Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Foraje Fantani, Puturi

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
4402 replies to this topic

#2503
maion_buftea

maion_buftea

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 22.06.2015
Am observat ca subiectul "Foraje fantani, puturi" a generat destul de multe discutii, asa ca voi incerca sa schitez un fel de ghid pentru constructia si exploatarea puturilor, obtinute atat prni executarea de foraje cat si prin saparea manuala, fiindca, stim cu totii ca apa este vitala vietii.

[ http://forajepentruputuriapa.ro/wp-content/uploads/2015/07/fantana-2.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



1. Scop si utilizare
    Prima regula este sa se stie ca, constructia unui put pentru captarea apei subterane, nu poate fi executata de amatori ci numai de specialisti in foraje puturi apa. Niciodata, in cazul in care doriti sa executati foraje puturi apa, sa nu incercati sa executati dumneavoastra lucrarea (doar daca sunteti specialist in foraje), fiindca, in primul rand, exista pericololu sa contaminati iremediabil apa subterana.    
    Totusi daca va va fi imposibil sa contractati un specialist in foraje puturi apa, sper ca acest ghid sa va fie folositor in a face corect orice intreprindere in vederea asigurarii cu apa necesara vietii.
    Ghidul acesta nu va inlocui standardele si legislatia in vigore, dipotriva, el este scris tocmai tinand cont de legislatie si standardele nationala, chiar si de alte reglementari internationale si chiar, asa sper, sa completeze aceste reglementari.
    Pentru puturile cu o adancime mai mare de 50 de metri va trebui sa obtineti autorizatie de mediu.

2. Costuri si beneficii
    Daca se executa foraje puturi apa cu profesionalism, iar puturile sunt exploatate si intretinute cu multa grija si profesionalism de catre beneficiarii de foraje puturi apa, atunci beneficiile sunt foarte mari, in comparatie cu preturile de executare foraje puturi apa si de finalizarea puturilor la suprafata. Un put daca este intretinut bine si la timp, ii va creste durata de viata, implicit va creste si beneficiul investitiei.
Daca un put furnizeaza o apa de calitate proasta, nu trebuie sa acceptati acest lucru si va trebui sa gasiti cauza si daca cumva calitatea proasta a apei i se datoreaza celui care a executat forajul si a definitivat constructia putului, va trebui sa-l trageti la raspundere si sa-l obligati sa va construiasca alt put. Acum cred ca v-ati dat seama de ce zic mereu ca foraje puturi apa trebuie executate de specialisti in foraje puturi apa.
    Un constructor de puturi apa corect va v-a asigura un beneficiu de cel putin 3-4 ori mai mare decat unul incorect.
    O constructie proasta de put va duce sigur la contaminarea apei din acviferul pe care il exploatati, fiindca lucrarea de izolarea straturilor acvifere intre ele este foarte pretentioasa si necesita multa atentie.
    Costurile pentru remedierea lucrarilor facute de mantuiala va costa foarte mult si uneori se mai intampla sa fie facute in zadar si va inclina balanta ingrijoritor spre partea negativa a bilantului.

3. Definitii
    In activitatea de foraje puturi apa, dar si ca proprietar de futuri forate, va veti intalni cu diferiti termeni, pe care voi incerca sa-i deslusesc in acest articol.
    Acvifer – O formatiune geologica, grup de formatiuni, sau parte a unei formatiuni care contine material saturat si permeabil capabil transmita apa in cantitate suficienta pentru a fi furnizata prin foraje puturi apa. Apa avand aceleasi caracteristici atat chimice cat si mecanice si aceeasi temperatura. Definitia DEX: care contine apa.
   Inel circular – spatiul liber dintre diametrul exterior al carcasei (tubulaturii) si peretele putului forat (gaura care se executa in pamant cu ajutorul instalatiilor de foraje puturi apa).. Este sinonim cu spatiu inelar.
    Carcasa – Carcasa sau tubulatura este conducta care este o parte permanenta a putului, care se extinde deasupra suprafetei solului si in jurul caruia se introduce pietris margaritar sau nisip cuartos (pe cuprinsul acviferului), care va forma filtrul invers si de la stratul impermeabil al acviferului si pana la suprafata, se introduce ciment bentonitic sau pasta de ciment, pentru a izola straturile acvifere intre ele. Carcasa poate avea diferite diametre, care se aleg in primul rand in functie de debitul necesar de apa.
    Fluid de foraj – apa, aer, sau noroi (cu sau fara aditivi) utilizat in timpul executarii lucrarilor de foraje puturi apa si cu ajutorul caruia se elimina bucatile de roca desprinse de sapa in timpul forajului, la suprafata. Cel mai des folosit si cel mai bun fluid de foraj este amestecul de bentonita cu apa, care pe langa ca elimina roca sfaramata de sapa, consolideaza peretii gaurii executatea in timpul lucrarilor de foraje puturi apa, astfel se impiedica surparea peretelui gaurii in timpul forajului.
    Filtrul invers – este un filtru complementar din pietris margaritar si nisip cuartos si are rolul de a nu permite particulelor mecanice sa patrunda in put. Exista si cazuri cand acest filtru se creeaza in mod natural, prin sedimentarea particulelor mai mari decat deschizatura fantelor sau diametrelor gaurilor din filtrul putului.
    Filtrul – este un echipament care permite patrunderea apei in put, dar nu permitea patrunderea particulelor mai mari decat deschizatura fantelor filtrului putului.
    Prajini – sunt tevile, cu pereti grosi, care permite invartirea sapei de fotaj si prin interiorul lor este pompat fluidul de foraj pana la sapa. Capetele lor sunt filetate, pentru a permite cuplarea intre ele. Ele sunt confectionate dintr-un otel aliat si sunt rezistente la actiunea de corodare a apei.
Sape de foraj – sunt dispozitive atasate la capatul prajinilor si cu ajutorul caruia se faramiteaza roca intalnita in cale. Sapele de foraj sunt goale pe interior, permitandu-se fluidului de foraj sa le spele si sa elimine roca sfaramata.
    Apa potabila – Apa care este suficient de sigura pentru a fi consumata de catre noi, cu risc redus de vatamare imediata sau pe termen lung.
    Suprafata potentiometrica – o suprafata imaginara care reprezinta nivelul la care apa se va ridica intr-un put, ca urmare a presiunii din interiorul acviferui.
    Nivelul static al apei – nivelul apeii intr-un put ca nu este afectat de pomparea apelor subterane.
    Transmisivitatea – este conductivitatea hidraulica medie a unui strat acvifer, adica debitul de apa care traverseaza o suprafata din acvifer pe lungime, egala cu grosimea acviferului, pe unitate de gradient hidraulic. Putem spune ca transmisivitatea, ca formula, este egala cu produsul dintre conductivitatea hidraulica ;i grosimea stratului acvifer.
    Put – este o gaura artificiala facuta in pamant, prin care apele subterane ajung la suprafata. Aaceste gauri sunt executate prin foraje puturi apa.


(Va continua)



#2504
danilo200

danilo200

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 78
  • Înscris: 10.10.2013

View Postmaion_buftea, on 19 iulie 2015 - 09:50, said:


Executati si foraje ( 90 ml)  pentru apa ( irigatii) ?

Edited by florin71_skoda, 20 July 2015 - 10:07.


#2505
maion_buftea

maion_buftea

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 22.06.2015

View Postdanilo200, on 19 iulie 2015 - 10:58, said:


Executati si foraje ( 90 ml)  pentru apa ( irigatii) ?
Da. Putem face cam orice tip de foraje puturi apa. Daca doriti un astfel de foraj, puteti sa lasati numarul de telefon si va contactam noi.

#2506
scufitzu

scufitzu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,693
  • Înscris: 23.04.2012
Aveti idee ce tip de put mi-ar trebui doar pentru irigat gradina (aprox 250 mp) in Popesti Leordeni?  Cred ca mi-ar trebui undeva la 3-4 mc/zi.  Stiu persoane in diverse localitati din ilfov care folosesc puturi de maxim 12 m pentru irigat si ma gandesc ca poate nu imi trebuie unul de medie adancime.

Multumesc.

#2507
maion_buftea

maion_buftea

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 22.06.2015

View Postscufitzu, on 27 iulie 2015 - 12:30, said:

Aveti idee ce tip de put mi-ar trebui doar pentru irigat gradina (aprox 250 mp) in Popesti Leordeni?  Cred ca mi-ar trebui undeva la 3-4 mc/zi.  Stiu persoane in diverse localitati din ilfov care folosesc puturi de maxim 12 m pentru irigat si ma gandesc ca poate nu imi trebuie unul de medie adancime.

Multumesc.
Se poate construi un put cu  care sa scoateti apa din primul strat acvifer, In zona cred ca puteti avea un put intre10 -12 m adancime, cu un diametru ceva mai mare, in jur de 350 mm.

#2508
spargebule

spargebule

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 613
  • Înscris: 29.07.2007
ma intereseaza o oferta pentru un put sapat la 35-40 m, diametru 140 mm, in Dragomiresti-Deal, langa Bucuresti. Apa pentru 5 persoane si gradina/gazon (500 mp)

#2509
spargebule

spargebule

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 613
  • Înscris: 29.07.2007
ce pompa submersibila este recomandata pentru urmatoarele conditii?

put sapat la 35-40 m, diametru 140 mm, luciul apei la 25 m, inaltimea max a ultimului robinet 6m, distanta pana la casa 10m. Apa pentru 5 persoane si gradina/gazon (500 mp)

#2510
maion_buftea

maion_buftea

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 22.06.2015

View Postspargebule, on 27 iulie 2015 - 20:34, said:

ma intereseaza o oferta pentru un put sapat la 35-40 m, diametru 140 mm, in Dragomiresti-Deal, langa Bucuresti. Apa pentru 5 persoane si gradina/gazon (500 mp)
Se poate face, daca chiar sunteti interesat lasati-mi un numar de telefon si va sun eu

View Postspargebule, on 28 iulie 2015 - 09:42, said:

ce pompa submersibila este recomandata pentru urmatoarele conditii?

put sapat la 35-40 m, diametru 140 mm, luciul apei la 25 m, inaltimea max a ultimului robinet 6m, distanta pana la casa 10m. Apa pentru 5 persoane si gradina/gazon (500 mp)
Pompa submersibila ProGarden 4QGD1, cu motor monofazic, are diametrul de 100 mm, 0,37 kw, cam 92 m urca pe inaltime si debit maxim 25 l/minut

Edited by florin71_skoda, 29 July 2015 - 07:58.


#2511
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005


Quote

Pompa submersibila ProGarden 4QGD1, cu motor monofazic, are diametrul de 100 mm, 0,37 kw, cam 92 m urca pe inaltime si debit maxim 25 l/minut

domnule, vorbiti aici ca si cum v-ati pricepe la puturi / apa, posibil sa fie asa

ma intreb insa cum puteti recomanda acea pompa mizerabila dpdv al specificatiilor.

25 l min inseamna maxim 1.5 mc/ora...o cantitate de apa mica oricum pt o pompa de o casa cu toate hangaralele inclusiv irigat ceva.
debitul ala e oricum la zero adancime, afica atat scoate din galeata, din put de la 25-30m scoate....xat, ca grafic nu e pe net...intuitiv asa, nu sare de 1mc la liver, adica invingand aia 3 bar dati de adancime.
daca o pui in sistem hidrofor, probabil ca asa va lucra, evident, va teebui sa mearga in plaja 3pkus 1.5 minim si 3 maxim...nu mai slunem de etaj samd...adica probabil real va lucra pe la 4 5-6/6.5 bar.
cat scoate panarama aia pe ora la 5-6 bari pe coloana?
200l pe ora sau ceva de genul....

pai aia e pompa? de 550 de lei? nici duamanilor nu poti rexomanda asemenea gunoi, aia e pompa pt mamaia la tara sa scoata apa la galeata de la 7-8m ca sa nu isi mai rupa mainile la roata.eventual sa si ude 5 rosii in gradinita din fata casei, ca si asa nu are ce face si nu conteaza timpul...

pe bune, hai sa fim putin respobsabili cu parerile astea, nu mai spunem de provenienta pompwi la aproape 600 lei...de banii aia iei o chinezarie mai cu nume in .ro sau o superchinezarie cinsita care scoate 6-8 mc si merge 3-4 ani, e pkin "targul" de pompe la metru care merg pana ruginesc...



#2512
spargebule

spargebule

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 613
  • Înscris: 29.07.2007

View Postparintele, on 28 iulie 2015 - 19:30, said:


pe bune, hai sa fim putin respobsabili cu parerile astea, nu mai spunem de provenienta pompwi la aproape 600 lei...de banii aia iei o chinezarie mai cu nume in .ro sau o superchinezarie cinsita care scoate 6-8 mc si merge 3-4 ani, e pkin "targul" de pompe la metru care merg pana ruginesc...

imi puteti recomanda o pompa pentru necesitatile amintite mai sus?

#2513
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
ca reper de performanta, o pompa capabila sa scoata cel putin 3mc/h si sa ridice la 7.5-9 bar(75-90m), un motor in jur de minim 1kw
pompele au un grafic, debitul max inseamna cata apa scot dintr-un butoi si o varsa langa, diferenta de nivel zero.
inaltimea maxima e inaltmea.la care pompa poate sa ridice o coloana de apa, adica pe un furtun de 95 m inaltime pompa de 95m nu arunca de pe furtun nimic, apa ajunge la buza de sus a furtunului si atat, debitul e zero.(bine, daca te afli la nivelul marii, , prrsiunea atmosferica e normala samd)


intre cei doi parametri pompa scoate cam asa, sa zicem...
la 0m 3mch
la 10m 2.9mch
la 25m 2.2mch
la 40m 1. 8mch
la 60m 1.2mch
la 80m 0.6 mch
la 90m 0.1mch
la 95m 0,00000001 mch

deci efectiv la 25 de metri luciul apei, pompa ta va sta la 30m adancime, sa zicem.
adica ea va avea de invins 3 bari dati de inaltimea coloanei de apa pana la nivelul solului.(10m inaltimea.coloanei de apa inseamna aprox 1 bar presiune data de greutatea acesteia)
deci debitul ei va scadea la debitul pt 30m adancime, in exemplul de.mai sus ceva de genul 2.1mch

ma departe, aia 2.1 metri cubi ii scoate la liber, pe sol, dar ea trebuie sa invi.ga si rezistenta vasului de expansiune, inca 1.5 la pornire si 3 la oprire....adica ea ma merge maxim la 6 bari sarcina..deci cam la 4.5 bari, sau 45m inaltime, va fi debitul tau maxim pt casa. cat scoate la 45m?pai mai sus zice ca 1.6mch

ei bine, daca ru in casa ai nevoie la un momebt dat dw ma multa apa intr-o ora....ghinion...iti trebuie o pompa mai puternica....




si tot asa, cam asta e rationamenrul simplist, modul de calcul supersimplist samd...

care pompa exact?
pai wassertechnik wtx 2650 95...urca la 9.5 bari, ar fi parametri foarte buni, e 850 in dede.
exista si varianta de 600 ron care duce 7.5 bari, acelasi nume cu 75 in loc de 95...buna si aia dar la limita minima.pt tine.
exista wasserkonig..parametri oarecum similari , exista jar, exista nonameuri sau alte chinezarii cu sau fara nume, oricum toate sunt cam acelasi drac, relativ...arata cam.la fel, diferente intre una de 250 si una de 750 pot fi minime sau maricele...ideea e ca parametri tehbici macar pe hartie sa fie apropiati sau mai bini decat wtx 95 de care ziceam....

deci care marca? eu am ales wtx, de aia l-am si dat exemplu pt ca imi e foarte cunoscut...e cam scumpa la 850 lei, sunt si ninameuri foarte apropiate la bani ma putini, jumate...eu am luat-o pt ca am o experienta fericita cu pompele astea si decat sa stau sa alerg cu tevile prin curte , s-o bag si scot din put, sa imi rugineasca sa cada in put sau te miri ce tampenie, am preferat sa dau un ban pe ceva ce cunosc si am vazut ca merge 5-6-10 ani chiar.
dar stiu oameni cu produse similare, mai ieftine, care sunt multumiti ...

deci alegi in primul rand 2-3 modele cu parametri tehnici apropiati de acest reper, wtx 95, sa ti se incadreze in buget, si dupa aia din acestea alegi pe baza experientelir altora cu marcile sau produsele respective


dar nu pompa de 0.35kw care in gol muta 3 linguri de apa cand tu tragi de la mama dracu si vrei sa.umfli cu apa aia vas care sa duca ai pe dracu si pe tac-su...



#2514
maion_buftea

maion_buftea

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 22.06.2015

View Postparintele, on 28 iulie 2015 - 19:30, said:


Domnule draga, pentru ceea ce va trebuie dumneavoastra 1500 l pe ora este mai mult decat aveti nevoie, adica 150 de galeti pe ora..., mai ales ca aveti o gradinita de 500 de mp (cum la o udare cantitatea de apa la hectar este intre 300 pana la 450 mc de 3-4 ori pe an iar dumneavoastra va trebuie intre 15 si 20 de metri cubi, cum de obicei in gradinile mici se fac udari zilnice, asta inseamna ca necesarul de apa nu va depasi cantitatea de 2-3 mc, asta doar daca nu cultivati orez, caz in care necesarul de apa este mult mai mare).
Oricum, pompa se alege in functie de necesaul de apa pentru gospaodaria respectiva nicidecum dupa cat costa. Se gasesc pompe submersibile cu vibrator incepand de la 100 de lei..
Daca erati atent, cei 25 de l/min este valoarea de apa urcata la 92 de metri pe inaltime adica aproape de doua ori adancimea putului dvs. Valoaresa de 25 l/min este debitul pompei indiferent ca o montati in sistemul cu hidrofor (nu este bun sistemul deoarece pornirile dese ale pompei creeaza mediul propice incrustrarilor), sau urcati apa intr-un bazin de apa, sau este cuplata direct la instalatie (nu este cazul). Asa ca acele calcule aiuristice de ati ajuns la o valoare de 20 de galeti pe ora (mai putin decat ati scoate manual) nu isi au rostul.
Puteti cumpara orice tip de pompa vreti, nu am niciun deal cu nicio firma de pompe, am recomandat o pompa rezonabila.
Si inca ceva, atentie la debitul de apa al unui put cu diametru de 140 mm forat la 40-50 m! Asa ca degeaba am o pompa cu care pot scoate 10 mc pe ora daca debitul putului este sa zicem de 1 mc de apa pe ora, tot 1 mc pe ora voi putea scoate, chiar mai putin, fiindca exista alte neplaceri in astfel de cazuri
Acum in alegerea pompei trebuie sa tineti cont de urmatoarele date:
H inaltimea la care trebuie pompata apa si Q debitul necesar.
H se calculeaza astfel H= H1 (distanta de la pompa pana la suprafata)  + L (lungimea conductei) + 20%L (pierderea pe lungimea totala de conducte) + H2 (inaltimea maxima la care se afla robinetul). In cazul de fata avem H= 25m +(10+6) +(20% din 16) + 6=50,2 m
Deci ne trebuie o pompa care sa aiba H> 50,2, pompa propusa de mine are H=92 Acum problema este cu debitul pompei, daca se ia de baza normativele cu care se calcula la pauseala apa consumata, e drept ca pentru consumul de apa fara sa irigi e cam de 1,5 mc/h ceea ce mi se pare o mare gogomanie, dezumflata de cand s-au montat apometrele, iar daca se si iriga, debitul total de apa ar fi de 3 mc/h. Cum pompa propusa de mine are Q= 1,5 mc/h, mi se pare suficient.

Edited by florin71_skoda, 29 July 2015 - 09:31.


#2515
maion_buftea

maion_buftea

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 22.06.2015

View Postparintele, on 28 iulie 2015 - 19:30, said:

Apropo, chiar ma pricep la puturi, pe langa faptul ca sunt ... inginer foraje, am construi mii de puturi si inca mai construiesc, cu voia lui Dumnezeu

Edited by florin71_skoda, 29 July 2015 - 09:30.


#2516
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View Postmaion_buftea, on 29 iulie 2015 - 08:30, said:

H se calculeaza astfel H= H1 (distanta de la pompa pana la suprafata)  + L (lungimea conductei) + 20%L (pierderea pe lungimea totala de conducte) + H2 (inaltimea maxima la care se afla robinetul). In cazul de fata avem H= 25m +(10+6) +(20% din 16) + 6=50,2 m

Lungimea conductei nu se ia in calcul. Se ia in calcul doar pierderea de presiune pe lungimea respectiva de teava si depinde foarte mult de diametrul conductei. Asa ca din formula ta pastram doar H1+H2 la care mai adaugam din burta 1m pentru pierderea de presiune pe conducta si ajungem deocamdata la 32m. La inaltimea asta de 32m mai adaugam un 20m-30m pentru ca vrem sa aiba totusi omul presiune de macar un 2-3bar la robinet si ajungem la un total de 52-62m.

View Postmaion_buftea, on 29 iulie 2015 - 08:30, said:

Deci ne trebuie o pompa care sa aiba H> 50,2, pompa propusa de mine are H=92

Ce inaltime maxima are pompa propusa de tine nu conteaza. Poate fi si de 300m ca tot nu conteaza.
Conteaza doar sa alegi o pompa care la un H de 52-62m. sa asigure debitul dorit.
(pompa propusa de tine scoate 15-20 litri/minut in situatia data)

View Postmaion_buftea, on 29 iulie 2015 - 08:30, said:

Acum problema este cu debitul pompei, daca se ia de baza normativele cu care se calcula la pauseala apa consumata, e drept ca pentru consumul de apa fara sa irigi e cam de 1,5 mc/h ceea ce mi se pare o mare gogomanie, dezumflata de cand s-au montat apometrele, iar daca se si iriga, debitul total de apa ar fi de 3 mc/h. Cum pompa propusa de mine are Q= 1,5 mc/h, mi se pare suficient.

In documentatia oferita de producator se spune ca pompa selectata de tine are 1,5mc/h la 41m. Ori tu parca ai calculat un H de 50,2m.
Cind este noua pompa asta probabil ca o sa scoata un 1,3mc/h si in timp o sa scada la 1mc/h

View Postmaion_buftea, on 29 iulie 2015 - 08:30, said:

Cum pompa propusa de mine are Q= 1,5 mc/h, mi se pare suficient.
Omul a spus ca sunt 5 persoane si ca are si gazon. Asa ca nu ar fi exclus sa-si puna si niste aspersoare si in cazul asta are nevoie de un debit mai mare.
Un debit de 1,5mc/h nu-i unul exagerat de mare. Pina la urma sunt doar 25 litri/minut. Ar fi ok daca nu ar avea gazon si daca pompa selectata de tine ar scoate atit de mult. Insa pompa ta nu va scoate mai mult de 20 litri/minut, care inseamna maxim 2 robineti deschisi odata. Cum sunt 5 persoane in casa mai mult ca sigur ca vor fi momente cind se vor deschide 3 robineti.
Si ce ne facem cu gazonul ? Ca daca monteaza omul 3 sprinklere de la Gardena (ca sa fie aceasi firma ca si pompa) are nevoie de mai multa apa. Unul mai banal cum ar fi un S80 spun astia de la Gardena ca are nevoie de minim 2bar ca sa functioneze si pentru o udare de 360grd consuma 960l/h. Ori daca pune omul 3 bucati are nevoie de toti aia 3mc/h (de care vorbeai mai sus) doar pentru udat gradina. Si cind uda gradina ce face cu robineti din casa ? Nu mai foloseste apa in casa ? Sau uda doar noaptea cind dorme familia.

---------

Parerea mea este ca inainte de a selecta pompa trebuie vazut si ce pretentii are @spargebule de la pompa respectiva.
Si asa cum ai spus si tu, trebuie vazut si ce stie sa scoata putul. Intradevar, nu putem pune pompa de 5mc/h daca putul da doar 1mc/h

Edited by florin71_skoda, 29 July 2015 - 09:36.


#2517
maion_buftea

maion_buftea

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 22.06.2015

View Postflorin71_skoda, on 29 iulie 2015 - 09:30, said:

Cu formula ai dreptate, adica se ia lungimea totala de conducta doar pentru coeficientul de pierdere a presiuni, cat priveste pompa propusa, am ales cea mai ieftina varianta si care sa asigure atata apa cat poate fi scoasa din putul respectiv. Fiindca, se spune ca putul are o adancime de 40 - 50 de metri, iar luciul apei este la 25 de m ceea ce mi se pare aproape imposibil sa fie un strat acvifer aflat la suprafata, gros de 15 - 25 m, asfel de strauri se gasesc in zonele tertiare, adica la o adancime de peste 100 de metri si nu cred ca asigura, putul respectiv, un debit mai mare de 2 mc/h, diametrul fiind la minimum. Conform specificatiilor pompei propuse de mine (Pompa submersibila ProGarden 4QGD1.2-50-0.37), are H = 95 m si Q=25 l/min (conform clickbox.ro).
Inca odata scuze pentru formula empirica propusa de mine si mai ales ca e gresita, puteam sa dau un search pe Google. De obicei astfel de formule nu se memoreaza.

Edited by maion_buftea, 29 July 2015 - 11:02.


#2518
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
@maion - domne, foarte bune ca sunteti inginer de foraj, tineti insa cont ca un client presupune ca daca dumneata faci puturi te pricepi s la pompare...recomandareea unui asemenea produs e insa nepotrivita rau.
eu mai sus am dat un exemplu si niste cifre pt ca omul nostru, fara habar de domeniu, sa inteleaga CAM CUM se calculeaza, Florin a completat niste lucruri dar daca vrei o sa reluam fiecare detaliu, pana la consum per robinet, la etaj, cat vrea un dus ca debit la anumita presiune, pierderi pe fiecare componenta, etc...si o sa constatam teoretic faptul ca acea pompa este mult sub orice standarde.
si mai e si scumpa, nu am spus ca pompa se alege dupa pret ci am spus ca la asemenea preturi poti lua ceva mult mai puternic.

ca si observatie, daca luam in considerare si irigatia deja devine hilara povestea cu acea pompa.
dumneata calculezi irigatia in cantitate de apa anuala samd....pai iti dau eu un exemplu
la 2.5mch o gradinita de vreo 250mp imi.ia mananca vreo 2.5 ore odata la 2-3 zile pe caldurile.astea, nu ma discutam de consum in casa samd...

nu conteaza doar ca anual o suprafata are nevoie de xmc apa....gradina sau gazonul vor apa zilnic sau la 2-3 zile, instalatiile automatizate sau semiautomatizate gen aspersoare sau benzi vor debite si presiuni minime ca sa functioneze, in regim hidrofor si prsiunea/debitul prea mari pot crea probleme, porniri mult prea dese ale pompei....
alegerile pompei si co.figurarea instalatiilor nu se face asa, aiurea...
probabil ca stiti de vreme ce sunteti inginer, eu doar spuneam ca acea pompa e mult prea.anemica pt o casa cu 5.persoane si nevoie de irigat ceva cat de cat ok, in timpi rezonabili sau cu automatizari rezonabile(banda cu filtre pe instalatie sau aspersie),.etc.. si mult prea scumpa la ce ofera.

si as ma spune ceva, daca tot ne ducem la calcule...ca deocamdata, in afara de faptul ca nu stim ce vrea omul, nu atim.niate lucruri elementare...apa o fi la 25m dar nu stim debitul putului , nu stim nivel hidrodinamic pt pentru niste debite date, etc...virbim vorbe.

Edited by parintele, 29 July 2015 - 11:04.


#2519
maion_buftea

maion_buftea

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 22.06.2015

View Postparintele, on 29 iulie 2015 - 10:53, said:

Tocmai ca ma pricep la foraje, spun ca putul respectiv nu are un debit mai mare de 2 mc /h si la ce bun o pompa care sa asigure un debit mai mare decat e capabil putul sa-l ofere?

Edited by florin71_skoda, 29 July 2015 - 11:33.


#2520
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View Postmaion_buftea, on 29 iulie 2015 - 10:53, said:

Fiindca, se spune ca putul are o adancime de 40 - 50 de metri, iar luciul apei este la 25 de m ceea ce mi se pare aproape imposibil sa fie un strat acvifer aflat la suprafata, gros de 15 - 25 m, asfel de strauri se gasesc in zonele tertiare, adica la o adancime de peste 100 de metri si nu cred ca asigura, putul respectiv, un debit mai mare de 2 mc/h.
Aici nu comentez absolut nimic pentru ca nu ma pricep.

View Postmaion_buftea, on 29 iulie 2015 - 10:53, said:

Conform specificatiilor pompei propuse de mine (Pompa submersibila ProGarden 4QGD1.2-50-0.37), are H = 95 m si Q=25 l/min (conform clickbox.ro).
Specificatiile de mai sus sunt unele "mincinoase", mai mult de "reclama" decit reale si ar trebui sa nu te iei niciodata in totalitate dupa ele. Ca sa afli exact ce poate pompa trebuie sa te uiti pe graficul ei si in cel mai rau caz in "tabelul" ei. La firmele mai serioase nu ai sa vezi niciodata asa ceva. Spre exemplu o sumersibila Grundfos SQ 1- 65, dupa cum ne spune chiar numele ei, scoate 1mc/h (16 l/min) la un H=65m si pe acolo cam are si eficienta maxima. Daca in schimb ne uitam pe graficul ei constatam ca are H maxim un pic peste 90m si debit maxim de peste 1,7mc/h (28 l/min) Dar Grundfos nu-si permite sa spuna ca are H=95m unde debitul este zero si se opreste cu graficul pe la 90m unde ai totusi un 0,4mc/h (cam 6 l/min), un minim necesar de apa cu care ai putea face ceva (sa speli niste vase ca dus nu prea merge decit mai rau). Si cu debitul se opresc la 1,7mc/h care de fapt este debitul pentru 30m si se opresc acolo pentru ca cei 30m ar fi presiunea apei din retea care ar trebui sa fie de un 2-3bar. Nici aici nu dau limita maxima ca nu-i trebuie la nimeni apa fara presiune. Daca bagi pompa asta intr-o fintina normal (dinasta pina in 9m) cam scoti peste 2 bar la un debit de 30 l/min
Attached File  SQ 1-65.png   36.78K   20 downloads

Astia de la Gardena nu au grafice, dar au totusi niste tabele orientative:
Attached File  Gardena.png   46.36K   25 downloads

Dupa cum se vede in tabel, cei 25 l/minut de care spuneai sunt la un H=41m (si nu la 95m). Asa ca in cazul de fata daca-i ceri pompei 25 l/min presiunea la robinetul de la etaj va fi sub 1bar (cam putin dupa parerea mea)


View Postmaion_buftea, on 29 iulie 2015 - 10:53, said:

Inca odata scuze pentru formula empirica propusa de mine si mai ales ca e gresita, puteam sa dau un search pe Google. De obicei astfel de formule nu se memoreaza.
Cred ca va trebui sa le inveti si pe astea ca nu-i asa de complicat. Ar fi pacat sa te pricepi la puturi dar in schimb sa nu sti sa selectezi rapid o pompa in limitele acceptabile.

Edited by florin71_skoda, 29 July 2015 - 11:39.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate