Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
LIMBA ROMANA ESTE MAI VECHE DECAT...

Alegere smartphone - 500 lei

Zgomot la rulare Golf 6

Caut un furnizor
 Ce politician as vrea sa vad in p...

Rutare in SW2014 si setari ptr Dr...

Intrebare Router wi-fi

Galaxy S5 Tine EXTREM de putin in...
 Share Play - Playstation 4

Alimentare hartie HP F2480

Speed Taxi.

Toshiba Satellite P50-B-10V
 Problema Android

Activare Windows 8.1 full version

Ce Versiune Windows pt calcu nou ...

Win 8.1 = temperatura mai mare? (...
 

Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

Capre de carne

  • Please log in to reply
19 replies to this topic

#1
claudia7

claudia7

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 30.05.2010
  • ID membru: 594,726

salutare la toata lumea si toata admiratia
imi doresc si eu o ferma de capre,insa aici am
vazut ca se discuta mai mult pe tema caprelor
de lapte.Pe mine ma intereseaza caprele de carne.
Nu am experienta in domeniu,nu stiu prea multe ,
pe aceasta tema,dar din cate am citit ,pe net,rasa
boier ar fi cea mai buna.
Ma poate ajuta cineva cu sfaturi
si cat costa o capra din aceasta rasa si unde gasesc sa
cumpar(sunt din arges)Exista piata de desfacere in tara
sau ar fi indicat
sa cumpar cu contract de preluare a iezilor?
daca stie cineva cum functioneaza aceste contracte
Va rog ,cine ma poate ajuta,multumesc anticipat

#2
katilinus

katilinus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 582
  • Înscris: 25.07.2006
  • ID membru: 87,984
din cate stiu, contractele astea sunt teapa...
rasa se numeste boer, nu boier.
pretul in tara parca era intre 3-500E-bucata

#3
ticatac

ticatac

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 11.12.2009
  • ID membru: 538,704
salut claudia7,

eu cred ca pt. inceput ar fi suficient sa-ti cumperi doar tap Boer
nu se merita sa dai atatia bani aiurea .....decat daca vrei sa cresti rasa pura si sa vinzi uterior animale de reproductie
insa cum deja sunt destui care fac asta,in scurt timp o sa scada pretul care acum este muuult umflat - doar pt.rasa

in momentul in care crescatorii "specializati" o sa aibe prea multe "animale pt. reproductie", o sa fie nevoiti sa renunte la pretul pt.rasa si sa le vanda ca  "animale pt. carne"
atunci da, se merita sa dai bani gramada ......... dar NUMAI pt. un animal cu o mare valoare genetica si cu performante deosebite ,recunoscute

tu hotarasti ce cale alegi,ce vrei sa vinzi - carne sau reproducatori - dar eu cred ca pretul real e undeva la 100-150 e/buc. (vezi in Olt).

Edited by ticatac, 31 May 2010 - 09:53.


#4
claudia7

claudia7

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 30.05.2010
  • ID membru: 594,726

View Postkatilinus, on 31st May 2010, 00:00, said:

din cate stiu, contractele astea sunt teapa...
rasa se numeste boer, nu boier.
pretul in tara parca era intre 3-500E-bucata
Multumesc pt timpul acordat,cum am spus sunt interesata
inca nu stiu prea multe

#5
claudia7

claudia7

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 30.05.2010
  • ID membru: 594,726

View Postticatac, on 31st May 2010, 09:44, said:

salut claudia7,

eu cred ca pt. inceput ar fi suficient sa-ti cumperi doar tap Boer
nu se merita sa dai atatia bani aiurea .....decat daca vrei sa cresti rasa pura si sa vinzi uterior animale de reproductie
insa cum deja sunt destui care fac asta,in scurt timp o sa scada pretul care acum este muuult umflat - doar pt.rasa

in momentul in care crescatorii "specializati" o sa aibe prea multe "animale pt. reproductie", o sa fie nevoiti sa renunte la pretul pt.rasa si sa le vanda ca  "animale pt. carne"
atunci da, se merita sa dai bani gramada ......... dar NUMAI pt. un animal cu o mare valoare genetica si cu performante deosebite ,recunoscute

tu hotarasti ce cale alegi,ce vrei sa vinzi - carne sau reproducatori - dar eu cred ca pretul real e undeva la 100-150 e/buc. (vezi in Olt).
  Multumesc mult ca ati dat atentie si mesajului meu,cum sunt la inceputul drumului,imi folosesc foarte
mult sfaturile dumneavoastra,si pana acum nu am gandit dar aveti dreptate,sa cumpar decat tapul.
Mai ales ca nu dispun de prea multi bani.Eu acum sunt in spania,de ferma se vor ocupa parintii
si fratele meu.Vreau sa fac ceva sa imi asigure existenta mie si familiei mele,atunci cand ma voi intoarce.Cum iubesc animalele si viata la tara ,m-am gandit ca ar fi o afacere potrivita cu ceeace imi
doresc.Am trait o parte a copilariei si tineretii mele in bucuresti,urasc sa treiesc printre betoane.
   Deci voi sta aici(in Spania) pana o vom pune pe picioare.Ei cu munca,eu cu banii,altfel nu ne putem
descurca,desi va spun ca de abia astept sa vin in vara sa vad totul si probabil ca atunci vom achizitiona si animalele,pana atunci ei se ocupa cu stransul fanete si constructia grajdului
Nu vreau animale de reproductie ,vreau sa-mi construiesc o ferma de cresterea caprelor pt. carne,
si va rog, daca imi puteti spune,cum este piata de desfacere a carnii de capra in romania,
exista abatoare ,specilizate?

#6
horia66

horia66

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 8,721
  • Înscris: 23.11.2006
  • ID membru: 111,369

View Postclaudia7, on 31st May 2010, 15:27, said:

...
si va rog, daca imi puteti spune,cum este piata de desfacere a carnii de capra in romania,
exista abatoare ,specilizate?

Exista abatoare specializate pe ovine, care sacrifica si caprine. Din pacate, nu este o piata bine constituita in Romania, pentru carnea de capra, nici macar pentru cea de ovine.

Ai avea doua variante: fie sa ingrasi si sa vinzi - ori la firme care exporta, ori la diferite macelarii arabesti - sau, a doua varianta, sa investesti intr-o mica fabricuta (e mult spus si fabricuta ... sa-i zicem mai degraba carmangerie) in care sa produci cateva sortimente de produse din carne: carnaciori, mititei, pastrama etc.

Eu te-as sfatui s-o iei intr-a doua directie, pentru ca este o ocupatie de viitor si daca produci calitate, nu vei avea destula marfa sa vinzi...

P.S. Ideea de a creste rumegatoare mici specializate pentru carne este o idee excelenta - uita-te un pic si catre ovinele de carne. Se potriveste de minune o ferma mixta....

Edited by horia66, 01 June 2010 - 22:25.


#7
claudia7

claudia7

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 30.05.2010
  • ID membru: 594,726

View Posthoria66, on 1st June 2010, 22:22, said:

Exista abatoare specializate pe ovine, care sacrifica si caprine. Din pacate, nu este o piata bine constituita in Romania, pentru carnea de capra, nici macar pentru cea de ovine.

Ai avea doua variante: fie sa ingrasi si sa vinzi - ori la firme care exporta, ori la diferite macelarii arabesti - sau, a doua varianta, sa investesti intr-o mica fabricuta (e mult spus si fabricuta ... sa-i zicem mai degraba carmangerie) in care sa produci cateva sortimente de produse din carne: carnaciori, mititei, pastrama etc.

Eu te-as sfatui s-o iei intr-a doua directie, pentru ca este o ocupatie de viitor si daca produci calitate, nu vei avea destula marfa sa vinzi...

P.S. Ideea de a creste rumegatoare mici specializate pentru carne este o idee excelenta - uita-te un pic si catre ovinele de carne. Se potriveste de minune o ferma mixta....
   Da,la ferma mixta m-am gandit si eu,ideea cu carmangeria
mi se pare extraordinara,dar cred ca necesita foarte multi bani,
eu acum nu prea dispun.Pt inceput ma limitez.
   Oile le pot creste in acelas loc cu caprele,nu cred ca trebuie,
facut nimic separat si banuiesc ca hrana poate fi aceeas.
   Vreau sa spun ca parintii mei mai au 3 vaci in gospodarie si
2 capre cu iezi,credeti ca ar fi bine sa cumpar decat tapul de rasa?
Pt. vaci m-am gandit ca ies mai bine cu monta artificiala ,tot pt. carne
Daca Dumnezeu vrea sa ne ajute,sa mearga treaba,poate ca
pe viitor am face si banii pt carmangerie,Doamne ajuta!

Edited by claudia7, 01 June 2010 - 22:58.


#8
horia66

horia66

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 8,721
  • Înscris: 23.11.2006
  • ID membru: 111,369
Carmangeria nu costa foarte multi bani. Depinde ce volum de productie prevezi. Dar in productie ai avantajul ca se pot lucra 3 schimburi, deci capacitatea de lucru a utilajelor va fi folosita la maxim.

Bine, acum depinde si ce intelegi tu prin "foarte multi bani".

Referitor la oi + capre: da, pot primi acelasi furaj. Caprele chiar mananca si ce-i mai prost, ceea ce uneori oile refuza.

Parerea mea este ca un tap de rasa merita sa fie cumparat doar la un efectiv de minim 8-10 capre. Altminteri, nu se justifica pretul si intretinerea lui.

La vaci, referitor la monta artificiala pt. metisi de carne: se poate face, doar daca vacile mame sunt destul de largi in bazin si de o constitutie mai mare, pentru ca viteii din rase de carne pacatuiesc printr-o marime un pic cam exagerata la fatare.

Asadar, daca vacile mame sunt slabute si inguste in bazin, mai bine nu.

#9
Alex63fanvw

Alex63fanvw

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 25.05.2010
  • ID membru: 593,359
  • Locație: Mioveni și Cuca Măcăii jud. Argeș

View Posthoria66, on 2nd June 2010, 00:07, said:

Carmangeria nu costa foarte multi bani. Depinde ce volum de productie prevezi. Dar in productie ai avantajul ca se pot lucra 3 schimburi, deci capacitatea de lucru a utilajelor va fi folosita la maxim.


Ce presupune o astfel de carmangerie (costuri, dotari, personal, etc.)?
Poate functiona asa ceva si la un nivel mai redus, in sensul de a avea profit la o productie constanta, dar limitata la o anumita cantitate pentru un produs marca inregistrata?

#10
Akomar

Akomar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,101
  • Înscris: 09.09.2008
  • ID membru: 368,403
  • Locație: UK

View Postclaudia7, on 31st May 2010, 13:27, said:

cum este piata de desfacere a carnii de capra in romania,
exista abatoare ,specilizate?

Intreaba AICI, ei abatorizeaza si capre.

Edited by Akomar, 04 June 2010 - 08:03.


#11
horia66

horia66

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 8,721
  • Înscris: 23.11.2006
  • ID membru: 111,369

View PostAlex63fanvw, on 3rd June 2010, 23:43, said:

Ce presupune o astfel de carmangerie (costuri, dotari, personal, etc.)?
Poate functiona asa ceva si la un nivel mai redus, in sensul de a avea profit la o productie constanta, dar limitata la o anumita cantitate pentru un produs marca inregistrata?

O carmangerie ar presupune (dupa mine...) un spatiu cu urmatoarele incaperi: spatiu primire materie prima (carcasele care vin de la abator) - camera frigorifica materie prima - sala transare - sala preparate - camera frigorifica produse finite - spatiu livrare.

Astea toate ar trebui sa fie in flux, nu neaparat sa traversezi camerele frigorifice, dar sa existe un traseu prestabilit, care sa nu faca "bucle", adica sa nu intre preparatul finit in spatiul materiei prime.

Adiacent ar mai trebui: vestiar, grup sanitar si un mic spatiu de luat masa - pt. macelari, un biroutz mic si un mic depozit de amabalaje (caserole, folie etc.)

Referitor la dotari: mese de inox, chiuvete inox, cutite, polizor, masini de tocat, eventual masina de impachetat caserole. Si macelari.

Referitor la spatii, legislatia nu spune care e dimensiunea minima, poti sa le faci cat de mici vrei ...

Daca te sperie denumirea de camera frigorifica, sa stii ca e mult mai simplu decat suna: e vorba de o camera (ca atare), cu peretii captusiti bine cu polistiren (ca sa nu piarda frigul prin pereti), peste polistiren se vine cu niste placi din material plastic - usor de spalat cu un aparat sub presiune, iar intr-un colt se fixeaza agregatul de frig, cat mai sus, aproape de tavan.

Edited by horia66, 04 June 2010 - 09:38.


#12
gigidinchitila

gigidinchitila

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 138
  • Înscris: 23.04.2007
  • ID membru: 171,313

View Posthoria66, on 4th June 2010, 05:36, said:

O carmangerie ar presupune (dupa mine...) un spatiu cu urmatoarele incaperi: spatiu primire materie prima (carcasele care vin de la abator) - camera frigorifica materie prima - sala transare - sala preparate - camera frigorifica produse finite - spatiu livrare.

Astea toate ar trebui sa fie in flux, nu neaparat sa traversezi camerele frigorifice, dar sa existe un traseu prestabilit, care sa nu faca "bucle", adica sa nu intre preparatul finit in spatiul materiei prime.

Adiacent ar mai trebui: vestiar, grup sanitar si un mic spatiu de luat masa - pt. macelari, un biroutz mic si un mic depozit de amabalaje (caserole, folie etc.)

Referitor la dotari: mese de inox, chiuvete inox, cutite, polizor, masini de tocat, eventual masina de impachetat caserole. Si macelari.

Referitor la spatii, legislatia nu spune care e dimensiunea minima, poti sa le faci cat de mici vrei ...

Daca te sperie denumirea de camera frigorifica, sa stii ca e mult mai simplu decat suna: e vorba de o camera (ca atare), cu peretii captusiti bine cu polistiren (ca sa nu piarda frigul prin pereti), peste polistiren se vine cu niste placi din material plastic - usor de spalat cu un aparat sub presiune, iar intr-un colt se fixeaza agregatul de frig, cat mai sus, aproape de tavan.

Astfel de unitati sunt impartite in 2 tipuri de zone: Zona curata si zona murdara. Zona curata este considerata partea unde se face productie efectiv si se lucreaza direct cu carnea(camere frigorifice, sectie transare, sectie procesare, etc...) iar zona murdara este considerata orice zona unde exista contact direct cu exteriorul(sacrificarea, receptiile si livrarile, etc.). Tot timpul trecerea de la zona murdara la zona curata se face prin niste zone tampon unde se face o urmarire riguroasa a procedurilor sanitare(zone de dezambalare produse, vestiare muncitori...etc) Deci pe langa incaperile descrise de Horiam trebuie sa mai fie prevazute si aceste incaperi tampon.

Avand in vedere ca regulile sunt foarte stricte in acest domeniu, toate suprafetile trebuie sa fie usor de curatat si dezinfectat, toate echipamentele trebuie sa fie profesionale si toata unitatea trebuie sa aiba o temperatura foarte joasa...costurile totale cu o carmangerie se ridica destul de sus. Daca se trece de nivelul de procesare gospodareasca(2-3 carcase pe zi) si se incearca ceva profesional costurile pleaca de la un minim de 50000 de eur pt o asemenea unitate.

#13
horia66

horia66

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 8,721
  • Înscris: 23.11.2006
  • ID membru: 111,369

View Postgigidinchitila, on 7th June 2010, 16:57, said:

...
iar zona murdara este considerata orice zona unde exista contact direct cu exteriorul (sacrificarea, receptiile si livrarile, etc.). ...

Stai un pic, ca eu vorbeam doar de carmangerie, nu si de abator !

La o carmangerie, materia prima sunt carcasele, care vin de la un abator ...

#14
gigidinchitila

gigidinchitila

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 138
  • Înscris: 23.04.2007
  • ID membru: 171,313

View Posthoria66, on 7th June 2010, 19:38, said:

Stai un pic, ca eu vorbeam doar de carmangerie, nu si de abator !

La o carmangerie, materia prima sunt carcasele, care vin de la un abator ...


Asta este un calcul pe care trebuie sa si-l faca el in functie de zona unde are ferma. Daca exista un abator specializat care ii poate presta aceste servicii, e convenabil sa faci doar transare si procesare de produse fresh(mici, tocaturi carnatzi) insa daca cel mai apropiat abator e la 100-150 de km...se schimba datele problemei...

Costurile cu transportul animalelor vii si cu transportul carcaselor inapoi e posibil sa fie prea greu de amortizat.

Avand in vedere ca animalele sunt mici, nu e nevoie de linii de sacrificare prea complicate si ar putea avea in vedere si o sectie de sacrificare.

Din punct de vedere al utilarii, camera de sacrificare ar insemna o investitie minora in raport cu tot proiectul. Mai complicat e cu avizele pentru ea. La toate unitatile de acest gen, se impune o statie de epurare proprie astfel incat apele contaminate sa nu ajunga in circuitul public.

Acum...avand in vedere ca suntem in Romania, se poate intotdeauna o solutie de mijloc...Faci o incapere curata, cu faianta pe pereti si mozaic pe jos, pui 2-3 elevatoare(niste trolii chioare cu care sa suspenzi animalele cu capul in jos pentru a le putea jupui) faci un bazin de decantare unde sa se adune deseurile mari si mergi cu sacrificarea asa pana ai suficienti bani pentru o sectie utilata cala carte.

La oaie si capra e putin mai simplu deoarece carnea nu e extrem de perisabila( de asta e acceptata si de culturile musulmane si mozaice :naughty: ) deci iti permite un proces ceva mai lent si mai putin strict.

Daca ai oameni meseriasi si respect pentru ceea ce faci, nu are ce sa fie rau!

PS: Ca sa iti faci o idee de volum de lucru, un om nu are voie sa faca mai putin de 1 animal pe ora, asta insemand de la intrarea lui behaind pe poarta pana la asezarea lui semicarcasa in camera frigorifica. Deci cu 3 oameni ai undeva la 25 de animale pe zi ceea ce inseamna 1 tona de carcasa(daca animalele sunt de calitate) si mai inseamna vreo 800-1000 de kg de produs finit pe zi(spun tot 1 tona pentru ca la transare scade vreo 20-25% insa la mici si carnati poate creste cu 30-40%  :naughty: )

#15
horia66

horia66

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 8,721
  • Înscris: 23.11.2006
  • ID membru: 111,369

View Postgigidinchitila, on 8th June 2010, 11:16, said:

...
Acum...avand in vedere ca suntem in Romania, se poate intotdeauna o solutie de mijloc....

Toate bune si frumoase - si bine prezentat (lucrezi in, sau ai avut tangenta cu domeniul...), dar intrebarea sensibila este: te autorizeaza fara statie de epurare ?
Nu sa vinzi in UE, macar sa poti vinde legal ... local ?

#16
gigidinchitila

gigidinchitila

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 138
  • Înscris: 23.04.2007
  • ID membru: 171,313

View Posthoria66, on 8th June 2010, 13:48, said:

Toate bune si frumoase - si bine prezentat (lucrezi in, sau ai avut tangenta cu domeniul...), dar intrebarea sensibila este: te autorizeaza fara statie de epurare ?
Nu sa vinzi in UE, macar sa poti vinde legal ... local ?

Nu am trecut prin asta asa ca pot sa fac doar supozitii...

Cunosc cativa oameni care lucreaza la nivel semiprofesional(taie cateva animale pe zi) si nu au nici urma de statie de epurare insa vand legal in piata...

Daca unitatea va fi una de mici dimensiuni (pana in 10 animale pe zi) poate sa spuna ca face produse traditionale, utilajele pot sa fie si ele semiprofesionale(de genul celor care se vand in Metro) si cu cateva mii de eur(maxim 10) si-ar utila mica sectie cu tot cu sacrificare.

Piata carnii din Romania este extrem de ciudata si de versatila in acelasi timp...pe de o parte exista o legislatie foarte stricta si destul de riguros urmarita iar pe de alta parte multi dintre marii producatori din Romania lucreaza cu carne taiata in conditii total improprii(de exemplu cai taiati prin curte sau pe camp fara nici un act de provenienta).

Recomandarea mea e sa citeasca legislatia in domeniu...si sa o respecte  in limitele bunului simt  :notangel:  oricum controalele la noi in tara vin sa dea amenzi...chiar daca nu ai nimik...tot iti gasesc ei ceva! Daca face camerele curate, usor de igienizat, foloseste Inox peste tot unde se poate, lucreaza curat, foloseste un sifon si un bazin de decantare dupa...cred ca poate functiona linistit o bucata de timp!

#17
Berbecutul

Berbecutul

    Junior

  • Grup: Moderators
  • Posts: 269
  • Înscris: 11.05.2010
  • ID membru: 589,155
  • Locație: Timis
Dragilor,

Ma iertati ca ma amestec si eu in discutie, dar am impresia ca lucrurile sunt prezentate destul de simplist inducand astfel ideea ca este destul de usor sa iti construiesti un abator sau o carmangerie. Incercati numai sa va interesati la DSVSA-ul cel mai apropiat si veti vedea cate conditii va trebui sa indeplineasca. Nu stiu daca aceasta a fost intentia celor de la UE care au facut regulamentul dar interpretarea este a celor de la noi, care sunt mai catolici decat papa  :naughty: . Cunosc cateva situatii in care laptarii, carmangerii, abatoare de mici dimensiuni, si chiar o moara mica s-au inchis pentru ca nu si-au putut permite investitiile necesare pentru a se conforma noilor cerinte. Ma indoiesc ca situatia ar fi mai usoara pentru cele care vor sa se infiinteze acum. Nu zic ca ar fi imposibil de realizat dar trebuie sa stai foarte bine cu nervii, cu timpul liber pentru a umbla dupa o gramada de aprobari si, mai ales, cu banii pentru ca toate dotarile sunt scumpe.

E adevarat ca lucrurile pot fi facute si foarte simplu, dar nu la noi. Am vizitat in Elvetia o ferma de aprox. 300 oi de carne si am ramas blocat cand am vazut cum si-a rezolvat omul problema desfacerii. La capatul grajdului unde isi tinea oile avea (sub acelasi acoperis) amenajat un mic abator, alcatuit din 3 incaperi: sala de taiere-jupuire, sala de transare-ambalare si camera frigorifica. Peretii erau toti acoperiti cu faianta dar cu rosturi intre placi (!!!!!????), chestie total interzisa la noi. Abatorul era la o distanta mai mica de 10 metri de casa in care locuia fermierul, nu avea niciun gard de imprejmuire, nu avea niciun filtru rutier, niciun filtru sanitar  :coolspeak:  L-am intrebat unde are WC-ul iar raspunsul lui a fost cat se poate de firesc: in casa!  :thumbup:  Cand l-am intrebat cum de i se permite sa functioneze in conditiile in care nu indeplineste atatea dintre asa-zisele cerinte UE, mi-a raspuns ca inainte legislatia elvetiana era mai restrictiva dar dupa ce Elvetia a adoptat legislatia UE lucrurile s-au simplificat. Singura restrictie era ca nu avea voie sa sacrifice in abatorul sau decat animalele care proveneau din propria ferma. Ceea ce era O.K. Un fermier din Germania care era de fata la discutie mi-a replicat ca o concluzie ca statul sprijina fermierul ca acesta sa isi valorifice productia dupa cum considera el ca este mai bine   :coolspeak: Va las sa comparati singuri situatia de la altii cu cea de la noi si mai apoi sa impartasiti si altora concluziile  :naughty: .

Cu privire la intrebarea Claudiei, parerea mea este ca inainte de a investi chiar si un singur Euro in aceasta afacere sa te documentezi temeinic cu privire la absolut toate aspectele, incepand cu piata de desfacere si terminand cu tehnologia cresterii caprelor (cu tot ceea ce presupune aceasta: adapost, baza fuajera, metode de intretinere si, bineinteles, costuri). Zic sa incepi cu finalul (desfacerea) pentru ca daca nu ai piata de desfacere asigurata restul nu mai conteaza. Am subliniat "desfacere asigurata" pentru ca aceasta presupune sa ai precontracte deja semnate cu viitorii clienti. Sa nu iti faci nici un plan de afaceri bazandu-te doar pe faptul ca ai auzit sau ca stii ca un anumit produs se vinde cu atat sau cu atat. Pe tine ar trebui sa te intereseze nu cu cat se vinde un anumit produs pe piata ci daca si cu cat ti-l cumpara tie[b]
clientii.

Eu cam atat am avut de spus. Deocamdata! :naughty:

Sa auzim numai de bine!

Felician Negrut

#18
ticatac

ticatac

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 11.12.2009
  • ID membru: 538,704
bine a-ti venit d-le Felician,

cu inca un veterinar e forumul mai puternic ,iar asta e mai bine pt.noi incepatorii...mai ales ca sunteti si crescator
cred ca claudia7 vroia ceva mai simplu,un fel de ferma de semisubzistenta din care sa poata trai.......fara precontracte si alte batai de cap
dar e bine de stiut ce ne asteapta......daca vrem sa fim autorizati,adica - pt. unii dintre noi - imposibilul

Reclamă

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users