Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Ce inseamna ''gust foxat''?
Last Updated: Oct 07 2018 22:46, Started by
validoe
, Oct 03 2017 10:47
·
0
#1
Posted 03 October 2017 - 10:47
Asta e unul din motivele pentru care vinurile din HDP sunt considerate inferioare
Pe net am gasit diverse explicatii : de plosnita, naftalina, greoi, fenol, eter, vulpe (fox?) etc Poate cineva sa explice din experienta? |
#2
Posted 03 October 2017 - 10:56
Eu stiam doar de ... matrafoxat !
Hac !... Din cate stiu eu, inseamna ca are gust de plosnita, de naftalina si fenol ! ( De parca plosnita are gust !...) http://www.gradina-o...ecti_A3651.html Edited by sylvius, 03 October 2017 - 10:58. |
#4
Posted 03 October 2017 - 14:21
HPD = hibrid producator direct, adica nu trebuie altoit, il pui direct in pamant si produce struguri.
foxat e traducere de romgleza, in america de nord strugurii salbatici sunt numiti "strugurii vulpii" - fox grapes - vitis lambrusca din wikipedia Hibrizii direct producători se impart in funcție de generație: - hibrizi vechi americani (prima generație) este reprezentată de soiurile aduse de pe continentul american, cele mai multe fiind create dinainte de invazia filoxerei in Europa. Cele mai răspandite soiuri din această generație sunt Noah (Nova), Othello, Isabelle (Isabela, Capsunica), Lidia, Jacquez, Delaware, Clinton. - hibrizi euro x americani (a doua generație) este rezultatul incrucișării intre HPD din prima generație si/sau a altor specii vitis, cu vițe nobile. Cei mai cunoscuți in Romania sunt: Baco noir, Marechal Foch, Leon Millot, Ferdinad, Lesseps, Seibel 1000, Seibel 1 (combinate in Siebel1001 zis 1001 sau Zaibar), Flot d'or, Rayon d'or, Plantet, Terras 20. - acum exista si hibrizi de generatii mai noi la care performantele s-au imbunatatit enorm, concureaza cu soiurile vechi, si in fiecare an cercetarea scoate noi soiuri specializate pe vin, masa, aroma, rezistenta la boli, rezistenta la inghet, productie mare... cum simti gustul e strict personal, eu il simt ca de sulf, putin spre oua stricate, amar si salciu HPD nu este inferior din cauza asta, ci in primul rand din cauza ca fiind hibrid de vie salbatica (lambrusca) are performante net inferioare de zaharuri si aroma. Nu poti sa compari o Capsunica cu un Muscat, nici un 1001 (maxim 16-18%; zahar) cu un Cabernet (25% zahar). In plus mai diverse alte probleme: coaja groasa, miezul mucilaginos si tare, vinifica greu, unele specii tot trebuie stropite, unele nu au aciditate suficienta, samd. De ce este interzisa cultivarea comerciala (peste 1000 mp) e alta discutie. Porneste din Franta anilor '70, supraproductie de vin prost, falimentarea viticultorilor, protectionism, lupte media (inclusiv cu metanolul sau sulful)... @validoe - as recomanda sa cauti hibrizi de ultima generatie, daca tot plantezi iei ceva contemporan nu de acum 200 de ani... Edited by Oxigen1234, 03 October 2017 - 14:46. |
#5
Posted 03 October 2017 - 14:44
Multam pentru lamuriri
la inferioritate ziceam ca e unul dintre motive doar. Nici o sansa sa compar eu soiuri nobile cu hibrizi, nu ma pricep absolut deloc Incercam sa imi dau seama cat de rau poate fi un vin alb din HDP ca intentionez sa plantez pt casa si peste tot, foxat, foxat... |
#6
Posted 03 October 2017 - 14:51
Nova,Isabella si Delaware sunt vinuri din hibrizi care din punctul meu "gustativ" au devansat cu mult o gramada de celebritati frantuzesti,italiene sau spaniole.
Stiu foarte bine ca interesele actuale au dus la cercetari cu rezultate clare impotriva hibrizilor ca vezi doamne sunt slabe calitativ iar mai nou au atins o coarda sensibila declarand pur si simplu ca pun in pericol viata umana,dar eu beau,rar ce-i drept,pentru ca nu prea gasesc,acest soi de vin din soiuri hibride nu conform regulamentuli UE sau de aiurea,ci dupa regulamentul unic si interior al subsemnatului,care are un singur articol:tot ce-mi cade bine este bun si sanatos. No comment. Oxigen1234, on 03 octombrie 2017 - 14:21, said:
Nu poti sa compari o Capsunica cu un Muscat, nici un 1001 (maxim 16-18%; zahar) cu un Cabernet (25% zahar). Capsunica (Isabella) nici n-ai cum sa o compari cu Muscat-ul,nu-i in aceeasi categorie. In schimb prefer o sticla de Isabella decat 10 de Cabernet. |
#7
Posted 03 October 2017 - 14:53
adisz, on 03 octombrie 2017 - 14:51, said:
In schimb prefer o sticla de Isabella decat 10 de Cabernet. Ca daca iei direct la sticla nu stii ce e inauntru, de obicei compari o capsunica naturala de la tzara cu un cabernet din pastile... si atunci ai dreptate... Edited by Oxigen1234, 03 October 2017 - 14:56. |
#8
Posted 03 October 2017 - 15:59
Chiar are dreptate si iti spune asta unul are a avut hibrizi si face si soi acum.
Nova/ blancul e atat de aromat xa iti muta capul foar daca treci pe langa vosul cules sau pe sub o bolta ...alba/isabela aee si ea aroma puternica, nicio treaba cu cabernet-ul.... N-au aroma? Pai de ce aroma chimica de strugure nu imita cabernetul sau merlotul ci saracia aia de hivrid negru numit pe la noi prin sud berbecel sau otonel( probabil denumjt astfel de taranul habarnist care a gustat vreodata un muscat adevarat si a asociat numele asra cu o aroma puternica). Pai feteasca sau feteasca regala sau aligote-ul samd au aroma maxat pe jumate fata de imputeniile mentionate mai sus? E aiurea sa spui ca nu au aroma sau sa bagi la gramada toti hibrizii...hai sa zicem ce zic altii ca asa trebuie. Nu, au si ei aroma, uneori mai outernica decat multe soiuri valoraase, uneori mult prea puternica...nu taria aromei e problema ci rafinamentul ei.. Se poate diacuta o comparatie intre un parfum discret si fin si o putoare ruseas a de lavanda sau liliac...aia da.. se poate discuta modul in care aroma fructului se pastreaza si cum se modifica prin procesul de vinificare si apoi de maturare a vinului.... Una e una, doua sunt mai multe...nu cred ca minciunile sau exagerarile fac bine...nu degeaba soiurile sunt apreciate, asta e clar. Problema e cat din acele calitati superioare sunt relevante pt cel care isi face singur o bautura , cat sunt puse in valoare de nivelul casnic de producere si pastrare...etc... Si daca ii faci singur, cat atarna rezistenta hibrizilor pt ca unii daca aud de 7 tratamente si alte nebunii prefera clar zeama de varza in locul vinului... Fiecare alege ce vrea si e bine sa stie adevarul intreg iar adevarul nh e intocmai ala cantat de toti desreptii in ale viticulturii si vinificatiei. |
#9
Posted 24 October 2017 - 20:21
Oxigen1234, on 03 octombrie 2017 - 14:21, said:
Hibrizii direct producători se impart in funcție de generație: ........................................................................................... - hibrizi euro x americani (a doua generație) este rezultatul incrucișării intre HPD din prima generație si/sau a altor specii vitis, cu vițe nobile. Cei mai cunoscuți in Romania sunt: Baco noir, Marechal Foch, Leon Millot, Ferdinand de Lesseps, Seibel 1000, Seibel 1 (combinate in Siebel1001 zis 1001 sau Zaibar), Flot d'or, Rayon d'or, Plantet, Terras 20. |
#10
Posted 24 October 2017 - 21:32
Oxigen1234, on 03 octombrie 2017 - 14:21, said:
Nu poti sa compari o Capsunica cu un Muscat, nici un 1001 (maxim 16-18%; zahar) cu un Cabernet (25% zahar). In plus mai diverse alte probleme: coaja groasa, miezul mucilaginos si tare, vinifica greu, unele specii tot trebuie stropite, unele nu au aciditate suficienta, samd. De ce este interzisa cultivarea comerciala (peste 1000 mp) e alta discutie. Porneste din Franta anilor '70, supraproductie de vin prost, falimentarea viticultorilor, protectionism, lupte media (inclusiv cu metanolul sau sulful)... Procentele alea invocate nu au nicio legătură cu realitatea. Poate vrei să spui 160, 180, 250 g/l zahăr rezidual, nu %. Coaja groasă nu este un criteriu de respindere a unui soi hibrid. Și Cabernet Sauvignon are coaja groasă. Miezul mucilaginos? Vorbim de pulpă, iar aceasta nu are caracter vâscos. Miezul tare e un defect? Păi, Cabernet Sauvignon așa are pulpa. Vițele hibride au fost interzise în Franța în 1935 pentru că vinul obținut din aceste soiuri aveau un gust detestabil, departe de gusturile fine ale vinurilor obținute din soiurile nobile. Da, vinul din hibrizii de această categorie este un vin de slabă calitate și, zice-se, chiar cu factori dăunători pentru om. Se tolerează ca struguri de masă și pentru obținerea sucurilor. Altfel stau lucrurile cu hibrizii din generațiile 3 și 4. Oxigen1234, on 03 octombrie 2017 - 14:53, said:
Ca daca iei direct la sticla nu stii ce e inauntru, de obicei compari o capsunica naturala de la tzara cu un cabernet din pastile... si atunci ai dreptate... Edited by Otineu, 24 October 2017 - 21:21. |
|
#11
Posted 25 October 2017 - 07:54
100 grame/litru unde 1 litru = 1000 grame inseamna 10% - desigur, aproximativ, ca densitatea mustului e mai mare, insa cred ca o marime "procent" e mai usor de vizualizat.
Zaharul rezidual din vin tind sa cred ca e zaharul ramas dupa fermentare, care claseaza vinul in sec - demisec - demidulce - dulce (peste 45 gr/l). Nu are cum sa fie zahar rezidual 180 gr/l Uite cum se face vin din pastile - substantele sunt disponibile la magazine inclusiv pe cele online. Edited by Oxigen1234, 25 October 2017 - 08:03. |
#12
Posted 25 October 2017 - 09:03
Oxigen1234, on 25 octombrie 2017 - 07:54, said:
Zaharul rezidual din vin tind sa cred ca e zaharul ramas dupa fermentare, care claseaza vinul in sec - demisec - demidulce - dulce (peste 45 gr/l). Nu are cum sa fie zahar rezidual 180 gr/l Oxigen1234, on 25 octombrie 2017 - 07:54, said:
100 grame/litru unde 1 litru = 1000 grame inseamna 10% - desigur, aproximativ, ca densitatea mustului e mai mare, insa cred ca o marime "procent" e mai usor de vizualizat. Zaharul rezidual din vin tind sa cred ca e zaharul ramas dupa fermentare, care claseaza vinul in sec - demisec - demidulce - dulce (peste 45 gr/l). Nu are cum sa fie zahar rezidual 180 gr/l Uite cum se face vin din pastile - substantele sunt disponibile la magazine inclusiv pe cele online. Vin din pastile nu există. Nu ai cum să aduci alcoolul în băutura respectivă folosind pastile. Punct. Vin cu pastile? Nu, vin cu substanțe la pliculeț. Substanțele alea despre care se vorbește în articol sunt folosite de producători individuali, mici, nu de producători de vin recunoscuți. Adică, nu o să vezi vin cu pastile la SERVE, Balla Geza, Davino, Vinarte șamd. |
#13
Posted 06 November 2017 - 13:33
Eu din cate stiam gustul acela foxat in engleza, pe romaneste se cheama 'fraga' (sau capsuna), acuma cred ca depinde de zona, am mai vazut ca i se zice si vin de streasina (adica creste bine si nealtoit, si e pus sa acopere curtea, dar nu are neaparat relatie cu gustul, doar ca astea sunt mai comun folosite). Si tot din cate stiam nu se pot comercializa din cauza metanolului mai ridicat.
|
#14
Posted 06 November 2017 - 14:09
Asta cu metanolul mie imi pare poveste protectionista pt niste soiuri nobile
In zona mea nu am auzit sa orbeasca cineva de la zaibar Eu am pus intrebarea pentru ca la primavara o sa plantez, pentru vin, hibrizi de care se spune ca dau vin cu gust ''foxat'' |
#15
Posted 06 November 2017 - 14:17
Plusuri si minusuri au toate, inca nu s-a inventat soiul perfect. HPD e ok daca nu ai pretentii de mare viticultor, sau degustator,daca esti nostalgic dupa gusturile copilariei, vacante bunici, etc. Daca vrei sa ai un 150-200 l facut in regim home made, cu efort minim, eventual lucrarile de bun simt, arat, prasit, taiat in uscat , verde inca-s ok aceste soiuri. Daca vrei un vin ok si sa-ti faci damblaua cu efort minim, poti procura struguri nobili, preturile inca-s mai mult decat decente, 1-2 lei in functie de soi si cantitate. Avantajul major al unei mici plantatii de hpd e ca materialul saditor are pret mic, se poate face in regie proprie, nu necesita altoire, pui bete in pamant si in 3 ani deja ai struguri, nu necesita multe tratamente fitosanitare, rezistenta ceva mai buna la ger peste iarna. Ca si produs final, vinul, chiar tine de gusturile fiecaruia, important e sa fie vinificat corect, sa nu aibe mirosuri dubioase. Sunt inca multi fani ale acestor soiuri si le prefera celor altoite pe princiupiul, e mai usor, de cursa lunga de spritz, nu ma imbata, nu ma doare capul etc. Legat de faza cu sanatatea si metanolul, personal o vad trasa de par. Daca il iei de pe drojdii, ii faci o usoara sulfitare si-l tii in vase pline sau fara goluri de aer, un an sau mai bine zis pana la noua recolta te poti bucura de el, am incercat odata sa tin 3 ani 50 l de nova(beci vas plin , sulfitat) si nu a evoluat prea bine, nu prea are aciditate, creddd, nu am luat niciodata astfel de mostre, testez doar nivelul de zahar cu un refractometru. Asta cu gustul foxat.........nu mi-a deranjat papila. Mie de sarbatorile de iarna chiar imi face placere sa beau un pahar de capsunica sau mai ales fiert, in rest mai mult nobil si ala la nivel de 100 ml, maxim 200ml /zi.
|
|
#16
Posted 06 November 2017 - 14:49
@validoe - eu tot iti recomand sa nu pui vechii hibrizi si sa cauti "noii hibrizi" adica soiuri rezistente actuale, e vorba de peste 100 de ani de cercetare si evolutie in viticultura...
|
#17
Posted 06 November 2017 - 15:04
Nu stiu cat de noi sau vechi sunt, iau de la cineva cunoscut si priceput care are multe varietati de HDP dar si nobile
Eu unul habar nu am, merg pe mana lui pentru lucrari (cu vermorelul) minime si gust acceptabil. Nu deosebesc un vin de 5 euro sticla de unul de 50 euro, am mai spus pe undeva |
#18
Posted 06 November 2017 - 15:40
Un lucru e clar, sunt grozavi de acoperit curtea. Cand sunt copti, la caldura emana acel miros specific aromat, care mie personal mi se pare foarte placut.
Privind metanolul, este acest articol (cam vechiut e drept), in care au masurat metanolul la Concord (un vin de tipul fraga cu mare continut de metanol), si au vazut ca acesta se formeaza dupa fermentatie doar in prezenta cojii. Deci daca faceti 'blanc de noir' ati scapat de metanol. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users