Ce diferențe sunt între țuică, pălincă și horincă
Last Updated: Sep 29 2017 17:37, Started by
Viorelsolar
, Feb 11 2014 18:31
·
0
#19
Posted 12 February 2014 - 09:18
Tuica are pana in 30 de grade. Palinca are intre 40-50 de grade. Horinca e posirca (palinca de calitate slaba). Tescovina e tuica facuta din ce ramane dupa fabricarea vinului.
Tuica de Pitesti are de obicei 26-28 de grade, dar e cunoscuta nu pentru tarie, ci pentru gustul si mirosul specifice. |
#20
Posted 12 February 2014 - 10:20
#21
Posted 12 February 2014 - 10:26
HORÍNCĂ, horinci, s. f. V. holercă.
Sursa: DEX '98 (1998) | Adăugată de gall | Semnalează o greșeală | Permalink holércă f., pl. ĭ (maĭ rar horelcă, în Bucov. horilcă [Șez. 36, 1] și holircă, d. rus. horilka, gorĭelka, rut. gorivka, d. vsl. gorĭeti, a arde. Cp. cu bg. zavivka, rom. zavelcă și cu balercă, palincă. V. bulearcă, do-goresc). Mold. Trans. Rachiŭ prost, poșircă. – În Trans. și horincă. |
#22
Posted 12 February 2014 - 10:57
Eu stiam ca este asa:
tuica = 90...97* (alcool dublu rafinat) horinca = 66* (cea facuta in cazan, cea care se face in Maramures) palinca = maxim 30* (cea de prosta calitate, sau gust de dero) Acestea sunt clasificarile in Ardeal. In sudul tarii din cate am aflat, altfel este clasificarea... |
#23
Posted 12 February 2014 - 11:31
In Tara Hategului la tuica adevarata (cea de 52°- 54°) i se spune preaintoarsa.
Cea de 19°-28°, e tzusla, boala curata, dar pentru betivi este consumata conform principiului: ,,Las'ca-i buna si-asa''. |
#24
Posted 12 February 2014 - 11:31
loveparade, on 12 februarie 2014 - 10:57, said:
Eu stiam ca este asa: tuica = 90...97* (alcool dublu rafinat) horinca = 66* (cea facuta in cazan, cea care se face in Maramures) palinca = maxim 30* (cea de prosta calitate, sau gust de dero) Acestea sunt clasificarile in Ardeal. In sudul tarii din cate am aflat, altfel este clasificarea... |
#25
Posted 12 February 2014 - 12:39
loveparade, on 12 februarie 2014 - 10:57, said:
Eu stiam ca este asa: tuica = 90...97* (alcool dublu rafinat) horinca = 66* (cea facuta in cazan, cea care se face in Maramures) palinca = maxim 30* (cea de prosta calitate, sau gust de dero) Acestea sunt clasificarile in Ardeal. In sudul tarii din cate am aflat, altfel este clasificarea... Din prima distilare se obtine o tarie de 35-40 de grade,dar e tulbure,din a doua distilare se obtine ceva pe la 65 grade dar se dilueaza pana la 50 cu apa,arama are undeva la 70 de grade. Palinca e tuica proasta. Vorbesc de inima Ardealului,adica de cursul raului Crisul Alb. |
#26
Posted 12 February 2014 - 12:52
Tuica se face doar din pruna.
Palinca din alte fructe. Rachiul din boască (asa-i zice la noi) si/sau vin mai nasol. Palincii de fructe tot rachiu i se zice in regat. Chestia cu taria e dupa preferintele fiecaruia. Unii adauga si alcool rafinat de cereale in cazan. Vinarsul e rachiul din boască si/sau vin. Multi nu stiu ce fac si amesteca etilicul cu metilic. Astea se distileaza la temp diferite si trebuie pus separat ce iese din temp mica de ce se distileaza la temp mare desi de multe ori se lasa sa curga la gramada. |
#27
Posted 16 February 2014 - 11:27
Vad ca sunt multe regionalisme...hai sa facem un sumar:
Vinars=Rachiu (de obicei se taie cu apa) Boasca=Tescovina (ce ramane dupa ce se face vin= numele posircii care rezulta) Palinca se zice in Muntenia la tuica distilata de doua ori, aia cea mai buna (50 grade). Tot palinca se zice in Transilvania la tuica proasta, si la tuica aromata facuta din altceva decat prune. Tuica se zice in Transilvania la cea mai buna bautura distilata de doua .ori (50-60 grade). Tuica se zice in Muntenia la bautura distilata o data (30+- grade) Horinca (in Maramures)=Holerca (in Bucovina) o bautura din fructe distilata de doua ori (in Maramures e considerata buna, in Moldova e considerata posirca= rachiu prost) Eu ma indoiesc ca se poate obtine acasa alcool de 97 grade... Va recomand strict sa nu beti alcool metilic sau sa puneti in bauturi, ca orbiti si chiar puteti muri !!! |
#28
Posted 16 February 2014 - 11:53
Rachiu (în turcă Rakı) e numele dat diferitelor băuturi alcoolice obținute prin distilarea sucurilor rezultate din fermentarea fructelor sau a cerealelor, sau chiar prin distilarea vinului.
http://ro.wikipedia....uri_romĂąneÈti La noi in BN se zice tuica bauturii de 53-54 grade. Nu stiu sa se faca cea distilata o singura data. |
|
#29
Posted 16 February 2014 - 13:17
Metilicul nu se adauga neaparat intentionat. Ala doar se evapora incepand cu o temperatura mai mica (sper sa nu gresesc) de aia e bine sa NU se consume ce iese la inceput ci sa se foloseasca in alte scopuri.
Ca o ciudatenie, daca amesteci o bautura tare cu apa, volumul total va fi mai mic decat suma volumelor celor 2 luate separat. Deci daca amesteci 1 litru de tuica de 60 cu 1 litru de apa vei obtine un amestec de 30 dar cantitatea va fi mai mica de 2 litri.
Edited by horia66, 28 February 2014 - 19:51.
|
#31
Posted 16 February 2014 - 14:31
#32
Posted 16 February 2014 - 15:41
Oaspete, aveam pretentii de la tine ca stii mai bine decat noi chestii din astea.
|
#33
Posted 16 February 2014 - 15:46
Mai stiu si eu una, alta, da era prea la fileu ca sa nu o dau.
Oare de ce se intampla fenomenu ?? |
|
#34
Posted 16 February 2014 - 21:09
undercoverbrother, on 16 februarie 2014 - 13:17, said:
Metilicul nu se adauga neaparat intentionat. Ala doar se evapora incepand cu o temperatura mai mica (sper sa nu gresesc) Vad ca in sud nu se tine cont de regula asta |
#35
Posted 16 February 2014 - 21:55
undercoverbrother, in mesajul citat a uitat sa puna negatia "nu", urmarea frazei da de inteles ca l-a uitat pe "nu".
Legat de denumiri si de obiceiuri, in zona Mehedintiului eu stiu ca se zice: - tuica, la alcoolul distilat din fructe (nu neaparat prune, poa sa fie si cirese, pere, mere, comina - comina este tescovina aia care ramane de la vin si care este mai mult sau mai putin bogata de "zeama de struguri" in functie de cum presa fiecare strugurii, aveam un var al bunicului facea o tuica de comina excelenta) ala pe la 30-35° - palinca, la alcoolul dublu distilat - in general de pruna, ala pe la 50-55°, dar nu prea se distila de 2 ori. - horinca, eu unul nu l-am auzit decat rar folosindu-se si credeam ca-i un regionalism (Maramures?) pentru palinca. Personal, alcoolul peste 45-48° am impresia ca-i prea tare, ca nu mai poate fi savurat, nici gustul nu-l mai simt. Edited by zardato, 16 February 2014 - 22:06. |
#36
Posted 23 February 2014 - 18:53
Palinca vine de la cuvantul maghiar "palinka" care inseamna tuica.Iar gradele la ele dupa sangele care-l are fiecare in instalatie dupa zona geografica a tarii.Se pare ca ardelenii au cel mai mult sange in instalatie.In 78 cand am facut armata la Bolintin Vale eram un grup de fro 5 ardeleni care beam tuica de acolo ca si vin de se cruceau etno-aborigenii de acolo.
|
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users