Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Muzica trance

Soluție incalzire apartament...

Culori fire la boxele de jogger

Autorizatie Birou Acte Auto
 Parbriz defect

Ajutor cercetare lucrare de diser...

M-am culcat cu un tip și apo...

Facultate din Bucuresti posibil o...
 Eroare steering

Recomandare service pentru repara...

Premier Energy se listeaza la bursa

Unde recomandati un CT cu Casa de...
 Adaptare masina pentru o persoana...

Bios laptop Myria MY8315

Folie display laptop in Bucuresti?

Incalzire cu Boiler cu PDC + IPAT...
 

Vin nou - stricat, cu miros si fara gust

- - - - -
  • Please log in to reply
36 replies to this topic

#19
sailor62

sailor62

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,208
  • Înscris: 28.07.2008
Vin (Posted Image ) si eu cu o intrebare pt cunoscatori
Fac de ani buni vin "de pe tigla" cum se spune p"aci, dintr-un soi cred ca mai salbatic dar rezistent ,ceva carbernet, in jur de 150-180 l anual
Attached File  soiuri-de-struguri-merlot.jpg   34.23K   17 downloads

Problema mea e ca nu ma dau in vant dupa el pt ca e prea aspru, as zice prea sec, iar necazul major e ca dupa ce desfac sa zicem sticla de 2l in care-l trag ,dupa o zi -doua se oxideaza ,capata gust rau , isi schimba culoarea (se intuneca ,nu mai are culoarea rubinie frumoasa initiala). La Craciun e bun de baut dar la Paste nu
Am mai incercat sa fac un cupaj cu vin alb mai aromat si iese bine parca si se pastreaza mai bine in timp, dar am incercat numai cantitati mici pt ca nu fac vin alb.
Restul ce ramane, cam 80 % ,il fac alcool si apoi cu reteta (inbunatatita de mine an de an) de cativa ani incoace il fac coniac. Il prefer dar intr-adevar ,cum zicea cineva mai sus ,devine mai bun daca ai rabdare si-l lasi sa se odihneasca

Deci intrebarea e care-i baiul cu oxidarea...

Edited by sailor62, 10 December 2017 - 20:31.


#20
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009

 sailor62, on 10 decembrie 2017 - 20:29, said:

... e .... prea sec ...

Atunci opreste fermentarea la stadiul de demisec ... adaugand dioxid de sulf ...

 sailor62, on 10 decembrie 2017 - 20:29, said:

... dupa o zi -doua se oxideaza ,capata gust rau ...

Nu cumva folosesti un teasc mai vechi la care componentele din fier sunt ruginite si
vin in contact cu mustul?

#21
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015

 evrika, on 10 decembrie 2017 - 11:15, said:

Am facut vin din struguri cumparati, adusi de pe podgorie, din Vrancea. Strugurii albi, bine copti, cu concentratie destul de mare de zahar ( mustul "uleios", oul de gaina plutea lejer in must ).
Deci, strugurii au concentrație destul de mare de zahăr și unii încă mai recomandă adăugarea de zahăr în must. O recomandare inteligentă nu-i așa? Nu mai zic de recomandarea în sine de a adăuga zahăr.

 evrika, on 10 decembrie 2017 - 11:15, said:

Problema pe care o am este ca vinul are un gust salciu si un miros atunci cand trag dopul la damigeana.Nu e un miros foarte pregnant. Eu cred ca este de la "fierbator". Apa statuta care a stat in "serpentina" de pe dop, avea acel miros, si cred ca, poate, acele bacterii s-au inmultit in vin. Vinul nu e acru, dar nu are gust si are un miros de apa stricata. Mirosul nu e unul pregnant, altfel nici nu ma mai gandeam sa ii mai fac ceva.
Deci, nu este o problemă, ci sunt două: gustul sălciu și mirosul (neplăcut). Zici că ar putea fi de la fierbător. Dar cum ar fi putut ajunge apa din fierbător să influențeze mustul? Apa aia sălcie din fiebător a ajuns în must? Nu cumva damigeana nu a fost (bine) spălată? Sau, dacă a fost spălată, nu cumva a rămas apă pe fundul ei și s-a stricat deoarece damigeana nu a fost scursă (bine)?

 evrika, on 10 decembrie 2017 - 11:15, said:

Am mai pus in el si bentonita, pentru limpezire. Ma gandeam daca ar fi posibil sa-l fac sa fermenteze din nou si eventual sa-i adaug o drojdie selectionata care sa-i schimbe gustul. Multumesc pentru orice raspuns !
Când ai pus bentonită? Ce ai făcut după adăugarea bentonitei?
Fermentarea ar fi posibilă dacă vinul are un rest de zaharuri. Mai are așa ceva?

