Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Probleme accesare nr test telefon

Parola la lock screen
 Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 

La inceput de drum

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
295 replies to this topic

#145
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006
Ajutorul tehnic cel mai bun îl primești pe cod. Scrii un cod care rezolvă o problemă, și deschizi un topic nou în care ceri feedback, apoi imbanatatesti acel cod până toată lumea e mulțumită.

Ce faci tu aici pe acest topic e mai mult lălăială și dacă continui aici prea mult mai mult pierzi timp și te demoralizezi psihic.

E demonstrat că atunci când vorbești prea mult despre ce ai făcut sau ce ai de gând să faci, în loc să faci, te simți deja fericit, endorfinele își fac treaba, și nu te mai apuci de făcutul efectiv.

Deci ușor cu vorbăraia și pune burta pe coding. Nimic nu bate sesiunile de 10h de coding continuu când ești încă în liceu (apoi nu vei mai avea timp).

#146
AnduIX

AnduIX

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 159
  • Înscris: 07.08.2016
Ok, ok

Foarte interesant lucrul pe care mi l-ai spus, despre vorbărie :)

Consider ca am primit răspunsurile și sfaturile de care aveam nevoie.

Mulțumesc! Voi reveni in viitor cu cereri de ajutor legate de cod, când voi avea nevoie!

Edited by AnduIX, 01 September 2017 - 13:54.


#147
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,444
  • Înscris: 10.08.2005
'cand voi avea nevoie' s-ar putea sa fie un pic tarziu, o sa fie greu sa scapi de 'bad habits'.

#148
AnduIX

AnduIX

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 159
  • Înscris: 07.08.2016
Oh...bad habits. Orice începător are aceste 'bad habits'.

Unde as putea găsi probleme sau idei de proiecte/programe (fără OOP sau alte noțiuni pe care nu le-am învățat încă) care sa fie cât de cât ok?

Astfel voi avea ce sa postez pentru a cere ajutor și pentru a scapă de obiceiurile proaste pe care le am. :)

Cam cât timp ar trebui sa raman la nivelul la care mă aflu pentru a face probleme si mici proiecte, pana când voi fi pregătit sa trec la OOP?

#149
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,444
  • Înscris: 10.08.2005
Vezi ca este un topic sticky / pinned cu o lista de probleme.
Da, orice incepator are aceste deprinderi. Noi vrem sa te ajutam sa scapi de ele cat mai devreme.

#150
AnduIX

AnduIX

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 159
  • Înscris: 07.08.2016
https://forum.softpe.../#entry21534201

M-am uitat printre cele 1000 de idei de programe. Sunt interesante, dar cred ca am nevoie de mult mai multe cunoștințe pentru ele.

Majoritatea necesita OOP.

Mulțumesc pentru ca mi-ai zis de el! Nu-l văzusem, chiar dacă e...sticky :)



#151
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006

View PostAnduIX, on 01 septembrie 2017 - 17:28, said:

Cam cât timp ar trebui sa raman la nivelul la care mă aflu pentru a face probleme si mici proiecte, pana când voi fi pregătit sa trec la OOP?
Nu ar trebui sa ramai niciun moment la acelasi nivel, cu fiecare proiectel si cu fiecare greseala avansezi cate putin.

De trecut la OOP treci cand stapanesti structurile de date, pointerii (inclusiv la functii), si cand simti ca ai atins limitele proceduralului in termeni de abstractizare si reutilizare a codului.

Daca esti confuz, daca nu stii inca sa "simti" asta, etc, atunci inca nu esti pregatit.

Daca ceri feedback la un nou proiectel procedural si primesti multe idei de restructurare masiva a codului, atunci nu esti inca stapan pe abstractizarea ideilor in procedural.

Pe masura ce primesti din ce in ce mai putin feedback, inseamna ca te apropii de acel nivel. Cand ai atins acel nivel, "simti" pur si simplu asta.

Cand e acel moment depinde doar de tine, de capacitatea ta de a acumula cat mai multa intelegere folosind cat mai putin cod.

Eu as aprecia ca e dupa ce ai scris 5000-10000 linii de cod frumos formatate, fara documentatie, in diferite proiectele. Poate fi mai mult sau mai putin.

Cu cat stai mai mult de vorba, cu atat iti fuge mai mult timp de sub picioare. E simplu. Cu timpul liber din liceu nu te mai intalnesti, profita de el.

Trebuie "doar" sa scrii cod si sa vii sa ceri feedback regulat, consistent, ideal zilnic. Doar "atat".

#152
AnduIX

AnduIX

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 159
  • Înscris: 07.08.2016
Îți mulțumesc foarte mult!!

Voi încerca sa mă gândesc la o idee de program, dar nu cred ca voi reuși sa acopăr tot ceea ce am învățat.

Eventual sa iau din cele 1000 de idei de proiecte o idee care sa fie măcar 50% realizabilă cu ce cunoștințe dețin in momentul de fata și cu ce as mai putea asimila pana in OOP.

Important e sa trec la treaba...😅

#153
AnduIX

AnduIX

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 159
  • Înscris: 07.08.2016
Salutare,

Revin după câteva luni de la ultimul post de aici.

Sper ca nu deranjez prin ridicarea pe prima pagina a acestui topic, însă am nevoia de niște cuvinte din partea unor persoane cu experiență.

Nu am mai avansat cu programarea, din septembrie. M-am plafonat și m-am rezervat numai pentru materia de la clasa. Am ajuns la vectori (tablouri unidimensionale) deocamdată. Lucrez din documentele Word cu probleme pe care ni le da la ore. Pe scurt, am lăsat-o balta și am făcut numai ce facem la clasă.

Asta pentru ca nu mi-am menținut motivația și entuziasmul pe care l-am avut la început. Am fost ca un burete și voiam sa învăț cât mai mult, pentru ca aflam lucruri noi și învățam practic cum funcționează “mașinăria” asta de pe care scriu. Am găsit și niște videoclipuri pe YouTube care explicau foarte interesant ce e cu stack-ul și heap-ul și cu pointerii, având exemple pe care le-ar fi înțeles orice om care știe sa folosească computerul.

Tot hype-ul asta tine 1-2 săptămâni, după care dispare și mă plafonez. Pe urmă, când mai intru intr-o vacanța și ies puțin din ritmul școlii, îmi vine din nou dorința de învățare și pofta de programare. Și, din nou, dispare dupa o perioada. Apoi reapare...și tot așa.

Pentru mine, asta este un semn de întrebare. Răspunsul vag este ca îmi lipsește ceva, dar ce îmi lipsește?

Probabil că nu am talent pentru programare. Însă, știu ca înclinația mea este totuși pentru IT, pt computere, pt tehnologie. Daaaar, IT-ul este un termen mult prea general. Și eu trebuie sa știu concret ce sa fac cu viața mea. Nu este ca un joc video in care exista “New game”.

Sunt multe cariere in IT pe care le pot urma. Pot deveni programator (software developer), pot deveni Administrator / Developer de baze de date, pot deveni web developer sau chiar Data scientist.

Însă, nu îmi dau seama cum mi-aș putea găsi cariera ce mi se potrivește cu adevărat. Scopul programării (programarea) mi se pare interesant(-ă). Administrator / Developer de baze de date suna foarte bine. Web Developer de asemenea. Data scientist la fel. Și exista muuulte alte cariere in IT foarte frumoase. Însă, pana nu intri in cașcavalul lor, nu poți afla dificultatea și nu poți afla dacă te atrage cu adevărat. Și la câte sunt...nu le poți încerca pe toate.

Asta este problema mea. Nu știu exact “ce vreau sa mă fac”. Mi-aș dori sa zic ca vreau sa fiu “aia” și sa fiu decis. Astfel, merg ce vreau și încerc sa devin cât de bun pot, învățând. Rău e când nu știi pe ce cărare sa o iei și rămâi in “intersectie”.

Niște sfaturi m-ar ajuta mult.

Nu știu cât de bune sunt testele de cariera. Poate ca ajuta, dar atunci când nu știi nici domeniul.

Pentru mine, facultatea este un “must”. Pe lângă diploma care este un plus, se creează relatii noi, întâlnești noi oameni și exista numeroase oportunități. Acum depinde și de facultate. Oscilez între Cibernetica, Politehnica (dar aici trebuie sa știu dinainte bine dacă vreau sa dau aici, fiindcă e nevoie de pregătire la fizica) și poate Mate-info de la Unibuc.

Sunt a X-a, dar nu mă pot decide chiar in a XII-a. Trebuie sa știu dinainte ce am de gând sa fac cu mine. :)



#154
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,238
  • Înscris: 24.02.2007
In urmatorii 5-10 ani pana te angajezi ai timp sa incerci/citesti despre destule. Asta daca nu pierzi jumatate din timp doar gandindu-te la ce sa faci.

Edited by dani.user, 06 December 2017 - 22:09.


#155
mihai96alex

mihai96alex

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 235
  • Înscris: 17.06.2009
Eu zic sa nu fii deznadajduit. Instaleaza niste distributii linux, joaca-te cu ele, programarea in C are mai mult sens cand lucrezi sub un sistem de operare UNIX.

#156
AnduIX

AnduIX

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 159
  • Înscris: 07.08.2016
Da, dani.user, am timp. Însă, nu trebuie sa fiu decis in legătura cu ce vreau sa fac? Așa, dacă încerc de toate și învăț din fiecare câte ceva pentru a vedea dacă mă atrage, nu ajung nicăieri.

Nu mă aflu in situația in care sunt destul de avansat într-un anumit domeniu și îmi bag nasul și in altul pentru a avea mai multe oportunități mai târziu.

Zic și eu..Poate s-a înțeles ce vreau sa zic și am o percepție gresita, motiv pentru care încerci sa mă corectezi sau poate nu am explicat prea bine.


mihai96alex, este o idee, însă nu prea înțeleg cu ce m-ar putea ajuta, având in vedere ca programarea se învață cu probleme de matematica. :) Eventual sa îmi creeze pofta de a învăța pentru a afla mai mult cum funcționează și cum s-a creat un anumit lucru din Linux.

#157
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,238
  • Înscris: 24.02.2007
S-a mentionat mai sus

Quote

Ajutorul tehnic cel mai bun îl primești pe cod. Scrii un cod care rezolvă o problemă, și deschizi un topic nou în care ceri feedback, apoi imbanatatesti acel cod până toată lumea e mulțumită.

N-ai idei ce cod sa scrii? Uite cateva:
  • Scrie cod ce efectueaza operatii de adunare/inmultire cu numere mari
  • Impacheteaza codul ce efectueaza adunari/inmultiri cu numere mari sub forma unei biblioteci reutilizabile
  • Scrie cod ce foloseste o biblioteca existenta pentru a efectua operatii cu numere mari
  • Scrie cod ce afiseaza o fereastra grafica (fara continut deocamdata) pe ecran
  • Scrie cod ce deseneaza graficul unei functii (de o variabila) pe un interval dat
  • Scrie cod ce gestioneaza numere de telefon (in consola, nu persisti valorile)
  • Scrie cod ce gestioneaza numere de telefon (in consola, salvezi intr-un fisier valorile sa fie disponibile data viitoare cand pornesti aplicatia)
  • Scrie cod ce gestioneaza numere de telefon (in consola, salvezi intr-o baza de date relationala SQLite valorile)
  • Scrie cod ce gestioneaza numere de telefon (cu interfata grafica, salvezi intr-o baza de date relationala diferita valorile)
Cred ca ajung pe moment.

#158
AnduIX

AnduIX

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 159
  • Înscris: 07.08.2016
Mulțumesc mult pentru idei!

Doar ca...deocamdată nu știu cum sa lucrez cu bibliotecile și nici sa creez ceva grafic, fiindcă nu am cunoștințe in programarea orientata pe obiecte.

Însă, am înțeles ce ai vrut sa zici “printre rânduri”. Practic, trebuie sa combin tot ceea ce știu. Dacă învăț ceva cu bazele de date, scriu cod care sa preia sau sa scrie anumite lucruri in baza de date și tot așa.

Frica mea e sa nu învăț într-un mod prost, adică vreau sa încep de unde trebuie sa încep și, mai târziu, sa nu constat faptul ca am lacune.

Dar...mai întâi sa trec prin astea și pe urma văd dacă am lipsuri. Multă teorie, putina practica

#159
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,238
  • Înscris: 24.02.2007
N-ai nevoie de programare orientata pe obiect pentru nici una din temele de mai sus. C chior e suficient + ceva biblioteci externe (terte sau oferite de sistemul de operare). N-am pretentia sa stii acum ce sunt bibliotecile. Dar e un punct de plecare, stii ce ai de cautat/experimentat/intrebat.

Lacune avem toti, nimeni nu le stie pe toate.

#160
AnduIX

AnduIX

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 159
  • Înscris: 07.08.2016
Am înțeles! Mulțumesc!

La liceu fac C++, după cum bine știi. De fapt, după cum ai zis și tu in urma cu un an, dacă nu mă înșel, este C cu cin si cout.

Îmi recomanzi sa rămân pe C++ și sa avansez sau sa trec pe un alt limbaj de programare? Știu, limbajul de programare teoretic nu contează, dar poate ca un alt limbaj de programare mi-ar ajuta procesul de învățare.

Și mai am o întrebare: Cum îmi pun bazele in SQL? Presupun ca numai SQL exista pentru bazele de date? Pe partea asta nu m-am documentat prea mult.

Exista programatori care lucrează și cu bazele de date sau sunt 2 persoane diferite? Cred ca întrebarea asta deschide un subiect de discuție. :)

#161
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,238
  • Înscris: 24.02.2007
Daca intelegi C-ul, restul vor parea mult mai usoare. C++-ul e mai complex, nu-i momentul sa te inneci cu toate detaliile sale.

SQL e un limbaj imperativ, spui ce doresti si primesti. E folosit adesea cu baze de date relationale (organizezi datele sub forma de tabele, randuri si coloane). Evident ca nu e singurul mod de a stoca date. Motorul bazei de date e adesea o aplicatie separata cu care comunici prin retea, dar poate fi si o simpla biblioteca ce o incluzi in aplicatia ta (ex. SQLite mentionat mai sus).

Ai sa zicem un tabel "numere_telefon" cu numere de telefon, avand 3 coloane: id - intreg; nume - text; telefon - text

|id|nume|telefon|
|1|Vasile|021-12345|
|2|Ionela|021-23456|


Vrei sa aflii telefonul Ionelei, executi o interogare SQL:
SELECT telefon FROM numere_telefon WHERE nume = 'Ionela';


Baza de date iti raspunde cu 0 sau mai multe randuri, iar tu citesti coloanele cerute (doar o coloana "telefon" in cazul).

#162
AnduIX

AnduIX

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 159
  • Înscris: 07.08.2016
Am înțeles.

Și interogarea SQL se face direct in cod, alături de liniile de cod ale programului C?

Și legat de limbaj, sa înțeleg ca îmi recomanzi sa mă mut pe C? O sa dureze ceva sa mă obișnuiesc cu sintaxa, căci e diferită :)

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate