Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani
 Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...
 Dade, dade

Probleme accesare nr test telefon

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...
 Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...
 

Whiskey & Rom natural

- - - - -
  • Please log in to reply
164 replies to this topic

#163
LL13G

LL13G

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,520
  • Înscris: 08.08.2006
In sticla ramane la fel odata ce a iesit din butoiul de lemn.

Daca deschizi sticla se mai evapora din alcool, asa ca paote nu e chiar la fel. Ia in consideratie si faptul ca daca il tii in caldura si lumina se poate deteriora.

Pe scurt: maturrea lui inceteaza cand iese din butoi. Anii trecuti pe sticla sunt anii in butoi, dupa aia nu conteaza.

#164
Sicosan

Sicosan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 247
  • Înscris: 13.06.2010

 Magicwisewolf, on 31 martie 2019 - 13:46, said:

Poti explica un pic diferenta, te rog ? Chiar ma intereseaza.
Daca eu cumpar un whisky de 12 ani, sa zicem, si il mai tin 30 de ani, se schimba cu ceva gustul, aroma ? Sau va fi acelasi lucru ca si cum l-as desface dupa 1 luna de la cumparare ? Adica, conteaza in vreun fel timpul in care a fost depozitat, mai bine zis ?

Bautura va avea un gust mai profund si va primi o tenta catifelata.
Conditia: sticla sa fie inchisa ermetic.
Cu multi ani in urma gatul sticlei inchis cu dop de pluta era introdus in ceara rosie topita care dupa uscare asigura o inchidere ermetica.
(Asa am procedat eu cu rachiurile puse la invechire).
Daca nu este inchisa bine, in timp se poate pierde din taria alcoolica.

In cazul bauturilor alcoolice, timpul de maturare in butoi difera de la fruct la fruct precum si cantitatea de fructoza existenta in fructele folosite.

In cazul vinurilor, dispare gustul licoros si pe masura invechirii devine mai dens, in unele cazuri asemanator unui lichior.

Edited by Sicosan, 31 March 2019 - 20:38.


#165
icrobert

icrobert

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 823
  • Înscris: 03.02.2016

 LL13G, on 31 martie 2019 - 14:52, said:

In sticla ramane la fel odata ce a iesit din butoiul de lemn.


Corect. Whisky-ul/rom-ul/bourbon-ul, etc incep sa "oxidexe", in sensul ca isi schimba gust, miros etc, odata cu desigilarea si scoaterea dopului, in contact cu aerul. Aceasta oxidare  se intampla mai pronuntat sau mai putin pronuntat de la caz la caz, in functie de taria alcoolica, conditii de pastrare, tipul de alcool etc.

Exista asa numitul "old bottle effect", care din cate am citit se produce in sticla fara ca aceasta sa fie desigilata, dar se pare ca trebuie sa treaca o perioada mare de timp - 10-15-20 de ani pentru ca acest efect sa se produca.

Pentru a-ti seama de acest lucru ar trebui, in principiu, sa ai 2 sticle identice, din acelasi lot, batch, an, etc, pe una sa o tii sa zicem 20 de ani nedeschisa iar pe cealalta sa o deschizi din prima zi, bei un pahar si restul il sigilezi cu un gaz inert - gen wine preserver  - private reserve, dupa care pastrezi si sticla asta timp de 20 de ani. Asta e un gaz folosit mai ales in vinificatie, care creaza un strat de gaz inert peste alcool iar acesta din urma, in teorie, nu-si pierde din caracteristici in timp, in principiu ramanand ca atunci cand ai deschis prima oara sticla.

Dupa 20 de ani, le desfaci pe amandoua si vezi daca exista diferente intre cele 2 sticle care ar trebui sa fie identice. Probabil ca vor fi.......dar cati dintre noi chiar facem astfel de experimente ca sa avem ce povesti dupa......Posted Image

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate