Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 

CENTENARUL ROMANIEI - Centenarul Marii Uniri de la 1918

* * * - - 7 votes
  • This topic is locked This topic is locked
2160 replies to this topic

#1549
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,534
  • Înscris: 30.01.2008
100 de oameni in 100 de zile :

https://www.europafm...omania-moderna/

#1550
Sucre-Bolivar

Sucre-Bolivar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,652
  • Înscris: 06.09.2017

View PostDaco_Get, on 21 februarie 2018 - 07:49, said:

Nope .Inainte erau teritorii romanesti OCUPATE ! In viitor TOATE teritoriile romanesti vor face parte din Romania Posted Image

Fix cum este acum Crisana  de vest romaneasca, care i-a fost daruita ungariei de "marile puteri " la Trianon si care va reveni inapoi  la Romania Posted Image

teritorii romanesti ocupate vremelnic ( vreo 1000 de ani ... )

#1551
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,534
  • Înscris: 30.01.2008

View PostSucre-Bolivar, on 21 februarie 2018 - 18:25, said:


teritorii romanesti ocupate vremelnic ( vreo 1000 de ani ... )

Posted Image Posted Image

De cine ?? sa nu imi spui ca de "regatul" ala care a fost disparut vreo 400 de ani ...

Dar oricum si anii aia care i-au tinut sub ocupatie si in sclavie  pe romani nu trebuie uitat si nici iertat !

#1552
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Acum am vazut, la Rares Bogdan in emisiune, ca pesedistii, exceptand unul singur, au votat impotriva obligativitatii arborarii steagului national pe institutii. Alaturi de UDMR - evident si ALDE - evident. Doar PNL (unanimitate), PMP (unanimitate) si vreo 2 de la USR au votat pentru.

”Felicitari” pesede! Ati mai batut un cui.

Mai devreme au difuzat si filmuletul cu atrocitatile facute de armata maghiara in Transilvania, dupa semnarea „Dictatului de la Viena”.

#1553
Sucre-Bolivar

Sucre-Bolivar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,652
  • Înscris: 06.09.2017

View PostMembruAnonim, on 21 februarie 2018 - 22:08, said:

Acum am vazut, la Rares Bogdan in emisiune, ca pesedistii, exceptand unul singur, au votat impotriva obligativitatii arborarii steagului national pe institutii. Alaturi de UDMR - evident si ALDE - evident. Doar PNL (unanimitate), PMP (unanimitate) si vreo 2 de la USR au votat pentru.

”Felicitari” pesede! Ati mai batut un cui.

Mai devreme au difuzat si filmuletul cu atrocitatile facute de armata maghiara in Transilvania, dupa semnarea „Dictatului de la Viena”.

filmuletul ala i pentru uz intern, sa i tina pe cei pretabili la asa ceva tot timpul cu frica in gat ca vine bau bau-u ungur , iti dai seama la ce nivel intelectual se afla cineva care poate fi prostit cu filmulete din alea.

#1554
Dude_2nd

Dude_2nd

    Tehnocrat nihilist cronofag feral mogofan irecuperabil mem

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 37,715
  • Înscris: 04.01.2011
s-a cam fîsîit Centenarul...
orice artificii s-au incercat pentru vitalizarea acestui proiect mort, se ajunge tot la singura concluzie: In ultimul centenar, cu toate relele si nenorocirile aferente cea mai glorioasa perioada a Romaniei a fost in perioada lui Nea Ceaşcă. Romania va continua sa agonizeze visand aiurea la Centenare glorioase, pana cand nu se va trezi sa reseteze cacatul si sa-si recunoasca eroarea: executarea lui Ceasca pe baza unor acuzatii la fel de adevarate ca si aia referitoare la subminarea economiei nationale Posted Image a fost un plan diabolic din exterior infaptuit prin cozi de topor din interior, care odata pus in aplicare a permis ca Romania sa fie subjugata si transformandu-se intr-o sluga umila, sa se indeparteze tot mai mult de visul ei...

Edited by Dude_2nd, 26 February 2018 - 09:12.


#1555
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,432
  • Înscris: 29.04.2008
Stimati tovarasi si pretini, am impresia ca ati gresit topicul. Pentru entuziastii si criticii epocii de aur este la dispozitie topicul dedicat. Aici sunteti offtopic.


https://forum.softpe...lumini-i-umbre/

#1556
Alecsandru010

Alecsandru010

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,227
  • Înscris: 29.06.2011
Marea Unire – România, la 100 de ani
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/tGFL9LwAEqQ?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

De la Romania dodoloata la Romania eliberata de sovietici. Sa nu uitam nicicand ce a insemnat Uniunea Sovietica pentru poporul roman. Niciodata!

Suferinta celor schingiuti de rusi nu trebuia uitata.

Edited by Alecsandru010, 08 March 2018 - 20:38.


#1557
Alecsandru010

Alecsandru010

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,227
  • Înscris: 29.06.2011
De data asta schimb foaia:

Quote

Centenarul imposturii românești
– În ce an suntem noi, copii?
– În 2018!
– Bravo! Și ce sărbătorim noi, românii, în 2018?
– …

Cum ar spune colegii, autoritățile au fost luate din nou prin surprindere. Cine s-ar fi așteptat ca taman în 2018 să se împlinească 100 de ani de la Marea Unire? Sărbătorirea Centenarului se rezumă, deocamdată, doar la sforăieli politicianiste. Nu sărbătorim cu nicio autostradă nouă, cu nicio linie nouă de cale ferată, niciun spital nou, nici cu prima universitate românească în Top 100 mondial.

– Că veni vorba: în ce lună suntem noi, copii?
– În maaaartiiie.
– Și ce-are martie cu Centenarul?
– …
– Loazelor. La 27 martie 1918, la Chișinău, Sfatul Țării a votat prin vot nominal deschis în favoarea Unirii cu România.

Iată declarația Sfatului Țării: “Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna SE UNEȘTE CU MAMA SA, ROMÂNIA”.

Deci unirea cu Moldova, 100 de ani. Ce contează?

Apropo: există, doamnelor și domnilor, un așa numit “Departament Centenar”, în subordinea Ministerului Culturii, cu șef, amploaiați, șoferi, mașini, bani, buget șamd. Ce ar trebui să facă acest Departament? Adică ce trebuia să fi făcut, deja?

Să pregătească conceptul unitar și să stabilească o serie de obiective coerente pentru marcarea acestui moment cu totul special, Centenarul. Evident, Departamentul acesta n-a făcut nimic. Dă-o dracu’ de sărbătorire a Centenarului, important e să fim noi în sărbătoare permanentă pe leafa de la stat. Evenimentul Zilei a descoperit și de pe unde vin angajații acestui Departament: sunt 21, iar cei mai mulți dintre ei n-au nicio treabă cu cultura sau istoria.

Unul a fost detașat la Minister direct de la un salon ce coafură din București. O altă angajată lucrase până la momentul Departamentului la o fabrică de mobilă și tapițerie. Altul vine de la un service auto. Printre angajați mai apar un fost paznic și un fost lucrător la o firmă de comerț cu amănuntul. Șoferul șefului acestui Departament este și el încadrat în funcție de concepție la Serviciul Proiecte și Acțiuni Aniversare. Mai e și o doamnă de la Autoritatea pentru Cetățenie.

În fine, o mizerie totală.

Vinerea trecută, ministrul Culturii, George Ivașcu, l-a demis pe șeful acestui Departament, din cauza lipsei rezultatelor, întârzierilor și haosului pe care l-a creat.

Cine e acest domn?

Îl cheamă Paul Cotîrleț. Avea rang de secretar de stat. Ai zice că e o chestie importantă, secretar de stat în România, dar sunt vreo 200 în guvernul dnei Vasilica. Nu cred că mai e o țară în lume care să aibă atâția secretari de stat pe cap de locuitor. Totuși, chiar dacă funcția, în sine, nu mai înseamnă mare lucru, salariul de la stat, da – plus mașina cu șofer, secretara, niște angajați pe care să-i șefești, acolo. Asta nu dispare.

Să revenim. După ce l-a demis ministrul, pe dl. Cotîrleț l-au sunat jurnaliștii. Iată ce a declarat el pentru Evenimentul Zilei: “Sunt plecat de ieri dimineață din țară (la Varșovia, Polonia), la întâlnirea secretarilor de stat care se ocupă de organizarea aniversării centenare. Nu comentez.” Cum adică întâlnirea secretarilor de stat care se ocupă de centenar… la Varșovia??

Vreți să știți cine este acest domn, Cotîrleț, care rimează cu hârleț, pe care PSD l-a pus să îngroape Centenarul, cu rang de secretar de stat? În ianuarie, PressOne a obținut un interviu cu domnul în chestie. Are 29 de ani, e fost junior la echipa de fotbal Petrolul Moinești. Familia lui deține singurul spital privat din Bacău.

A fost șef de cabinet al senatorului Niculae Bădălău – știți, șeful acela din PSD condamnat pe vremea lui Ceaușescu că fura porumb și promovat ulterior în democrația originală (aproape că-ți vine să-l regreți pe Nea Nicu, nu?) Cum ne-am procopsit cu dl. Cotîrleț?

Acum vreo 9 ani, într-o zi care părea la fel ca toate celelalte, el a decis să intre în politică. De ce? Tot pentru PressOne, dl. Cotîrleț a explicat că a ales cariera de politician când și-a dat seama că nu mai poate ajunge un fotbalist de nivelul pe care şi-l visa. Iată cum prăbușirea fotbalului românesc ne afectează în feluri cu totul neașteptate.

Oricum, măcar dl. Cotîrleț a păstrat legătura cu fotbalul, s-a înscris în partidul maradoniștilor.

De la cel mai handicapat guvern din istoria Romaniei nu ar fi trebuit sa avem mari asteptari, da' pot sa zic ca pana acu' baietii de la PSD s-au autodepasit.

Edited by Alecsandru010, 12 March 2018 - 20:29.


#1558
Sucre-Bolivar

Sucre-Bolivar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,652
  • Înscris: 06.09.2017
in mod normal daca ar vrea sa se sarbatoareasca centenarul , ar trebui
inceput la 27 martie  apoi 15 noiembrie si totul sar incheia cu 1 decembrie ,
dar cred ca se va axa doar pe unu decembrie.

#1559
adrian_r5

adrian_r5

    23:58

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,698
  • Înscris: 23.04.2007

View PostAlecsandru010, on 12 martie 2018 - 20:29, said:

Nu sărbătorim cu nicio autostradă nouă, cu nicio linie nouă de cale ferată, niciun spital nou, nici cu prima universitate românească în Top 100 mondial.
Da' catedrala aia care ne va mintui neamu' in ce stadiu e ... se termina anu' asta ? ... sau ne termina ea pe noi Posted Image

#1560
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,534
  • Înscris: 30.01.2008
Supereroii nu sunt numai la Hollywood ! Romanul Tiberiu Useriu a castigat, pentru a treia oara la rand, maratonul 6633 de la Polul Nord, cea mai dura cursa din lume ! Felicitari !

Attached File  Tiberiu Useriu.jpg   36.08K   6 downloads



https://www.digi24.r...l-arctic-896052


Uşeriu a trecut linia de sosire la mare distanţă de următorul concurent şi a devenit, astfel, singurul om din lume care a câştigat de trei ori consecutiv Ultramaratonul de la Cercul Polar.

Ca de fiecare dată, Tiberiu Uşeriu a trecut linia de start ţinând în mâini steagul României, care avea de data aceasta pe el şi însemnele Centenarului Marii Uniri.

Mai mult, organizatorii l-au întâmpinat pe Tibi în acordurile Imnului Naţional al României şi l-au îmbrăţişat şi felicitat.

Ediţia din acest an a ultramaratonului a fost una aniversară, cea de-a zecea, astfel că organizatorii au decis să schimbe traseul şi să îl lungească cu 30 de mile (aproximativ 50 kilometri).

Din totalul de 617 kilometri, aproximativ 280 au fost parcurşi pe Ice Road, un fluviu îngheţat. Chiar dacă temperaturile au fost mai ridicate faţă de anii trecuţi, vântul şi ninsoarea le-au pus adesea probleme concurenţilor.

La startul cursei au fost înscrişi 23 de concurenţi care intenţionau să parcurgă întregul traseu, însă 16 dintre ei au abandonat pe parcurs. Printre aceştia s-au numărat şi ceilalţi trei români înscrişi în competiţie: Levente Polgar, Florentina Iofcea şi Avram Iancu.

Tibi Uşeriu s-a impus ca lider al cursei încă din prima zi, astfel că la linia de sosire avea un avans de peste 80 kilometri faţă de următorul clasat, irlandezul Paul Deasy.
În ultima săptămână, Tibi a comunicat prin telefon cu cei de la asociaţia Tăşuleasa Social, condusă de fratele său, Alin, care au publicat pe Facebook zilnic un raport de cursă, pentru a-i ţine la curent pe susţinătorii lui Uşeriu cu evoluţia acestuia.

De altfel, aceşti susţinători au decis să pregătească atât lui Tibi, cât şi celorlalţi trei români participanţi, câte o surpriză la întoarcere, constând în tricouri inscripţionate cu chipurile fanilor şi steaguri cu logoul competiţiei 6633 Arctic Ultra.

Edited by Daco_Get, 16 March 2018 - 08:52.


#1561
adrian_r5

adrian_r5

    23:58

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,698
  • Înscris: 23.04.2007

View PostDaco_Get, on 16 martie 2018 - 08:37, said:

Supereroii nu sunt numai la Hollywood !
Asa e ... viata bate filmu' ;)

Cum a ajuns Tibi Ușeriu de la infractorul vânat de Interpol la sportiv de anduranță

#1562
YourFan

YourFan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 30.01.2017

View PostDaco_Get, on 16 martie 2018 - 08:37, said:

La startul cursei au fost înscrişi 23 de concurenţi care intenţionau să parcurgă întregul traseu, însă 16 dintre ei au abandonat pe parcurs.
Eu as fi preferat sa mor decat sa abandonez Posted Image

Edited by YourFan, 16 March 2018 - 21:38.


#1563
catalina1

catalina1

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 62,893
  • Înscris: 21.04.2011
Sorin Ioniță

De Centenar, calugărul transnistrean Savatie Baștovoi reprezintă România la salonul de carte de la Paris zilele astea. Că nu putea lipsi revista lui Ion Cristoiu, nu te miri, e anexa regimului la chermeze, omul prestează servicii tuturor statelor paralele care există, ați văzut.
Dar rasputini culturali anti-UE ca părintele Savatie, care distribuie kitsch spiritualist-antioccidental prin standurile de lumânări din bisericile BOR? Ori hipsteru ăsta poet pravoslavnic a vrăjit-o cu ceva pe croitoreasa de geniu Țuroiu ot ICR (și jumate din babele ortodoxe, plus corporatiști cucernici pe FB), ori s-a dus acolo pe bani proprii, că are din belșug, și a băgat capul în poză.
A tradus niște cărticele în franceză acum ceva timp. Fiind și “designer de genți”, cum aflăm, iată, de la serviciul PR&trolaj al BOM, ar exista niște afinități cu dna Țuroiu.
Mitropolia Chișinăului și Moldovei de Răsărit (!), subordonată patriarhiei ruse, se mândrește cu isprăvile slujitorului său în teritoriu inamic. Realegerea lui Putin weekendul ăsta trebuie sărbătorită cumva, și de prietenii din București, și de ăia din Paris, era păcat să treacă fără sfeștanie in Orașul Luminilor.

#1564
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,534
  • Înscris: 30.01.2008
Centenarul Marii Uniri. Prima instituţie care marchează 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România


Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni în şedinţă solemnă pe data de 27 martie cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

http://www.mediafax....omania-17082348

Live :

Ședința solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului, dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România

https://www.facebook...83767598579437/

Edited by Daco_Get, 27 March 2018 - 09:31.


#1565
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,534
  • Înscris: 30.01.2008
http://www.mediafax....omania-17082348


Potrivit documentului, în cadrul şedinţei solemne va fi dezbătută şi adoptată „Declaraţia solemnă pentru celebrarea unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”, prin care se vor reflecta unitatea poporului şi a limbii române, rolul avut de înaintaşii politici şi drumul ce trebuie să fie urmat de oamenii politici de astăzi, precum şi dorinţa de a continua procesul de modernizare şi integrare instituţională în UE.


http://www.rador.ro/...iei-cu-romania/

DOCUMENTAR: 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România !!


Marţi, 27 martie, se împlinesc 100 de ani de Unirea Basarabiei cu România, eveniment ce a reprezentat un moment esenţial pentru anul istoric 1918, care a culminat cu Marea Unire a tuturor românilor de la 1 decembrie. Din nefericire, istoria a consemnat existenţa, sub un singur stat, a celor două teritorii separate de Prut, timp de doar 22 de ani, la 28 iunie 1940, un ultimatum al guvernului sovietic, care urmărea punerea în aplicare a pactului Hitler-Stalin, fiind adresat României, consemnând cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică.
La 18/28 octombrie 1806 izbucnea Războiul ruso-turc, iar țarul Rusiei, Alexandru I, a ordonat trupelor sale să traverseze Nistrul și să ocupe Țările Române.
Deşi reprezentanţii Imperiului Rus declarau că nu au nici cea mai mică intenție să cucerească ceva de la Turcia, ci urmăreau doar „prevenirea intenției lui Bonaparte, exprimată de ambasadorul său la Constantinopol, de a trece armata franceză prin posesiunile otomane, pentru a ataca la Nistru”, cu ocazia semnării Tratatului de la Tilsit din 25 iunie/7 iulie 1807 dintre Rusia și Franța și după întâlnirea de la Erfurt dintre Alexandru I și Napoleon, țarul a căpătat în cele din urmă acceptul suveranului francez pentru ocuparea de către Imperiul Țarist a celor două principate dunărene – Valahia și Moldova – în cazul victoriei rușilor în războiul cu otomanii din perioada 1806-1812.
În octombrie 1811, la Giurgiu, rușii au înaintat propuneri de pace, în condiţiile în care armatele otomane fuseseră înfrânte la Ruse și Slobozia, propuneri care prevedeau ca „principatele Moldova, „Valahia Mare” și „Mică” și partea din vestul Moldovei (ceea ce turcii numeau „Bugeac”) să se alipească „pe veci la Imperiul Rus, cu orașele, cetățile și satele, cu locuitorii acestora de ambele sexe și cu averea lor”, specificându-se că „fluviul Dunărea va fi de acum înainte granița dintre cele două Imperii”.
În acest context, Constantinopolul a refuzat ferm propunerile țariste inițiale, Rusia urmând să se mulţumească cu ocuparea „doar” a teritoriului Principatului Moldovei, între Siret și Nistru.
Însă, după ce situaţia frontului aducea veşti bune pentru Imperiul Țarist, acesta cerea întreg teritoriul dintre Prut și Nistru.
Ca urmare, cele două părţi semnau, la 16/28 mai 1812, Tratatul de Pace de la București, în hanul lui Emanuel Marzayan, mai cunoscut sub numele de Manuc Bei, vestit negustor, diplomat şi hangiu, considerat, în acele timpuri, drept unul dintre cei mai avuţi moşieri din Balcani.
Tratatul cuprindea 16 articole publice și două articole secrete, iar la articolele 4 și 5, Imperiul Otoman ceda Imperiului Rus un teritoriu de 45.630 km², cu 482.630 de locuitori, 5 cetăți, 17 orașe și 695 de sate, adică ținuturile Hotin, Soroca, Orhei, Lăpușna, Greceni, Hotărniceni, Codru, Tighina, Cârligătura, Fălciu, partea răsăriteană a ținutului Iașilor și Bugeacul – adică un teritoriu care până atunci nu avusese o unitate administrativ-geografică.
Conform istoricilor şi juriştlor, actul de anexare a Moldovei orientale de către Imperiul Țarist a fost inconsistent juridic, neconform cu practica şi normele internaționale de drept, teritoriul respectiv nefiind parte a Imperiului Otoman.
Un an mai tâtziu, autoritățile țariste au denumit noua regiune ocupată, „gubernia Bessarabia”.
După ce, la început, țarul Alexandru I a încercat să câștge simpatia noilor supuși prin asigurarea unor condiții de dezvoltare autonome a provinciei, la scurtă vreme s-a trecut la reorganizarea Basarabiei, populația fiind supusă politicii de rusificare. Atât româna cât și rusa au fost pentru început, limbi folosite în administrația locală, însă, treptat, limbii ruse a început să i se acorde o tot mai mare importanță, din anul 1828, toate actele oficiale erau redactate şi publicate doar în limba rusă, iar româna a rămas limbă de predare în învăţământul public până în anul 1842, devenind apoi obiect de studiu secundar.
La 9 februarie 1866, autoritățile imperiale au interzis studierea limbii române, sub pretextul că folosirea ei „urmărește alte scopuri”, iar în 1871, țarul a emis un ucaz „asupra suspendării studierii limbii române în școlile din Basarabia”.
În februarie 1917, în Rusia avea loc Revoluția ale cărei consecinţe au fost abdicarea țarului Nicolae al II-lea – cel care provocase o mare nemulţumire prin modul în care conducea țara și, în mod particular, de tot mai adânca implicare în luptele Primului Război Mondial – , dar şi încetarea ostilităților dintre Rusia și Puterile Centrale.
Drept urmare, în zilele de 6 şi 7 februarie 1917, în Basarabia a fost convocat un congres al reprezentanților locuitorilor de la sate, care a votat o moțiune care a cerut autonomia și formarea unei adunări legislative, urmat de congrese ale clerului, învățătorilor și ale soldaților, toate aceastea cerând autonomia pentru fosta gubernie.
La 3/16 martie 1917, Adunarea generală a zemstvei – adunare conducătoare – din Bălți cerea „unirea Basarabiei cu regatul României”, urmată, la 13/26 martie, de o cerere similară venită din zemstva din Soroca.
În acest timp, la 16/29 martie, în Sfatul Țării, deputații minoritari au cerut arestarea celor din zemstve care au votat unirea, consecinţa fiind inderdicţia aplicată zemstvelor de a adopta astfel de acte.
A urmat, în aprile 1917, crearea Partidului Național Moldovenesc, sub conducerea lui Vasile Stroescu, care milita pentru autonomia Basarabiei, iar la 16 iulie 1917, comitetul central ostășesc din Chișinău a hotărât crearea unui consiliu al provinciei, care avea să emită o Propunere de lege pentru autonomie națională și teritorială.
Între 23–27 octombrie 1917, a avut loc consiliul ostășesc din Basarabia, care a proclamat autonomia și a dispus constituirea Sfatului Țării ca organ legislativ, în care au fost aleși 44 de deputați din rândurile soldaților, 36 de deputați din partea țăranilor, 58 de deputați fiind desemnmaţi de către de comisiile comunale și ale ținuturilor și de asociațiile profesionale.
Ca structură, Sfatul ţării cuprindea 156 deputați, din care 105 erau moldoveni, 15 ucrainieni, 14 evrei, 7 ruși, 2 germani, 2 bulgari, 8 găgăuzi, 1 polonez, 1 armean și 1 grec.
La 21 noiembrie/4 decembrie 1917, avea loc prima ședință a Sfatului Țării, în care preşedinte a fost desemnat Ion Inculeț şi în care a fost proclamată, cu votul majorităţii, Republica Democratică Federativă Moldoveană, între Prut și Nistru.

---------------------

La 27 martie 1918, Sfatul Țării a hotărât, prin vot nominal deschis, în favoarea Unirii cu România, din cei 135 de deputați prezenți, 86 votând în favoarea Unirii, 3 împotrivă, iar 36 s-au abținut, în special în rândurile deputaților germani, bulgari și ucraineni, 13 deputați fiind absenți.


Declaraţia de Unire a Sfatului Țării arată că:
„Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa, România”, documentul fiind semnat de Ion Inculeț, președinte, Pan. Halippa, vicepreședinte și Ion Buzdugan, secretar.
După aflarea rezultatului, în Sfatul Ţării au fost invitați prim-ministrul Alexandru Marghiloman și delegaţia sa, iar prim-ministrul a declarat: „în numele poporului român și al regelui său, Majestatea sa Ferdinand I, iau act de hotărârea Sfatului Țării și proclam Basarabia unită, de data aceasta pentru întotdeauna, cu România una și nedivizibilă.”

Edited by Daco_Get, 27 March 2018 - 09:38.


#1566
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,534
  • Înscris: 30.01.2008
Attached File  100 lei.jpg   988.37K   2 downloads



Banca Națională a României lansează luni în circuitul numismatic un set de trei monede din aur, argint și tombac cuprat și o monedă din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
Moneda din aur va avea o valoare nominală de 100 de lei, forma rotundă, cant zimțat, un diametru de 21 milimetri și o greutate de 6,452 grame.
Aversul monedei din aur redă, în prim-plan, o imagine a clădirii Sfatului Țării din Chișinău, unde, la data de 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu România, în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripția în arc de cerc “ROMÂNIA”, valoarea nominală “100 LEI”, stema României și anul de emisiune “2018”.
Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat și din alamă) prezintă portretele și numele celor trei semnatari ai Actului Unirii Basarabiei cu România: Ion Inculeț, președinte al Sfatului Țării, Pantelimon Halippa, vicepreședinte și Ion Buzdugan, secretar; inscripțiile, “100 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA” și 27 Martie 1918′.
Moneda din argint va avea o valoare nominală de 10 de lei, forma rotundă, cant zimțat, un diametru de 37 milimetri și o greutate de 31,103 grame.

https://stirileprotv...area-unire.html

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate