic de apa risipita, iar nu e corect sa platesti diferente, in comparatie cu cei care inca mai au robineti vechi sau rezervoare de toaleta care picura.
in opinia mea, cel mai corect ar fi sa se imparta pe numarul de robineti, rezervoare WC, masini de spalat rufe si/sau vase, cu alte cuvinte "pe unde iese apa" din retea, in casa fiecaruia. pentru ca pe acolo se pierde apa, daca e sa se piarda, sau pe tevile comune/subsol.
la noi in asociatie s-a luat hotararea ca diferentele de apa rece sa se repartizeze pe cota-parte indiviza, pentru ca nimeni nu-si asuma pierderile, toti spun ca la ei nu picura nimic, unii declara un consum de toata jena (fff mic, practic sunt niste nespalati daca te iei dupa consum). in acest fel am considerat ca pierderea este comuna, a asociatiei, la nivel de scara, nu se poate determina unde-i buba din moment ce unii nu recunosc ca fura, ca au apometrele depasite/blocate sau declara intentionat consum mai mic decat cel real. am presupus prin absurd ca pierderile provin de la instalatiile comune si basta. in felul acesta au fost multumiti cu totii.
paradoxal, cand s-au schimbat cu totul presedintele, administratorul, comitetul executiv si s-a facut citire apometre pe teren, pe bune, cu intrat in fiecare apartament, ca prin minune consumul de apa s-a pupat cu cel facturat de furnizor. minunea nu a durat prea mult timp, incet-incet unii au dat citirea din usa, fara sa mai intre delegatul asociatiei in locuinta, pe motiv "haide bre, ca ne stim de cand s-a construit blocul, n-ai incredere in mine ?" si diferentele au reaparut. noroc ca nu sunt foarte mari (in jur de 1 mc pe apartament), multe provin din rotunjiri aiurea in minus, daca in loc sa declare indexul 24,6 de exemplu, multi declara 24 in loc sa rotunjeasca la 25, iata 0,4 mc per apartament diferenta la citire x 36 apartamente = 14,4 mc diferenta doar din citiri rotunjite in minus .

#23
mariovrs

mariovrs

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,393
  • Înscris: 27.09.2013

 waterman, on 11 septembrie 2018 - 12:36, said:

Apropo că tot e zona de asociație.

La mine la bloc au pus afiș că se văruiește scara. Bloc 4 etaje 14 apartamente.
Cost văruială 2200 RON.

Fără licitație fără nimic altceva.

4 scări x 2200 = 8800 numai pe blocul meu.
Și sunt ceva blocuri în asociație. Este clar că e aranjament pe tovărășeală.

E legal ?
Unde pot reclama ?

De pe ce planeta vii pretenas?

Doar varul cel mai penal e peste 1000 de lei pentru o scara... Te invit sa dai tu cu var pentru restul de 1000 de lei... Parter si 4 etaje..

#24
adrian_r5

adrian_r5

    23:58

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,697
  • Înscris: 23.04.2007

 corinadaniela, on 11 septembrie 2018 - 15:43, said:

ca glumeam.
Ok ... mutumesc pt. efortul de a scrie atita proza ;)

Totusi ... n-ai dat un raspuns concret la intrebarea de aici  :(

In blocul in care locuiesc plata acestor pierderi se face proportional cu consumul declarat pt. fiecare apartament

#25
MikeSpike

MikeSpike

    Cinic real

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,682
  • Înscris: 22.01.2015
Concret,cu sau fara lege platesti. Sau faci ca mine,iei saracie ala de sef de scara 2,3 luni la rand,il bagi cu capu sub chiuveta si cada,scrie consumul real al tau si restu vezi tu!   Ca fapt divers,scara unde am ap. avea pierderi si vroiau sa platesc o galagie de bani.  In el am fost doar cand l-am cumparat,atat!  Sant declarant o pers. la intretinere,da nemernicii vroiau sa platesc  muult.  Stau la parter,EU inundat, si vezi mne,tot eu sa platesc!

#26
AdrianHH

AdrianHH

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,387
  • Înscris: 23.04.2007

 adrian_r5, on 12 septembrie 2018 - 07:55, said:

Ok ... mutumesc pt. efortul de a scrie atita proza Posted Image

Totusi ... n-ai dat un raspuns concret la intrebarea de aici  Posted Image

In blocul in care locuiesc plata acestor pierderi se face proportional cu consumul declarat pt. fiecare apartament
Exact,legal vorbim,ca la mica intelegere sau fel si fel de amenintari...nu ma intereseaza.Strict legal vad ca decide AGA si are dreptul sa decida cum.Dar pe noua lege nu inteleg daca e la fel.

#27
dresden

dresden

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 313
  • Înscris: 06.08.2018
Nu ai ce sa faci. La mine consumul ajungea de 3 ori mai mult :))) Plateam ptr 3 persoane aproape 200 de lei apa!! =))) SI altceva in afara de sa iti tragi apa separat nu aveam ce face. SI tot blocul (aproape) avem contorizare separata, exceptand vreu 2 apartamente. Practic in afara de curentul pe casa scarii (si acolo e iluminat cu senzori,) nu mai existta cheltuiala comuna. Fa acelasi lucru, sau platesti. Nu ai ce face, ca cel care fura nu iti va deschide sau iti va refuza accesul si stati si plangeti :)) Ca nu aveti ce-i face!

#28
MihaiRo77

MihaiRo77

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 217
  • Înscris: 27.08.2018

 mariovrs, on 11 septembrie 2018 - 17:14, said:



De pe ce planeta vii pretenas?

Doar varul cel mai penal e peste 1000 de lei pentru o scara... Te invit sa dai tu cu var pentru restul de 1000 de lei... Parter si 4 etaje..
Plus ca mai trebuie și mici reparații.

#29
alecsus27

alecsus27

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,591
  • Înscris: 01.07.2006
Buna seara,
la blocul nostru un proprietar a facut reparatii la acoperis acum cativa ani. Sustine ca a cerut la asociatie restituirea cheltuielii si, cum n-a primit nimic, a dat asociatia in judecata cerand restituirea banilor cheltuiti. acum 3 sapt. am primit citatie/cererea de chemare in judecata, in care primul e trecut administratorul asociatiei, apoi toate persoanele din scara blocului (cate 1 pers. de apartament). La sfarsitul cererii ni se cere suma totala, noi raspunzand mod solidar (adica toata suma poate fi ceruta oricarui proprietar din lista, urmand ca apoi eventual sa ceara de la ceilalti (in instanta sau altfel) ce a platit pentru ei). Citatie si copie dupa cerere de chemare in judecata s-a primit la fiecare apartament, pe numele proprietarului, deci fiecare ar trebui sa ne prezentam (s-a invocat ca proba inclusiv interogatoriul paratului) in instanta? Ni s-a cerut  sa facem intampinare (in calitate de parat) la acea cerere, in termen, in care sa scriem cum raspundem la pretentiile respective.

E posibil sa invoce raspunderea solidara, care e prevazuta in Codul Civil - desi el a dat asociatia in judecata pe baza Legii 196/2018? Dupa cate stiu, raspunderea este doar conform cu ceea ce scrie in legea speciala - adica 196/2018. Acolo nu scrie nimic de raspundere solidara.

Apoi, tot in acea lege scrie ca astfel de cheltuieli sunt suportate din fondul de reparatii al asociatiei. Nu stiu sa existe un astfel de fond la noi (el trebuia constituit in adunarea generala). Nu trebuia mai intai ca administratorul sa se asigure ca existe acel fond de reparatii si de acolo sa-l despagubeasca pe cel care a facut reparatia acoperisului?

Multumesc.

Edited by alecsus27, 10 January 2022 - 20:53.


#30
migaci83

migaci83

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 320
  • Înscris: 05.06.2021
Buna ziua,

Intrebare in legatura cu asociatiile infiintate in complexe noi.

Din punct de vedere juridic, al asociatiei si al obligatiilor, este vreo diferenta intre un locatar, persoana fizica(cu un singur apartament) si dezvoltator(cu mai multe apartamente, inca nevandute)?
Ar trebui inclus si dezvoltatorul in membrii asociatiei?
Poate fi fortat in vreun fel dezvoltatorul, dpdv juridic/legal, sa fie membru al asociatiei astfel incat sa participe la plata cheltuielilor comune?

Mersi.

#31
rex

rex

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,619
  • Înscris: 16.06.2004

View Postalecsus27, on 10 ianuarie 2022 - 20:48, said:

Buna seara,
la blocul nostru un proprietar a facut reparatii la acoperis acum cativa ani. Sustine ca a cerut la asociatie restituirea cheltuielii si, cum n-a primit nimic, a dat asociatia in judecata cerand restituirea banilor cheltuiti. acum 3 sapt. am primit citatie/cererea de chemare in judecata, in care primul e trecut administratorul asociatiei, apoi toate persoanele din scara blocului (cate 1 pers. de apartament). La sfarsitul cererii ni se cere suma totala, noi raspunzand mod solidar (adica toata suma poate fi ceruta oricarui proprietar din lista, urmand ca apoi eventual sa ceara de la ceilalti (in instanta sau altfel) ce a platit pentru ei). Citatie si copie dupa cerere de chemare in judecata s-a primit la fiecare apartament, pe numele proprietarului, deci fiecare ar trebui sa ne prezentam (s-a invocat ca proba inclusiv interogatoriul paratului) in instanta? Ni s-a cerut  sa facem intampinare (in calitate de parat) la acea cerere, in termen, in care sa scriem cum raspundem la pretentiile respective.

chestia asta e pe bune? adica judecatorul decide el arbitrar pe cine din proprietari sa il puna la plata? sau probabil il pune la plata pe primul fraier care se prezinta la tribunal si mai departe sa se descurce ala sa dea in judecata asociatia, ca in felul asta mai are si judecatorul de munca cu inca 1-2 procese

#32
alecsus27

alecsus27

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,591
  • Înscris: 01.07.2006
E pe bune, dar nu are cum sa aprobe asa ceva judecatorul, in primul rand pentru ca tipul asta de raspundere e prevazuta in Codul civil, iar reclamantul isi bazeaza actiunea pe Legea privind asociatiile de proprietari, deci lege speciala, ale carei prevederi  se aplica cu prioritate. Apoi, el nu are calitate procesuala activa de a cere plata (si nici paratii-proprietari calitate procesuala pasiva) pentru ca cel care poate cere in instanta banii e asociatia de proprietari - de la cei care nu au platit - care ar fi trebuit sa achite cheltuielile din fondul de reparatii al asociatiei...care fond insa se pare ca nu exista (deocamdata), doar cel de rulment, care e altceva...in fine, ideea e ca el, reclamantul, nu poate cere direct acei bani de la fiecare proprietar in parte.

Ramane de vazut ce va face reprezentantul asociatiei, care e chemat si el in instanta (inclusiv la interogator). Interesant ca pe fisa cu datoriile de la avizierul blocului e trecuta separat o coloana cu titlul 'reparatii acoperis', dar acolo nu apar decat cei de pe tronsonul din partea unde s-a facut reparatia - la toate celelalte apartamente de pe scara respectiva suma datorata e zero. Pai atunci cum de ne cere acum in instanta la toti sa platim, daca pe lista de la asociatie a aparut mereu ca trebuie sa plateasca numai cei de pe jumatate de scara? Toti ceilalti, de buna credinta fiind, stiau de mult timp ca nu au nici o datorie - si acum se trezesc dati in judecata?

Edited by alecsus27, 17 January 2022 - 19:49.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate