Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)
 

Cum ar fi putut Romania sa aiba o clasa de mijloc mai consistenta fara corporatii multinationale in retail.

- - - - -
  • Please log in to reply
44 replies to this topic

#37
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,243
  • Înscris: 29.12.2006

View Postarg, on 30 mai 2017 - 15:37, said:

romania a avut industrie, nu mai are

Vai de industria pe care a avut-o România ! Piaţa de desfacere pentru industria ţării noastre în perioada comunistă era cu preponderenţă spaţiul Lumii a Treia. Aceste state cumpărau produsele româneşti deoarece pe acestea şi le permiteau, neavâd preţuri mari din cauza calităţii slabe. La concurenţă cu produsele industriei germane sau japoneze, industria noastră era una falimentară. De fapt de asta a şi căzut comunismul, din cauza ineficienţei economice.


Cât despre tema topicului, şi în domeniul vânzărilor, ca în orice domeniu natural şi social, are loc o acumulare, o concentrare. De exemplu, în lumea naturală, materia se adună în galaxii, sisteme solare, planete...etc. În domeniul social, oamenii se adună în comunităţi mari formând oraşe. În domeniul informaţiilor, acestea se adună în noduri de tip Google, Facebook, YouTube...şi aşa mai departe.

La fel e şi în economie: centrele de producţie se adună în conglomerate formând concerne mari. Şi, ca să ajung la subiect, la fel e şi cu magazinele: acestea se adună în mari centre de vânzări, pe care le numim super-market sau hyper-market...în funcţie de cât mare sau mic e.

Acumularea şi concentrarea în organisme tot mai mari, e o tendinţă naturală, dar şi socială.

#38
Barboso

Barboso

    Satir bătrân, "United Gashka" member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,260
  • Înscris: 24.01.2008

Quote

Piaţa de desfacere pentru industria ţării noastre în perioada comunistă era cu preponderenţă spaţiul Lumii a Treia. Aceste state cumpărau produsele româneşti deoarece pe acestea şi le permiteau, neavâd preţuri mari din cauza calităţii slabe.
Oricum, Mobutu si cine mai lua produse de la noi, nu prea avea(u) obiceiul sa le si plateasca.

Asa ca pretul era imbatabil.

#39
john1980

john1980

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 176
  • Înscris: 01.05.2017

View Postmihaigerard, on 31 mai 2017 - 10:21, said:

Pe vremea cand noi faceam tunuri, nemtii faceau rachete V2.
pe vremea cand nemtii faceau maşini noi umblam cu căruţa.
Sau chiar cehia din imperiul habsburgic facea masini si arme la inceputul sec 20 iar noi inca eram cu calul si sabia ca in urma cu 4000 de ani desi ceva pistoale si tunuri mai importau si la noi cu banii din truda iobagilor.
Cand am facut noi tunuri? poate in anii 60-80. S-au mai asamblat arme sub alte licente si inainte prin anii 30-40 dar conceptia nu era autohtona.

Cica faceam si avioane, rombac, o fi cazut vreunul?
Azi cumparam boeming scump spre bucuria producatorilor. Suntem de clasa mari magnati ca aia din emiratele arabe de ne permitem ce-i mai scump ca o marca mai ieftina din china sau alta tara nu era de noi. Sunt curios daca o fi fost licitatie sau boemingurile or fi cele mai bune si nu cad niciodata.

Doar toti avem cate 2 mercedesuri si 3 lexus in curte toate dupa 2015 facute

O idee bestiala  e sa mearga romanii dincolo la munca excat in fabricile care produc si exporta in romania.

Deci e clar industria inseamna ceausescu si nimic nu ne mai poate pune sa facem tehnica industriala si agricola

Asa cum si cartagina a existat si nu mai exista nimic ca si cand nu ar fi fost. Am aflat de ea doar prin scrierile celor care au distruso.

Si cica am facut si ceva muzica buna de club care i-au innebunit si pe straini dar asta in 2008-2012. Au apreciat-o mai mult ei.

Edited by john1980, 31 May 2017 - 13:39.


#40
bladhaund

bladhaund

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,049
  • Înscris: 20.07.2003

View Postjohn1980, on 31 mai 2017 - 13:25, said:

Deci e clar industria inseamna ceausescu si nimic nu ne mai poate pune sa facem tehnica industriala si agricola
Daca nu era Ceausescu (+URSS) si Romania ar fi avut un traseu normal si nu totalitar, economia ar fi fost comparabila cu a unei tari similare, de exemplu Spania sau Italia. Adica de vreo 10 ori mai mult decat l-a dus neuronul singuratic pe cizmar.

Edited by bladhaund, 31 May 2017 - 14:36.


#41
caiuscorneliu

caiuscorneliu

    Lazy Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,393
  • Înscris: 06.02.2008

View PostAMETHIST, on 31 mai 2017 - 10:55, said:

Pe cand faceau nemtii rachete V2 noi faceam lasere care puteau topi un tanc in cateva secunde.
La ultima tragere s-a topit și laserul, din păcate :)

#42
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,243
  • Înscris: 29.12.2006

View PostBarboso, on 31 mai 2017 - 12:05, said:

Oricum, Mobutu si cine mai lua produse de la noi, nu prea avea(u) obiceiul sa le si plateasca.

La cât de bune erau, poate credeau că ăla e preţul:  nimic.




View Postbladhaund, on 31 mai 2017 - 14:36, said:

Daca nu era Ceausescu (+URSS) si Romania ar fi avut un traseu normal si nu totalitar, economia ar fi fost comparabila cu a unei tari similare, de exemplu Spania sau Italia.

Pentru a fi avut o economie asemănătoare Spaniei sau Italiei, ar fi trebuit să avem şi capitalul Spaniei şi Italiei. Ori, noi românii, adică boierii români, de sute de ani au trebuit fie să-şi ascundă capitalul de frica turcilor, fie le era confiscat de către aceiaşi turci. Din cauza asta, românii de la Sud de Carpaţi nu au avut parte de mecenaţi care să finanţeze mari universităţi medievale sau mari centre de producţie organizate în bresle.

Ceauşescu a vrut să facă el ceva, însă pe calapodul unei structuri economice comuniste, bazată pe mari combinate de producţie, în detrimentul industriei bunurilor de consum. A şi împrumutat bani de la F.M.I., un împrumut ce s-a soldat cu înfometarea românilor, prin celebra plată a datoriei externe, de la finalul anilor 1980.

Edited by lupini, 31 May 2017 - 16:17.


#43
bladhaund

bladhaund

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,049
  • Înscris: 20.07.2003
Romania, Spania si Italia erau dezvoltate similar in anii '40. Pe ei ii lovise mai rau razboiul, lucrurile ar fi evoluat probabil asemanator. Ceausescu a fost un taran prost si ingamfat, care a facut ce l-a dus mintea lui de taran prost, adica a facut rahatul praf.

#44
john1980

john1980

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 176
  • Înscris: 01.05.2017
România fara comunism era cel mult ca Grecia, ba poate mai slabă şi mai săracă că nu are potenţialul turistic grecesc
Uite şi ţări din america de sud care nu au avut comunism niciodată şi tot în curs de dezvoltare sunt de sute de ani, nu produc nimic tehnică de vârf, mai cumparau si dacii 1300.

Nu mai visaţi la Italia sau Spania, ţări puternice în trecut cu colonii care au avut razboaie de expansiune nu de apărare ca noi şi au stapanit mediterana şi oceanele mai demult.
România nu a fost puternică niciodata decat poate cu ceauşescu, şi cu decebal şi burebista, în rest a fost tot sub papuc, tot anexă tot în diverse incluziuni împărţiri.

Nici în perioada interbelică sau antebelică România nu a fost peste Grecia sau Yugoslavia Ungaria Bulgaria. Era ca acum, adica vesnice lupte politice si cativa antreprenori romani produceau cate ceva, sau asamblau cate ceva, mai erau si ceva straini si cam atat. La tara se traia foarte prost, erau cu sute de ani in urma, arau cu calul, in timp ce americanii aveau tractoare, ca ei le-au si inventat de fapt.

Filmele ce ati vazut cu ceva belsug erau de prin bucuresti de la cas emari, in rest nu exista nici curent electric decat pe alocuri la cine-si permitea. Celelalte orase erau mici si ceva cladiri cu mai multe etaje in centru si in rest stradute inguste si case diverse, cartierele erau fara canalizari si se numeau mahalale. A avut ceausescu ce demola.

Bineinteles ca si in vremea lui  ceausescu erau multi batrani care se opuneau demolarilor ca aia era avutia lor de-o viata (asa cum si azi batranii au avutia lor de-o viata un apartament de bloc poate) insa tinerii erau ca si azi ptr progres sau noutate.

Doar nu mergeau pensionarii la defilari ci tinerii ca si azi la proteste.

Aşa este situaţia în zona asta de sute de ani. Uite nici Rusia care e ditamai ţara nu e ceva puternic la anumite treburi. Nici Ucraina. Rusia cred ca ajungea sa vandă din teritorii daca nu avea comunism, plus ca daca nu se dezvolta cu forţa era ocupata de Hitler uşor

Din păcate, ţara noastră este difuză şi nu are o identitate bine definită. Istoria formării româniei din contopirea de daci şi romani este încă neacceptată unanim de straini, şi nici nu se ştie realitatea. Strainii o interpeteaza dupa interesele lor

Dacă totusi treaba era ţinută în frâu de regimul national comunist ceauşist, problema a devenit şi mai spinoasă  după 90 când din diverse interese gipsi  t i g a nii au fost botezaţi rromi, creeând o confuzie imensă în lume. Până la urmă cum se vor numi dansurile rromesti, dansuri  româneşti sau rrome ]n viitor?

Trecerea in sec 19 de la scrierea chirilica la cea latina impreuna cu scoala ardeleana a facut iarasi un reset al valorilor si traditiilor romanesti daca au existat.

View Postbladhaund, on 31 mai 2017 - 19:57, said:

Romania, Spania si Italia erau dezvoltate similar in anii '40.
Italia macinata de mafie, doar mussolini a mai facut ceva, adica un fel de ceausescu sau antonescu al lor, iar la spania a fost mare circ al strainilor ca ea e punct strategic. Circul i-a cam aruncat in urma

Insa dupa anii 50 situatia s-a schimbat, Italia a devenit altceva cu mare ajutor occidental, altfel risca sa fie comunizata ca aveau gasca mare de comunisti la ei, inclusiv ucigasii lui mussolini.
Italia face masini, automobile bune si de lux, ferrari, lamorghini, mazeratti, alfa romeo si multe altele. Romania nu cred ca ar fi facut masini asa cum nici grecia nu face si nici peru argentina bolivia chile ecuador

#45
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,880
  • Înscris: 28.11.2006
@jo9hn1980, ce-ti mai place sa-ti plangi de mila! Daca romanii nu sunt in stare macar sa se asocieze ca sa poata produce suficiente mere cat sa vanda la un lant de retail sau la o fabirca de sucuri naturale, tot strainii or fi de vina? Nu cumva suntem de vina chiar noi si cei care ne-au condus? Nu cumva a avut un cuvant mare de spus securitatea lui alde Voiculescu, mare parton de televiziuni, care baga si acum fraierii in sperieti cu baubaul binom-soros-merkel-etc?

Solutii ar fi, dar pana cand o gandire ca a ta nu-si va pierde din influenta, sunt greu de aplicat. In primul rand ar trebui sa nu mai fie votati toti comunistii si cei care cumpara voturi cu o galeata si cu o punga de faina. Apoi, noii alesi sa dea niste legi care sa incurajeze mediul de afaceri (in primul rand prin reducerea birocratiei si printr-o legislatie fiscala predictibila). Abia apoi sa speram ca se va schimba mentalitatea unui nunmar suficient de mare de romani, in special cei care au fost plecati pe afara si au invatat ceva acolo. Poate nu vom fabrica masini, dar nici nu conteaza foarte mult asta, atata timp cat o vom duce mai bine.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate