Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 

Facultatea in Danemarca

- - - - -
  • Please log in to reply
34 replies to this topic

#1
MoTzZy

MoTzZy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 30
  • Înscris: 06.02.2010
Buna!
Sunt in clasa a 11-a si am inceput deja sa ma orientez catre o facultate. Am ales sa merg in Danemarca din mai multe motive si as dori sa merg la facultate in Aarhus. Desi sunt constienta ca facultatile daneze se bazeaza mult pe business, am gasit acolo si ramura care ma intereseaza pe mine si anume, psihologie. M-am interesat in mare parte care ar fi cerintele dar am cateva nelamuriri cu care speram sa ma ajutati voi. De exemplu, am primit raspunsuri diferite in ceea ce priveste limba in sensul ca eu ma gandeam ca studentii internationali studiaza in engleza, nu in daneza, si mi se pare oarecum imposibil ca in aproximativ 1 an jumatate sa ajung la un nivel avansat de cunoastere al limbii.
Ma gandesc ca unii dintre voi poate v-ati confruntat cu probleme de genul inainte sa alegeti unde mergeti la facultate si sper ca ma puteti orienta si pe mine un pic.
O zi buna :) !

#2
Tipiric

Tipiric

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,072
  • Înscris: 02.12.2007
1. Fara daneza iti va fi ff greu sa te descurci acolo. Profesorii o mai sfeclesc, o mai dau in daneza, vorbesc stalcit, etc.
2. Costurile sunt mari. Desi facultatea e gratis, exista costuri ascunse. De exemplu manualele care pot costa 300-600 euro pe semestru, cazare, chirie, intretinere, transport, etc. 40% din tinerii danezi aleg sa faca facultatea in strainatate (Belgia, Olanda, UK), oare de ce?

#3
MoTzZy

MoTzZy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 30
  • Înscris: 06.02.2010
Ma gandesc, adica doar nu ofera facultate gratis degeaba, nu?
Cat despre restul costurilor am mare noroc cu o matusa dar nu asta e problema. Deci se studiaza in engleza, sa inteleg?

#4
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,604
  • Înscris: 30.07.2003

View PostMoTzZy, on 27 decembrie 2014 - 13:02, said:

am gasit acolo si ramura care ma intereseaza pe mine si anume, psihologie
Simti ca iti va aduce succes un astfel de domeniu ? Piata locurilor de munca ai studiat-o ?

#5
potae

potae

    Sorosist frumos si liber

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,429
  • Înscris: 20.08.2013
Psihologia e strict legata de tara unde traiesti. Nu poti sa fii psiholog in Danemarca daca nu ai trait acolo. Pur si simplu nu vei intelege felul oamenilor alora de a fi. Nu ai facut aceeasi scoala, nu ati citit aceleasi carti, nu ati trait aceleasi evenimente. E complicat. Daramite cand nici nu vorbesti limba lor. Daca tot esti de bani gata (adica ai tai trag bani de la stat nemeritat sau afaceri cu statu' ca de obicei astia isi trimit copiii prin tzeri streine) mai bine iti cumperi o masina sau faci altceva cu banii decat sa-i dai aiurea pe ceva ce nu o sa iti foloseasca deloc. Tot barmani ajung si majoritatea danezilor care fac psihologie.

#6
k3nny

k3nny

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 20.11.2009

View Postpotae, on 27 decembrie 2014 - 14:09, said:

Daca tot esti de bani gata (adica ai tai trag bani de la stat nemeritat sau afaceri cu statu' ca de obicei astia isi trimit copiii prin tzeri streine).
Daca a spus ca are o ruda acolo, asta acopera costurile, si cum facultatea e gratis, ar putea iesi cam cu aceleasi costuri ca in Romania.
Deci de unde si pana unde ar fi de bani gata???
Sunt multi romani stabiliti in diverse tari straine, si isi mai aduc cate o ruda pe la ei, asta inseamna ca sunt de bani gata???
Cunosc un caz similar si nu era deloc de bani gata, mai degraba tocmai de saracie te descurci mai usor daca te duci in alta tara la o ruda decat aici in Romania, asta pt cei care nu au creier de geniu sa se poata angaja in domenii bine platite, sau sa munceasca mai mult decat traiesc, pe bani putini si fara posibilitati de avansare (cine munceste mult nu mai are timp si de facultate).

Edited by k3nny, 27 December 2014 - 14:54.


#7
alionte

alionte

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 977
  • Înscris: 23.06.2005
Ehe , ce ti-e si cu rudele astea... Azi iti zice Ok si maine o intoarce ca la Ploiesti!Posted Image
Vizavi de limba de studiu. Daca nu stapiniti daneza , o sa fie o problema. Nu ar fi rau sa contactati studenti de acolo sa vedeti cit de toleranti sint profesorii cu "nestiinta"limbii lor.

#8
hamal

hamal

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,491
  • Înscris: 23.09.2010
Du-te-n Danemarca, daca vrei... Invatamantul in Danemarca e foarte prietenos cu studentii. Cunosc un baiat care a inceput ceva inginerie si era invitat periodic, impreuna cu alti studenti straini, sa ia cina in casa vreunui profesor, impreuna cu familia acestuia. Oricum, a renuntat dupa un an si s-a mutat si a absolvit in U.K. (Poveste relativ recenta...)
Oricum, ti-ai ales un domeniu in care iti va fi greu sa te angajezi: in strainatate pentru ca nu cunosti limba, societatea si cultura statului respectiv, in Romania ca nu-ti vei face anturajul care sa-ti dea de lucru.
Desi am cunoscut o terapeuta O.C.D. in Viena (atestata, listata in yellow pages, platitoare de taxe, etc.) care e originara din Mexic. Relativ tanara domnisoara... Pana la urma se poate. Depinde de ce efort depui si de ce capacitati intelectuale dispui.
Bafta!

#9
Tipiric

Tipiric

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,072
  • Înscris: 02.12.2007
Psihologia e psihologie peste tot in lume.

Vezi ca danezii sunt extrem de nationalisti si in general xenofobi, sunt americani care s-au simtit discriminati pe acolo. Citeste mult pe forumurile expatilor parerile si sfaturile celor care au trait acolo, nu sunt incurajatoare. Studenti americani se simteau discriminati de profesorii care refuzau sa vorbeasca cu ei in engleza, si asta la sectie de engleza. Multi straini care erau delegati de companie (in general in domeniul petrolier) in Danemarca dupa 6-8 luni isi bagau picioarele si se mutau in alta tara si faceau naveta pana la locul de munca.
Sistemul danez e foarte ciudat si de-a dreptul infect: socialism si cretinism cat cuprinde. De exemplu stii ca n-ai voie sa detii un televizor (si alte dispozitive cu care se pot viziona canale tv: smartphone, tableta, laptop, PC, etc) fara permis? Da, iti trebuie permis pentru asa ceva, care costa 324 euro pe an. Nu stiu care sunt pedepsele, banuiesc ca destul de dure.
Cat despre avantajul rudelor nu stiu ce sa zic, o pot da intoarsa ca la Ploiesti cum zicea cineva mai sus si s-ar putea spune ca pe buna dreptate. In Danemarca alimentele sunt de 3 ori mai scumpe ca in Germania, intretinerea la fel, mai scumpa (trebuie sa plateasca si pentru tine), cred ca nu prea le vine bine ca te duci sa stai la ei. Plus ca perioada studentiei e cea mai frumoasa, nu merita sa o stai cu babacii pe cap.
La camine e destul de ieftin (subventii) si conditii destul de bune.
E mult de discutat, repet: citeste mult pe forumurile expatilor si studentilor straini din Danemarca. Acolo o sa iti faci o idee.
Eu in locul tau m-as duce in SUA, chiar daca ar trebui sa mai "pierd" un an stand acasa. Sau daca iti plac ploaia si norii atunci UK, o sa te saturi.

Edited by Tipiric, 27 December 2014 - 19:59.


#10
pb70

pb70

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 522
  • Înscris: 27.07.2010

Quote

socialism si cretinism cat cuprinde. De exemplu stii ca n-ai voie sa detii un televizor (si alte dispozitive cu care se pot viziona canale tv: smartphone, tableta, laptop, PC, etc) fara permis? Da, iti trebuie permis pentru asa ceva, care costa 324 euro pe an. Nu stiu care sunt pedepsele, banuiesc ca destul de dure.
Cat despre avantajul rudelor nu stiu ce sa zic, o pot da intoarsa ca la Ploiesti cum zicea cineva mai sus si s-ar putea spune ca pe buna dreptate. In Danemarca alimentele sunt de 3 ori mai scumpe ca in Germania, intretinerea la fel, mai scumpa

Am rude in Danemarca ,despre permis pentru pc laptop si tableta nu am auzit de asa ceva ,dar alimentele sumt mai scumpe ca in Germania intretinerea la fel si daca nu stii limba engleza sau daneza este foarte greu .NU te lipesti de nimeniPosted Image

#11
Pagan14

Pagan14

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 460
  • Înscris: 21.07.2009
http://www.radupalti...t-in-danemarca/

#12
MoTzZy

MoTzZy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 30
  • Înscris: 06.02.2010
Dupa cate am citit aici (sar peste "tipa de bani gata" si altele fiindca in primul rand nu e cazul si in al doilea rand voiam doar o discutie civilizata pe o anumita tema) am vazut si avantaje si dezavantaje. Evident ca traind cativa ani acolo am sa invat limba, dar ma gandesc ca sunt foarte multi studenti internationali care nu merg cu limba gata invatata. Doar incerc sa ma orientez, cum am spus si la inceput, si ii apreciez pe cei care au raspuns la subiect.

Cat despre cheltuieli, nu inseamna ca daca stau la o ruda ma duc "musafir", evident ca o sa contribui financiar indata ce imi gasesc un loc de munca(stiu ca e greu de gasit) pentru ca se poate sa ma duc afara si daca parintii mei nu "trg bani de la stat" sau ce s-a mai zis mai sus.

#13
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,604
  • Înscris: 30.07.2003

View PostMoTzZy, on 29 decembrie 2014 - 01:22, said:

Cat despre cheltuieli, nu inseamna ca daca stau la o ruda ma duc "musafir", evident ca o sa contribui financiar indata ce imi gasesc un loc de munca
Acum e timpul pentru studiu. Daca vrei si munca si invatatura iti va fi destul de greu.

#14
martoruu

martoruu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 411
  • Înscris: 16.07.2013
Daca n-ai mai plecat niciodata in strainatate mai mult de o luna - atunci parerea mea e sa NU mergi la facultate in Danemarca.
Zici ca vrei sa mergi la psihologie dar toate intrebarile tale sunt puerile...lasa chestiile usoare cum sunt facultatea,jobul si astea care vin de la sine. Profilul psihologic al unui imigrant in Danemarca l-ai conturat?  Depresie, anxietate, stare de letargie continua ..toate astea or sa te loveasca mai devreme sau mai tarziu intr-o tara straina. De la familia din Romania poti sa-ti iei ramas bun din ziua cand ai plecat de acasa..n-o sa mai fie niciodata la fel...ei isi vor construi viata fara tine in ea, si cand ai sa te intorci ai sa sesisezi de multe ori ca esti "in plus", ca nu te mai "potrivesti" in peisajul familial s.a.m.d.
Desigur, astea sunt punctele negative care vor aparea ORICUM. Punctele pozitive pot aparea, sau pot sa nu apara, depind prea mult de hazard, de intamplari pe care o sa le ai in noua tara. Asadar cantareste foarte bine optiunile..

#15
shadow_4u

shadow_4u

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 111
  • Înscris: 11.06.2008
Majoritatea dintre cei care descurajati fata sunteti doar niste frustrati care muncesc pe salariul minim pe economie si isi urasc viata , asa ca vreti ca si ceilalti sa pateasca la fel . Asa-i romanul , trebuie sa moara si capra vecinului .

@MoTzZy:  Eu am stat in Suedia cateva luni si mi-a placut tara , cultura , totul . Bine ca toate tarile nordice sunt cam la fel. Acolo oamenii sunt altfel , sunt mai deschisi la orice . Eu puteam sa vorbesc mult mai deschis cu ei despre afaceri decat as vorbi cu un roman . Alta chestie interesanta.... acolo nu o sa mori niciodata de foame. Am vazut persoane care stateau pe banca si aveau scris pe hartie ca le e foame , iar oamenii care treceau se duceau in primul magazin / supermarket / restaurant si le aduceau ceva sa manance ( NU le dadeau bani , dar mancare si obiecte de igiena DA ) . Lucrul asta m-a impresionat .

Sunt si acolo rasisti ca in orice tara te-ai duce , dar nu atat de multi ca in SUA , ca de ex .  Cineva spunea mai sus ca un tip din sua care venise sa invete in danemarca era luat peste picior cu limba. Probabil n-ati vorbit niciodata fata in fata cu un american . Majoritatea americanilor se cred superiori fata de oricine si europenii nu prea ii agreaza din acest motiv ( am vazut asta si in olanga , germania , etc ) .

Nu e nevoie sa stii limba la perfectie , plus ca din cate stiu.... statul danez ofera studentilor straini lectii gratuite pentru a invata limba lor . Pe langa asta , parca mai ofereau si un bonus de 1000 eur pe luna daca lucrai minim 20 ore pe sapt ( un job part time ) .Poti sa te interesezi mai bine .

Singura chestie care nu mi-a placut mie a fost vremea : era Frig , noapte mai mereu , iar unele orase sunt moarte ( nu prea ai unde sa te distrezi ) . Bine , tu te duci sa inveti in special  , nu sa o dai in party-uri .

Daca ai o matusa acolo , iti va fi de 10 ori mai usor . Dupa primele 2-3 luni cred ca iti gasesti un job lejer ( trebuie sa existe si cluburi in cadrul facultatii care sa ajute studentii sa-si gaseasca un job , chirie , etc ).

Nu te lasa influentata de toate feedback-urile negative. Cum am mai zis , majoritatea incearca sa te descurajeze pentru ca ei n-au reusit sa faca ceva in viata. LA 18 ani , eu mi-am facut prima firma si toti radeau de mine si incercau sa ma descurajeze . Majoritatea imi spuneau ca nu voi reusi pentru ca e foarte greu pentru un om de 30-40 ani sa faca afaceri , dar pentru mine ?! Un pusti de 18 ani? Eh , acum am vreo 4 sedii si treaba creste destul de promitator . Toti care m-au descurajat isi baga acum unghiile in gat.

Sfatul meu e sa faci ceea ce iti zice inima . Daca tu vrei sa pleci , atunci fa-o fara sa te mai uiti inapoi . Vei intampina si multe piedici , dar cand vei reusi ... satisfactia va fi mai mare ca niciodata . Posted Image

Edited by shadow_4u, 23 January 2015 - 11:39.


#16
tiopedi

tiopedi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,287
  • Înscris: 21.11.2014
nu exista in lumea asta o firma cu 4 sedii.
punctul de lucru este cu totul altceva .Se pare ca ai multa experienta in afaceri daca confunzi bostanul cu semintele .

#17
shadow_4u

shadow_4u

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 111
  • Înscris: 11.06.2008
Exact ce spuneam mai sus . Lumea moare de ciuda. Poate am mai multe afaceri sau poate nu am vrut sa dau foarte multe detalii despre activitatea mea . Poate am sedii in mai multe tari .  Problems?

Aici nu era vorba despre mine , ci despre Danemarca . Eu ii dadusem doar un exemplu in care ii spuneam ca doar oamenii ratati ii descurajeaza pe cei care vor intr-adevar sa faca ceva cu viata lor . Sfatul meu pentru ea era sa nu asculte acele persoane si sa fuga de astfel de persoane ca dracu' de tamaie .

#18
martoruu

martoruu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 411
  • Înscris: 16.07.2013

View Postshadow_4u, on 23 ianuarie 2015 - 11:38, said:

Majoritatea dintre cei care descurajati fata sunteti doar niste frustrati care muncesc pe salariul minim pe economie si isi urasc viata , asa ca vreti ca si ceilalti sa pateasca la fel . Asa-i romanul , trebuie sa moara si capra vecinului .

Eu am stat in Suedia cateva luni si mi-a placut tara , cultura , totul . Bine ca toate tarile nordice sunt cam la fel. Acolo oamenii sunt altfel , sunt mai deschisi la orice . Eu puteam sa vorbesc mult mai deschis cu ei despre afaceri decat as vorbi cu un roman . Alta chestie interesanta.... acolo nu o sa mori niciodata de foame. Am vazut persoane care stateau pe banca si aveau scris pe hartie ca le e foame , iar oamenii care treceau se duceau in primul magazin / supermarket / restaurant si le aduceau ceva sa manance ( NU le dadeau bani , dar mancare si obiecte de igiena DA ) . Lucrul asta m-a impresionat .
Pentru un ratat social.. evident ca ii e usor sa stea in danemarca,suedia sau la polul nord..ca e fix acelasi lucru.
Pentru o fata care abia termina liceul e un soc imens sa zboare direct in alta tara la facultate.
De altfel, esti si foarte amuzant cum ai stat 'cateva luni' nu stiu unde si vii sa aduci lumina bietilor muncitori de pe softpedia...sincer, nu stiu cum o sa-mi platesc internetul din bieturile mele venituri de frustrat ce sunt care-mi dau cu parerea fara sa fi fost in suedia 'cateva luni'(sa cer de mancare in parc Posted Image Posted Image )
penibil

Edited by martoruu, 24 January 2015 - 03:00.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate