Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 

LibreOffice

- - - - -
  • Please log in to reply
51 replies to this topic

#1
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Probabil ca toata lumea a auzit de Libre Office sau macar de Open Office sau Star Office asa ca nu voi intra in detalii.
Cine nu cunoaste se poate documenta la linkurile de mai jos si tot de acolo poate descarca oricare dintre cele doua suite (preferabil cea din titlu):
http://www.libreoffice.org/download
http://ro.libreoffice.org/

Intrucat mai multe persoane mi-au pus diverse intrebari despre LibreOffice, mai ales relativ la instalarea corectorului pentru limba romana / setari necesare pentru limba romana, voi incepe acest topic referindu-ma in primul rand la aceaste probleme.
(Stiu ca scrisesem mai demult despre aceasta problema la un alt topic dar postarea mea fie a disparut, fie a fost mutata in alta parte si din aceasta cauza nu am mai gasit-o nici eu si nici altii carora le oferisem link-ul de pe Softpedia.)

Va recomand ca dupa instalarea lui LibreOffice sa descarcati si instalati helppack_en-US dupa instalarea pachetului principal si nu helppack_ro deoarece, spre surprinderea mea, helpul romanesc pentru ultimele versiuni de LibreOffice nu functioneaza (sau cel putin la mine nu a functioneaza), deschizandu-se automat helpul online la accesarea helpului in locul fisierelor instalate local. Poate ca este o problema de configuratie insa nu mi-am batut capul cu aceasta pentru ca personal prefer ajutorul in limba engleza, iar la deschiderea fisierelor de ajutor locale pt. versiunea in limba egleza nu sunt probleme.

Singura problema mai delicata este instalarea corectorului pentru limba romana si a configuratiilor initiale, de aceea va voi prezenta pe scurt ceea ce ar trebui facut. Aceste informatii nu le-am gasit nicaieri altundeva; le scrisesem tot eu pe Forum Softpedia precum si pe www.roportal.ro (unde nu prea atrage atentia).

Pentru instalarea corectorului in limba romana mai intai trebuie descarcate urmatoarele pachete:

Romanian Dictionary Pack (spell checker, hyphenation, thesaurus) 1.5: dict-ro-classic.1.5.oxt
This package contains Romanian thesaurus, spelling, and hyphenation dictionaries (ro-RO locales). The dictionaries implement the orthographic rules in use in Romania before 1993 ("î din i" s.a.m.d.).
Version: 1.5 Date: 2011-Oct-21 Size: 1.75 MB

Romanian Dictionary Pack (spell checker, hyphenation, thesaurus) 1.6: dict-ro.1.6.oxt
This package contains Romanian thesaurus, spelling, and hyphenation dictionaries (ro-RO locales). The dictionaries implement the current orthographic rules in use in Romania ("â din a", sunt in loc de sînt etc. ).
Version: 1.6 Date: 2013-Mar-21 Size: bytes

Note: some browsers may download the extension as a .zip file; if this happens rename the downloaded file from .zip to .oxt

Descriere:
Operating System: System Independent
Compatible with: OpenOffice.org 3.0 | StarOffice 9 or higher.
Version: 1.6
Date: 2013-Mar-21
Size: bytes
License: Opensource

Dupa descarcarea celor doua fisiere, acestea trebuie integrate in LibreOffice. Pentru aceasta deschideti LibreOffice Writer si parcurgeti urmatoarele secvente (accesand meniurile):

1. Adaugati ambele fisiere in LibreOffice Writer:
Tools > Extension Manager... > Add... > dict-ro-classic.1.5.oxt, dict-ro.1.6.oxt

2. Dezactivati dictionarul v1.5 (implicit sunt activate dupa integrare), urmand ca la nevoie sa procedati invers
Tools > Extension Manager... > Classic Romanian Dictionaries 1.5 > Disable
Tools > Extension Manager... > Romanian Dictionaries 1.6 > Enable

3. Configurati limba romana ca limba implicita si setarile locale:
Tools > Language > For all Text > More... > Language Settings > Languages >
Language of
User interface: Default - English (USA)
Locale setting: Romanian (Romania) / English (USA) [eu utilizez English pt. local settings]
Decimal separator key > Same as locale setting (.)
Default currency: RON lei Romanian (Romania)
Data acceptance patterns: D/M/Y;D/M [trebuie puse manual]
Default languages for documents >
Western: Default - Romanian (Romania)
...
[Unchecked] For the current document only

4. Verificati daca urmatoarea setare este ca mai jos:
Tools > Language > For all Text > More... > Language Settings > Writing Aids > Options
[Checked] Check spelling as you type.

Personal, am mai modificat si afisarea in milimetri in loc de inch la LibreOffice Writer > General > Measurement Unit (din acelasi menu) si la LibreOfficeWriter/Web > View > Measurement Unit, inclusiv pt. Horizontal Ruler si Vertical Ruler.
Daca dupa ce dam OK se inchide meniul si apoi se receschide, se va putea vedea ca se modifica automat peste tot afisarea in milimetri (deci nu este nevoie sa fie efectuate alte modificari).

5. Un pas important: Restartati Libre Office (altfel modificarile nu vor fi luate in considerare)...

Alte surse pentru descarcarea corectorului ortografic (inclusiv versiunea pentru scrierea cu "Cedilla" daca o doriti pe langa celelalte doua extensii) ar fi urmatoarele:
Classic Romanian Dictionary Pack (spell checker, hyphenation, thesaurus)
Romanian Dictionary Pack (spell checker, hyphenation, thesaurus)
Romanian Dictionary Pack (spell checker, hyphenation, thesaurus) - Cedilla Version

V-ar mai putea interesa si:
Autocorrect for Romanian (v 1.0.1 - "commabellow" version; 1.0.0 - "cedilla" version)
Romanian Diacritics
Romanian Dictionaries

Fisierele de la "Autocorrect for Romanian" nu mai sunt necesare. Daca totusi aveti nevoie sa le inlocuiti pe cele preinstalate, atunci trebuie sa urmati calea: LibreOffice 4\share\autocorr din Program Files sub Windows.

Daca doriti sa utilizati extensia Romanian Diacritics (care permite inlocuirea automata a caracterelor versiune cedilla in caractere versiune commabellow sau invers pentru intregul document, ori din oricare versiune in versiune ASCII - fara diacritice), atunci ar fi util sa dezactivati toolbarul cu diacritice din View > Toolbars > Diacritics, urmand sa realizati conversia din meniul Tools > Add-Ons.

Nu uitati sa dezactivati din Tools > Extension Manager... toate extensiile de mai sus pe care le-ati instalat cu exceptia lui "Romanian Diacritics" si a corectorului "Romanian Dictionary Pack (spell checker, hyphenation, thesaurus)" altfel pot aparea conflicte... Dupa activarea sau dezactivarea oricarei extensii este necesar sa fie repornit LibreOffice / OpenOffice.

O alta extensie utila era cea pentru pentru OpenClipart dar nu mai functioneaza in ultima versiune de LibreOffice (4.1.1) insa, dupa instalarea colectiei sub Linux, aceasta se poate importa din directorul /usr/share/openclipart pe partitia cu Windows, apoi utiliza direct in OpenOffice (sau LibreOffice).

Alte extensii utile si functionale in ultima versiune de LibreOffice ar mai fi:
Alternative dialog Find & Replace for Writer (AltSearch)
Paste From Web

Exista multe alte extensii care pot fi descarcate. In general, acestea functioneaza atat in LibreOffice cat si in OpenOffice.
Puteti enumera si voi la acest topic orice alte extensii care credeti ca merita amintite.

Mentionez ca nu am verificat extensiile de mai sus in versiunea portabila de LibreOffice.

Avantajul major al lui LibreOffice este acela ca utilizeaza formatul standardizat odf, care a devenit obligatoriu pentru toate aplicatiile de birotica.
Din pacate, anumite programe care utilizeaza un format proprietar pentru salvarea fisierelor (M$ Office, KingsoftOffice etc.) ofera suport limitat pentru odf. De exemplu, Microsoft Word nu poate deschide intotdeauna corect fisierele odf create cu alte programe decat M$ Word. In schimb, LibreOffice poate deschide fisiere create in M$ Word (.doc, .docx). Pentru ca un document creat in LibreOffice sa poate fi vizualizat corespunzator in Word, trebuie resalvat din LibreOffice Writer in format .doc (pt. Microsoft Word). Mici probleme de compatibilitate intre fisiere pot aparea, insa sunt rare situatiile.
LibreOffice ofera suport pentru documentele create in M$ Word, foile de calcul create in Excel, prezentarile PowerPoint etc. si poate salva fisiere in formatele proprietar M$ Office.
Exista si unele limitari dar, M$ Office are la randul lui limitari fata de LibreOffice.

Pentru o comparatie detaliata puteti studia acest articol: https://wiki.documen...icrosoft_Office
Personal utilizez in prezent atat Microsoft Office 2013 cat si LibreOffice. Dar, dupa ce am descoperit ca Office 2013 nu este capabil sa deschida corespunzator fisiere create in versiuni anterioare de Office (pentru care Microsoft ar fi trebuit sa pastreze o compatibilitate 100%) am inceput sa utilizez aproape exclusiv LibreOffice si formatul standard: ODF (care in plus imi permite sa deschid fisierul tip ODF in WinRAR, fiind, de fapt, o arhiva si sa extrag cu usurinta anumite elemente din directoarele incluse in arhiva, cum ar fi fisiere cu imagini din "document" sau sa analizez fisierele .xml din arhiva).

#2
GeorgeM

GeorgeM

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,445
  • Înscris: 05.08.2006

Citat

Pentru ca un document creat in LibreOffice sa poate fi vizualizat corespunzator in Word, trebuie resalvat din LibreOffice Writer in format .doc (pt. Microsoft Word).

Multumesc pentru prezentare, foarte utila. Am o intrebare, daca nu am windows office instalat pot sa salvez in .doc un document creat in .odf, pentru a putea deschide documentul si utilizatorii de Windows  cararora le transmit pe email documentul, de exemplu?

#3
xxvirusxx

xxvirusxx

    Retired

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,441
  • Înscris: 11.11.2005
Save As.
Ai si export PDF...



Si apropo _-_ se stia de LibreOffice, OpenOffice Posted image

Attached Files


Edited by xxvirusxx, 16 September 2013 - 20:37.


#4
ovilix

ovilix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,215
  • Înscris: 01.08.2013

Citat

daca nu am windows office instalat pot sa salvez in .doc un document creat in .odf, pentru a putea deschide documentul si utilizatorii de Windows  cararora le transmit pe email documentul, de exemplu?
Da. Dai save as, apoi alegi formatul preferat.

#5
GeorgeM

GeorgeM

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,445
  • Înscris: 05.08.2006
Multumesc pentru promptitudine.

Eu nu stiam de Libre pana acum vreo 2 saptamani cand tot aici pe forum am citit.

Nu am mai incercat un open office de vreo 15 ani, pe motivul ca era greu de compatibilizat cu userii de Windows office.

Asa ca revin cu o intrebare precizatoare: Si sigur dupa ce salvez documentul .odf in .doc formatul, aliniatele, distantele intre caractere , aranjarea in pagina raman aceleasi? Ca nu as vrea sa muncesc la un document 5 ore si apoi sa constat ca nu s-a pastrat formatul.

Edited by GeorgeM, 16 September 2013 - 20:59.


#6
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013

Vizualizare mesajGeorgeM, pe 16 septembrie 2013 - 20:26, a scris:

Multumesc pentru prezentare, foarte utila. Am o intrebare, daca nu am windows office instalat pot sa salvez in .doc un document creat in .odf, pentru a putea deschide documentul si utilizatorii de Windows  cararora le transmit pe email documentul, de exemplu?

Din LibreOffice Writer
File > Save As... > Save as type:
- Microsoft Word 97/2000/XP/2003 (.doc)
- Microsoft Word 2007/2010 XML (.docx)
La fel pentru celelalte aplicatii din suita LibreOffice.

Observ ca ti-au raspuns si colegii de forum...

#7
GeorgeM

GeorgeM

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,445
  • Înscris: 05.08.2006
L.E : pe celalalt topic: http://forum.softped...crosoft-office/ se sustine faptul ca Libre se deschide mai greu.

Cat de greu se deschide un nou document text daca am deschise  7-8 documente  simultan? Pe orice tip de calculator, si ma intereseaza  de la unele vechi  (Celeron de acum 8 ani) la unele noi.

#8
ovilix

ovilix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,215
  • Înscris: 01.08.2013
Doar la inceput se deschide mai greu, dupa e fluent. Sunt ceva chestii de setat prin el si se va deschide mai rapid.

#9
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013

Vizualizare mesajGeorgeM, pe 16 septembrie 2013 - 20:42, a scris:

Si sigur dupa ce salvez documentul .odf in .doc formatul, aliniatele, distantele intre caractere , aranjarea in pagina raman aceleasi? Ca nu as vrea sa muncesc la un document 5 ore si apoi sa constat ca nu s-a pastrat formatul.

In 99% la suta din cazuri nu exista probleme. Eu cand am nevoie sa dau altora documentele si acestia sunt utilizatori exclusivi de Microsoft Office, salvez documentul .odt in format .doc[x] si apoi il deschid in Word (din Microsoft Office) ca sa ma conving ca este ok.
Eu o singura data am avut probleme cu textul dintr-un tabel. Word afisa intr-o celula randurile putin suprapuse si nu "voia" sa le aseze corect indiferent ce faceam. Cred ca era vorba mai curand de un bug din Word. Pana la urma am fost nevoit sa sterg continutul acelei celule si apoi sa iau textul respectiv din Libre cu copy, apoi sa dau paste in tabelul din Word. La Word mai exista o ciudatenie. Desi textul este in regula, uneori Word afiseaza continutul paginii aiurea. Dar daca dai, de exemplu, PageDown de cateva ori si apoi iar PageUp, atunci afiseaza corect. Cred ca uneori Word preia niste formate fantoma din pagina anterioara si le plaseaza in noua pagina intr-o anumita zona (doar la afisare). Uneori face treaba asta cu portiuni de text din alta pagina.

Vizualizare mesajGeorgeM, pe 16 septembrie 2013 - 20:58, a scris:

L.E : pe celalalt topic: http://forum.softped...crosoft-office/ se sustine faptul ca Libre se deschide mai greu.

Cat de greu se deschide un nou document text daca am deschise  7-8 documente  simultan? Pe orice tip de calculator, si ma intereseaza  de la unele vechi  (Celeron de acum 8 ani) la unele noi.

Presupun ca depinde de cat de mari sunt documentele deschise si de hardware... Mai conteaza si cate extensii ai instalat si tii active simultan.
Din moment ce poti descarca si instala LibreOffice cu usurinta, pe langa Microsoft Office sau in lipsa lui, atunci poti deschide mai multe documente si vezi singur cum se comporta.
Eu deschid, de obicei, maxim doua documente, rar trei simultan. Deci, nu am experienta in materie.

#10
GeorgeM

GeorgeM

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,445
  • Înscris: 05.08.2006

Vizualizare mesaj_-_, pe 16 septembrie 2013 - 21:10, a scris:

In 99% la suta din cazuri nu exista probleme. Eu cand am nevoie sa dau altora documentele si acestia sunt utilizatori exclusivi de Microsoft Office, salvez documentul .odt in format .doc[x] si apoi il deschid in Word (din Microsoft Office) ca sa ma conving ca este ok.
Eu o singura data am avut probleme cu textul dintr-un tabel. Word afisa intr-o celula randurile putin suprapuse si nu "voia" sa le aseze corect indiferent ce faceam. Cred ca era vorba mai curand de un bug din Word. Pana la urma am fost nevoit sa sterg continutul acelei celule si apoi sa iau textul respectiv din Libre cu copy, apoi sa dau paste in tabelul din Word. La Word mai exista o ciudatenie. Desi textul este in regula, uneori Word afiseaza continutul paginii aiurea. Dar daca dai, de exemplu, PageDown de cateva ori si apoi iar PageUp, atunci afiseaza corect. Cred ca uneori Word preia niste formate fantoma din pagina anterioara si le plaseaza in noua pagina intr-o anumita zona (doar la afisare). Uneori face treaba asta cu portiuni de text din alta pagina.
Eu fiind mare" textier" pot sa confirm treaba cu page up /down si cu preluatul formatelor fantoma, de fapt am o revelatie, tot timpul credeam ca e vina mea ca nu reusesc sa rezolv problema:)

Dar, cum am spus si in celalalt topic, daca pentru 100% siguranta trebuie sa deschid in Word, atunci e o dilema si o problema, insemna ca trebuie si Wordul, cu atat mai frustrant sa folosesti altceva si sa dai banii pe word numai pentru verificare.

Poate doar sa cumpar cea mai ieftina verisune Word si sa o folosesc exclusiv pentru verificare, in loc sa cumpar o versiune Word dubla ca pret.

Edited by GeorgeM, 16 September 2013 - 21:16.


#11
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Prezentarile PowerPoint facute in Microsoft Office se deschid mai greu in LibreOffice, deoarece trec printr-o conversie mai complicata.

#12
ovilix

ovilix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,215
  • Înscris: 01.08.2013
ODT ca format e suportat de la MsOffice 2010 incoace.
Ar fi ok sa distribui asa fisierele.
Sau le exporti ca pdf.

#13
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013

Vizualizare mesajGeorgeM, pe 16 septembrie 2013 - 21:15, a scris:

Eu fiind mare" textier" pot sa confirm treaba cu page up /down si cu preluatul formatelor fantoma, de fapt am o revelatie, tot timpul credeam ca e vina mea ca nu reusesc sa rezolv problema:)

Dar, cum am spus si in celalalt topic, daca pentru 100% siguranta trebuie sa deschid in Word, atunci e o dilema si o problema, insemna ca trebuie si Wordul, cu atat mai frustrant sa folosesti altceva si sa dai banii pe word numai pentru verificare.

Poate doar sa cumpar cea mai ieftina verisune Word si sa o folosesc exclusiv pentru verificare, in loc sa cumpar o versiune Word dubla ca pret.

Parca Microsoft Office Student Edition era free. In orice caz, cine nu are Office, poate instala Microsoft Word Viewer, Microsft PowerPoint Viewer etc. gratuit de pe site-ul Microsoft. Se poate cauta link-ul pentru descarcare cu Google: https://www.google.r...t Office viewer

Vizualizare mesajovilix, pe 16 septembrie 2013 - 21:19, a scris:

ODT ca format e suportat de la MsOffice 2010 incoace.
Ar fi ok sa distribui asa fisierele.
Sau le exporti ca pdf.

Formatul este suportat si de Wordpad de la Windows 7 in sus.
Singura problema este ca suportul oferit de Microsoft pentru deschiderea odt-urilor facute in alte aplicatii de birotica este extrem de limitat.
Cred ca intentionat nu vor sa ofere un suport corespunzator. Acum toate procesoarele de documente sun obligate sa ofere suport pentru odf si ofera suport mai bun sau mai rau. Microsoft sta cel mai rau la acest suport...

Practic LibreOffice nu ar trebui sa lipseasca de pe niciun calculator. Si nici OpenDocument Reader de pe tabletele/ smartphonurile cu Android.

#14
rich1974

rich1974

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,275
  • Înscris: 25.07.2007
o functie pe care nu o gasesc la libre/open office este "paste: match destination formatting".....daca are cineva o idee cum sa fac, raman recunoscator.
am citit pe undeva de "paste special" dar nu am reusit.

#15
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013

Vizualizare mesajrich1974, pe 16 septembrie 2013 - 21:42, a scris:

o functie pe care nu o gasesc la libre/open office este "paste: match destination formatting".....daca are cineva o idee cum sa fac, raman recunoscator.
am citit pe undeva de "paste special" dar nu am reusit.

Meniul Edit > Paste special...
Ca sa apara restul optiunilor trebuie mai intai sa ai textul in clippboard...

Este utila si extensia http://extensions.se...oject/paste-web

De asemenea, ajuta si "Pensula": Format Painter aka Format Paintbrush...

#16
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Cine nu are cel putin LibreOffice 4.1 ar trebui sa instaleze (impreuna cu Helpul). Ca de obicei, nu este necesara dezinstalarea vechii versiunii de LibreOffice/ Help inainte de a o instala pe cea noua, deoarece kitul de instalare efectueaza singur uninstall-ul.
Daca aveti cel putin LibreOffice 4.1, atunci puteti sa activati Sidebar-ul din meniu astfel:

Tools > Options... > LibreOffice > Advanced - Enable experimental Sidebar.

dupa care reporniti LibreOffice.

Optiunea experimentala se gaseste in meniul View - Sidebar.

(Pentru LibreOffice in Mac OSX se procedeaza usor diferit. Exista instructiuni aici.)

#17
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
A aparut un nou update de la versiunea 4.1.1 la LibreOffice Windows, version 4.1.2, English (US).
(Sau LibreOffice Windows, versiunea 4.1.2, Română)

#18
Papillon_

Papillon_

    2B

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,006
  • Înscris: 15.04.2011
E cel mai bun pachet de Office gratuit.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate