Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
De la 24V la 5V DC?

Deducere TVA

Intalnire cu un tip de pe tinder ...

Open WRT nu sincronizeaza ceasul ...
 salariu plafonat

sistem actionare electrica pentru...

Sfaturi achizitie auto ~10k€

ICC/ICM soft monitorizare si cont...
 Recomandare ipad

Ce fel de disc pentru acest circu...

Windows 11 24H2 pe release?

Intrebare motor auto
 Opel Astra K

Romania - tara formelor fara fond?

Probleme sistem audio mașina

Radio care se incinge
 

Zalman ZM-WE450

- - - - -
  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Zalman ZM-WE450 nu este propriu-zis un N.A.S., ci o "jucarie" multi-purpose printre ale carei functii ar putea fi considerata si cea de N.A.S. portabil. Acesta a fost motivul principal pentru care am luat-o.

Voi oferi cateva detalii despre acest device pe care nu le-am gasit documentate in pagina producatorului, in manual sau in cadrul extrem de putinelor review-uri care i s-au facut.

Pagina oficiala a produsului: http://www.zalman.co...ead.php?Idx=899
Acolo puteti consulta specificatiile sau tot de acolo puteti descarca manualul. In pagina de suport mai gasiti o noua versiune de firmware. Al meu a venit cu versiunea 1.25.044 si in urma update-ului am v1.25.046.
Partea proasta este ca inainte de a efectua update-ul de firmware aveam acces prin WiFi la ambele partitii ale HDD-ului (un HDD scos dintr-un laptop Dell pe care pastrasem partitia OEM cu Dell Utility), iar dupa update (culmea!) nu mai aveam acces over WiFi decat la prima partitie, asa ca am fost nevoit sa ii fac un backup (desi clonasem partitia pe SSD-ul care a inlocuit HDD-ul laptopului) si apoi sa dau 'clean' la acest HDD din DiskPart, dupa care sa creez o singura partitie pe care am formatat-o in sistem de fisiere NTFS.

Video:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/bPDUg7zL_mg?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Scula vine cu un cablu USB care joaca atat rolul de a incarca bateria dispozitivului cat si cel de a transfera date intre HDD-ul intern al dispozitivului si computer via USB.
Atunci cand este conectat la un port USB incepe imediat sa se incarce si pe durata incarcarii orice functie a device-ului este disponibila, cu mentiunea ca daca nivelul de incarcare a bateriei este prea redus, atunci nu functioneaza decat ca HDD extern.
Cand dispozitivul este oprit functioneaza ca HDD extern. Cand este pornit (daca se activeaza WiFi-ul) nu mai poate functiona ca HDD extern.

O alta parte negativa este ca daca device-ul este conectat pe un port USB 2.0 al PC-ului, nu se incarca. Are nevoie de curent mai mare care se poate obtine fie prin conectarea dispozitivului la un port USB 3.0 fara cablu prelungitor, fie (teoretic) prin utilizarea unui cablu in forma de Y care sa conecteze device-ul la doua USB-uri 2.0 simultan (ultima varianta nu am testat-o).

O alta dezamagire pe care am avut-o este cauzata de faptul ca, desi device-ul are un acumulator ce ar trebui sa alimenteze HDD-ul intern atunci cand este conectat prin USB, nu o face, ci doar incearca sa se incarce.
Mi-a fost imposibil sa accesez HDD-ul intern de pe tableta via adaptor OTG. Pe una dintre tablete nu il vede deloc, iar pe alta se conecteaza si se deconecteaza la interval de cateva secunde. In ambele cazuri device-ul beep-aie in draci. Se pare ca beep-urile apar atunci cand nu are suficient curent ca sa se incarce. Sunetul respectiv nu este documentat in manual. Imi apare inclusiv cand il conectez la PC pe USB 2.0, dar se potoleste dupa cca. 10 secunde, in timp ce daca il conectez la tableta beep-ul se aude continuu.

Conexiunea pe USB este stabila. Viteza maxima pe care am obtinut-o la copierea unui fisier mare intre PC si ZM-WE450 pe USB 2.0 a fost de 34599 KBytes/s in ambele sensuri. Pe USB 3.0 a fost aproximativ dubla (putin peste 70000 KBytes/s) la copierea de pe HDD pe PC si aprox. 45000 KBytes/s la copierea in sens invers, cu oscilatii destul de mari de viteza. Rezultatele au fost cu siguranta influentate de starea sistemului de operare (testele le-am facut pe Desktop-PC, respectiv pe laptop, ambele cu Windows 10 Pro si SSD si antivirus dezactivat temporar).

Pentru ca tot sunt la capitolul viteza, vitezele maxime de transfer obtinute pe WiFi au fost de 2693 KBytes/s download, respectiv 1331 KBytes/s upload, ceea ce consider a fi deceptionant...

La setarile de securitate nu am umblat. Am efectuat cateva modificari, dupa care nu am mai putut sa accesez pagina de setari decat dupa un reset din buton (care este foarte greu de nimerit - am introdus o agrafa cam 2 cm prin gaurica si abia am nimerit butonul de reset care este un pic deviat fata de gaurica - mi-a fost lene sa-l desfac, mai ales ca a fost necesar sa-i lipesc suportii de cauciuc in gaurile de la suruburi).
Se poate modifica numele device-ului (la mine, implicit este "Z-DriveAir_DF6"), se poate modifica (Network security key care este implicita "12345678"), se poate modifica parola de accesare a interfetei (care implicita este "admin"). Interfata se acceseaza in web browser la adresa 192.168.99.1 (default gateway) si nu se poate modifica, se poate modifica Time Zone-ul (pentru noi este "GMT+2 Africa") si cam atat. Nu se pot crea useri, nu se pot seta drepturi de acces pe foldere, nu are, de fapt, nimic din setarile pe care le intalnim in cazul echipamentelor de retea dedicate... Bineinteles ca a fost la fel de inutila si incercarea mea de a-l accesa via Telnet/ SSH. Aparent pe device ruleaza o distributie customizata de Linux bazata pe Debian.

Cum au decurs mai departe lucrurile dupa conectarea sub Windows 10 pe WiFi la punctul de acces "Z-DriveAir_DF6" si introducerea cheii de securitate "12345678"?
Device-ul mi-a aparut automat atat in This PC cat si la Network, dar nu am putut accesa niciun continut. Apareau doar numele directoarelor si subdirectoarelor, dar goale... Am incercat "Map Network Drive", dar am primit o eroare (ca este deja mapat cu alt nume).
Apoi m-am jucat un pic la Command Prompt (Admin) cu comenzile "net view" si "net use" dupa care nu am avut de ales decat sa il elimin prin comanda:
net use /delete \\Z-DRIVEAIR_DF6\IPC$

Apoi l-am montat, demontat, remontat ca sa verific daca functioneaza normal si nu am mai avut probleme (deoarece aveam deja niste disk-uri de retea, l-am montat ca drive "Q"):
net use Q: /USER:admin \\Z-DRIVEAIR_DF6\Public *
net use /delete Q:
net use Q: /USER:admin \\Z-DRIVEAIR_DF6\Public admin

Directorul "Public" este singurul accesibil.
Ulterior am facut maparea permanenta din File Exporer > This PC > Map Network Drive pentru "\\Z-DriveAir_DF6\Public" cu user name "admin", parola "admin".

Sub OS X am procedat asemanator din Finder, meniul GO > Connect to server... unde am trecut "smb://Z-DriveAir_DF6/Public".

Sub Linux, din Nautilus: GO > Location... si "smb://Z-DriveAir_DF6/Public".

Dar pe mine ma intereseaza nu numai sa accesez acest device via WiFi de pe MacBook Pro si tableta Windows (care au un spatiu de stocare extrem de limitat), ci si de pe telefoane.
Producatorul nu ofera aplicatii dedicate decat pentru iOS si Android:

Testat pe iPhone 5S cu iOS 9.2:

Attached File  IMG_0453.PNG   78.09K   11 downloads  Attached File  IMG_0452.PNG   109.08K   10 downloads Attached File  IMG_0450.PNG   54.77K   11 downloads  Attached File  IMG_0451.PNG   161.13K   10 downloads

Testat pe Samsung Galaxy Note 2 cu Android 4.1:

Attached File  2016-01-19 14.14.19.png   114.21K   11 downloads  Attached File  2016-01-19 14.11.55.png   120.16K   8 downloads  Attached File  2016-01-19 14.13.26.png   296.28K   13 downloads

Tot pe Android am testat care este curentul de incarcare (atunci cand device-ul este utilizat ca acumulator extern):

Attached File  2016-01-19 09.53.30.png   54.07K   16 downloads

Dupa cum observati, nu duce mai mult de 700 mA...

Pentru Windows Phone 8.1 (testat pe Nokia Lumia 730) am instalat Total Commander:

Attached File  wp_ss_20160119_0001.png   93.5K   14 downloads  Attached File  wp_ss_20160119_0002.png   94.14K   11 downloads  Attached File  wp_ss_20160119_0003.png   224.44K   11 downloads

Setari necesare:
Total Commander > LAN > New Connection >
Connection name: ZM-WE450
Server/share: smb://Z-DriveAir_DF6
User name: admin
Password: admin

Am uitat sa mentionez ca accesarea HDD-ului intern via WiFi functioneaza indiferent daca device-ul este conectat sau nu la un punct de acces in Internet. L-am utilizat atat conectat cat si neconectat la router.
Atunci cand sunt conectate mai multe dispozitive simultan, am observat ca se incarca foarte greu paginile de web. LA un moment dat chiar s-a intrerupt legatura si a fost necesar sa fac un reset.
Viteza conexiunii la Internet prin el nu am testat-o inca.

#2
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Capturi de ecran cu interfata si doua teste de viteza (unul prin conexiune fixa UPC si altul prin conexiune mobila 4G):

Attached Files



#3
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Am mai efectuat cateva teste de viteza:

Primul cu FlashBench care se pare ca accepta sa testeze si disk-uri de retea (dar nu am avut rabdare sa-l las sa termine - a rulat timp de aproximativ 45 minute):

Attached File  Zalman_Speed_1.PNG   33.04K   10 downloads

Al doilea cu LAN Speed Test (Lite) care, in general, nu ofera informatii prea relevante:

Attached File  Zalman_Speed_22.PNG   16.36K   8 downloads

#4
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
In concluzie:
- sunt deceptionat de vitezele de transfer over WiFi (este un "N.A.S." adecvat mai curand pentru terminale mobile);
- sunt deceptionat de viteza de citire/ scriere pe USB 3.0 atunci cand este utilizat ca HDD extern;
- sunt deceptionat de faptul ca nu poate fi utilizat ca HDD extern la tableta/ smartphone (ma asteptam ca acumulatorul din dotare sa alimenteze HDD-ul atunci cand este conectat la tableta/ smartphone si consider absurd faptul ca producatorul nu s-a gandit la acest aspect);
- sunt deceptionat de faptul ca nu il pot configura asa cum doresc;
- este dificil de inlocuit HDD-ul;
- a costat prea mult pentru ceea ce ofera (329 RON).

Singurele aspecte de care sunt multumit:
- nu este prea mare;
- imi permite sa accesez documentatii/ filme/ muzica etc. de pe el pe MacBook/ tableta/ smartphone fara sa am grija cablurilor;
- il pot utiliza sub orice sistem de operare ma intereseaza;
- imi permite sa copiez suficient de rapid date pe/ de pe el via USB;
- are autonomie proprie;
- se poate incarca cu incarcatorul USB de 5V @ 2A de la tableta (cu incarcator de 1A nu se incarca, doar scoate beep-uri).

Edited by _-_, 19 January 2016 - 20:57.


#5
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,230
  • Înscris: 22.05.2003
Noi am primit in teste candva un Kingston MobileLite G2, care e f asemanator cu ceea ce prezinti tu.

Problema este ca nu i-am gasit inca o utilitate in viata de zi cu zi, desi cred ca poate fi folosit cu succes ca router prin hoteluri.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/wtck6Pfo274?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#6
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Da, este asemanator din anumite puncte de vedere.
Diferenta principala ar fi aceea ca MobileLite G2 este un card reader pentru formatele SD/ microSD in timp ce ZM-WE450 este un rack pentru HDD/ SSD de 2.5".
Restul functiilor par similare.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate