Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne
 Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 

OpenDocument Format (ODF) vs formatele proprietar Microsoft Office

- - - - -
  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#1
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Formatul OpenDocument (ODF) este un format de fișiere pentru documentele de birotică scrise în format electronic, cum sunt foile de calcul, diagramele, prezentările de diapozitive și documentele create de procesoare de text.
Traducerea cuvântului open document din engleză în română este document deschis, traducere ce definește însuși formatul.
Deși specificațiile au fost la început dezvoltate de Sun, standardul a fost dezvoltat mai departe de comitetul tehnic Open Office XML din cadrul consorțiului Organizației pentru Avansarea Standardelor pentru Informații Structurate (OASIS) și se bazează pe formatul XML, creat și implementat de suita de aplicații pentru birou OpenOffice.org. Pe lângă faptul că este un format gratuit de fișiere și un standard OASIS deschis, este publicat ca standard internațional ISO, ISO/IEC 26300:2006 Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0. Standardele ODF publicate îndeplinesc criteriile generale de standard deschis, ceea ce înseamnă că sunt disponibile și implementabile gratuit.
Cele mai folosite extensii de fișiere pentru documente OpenDocument sunt:
    .odt pentru procesat documente care conțin text
    .ods pentru foi de calcul
    .odb pentru baze de date orientate pe obiecte
    .odp pentru prezentări
    .odg pentru grafică
    .odf pentru formule și ecuații matematice
Un fișier simplu în format OpenDocument constă dintr-un document XML care are <document> ca element rădăcină. Fișierele OpenDocument pot exista și ca arhive ZIP care conțin un număr de fișiere și directoare. Acestea pot conține fișiere în format binar folosite în document și aduc beneficiul unui spațiu ocupat pe disc mai redus datorită comprimării. Conținutul, stilurile, metadatele și setările aplicației sunt stocate în patru fișiere XML diferite.
Formatul OpenDocument este folosit în software liber precum și în software proprietar. Acestea includ suite de birou (tradiționale și accesibile pe web) și aplicații individuale pentru procesat texte, foi de calcul, prezentări și gestionarea datelor. Printre cele mai populare programe care suportă OpenDocument se află:
    AbiWord (Utilizatorii versiunii pentru Windows trebuie să descarce și să instaleze un modul)
    Adobe Buzzword beta
    EuroOffice
    Google Docs
    Gwenell Doc, un editor de text ODF mic și rapid
    IBM Lotus Notes 8.0+
    IBM Lotus Symphony, o suită de birou gratuită
    IBM WebSphere Portal 6.0.1+ (vizualizare)
    KOffice și succesorul său, Calligra
    LibreOffice, suită de birou liberă și gratuită dezvoltată de The Document Foundation
    Microsoft Office 2010 (dar foile de calcul .ods salvate din Excel prezintă un bug care le face neconforme cu standardul)
    Microsoft Office 2007 cu Service Pack 2 (SP2) (dar foile de calcul .ods salvate din Excel prezintă un bug care le face neconforme cu standardul) sau folosind plugin-ul de la Sun Microsystems)
    Microsoft Office 2000, XP, 2003 și 2007 cu Service Pack 1, folosind plugin-ul de la Sun Microsystems
    Mobile Office, un pachet de birou pentru telefoane mobile Symbian
    NeoOffice
    OpenOffice.org, suită liberă și gratuită dezvoltată de Oracle Corporation
    Oracle Office, suită comercială dezvoltată de Oracle Corporation
    phpMyAdmin, un utilitar de administrare a site-urilor Web PHP
    RedOffice, varianta chinezească a OpenOffice.org, cu interfață diferită
    Scribus 1.2.2+, un program de Desktop Publishing
    Sun Star Office
    SoftMaker Office
    Corel WordPerfect Office X4.
    Zoho
Telefoanele mobile BlackBerry suportă formatul OpenDocument începând de la jumătatea anului 2009.
Editorul WordPad din Microsoft Windows 7 și 8 suportă formatul Opendocument.
Biblioteca liberă ODF Toolkit oferă programatorilor suport comod pentru fișiere OpenDocument în programele Java și Microsoft .NET.
Biblioteca liberă jOpenDocument oferă programatorilor suport pentru fișiere OpenDocument în programele lor Java.
În luna aprilie 2009, Microsoft a lansat Service Pack 2 (SP2) pentru Microsoft Office 2007, care aduce suport pentru fișiere OpenDocument în Word, Excel și PowerPoint. Calitatea implementării ODF este larg dezbătută pe Internet, foile de calcul OpenDocument 1.1 produse de Microsoft Office 2007 fiind incompatibile cu cele ale oricărei alte suite de birou.
Mac OS X 10.5 oferă o versiune de TextEdit și funcționalitatea QuickLook care suportă formatul de text OpenDocument (cu câteva pierderi de formatare).

Popularitatea formatului ODF crește considerabil, NATO îl folosește ca standard obligatoriu pentru toate cele 28 de state membre, printre care și România. Pe de altă parte, Brazilia, Croația, Danemarca, Ecuador, Ungaria, Italia, Malaezia, Rusia, Coreea de Sud, Africa de Sud și Suedia urmează o politică strictă ce presupune folosirea formatului liber ODF ca standard unic în sectorul public.


Mai multe detalii la:
http://ro.wikipedia....ki/OpenDocument
http://en.wikipedia....ki/OpenDocument
http://www.opendocumentformat.org/
https://www.oasis-op...g_abbrev=office


Spre diferență de majoritatea formatelor proprietar, ODF este nu doar un format "deschis" care devine din ce în ce mai popular ci se și garantează suport pentru acest format foarte mulți ani de acum înainte.
Cine a lucrat cu documente .wri create în editorul Write sub Windows 3.x și ulterior a descoperit că niciun alt program nu le mai poate deschide sub noile versiuni de Windows înțelege cât de important este formatul in care ne pastram documentele.
De asemenea, cine a creat documente sau prezentări PowerPoint sub Microsoft Office 95/97 probabil că este decepționat descoperind că noile versiuni de Office nu le mai deschide sau afișează corespunzător (chiar și unele documente, mai ales prezentări, realizate în Office 2007 și deschise în Office 2013 au unele probleme de afișare), de unde rezultă că Microsoft nu a fost capabil să ofere o compatibilitate deplină între versiuni și nici suportul așteptat. Pentru rezolvarea problemei, cât și pentru cei care nu dețin pachetul Office, Microsoft a creat vizualizatoare distincte care funcționează cu documente vechi (dar care nu permit și editarea sau conversia documentelor).
Se pare însă ca unele utilitare de birotică, gen LibreOffice, oferă un suport mai bun pentru documentele Microsoft Office, inclusiv cele vechi, (.doc, .docx, .xls, .xlsx etc.) decât însuși Microsoft Office.
În aceste condiții este surprinzător ca există încă foarte multe persoane care nu au auzit de Open Document Format și nu știu ce să facă cu fișiere .odt, .ods etc.
Este, de asemenea, surprinzător că foarte mulți utilizatori nu îndrăznesc să descarce gratuit de pe Internet pachetul LibreOffice și să îl instaleze pe propriul computer în paralel cu Microsoft Office sau în loc de Microsoft Office. De asemenea este trist că în școli în cadrul orelor de T.I.C. se studiază exclusiv suita Micro$oft Office în timp ce LibreOffice și OpenOffice sunt gratuite și accesibile oricărei persoane atât sub Windows cât și sub Linux. Creatorii lui LibreOffice au promis ca vor crea și o versiune de LibreOffice pentru Android. Un vizualizator pentru odt-uri deja există pe Google Play. Sub Windows formatul .odt deja a fost inclus la accesorii, in cazul editorului Wordpad, dar limitarile sunt la fel de mari ca si in cazul suportului oferit de M$ Office pentru formatul .odt.

Voi ce mai așteptați? În afara situației în care sunteți profesioniști obligați să lucrați în Micro$oft Office, atunci nu aveți niciun motiv să nu descărcați și instalați oricare dintre editoarele Open Source care nu utilizează un format proprietar pentru salvarea documentelor, ci formatul ODF.
Prin acest topic sper să convingem cît mai multe persoane să renunțe la Micro$oft Office și să treacă la un pachet compatibil cu Microsoft Office dar care să opereze implicit cu formatul odf. Există destule alternative în acest sens.
Putem să aducem, de asemenea, la acest topic argumente pro și contra utilizării standardului ODF vs formate proprietar precum și în favoarea/ defavoarea unei suite de aplicații de birotică sau alteia.

#2
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,195
  • Înscris: 24.02.2007
Stocarea e doar parte din problema.
Deseori, datele trebuie si obtinute/prelucrate, iar asta aduce dupa sine alte discutii, functie de cerinte specifice.

View Post_-_, on 16 septembrie 2013 - 18:13, said:

am inceput sa utilizez aproape exclusiv LibreOffice si formatul standard: ODF (care in plus imi permite sa deschid fisierul tip ODF in WinRAR, fiind, de fapt, o arhiva si sa extrag cu usurinta anumite elemente din directoarele incluse in arhiva, cum ar fi fisiere cu imagini din "document" sau sa analizez fisierele .xml din arhiva).

Incearca asta si cu un fisier .docx/.xlsx si s-ar putea sa ai o surpriza.

#3
Ursul_Polar

Ursul_Polar

    call boy - 9000 jpy\s

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,208
  • Înscris: 31.07.2006
OpenOffice, LibreOffice, mai au mult pana sa ajunga din urma xls mdb pe parte de automatizare, scripting, functionalitate.
Te chinui cu ani in urma sa faci o aplicatie in access si in afara de structura bazei de date nu poti importa nimic.
Te chinui cu ani in urma sa faci anumite formulare si automatizari cu VBA in xls si te trezesti ca nu functioneaza deloc/corespunzator.

#4
ovilix

ovilix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,215
  • Înscris: 01.08.2013

Quote

OpenOffice, LibreOffice, mai au mult pana sa ajunga din urma xls mdb pe parte de automatizare, scripting, functionalitate.
Asta pt. ca e un format proprietar inchis.
Totul se face prin reverse engieneering.
Altfel ar fi stat situatia daca erau cu sursa deschisa.
VBA sunt marca MS. Acelasi lucru, sursa inchisa.
La fel si Access.

PS: In trecut Oracle oferea pt. OpenOffice  un plugin pt. compatibilitate cu docx etc. Era pe bani, logic. Nu stiu daca mai exista. Oricum noul OpenOffice se descurca binisor cu documente MsOffice.

Edited by ovilix, 16 September 2013 - 18:30.


#5
Ursul_Polar

Ursul_Polar

    call boy - 9000 jpy\s

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,208
  • Înscris: 31.07.2006

View Postovilix, on 16 septembrie 2013 - 18:28, said:

Asta pt. ca e un format proprietar inchis.
Totul se face prin reverse engieneering.
Altfel ar fi stat situatia daca erau cu sursa deschisa.
VBA sunt marca MS. Acelasi lucru, sursa inchisa.
La fel si Access.

PS: In trecut Oracle oferea pt. OpenOffice  un plugin pt. compatibilitate cu docx etc. Era pe bani, logic. Nu stiu daca mai exista. Oricum noul OpenOffice se descurca binisor cu documente MsOffice.

nu tine nimeni cu dintii de VBA, dar alternativa care sa ofere aceeasi functionalitate eu nu stiu sa aiba.
drept urmare, pentru chestii prea complicate pentru o formula si prea usoare pentru dezvoltarea unor softuri, apelezi la calea aflata la indemana.

#6
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013

View Postdani.user, on 16 septembrie 2013 - 18:14, said:

Incearca asta si cu un fisier .docx/.xlsx si s-ar putea sa ai o surpriza.

Intr-adevar noul format Microsoft Office a imprumutat ceva din XML.
Chiar si formatul notelor realizate pe Samsung Galaxy Note N700/ N710x este tot un fel de ODF.
Multe formate proprietar tind sa se apropie de acest standard...

View PostUrsul_Polar, on 16 septembrie 2013 - 18:20, said:

OpenOffice, LibreOffice, mai au mult pana sa ajunga din urma xls mdb pe parte de automatizare, scripting, functionalitate.
Te chinui cu ani in urma sa faci o aplicatie in access si in afara de structura bazei de date nu poti importa nimic.
Te chinui cu ani in urma sa faci anumite formulare si automatizari cu VBA in xls si te trezesti ca nu functioneaza deloc/corespunzator.

Eu tot ce am creat in Excel pot deschide cu LibreOffice Calc. Utilizatorul obisnuit nu are nevoie de mai mult. La fel in ceea ce priveste  LibreOffice Base vs. Microsoft Acces. Cu VBA este insa o problema...
Cei care doresc sa lucreze la un nivel mai profesionist nu au de ce sa renunte la Microsoft Office. Insa pot utiliza in paralel LibreOffice.

Iata o comparatie interesanta intre Libre Office si Microsft Office: https://wiki.documen...icrosoft_Office


Poate va intereseaza si ce am scris la acest topic: http://forum.softped...93-libreoffice/

Edited by _-_, 16 September 2013 - 18:44.


#7
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,195
  • Înscris: 24.02.2007

View PostUrsul_Polar, on 16 septembrie 2013 - 18:37, said:

nu tine nimeni cu dintii de VBA, dar alternativa care sa ofere aceeasi functionalitate eu nu stiu sa aiba.
drept urmare, pentru chestii prea complicate pentru o formula si prea usoare pentru dezvoltarea unor softuri, apelezi la calea aflata la indemana.

Libre vine cu alte engine-uri de scripting: Python, Javascript. Nu le-am folosit insa niciodata sa rezolv ceva concret, si nici nu prea vad utilizatorii de rand de sisteme office facand-o.

#8
ovilix

ovilix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,215
  • Înscris: 01.08.2013

Quote

nu tine nimeni cu dintii de VBA, dar alternativa care sa ofere aceeasi functionalitate eu nu stiu sa aiba.
Fara acces la tehnologiile lor nu ai cum, indiferent de alternative.
MS nici nu incearca sa ofere suport acceptabil ODF.
ODF-ul lor e o mizerie. De ce?
Tocmai ca nu vor sa ofere ceva care le-ar putea fura profitul. Implementeaza ceea ce e deschis prost si tehnologiile lor le tin criptice.
De aceea si eu prefer aplicatii si formate cu sursa deschisa.

Quote

Libre vine cu alte engine-uri de scripting: Python, Javascript. Nu le-am folosit insa niciodata sa rezolv ceva concret, si nici nu prea vad utilizatorii de rand de sisteme office facand-o.
Asta da, dar asa pierzi compatibilitate cu suita lor.
Daca doar faci export pt. ODF e ok. Cand incerc DOCX se duce totul naiba.

Compatibilitatea pe parte de ACCESS e aproape nula.
Nu e vina celor care produc suite office, pur si simplu nu se poate pt. ca MS nu are formate deschise si nici intentia sa lase pe cineva sa faca alte office-uri pt. formatele lor.

Edited by ovilix, 16 September 2013 - 18:55.


#9
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013

View Postdani.user, on 16 septembrie 2013 - 18:47, said:

Libre vine cu alte engine-uri de scripting: Python, Javascript. Nu le-am folosit insa niciodata sa rezolv ceva concret, si nici nu prea vad utilizatorii de rand de sisteme office facand-o.

Nici eu nu am simtit nevoia de ele la nivelul la care utilizez eu. Prefer Visual Basic / VBA / Word Basic etc. pentru ca am programat in Visual Basic inca incepand de la versiunea 1.0 de sub DOS / Windows 3.1 dar intr-o aplicatie de birotica nu am simtit niciodata nevoia...

#10
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,195
  • Înscris: 24.02.2007
Cand se vorbeste de functionalitate, nu e vorba doar de compatibilitate la nivel de format si de usi inchise.
Sunt o gramada de facilitati ce doar sa le vezi in actiune, si stii ce ai de facut pentru a le implementa.

De exemplu, imi place sa folosesc Access pentru a genera rapoarte (din orice SGBD). Ultima data cand am incercat un raport din Open/Libreoffice, era o gluma proasta.

Apoi e vorba si de interactiunea cu utilizatorul. Mult injuratul (pe aici) office al MS, e mult mai usor/rapid de folosit si se misca si mai fluent pe toate sistemele pe care l-am incercat. Cand vad cum, deseori, abia se deschide un meniu in LibreOffice, pe sistem din 2012, imi vine sa-mi dau o palma peste fata.

Si sa nu uitam, sabloanele mai de calitate, usureaza oricarui utilizator, care, chiar daca nu se pricepe, din cateva click-uri obtine o prezentare ce ia ochii.

#11
Pejeu

Pejeu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,662
  • Înscris: 21.05.2012
Mie îmi place foarte mult foarte mult OpenOffice Draw. LibreOffice Draw mi se pare ușor inferior.

Probabil că omologul MS Office mi-ar plăcea și mai mult dar nu vreau să dau banii.

#12
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013

View Postdani.user, on 16 septembrie 2013 - 19:19, said:

Apoi e vorba si de interactiunea cu utilizatorul. Mult injuratul (pe aici) office al MS, e mult mai usor/rapid de folosit si se misca si mai fluent pe toate sistemele pe care l-am incercat. Cand vad cum, deseori, abia se deschide un meniu in LibreOffice, pe sistem din 2012, imi vine sa-mi dau o palma peste fata.

Si sa nu uitam, sabloanele mai de calitate, usureaza oricarui utilizator, care, chiar daca nu se pricepe, din cateva click-uri obtine o prezentare ce ia ochii.

Eu nu am probleme cu viteza in cazul lui LibreOffice decat la deschiderea aplicatiei (doar la prima pornire dupa restartarea computerului). In meniuri nu am probleme pe PC cu Intel Core 2 Duo si 2 GB RAM / Notebook cu Intel Core i7, dar nici nu am instalat prea multe extensii...

Exista extensii si pentru LibreOffice sau OpenOffice care ofera sabloane:
http://templates.libreoffice.org/
http://templates.openoffice.org/
Eu am instalat doar doua colectii de templates (altfel se deschid greu) sau mai bine zis am instalat mai multe din care am pastrat doar doua mai importante, in rest mi le fac singur...

#13
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,570
  • Înscris: 30.07.2003

View Post_-_, on 16 septembrie 2013 - 17:53, said:

Voi ce mai așteptați?
Lumea a descoperit apa calda demult.

#14
ovilix

ovilix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,215
  • Înscris: 01.08.2013

Quote

Apoi e vorba si de interactiunea cu utilizatorul. Mult injuratul (pe aici) office al MS, e mult mai usor/rapid de folosit si se misca si mai fluent pe toate sistemele pe care l-am incercat. Cand vad cum, deseori, abia se deschide un meniu in LibreOffice, pe sistem din 2012, imi vine sa-mi dau o palma peste fata.
Se poate optimiza. Sunt ceva lucruri de setat si o sa se deschida mult mai repede.
Iar la mine si mai repede pt. ca e compilat de sistemul meu.
Pt. mine LibreOffice se deschide rapid, nu la fel de rapid ca MsOffice, clar.
Dar destul de rapid incat sa nu ma deranjeze.
Mie mi se pare ca OpenOffice se descurca mai bine cu documente MsOffice.
La capitolul Access am spus, e jalnic, dar nu exista posibilitatea sa il faca compatibil pana nu au ceva tehnologii Ms.

Aia cu eu ma descur mai bine in MsOffice e basm, te descurci bine pe aplicatia care o cunosti mai bine.

Edited by ovilix, 16 September 2013 - 19:58.


#15
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013

View Postneagu_laurentiu, on 16 septembrie 2013 - 19:49, said:

Lumea a descoperit apa calda demult.

Esti sigur?
Uita-te si tu cata lume este dependenta de Microsoft Office!
Crezi ca este suficient sa existe apa calda la altii ca sa ai si tu? Sau ca este de ajuns sa ai apa calda ca sa te obisnuiesti sa faci dus de doua ori pe zi? Sau consideri ca este suficient sa ai apa calda ca sa nu mai preferi dusuri reci? Posted Image

Sunt sigur ca multi au auzit de StarOffice si poate chiar l-au testat cu multi ani in urma in Windows 9x dupa care l-au abandonat intrucat l-au considerat nesatisfacator.
Poate ca multi l-au descarcat in noua varianta OpenOffice si l-au utilizat din cand in cand sub Windows XP dar, fiind dependenti de suita Microsoft au sfarsit prin a-l dezinstala.
Ar mai fi cei care utilizeaza LibreOffice sub Linux (acum fiind instalat implicit in mai multe distributii Linux in loc de OpenOffice) dar care prefera sa isi redacteze documentele/ foile de calcul/ prezentarile sub Office, nu doar pentru ca s-au obisnuit mai mult cu ribbonul din Office 2007 si mai noi, ci pentru ca majoritatea utilizatorilor nu stiu inca ce sa faca daca le pui in fata ODF-uri, iar tie iti este prea lene sa salvezi fisierele pe care doresti sa le oferi altora in format Office si apoi sa le deschizi in Office ca sa verifici daca sunt ok, eventual sa le mai "aranjezi" pe ici pe colo daca este necesar.
De asemenea, nu ii uita pe cei care utilizeaza Microsoft Office pentru a avea acces la Outlook dupa ce au descoperit ca in Windows Vista sau superioare nu mai exista Outlook Express. Pana sa se obisnuiasca cu Mozilla Thunderbird raman dependenti de Microsoft Outlook, deci vor avea si restul suitei Office pe computer care va elimina intr-un fel "nevoia" de OO.
LibreOffice il "descoperi" cu adevarat abia dupa ce intelegi importanta formatului ODF si abia dupa ce ajungi sa lucrezi in suita respectiva si sa intelegi cat de mult a evoluat in timp. Altfel este ca si cum nu ai fi auzit de el.
Atata vreme cat majoritatea utilizatorilor este dependenta de Micro$oft, trecerea la LibreOffice/ OpenOffice sau alte aplicatii echivalente este ingreunata. Vor gasi intotdeauna nod in papura la aplicatiile Open Source si vor trece peste neajunsurile Microsoft. De ce sa se enerveze cineva mai rau pe buggurile de la LibreOffice cand poate sa inghita mai usor buggurile din Microsoft Office deoarece majoritatea le inghit si ei? De ce sa instaleze o gramada de extensii in OO/LibreOffice cand in M$ Office ele exista de-a gata?
Si eu auzisem de multa vreme de echivalente open source pentru Microsoft Office care este "rege". Am incercat si eu diverse. Crezi ca a suficient sa le incerc pentru a renunta la Microsoft Office, mai ales ca in cadrul orelor de T.I.C. predau Microsoft Office?
Incercandu-le crezi ca am ajuns sa le cunosc? Nu. Eram departe de a le cunoaste...
In conditiile in care anumite autoritati publice (de exempu, Parlamentul Francez sau NASA) au trecut pe Ubuntu crezi ca s-au multumit cu LibreOffice? De ce crezi ca Microsoft promitea sa creeze Microsoft Office pentru Linux?
Cum se face ca formatul ODF este folosit de NATO ca standard obligatoriu pentru toate cele 28 de state membre, printre care si România, iar Brazilia, Croația, Danemarca, Ecuador, Ungaria, Italia, Malaezia, Rusia, Coreea de Sud, Africa de Sud si Suedia urmeaza o politica stricta ce presupune folosirea formatului liber ODF ca standard unic in sectorul public? A fost suficient sa auda de acest format ca sa imbratiseze imediat LibreOffice? Probabil ca unii isi creaza (inca) documentele ODF sub Wordpad din Windows 8 sau in Microsoft Office din moment ce Microsoft a oferit "suport" pentru acest standard? Multa lume nu intelege cat de "prost" este suportul pentru ODF in aplicatiile Microsoft. Multa lume inca nu face asocierea dintre formatul ODF si anumite suite de birotica open source ci, mai curand, il considera un nou format introdus de Microsoft.
Nu. A descoperi relatia ODF <-> OpenOffice/ LibreOffice inseamna mult mai mult decat a afla (intamplator) despre acestea sau a avea un prim contact dar lipsa de experienta in operarea cu ele...

#16
xxvirusxx

xxvirusxx

    Retired

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,441
  • Înscris: 11.11.2005
Aoleu ce ai mai scris....

In Vista, 7 exista Windows Mail.

Eu unul exportam in PDF si ma durea la basca de restul, atat timp cat le putea vizualiza nu ma mai interesa :)

#17
GeorgeM

GeorgeM

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,445
  • Înscris: 05.08.2006

View Post_-_, on 16 septembrie 2013 - 20:52, said:

Sunt sigur ca multi au auzit de StarOffice si poate chiar l-au testat cu multi ani in urma in Windows 9x dupa care l-au abandonat intrucat l-au considerat nesatisfacator.
Poate ca multi l-au descarcat in noua varianta OpenOffice si l-au utilizat din cand in cand sub Windows XP dar, fiind dependenti de suita Microsoft au sfarsit prin a-l dezinstala.
Ar mai fi cei care utilizeaza LibreOffice sub Linux (acum fiind instalat implicit in mai multe distributii Linux in loc de OpenOffice) dar care prefera sa isi redacteze documentele/ foile de calcul/ prezentarile sub Office, nu doar pentru ca s-au obisnuit mai mult cu ribbonul din Office 2007 si mai noi, ci pentru ca majoritatea utilizatorilor nu stiu inca ce sa faca daca le pui in fata ODF-uri, iar tie iti este prea lene sa salvezi fisierele pe care doresti sa le oferi altora in format Office si apoi sa le deschizi in Office ca sa verifici daca sunt ok, eventual sa le mai "aranjezi" pe ici pe colo daca este necesar.

Da, asa se numea programul ala de l-am incercat in anii 90:) Star Office. Acum mi-am adus aminte ca am mai avut o incercare si cu openoffice tot cu mult timp in urma:) Deci eu sunt unul din cei pe care ii vizezi.

In alta ordine de idei, daca trebuie neaparat sa le deschizi in Office ca sa verifici daca sunt ok, eventual sa le mai "aranjezi" pe ici pe colo daca este necesar , nu vad cum as putea renunta la microsoft. ?!? Trebuie neaparat sa le verifici?

Pentru mine e important, caci am in plan sa cumpar niste licente office noi , nu am mai updatat din 2006-2007, cu exceptia unueia. Si chiar as putea face o economie substantiala daca nu as mai avea nevoie de Microsoft pentru text si putin excel.

Edited by GeorgeM, 16 September 2013 - 21:10.


#18
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Eu verific documentele create de mine in LibreOffice in format ODF apoi salvate in formatele Microsoft Office. Le verific din reflex. O singura data am avut mici probleme cu un document. Dar ar fi "mers" si asa cum era, continutul fiind intact, problema fiind un decalaj al textului dintr-un tabel formatat mai complex...
LibreOffice as zice ca este mai exact decat Word in ceea ce priveste aranjamentul in pagina. Office Word face anumite aproximari...
Mici probleme pot aparea doar in cazul documentelor cu formatari mai complicate...
Cu afisarea foilor de calcul si functiile nu am avut probleme. Dar nici nu am lucrat cu prea multe foi de calcul. Chiar ma temeam pentru o foie de calcul mai "serioasa", formatata foarte sofisticat si cu multe texte scrise pe verticala in culori diferite (ma chinuisem mult ca sa inghesui informatiile si sa ii dau un aspect estetic scotand totodata in evidenta datele mai importante) dar imi facusem griji degeaba.
In ceea ce priveste PowerPoint din Office 2013, pe mine ma deranjeaza faptul ca la prezentarile create in versiuni mai vechi de PowerPoint se intrerupe brusc muzica, de obicei dupa ce treci de primele pagini, iar derularea automata nu functioneaza. De aceea, le deschid acum exclusiv cu LibreOffice in ciuda faptului ca se deschid mai greu si ca trebuie sa le pornesc manual. Doar in acest caz am probleme cu viteza, ca sa completez ce scrisesem intr-un post de mai sus...
Sincer, eu m-am cam saturat de Microsoft Office. De aceea, inainte de a oferi cuiva un document salvat in format proprietar Microsoft, intreb daca nu are LibreOffice sau daca nu prefera sa il instaleze ca sa poata deschide documentele create de mine.

Edited by _-_, 16 September 2013 - 21:57.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate