Cum racim ceva la o anumita temperatura?
Last Updated: Nov 11 2015 19:40, Started by
Eduardo-S
, Jun 20 2015 21:01
·
0
#1
Posted 20 June 2015 - 21:01
Vreau sa racesc un recipient cu lichid la o anumita temperatura - sa zicem -5 grade. Cum fac asta cand congelatorul raceste la -18 grade?
|
#2
Posted 20 June 2015 - 21:09
#3
Posted 20 June 2015 - 21:09
Pui un termomentru in vas si verifici temperatura, pana cand termometrul va indica gradatia dorita.
|
#5
Posted 20 June 2015 - 21:14
Pai ingheata apa la zero grade, cum ii masor temperatura sa stiu ca a ajuns la -5? Si nu am cum sa pun termometrul intr-o sticla. O sa arate temperatura din congelator oricum. Si nu am chef nici sa scot si sa bag sticla din congelator sa masor temperatura de mai multe ori.
|
#6
Posted 20 June 2015 - 21:16
Daca pui termometrul in lichid, acesta nu va indica temperatura frigiderului, ci pe cea a mediului inconjurator, adica a ceea ce se afla in imediata sa apropiere. Altfel, ne-ar fi greu sa ne luam temperatura, nu-i asa?
|
#7
Posted 20 June 2015 - 21:19
Nu ai chef....
Monteaza un termostat la congelator care decupleaza curentul cand scade temperatura sub -5 grade si cupleaza cand urca peste -5 grade. Ai chef? Edited by Sef-chenko, 20 June 2015 - 21:19. |
#8
Posted 20 June 2015 - 21:25
Eu caut o metoda mai simpla...Uitati la ce m-am gandit:
Sa zicem ca amestec niste alcool in apa si obtin o solutie de aproximativ 10%. Aceasta ingheta la -5°. Daca o racesc in congelator peste noapte, dimineata o sa aiba -18°. Apoi, daca o las sa se dezghete, in momentul cand incepe sa se formeze apa pe fundul recipientului iar gheata ramane deasupra, o sa aiba acea apa si o sa obtin o temperatura de -5° constanta pe fundul recipientului? |
#11
Posted 20 June 2015 - 21:29
#12
Posted 20 June 2015 - 21:30
#13
Posted 20 June 2015 - 21:30
Adica.. una e sa racesti ceva pana cand consideri ca are -5 si alta e sa aiba exact -5.
|
#14
Posted 20 June 2015 - 21:35
Vreau sa stiu daca in momentul in care o sa inceapa sa se topeasca treptat gheata, apa rezultata o sa aiba -5 grade?
|
#15
Posted 20 June 2015 - 21:37
@Eduardo-S, fa ce iti zic si vei avea efectul scontat
Fa rost de o cutie de carton sau de plastic, nu conteaza ! o cutie sa fie; iei un sac de gunoi din acela mare si il bagi in cutie invelind si marginile; in cutie bagi gheata, multa gheata ! apoi in mijlocul ghetii bagi ce vrei sa se raceasca si cu un termometru verifici pana se ajunge la temperatura dorita de tine ! Ca sa iti faci o idee, urmareste clipul asta
Spoiler
|
|
#16
Posted 20 June 2015 - 21:52
#17
Posted 20 June 2015 - 21:59
Oricat o dai cotita, ai nevoie de un termometru - pentru precizie, unul cu mercur, de laborator, cu gama de ex. -50...+ 150 grade.
Nu ai nevoie de frigider. Apoi, trebuie sa improvizezi un calorimetru - adica, doua cutii una in alta, cu izolatie intre ele - cel mai simplu, poti folosi o lada izoterma pentru carat berea la picnic. Ii dai o gaura in capac, pe unde vari termometrul, care va ajunge in vasul cu lichidul respectiv. In cutie torn gheata amesecata cu sare grunjoasa de bucatarie, sarea coboara temperatura amestecului teoretic pana la minus 14 grade, practic probabil pana la minus 8..10 grade. Apoi astepti pana coboara temperatura la minus 5 si gata. Metoda e testata si functioneaza. Gaura din capacul lazii o poti astupa cu un dop. |
#18
Posted 20 June 2015 - 22:50
Solutia e mai simplă:
Saramura îngheață la minus 12 grade. Adică apă saturată cu sare. Dacă. reducem concentrația de sare, punctul de îngheț crește. Apa oceanică îngheață pe la minus 2 grade. Facem ceva calcule și aflăm concentrația de sare necesară pentru a obține o temperatură de îngheț de minus 5 grade. Cu apă înghețată având concentrația temperaturii de iîngheț de minus 5 grade răcim corpul ce vrem să îl aducem la minus 5 grade. Atât timp cât lichidul de răcire (acea saramură) mai are gheață, temperatură de topire va fi constantă, anume minus 5 grade. Dacă avem concentrația de sare exactă, nu mai trebuie termometru. În paletă 0 minus 12 grade ne descurcam variind concentrația de sare. Clar? |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users