Cum se alege un pepene
Last Updated: Jul 27 2017 23:08, Started by
altnume
, Jul 23 2017 00:15
·
0
#1
Posted 23 July 2017 - 00:15
In ultimii ani, intrucat nu stiu sa aleg pepenii verzi copti, am avut parte numai de "rozalii" fara gust.
Ba mai mult, acum cateva zile am cumparat un pepene galben, Turkestan, si nu era bine copt. Deci, voi cum procedati ca sa alegeti un pepene verde care sa fie copt? Dar unul galben (Turkestan)? |
#2
Posted 23 July 2017 - 00:38
1 Niciodata nu cumperi din supermarket. In realitate pepenii se aduc cu semiremorci prelata nici vb de semiremorci frigo ca sa se mai coaca pe drum din grecia. Stiu asta pt ca acum cativa ani lucram cu semiremorci frigo si am trimis una cu marfa in grecia stiind ca e anotimp de pepeni. Cand au auzit aia pretul la frigo mi-au spus ca la acei bani duc 2 remorci prelata. App descarcarea trebuia sa fie la Carrefour Oradea.
2 Te uiti sa aiba codita si sa fie verde-asta inseamna ca e proaspat cules si nu sta de o luna intreaga pe acolo 3 Il ciocanesti trebuie ca sa sune cat mai gol posibil asta inseamna ca e copt bine si are coaja foarte subtire 4 Niciodata nu a trebuit sa-i desfac sa-i gust ca sa nu faca mizerie in masina. Urmand aceste sfaturi mergi la sigur oricum testezi marfa odata ajuns acasa. La pepeni galbeni nu stiu probabil e aceeasi metoda nu prea mananc galbeni Edited by Nytro84, 23 July 2017 - 00:39. |
#3
Posted 23 July 2017 - 00:48
Necazul este ca ii ciocanesc, MIE, imi suna a gol si, e tot rozaliu (nu are nici gustul acela dulce).
|
#4
Posted 23 July 2017 - 00:54
In functie de noroc )
Oricum la inceput sunt mai verzi, abia acuma e sezonul lor si sunt mai buni. |
#5
Posted 23 July 2017 - 01:33
La pepeni verzi e nasol si daca sunt rascopti, au gust naspa mult mai nasol chiar si fata de cei cruzi.
Ai nevoie de experienta si talent daca vrei sa alegi singur fara dop. Plus ca sunt pepeni care chiar si copti ideal tot nu sunt buni, nu au gust, nu sunt dulci, etc. Ca sa nu fie rascopti greutatea si rezonanta la ciocanire este echilibrata.... In general cei verde inchis pot sa fie buni la gust, dar tot cu ei poti sa iei si cea mai mare tzeapa si sa fie rascopti cu un gust oribil. Unii ii prefera pe cei verde mai deschis tarcat, altii prefera lubenitza, dar cu toti poti lua tzeapa chiar si bine copti pot sa fie fara gust, asa ca tot dopul e de baza, insa e nasol ca daca e copt si totusi nu esti multumit de gust, trebuie sa ai tupeu sa-i refuzi... Eu ma pricep sa aleg pepene rosu, dar nu ma omor dupa ei, nici macar dupa cei mai buni. La turchestan e o problema mult mai mare daca esti pretentios in sensul ca ai apucat sa cunosti gustul adevarat si il cauti in continuare. In cvasitotalitate acum se gasesc hibrizi fara gust, si perversiunea mare e ca sunt printre extrem de putinele fructe care pot sa miroasa f. bine si tot sa fie fara gust. Altfel e simplu cu alesul - miros placut, culoare galbena, si sa nu fie tare la atingere ci usor moale. Inca mai exista si adevarati din seminte originale, dar e posibil sa treaca si 17 ani pana mai prinzi unul..., cu exceptia cazului in care ai seminte originale pastrate de demult si ii cresti singur in propria gradina sau camp. Mie imi place turchestanul dar consider ca e o specie cvasidisparuta din cauza hibrizilor fara gust si cultivatorilor care au aruncat semintele adevarate. Au facut o mare prostie - inainte veneau cu un vagon sau camion, aruncau 30% si vindeau usor restul cu un pret care acoperea si pierderea. Acum vin cu un metru cub, nu mai arunca decat rar ceva, insa mai mult nu aduc pt ca nu mai se grabeste lumea sa arunce banii pe fructe fara gust. Inainte (acum 17 ani) luam zilnic in sezonul lor. Acum iau odata la doi ani unul, sa-mi aduc aminte de ce nu iau. Am nimerit anul trecut unul bun facut in gradina cuiva din seminte originale, insa a fost o exceptie. Edited by loock, 23 July 2017 - 01:44. |
#6
Posted 23 July 2017 - 01:35
TruculMagic, on 23 iulie 2017 - 00:54, said:
In functie de noroc Oricum la inceput sunt mai verzi, abia acuma e sezonul lor si sunt mai buni. Totusi unii sustin si par a reusi sa aleaga cel putin majoritar daca nu total, pepeni copti, rosii nu rozalii fara gust. Edited by altnume, 23 July 2017 - 01:36. |
#7
Posted 23 July 2017 - 01:38
Daca iti face dop, iti da fix din mijloc sa gusti unde e dulce )
|
#8
Posted 23 July 2017 - 01:49
loock, on 23 iulie 2017 - 01:33, said:
La pepeni verzi e nasol si daca sunt rascopti, au gust naspa mult mai nasol chiar si fata de cei cruzi. Ai nevoie de experienta si talent daca vrei sa alegi singur fara dop. Plus ca sunt pepeni care chiar si copti ideal tot nu sunt buni, nu au gust, nu sunt dulci, etc. Ca sa nu fie rascopti greutatea si rezonanta la ciocanire este echilibrata.... La turchestan e o problema mult mai mare daca esti pretentios in sensul ca ai apucat sa cunosti gustul adevarat si il cauti in continuare. In cvasitotalitate acum se gasesc hibrizi fara gust, si perversiunea mare e ca sunt printre extrem de putinele fructe care pot sa miroasa f. bine si tot sa fie fara gust. Altfel e simplu cu alesul - miros placut, culoare galbena, si sa nu fie tare la atingere ci usor moale. Inca mai exista si adevarati din seminte originale, dar e posibil sa treaca si 17 ani pana mai prinzi unul..., cu exceptia cazului in care ai seminte originale pastrate de demult si ii cresti singur in propria gradina sau camp. Stiu ca dopul e o solutie insa, pe langa problema transportului unui pepene cu dop, daca refuzi unul sau doi,..., trebuie sa participi si la "nemultumirea" vanzatorului. Turchestanii mai mici pe care i-am cuparat anul asta au fost copti, cel mare cumparat ultimul a fost insa cam crud. E posibil ca si asta sa conteze? Nu rup ei pepenii mici decat daca sunt copti si isi dau sema ca oricum nu mai cresc (zic); bine asta daca nu e sezonul pe sfarsite si oricum ii recolteaza pe toti indiferent cum sunt. Da, "sa nu fie tare" poate fi un reper de care nu am tinut seama. TruculMagic, on 23 iulie 2017 - 01:38, said:
Daca iti face dop, iti da fix din mijloc sa gusti unde e dulce |
#9
Posted 23 July 2017 - 01:59
Verzi:
- sa sune inspre gol, dar oarecum gros - pata de pe pamant sa fie portocalie (galben murdar) - codita verde inseamna ca e proaspat Galbeni: - dupa miros (sa fie intens) - ii apesi usor (au o anumita moliciune) - cei crapati Dupa ce vei manaca un vagon de pepeni, ii inveti . |
#10
Posted 23 July 2017 - 02:08
Nasol, mie imi suna toti la fel.
Galbena intens/(murdar!) e mereu si degeaba. Da, crapati; cel putin stii ca nu sunt cruzi. Nu am mancat un vagon numai intrucat nu mai sunt copti si dulci ca altadata. Imi amintesc in urma cu niste ani, nu alegeam in nici un fel si toti erau adevarati/gustosi. ____________________________________________________ Unii zic ca ii fac sa paraiie, daca pariie sunt copti. Alti spun sa le despici codita pe jumatate si daca are alb in interior e copt. Edited by altnume, 23 July 2017 - 02:08. |
|
#11
Posted 23 July 2017 - 06:14
Il iei din piata.
Si-i faci dop. Si-l gusti. Alta cale nu se exista. Edited by Alecsandru010, 23 July 2017 - 06:17. |
#12
Posted 23 July 2017 - 06:42
In piata Obor din Bucuresti sunt producatori din Dabuleni care au la vanzare pepeni copti...
Eu cumpar de la ei de cativa ani pepeni galbeni sau verzi inchis care sunt dulci si gustosi. |
#13
Posted 23 July 2017 - 06:52
Mă duc la cel care vinde pepeni și aleg așa:
Ala-Bala-Portocala-..... . Aleg unul la plezneală(cel care-mi place mie),vânzătorul îi face dop,gust,îl plătesc,și gata,e al meu. Depinde și orașul de unde cumperi. La mine,trec căruțele cu pepeni printre blocuri. Căci piața e full de pepeni. P.S.: E sezonul lor. Cum de încă se mai găsesc necopți? Edited by ASCENDED, 23 July 2017 - 06:53. |
#14
Posted 23 July 2017 - 07:31
de ce cumperi din supermarket?
nu va inteleg pe astia, sunteti sado-maso? hai ca poate nu stii, iei o data, de 2 ori, vezi ca nu-l poti manca, da dupa aia nu mai cumperi de acolo. |
#15
Posted 23 July 2017 - 07:54
ASCENDED, on 23 iulie 2017 - 06:52, said:
E sezonul lor. Cum de încă se mai găsesc necopți? Faza cu batutul pepenelui e legenda, am vazut eu tarani care puneau la camp pepeni de zeci de ani si nu reuseau sa aleaga unul copt. Vreo 3-4 a stricat un nene pana sa ne gaseasca unul ce se putea manca... Mie mi-ar conveni ca pepenii verzi (macar cei mari, de peste 10 kg) sa fie taiati de vanzator in jumatati/felii si acoperiti in folie, cum se mai gasesc in unele magazine. Asa s-ar vedea ca sunt copti si ar fi si mai usor de vandut. Edited by Manasu, 23 July 2017 - 07:57. |
|
#16
Posted 23 July 2017 - 08:01
Poate că nu se fac toți în acealași timp,dar,eu am presupus că e timpul lor,pentru că la mine în piață e "invazie" de pepeni.
Iar dopul este făcut unde vreau eu. Pepenașii de obicei sunt mai mici ca dimensiuni.Nu sunt culeși decât dacă vor fi puși la murat. Cât despre faza cu "ciocănitul" pepenelui,și eu am auzit că ar fi doar o vorbă spusă în glumă. Nu am folosit-o,că nu am de ce să o folosesc. P.S.: Am întrebat "producătorul" de la care cumpăr,ce face cu cei "îndopați"(cărora li s-a făcut dop și au fost refuzați). A zis că-i dă la porci. Deci,nu se pierde nimic. |
#17
Posted 23 July 2017 - 08:11
1. ai aplicatie pt telefon cum sa alegi un pepene, il alege el pt tine.
2. sa fie cat mai greu, mai greu decat pare. 3. in partea de floare, opusa coditei, sa aiba punctul ala cat mai mic posibil, cam cat un varf de marker, daca e cat degetu nu-l cumpara. |
#18
Posted 23 July 2017 - 08:46
alx42, on 23 iulie 2017 - 07:31, said:
de ce cumperi din supermarket? nu va inteleg pe astia, sunteti sado-maso? hai ca poate nu stii, iei o data, de 2 ori, vezi ca nu-l poti manca, da dupa aia nu mai cumperi de acolo. https://www.elacraci...spun-niciodata/ Nu toţi locuim în sud, la noi e o adevarată „mafie” în piaţă, se răscoc pepenii pe asfalt dar nu lasă sau nu „au voie” să lase la preţul care e dublu faţă de supermarket! Iau pepenii numai de la supermarket (75 bani/kg), reci, proaspeţi. Încă nu am întâlnit vreunul necopt vara asta, norocul meu! Şi când luam de la piaţă nu-i făceam „dop”, când îi ştiu plini de pesticide în coajă, prăfuiţi, trecuţi prin „n” mâini nu am curajul! Nu tai pepenele decât după ce e bine spălat. De la piaţă iau varza, ardeii şi roşiile, înainte de a se coace la mine (2-3 saptămâni diferenţă). Fiecare face cum consideră mai bine, părerea mea... |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users