#22
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015

 tehnics, on 10 decembrie 2017 - 12:02, said:

Totusi eu ce stiam de la bunicu e ca intotdeauna inainde de  cules se apuca de pregatit butoaiele. Le strangea doagele, le carpea cu papura unde era nevoie si apoi le curata toarte bine cu peria in interior dup care punea vre-o 20-30L de apa clocotita in butoi si punea cepul si apoi rostogolea butoiul prin curte. Dupa care il lasa cateva zile plin cu apa ca sa se unfle doagele si sa nu curga.
Niciodata de cand ma stiu nu a avut probleme...nici bunicu si nici taica-miu.
Cred ca cel mai probabil acel miros l-a luat de la butoi...chiar daca era nou, trebuia fiert.
Iar faza cu serpentina si apa, important este ca apa sa fie fiarta si pusa mereu in stica de stica, neastupata ( asta din ce mi-a zis taica-miu ).
Omul a spus că a pus în damigeană, nu în butoi.
Dar, dacă tot ai vorbit de butoaie, să spunem care este procedura corectă de pregătire a lor. Plecăm de la premisa că după ultima utilizare, au fost bine spălate, lăsate la scurs aproximativ o zi după care sunt sulfitate prin arderea unui fitil de pucioasă. OK, să zicem că vara s-au mai uscat un pic.
Toamna, înainte de cules, se dezinfectează prima dată cu apă clocotită. Întradevăr, se rostogolesc butoaiele astfel încât apa clocotită să ajungă pe toată suprafața. Se lasă după aceea vreo 10 minute pe un fund și apoi încă 10 minute pe celălalt. Se golește butoiul de această apă, se clătește cu apă obișnuită și se lasă la scurs. După o zi se sulfitează și e gata de folosire.
În cazul în care în timpul verii butoiul s-a uscat prea mult, atunci se umple cu apă și se lasă la umflat 2-3 zile, așa cum ai spus și tu. Mă rog, sunt și cazuri în care se umflă după mai mult de 3 zile, dar atunci trebuie schimbată apa că devine stătută. Cercurile se strâng doar după această etapă deoarece altfel doagele se scovârdează. Păpurirea se face doar dacă curge apa prin multe încheieturi, nu pentru orice nimica toată. Dacă utilizatorul are grijă de butoi și nu-l ține-n soare după utilizare, ci la umbră, acesta se va păstra în bune condiții și nu va fi nevoie de păpurit. Butoiului nu i se scoate fundul pentru curățare. Asta este o mare prostie care se practică chiar și în zone viticole. Dacă tot scoți fundul și-l pui la loc, după un timp butoiul va începe să curgă pentru că nu se mai îmbină bine.

 dan1980_25, on 10 decembrie 2017 - 12:11, said:

Referitor la vinul stricat...In butoi, daca nu te pricepi, e usor sa strici un vin. Pentru cei nepriceputi, exista damigeana de sticla.Aia nu e sensibila la mirosuri si gusturi ciudate.
De strugurii de Vrancea nu mai spun nimc, ca-mi sare lumea in cap. Spun doar ca existau variante mult mai bune.
Mai ales daca ai facut din muscat pur. Pai iasa din ala un vin tare si parfumat, de ti se deschide brisca in buzunar cand il bei. In fine...nu e pe placul meu, dar gusturile nu se discuta.
Păi, omul a spus clar că e vorba de o damigeană, nu de butoi. Și, spre surprinderea ta, să știi că și în damigeană poate căpăta mirosuri străine.
Nu sunt din Vrancea, dar cred că e o mare prostie să se ia lumea de strugurii de acolo. Aaaa, că în Vrancea se falsifica vinul la greu, asta e altceva.
Prostia cu muscatul e prea mare. Păi, ce, trebuie neapărat să iasă un vin tare și parfumat? Doar acela este un vin bun?

 myshyk, on 10 decembrie 2017 - 12:30, said:

In al doilea rand, strugurii de cumparat, iti pot face asemenea surprize pentru ca nu ai un control efectiv al substantelor folosite la stropiri si nici datele stropirilor. Daca au fost stropiti cu rahaturi chimice in ultima perioada de coacere, se poate intampla ce ai patit tu.
Hai, nu zău. Ce spune inițiatorul și ce concluzii tragi tu. Și cu ce să se stropească strugurii cu rahaturi organice? Și tu așa crezi, că problemele lui sunt determinate de faptul că strugurii au fost stropiți prea aproape de momentul culesului? Nu cumva ai tras o concluzie pripită?

 rosix, on 10 decembrie 2017 - 13:24, said:

Multi oameni care se plang de vin stricat fac tot felul de artificii - ba il baga in presa prea repede, nelasand sa stea o zi dupa zdrobitor, ba ii baga chimicale sa-l dreaga, ba toarna mai mult zahar decat trebuie si il opresc din fermentare - numai prostii.
Iar începi cu prostiile? Omul a spus că nu l-a presat, dar probabil ți-a scăpat amănuntul. În fine, care este problema că se bagă prea repede în presă?  De ce trebuie neapărat să stea (Cum? Unde?) după zdrobitor? Ia zi, cum se drege un must cu chimicale și care sunt alea? Oare turnarea (hai, că ești tare!) de zahăr nu este contraindicată?

 rosix, on 10 decembrie 2017 - 13:24, said:

Vinul se corecteaza doar cu ceva zahar, in caz ca nu are suficient, dupa care se lasa sa lucreze.  N-o sa obtineti vin nobil dar nici de aruncat nu va fi. Decat sa cumparati falsuri din magazine cu 25 lei /750mg mai bine consumati un vin natural, facut in casa, chiar daca nu va iese 100% cum trebuie.
Păi, omul a spus că strugurii aveau o concentrație ridicată de zahăr. De ce mai trebuie adăugat? Cumva este legală recomandarea asta a ta? Hai, să discutăm cu cărțile pe masă.

 sailor62, on 10 decembrie 2017 - 20:29, said:

Fac de ani buni vin "de pe tigla" cum se spune p"aci, dintr-un soi cred ca mai salbatic dar rezistent ,ceva carbernet, in jur de 150-180 l anual
soiuri-de-struguri-merlot.jpg
În text amintești de Cabernet (Sauvignon), iar în fotografie este un Merlot. Deci, cum stau lucrurile în realitate?

 sailor62, on 10 decembrie 2017 - 20:29, said:

Problema mea e ca nu ma dau in vant dupa el pt ca e prea aspru, as zice prea sec,
Ce înțelegi prin aspru? Eu știu că așa este un vin roșu foarte taninos, dar poate pentru tine are un alt înțeles. Când spui că este sec înseamnă că nu are rest de zaharuri sau este în limita a 4 g/l.

 sailor62, on 10 decembrie 2017 - 20:29, said:

...necazul major e ca dupa ce desfac sa zicem sticla de 2l in care-l trag ,dupa o zi -doua se oxideaza ,capata gust rau , isi schimba culoarea (se intuneca ,nu mai are culoarea rubinie frumoasa initiala).

 sailor62, on 10 decembrie 2017 - 20:29, said:

Deci intrebarea e care-i baiul cu oxidarea...
Orice vin începe să se oxideze după ce se scoate dopul de la sticlă. Probabil că oxidarea este atât de accentuată după două zile pentru că el deja are un început de oxidare. Probabil că în perioada vinificării, mustul a stat mult în contact cu aerul.

 sailor62, on 10 decembrie 2017 - 20:29, said:

Am mai incercat sa fac un cupaj cu vin alb mai aromat si iese bine parca si se pastreaza mai bine in timp, dar am incercat numai cantitati mici pt ca nu fac vin alb.
Asta e o mare prostie pe care nu o recomand. Din contră.

Edited by Otineu, 10 December 2017 - 23:24.


#23
Maverick27

Maverick27

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 475
  • Înscris: 29.09.2006

 sailor62, on 10 decembrie 2017 - 20:29, said:

Deci intrebarea e care-i baiul cu oxidarea...

Este chiar contactul vinului cu oxigenul !  Vinul este un organism viu, un lichid aflat în continuă schimbare :)

Cauza: vinul slab in alcool, se stie ca strugurii hibrizi au un continut redus de zaharuri !
Drojdia transforma zaharurile in alcool iar doza este 17 grame de zahăr pentru 1 grad de alcool.

De regula strugurii hibrizi contin o cantitate de zahar de 140-150g/l prea putin si de aceea se face acea corectie cu zahar in mustuiala.
Ex. Cantitate de zahar din must este 140g/l:17 = 8.2 grade alcoolice dupa fermentatie ceea ce este prea putin, de aici apar casarea (oxidarea), floarea vinului etc.

Sfatul meu daca faceti vin din hibrizi masurati cu un mustimetru cant. de zahar (nu am incredere in Ou :) faceti corectia de zahar daca e cazul .

Pt. protectia vinului de boli, oxidare etc. recomand sulfitarea cu SO2 cu 1ml/litru de vin dupa primul pitroc in iarna si la la al doilea la sf. lui martie daca vreti sa va bucurati de vin si pe perioada calda !

Hai noroc !

#24
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015
În cazul de față nu era vorba de struguri hibrizi, ci de Cabernet Sauvignon sau Merlot (așteptăm clarificări). Iar strugurii erau destul de bogați în zaharuri. Deci, pică varianta că s-ar fi oxidat că ar fi fost slab în alcool.
Sulfitarea aia este valabilă pentru vinurile albe. La vinul roșu doza este mult mai mică pentru că taninii sunt antioxidanți și contribuie și ei la conservarea vinului.

#25
Maverick27

Maverick27

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 475
  • Înscris: 29.09.2006
Raspunsul meu a fost strict la intrebarea legata de oxidare !

Legat de problema expusa de initiator, face referire la struguri albi nu stim daca sunt hibrizi sau nobili.
Cauzele pe care le vad eu ar fi neigenizarea recipientului in care a avut loc fermentatia sau  vinul a fost expus la aer fie din cauza fierbatorului(dop uscat )

Posted Image

 evrika, on 10 decembrie 2017 - 11:15, said:

Am facut vin din struguri cumparati, adusi de pe podgorie, din Vrancea. Strugurii albi, bine copti, cu concentratie destul de mare de zahar ( mustul "uleios", oul de gaina plutea lejer in must ).

 Otineu, on 11 decembrie 2017 - 10:11, said:

În cazul de față nu era vorba de struguri hibrizi, ci de Cabernet Sauvignon sau Merlot (așteptăm clarificări).


#26
evrika

evrika

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 27.01.2007

 Otineu, on 10 decembrie 2017 - 22:25, said:

Deci, strugurii au concentrație destul de mare de zahăr și unii încă mai recomandă adăugarea de zahăr în must. O recomandare inteligentă nu-i așa? Nu mai zic de recomandarea în sine de a adăuga zahăr.


Deci, nu este o problemă, ci sunt două: gustul sălciu și mirosul (neplăcut). Zici că ar putea fi de la fierbător. Dar cum ar fi putut ajunge apa din fierbător să influențeze mustul? Apa aia sălcie din fiebător a ajuns în must? Nu cumva damigeana nu a fost (bine) spălată? Sau, dacă a fost spălată, nu cumva a rămas apă pe fundul ei și s-a stricat deoarece damigeana nu a fost scursă (bine)?


Când ai pus bentonită? Ce ai făcut după adăugarea bentonitei?
Fermentarea ar fi posibilă dacă vinul are un rest de zaharuri. Mai are așa ceva?

1) Da, strugurii au avut o concentratie foarte mare de zahar (zic eu) . Nici nu se pune problema zaharului. Nu am folosit un densimetru,
dar am incredere in aceasta metoda empirica, cea cu oul.

2) Damigenele au fost noi, bine spalate anterior, uscate , fara probleme. Apa a ajuns in must, vinul a avut o fierbere "efervescenta", dupa
o perioada mai lunga de fierbere lenta, locul gol din damigeana s-a umplut cu o "spuma" densa care a ajuns pana la serpentina de la dop, "murdarind" chiar apa din ea cu must/vin . E posibil ca si atunci cand am tras dopurile sa le spal si sa umplu din nou serpentinele cu apa, o parte din acea apa sa se fi scurs in damigeana, pentru ca le-am scos, le-am spalat si am schimbat apa. Apa cea veche din ele avea cam acelasi miros "puturos". Ma repet, vinul nu e acru, nu aere un gust rau...doar ca nu prea are nici un gust, iar in damigeana exista acel miros ...

3) Cand am pus bentonita, acum doua zile, atunci am vazut cele enuntate anterior. Vinul este dulceag, nu atat cat sa fie suparator de dulceag, dar putin chiar mai dulce decat il prefer eu. Da, cred ca mai are zahar vinul.

Multumesc inca o data tuturor pentru raspunsuri !

#27
evrika

evrika

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 27.01.2007

 Otineu, on 11 decembrie 2017 - 10:11, said:

În cazul de față nu era vorba de struguri hibrizi, ci de Cabernet Sauvignon sau Merlot (așteptăm clarificări). Iar strugurii erau destul de bogați în zaharuri. Deci, pică varianta că s-ar fi oxidat că ar fi fost slab în alcool.
Sulfitarea aia este valabilă pentru vinurile albe. La vinul roșu doza este mult mai mică pentru că taninii sunt antioxidanți și contribuie și ei la conservarea vinului.

 Otineu, on 11 decembrie 2017 - 10:11, said:

În cazul de față nu era vorba de struguri hibrizi, ci de Cabernet Sauvignon sau Merlot (așteptăm clarificări). Iar strugurii erau destul de bogați în zaharuri. Deci, pică varianta că s-ar fi oxidat că ar fi fost slab în alcool.
Sulfitarea aia este valabilă pentru vinurile albe. La vinul roșu doza este mult mai mică pentru că taninii sunt antioxidanți și contribuie și ei la conservarea vinului.

Strugurii au fost in marea lor majoritate Sauvignon si printre ei, au mai fost si alte soiuri,tot "albi", dar in proportie foarte mica si doar cativa struguri negri, rataciti , foarte putini.

#28
sailor62

sailor62

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,208
  • Înscris: 28.07.2008

 Otineu, on 10 decembrie 2017 - 23:21, said:

1.În text amintești de Cabernet (Sauvignon), iar în fotografie este un Merlot. Deci, cum stau lucrurile în realitate?

2.Asta e o mare prostie pe care nu o recomand. Din contră.
1.Cabernet ,dar nu de soi ci hibrid cred, rezista bine si fara stropiri. Fac doar 1-2 stropiri cu piatra vanata.
Poza e relevanta doar ca aspect al ciorchinelui- boabe mici si stranse puternic pe corlej (sau cum ii spune la tulpinita ciorchinelui).
Poate ca un efect negativ gustului sa-i dea faptul ca nu-l dezciorchinez inainte de stoarcere....da mi-i cam lene

2.De ce e prostie daca vinul e mai baubil. intreb...
Chiar in seara asta am scos 1.5l de anul asta (e limpede) si l-am amestecat cu 0.5l de vin alb de pe Tarnave ,vin de casa  care a ramas cam prea dulce (demidulce) . A iesit ceva mult mai acceptabil de consumat. Eh, degustibus..........

Edited by sailor62, 11 December 2017 - 22:26.


#29
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015

 sailor62, on 11 decembrie 2017 - 22:25, said:

1.Cabernet ,dar nu de soi ci hibrid cred, rezista bine si fara stropiri. Fac doar 1-2 stropiri cu piatra vanata.
Poza e relevanta doar ca aspect al ciorchinelui- boabe mici si stranse puternic pe corlej (sau cum ii spune la tulpinita ciorchinelui).
Poate ca un efect negativ gustului sa-i dea faptul ca nu-l dezciorchinez inainte de stoarcere....da mi-i cam lene
Nu există Cabernet hibrid. Ori e Cabernet Sauvignon care este soi nobil, ori este vreun soi hibrid care se aseamănă la formă cu primul. La calitate, nu există comparație.
Deci, dacă vorbim de un hibrid, atunci nu are ce căuta în ecuație nici Cabernet, nici poza cu Merlot. Știm cum arată un ciorchine de strugure, așa că nu este nevoie de o fotografie.
Și, în cazul hibridului, lucrurile diferă substanțial. Conținut de zaharuri mai mici, calitate a vinului mult mai slabă șamd. Dar, unii apreciază această zeamă lungă.
Desciorchinarea are rostul ei, dar când e vorba de lene nu văd de ce te-ar mai interesa și chestia cu oxidarea.

 sailor62, on 11 decembrie 2017 - 22:25, said:

2.De ce e prostie daca vinul e mai baubil. intreb...
Chiar in seara asta am scos 1.5l de anul asta (e limpede) si l-am amestecat cu 0.5l de vin alb de pe Tarnave ,vin de casa  care a ramas cam prea dulce (demidulce) . A iesit ceva mult mai acceptabil de consumat. Eh, degustibus..........
Pentru că nu este nici cal, nici măgar. Fiecare vin este cu rostul lui. Vinul alb merge la ceva, cel roșu la altceva. Dar, dacă nu simți asta, pentru tine poate merge orice vin indiferent din ce este făcut sau cum.

#30
sailor62

sailor62

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,208
  • Înscris: 28.07.2008

 Otineu, on 11 decembrie 2017 - 22:50, said:

Nu există Cabernet hibrid. Ori e Cabernet Sauvignon care este soi nobil, ori este vreun soi hibrid care se aseamănă la formă cu primul. La calitate, nu există comparație.
Deci, dacă vorbim de un hibrid, atunci nu are ce căuta în ecuație nici Cabernet, nici poza cu Merlot. Știm cum arată un ciorchine de strugure, așa că nu este nevoie de o fotografie.
Și, în cazul hibridului, lucrurile diferă substanțial. Conținut de zaharuri mai mici, calitate a vinului mult mai slabă șamd. Dar, unii apreciază această zeamă lungă.
Desciorchinarea are rostul ei, dar când e vorba de lene nu văd de ce te-ar mai interesa și chestia cu oxidarea.


Pentru că nu este nici cal, nici măgar. Fiecare vin este cu rostul lui. Vinul alb merge la ceva, cel roșu la altceva. Dar, dacă nu simți asta, pentru tine poate merge orice vin indiferent din ce este făcut sau cum.
Stai frate nu te oxida asa tare...ca nu am postat aci ca sa-ti ridic tie la plasa sa dovedesti ca esti vreun oenolog de mare ////.
Daca vrei sa raspunzi amical si constructiv bine ,daca nu, vorba bucurestenilor, hai ne;auzim...

#31
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015
Ușurel, nu te ambala degeaba. Ți-am explicat simplu cum stau lucrurile. Dacă pricepi, bine. Dacă nu, să fii sănător. Punct.

#32
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,303
  • Înscris: 06.07.2007

 Otineu, on 10 decembrie 2017 - 23:21, said:


Prostia cu muscatul e prea mare. Păi, ce, trebuie neapărat să iasă un vin tare și parfumat? Doar acela este un vin bun?



Pai asta incercam sa sugerez si eu, dar vad ca m-ai inteles gresit. Muscatul gol nu prea e pe placul meu si nici nu il consider un vin bun daca nu se face vreun cupaj cu el.

#33
unic635

unic635

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,529
  • Înscris: 09.07.2013
@ evrika  nu te speria de apa aia din fierbatoare, eu le folosesc de cativa ani si nu am avut probleme, acolo-s max 30 ml la 50 l nu ar avea cum sa influenteze. Ai zis ca l-ai bentonizat , nu am fost atent daca ai precizat ca l-ai tras de pe drojdii(daca nu , grabeste-te), daca mirosul il ai doar cand desfaci damigeana iar dupa o aerisire, gen turnat in pahar dispare mirosul, nu-i dracu asa negru. mai fa-i o trasvazare(il tragi iar din damigene si-;l pui inapoi), da-i 40-50 ml solutie so2 la damigeana de 50l si lasa-l asa pana la primavara. Am patit-o si eu acum un an cu niste muscat otonel, miros de oua clocite, e hidrogen sulfurat. pe la sarbatori la fel avea gustul nedefinit, simteai dulce si alcool si aroma vaga nedefinita, acu e super bun, deci rabdare si pt cei cu sfaturi cu fa-l tuica...................aveti norma la postari?

 sailor62, on 11 decembrie 2017 - 23:22, said:

Stai frate nu te oxida asa tare...ca nu am postat aci ca sa-ti ridic tie la plasa sa dovedesti ca esti vreun oenolog de mare ////.
Daca vrei sa raspunzi amical si constructiv bine ,daca nu, vorba bucurestenilor, hai ne;auzim...
Mai amical de atat cum ai fi vrut sa-ti raspunda? chiar a fost pertinent de data asta. De obicei chiar e spurcacios.

#34
evrika

evrika

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 27.01.2007

 unic635, on 17 decembrie 2017 - 20:45, said:

@ evrika  nu te speria de apa aia din fierbatoare, eu le folosesc de cativa ani si nu am avut probleme, acolo-s max 30 ml la 50 l nu ar avea cum sa influenteze. Ai zis ca l-ai bentonizat , nu am fost atent daca ai precizat ca l-ai tras de pe drojdii(daca nu , grabeste-te), daca mirosul il ai doar cand desfaci damigeana iar dupa o aerisire, gen turnat in pahar dispare mirosul, nu-i dracu asa negru. mai fa-i o trasvazare(il tragi iar din damigene si-;l pui inapoi), da-i 40-50 ml solutie so2 la damigeana de 50l si lasa-l asa pana la primavara. Am patit-o si eu acum un an cu niste muscat otonel, miros de oua clocite, e hidrogen sulfurat. pe la sarbatori la fel avea gustul nedefinit, simteai dulce si alcool si aroma vaga nedefinita, acu e super bun, deci rabdare si pt cei cu sfaturi cu fa-l tuica...................aveti norma la postari?

Mirosul in damigeana e, chiar seamana un pic cu ouale clocite, in pahar dispare . Inca nu l-am tras de pe drojdie, o sa-l trag saptamana asta. M-as gandi sa adaug Tanisol in loc de SO2. Multumesc !

#35
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015

 evrika, on 10 decembrie 2017 - 11:15, said:

Problema pe care o am este ca vinul are un gust salciu si un miros atunci cand trag dopul la damigeana.Nu e un miros foarte pregnant. Eu cred ca este de la "fierbator".
Vinul nu e acru, dar nu are gust si are un miros de apa stricata.
Am mai pus in el si bentonita, pentru limpezire.

 evrika, on 10 decembrie 2017 - 12:51, said:

Eu cred ca de la acea apa care s-a "clocit" s-a contaminat vinul, si a prins un miros urat .
Acum vinul nu are gust si in damigeana are un miros care nu e in regula.
O sa ma gandesc la tanisol, asa cum a mentionat romeo2 .

 evrika, on 17 decembrie 2017 - 22:07, said:

Mirosul... seamana un pic cu ouale clocite...
M-as gandi sa adaug Tanisol in loc de SO2.
Stai un pic. Poate mi-a scăpat mie, dar eu abia acum citesc că mirosul seamănă cu ouăle clocite. Mirosul acesta apare atunci când este folosit în exces dioxidul de sulf (indiferent de forma folosită). Acum, eu nu știu cât dioxid de sulf ai folosit, dar dacă este întradevăr așa, atunci soluția este de a aerisi vinul. Evident, în acest caz nu mai este nevoie să-l mai îmbălsămezi cu altă doză suplimentară de dioxid de sulf.
Dacă ai putea face niscaiva analize ai avea o imagine corectă.

#36
evrika

evrika

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 27.01.2007

 Otineu, on 17 decembrie 2017 - 23:28, said:

Stai un pic. Poate mi-a scăpat mie, dar eu abia acum citesc că mirosul seamănă cu ouăle clocite. Mirosul acesta apare atunci când este folosit în exces dioxidul de sulf (indiferent de forma folosită). Acum, eu nu știu cât dioxid de sulf ai folosit, dar dacă este întradevăr așa, atunci soluția este de a aerisi vinul. Evident, în acest caz nu mai este nevoie să-l mai îmbălsămezi cu altă doză suplimentară de dioxid de sulf.
Dacă ai putea face niscaiva analize ai avea o imagine corectă.
Nu am pus inca nimic in el in afara de bentonita. A apa clocita e mirosul, in damigeana.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate