Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Nectarine - miros de carburant
Last Updated: Jul 22 2017 18:22, Started by
andrei_ionut
, Jul 17 2017 00:57
·
0
#1
Posted 17 July 2017 - 00:57
Salut
Am auzit de tot felul de substante cu care sunt tratate fructele, legumele. Un exemplu: rosiie vin verzi pe vapor insa sunt tratate ulterior cu "butan"(?) pentru coacere. Caz concret intampinat de mine. Am cumparat nectarine din supermarket. Cand am taiat prima oara o bucata dintr-o nectarina, mi-a venit un miros de petrol, mai exact gaz lampant. Am crezut ca mi se pare mie. Apoi in urmatoarele zile la fel s-a intamplat cu alte nectarine luate tot de acolo. Mi se pare mie sau chiar au ceva nectrainele respective? Edited by andreiMembruAnonimut, 17 July 2017 - 00:58. |
#2
Posted 17 July 2017 - 01:17
Nu. Nu ti se pare. Fructele si legumele din "magazin" pot avea diveres mirosuri, altele decat cele la care te asteptk. Si acel miros provine de la pestiicide.
Ar fi bine sa consumi legume si fructe romanesti de sezon. Daca nu este sezonul lor te abtii. Edited by pasilla, 17 July 2017 - 01:18. |
#3
Posted 17 July 2017 - 01:19
De obicei fructele se curata de coaja pt a fi mai sigure in caz ca au fost stropite. Dar la nectarinele astea mirosul este impregnat in pulpa. Am taiat nectarina in doua si mirosul emana din pulpa.
|
#4
Posted 17 July 2017 - 01:26
Din ce tara erau?
eu incerc sa cumpar numai de la greci,lamai,portocale....astia sunt mai seriosi ca turcii |
#5
Posted 17 July 2017 - 01:28
#6
Posted 17 July 2017 - 01:29
Majoritatea pesticidelor nu sunt de contact, sunt cu actiune "sistemica". Adica se raspandeste prin "arterele" plantei.
Edited by pasilla, 17 July 2017 - 01:30. |
#7
Posted 17 July 2017 - 01:35
andrei_ionut, on 17 iulie 2017 - 01:28, said:
Sincer nu stiu. Edited by I2O, 17 July 2017 - 01:36. |
#8
Posted 17 July 2017 - 02:38
Etilena e pentru coacere. Dar nu miroase, nu e toxica si fructele o emana si natural.
|
#9
Posted 17 July 2017 - 05:40
andrei_ionut, on 17 iulie 2017 - 00:57, said:
Salut Am auzit de tot felul de substante cu care sunt tratate fructele, legumele. Un exemplu: rosiie vin verzi pe vapor insa sunt tratate ulterior cu "butan"(?) pentru coacere. Se foloseste etilena pentru coacere, e un altfel de gaz. In urma coacerii fortate, fructele capata doar culoare, nu si gust. Acelasi efect de coacere se poate obtine si cu gaz de esapament desi metoda nu e standard. Spre exemplu, daca un mic producator local, depoziteaza recoltele culese necoapte intr-un cort si, apoi inchide cortul etans si pompeaza gaz de esapament in interior, obtine acelasi efect de coacere fara a avea nevoie de etilena. |
#10
Posted 17 July 2017 - 08:16
Mi s-a intamplat si mie cu niste caise luate tot din supermarket.
Si referitor la ce s-a zis mai sus, despre cum fructele sunt tratate sa aiba doar culoare: toate piersicile si nectarinele din Kaufland aratau extraordinar, dar erau atat de tari incat puteai sparge capul cuiva cu una, fara exagerare. Mai nou, si bananele sunt intotdeauna aproape verzi, rar gasesti un lot de banane coapte. Problema e ca nu poti sa mananci fructe doar 2-3 luni pe an, cand e sezon la noi, si pe urma sa te abtii, cum a zis cineva mai sus... |
|
#11
Posted 17 July 2017 - 08:36
Bananele au fost vrezi dintotdeauna, o bana coapta nu tine nici 3 zile pina are pete negre. Ca sa aduci un vapor din africa, camioane prin Romania, depozite etc ia citeva saptamini.
Cind eram eu mic le coceam in camara. Las ca asta e o mica trezire: numai acum citiva ani, nu multi, oamenii mincau fructe si legume proaspete numai 3 luni pe an, de fapt nici macar. De exemplu rosii numai in august si septembrie, dar nu toata luna. E o epoca pe care multi o regreta. |
#13
Posted 17 July 2017 - 08:46
vrajitoruldinoz, on 17 iulie 2017 - 08:36, said:
Bananele au fost vrezi dintotdeauna |
#14
Posted 17 July 2017 - 08:50
Decit compot mai bine coca cola. Cam acelasi rahat, macar are niste cofeina.
Manasu, on 17 iulie 2017 - 08:46, said:
Fii serios, nu se bagau banane verzi la vanzare, a inceput "moda" asta acum cativa ani... pentru a face economii, magazinele au sarit etapa cu coacerea lor (se coc in niste depozite speciale, asta mai costa ceva), si le achizitioneaza verzi, la pret cat mai mic. Mi s-a intamplat de multe ori sa nu pot alege nimic din lazile cu banane, desi am vazut ca lumea cumpara fara jena - probabil le consuma asa (desi sunt amare cand sunt verzi) sau si le coace fiecare acasa, invelite in ziar sau mai stiu eu cum. Daca n-as fi salivat ca plod cu saptaminile pe linga punga cu banane verzi ca sa sfirsesc prin a nu mai reista si a minca banae semi-verzi, mai ca as fi crezut ca stii despre ce vorbesti . Oricum ideea era alta: e irelevant ca se coace la tine acasa sau in depozit, tot un drac. Alea din copac au alt gust. Crede-ma, am incercat amindoua variantele. PS: in toate supermaketurile din tarile in care am fost eu am vazut (si) banane verzi. Edited by vrajitoruldinoz, 17 July 2017 - 09:19. |
#15
Posted 17 July 2017 - 08:58
vrajitoruldinoz, on 17 iulie 2017 - 08:50, said:
e irelevant ca se coace la tine acasa sau in depozit, tot un drac. Ti s-o parea tie normal sa coci bananele acasa - m-am gandit acum ca poate faceai asta pe timpul lui Ceasca (pe vremea aia poate era ceva normal, eram prea mic sa-mi amintesc) si de atunci ai ramas cu convingerea ca toate bananele trebuie sa fie verzi, dar intre timp, in ultmele decenii, nu a fost asa. Fructele cumparate din comert trebuie sa fie coapte, gata de consum, ca nu le iau sa ma uit la ele. Ca nu sunt si isi bat astia joc de noi, asta e altceva... |
|
#16
Posted 17 July 2017 - 09:09
In toamna am luat de la Penny caju vrac cu gust de detergent,nu miroseau,si nu aveam obiceiul sa gust in supermarket,acum il am.
|
#17
Posted 17 July 2017 - 09:22
Manasu, on 17 iulie 2017 - 08:58, said:
Da, e fix acelasi lucru: cu insesizabila diferenta ca trebuie sa astepti 5 zile ca sa le poti manca. Ti s-o parea tie normal sa coci bananele acasa - m-am gandit acum ca poate faceai asta pe timpul lui Ceasca (pe vremea aia poate era ceva normal, eram prea mic sa-mi amintesc) si de atunci ai ramas cu convingerea ca toate bananele trebuie sa fie verzi, dar intre timp, in ultmele decenii, nu a fost asa. Fructele cumparate din comert trebuie sa fie coapte, gata de consum, ca nu le iau sa ma uit la ele. Ca nu sunt si isi bat astia joc de noi, asta e altceva... Discutia era despre coacerea artificiala vs coacerea naturala. Afirmatia mea a fost ca bananele au fost mereu coapte artificial. |
#18
Posted 17 July 2017 - 09:23
Știri de ultimă oră : '' Âștia vor să ne spele pe mațe și dacă e posibil chiar să ne spele de pe fața pământului '' ''The End is Nigh!''
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users