Nectarine - miros de carburant
#19
Posted 17 July 2017 - 09:28
E imposibil sa aduci banane coapte din tarile de origine, poate doar cu avionul particular. In supermarket, bananele deja coapte sunt mai ieftine, la reducere ca sa scape de ele, ca a doua zi s-ar putea sa apara pete si sa nu le mai cumpere nimeni.
|
#20
Posted 17 July 2017 - 09:34
pasilla, on 17 iulie 2017 - 01:17, said:
Ar fi bine sa consumi legume si fructe romanesti de sezon. Daca nu este sezonul lor te abtii. Sigur si tu chiar crezi ca cele de la noi nu sunt cu pesticide ? Inclusiv alea de la "tarani din piata" (pe aia nu-i verifica nimeni cu ce pesticide au dat si in ce cantitati). Edited by MD, 17 July 2017 - 09:36. |
#21
Posted 17 July 2017 - 09:51
vrajitoruldinoz, on 17 iulie 2017 - 09:22, said:
Afirmatia mea a fost ca bananele au fost mereu coapte artificial. Bananele vin verzi, se coc artificial in tara si apoi ajung la vanzare. Doar ca in ultima vreme, supermarketurile le baga cat mai verzi pentru a tine mai mult la raft. MD, on 17 iulie 2017 - 09:34, said:
Sigur si tu chiar crezi ca cele de la noi nu sunt cu pesticide ? Inclusiv alea de la "tarani din piata" (pe aia nu-i verifica nimeni cu ce pesticide au dat si in ce cantitati). Edited by Manasu, 17 July 2017 - 09:53. |
#22
Posted 17 July 2017 - 10:05
MD, on 17 iulie 2017 - 09:34, said: Sigur si tu chiar crezi ca cele de la noi nu sunt cu pesticide ? Inclusiv alea de la "tarani din piata" (pe aia nu-i verifica nimeni cu ce pesticide au dat si in ce cantitati). [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/8EDEZf-OrDU?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/kHwtOx9y_0U?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Edited by TheStarkestTruthMatters, 17 July 2017 - 10:11. |
#23
Posted 17 July 2017 - 10:40
andrei_ionut, on 17 iulie 2017 - 00:57, said: Caz concret intampinat de mine. Am cumparat nectarine din supermarket. Cand am taiat prima oara o bucata dintr-o nectarina, mi-a venit un miros de petrol, mai exact gaz lampant. Am crezut ca mi se pare mie. Apoi in urmatoarele zile la fel s-a intamplat cu alte nectarine luate tot de acolo. Mi se pare mie sau chiar au ceva nectrainele respective? Acelasi lucru l-am patit si eu, dar nu numai cu nectarine. |
#24
Posted 17 July 2017 - 11:09
In anii '70 si '80 in RO am vazut doar banane coapte galbene si delicioase.
In prima parte a anilor '90 se gaseau la vanzare in general doar banane bune, dar treptat au inceput sa apara diferente din ce in ce mai mari intre banane, care m-au motivat sa le aleg din ce in ce mai atent. Dupa 2000 au inceput sa se strice masiv aproape toate lucrurile de pe lumea asta, existand caderi in trepte - uneori mai mici, alteori devastatoare, si care s-au repetat de mai multe ori pana in prezent si probabil urmeaza si altele. Au inceput sa apara banane cu diferite nuante de galben, cu diferite mirosuri, cu diferite texturi, cu diferite grade de coacere, cu diferente catastrofale la gust chiar si pt. un aspect asemanator. Babanele vezi au aparut relativ recent la vanzare, si era ceva rar la inceput, deoarece si la supermarket incercau sa atraga clientii cu banane cat mai bune la inceput. Eu cumpar in 99,999 % din cazuri doar banane care simultan intrunesc urmatoarele caracteristici : sunt galbene pistruiate cu accent pe pistruiate, galbenul nu este grizat/desaturat, nu au textura de fibre vizibile longitudinal ( 95% din cele cu dungi sunt naspa), au miros puternic de banana coapta si delicioasa si nu de altceva, si la atingere foarte-foarte-foarte delicata coaja nu mai este elastica ci plastica. Respectand toate acestea simuiltan, in 95% din cazuri banana este delicioasa, dar sunt 5% cazuri in care tot nu este. Daca nu le-as respecta pe toate simultan, probabil as arunca la gunoi peste 99 % din banane. Si nu ma refer doar la gradul de coacere ! Sigur ca bananele se pot coace si acasa - chiar daca eu prefer sa exclud aceasta varianta in 99,99 % din cazuri. Problema mare e ca majoritatea sunt naspa si dupa ce se coc... In general le iau sa le mananc fie pe loc fie cel tarziu a doua zi, rar a treia - si in casa nu au timp sa se strice asa repede chiar daca le iau pistruiate. Singurul fruct care merita sa fie copt acasa este ananasul, si asta deoarece la vanzare este rarisim sa gasesti unul care nu este fie crud (foarte acid si ne-comestibil), fie rascopt cu gust de rasina nu de ananas. Am gasit si ananas cu miros de ananas in magazin, dar extrem de rar. La coacerea acasa insa trebuie f. mare atentie, deoarece perioada in care este si copt si are gust de ananas este foarte scurta, si daca in ziua respectiva ai alte probleme - ai ratat ocazia... Cand mananc pe loc, mie imi place sa iau banane care mai au doar cateva minute pana crapa coaja, dar inca nu au crapat. Conteaza si marca, insa conteaza si coacerea, conditiile de pastrare si transport, etc. Consider ca din p.d.v. al gustului, chiar si coapte ideal, Dole sunt cele mai proaste banane cat de cat decente... Au gust slab de banane. Desigur ca sunt multe mult mai proaste decat Dole, dar pe acelea oricum nu le-as lua in calcul. Edited by loock, 17 July 2017 - 11:36. |
#25
Posted 17 July 2017 - 11:52
Legat de etilena utilizata pt coacere fortata artificial - spunea cineva mai sus ca nu se simte - se simte si la miros dar mai ales la gust.
La mere si alte fructe, cele coapte cu etilena au miros si gust puternic de etilena, asemanatoare cu acetilena, si mai grav sunt lipsite atat de mirosul cat si de gustul bun, natural si delicios al fructului. Daca nu e delicios nu cumpar si nu mananc. Avand in vedere ca oricum nu as manca decat mere care au atat miros cat si gust pronuntat de mar, cele cu miros si gust de etilena sunt deja cu mai multe clase sub cele pe care le accept. La rosii e o problema deja de multi ani, dar niciodata nu am cumparat si nu am mancat rosii care nu au gust si miros de rosie copata natural. Se gasesc rar si bune, crescute prin gradina unui entuziast. Daca gasesc bune si vreau rosii - atunci iau, altfel exclus. Problema e veche cam cum e la marar si la pepenele galben turchestan. Mararul bun miroase de la 1m fara sa-l zdrobesti. Ce se gaseste uzual acum nu miroase nici zdrobit... La turchestan au aruncat semintele originale si acum majoritatea folosesc hibrizi care sunt foarte perversi pt ca sunt printre putinele fructe GMO care au miros puternic placut dar gust extrem de slab. Am gasit extrem de rar, inclusiv anul trecut si anul asta si cativa buni, facuti in gradina unui entuziast, din seminte vechi. Nu mai mancasem asa ceva de 17 ani... De cativa ani a inceput sa fie si la morcovi o problema mare sa gaseti cu miros si gust de morcovi. Edited by loock, 17 July 2017 - 11:55. |
#26
Posted 17 July 2017 - 11:53
bananele de importa verzi, in cutii stau in pungi ermetice, umplute cu un gaz care le inhiba coacerea. in depozite, inainte de a le pune in vanzare, un dorel desface pungile si lasa gazul sa iasa si sa fie inlocuit cu aer. din momentul ala reincepe procesul de coacere in functie de temperatura ambientala bananele sunt bune de vanzare in cateva zile. stiu asta fiindca am avut un prieten care lucra la un engros de fructe exotice in anii 90.
|
#27
Posted 17 July 2017 - 14:18
la rosii se foloseste alta chestie. e intalnita in special la primele rosii scoase la vanzare din sezon, dar si dupa aia, ca-i convenabila pt producator. pe rosiile verzi se da cu Ethrel si le coc in cateva zile, rosiile sunt coapte la exterior si verzi la interior (poate va suna cunoscut). un articol mai pe larg aveti aici.
|
#28
Posted 17 July 2017 - 14:58
Daca vreti rosii foarte bune, puteti lua de la cap gurbanesti. E cam 6 lei kg. Noi am luat anul trecut si au fost geniale toate soiurile. si in piata la obor sunt cativa care vand ce trebuie si la preturi foarte ok. Noi ne-am abonat inca de anul trecut la un nene pe la 60 de ani, pe care cand l-am intrebat luna trecuta de rosii, a zis ca de abia acum in iulie o sa le scoata la vanzare deci clar nu le pompeaza cu tot felul de porcarii. Alea mici erau anul trecut 3 lei, iar alea inima de bou, 7 lei...poate era cineva interesat .
|
|
#29
Posted 17 July 2017 - 19:49
loock, on 17 iulie 2017 - 11:09, said:
In anii '70 si '80 in RO am vazut doar banane coapte galbene si delicioase. Ca unul care la virsta aia eram foarte interesant de domeniu pot sa-ti spun cu mina pe inima ca in anii 80 nu cred sa fi vazut banane coapte la vinzare. Aproape tot ce se gasea venea verde, unele mai mult, altele mai putin. Unele erau asa de verzi ca dupa citeva zile cedam pshic si mincam tot verzi. loock, on 17 iulie 2017 - 11:09, said:
Singurul fruct care merita sa fie copt acasa este ananasul, si asta deoarece la vanzare este rarisim sa gasesti unul care nu este fie crud (foarte acid si ne-comestibil), fie rascopt cu gust de rasina nu de ananas. Am gasit si ananas cu miros de ananas in magazin, dar extrem de rar. La coacerea acasa insa trebuie f. mare atentie, deoarece perioada in care este si copt si are gust de ananas este foarte scurta, si daca in ziua respectiva ai alte probleme - ai ratat ocazia... Anasul nu se coace dupa ce e cules: https://en.wikipedia.org/wiki/Ripening https://www.dolefrui...cles.asp?ID=143 A pineapple will not ripen any further – get any sweeter – after picking. |
#30
Posted 17 July 2017 - 22:49
Bineinteles ca in acei ani se vindeau bane verzi care erau coapte pe ziarul pus sus pe sifonier. Unele. Altele nu si se aruncau! Dar cine sintem noi sa putem contrazice o persoana care a facut studii asupra fructelor unde a obtinut rezultate de genul ''99.999%''?
|
#31
Posted 18 July 2017 - 19:29
#32
Posted 18 July 2017 - 20:19
vrajitoruldinoz, on 17 iulie 2017 - 19:49, said:
Ca unul care la virsta aia eram foarte interesant de domeniu pot sa-ti spun cu mina pe inima ca in anii 80 nu cred sa fi vazut banane coapte la vinzare. Aproape tot ce se gasea venea verde, unele mai mult, altele mai putin. Unele erau asa de verzi ca dupa citeva zile cedam pshic si mincam tot verzi. Anasul nu se coace dupa ce e cules: https://en.wikipedia.org/wiki/Ripening https://www.dolefrui...cles.asp?ID=143 A pineapple will not ripen any further – get any sweeter – after picking. Legat de banane eu am vorbit de experienta mea personala. Pana prin '98 nu am fost expus la banane care nu erau coapte si delicioase, si alegerea lor nu era o filozofie si o performanta. Iar verzi-verzi, cu exceptia documentarelor TV, am vazut live doar relativ recent de cativa ani. Poate ca in anii 70-80 ai lucrat la depozitul de banane sau pe vapor, atunci se explica cum de ai vazut atatea banane verzi... Eu oricum cumpar doar coapte, dar pana prin '98 nici daca nu eram atent nu as fi nimerit altceva. Acum e invers. Legat de banane poate te-ar fi crezut cineva care e mai tanar sau nu a pupat banane in vremea aia, dar cu ananasul i-ai lamurit usor cata baza pot sa puna pe ce spui. Acum oricine poate sa cumpere ananas si sa-l tina acasa pana se coace. N-am cumparat complet crud, si nici nu ma intereseaza. Mai intai am incercat sa cumpar copt, insa am vazut ca se gaseste f. greu unul care sa nu fie rascopt. Chiar un vanzator mi-a recomandat sa iau usor necopt si sa-l tin cateva zile pana se coace. Am luat si a avut dreptate. De fapt s-a copt chiar mai repede decat a spus, in doua zile nu in 5 - probabil el a luat si mai crud. Ananasul crud este groaznic, este foarte acid si practic ai senzatia ca te mananca el pe tine... Fara coacere ulterioara, comercializarea lor ar fi complet absurda si complet respinsa de piata. Exista multi nebuni si masochsiti pe lumea asta, dar consumarea de ananas crud - asa cum se gaseste uzual in magazinele din RO, ar fi deja un extremism absurd. Legat de wikipedia - am citit aberatii inca mult mai mari acolo. E un reper pt documentare rapida, si eu folosesc, dar cu precautie pt ca sunt si informatii false. Dincolo de asta exista mai multe subspecii de fructe care au caracteristici diferite, valabil si pt ananas si pt banane. Bananele care se gasesc acum nu mai sunt bananele care se gaseau in anii '70-80. Oamenii au experienta de viata diferita. Chiar daca eu am gasit de cumparat doar coapte, imi pot imagina ca bananele ajungeau crude si in Romania anilor 70-80-90, nu e nevoie sa cred pe cineva. Am vazut documentare, stiu ca se culeg verzi, etc., insa in mod normal se comercializeaza dupa ce se coc. Acum sunt alte specii, alti hibrizi, alte ambalaje, si alti comercianti disperati. Experienta de viata diferita nu schimba insa complet realitatea. Bananele acum se gasesc crude si multe au gust naspa si cand sunt coapte. Ananasul e necomestibil crud si se coace si dupa cumparare indiferent de ce scrie pe wikipedia.... Edited by loock, 18 July 2017 - 20:36. |
#33
Posted 19 July 2017 - 10:21
Banane in Penny, azi.
Observati culoarea si marimea: abtipildul acopera o treime din banana. In ultima vreme aproape numai banane din soiuri din acestea mici si pricajite se gasesc in supermarket. Si, ca bonus, sunt bagate la vanzare necoapte, verzi. Attached Files |
|
#34
Posted 19 July 2017 - 11:16
#35
Posted 19 July 2017 - 16:26
O persoană născută în Congo mi-a spus că a rămas uimită de cât de mari sunt bananele în magazinele europene, în țara natală bananele sunt mult mai mici.
|
#36
Posted 19 July 2017 - 21:23
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users