Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Muzica trance

Soluție incalzire apartament...

Culori fire la boxele de jogger

Autorizatie Birou Acte Auto
 Parbriz defect

Ajutor cercetare lucrare de diser...

M-am culcat cu un tip și apo...

Facultate din Bucuresti posibil o...
 Eroare steering

Recomandare service pentru repara...

Premier Energy se listeaza la bursa

Unde recomandati un CT cu Casa de...
 Adaptare masina pentru o persoana...

Bios laptop Myria MY8315

Folie display laptop in Bucuresti?

Incalzire cu Boiler cu PDC + IPAT...
 

Acumulatoare de caldura, rezervoare acumulare, Puffer

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
6261 replies to this topic

#2665
gi0

gi0

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,971
  • Înscris: 04.12.2009
Foarte bine,faceti toate verificarile necesare si posibile.Cand faceti aceste teste,mai incercati ceva.Sau probabil ati incercat deja.Dupa ce ati eliminat posibilele defectiuni,inchideti o parte din radiatoare si observati daca  temperatura creste sau nu,dupa care le deschideti treptat,pe rand.Atunci va ve-ti da seama sigur daca ati dimensionat bine centrala.
Chiar si asa, daca centrala ar fi subdimensionata,tot ar trebui sa ridice temperatura,chiar si pentru o scurta perioada de timp,sau ar trebui sa functioneze foarte bine cu un radiator ,doua mai putin.Sunt sigur ca o sa rezolvati rapid problema.In cazanul meu,se ridica temperatura si dupa ce porneste pompa pe puffer ,chiar daca acesta,pufferul,este rece.Nu vad de ce cazanul d-voastra nu ar merge foarte ok.
Numai binePosted Image
Cu stima.

#2666
gi0

gi0

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,971
  • Înscris: 04.12.2009
Buna seara.
Revin cu cateva comentarii ce au ca referinta pufferul.
Am in instalatie un puffer combinat 1000/200 litri cu doua serpentine.Am facut aceasta alegere din cauza spatiului redus in camera centralei.
Citind comentariile din urma,din mica mea experienta pot afirma ca si eu voi face o modificare in instalatie,astfel incat sa fie prioritara incalzirea casei,si apoi pufferul.
Dar atentie,doar pentru doua trei zile.De ce asa?Cineva se intreba ce rost mai are puferrul in cazul asta...
Pai are,dar dupa  trei  patru zile in care caldura va merge direct in radiatoare.
Sa zicem ca vin acasa ,afara iarna,temperaturi negative si in casa 10 *C.Pentru a incalzi casa am nevoie de cateva zile.Aerul se incalzeste repede dar peretii...
Deci fac focul si dau  drumul la caldura direct in casa,folosind o ardere prelungita in cazan.Fac acest lucru cat timp este necesar pana cand cerinta de caldura a casei devine ”normala”,daca ma pot exprima asa.In momentul in care totul  intra in normal,termovalvula cu trei cai va trimite caldura spre puffer care va incepe sa isi arate rostul in instalatie.
Exemplu real.
Vin acasa ,afara iarna,temperaturi negative si in casa 10 *C.Fac foc puternic si incalzesc pufferul.Dau drumul la caldura in casa si racesc pufferul destul de repede.Repet operatia si acelasi rezultat,nu reusesc sa incalzesc in casa cu apa din puffer deoarece acesta are nevoie de timp sa se incalzeasca iar.Vorbesc de instalatia mea cu puffer combinat.Abia dupa ce casa nu mai cere foarte multa caldura,folosesc pufferul si incep sa am autonomie destul de mare.
Ca sa se inteleaga bine,asta se intampla numai daca nu am facut focul cand trebuia si nu am incalzit casa treptat,odata cu venirea iernii,si doar cateva zile.
Acest comentariu l-am facut doar pentru faptul ca un forumist spunea ca are mult de asteptat pana cand se incalzeste pufferul.Ii dau dreptate in acest caz.
Pentru toti cititorii care doresc un puffer in instalatie;pufferul simplu este mai bun decat cel combinat.Iarna,cand folosesc apa calda la dus ,pufferul se raceste mai repede si este nevoie de un consum mai mare de lemne.Daca spatiul permite,puffer si boiler separate.
Am insa un avantaj vara.Am panou solar cu 30 tuburi vidate,care tuburi ar trebui reduse ca numar in cazul in care ar exista in instalatie doar un boiler,fie el si de 200 litri.Altfel,supapa de siguranta ar duce la pierderea agentului de incalzit.In cazul meu,panoul incalzeste 1000 litri de apa deoarece ambele serpentine sunt conectate la el.
La puffer mai este conectata si o centrala electrica,care ma ajuta in cazul in care plec cateva zile de acasa.Cand ma intorc,gasesc casa calda,dar si bugetul redus in portofel.
Mai subliniez faptul ca daca ar fi fost pufferul  mai mare,as fi facut focul de doua ori pe zi doar in conditii de iarna mai aspra.
Domnii profesionisti care ne ajuta tot timpul pe forum,mereu fac afirmatia ca instalatia trebuie calculata cat mai bine si se vor vedea rezultatele pozitive in fiecare iarna.
Numai bine tuturor.Posted Image

#2667
robylup

robylup

    ala cu bateriile

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,483
  • Înscris: 27.11.2009
Domnilor, bine v.am gasit!
Am si eu o intrebare, cunoasteti, stiti, un instalator sau o firma competenta de instalatii in Iasi care sa se priceapa la instalatiile cu puffer inclus?
Am povestit si anul trecut cand am facut montajul problema mea si din primavara nu gasesc pe cineva competent. Mari ingineri, firme cu pretentii si cand le spun de puffer, parca vb de echipament aerospatial. Altii zic ca e boiler domle, altii pur si simplu zic ca ii depaseste.
Problema nu e grava, dar sacaitoare, cei care au montat pufferul, au pus termostat cu imersie pe puffer spre pompa. Problema e ca acel termostat nu inchide pompa, sa zicem daca il reglez la 40 de grade.
El e folosit acum ca un intrerupator pt pompa. Il tin la maxim cand apa e fierbinte si daca apa se raceste si eu sunt treaz, trebuie sa il dau la mic pt a se incalzii din nou apa. Daca nu il inchid eu, pompa merge incontinuu, deci tehnic nu lucreaza ca termostat.
De asta intreb, eu sunt afon cu intalatiile, lucrez in domeniul tehnic, dar aici cat m.am documentat nu m.am incumetat sa fac singur.
Domnul Florin mi.a dat cateva sfaturi dar nu am cine sa mi le puna in practica.
Deci daca cunoasteti un meserias bun in Iasi, v.as ramane recunoascator daca m.ati indruma catre dumnealui. Multumesc si caldura multa la iarna!

Edited by robylup, 28 September 2014 - 08:49.


#2668
eugolan

eugolan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 163
  • Înscris: 12.12.2011
buna ziua domnule si anul trecut ti sa mai spus termostatul e legat gresit el in interior pe capac are schema de montaj pe puctele 1 2 si 3 ex daca sunt legate firele pe 1 si 3 iti lucreaza exact ca in descrierea dumneavoastra deci trebuie schimbat pe punctele 1 si 2 si iti va lucra normal mare igierie nu e e vorba de mutat un fir de pe o punte pe alta sa auzim de bine si scuzati gramatica si lipsa semelor ortografice asa sunt eu mai agramat

#2669
robylup

robylup

    ala cu bateriile

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,483
  • Înscris: 27.11.2009
Asa e, mi sa mai spus, dar as vrea si opinia unui meserias la fata locului in completarea instalatiei si despre corectitudinea ei. Sunt multe lucruri care le pot face singur in viata asta, dar prefer sa chem profesionistii, ca sa castigam toti o paine cinstit.
Multumesc pt rasp si ati scris foarte corect fata de multi utilizatori ai forumurilor, care au si pretentia de scoliti.

Edited by robylup, 28 September 2014 - 12:36.


#2670
trompy400

trompy400

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 132
  • Înscris: 05.12.2005

 Victorine, on 16 august 2014 - 10:13, said:

Buna ziua. Se da urmatoarea problema: am o instalatie de incalzire cu circuit deschis compusa dintr-un cazan Viadrus U22 de 20kW (4 elementi) cu circuit de bypass controlat de un termoventil ESBE de 65°C si o pompa Grundfoss UPB 25-50 instalate pe retur in imediata apropiere a cazanului.
Intrebarea mea de nespecialist este care este pozitia robinetului de pe by pass? pentru ca din experienta proprie daca este robinetul foarte deschis,  mult din debitul de pe tur se intoarce in retur prin by pass si nu mai ajunge in calorifere. Asta ar duce intradevar la o temperatura mai mare in centrala decat in circuite.

Edited by trompy400, 28 September 2014 - 23:22.


#2671
trompy400

trompy400

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 132
  • Înscris: 05.12.2005
Buna seara. Am si eu o instalatie de incalzire prin pardoseala conectata la o centrala pe lemne care momentan functioneaza fara puffer, dar anul asta vreau sa adaug si pufferul in instalatie. Problema mea este ca eu si familia mea nu suntem toata ziua acasa si facem focul numai seara cand ajungem acasa. Prin urmare as vrea sa prioritizez cumva consumatorii setand centrala sa imi bage intai caldura in casa dupa care surplusul in puffer, surplus pe care sa il folosesc dupa racirea centralei la incalzirea casei. Deci in principiu nu prea sunt de acord cu schema aceea care leaga intai pufferul in instalatie si din puffer consumatorii deoarece ma tem sa nu stau cateva ore in frig cand ajung acasa sa incalzesc intai pufferul dupa care sa bage caldura in casa. As vrea sa leg pufferul in retea ca si pe un consumator obisnuit si sa comand centrala sa bage intai caldura in casa si boiler si dupa care sa incalzeasca pufferul. Apoi dupa ce centrala nu va mai avea lemne as vrea sa izolez circuitul dintre centrala si puffer in asa fel incat apa sa nu mai circule si prin centrala ci doar intre puffer si consumatori. In principiu m-am gandit ca pufferul sa il leg in instalatie si sa il izolez printr-o vana cu 2 cai comandata de un termostat. Iar ca sa izolez centrala as vrea sa pun o vana cu 2 cai pe turul care iese din centrala inaintea pufferului care se izoleze centrala cand apa scade sub 50 de grade. Cred ca cel mai bine incerc sa fac o schema si sa o supun discutiei.  Casa este noua izolata foarte bine.

Edited by trompy400, 28 September 2014 - 23:26.


#2672
gmartau

gmartau

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 639
  • Înscris: 30.04.2008

 trompy400, on 28 septembrie 2014 - 23:21, said:

...ma tem sa nu stau cateva ore in frig cand ajung acasa sa incalzesc intai pufferul dupa care sa bage caldura in casa

Nu stiu de unde este teama asta de pufer pe acest forum. In cazul meu intarzierea este de vreo 15 minute de cand cazanul incepe sa incarce puferul si momentul in care pompa porneste pentru a incalzi casa. Si asta pentru ca puterea cazanului nu este inca la nominal, din cauza pornirii de la rece. Bineinteles, cazanul incepe sa incarce puferul dupa ce temperatura lui ajunge la 60 de grade sau la cat e minimul pentru el, dar acest timp nu depinde de pufer. De asemenea, cazanul o sa aiba excedent de putere garantat, care o sa ramana in pufer si binenteles ca o sa functioneze la randament maxim nefiind fortat sa arda mocnit.

Ca detaliu, incarcarea puferului se face pe sus, iar tot de sus, la acelasi nivel, nu partea opusa dar lateral (nu cred ca conteaza) este turul care alimenteaza vana de amestec motorizata pentru IPAT cu pompa care duce apa de 40-45 de grade la cele doua GPA-uri. Pompa care trage apa calda din pufer porneste doar cand senzorul de temperatura la acelasi nivel de sus (de care am mai scris) ajunge la 60 de grade si o opreste cand temperatura din pufer la acelasi senzor scade la 35 (am setat la termostat histerezis de 25 de grade).
Nu stiu cum e legat boilerul de apa calda la dvs. dar avand in vedere excedentul de putere discutat mai sus se poate incarca si acesta cu apa calda.

Parerea mea e sa nu te complici, schema standard simpla functioneaza perfect chiar si cand puferul are 20 de grade.

#2673
ggelu

ggelu

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,317
  • Înscris: 21.01.2009
Scheme cu ocolirea pufferului s-au toooot discutat pe aici . Cativa colegi mai cu experianta au tot explicat ca nu e sanatos , ca daca tot iti iei un puffer e bine sa il folosesti pentru ce e facut samd. Dar periodic apar  idei de genul " ocolit puffer "  si scheme complicate pentru a face asta + omoratul cazanului pentru ca il face sa mearga la putere redusa ca si cum n-ar avea puffer.  OK, fiecare e liber sa incerce dar parca e pacat sa te lovesti pragul de sus daca esti prevenit .
Interesant este ca de la cei care au avut ambitia sa realizeze o schema cu ocolirea pufferului nu avem nici o reactie.

#2674
richi_e

richi_e

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,949
  • Înscris: 02.02.2007
In perioada asta de trecere la toamna, eu fac focul la 2 zile, cu puffer de 1000l. In zona mea, temperature dimineata e intre 5-10C!

@trompy: de ce sa nu faci un foc zdravan dimineata, cand pleci la servici, ca sa ai pufferul cald cand ajungi acasa? cu un termostat bun, ai si temperatura dorita cand ajungi acasa....

#2675
nik1965

nik1965

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 869
  • Înscris: 27.12.2006
Daca in max 10-15 minute din momentul in care cazanul a inceput sa livreze caldura (a ajuns la temperatura de peste 60 de grade) nu pleaca caldura in casa pufferul nu este corect legat in circuit sau ceva este gresit in instalatie (de exemplu pompa de calorifere este cu mult mai puternica decit pompa de pe cazan)!

#2676
dredis2009

dredis2009

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 59
  • Înscris: 10.03.2013

 trompy400, on 28 septembrie 2014 - 23:21, said:

Buna seara. Am si eu o instalatie de incalzire prin pardoseala conectata la o centrala pe lemne care momentan functioneaza fara puffer, dar anul asta vreau sa adaug si pufferul in instalatie. Problema mea este ca eu si familia mea nu suntem toata ziua acasa si facem focul numai seara cand ajungem acasa. Prin urmare as vrea sa prioritizez cumva consumatorii setand centrala sa imi bage intai caldura in casa dupa care surplusul in puffer, surplus pe care sa il folosesc dupa racirea centralei la incalzirea casei. Deci in principiu nu prea sunt de acord cu schema aceea care leaga intai pufferul in instalatie si din puffer consumatorii deoarece ma tem sa nu stau cateva ore in frig cand ajung acasa sa incalzesc intai pufferul dupa care sa bage caldura in casa. As vrea sa leg pufferul in retea ca si pe un consumator obisnuit si sa comand centrala sa bage intai caldura in casa si boiler si dupa care sa incalzeasca pufferul. Apoi dupa ce centrala nu va mai avea lemne as vrea sa izolez circuitul dintre centrala si puffer in asa fel incat apa sa nu mai circule si prin centrala ci doar intre puffer si consumatori. In principiu m-am gandit ca pufferul sa il leg in instalatie si sa il izolez printr-o vana cu 2 cai comandata de un termostat. Iar ca sa izolez centrala as vrea sa pun o vana cu 2 cai pe turul care iese din centrala inaintea pufferului care se izoleze centrala cand apa scade sub 50 de grade. Cred ca cel mai bine incerc sa fac o schema si sa o supun discutiei.  Casa este noua izolata foarte bine.


De 2,3 saptamini am modificat instalatia cu puffer, cit mai simplu cu atit mai bine , fara multe vane si termostate. Nu se asteapta sa se incalzeasca casa daca ai puffer legat asa cum zice Florin, faci foc, tot ce produce centrala merge in casa, cind casa e calda si nu mai ai consum merge in puffer. Ideea este ca turul de la centrala sa fie legat la puffer la acelasi nivel sau putin mai jos cu turul care merge catre consumatori. Si eu am IP, merg cu 35 grade, cam 6-8 h pe zi in aceasta perioada iar in calorifere tot asa 35- max 40 grade, puffer de 1500l, cazan 40kw, casa 200mp, ACM 300, foc o data la 3 zile la 10 grade afara noaptea si 18 ziua.

#2677
SYL

SYL

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,311
  • Înscris: 01.06.2006
@dredis2009  presupun ca boilerul il incalzesti si electric, ca nu cred ca te tine apa calda 3 zile...

#2678
gabri_c

gabri_c

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 13.01.2013
buna ziua, a, si eu o nelamurire privind pufferele. am gasit pe net o firma in tg mures care produce puffere din polietilena cu serpentina (apa din centrala incalzeste apa din puffer printr-o serpentina de inox luna de 25 metri). apa care pleaca pe circuitul de calorifere tot pe acea serpentina circule. oare sunt bune aceste puffere. aici http://puffereieftine.webs.com/ sunt mai multe detalii despre acest tip de puffere. as dori cateva pareri daca se merita sa cumpar acest tip de puffer.
multumesc.

#2679
richi_e

richi_e

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,949
  • Înscris: 02.02.2007
@gabri_c:
1. nu se specifica daca are izolatie.
2. inaltimea de 150cm nu permite o stratificare buna.
3. ,, Vasul de expansiune este mult mai mic pentru că în acest sistem se dilată numai apa din țeavă. La pufferele din tablă de oțel se dilată și apa din rezervor." se pare ca au si alta fizica... apa din puffer nu se dilata, decat daca ramane rece Posted Image
probabil se doreste o separare a circuitelor, cu vas deschis pe circuitul puffer- calorifere...
4. serpentina respectiva are putere suficienta sa raceasca 60l apa la 80C(cat are centrala mea) in timpul cat circula prin ea?

#2680
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Referitor la pct. 3 - din poze, pufferul pare ca este un vas deschis, la presiune atmosferica, de aceea nu este o problema dilatarea apei care inmagazineaza energie. Isi mareste volumul si probabil trebuie lasat spatiu sa se ridice nivelul in puffer, dar nu face presiune nicaieri.

Iar circuitul de incalzire (cazan - serpentina - calorifere) poate sa fie deschis sau inchis, nu are importanta.

Serpentina (25 m de 1") are suprafata de vreo 2.65 mp.

Edited by kolfleading, 02 October 2014 - 20:23.


#2681
Gabi_cv

Gabi_cv

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 24.11.2013
Salut! Detin un cazan pe lemne si un puffer sunsystem ksk2 800/200 cu doua serpentine si tanc de acm. As vrea sa fac ceva modificari in instalatia hidraulica intrucat intentionez sa achizitionez si cateva panouri solare. As vrea sa leg:
-centrala in puffer direct fara serpentina (centrala fiind cam maricica atmosferica 90kw) turul in partea de sus si returul in partea de jos;
-la serpentina de jos leg evident panourile solare;
-la serpentina de sus as lega instalatia de incalzire. Mentionez ca instalatia este ppr si am vana de amestec controlata de un controler. Anul trecut am incalzit cu temperatura in calorifere de 45 grade.
As vrea pareri si sugestii inainte de a ma apuca se treaba !

#2682
silenced

silenced

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,295
  • Înscris: 30.11.2008
Bine v-am gasit

Am si eu o problema de rezolvat la servici si ma intrebam daca ma puteti ajuta

Deci, pe scurt,

Am apa calda menajera produsa de un schimbator in placi, abur-apa, boiler de 2000l fara serpentina.
ca in schema de mai jos.

La debite-consumuri mari de apa menajera, boilerul e prea mic si apa nu are timp sa fie incalzita de schimbator, pe tur retur schimbator apa ajunge la 90 de ex ventilul de abur se inchide, dar apa din boiler e sub 60 de grade...

Nu are timp sa se amestece in boiler apa calda cu apa rece, sau apa calda din schimbator e prea putin circulata in comparatie cu debitul de apa rece prin boiler.

Ar fi nevoie de un boiler mai mare sau un debit pe recirculare in schimbator mai mare, ambele f costisitoare...
M-am gandit ca in loc de un boiler mai mare sa cuplez 2 boilere in serie sa simuleze un boiler mai mare..

Problema mea este ca nu stiu daca vor functiona in serie ca in schema de mai jos,
sau va trebui sa le pun in paralel ce va insemna alte costuri in plus ptr vase tampon de amestec si alte complicatii... scumpe...
Dubii am la traseul pe recirculare intre vasul 2 si vasul 1 adica daca imi va urca apa din 2 in 1....pe recirculare. Mentionez ca boilere sunt fara serpentina, este doar un vas de acumulare cu 4 nivele de conexiune, jos de tot apa rece, sus de tot iesire apa calda, si la relative la mijloc recircularea pe incalzire apa...

Ce parere aveti?
Attached File  apa calda.png   19.46K   40 downloads
Attached File  dual2pic1.jpg   106.6K   39 downloads
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/DJyLHh4PA1g?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Multumesc frumos

Edited by ciobanuvali, 11 October 2014 - 08:21.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate