Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...

Love Lies Bleeding - 2024
 Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica
 Ce componenta e asta si ce ziceti...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila
 Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K
 

P+1 langa livada

* * * * * 7 votes
  • Please log in to reply
1982 replies to this topic

#883
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Poți sa obții temperaturi diferite din diverse automatizări.

Exista centrale care au doua zone de temperatura (de ex. Ariston are TA1 si TA2). Temperatura agentului termic se poate seta independent pe cele doua zone.  
Fiecare zona are intrare de comanda separata pentru termostat. Dacă exista cerere de la termostatul conectat la TA1, se prepara agent termic conform programărilor de pe Zona 1. Dacă este cerere de termostat de la zona TA2, se prepara agent termic conform programărilor de pe Zona 2. Zona TA1 este mai prioritara, deci dacă exista cerere de la ambele simultan, se va tine cont de programările de la Zona 1.

#884
laffin

laffin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,541
  • Înscris: 16.03.2007
Asa ceva am si eu prevazut. Pe TA1 setez radiatoarele, pe TA2 incalzirea in pardoseala. Daca este nevoie de aportul radiatoarelor, se va prepara apa la temperatura inalta. O sa am GPA montat.

#885
VertixTM

VertixTM

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,126
  • Înscris: 09.05.2016
Bylly, dar nu ai facut un calcul de necesar termic? Caloriferele (in afara de potprosoape) legate in circuitul IPAT s-ar putea sa dezechilibreze hidraulic instalatia si sunt sanse si termic sa ai probleme cu diferenta de temperatura tur/retur. Trebuie multa atentie aici. Mai bine suplimentezi circuitele IPAT in zonele critice, la un pas mai mic (5 de ex.). Nu este o alegere fericita sa combini un sistem inertial cum este IPAT-ul cu caloriferele care fac convectie. Inclusiv termostatul iti va da batai de cap. Curbele de incalzire pe cele 2 circuite sunt complet diferite, raspunsul termic de asemenea. Eventual pui doar calorifere daca ai emotii dar vei merge cu alte temperaturi, implicit cu un distribuitor mai complex. Eu nu cred ca nu poti sa acoperi necesarul termic numai cu IPAT! Poti sa pui si in pereti traseu daca e nevoie si il inglobezi in twncuiala. Nu incurca un lucru care s-ar vrea bine facut cu calorifere. Discuta cu oameni competenti despe acest aspect. Unii sunt si pe aici daca ii cauti pe aria potrivita. Oricum, cheia succesului la instalatia de incalzire este izolatia. Loveste acolo cat poti de puternic. Daca in home-cinemaul tau poti sa faci 22*C doar cu IPAT va fi excelent, oricum nu se compara cu incalzirea furnizata de calorifere.

#886
Bylly00

Bylly00

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 27.06.2015
VertixTM asa este facut proiectul, totul e bine calculat. De asemenea, nici executantul nu a vazut nimic in neregula cu aceasta schema, deci nu am emotii ca va functiona cum trebuie. In cinema este un scenariu foarte sumbru -20  de grade constant cateva zile la rand (adica si zi si noapte) si in conditiile alea nu voi mai ajunge la 21-22 ci numai la 18-19. Rezolvare - ma uit la filme la tv :)). Nu e un spatiu critic, de-aia am ales sa nu ma mai complic si acolo cu un calorifer. De altfel sa fie -15 grade constant in timpul zilei in zona mea nu s-a intamplat de foarte mult timp, nu e o situatie normala.

#887
manghels

manghels

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,901
  • Înscris: 27.02.2008
Dar in caloriferele alea din bai de ex..nu se duce agentul termic direct la temp setata din centrala?..vana cu 3 cai din distribuitoare stiu ca face amestecul doar pt circuitele IPAT..insa in caloriferele din bai sunt tevi/circuite prin care apa e impinsa de pompa centralei..Parca asa intelesesem eu rostul caloriferelor alora..sau schema instalatiei..

Daca e nevoie de o suplimentare termica in conditii vitrege (minusuri adanci) se ridica temp in centrala..si caloriferele se incalzesc mai tare..iar GPA-ul ipat-ului tine in continuare turul la cat e setata vana.. Posted Image.Sau nu-i asa?

Edited by manghels, 18 December 2017 - 14:50.


#888
Bylly00

Bylly00

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 27.06.2015
Eu nu am GPA, plec cu temperatura mica direct din centrala. Nu stiu sigur, dar cred ca ea va fi reglata in functie de mai multi factori, voi avea si o sonda externa care va ajuta la reglarea parametrilor. Sau daca nu, va fi folosita o temperatura potrivita atata timp cat termostatul o cere. Cand se atinge temperatura tinta, se opreste centrala sau se inchide circuitul respectiv prin actuator.

LE: caloriferele sunt inseriate practic cu incalzirea in pardoseala.

Edited by Bylly00, 18 December 2017 - 16:04.


#889
manghels

manghels

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,901
  • Înscris: 27.02.2008
Ok, asta-i altceva...in cazul asta..cam greu sa ajunga o temp mai ridicata in caloriferele alea..

#890
emilgreus

emilgreus

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 14.09.2007
Ce temperatura maxima va fi pe tur?

Daca e mai putin de 35 de grade cred ca se vor simti reci la mana. Nu stiu daca vor putea sa incalzeasca (caloriferele de obicei emit caldura prin convectie). Nu stiu exact cum funtioneaza treaba, dar parca la incalzirea in pardoseala nu poti depasi 35 de grade pe tur.

Oricum, e bine sa verifici inca o data cu instalatorul ca sa fii sigur ca totul e OK.

Edited by emilgreus, 18 December 2017 - 16:25.


#891
xml

xml

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,361
  • Înscris: 27.10.2005
Sunt centrale, asa cum zicea Kolfleading, care pot sa prepare apa fie la o temperatura, mai inalta, pentru calorifere, fie la alta, mai joasa, pentru IPAT. Daca doar IPAT cere caldura, prepara apa la temparatura joasa. Daca cer (si) caloriferele, o prepara la temperatura mai inalta. La incalzirea in pardoseala poti sa introduci agent termica la cat te tin tevile, insa risti sa faci praf finisajul, pentru ca parchetul nu rezista la asemenea temperaturi in mod cert. Pe langa asta poate nici sapa sau gresia nu rezista. Dar 35 de grade nu neaparat e o limita, mai ales daca ai pierderi de caldura pe traseul de la centrala pana la distribuitor, daca sapa e groasa sau daca ai gresie, de ex. intr-o baie si vrei sa fie cald la picioare.

#892
VertixTM

VertixTM

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,126
  • Înscris: 09.05.2016
Daca apa este la o temp inalta ai musai nevoie de vana de amestec. Eu nu inteleg cum vrei sa duci toata instalatia numai cu centrala. CT are o pompa care nu duce prea mult si sigur nu duce doua distribuitoare. Casa ta nu este mica.

GPA vine de la grup POMPARE si AMESTEC. Deci de pompare ai nevoie garantat pe fiecare distribuitor. De amestec ai din nou nevoie pt ca sigur 2 distribuitoare au necesar termic diferit. Acum, ca alegi sa ai pompele si vanele in camera tehnica sau in cutiile de distributie, este alta discutie. Ideal este sa le ai in CT. O butelie de egalizare este necesara precum si 2 vase de expansiune. Banuiesc ca ACM o faci intermediar prin boiler. Asadar trebuie o automatizare acolo care sa coordoneze prioritatile.

Daca vrei iti explic cum functioneaza la mine un sistem care deserveste 350mp utili, mai precis 4 zone diferite de incalzire cu o automatizare profesionala.

#893
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

View PostVertixTM, on 18 decembrie 2017 - 17:00, said:

de pompare ai nevoie garantat pe fiecare distribuitor.
Nu e neaparat ca pomparea sa fie pe fiecare distribuitor.
Pentru o casa pana in aprox. 200 m2, e suficient o singura pompa suplimentara in camera tehnica si o separare hidraulica intre centrala si circuitul de incalzire.

View PostVertixTM, on 18 decembrie 2017 - 17:00, said:

De amestec ai din nou nevoie pt ca sigur 2 distribuitoare au necesar termic diferit.
Nu are nici o legatura amestecul cu necesarul termic diferit al distribuitoarelor. Cred ca este o confuzie de termeni.

Amestecul este necesar doar daca vrei ca cele doua zone de temperaturi diferite sa mearga simultan (ex. vrei neaparat sa mearga simultan si caloriferele, cu temperatura inalta, si pardoseala, cu temperatura joasa).

View PostVertixTM, on 18 decembrie 2017 - 17:00, said:

Banuiesc ca ACM o faci intermediar prin boiler. Asadar trebuie o automatizare acolo care sa coordoneze prioritatile.
Centralele care permit conectarea unui boiler extern au toata automatizarea necesara in ele.

Edited by kolfleading, 18 December 2017 - 17:24.


#894
Bylly00

Bylly00

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 27.06.2015
Stiu ce zici si va multumesc tuturor pentru grija.

O baie de la etaj are suprafata radianta libera 3.5 mp x 62W pt o temperatura pe tur de 35 de grade = 217, necesarul este 206 W, din care 95 w se pierd prin anvelopa si 111 prin ventilatie. Asta e calculata pentru o temperatura ambientala de 24 de grade. Deci sunt acoperit numai cu IPAT, de-aia va spun ca nu conteaza ce aport aduce acel calorifer, pentru mine e mai mult mobila :) .

Si la partea cu pomparea e calculata treaba: pierderea de presiune pentru intreaga instalatie va fi de pana in 2,0 mCA, pompa centralei va putea "duce" tot traseul (tine cont ca am teava de 20mm, nu de 17 sau 18 cum se pun in general). Sunt convins ca va functiona fara a fi nevoie de ajutor dar si in cazul in care cumva s-a strecurat vreo greseala si teoria nu se pupa cu practica, nu e o mare problema sa punem un GPA in distribuitoare, cutiile vor fi maricele oricum.

ACM se prepara prin legarea celor 2 serpentine ale boilerului solar Ariston de 200 L la preparea ACM a centralei (banuiesc). Deci indirect. Si in acest caz centrala va functiona tot in condensare, temperatura maxima la care voi aduce apa va fi 40-45 grade.

Stiu de pericolul reprezentat de legionella, am mai discutat (nu stiu daca aici pe jurnal sau pe alte jurnale) - aceasta bacterie se poate dezvolta in apele "statatoare". La noi nu e cazul, zi de zi se va consuma apa, nu va sta acolo timp indelungat pentru a permite bacteriei sa se dezvolte. Am fost asigurat de proiectant ca nu se va intampla nimic de genul asta, in plus, exista o functie antilegionella pe care o pot activa in caz de nevoie.

Cat despre sistemul tau - te rog, descrie-l, sunt numai ochi si urechi.

#895
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007

View Postkolfleading, on 18 decembrie 2017 - 10:25, said:

Poți sa obții temperaturi diferite din diverse automatizări.

Exista centrale care au doua zone de temperatura (de ex. Ariston are TA1 si TA2). Temperatura agentului termic se poate seta independent pe cele doua zone.  
Fiecare zona are intrare de comanda separata pentru termostat. Dacă exista cerere de la termostatul conectat la TA1, se prepara agent termic conform programărilor de pe Zona 1. Dacă este cerere de termostat de la zona TA2, se prepara agent termic conform programărilor de pe Zona 2. Zona TA1 este mai prioritara, deci dacă exista cerere de la ambele simultan, se va tine cont de programările de la Zona 1.


Toate astea pentru port-prosoape? In terorie, e corect. Asa se face cand ai un sistem mixt de incalzire. Dar cand ai ... niste port-prosoape ... ma indoiesc ca merita tot deranjul asta. In fine, recunosc ca nu am facut calculul pierderilor de caldura in respectivele bai; nici macar nu m-am uitat la planurile de constructie. In gereral, insa, baile au pierderi mici de caldura. Nu au exces de suprafete vitrate si nici de pereti exteriori. De-aia, repet, ma indoiesc ca e necesara toata complicatia.

#896
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Clar, pentru doua port-prosoape nu se justifica.
Prosoapele se usuca si cu 30 - 35 C in calorifer, asta pot sa va spun din experienta (acum in apartament am incalzire cu calorifere pe care o exploatez la temperaturi joase).

Cred ca am confundat jurnalele, nu stiu de ce aveam impresia ca este un sistem mixt de incalzire, unde caloriferele trebuie sa aiba un aport semnificativ.

#897
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007

View PostBylly00, on 18 decembrie 2017 - 17:28, said:

[...]Stiu de pericolul reprezentat de legionella, am mai discutat (nu stiu daca aici pe jurnal sau pe alte jurnale) - aceasta bacterie se poate dezvolta in apele "statatoare". [...]

Nu am vazut alte discutii pe tema asta. Nici n-am cautat. Imi aduc aminte, insa, de la un curs pe tema sigurantei in instalatiile de ventilare (!!) ca poti - cu exagerarea de rigoare - bea linistit apa cu legionella. Bacteria se dezvolta doar in plamani. Cel putin asta era teoria acum vreo 15 ani. Intre timp nu am primit nici un buletin care sa zica altceva. De aceea, in general, instalatiile de apa, daca nu ajung in contact cu curenti de aer de unde bacteria sa fie preluata prin respiratie, sunt ok.

#898
picomouse

picomouse

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,409
  • Înscris: 24.02.2007

View PostDIY, on 18 decembrie 2017 - 22:15, said:



Nu am vazut alte discutii pe tema asta. Nici n-am cautat. Imi aduc aminte, insa, de la un curs pe tema sigurantei in instalatiile de ventilare (!!) ca poti - cu exagerarea de rigoare - bea linistit apa cu legionella. Bacteria se dezvolta doar in plamani. Cel putin asta era teoria acum vreo 15 ani. Intre timp nu am primit nici un buletin care sa zica altceva. De aceea, in general, instalatiile de apa, daca nu ajung in contact cu curenti de aer de unde bacteria sa fie preluata prin respiratie, sunt ok.

Am văzut ca aproape toate centralele cu preparare indirecta a ACM au in program posibilitatea sa crească temperatura apei in boiler peste limita de rezistenta a legionelei  in mod periodic. Presupun ca nu e ok sa faci un dus cu apa cu legionella caz in care poți sa inspiri stropi minusculi. Acum nu știu cite colonii si in ce condiții poți sa te îmbolnăvești dar dacă au făcut programul înseamnă ca riscul exista.

#899
VertixTM

VertixTM

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,126
  • Înscris: 09.05.2016
@kolfleading

Quote

Nu are nici o legatura amestecul cu necesarul termic diferit al distribuitoarelor. Cred ca este o confuzie de termeni.
Amestecul este necesar doar daca vrei ca cele doua zone de temperaturi diferite sa mearga simultan (ex. vrei neaparat sa mearga simultan si caloriferele, cu temperatura inalta, si pardoseala, cu temperatura joasa).

Eu am 4 zone IPAT (total 350 mp). In CT am 4 pompe si 4 servovane, plus altele. Nu am circuit de calorifere. La ora asta citesc pe pompe:

...ZONA........TUR.......RETUR......CONFORT
.....CT.............34............27..................18 (zona neincalzita/CT/Nord)
.....P1.............31............28..................24 (zona EST de zi)
.....P2.............28............26..................21 (zona SUD parter de dormit)
.....P3.............26............25..................19 (zona SUD ETAJ de dormit/nelocuit)
.....P4.............25............24..................18 (zona ETAJ/Hobby space, CInema)

Acum, debitele pe pompe sunt intre 1.4-1.8 mc/h, inaltimi de pompare intre 3-4
Pompa centralei este absenta in toata schema asta, ea invarte apa intrun circuit independent hidraulic, protejata de o butelie de egalizare.

Curbele de incalzire sunt comune pe toate cele 4 zone la mine. Asta inseamna ca doresc sa merg cu aceleasi temperaturi minime si maxime pe TUR in toate zonele. Deci exista amestec dictat de necesarul termic! Acest necesar termic este dictat de:

Temperatura exterioara
Temperatura confort
Curba incalzire
Temperatura retur
Limitarea camerelor (izolatie)

In afara de temperatura exterioara, toate celelalte temperaturi le controlez din automatizare. Eu dictez cat de bine este izolata o zona, cat de mare vreau sa fie temperatura in fiecare zona, ce temperatura vreau sa am pe retur, ce curbe de incalzire folosesc, care sunt limitele maxime si minime pe TUR.


Cazanul furnizeaza cea mai inalta temperatura de TUR ceruta de oricare dintre zone la care adauga 3*C (atat am considerat eu ca este suficient). Diferenta de potential este 6K. Momentn in sistemul meu lucrez la uniformizarea temperaturilor de retur, ceea ce inseamna reglaje de finete zilnice.

Cum ai vedea tu sistemul meu functional fara vane de amestec?

LE: Pozele incarcate se rasucesc aiurea din pacate

Attached Files

  • Attached File  1.jpg   243.07K   38 downloads
  • Attached File  2.jpg   262.22K   39 downloads
  • Attached File  3.jpg   258.38K   39 downloads
  • Attached File  4.jpg   283.31K   60 downloads
  • Attached File  livada.jpg   351.04K   68 downloads

Edited by VertixTM, 18 December 2017 - 23:33.


#900
Bylly00

Bylly00

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 27.06.2015
Nu am pretentia ca detin eu o solutie mai eficienta decat ce ai tu. E doar solutia data de proiectant in cazul meu si daca spune ca se poate si fara GPA inseamna ca se poate. La 350mp utili nici eu nu cred sa faca fata doar pompa centralei, eu am totusi jumatate din aceasta suprafata utila (180mp).

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate