Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Cati litrii de apa are un metru cub de zapada?
Last Updated: Mar 14 2018 21:35, Started by
karax
, Mar 03 2018 19:39
·
0
#73
Posted 05 March 2018 - 08:32
tfmercedez, on 04 martie 2018 - 12:37, said:
Si cum se usuca zapada? Ca stafidele? Zapada deshidratata se cheama cumva? Acel metru cub de omat sa-i zic asa, poate cantari oricat in intervalul 100-900kg, in functie de gradul de compactare. De la foarte afanata pana la compactata - gheata curata. MarianG, on 05 martie 2018 - 04:03, said:
Noi avem volum fix 1mc |
#74
Posted 05 March 2018 - 10:48
karax, on 05 martie 2018 - 08:32, said:
Da' pun si eu o intrebare: zapada fie batatorita fie pulbere fina se topeste la fel sau diferit? Pentru ca volumul e diferit daca vom considera ca vorbim de aceeasi zapada insa cu densitate diferita. Nu iei in considerare evaporarea...... |
#75
Posted 05 March 2018 - 11:57
Unde traiesti omule?
Ai un recipeint cu volumul 1mc, il umpli cu zapada, nu se evapora nimic |
#76
Posted 05 March 2018 - 12:15
MarianG, on 05 martie 2018 - 11:57, said:
Unde traiesti omule? Ai un recipeint cu volumul 1mc, il umpli cu zapada, nu se evapora nimic |
#77
Posted 05 March 2018 - 12:38
Ala care ce? Pui zapada in cub cantaresti si aplici formula
|
#78
Posted 05 March 2018 - 12:44
Yep asta teoretic. Pentru ca fizic vorbind stim sigur ca e implicata si o topire. Deci calculul asta si formula sunt pur teoretice.
|
#80
Posted 05 March 2018 - 15:40
karax, on 05 martie 2018 - 12:15, said:
Stii tu alta metoda de a scoate echivalentul in apa a unui mc de zapada alta decat topirea la o anumita temperatura? Sau tu vrei vreun fel de topire ideala in care nu exista nici o pierdere? Un fel de transformare integrala? Deci tu vrei sa insinuezi ca o masa de zapada/gheata, isi va schimba forma de agregare cu schimbare de greutate? Tu trebuie sa intelegi ca este o schimbare de stare, se modifica doar densitatea, apa va ocupa un volum mai mic de spatiu, trecadn din starea de zapada in lichida. Sau acuma vrei sa iei in calcul si sublimarea? Adica trecerea din stare solida direct in stare gazoasa? Parca intrebai de zapada nu de naftalina. Pe net sunt niste situri unde poti calcula rata de evaporare a apei- dar asa conteaza la suprafete mari: piscine, bazine, iazuri, unde ai sute de mp de luciu de apa expus la soare, viteza vantului este cunoscuta si umiditatea relativa a aerului. Uite citisem pe undeva ca Marea Moarta pierde prin evaporare apa cu o rata de 7.5mc/s. https://www.google.r...face-d_690.html Pentru metrul ala ipotetic al tau de zapada este neglijabila pierderea prin evaporare. Ia ba o oala de 3-4litri, simpla, cu un singur "i", o umpli cu zapada, o pui pe foc, pui si capac sa nu se evaporeze , si pui la foc mic. Dupa topire vezi cati litri de apa au ramas. Masoara si tu cu o seringa de 5ml sa stii precis.. Edited by tfmercedez, 05 March 2018 - 15:55. |
#81
Posted 05 March 2018 - 15:56
PS . Eu cred ca deja a pierdut pariul, a rakas si fara zapada.. dupa atatea zile de incertitudini.
|
#82
Posted 05 March 2018 - 17:18
#84
Posted 05 March 2018 - 17:23
tfmercedez, on 05 martie 2018 - 15:40, said:
Wow.. deja ne iei cu integrale.. Deci tu vrei sa insinuezi ca o masa de zapada/gheata, isi va schimba forma de agregare cu schimbare de greutate? Tu trebuie sa intelegi ca este o schimbare de stare, se modifica doar densitatea, apa va ocupa un volum mai mic de spatiu, trecadn din starea de zapada in lichida. Sau acuma vrei sa iei in calcul si sublimarea? Adica trecerea din stare solida direct in stare gazoasa? Parca intrebai de zapada nu de naftalina. Pe net sunt niste situri unde poti calcula rata de evaporare a apei- dar asa conteaza la suprafete mari: piscine, bazine, iazuri, unde ai sute de mp de luciu de apa expus la soare, viteza vantului este cunoscuta si umiditatea relativa a aerului. Uite citisem pe undeva ca Marea Moarta pierde prin evaporare apa cu o rata de 7.5mc/s. https://www.google.r...face-d_690.html Pentru metrul ala ipotetic al tau de zapada este neglijabila pierderea prin evaporare. Ia ba o oala de 3-4litri, simpla, cu un singur "i", o umpli cu zapada, o pui pe foc, pui si capac sa nu se evaporeze , si pui la foc mic. Dupa topire vezi cati litri de apa au ramas. Masoara si tu cu o seringa de 5ml sa stii precis.. MarianG, on 05 martie 2018 - 17:20, said:
care asta? |
#85
Posted 05 March 2018 - 17:35
dependenta de suprafata si presiune si temperatura, da chiar n-are importanta
problema cu evaporatul se rezolva simplu, condensare si reintroducere in sistem, iti trebuie un capac karax, on 05 martie 2018 - 17:23, said:
Topirea. Spre exemplu poimaine o sa fie in jur de 9 grade celsius. Pariu ca in juma de zi toata zapada e pa. |
#86
Posted 05 March 2018 - 17:43
Pai apa chiar sublimeaza. Daca aerul este uscat si sunt cam 0 grade , sufla vantul, zapada se va evapora.
La mine abia mai este zapada. Se topeste la greu. |
#87
Posted 05 March 2018 - 17:48
MarianG, on 05 martie 2018 - 17:35, said:
dependenta de suprafata si presiune si temperatura, da chiar n-are importanta problema cu evaporatul se rezolva simplu, condensare si reintroducere in sistem, iti trebuie un capac si legatura cu miile de metrii cubi de pe paginile precedente care este? tfmercedez, on 05 martie 2018 - 17:43, said:
Pai apa chiar sublimeaza. Daca aerul este uscat si sunt cam 0 grade , sufla vantul, zapada se va evapora. La mine abia mai este zapada. Se topeste la greu. |
|
#88
Posted 05 March 2018 - 17:51
karax, on 05 martie 2018 - 17:48, said:
Legatura e ca fie si la topire lenta exista evaporare insa nu in toata masa, karax, on 05 martie 2018 - 17:48, said:
In final descoperi ca n-ai cum sa stii niciodata fix la gram sa zicem cat cantareste chestia pentru ca e dificil de masurat perfect in orice conditie. |
#89
Posted 05 March 2018 - 18:07
MarianG, on 05 martie 2018 - 17:51, said: ba da, o cantaresti inainte de topire, ca nu e greu Dar da , asta nu face subiectul topicului, eu am intrebat de un calcul aproximativ la nivel macroscopic. |
#90
Posted 05 March 2018 - 18:17
Tu te auzi inainte de a posta?
Acum serios ... aproximativ la nivel macroscopic in conditii perfecte si identice? |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users