Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 

Viata din anii 50-60'

- - - - -
  • Please log in to reply
55 replies to this topic

#19
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,568
  • Înscris: 13.06.2004
Mie mi-ar plăcea o discuţie despre perioada 1970-1982.
Anii '50 în S.U.A. m-au pasionat. Creştere economică (Americanii produceau cam tot ce aveau nevoie, dar la vremea aia o făceau şi Englezii, Francezii, Italienii, Vest-Germanii, ba cred că parţial şi Cehoslovacii şi Sovieticii). Au avut grijă destui să nu mai fie aşa   :(

se exetind suburbiile - pe care eu nu le suport din mai multe motive: în majoritatea lor eşti dependent de automobil, mai toate casele arată la fel, conformism, au condus la degradarea oraşelor. Tonul suburbiilor construite din prefabricate a fost dată de un Evreu pe nume Levitt - cele construite de el se numesc Levittown (adică oraşele lui Lewitt); nu ştiu dacă el a venit cu ideea caselor prefabricate. Pentru mine în suburbie e într-un fel ca la ţară şi cum locuiesc într-un cartier care are mult, nu mă pot închipui cu o asemenea viaţă.

Creşterea numărului de automobile şi a nr. de călători transportaţi cu avionul, ceea ce va duce la decăderea transportului feroviar (procesul se va accelera în anii '60). Asta şi pentru că Dwight David Eisenhower ("Ike"), văzând la ce pot folosi autostrăzile şi având experienţa unui convoi militar căruia îi luase vreo săptămână să traverseze S.U.A. de la Est la Vest va începe un mare proiect de autostrăzi în S.U.A.

Dacă la noi era cu "explotatorii" şi "duşmani poporului" la ei era cu comunişti şi te puteai trezi cu vreo acuzaţie cretină doar pt. că nu erai în ton cu majoritatea. Bine, nu s-a ajuns chiar precum la noi. Începuse descreieratu' ăla de senator de Minesota, Joseph McCarthy s-o facă pe acuzatorul stalinist, da' până la urmă mai toată lumea s-a săturat de el şi s-a dus pe copcă, nu înainte de a distruge vieţi. De porcul de tip stalinist John Edgar Hoover (care ar fi meritat plutonul de execuţie şi umilirea publică), directorul F.B.I. Americanii au scăpat la fel precum au scăpat Sovieticii de Stalin: când a răposat (o fi ajuns ambii în acelaşi cazan?). Iar precum U.R.S.S.-ul intervenea în treburile interne ale unor state, aşa se băga şi S.U.A., făcându-şi duşmani. Noi am avut teroarea din 1947-1962, dar vai de ăia din state precum Guatemala şi El Salvador (ăştia mai târziu) unde războiaele civele au durat ani mulţi!
Am uitat de Războiul din Corea. Mai târziu, în Vitenam...

Lupta pentru cucerirea spaţiului.

Începe cultura adolescenţilor! Negrii dau tonul cu Rythm and Blues, din care (prin combinaţie cu alte genuri) rezultă Rock'n'Roll-ul. Prima piesă de Rock'n'Roll aduce mai mult a Rythm and Blues: Jackie Breston and Ike Tuner (soţul Tinei) - "Rocket 88" (denumirea uni model de Oldsmobile). Primul Alb care a preluat cu succes genul nu a fost aşa precum ar crede mulţi Elvis Presley, ci Bill Halley. Elvis a fost regele, dar mai talentaţi au fost/sunt Jerry Lee Lewis, Gene Vincent, Chuck Berry, Little Richard. Filme pentru tineri (muzicale, delicvenţi juvenili, drame). Tinerii se satură de conformism. Va duce la revoltele din anii '60.

Începe să slăbească cenzura în filme. Codul Hayes (ha, fără săruturi mai lungi de 3 secunde!) va fi abolit în anii '60. Filmele de import nu erau supuse codului.

Mişcările pentru drepturile civile. Chestia va duce la "White Flight", lucru care va duce şi el la degrada oraşelor. O parte din state vor aboli între 1948 şi 1967 (până când Curtea Supermă le va obliga şi pe restul) legile care intreziceau căsătoriile interrasiale (uneori erau incluse şi alte rase/naţii decât cea Neagră). https://en.wikipedia...e_United_States
Prima insituţie de învăţământ integrată: Little Rock High din Little Rock, Arkansas (1957)

În 1953 apare televiziunea în culori. Sistemul electronic. Mai încercase C.B.S.-ul cu sistemul mecanic, incompatibil cu televiziunea alb-negru. Promotorul: un Evreu pe nume David Sarnoff (şi ăsta mare nenoricit, dar faţă de Hoover măcar a făcut şi lucruri bune), preşedintele R.C.A. (Radio Corporation of America) - ăia de au inventat şi... mufa R.C.A. în anii '30 (dacă nu ştiaţi de ce îi zice mufei aşa, aflaţi acum de unde). Dar pentru că nu erau prea mult emisiuni culori şi televizoarele erau scumpe (şi cam nefiabile) erau jucării pentru bogaţi. În decursul timpului numărul de ore de emisie color a crescut, preţul televizoarele a scăzut iar în 1964 s-a ajuns de la 10.000 - 20.000 tv color vândute la 100.000, numărul de televizoare color vândute depăşindu-l pe cel al televizoarelor alb-negru abia 8 ani mai târziu - unii însă au avut tv color deabea prin 1976-1980.
Prima înregistrare color pe bandă magnetică: 1958. Primul magnetoscop (videomagentofon) practic fusese realizat de către firma "AMPEX" în anul 1956 şi nu era cu cap helical! "AMPEX" au ajuns şi pe la noi (inclusiv în perioada comunistă!).
În 1954 apare spre bucuria tinerilor radioul cu tranzistori: "Regency" TR-1... "Regency" era o marcă de ţigări! Peste un an o firmă Japoneză pe nume "Sony" se va apuca de produs radiouri tranzistorizate. Nu aveau decât Unde Medii (M.W.). Emisiile pe F.M., deşi apărute înainte de 1950, din cauza lui Sarnoff (da, ăla de la R.C.A.) care a vrut să-şi protejeze emiţătoarele construite şi a faptului că trebuia să mai dai bani pe un asemea radio, plus probabil şi alte motive va prinde teren debea în anii '60. În Germania de Vest însă, din cauza limitelor impuse pentru emisia în A.M., F.M.-ul (U.K.W.-ul) * o va lua în sus încă din anii '50.
Apare aparatura audio Hi.-Fi. şi se introduce stereofonia. Americanii au avut şi U.M. Stereo! (în Europa ştiu că Radio Londra şi Radio Paris au avut aşa ceva). Ca f.d., în S.U.A. nu au existat emisii radio comerciale pe Unde Lungii (L.W.)!
Cum magnetofoanele (inventate de nemţi) erau scumpe, discul de vinil rămânea baza. Na, uite că nici azi nu a murit!
Discuri 1 şi 2 (=stereo)

* oare de unde provine Unde Ultra Scurte?


Mai povestesc şi pe zi... dacă nu crapă computerul!
Până atunci, priviţi asta.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Ylvwk5ehjSI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#20
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,127
  • Înscris: 10.07.2013

View PostNeaceasca85, on 22 mai 2017 - 01:22, said:

Aha, deci in SUA existau supermarketuri inca din anii '50. Mare noroc au avut cei care s-au imbogatit din comert in Romania anilor '90 cand foametea de produse de orice fel era uriasa, acum nu mai faci nici un ban din comert, locurile sunt luate de cei mari, hyper-super-market,-urile, hiperdughenele Metrou, Sel-Gros si Sel-Subtire, Carreofurra, Kafuland (sau Kofland), Prostfi-Ne-Profi, Penny(s) Market, Sub-Peco, Lida (Lidl).

In Bucuresti mai poti tine un magazin de cartier, dar in Slatina deja acestea mor pe capete si in curand vine radul "la al meu", nu ca am fi trait vreodata din el (din 2003 de cand este) dar acum devine imposibil de intretinut.

Singurul lucru care ma intereseaza din anii '50 este marele viscol din februarie 1954. Mai mult daca s-ar putea repeta vreodata.Posted Image
Iata cateva fotografii cu acea iarna din 1954.....

View PostXON-XOFF, on 22 mai 2017 - 00:22, said:

Anii 50 în Ro au fost cei mai nasoi, cele mai multe persecuții, arestări, trimiterea la Canal pt orice vină imaginară... au fost anii în care orice opoziție cît de mică a fost strivită, în care intelectualitatea a fost pusă cu botul pe labe, anii "înfloririi" lagărelor comuniste, în care cei mai buni dintre români și-au lăsat oasele, sau în cel mai "fericit" caz sănătatea...

Anii 60 și în principal după 65 au fost văzuți ca o perioadă de înflorire tocmai pt că, temporar, s-au stopat sau s-au redus masiv arestările politice, s-au eliberat o mare parte din deținuții politici și în general s-a mai liberalizat viața, inclusiv prin deschiderea către vest (vizite de la de Gaulle, Nixon, etc), creștere economică etc.
Iata si harta cu principalele locuri unde au fost intemnitati si au murit cei banuiti de diverse.....Posted Image

Attached Files


Edited by xmanyacs77, 22 May 2017 - 05:00.


#21
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006

View PostKLMN, on 21 mai 2017 - 20:39, said:

Nu am trait perioada aceea, dar sunt sigur ca in aceea perioada oamenii se respectau mai mult. Numarul celor care locuiau in mediul rural era net superior celor din mediul urban. Existau multe comunitatii neelectrificate, drumuri neasfaltate, 98 % din oamenii de la sat isi lucrau pamanturile si de acolo mancau. Pentru omul de rand de la sat, introducerea radioficarii insemna un progres tehnologic imens.
Te inseli, a fost perioada "colectivizarii" perioada in care se mancau unii pe altii si la sate. Cei care nu aveau/aveau doar un petec de pamant, ii mancau de vii pe cei mai instariti ca sa intre in CAP, ca sa n-aiba nici "aia"!Nu mai vorbesc de "aia de la oras", trimisi de partid sa colectivizeze satele  si care umblau cu mardeiasii dupa ei ca metoda de lamurire a bunelor lor intentii.

#22
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,561
  • Înscris: 15.06.2007
Oare cum era viata in evul mediu la noi , si cu ce diferea de cea din germania oare?

View PostASCENDED, on 21 mai 2017 - 20:16, said:

Poze nu am,dar bunica și bunicul mi-au povestit cć īn perioada aia și-au cumpćrat tv.
Și fiind primii din sat,īn fiecare searć la ei se strāngea cel puțin toatć ulița(mai ales vara-cć scoteau televizorul pe prispć).

L.E.:
Scuze,am greșit decada.
Ce am scris eu a fost īn decada urmćtoare.
Eram copil si baba din vecini stingea televizorul cand se schimba sa nu o vada  Țopescu  dezbracata.. era mai tarziu dar tot o amintire amuzanta mi se pare.

#23
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,127
  • Înscris: 10.07.2013
Iata cateva fotografii cu:
1. Ateneul Roman in anii 50"
2. Biserica Enei si blocul Dunarea in anii 50"
3. Cinema Republica / Scala unde rula “Contele de Monte Cristo”, varianta din 1954
4. Bd. Magheru, Hotelul Ambasador si Garajul Ciclop in anii 50"

Attached Files


Edited by xmanyacs77, 22 May 2017 - 20:10.


#24
ASCENDED

ASCENDED

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,749
  • Înscris: 02.07.2010
Gizăs ce de mașini în perioada aia!Posted Image

Nu ca acum,când și în casă prinzi o mașină în cadru.
Da' afară nu mai vorbim.

#25
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,127
  • Înscris: 10.07.2013
Cateva poze din anii 50"
*In ultima poza este generalul maior Nicolae Ceausescu in anii 50"

Attached Files


Edited by xmanyacs77, 22 May 2017 - 20:50.


#26
ASCENDED

ASCENDED

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,749
  • Înscris: 02.07.2010
Știe cineva ce mașini erau alea din poze?
Marca(brandu').

#27
KLMN

KLMN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,916
  • Înscris: 21.09.2003
Tot in perioada asta, mai exact la 28 iulie 1959, s-a produs si marele jaf comunist in care șase persoane mascate și înarmate au jefuit o mașină a Bancii de Stat a RPR, în care se aflau 1.686.000 de lei.

Edited by KLMN, 22 May 2017 - 21:12.


#28
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,127
  • Înscris: 10.07.2013
1. GAZ M20 Pobeda
2. GAZ M20 Pobeda Kabriolet
3. GAZ M72 Pobeda

Attached Files



#29
ASCENDED

ASCENDED

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,749
  • Înscris: 02.07.2010

View PostKLMN, on 22 mai 2017 - 21:09, said:

Tot in perioada asta, mai exact la 28 iulie 1959, s-a produs si marele jaf comunist in care șase persoane mascate și înarmate au jefuit o mașină a Bancii de Stat a RPR, în care se aflau 1.686.000 de lei.
Au fost prinși?

#30
KLMN

KLMN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,916
  • Înscris: 21.09.2003
Da, au fost prinsi si executati. Dintre cei sase, una era o femeie si a fost singura care a scapat cu viata fiind condamnata la munca zilnica pe viata. De remarcat ca unul dintre hoti era colonel de Militie si fusese casatorit cu sora sotiei Ministrului de Interne Alexandru Draghici.

#31
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,568
  • Înscris: 13.06.2004
După un timp a emigrat în Israel.
Dar l-au bătut bine de tot pe şofer, crezând că a fost părtaş.

Merită studiat şi Discursul Secret (care curând nu a mai fost deloc secret) a lui N. S. Hruşciov de la Al XX-lea Congres al P.C.U.S. (pun link-ul către traducerea în Engleză, că în Română e tradus doar parţial): https://www.marxists.../1956/02/24.htm

#32
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,127
  • Înscris: 10.07.2013
Centrul Bucurestiului in anii 50"

Attached Files



#33
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,568
  • Înscris: 13.06.2004
Clădirea din stânga primei poze, cea renovată (cred că-i şi un sediu P.S.D. pe acolo) are zidurile scorojite acuma.   Posted Image
Poza e de dinainte de 1957, că încă nu apare reţeaua de contact a troleibuzelor. Încă mai circulau tramvaiele pe acolo: 13, 14, 24
24 era un fel de troleibuzul 85, numai că ieşea pe Schitu Măgureanu, Dr. Cobălcescu, P-ţa Virgiliu, Dinicu Golescu, apoi o lua pe stăduţele de la fabrica de bere şi se opera la intersecţia Cal. Plevnei cu Şos. Basarab (azi Şos. Orhideelor) ;
14 mergea "Electroaparataj" - Iancului - P-ţa Pache Protopopescu (nu ştiu cum îi zicea pe atunci) - P-ţa C.A. Rosetti - Universitate - P-ţa Kolgălniceanu - cheiul stâng, Podul Eroilor (pe atunci nu mai ştiu cum îi zicea) - cheiul drept al Dâmboviţei - Şos. Cotroceni - Str. Dr. Carilş Davila - Str. Dr. Lister - Podul Victor Babeş (actual Operei); 13 mergea pe aceleaşi străzi (la întoarcere o lua prin Carol Davila - Dr. Lister), dar ajungea în Militari
Tramvaiele şi troleibuzele au mers cam 3 luni împreună prin faţa Universităţii.
Aveţi aici ceva legat de asta: https://forum.softpe...ost__p__1868486
Ah, nu e o imagine în care să se vadă că în locul Fac. de Istorie era un gol. Universitatea fusese bombardată în timpul W.W. 2 şi rămăsese un gol pe acolo; acel gol a fost umplut în anii '60, de aceea interiorul arată comunist... faţada au refăcut-o în stilul original.

În cazul României studiaţi "Declaraţia din Aprilie" în care ne băgam ceva în Planul Valev care ne visa drept ţară agricolă.

Edited by djl, 23 May 2017 - 09:14.


#34
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,296
  • Înscris: 13.01.2011
Despre iarna din "54 stiu de la bunica, povestea si iar povestea periodic.
Cică mergeau prin tunele de zăpadă, a venit armata cu provizii să ajute populația.

#35
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,568
  • Înscris: 13.06.2004
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/VJM-xA8PcQ8?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#36
KarlAsgar

KarlAsgar

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 288
  • Înscris: 30.04.2017
Momente marcante ale aniilor 50 in sfera rosie

Revolutia ungara  reprimata brutal de sovietici
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/ihS_D0Btaz8?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Stalin isi daduse duhul  
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/T-EwVVm89og?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Se puneau de revolutii in China si Cuba

Castro isi  lansase  revolutia
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/LOx6MzNznGo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Chinezii gustau binefacerile marelui salt inainte al conducatorului preaiubit Mao
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/ro4X_fVvDR8?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Razboiul din Coreea si instaurarea comunismului in nord
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/lzMGZX9eJ1U?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by KarlAsgar, 23 May 2017 - 11:00.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate