Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Anii '90

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
2527 replies to this topic

#1603
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
Când au început să devină pe la noi populare petardele?
Am găsit un D.V.D promiţional care să arate oamenilor cât de bun este acest sitem. Cred însă că e post 1999. Are selecţii din diverse filme.

#1604
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,086
  • Înscris: 07.07.2006
Nu ştiu cînd au devenit populare, dar la revelionul 91 (adică în decembrie 90) se găseau deja, pe la chioşcurile nou deschise. Ţin minte că am cumpărat unele în formă de rachetă, cu fitil, dădeai foc la fitil şi te cărai de lîngă ele. Nu zburau, nu erau artificii, pur şi simplu bubuiau asurzitor, atîta tot. Noi credeam că au carbid în ele Posted Image Deh, puşti din anii 80, altceva nu ştiam că poate bubui, decît carbidul. Dacă ne-ai fi zis că au praf de puşcă, nu cred că am fi crezut, suna prea oficial, numa armata avea voie să folosească aşa ceva Posted Image
Oricum, tot carbidul se folosea mai degrabă pentru bubuieli, ieşeai pe stradă pe 1 ianuarie şi vedeai pe lîngă bălţi praf de carbid, pe unde sfărîmaseră băieţii bolovanii.

Edited by abancor, 07 October 2014 - 07:15.


#1605
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
Pe mine m-a apucat cu bubuiala pe la vreo 12-13 ani. Ştiu că am făcut revelionul 1995/1996 la verişoara şi ne-a părut rău că nu am avut steluţe din alea care ieşeau din tun (petarde nu mai ştiu dacă am avut sau nu).

Mă mai gândeam că pe vremuri găseai casete (şi apoi C.D.-uri) peste tot. Acum magazine care să vâdă C.D.-uri cu muzică sau D.V.D.-uri cu filme... extrem de rar. Iar caseta a dispărut (bine, după anii '80 majoriatea casetelor audio originale deveniseră jalnice). Găseai şi chestii originale la preţuri decente. Eu prin 1998-1999 (poate 2000) m-am ales cu un C.D. din 1988, sigilat, cumpărat dintr-un magazin de pe Cal. Victoriei (aflat între Teatrul "Odeon" şi Hotel "Contintental"); am văzut cât de vechi de curând, când i-am văzut carcasa (C.D.-ul l-am pus în altă parte, că s-au rupt clemele care-l ţineau). Ah, iar de la "Hollywood Music & Film" am cumpărat prin 2000 (na, deja nu mai erau anii '90) o casetă cu Jerry Lee Lewis scoasă în 1989. C.D.-ul de care am pomenit era tot cu Rock'n'Roll - Little Richard.
La Magazinul "Muzica" (ajuns jalnic acumva) găseai casete, C.D.-uri, înregistrate sau blank. Mai era şi magazinul de care am pomenit mai înainte. Între Universitate şi Romană erau 2 sau 3 magazine de muzică... "Hollywoood Music & Film" când a apărut pe la noi?

#1606
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,086
  • Înscris: 07.07.2006
Io tot 12 ani aveam la faza cu petardele, doar că e vorba de decembrie 90.
Culmea coincidenței! Unul din cele mai vechi CD-uri originale pe care le am, din 1990, e un best of Little Richard. O fi același! (În 90 l-am primit, el nu știu cînd e editat, nu îl am la îndemînă).
Hollywood exista deja prin 98, cred că a apărut prin 95 sau 96.

#1607
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
Cine ţi-a dat C.D.-ul?   Posted Image   Cred că-s ediţii diferite. Poate scanez coperta de pe spate.
Cum ar reacţiona generaţiile tinere de acuma dacă pentru a vedea un film ar trebui să-l cumpere, să-l închirieze sau să-l împrumute de la cineva. Dă şi mie te rog un D.V.D. (că acum nu mai sunt casete video V.H.S.) ca să văz şi eu filmu' ăla; pune-mi-l şi mie pe un stick... cred că ar cam lua-o razna.
Eu mă întreb cu ce trăgeau românii casetele, că şi alea originale sunau prost. Am o casetă pirat cu Fun Factory şi se aude mai bine decât multe originale româneşti (probabil aia pirat e trasă de pe C.D.).
Ah, şi ce uram C.D.-urile la un moment dat, că nu aveam player pentru el. O dată cu primul P.C. am putut să ascult şi C.D.-uri şi mi-am luat câteva cu muzică din anii '50 - că mă îndrăgostisem de muzica de atunci (asta se întâmpla prin 1997) şi chiar de vremurile alea! Mai am C.D.-urile. Dar uram D.V.D.-urile... D.V.D. la computer am avut acum câţiva ani. Oricum, D.V.D.-ul a avut viaţă scurtă, aşa că nu a avut impactul casetei şi nici măcar a C.D.-ului sau LaserDiscului (Laser Discului) (L.D.-ului).

Revenind la petrade, cine a importat prima dată aşa ceva pe la noi? Că nu cred că au dat buzna chinezii chiar în 1990.
Eu legam multe petarde una de alta cu scotch (scoci) şi le aprindeam concomitent, ca să bubuie mai tare. Dacă erau de alea mari, puneam 3-5, dacă erau din alea mici... puneam şi 20.   Posted Image      Posted Image   Posted Image   Noroc că le-au interzis. Nu mă deranja prea mult zgomotul, dar mă deranjau handicapaţii care la aruncau pe oriunde.

Edited by djl, 19 October 2014 - 16:53.


#1608
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,086
  • Înscris: 07.07.2006
Petarde cred că aduceau turcii, că ăștia au fost primii comercianți la noi.
CD-ul mi l-a dat un amic din Franța, care ne-a adus și CD player-ul. Cum la vremea aia nu aveai de unde să cumperi, ne-a adus și niște discuri, să avem ce asculta la player.
Și acu poți să cumperi filme, un DVD costă cît 2 bilete la cinema. Dar e adevărat că nu e neapărat nevoie, poți să îl furi de pe net.
Cît despre tras casete, majoritatea aveau radio-casetofoane duble, din alea portabile, de băgai caseta invers (cu banda în sus). Puțini aveau deck-uri (Technics, Sony, Thomson, Akai, JVC), care aveau capul în partea de jos. Asta îți dădeai seama după faptul că mai toate casetele trase aveau eticheta scrisă astfel încît să se citească cînd ții partea cu banda în sus. Pe astea se trăgea muzica. Deckurile aveau și Noise Reduction, care ajuta cînd trăgeai, dar unii foloseau high speed (trăgea la viteză dublă, în juma de oră rezolvai o casetă de 60 minute), care altera nițel calitatea. Ăia care piratau aveau multe deckuri legate între ele, am mai povestit că am fost la unul acasă, avea vreo 12 Technics-uri în 2 teancuri, unele peste altele, care mergeau sincron, toate odată. Ce nu știu e unde își tipărea etichetele (care erau de slabă calitate doar scris și ceva înflorituri, nu ca alea turcești, cu coperte lucioase, copie după original).

#1609
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
Eu am casete "Cat Music", "Roton" care se aud foarte prost!

#1610
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/mfMrVKnGzwg?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/d0mg9DxvfZE?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#1611
pcezar

pcezar

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 818
  • Înscris: 21.08.2005
Cei de la Digital Record trăgeau pe Technics-uri . Doar muzică bună , nu au făcut niciodată rabat de la calitate .
Foloseau casete RAKS , numele firmei serigrafiat pe casetă cu vopsea albă , iar coperta xeroxată color conform cu originalul .
În anii '95 muzica se vindea la Unirii , Universitate și Romană , cu genuri de muzică clar delimitate ,
care cred că se păstrează și în ziua de azi , și era repartizată cam așa :
Unirii , în față la magazin - Albatros , etc ...
Universitate , la ieșire din pasaj - Toto Cutugno , Eros Ramazzotti ( vorba unui client mai mult eros decât ramazzotti ... )
Romană , jos la Metrou ( Digital Record ) - Pink Floyd , King Crimson , Frank Zappa , Peter Gabriel , Iron Maiden , Judas Priest ,
Robert Fripp , Kitaro , J.M. Jarre , Vanghelis , and so on ...

Edited by pcezar, 23 October 2014 - 23:58.


#1612
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,086
  • Înscris: 07.07.2006
Cel mai celebru "magazin", adică tarabă, era Rock Center, al lui Lemmy, care a fost iniţial la Universitate, ieşirea de la Inter (Batiştei), apoi s-a mutat în Romană, afară, în zona staţiei de metrou. Vindea casete, dar şi tricouri, inele şi alte "podoabe" pentru rockeri.
Bine, înainte de el a existat Concord 90, pe Bd Unirii, care trăgea muzică de pe CD-uri. Veneai cu casetele tale, dădeai comanda şi le luai a doua zi! Trebuia să ceri carcasa de la CD ca să copiezi lista de piese. Astea erau vremurile dinaintea copyrightului, că după aia, s-au scumpit toate, se vindeau numai originale. Concord 90 arăta pe dinăuntru absolut occidental, aveau tricouri originale de vînzare, postere, CD-uri pe toţi pereţii, nu semăna cu România acelor ani. Organizau şi excursii la festivaluri ca Monsters of Rock Donington.

#1613
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
În vitrina fostului magazin (acum nu mai nimic acolo) mai există postere! Unul e cu Iron Maiden, altul cu Paul Abdul. În afară de astea mai sunt vreo 3, dar nu mai ţin minte cu cine (deşi am trecut des cu bicicleta prin gangul ăla). Deci începând cu 1996 au vândut numai casete originale? După aia au vândut numai caste originale?
Eu am vrut să-mi iau în 1995 o casetă cu Shaggy (că-mi plăcea piesa "Boombastic"). Era 15.000 lei. Nu ştiu de ce nu a cumpărat-o maică-mea. Magazinul era lângă "Alex Com" - lângă magazinul de muzică era şi chioşcul de bilete I.T.B. înainte (că acum l-au mutat lângă staţia troleibuzelor 69 şi 85 şi a autobuzului 101); acum în locul lui şi a unei părţi din "Alex Com" (cea dinspre bulevard) e o bancă, iar restul clădirii e ocupată de "Mediasat".
Albumul "Vine anul nou" a celor de la Genius l-am cumpărat prin 1998-1999 de la un magazin de pe Şos. Pantelimon, ce se afla aproape de intresecţia cu Bd. Chişinău (fost Str. Socului), pe drepata, cum vii dinspre Obor/regretatul "Electroaparataj". Nu mai ştiu cât a costat... caseta o mai am, dar, deşi e originală, există 1 sau 2 erori în lista pieselor    :(

#1614
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
Mai ţine minte cineva, în anii '90 s-a întâmplat să ningă aşa de devreme ca acuma (25 octombrie... şi când te gândeşti că acum 4 zile era de ieşit cu bicicleta).

#1615
Tatomir

Tatomir

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,671
  • Înscris: 26.03.2010
Cam odata la 10 ani ninge si-n octombrie. Prin '80 si ceva pe 2 octombrie dimineata erau 15 cm de zapada in Bucuresti.

#1616
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
Pe un alt forum discutam despre cum ar fi putut arăta un Crăciun sărbătorit la mine în anii '90 (dacă aveam şi aprate). Dar am menţionat şi de mâncare. Cum nu are rost să deschid un subiect numit "Ce mâncau românii în anii '90", mai întreb pe aici.
1) Dulciuri ştiu că erau "Sultana" ("Sultana, napolitana, învelită în ciocolată..."), cremea "Finetti" ("Finneti/Finetti/You're going to be a star) - asta pe la sfârşitul decadei, jelurile "Jelibon" (eu le ziceam la început "Gembum"  :lol: ) şi încă unele de genul, dar care am uitat cum le zice, ciocolata "Africana" (acum un an mai găseam), bombonele pe băţ "Topi-Top" (eu le asociam cu emisiunea "Tip-Top Minitom" de la TV.R. 1), guma "Kent" (cică asta de azi e nasoală), ouăle "Kinder".... Îngheţata de la "Mioriţa" (fabrica a fost demolată în 2000), "Algida" şi alea de la "Nestle".
2) Băuturi răcăritoare: cele de la "Pepsi" şi "Cocoa-Cola", "Prigat"  şi"Cappy"(mai spre sfârşitul decadei). "Tropicana", "Rio, "American Cola"...;
3) Bere: nu prea beam eu pe atunci, dar era berea românească, produsă la Bucureşti, Azuga, Bacău, Cluj, Timişoara, Oradea şi pe unde o mai fi fost fabrici, apăruse "Efes" (cu reclama la televizor) şi spre sfârşitul decadei "Tuborg" (iară cu reclamă);
4) Lactate... nici nu mai ţin minte. Au mai existat borcanele şi sticle model de pe vremea comunistă (tot de la Întreprinderea de produse lactate "Mioriţa" Bucureşti), cumpăram iaurt "Brenac" (spre sfârşitul decadei);
5) Supa la pliculeţ, care era favorita mea.

#1617
MariusMIonescu

MariusMIonescu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 351
  • Înscris: 26.04.2009

View Postdjl, on 26 octombrie 2014 - 00:33, said:

Pe un alt forum discutam despre cum ar fi putut arăta un Crăciun sărbătorit la mine în anii '90 (dacă aveam şi aprate). Dar am menţionat şi de mâncare. Cum nu are rost să deschid un subiect numit "Ce mâncau românii în anii '90", mai întreb pe aici.
1) Dulciuri ştiu că erau "Sultana" ("Sultana, napolitana, învelită în ciocolată..."), cremea "Finetti" ("Finneti/Finetti/You're going to be a star) - asta pe la sfârşitul decadei, jelurile "Jelibon" (eu le ziceam la început "Gembum"  Posted Image ) şi încă unele de genul, dar care am uitat cum le zice, ciocolata "Africana" (acum un an mai găseam), bombonele pe băţ "Topi-Top" (eu le asociam cu emisiunea "Tip-Top Minitom" de la TV.R. 1), guma "Kent" (cică asta de azi e nasoală), ouăle "Kinder".... Îngheţata de la "Mioriţa" (fabrica a fost demolată în 2000), "Algida" şi alea de la "Nestle".
2) Băuturi răcăritoare: cele de la "Pepsi" şi "Cocoa-Cola", "Prigat"  şi"Cappy"(mai spre sfârşitul decadei). "Tropicana", "Rio, "American Cola"...;
3) Bere: nu prea beam eu pe atunci, dar era berea românească, produsă la Bucureşti, Azuga, Bacău, Cluj, Timişoara, Oradea şi pe unde o mai fi fost fabrici, apăruse "Efes" (cu reclama la televizor) şi spre sfârşitul decadei "Tuborg" (iară cu reclamă);
4) Lactate... nici nu mai ţin minte. Au mai existat borcanele şi sticle model de pe vremea comunistă (tot de la Întreprinderea de produse lactate "Mioriţa" Bucureşti), cumpăram iaurt "Brenac" (spre sfârşitul decadei);
5) Supa la pliculeţ, care era favorita mea.

1) Prin "încă unele de genu" ... te referi oare la Bonibon? Mai erau și ciocolatele mici "de Brașov"("CIBO", apoi "Kraft Jacobs Suchard" - tot ei făceau și "Africana") ca "Ciucaș", "Carpați", "Bucegi", "Cetățuia", "Frezia", "Puișor", "Veverița", etc. Să mai amintim de bunătățile de la Kandia(Timișoara) precum "Ambasador"(The Best!!)?!
2) Ca să nu mai vorbim de Fresco("În anul 2000, în Romînia, nu se va mai sta la coadă decît pentru băuturile răcoritoare pentru că există.... Fresco!")/TEC aka "sucurile săracilor".
3) Apăruse de ceva timp berea "Dreher"("Toate drumurile duc la Dreher" cum zicea actorul Mihai Mălaimare într-un spot, prin 1993-1994). Ai noștri răspunseseră prin '95-'96 cu Bergenbier("Prietenii/Suporterii știu de ce").

Edited by MariusMIonescu, 26 October 2014 - 07:32.


#1618
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
Nu, nu de "Bonibon" zic. Erau tot jeleuri. "Poiana" tot în anii '90 a apărut.

#1619
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
Mai erau şi magarinele "Linco" şi "Rama".

#1620
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,086
  • Înscris: 07.07.2006
Cu apariția margarinelor ăstora, multă lume a început să le folosească în loc de unt, pentru sandvișuri. În plus, multă vreme alt unt decît ăla clasic, românesc, nu s-a găsit.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate