Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...
 Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?
 A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...
 

Cu diacritice si charset=iso-8859-2, cum se face indexarea?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
95 replies to this topic

#55
xnoise

xnoise

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,310
  • Înscris: 08.02.2007
nu... sunt doar realist. nu am cautat niciodata cu diacritice, in schimb am avut diverse probleme cu cei ca tine care scriau cu diacritice si din cauza encoding-type-ului bazei de date chestiile astea se transformau in niste simboluri absolut ilizibile.

Vrei sa iti explic ca japonezii, chinezii, rusii au tastaturi diferite de ale noastre? vrei sa iti explic ca si arabii au? vrei sa iti eplic ca e ok sa scrii in limba ta, dar nu neaparat cu diacritice? chinezii nu cred ca au asa ceva. japonezii, arabii si rusii la fel. ei doar scriu in limba lor. la fel ca si cei care scriu in romana fara diacritice. atata timp cat intelegi ce scriu e romana. sau cel putin eu asa indraznesc sa cred. si cu si fara diacritice. Cat despre maparile speciale: be serious. e prea multa munca sa mai scriu si cu diacritice.  nu stau sa ma dau peste cap cand am orice altceva de facut. In afara de asta windows vista e penibil, si asta din cauza problemelor de compatibilitate cu o gramada de "stuff for xp". Nu imi da te rog frumos ca exemplu vista.

sunt de ceva timp in industria asta, si inca nu am intalnit un client care sa vrea diacritice. Nu ma intelege gresit, nu vreau sa zic ca ceea ce propui tu e complet gresit. Ceea ce vreau eu sa zic este ca e inutil si pierdere de timp sa folosesti diacritice in momentul in care nu ai destul timp pt a actualiza un content, etc. Ce faci la o specificatie de 600 de pagini pe care o traduci din engleza in romana? scrii totul cu diacritice? Eu iti garantez ca e diferenta mare de timp intre o traducere cu si fara diacritice, si nu e in favoarea celor cu diacritice.

Si revin si spun ca nu... nu sunt semne de profesionalism. Profesionalismul am mai spus mai sus in ce se vede. Dar evident, poate intelegem fiecare altceva prin profesionalism. Cat despre partea cu hartia virtuala: nu zice nimeni cum si ce trebuie sa scrii. That's the beauty of it. Si site-urile aratata de tine poate au diacritice, dar sunt sub orice critica in ceea ce priveste codul (mare parte din ele), implementaril de JS, etc etc etc. Ar fi exemple pe care totusi eu nu le-as da. Tu vezi profesionalismul numai prin prisma diacriticelor. Eu vad prin prisma tuturor componentelor. Iar unele sunt ceva mai importante ca diacriticele.

Edited by xnoise, 18 January 2008 - 01:24.


#56
muntealb

muntealb

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 133
  • Înscris: 02.08.2003
Xnoise, odată cu generalizarea folosirii codării Unicode vor dispare problemele legate de diversele standarde. Japonezii, chinezii, rușii și alții au tastaturi diferite dar și ei comută între limba lor și cea engleză atunci cînd fac programare. Ca să nu mai vorbesc de programatorii europeni care fac același lucru și scriu cu diacritice în limbile lor. Respingerea diacriticelor este prezentă doar la români, deci se pare că aici este o problemă, nu la toți ceilalți care le acceptă.

Sigur că se poate înțelege ce scrie cineva fără diacritice, însă este un efort în plus din partea cititorului. Pe de altă parte este ceva amatoristic din partea celui care a scris. Să zicem că la tine Xnoise, vine cineva care te întreabă dacă e bun codul pe care îl folosește la un sit. Situl merge, dar greu, ca urmare tu îi spui autorului că a scris codul într-un mod neprofesionist. Așa e și cu diacriticele, merge să citești un text fără ele, dar este ceva neprofesionist (plus că e incorect și mai greu de citit).

Nu ai întîlnit nici un client care să vrea sit cu diacritice, însă asta nu înseamnă că nu vei întîlni de-acum încolo, pe măsură ce tot mai multe situri importante trec la texte cu diacritice și din ce în ce mai mulți români vor scrie cu ele. Ziceam de Vista pentru că acest SO este primul de la MS care face lucrurile cum trebuie în ce privește diacriticele, fără să mai fie nevoie să instalezi chestii suplimentare.

Sigur că la orice traducere trebuie să scrii cu diacritice, cum altfel ? Dacă ești obișnuit nu îți ia mai mult timp să scrii cu ele decît fără. Va fi nevoie de o perioadă de adaptare, eu însumi am trecut prin așa ceva. La început scriam de zece ori mai repede fără diacritice, acum scriu mai repede cu diacritice. Este vorba de niște automatisme de tastare, trebuie uitate cele vechi (folosite la scrisul fără diacritice) și deprinse cele noi, adecvate pentru scrisul cu diacritice. Însă diacriticele pot fi adăugate automat pe un text scris fără diacritice cu ajutorul softului gratuit AutoCorect . Acesta are niște dicționare încorporate și adaugă singur diacriticele în cîteva secunde sau minute. Deci se pot adăuga foarte ușor diacritice la orice text care nu le conține.

Profesionalismul în conceperea unui sit ține de mai multe lucruri, fiecare avînd rolul său. Din punctul meu de vedere conținutul e cel mai important. Asta se vede pe situl meu care este construit extrem de simplist (cu tabele), nu are o temă grafică deosebită și nici nu are diacritice (toate materialele au fost scrise înainte de a mă obișnui cu diacriticele). Însă are mult conținut, util zic eu pentru începători. Iar în ce privește diacriticele mi-aș dori să am timp să le introduc cu AutoCorect cît mai repede posibil. Tocmai pentru că este un sit de conținut le socotesc mai importante decît aspectul grafic.

Edited by muntealb, 18 January 2008 - 20:15.


#57
xnoise

xnoise

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,310
  • Înscris: 08.02.2007
tot nu m-am prins de ce eu pana acum nu am simtit niciodata nevoia sa caut cu diacritice (de fapt daca stau sa ma gandesc mai mult eu nici nu prea caut in romana, dar cat caut nu o fac cu diacritice). Mi se par inutile... am participat la discutii de genul asta inclusiv cu Pruteanu, alt cavaler al frumoasei noastre limbi.

#58
miromulus

miromulus

    c'mon inner peace...!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,613
  • Înscris: 25.01.2006
@muntealb, eu zis sa te muti pe dezbateri. Forumul acesta e pentru SEO. Iar eu, ca un om responsabil ce mai face cate ceva prin domeniu, nu imi pot sfatui clientul sa mearga impotriva curentului doar ca sa faca ceea ce e "corect" (daca nu incalc legi sau regulamente).

Repet: atat timp cat internautul roman NU va folosi diacriticele, noi le vom oferi ce vor. Nu uita ca discutam de un business si nu ne jucam cu banii clientilor.

#59
webc

webc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 223
  • Înscris: 09.08.2007

View Postciuly, on Jan 17 2008, 12:56, said:

...
Frumoasa argumentatie, interesante calcule...

Chiar ma fac sa-mi schimb parerea despre moderatori...  :lol: -JOKE :OK:  
(De fapt, nici nu pot sa am vreo parere pentru ca, sincer, nu cunosc niciunul...)


View Postmiromulus, on Jan 18 2008, 21:58, said:

@muntealb, eu zis sa te muti pe dezbateri. ...
@miromulus, poti sa spui orice, poti sa ai oricata dreptate in felul tau, dar, tipul este sincer, ...de admirat.

Nu are nici-un interes (-nu se da nici "expert" SEO, nici developer...), isi pierde un timp (-poate pentru el pretios...) fara nici-o miza, fara nici-un castig, si se expune la o hartuiala si la un disconfort de care, probabil, nu are nici-o nevoie... Dar, nimeni nu cred ca ma poate contrazice ca @muntealb "lupta" cu o tenacitate impresionanta pentru o cauza ...dreapta. Si c

Edited by webc, 19 January 2008 - 00:27.


#60
miromulus

miromulus

    c'mon inner peace...!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,613
  • Înscris: 25.01.2006
Singura problema e ca aceasta dezbatere nu se incadreaza in tematica forumului

Edited by miromulus, 19 January 2008 - 01:07.


#61
Krumel

Krumel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,371
  • Înscris: 19.05.2004
webc, ce te face sa crezi ca nu admiram cauza dreapta exprimata de muntealb?

Doar ca aici nu e locul unor astfel de discutii.

Nici discutiile despre "experti" SEO sau "developeri" nu isi au rostul aici.

De asta topicul a ajuns in alte zone, pentru ca ne agatam de motive si fixuri personale care aici nu pot intra in discutie.

SEO se poate face si pentru diacritice. Ma repet si cu toate astea discutia o sa degenereze spre alte zone.

Offtopic

Un aspect al discutiile de pe forumurile romanesti e ca marea majoritate a userilor deviaza subiectele spre zone tangente, dar care nu au o importanta pentru discutie. Mai apare si invidia legata de "experti" si "guru" care sincer nu isi are rostul atata timp cat din n participanti la discutie doar 2-3 aduc argumente si resurse pentru a sustine cele postate.


Haideti sa discutam despre subiectul propus si nu despre fixuri, invidii sau idealuri.

#62
Iskanderul

Iskanderul

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 58
  • Înscris: 13.12.2005
de acord cu Krumel. Discutia este futila atat timp cat nimeni nu cauta cu diacritice.
Duceti-va la trafic.ro/tools/ si eventual google trends si veti intelege.

romania vs românia

#63
pitagora

pitagora

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 466
  • Înscris: 11.12.2004

View Postlord_ice, on Jan 15 2008, 18:28, said:

nu am folosit niciodata diacritice intr-un site ...NICIODATA!!!

am folosit eu, si am scos dupa pt ca dadea cu virgula la cautari fara diacritice. Din ce am testat iese mai bine daca ai contentul exact cum cauta lumea. Si daca lumea cauta fara diacritice asa va fi si contentul.

Cat despre scis cu diacritice.....cam greu. Sunt obisnuit fara si consider ca este o pierdere de timp sa ma dezvat. Oricum sunt inteles la fel de bine si fara. Pentru noi cei care scriem mult in engleza sau scriem mult cod e foarte greu sa mai schimbam acest obicei. Imi petrec cam 8-10 ore pe zi in fata calculatorului scriind cod sau discutand in engleza. Se subintelege faptul ca cunosc tastatura si am reflexe de pot tasta la fel de bine/corect si cu ochii inchisi la orice ora din zi si din noapte. Tu pe mine vrei sa ma inveti sa tastez [];'\ in loc de aista? lol Numai cand prind in mana o tastatura romaneasca imi vine sa o dau de toti peretii pt ca ceva idot a hotarat sa inverse z cu y si totdeauna tastez gresit. Nu as putea folosi o astfel de tastatura.

O alta problema enorma cu tastatura romaneasca e ca nu e deloc developer friendly. Ai idee cat de folosit este caracterul punct si virgula in development? Dar apostrof, ghilimele si paranteza? A le muta de la locul lor este motivul numarul 1 pt care eu nu folosesc tastatura romaneasca. Nu pot in fiecare secunda sa schimb limba de florile marului

Edited by pitagora, 27 November 2008 - 00:13.


#64
mihaicro

mihaicro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 09.04.2008

View Postpitagora, on Nov 26 2008, 23:51, said:

am folosit eu, si am scos dupa pt ca dadea cu virgula la cautari fara diacritice. Din ce am testat iese mai bine daca ai contentul exact cum cauta lumea. Si daca lumea cauta fara diacritice asa va fi si contentul.

Aici greșești, una e cum caută lumea și alta e cum îi place să citească. Și îți garantez că majoritatea internauților preferă situri cu diacritice, pentru că sînt mult mai ușor de citit. De altfel, mișcarea către situri cu diacritice este evidentă și a luat un avînt mare în ultimul an, în special în ce privește blogurile. Nimănui nu-i place să-și piardă cititorii pentru că blogul vecinului e scris cu diacritice și deci e mai ușor de citit. Așa că lumea ia textul și-l bagă în Diacritice.com sau în AutoCorect și-l scoate frumos, cu diacritice în 5 minute, apoi îl pune pe blog. Deci nu e deloc un efort mare, iar avantajele sînt mari dpdv al accesibilității sitului.

View Postpitagora, on Nov 26 2008, 23:51, said:

Cat despre scis cu diacritice.....cam greu. Sunt obisnuit fara si consider ca este o pierdere de timp sa ma dezvat. Oricum sunt inteles la fel de bine si fara. Pentru noi cei care scriem mult in engleza sau scriem mult cod e foarte greu sa mai schimbam acest obicei. Imi petrec cam 8-10 ore pe zi in fata calculatorului scriind cod sau discutand in engleza. Se subintelege faptul ca cunosc tastatura si am reflexe de pot tasta la fel de bine/corect si cu ochii inchisi la orice ora din zi si din noapte. Tu pe mine vrei sa ma inveti sa tastez [];'\ in loc de aista? lol Numai cand prind in mana o tastatura romaneasca imi vine sa o dau de toti peretii pt ca ceva idot a hotarat sa inverse z cu y si totdeauna tastez gresit. Nu as putea folosi o astfel de tastatura.

O alta problema enorma cu tastatura romaneasca e ca nu e deloc developer friendly. Ai idee cat de folosit este caracterul punct si virgula in development? Dar apostrof, ghilimele si paranteza? A le muta de la locul lor este motivul numarul 1 pt care eu nu folosesc tastatura romaneasca. Nu pot in fiecare secunda sa schimb limba de florile marului

Ți se pare că ești înțeles la fel de bine, în fapt poate că ești, dar numai dacă scrii texte simpliste. În momentul cînd scrii texte mai complicate, literare sau științifice de exemplu, folosirea diacriticelor e absolut necesară pentru a te face înțeles rapid și a nu pune cititorul să facă un efort în plus. În ziua de azi scrisul fără diacritice devine din ce în ce mai riscant, în primul rînd pentru că dă un aer de neseriozitate/neprofesionalism și în al doilea rînd pentru că există deja situri scrise cu diacritice și ele atrag din ce în ce mai mulți cititori care vor refuza să mai citească texte scrise fără diacritice.

Cel care a pus Z în locul lui Y nu a fost deloc idiot, ci din contră un om foarte deștept. Acest aranjament există dinainte de apariția calculatoarelor. Motivul poziției lui Z este foarte logic, Z este o literă foarte folosită în română, pe cînd Y nu e folosit aproape deloc. Deci pentru cei care scriu în limba română (majoritatea utilizatorilor de calculatoare) aranjamentul QWERTZ e mai eficient decît QWERTY.

Nu te pune nimeni să renunți la { , [ sau alte semne folosite mult în programare. Pentru programatori a fost inventată o mapare de tastatură specială, care face diacriticele din AltGr+A = Ă, AltGr+I = Î, etc. Cu alte cuvinte în față ai tot tastatura US cu care te-ai obișnuit și faci diacriticele cu ajutorul lui Alt din dreapta. Nu e nevoie să folosești o tastatură cu diacritice imprimate și nu te obligă nimeni să folosești aranjamentul QWERTZ.

Dacă ești pe XP instalează maparea lui Secărică pentru XP sub formă de fișier EXE și apoi alege aranjamentul Romanian (Programmers, cu sedile). Ai să ai tastele ca pe tastatura US și o să scrii diacriticele cu AltGr. Toate simbolurile necesare programării rămîn la locul lor, de altfel maparea se numește "Programmers" tocmai din cauza asta.

Dacă ești pe Vista instalează maparea lui Secărică pentru Vista . Dacă derulezi pagina în jos găsești o arhivă ZIP numită "tastatura Programmers, cu sedile" pe care trebuie s-o instalezi. La fel, vei avea toate semnele la locul lor așa cum ești obișnuit.

Folosind soluțiile de mai sus o să poți să scrii în română și engleză folosind numai tastatura RO cu maparea Programmers. E soluția aleasă de toți programatorii români care scriu cu diacritice.

Edited by mihaicro, 07 December 2008 - 21:57.


#65
sulphureous

sulphureous

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 58
  • Înscris: 05.01.2008

View PostKrumel, on Jan 4 2008, 10:18, said:

Pai Html-ul are niste reguli pe care motoarele de cautare le respecta.
Una din ele e Character encodings.
Declare the Encoding specificarea encodarii unui site, ajuta la citirea lui de catre browsere si roboti.

Tu cum crezi ca inteleg motoarele de cautare diacriticile?
Latin-1 Entities, Character sets & encodings in XHTML, HTML and CSS.

Deasemenea, hostingul poate schimba/influenta encodingul.

Acum legat de anchor: consideram, iportetic macar, ca titlul unui site poate determina o influenta asupra unei pagini raportata la o cautare pe SE`s.
Atunci, buburuză pentru Google e un cuvant cu diacritice "vazut" si interpretat corect, in plus, pe langa afisarile normale la cautare...apar pagini cu titluri cu diactitice.

allinanchor:buburuză


Sursa.

Asta inseamna ca paginile afisate pentru allinanchor:buburuză au ca si cuvant buburuză, anchor.

Argumentatia?
allinanchor:buburuză vs. allinanchor:buburuza.

Parerea mea e ca nu greutatea unui anchor e problema si nici encodarea sau folosirea de diacritice, ci faptul ca userii nu folosesc si nu cauta cu diacritice.

Interesant, si adevarat ca romanii nu cauta cu diacritice. Insa am si eu un exemplu interesant, care pe mine ma pune pe ganduri. Probabil ca nu stiti, ca maghiarii din Ungaria cauta mai ales cu diacritice, zic eu cam 90%. Nu credeti ca situatia asta in Romania, (adica cautarile fara diacritice) se va schimba? Eu zic ca in viitor o sa ajungem si cu asta, la fel ca si cu optimizarile pe mai multe cuvinte. Adica piata va deveni atat de grea, incat  din ce in ce mai multi vor optimiza si la cautari cu diacritice!  Sa luam un exemplu: sa zicem, ca vrem sa optimizam un site pe cuvantul "haine", dar nicicum nu reusim, pentru ca sunt firme care s-au bazat foarte tare deja acolo pe prima pagina in Goole si atunci luam in seama mai ales o combinatie de cuvinte cum ar fi "haine sport" ca sa reusim sa intram si noi unde trebe. Exemplul un pic ii banal, si are slabiciuni, dar sper ca ajuta sa intelegeti la ce ma refer in legatura cu cautarile cu diacritice si fara.
Ce parere aveti despre asta?

Edited by sulphureous, 09 December 2008 - 16:17.


#66
Krumel

Krumel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,371
  • Înscris: 19.05.2004
Nu sintem o natie prea patriota, patriotismul acum e considerat o forma de comunism.

In .ro nu prea se cauta cu diacritice pentru ca internautii romani nu sint educati in ale web-ului. In plus, lejeritatea in a tasta si a gandi primeaza la romani.

Oricum, nu e un capat de tara, cu sau fara diacritice oamenii or sa isi faca treaba pe internet.

Cam la asta se rezuma multe. :) In plus, sintem "englezificati" ceea ce face ca scrierea fara diacritice sa para ceva nomal.

#67
ciuly

ciuly

    dus cu pluta pe apa sambetei

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,848
  • Înscris: 17.03.2004
daca tot ai mentionat de maghiari, un mic amanunt ai uitat: aia cand vorbesc "in IT", traduc tot. si cand spun tot, ma refer la absolut tot. ceva de genul am dus soarecele pe meniul start, am ales "toate programele" dupa care "accesorii" blablabla. get the picture? mie mi se pare enervant. dar cum spune si krumel, e o chestiune de mentalitate si de educatie/obisnuinta. la ei o sa vezi windowsu, officeu, toate programele (care permit) in limba maghiara. dar la noi in romana ... mai rar.

#68
mihaicro

mihaicro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 09.04.2008

View Postsulphureous, on Dec 9 2008, 16:11, said:

Interesant, si adevarat ca romanii nu cauta cu diacritice. Insa am si eu un exemplu interesant, care pe mine ma pune pe ganduri. Probabil ca nu stiti, ca maghiarii din Ungaria cauta mai ales cu diacritice, zic eu cam 90%. Nu credeti ca situatia asta in Romania, (adica cautarile fara diacritice) se va schimba? Eu zic ca in viitor o sa ajungem si cu asta, la fel ca si cu optimizarile pe mai multe cuvinte. [...] Ce parere aveti despre asta?

Sigur că și în România se va schimba situația. Din ce în ce mai multă lume scrie cu diacritice, deci e normal să scrie și căutările tot așa. Va deveni obligatoriu ca din 2009 să se facă optimizare și pentru diacritice, asta pentru cei care vor dori să rămînă în pas cu evoluția internetului românesc.

View PostKrumel, on Dec 9 2008, 16:31, said:

Nu sintem o natie prea patriota, patriotismul acum e considerat o forma de comunism.

Cred că ești unul din puținii care face o confuzie între două noțiuni extrem de diferite, patriotismul și comunismul. Patriotismul e un sentiment (un proces afectiv, o convingere intimă), iar comunismul o doctrină (un set de principii teoretice cu aplicare în practică), deci ele nu au cum să se suprapună. Uite mai jos definițiile din DEX:

http://dexonline.ro/...?cuv=patriotism
PATRIOTÍSM s.n. Sentiment de dragoste și devotament fată de patrie și de popor, statornicit în decursul istoriei.

http://dexonline.ro/...hp?cuv=comunism
COMUNÍSM s.n. 1. Doctrină socială, politică și economică constituită pe principiul abolirii proprietății private și al instaurării proprietății colective. 2. Ideologia, teoria înfăptuirii societății comuniste.

Poate că doreai să te referi la naționalism, nu la patriotism. Naționalismul este și el o doctrină politică, dar atenție, nu se referă la patrie (țară), ci la națiune (comunitate de oameni, popor).

http://dexonline.ro/...cuv=nationalism
NAȚIONALÍSM s.n. Doctrină politică bazată pe apărarea (uneori exagerată) a drepturilor și aspirațiilor naționale.

Dar nici naționalismul nu are nimic de-a face cu scrisul corect, cel cu diacritice. Ar însemna că toate popoarele care scriu cu diacritice (cehii, turcii, spaniolii, norvegienii, polonezii, etc.) sînt formate din naționaliști, afirmație care nu are absolut nici o bază. De fapt ar reieși că toate popoarele europene cu excepția românilor sînt naționaliste, ceea ce e ridicol.

Diacriticele nu au legătură cu doctrinele social-politice, ci cu cultura și cu cei care sînt însărcinați să se îngrijească de administrarea ei la nivel de stat. În toate țările europene s-a impus vînzarea de tastaturi cu diacritice imprimate pentru că acolo au existat minți luminate care și-au dat seama că lumea va scrie din ce în ce mai mult la calculator și e bine să învețe să scrie corect de la început. Dar în România anului 1995 (cînd a apărut Windows 95) Academia încă se gîndea cum să șantajeze și să amenințe mai eficient instituțiile de stat pentru a le determina să treacă la ortografia arhaică și ilogică (cea cu  și sunt). Hai să zicem că au așteptat un an, doi, cinci, zece, dar faptul că nici în anul 2008 Academia nu s-a trezit din letargie ca să solicite tuturor comercianților vînzarea de tastaturi pentru limba română demonstrează că puțin le pasă de ea sau că de fapt vor s-o distrugă.

View PostKrumel, on Dec 9 2008, 16:31, said:

In .ro nu prea se cauta cu diacritice pentru ca internautii romani nu sint educati in ale web-ului. In plus, lejeritatea in a tasta si a gandi primeaza la romani.

Internauții români sînt foarte educați în ce privește internetul, însă le lipsește educația în ce privește mapările de tastatură. Dar nici ungurii, polonezii, francezii sau alții nu stau mai bine la asta, diferența e că în țările respective toate calculatoarele vin cu tastaturi specifice pentru limbile respective, deci diacriticele sînt imprimate pe taste.

View PostKrumel, on Dec 9 2008, 16:31, said:

Oricum, nu e un capat de tara, cu sau fara diacritice oamenii or sa isi faca treaba pe internet.

Oamenii își fac treaba și fără diacritice, dar asta e o altă aplicare a principiului "merge și așa", care le-a creat românilor o reputație de indolenți, de oameni care nu știu să facă o treabă temeinic.

View PostKrumel, on Dec 9 2008, 16:31, said:

Cam la asta se rezuma multe. :) In plus, sintem "englezificati" ceea ce face ca scrierea fara diacritice sa para ceva nomal.

Englezificarea românilor e o legendă urbană și nimic mai mult. Românii au mai multe cunoștințe de engleză decît alte popoare (luate în ansamblu) pentru că filmele au fost dintotdeauna subtitrate. Dar asta nu înseamnă că românii știu engleza. Dacă ar fi fost așa ar fi existat multe situri românești în engleză, ceea ce nu e cazul. Eu știu doar de Softpedia (total) și ComputerGames (parțial) că sînt în engleză. Mai sînt cîteva bloguri scrise în engleză, dar nu există nici un forum românesc unde să se scrie în engleză de către români.


View Postciuly, on Dec 9 2008, 17:57, said:

daca tot ai mentionat de maghiari, un mic amanunt ai uitat: aia cand vorbesc "in IT", traduc tot. si cand spun tot, ma refer la absolut tot. ceva de genul am dus soarecele pe meniul start, am ales "toate programele" dupa care "accesorii" blablabla. get the picture? mie mi se pare enervant. dar cum spune si krumel, e o chestiune de mentalitate si de educatie/obisnuinta. la ei o sa vezi windowsu, officeu, toate programele (care permit) in limba maghiara. dar la noi in romana ... mai rar.

Da, ungurii aplică modelul american, pentru că în engleză toate cuvintele de la calculatoare sună ca în vorbirea obișnuită, nu par străine pentru utilizator. Pentru american "mouse" e "șoarece", "all programs" e "toate programele", "accessories" e "accesorii", etc. Și pentru ungur, polonez, ceh, francez, spaniol sau orice alt om dintr-un popor european aceste noțiuni le sună familiar pe limba lor, nu străin pe limba altui popor. Nu s-ar zice că asta i-a împiedicat să se impună în lumea informaticii, ba din contră, ungurii de exemplu au creat ArchiCAD, un soft complex de arhitectură cum nu se va crea probabil în România prea curînd. Nu mai vorbesc de nemți (Nemetschek) sau francezi (CATIA), care au creat softuri extrem de complexe în engleză deși acolo toate calculatoarele au interfața în limba vorbită de populație. Deci părerea că românii dacă văd engleză în fața ochilor toată ziua devin mai deștepți e la fel de adevărată ca aceea că se poate învăța dormind cu cartea sub pernă.

Faptul că românii preferă interfețele în engleză se datorează tot unor circumstanțe negative ca în cazul diacriticelor, nu alegerii lor exprese de către utilizatori. Microsoft a făcut niște traduceri penibil de proaste la sistemele sale de operare XP și Vista și alții s-au grăbit să-i imite adoptînd același stil de exprimare artificial, robotizat și împiedicat care evident că i-a scîrbit pe utilizatori. Dar atîta timp cît traducerile MS au girul Academiei nimeni nu se sesizează, deși pînă și un elev de liceu ar fi făcut traduceri mai conforme cu limbajul vorbit în mod obișnuit. Așa se întîmplă cînd autoritățile din domeniul culturii se ocupă cu împărțitul banilor publici la afaceriștii afiliați partidelor politice și lasă companiile private să-și bată joc de limba română.

#69
ciuly

ciuly

    dus cu pluta pe apa sambetei

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,848
  • Înscris: 17.03.2004
imi place cand vine cate un destept si imi spune mie de ce nu scriu eu cu diacritice sau de ce am ales x sau y. daca observi, nu scriu nici cu litera mare la inceput de propozitie si mai mult ca sigur ca mai am si alte "greseli gramaticale" de acest fel. nu domnule, motivele pt care oamenii de specialitate nu scriu cu diacritice sau nu folosesc interfete in limba romana sau altele de genul nu sunt cele enumerate de tine. nu in general, anyway. alea se aplica eventual oamenilor "de rand".
cred ca putem fi de acord ca atunci cand scrii un text in romaneste, o mapare in romana este mult mai naturala. motiv pt care exista si maparea respectiva la masinile de scris cu mult dinaintea pc-urilor.
dar, dragilor destepti, uitati un lucru: noi programam in ENGLEZA. ungurii programeaza in maghiar-engleza. la fel ca mai toate natiile pe care le-ai enumerat mai sus. de unde stiu? simplu: am lucrat cu mai toti, inclusiv cu brazilieni si alte soiuri "exotice". stii ce fain e sa vezi "procedure blablabla" unde acel blablabla este un cuvant sau fraza de pe limba lor? la fel si variabilele. fa tu modificari in codul respectiv daca poti. fa tu debuging si lucra o vreme cu el.
exista niste standarde in programare iar respectivele standarde, internationale, spun, pe linga altele, ca toti termenii trebuie sa fie in engleza. asta ca sa priceapa toata lumea, din toate colturile lumii.
sigur, exista si la noi programatori care programeaza in roman-engleza, dar mai putin, probabil pt ca noi romanii facem preponderent outsourcing si atunci cam trebuie sa ne aliniem standardelor internationale. care, va reamintesc, nu contin diacritice.

prin urmare, dragilor, pt o programare corecta trebuie sa scrii in engleza, ori pt asta, trebuie sa ai o tastatura mapata pe engleza. de asemenea, tin sa va aduc aminte ca exista meniuri care au ca si caracter de access rapid (va place traducerea? <_<) unul din a sau i, si deci pt a accesa acel meniu ca trebui sa ... alt-a (cu stanga) sau alt-i, cu dreapta. deci maparile voastre geniale cu alt-u si fix pe linga. iar daca le aplicati la unguri de ex, vai de voi.

solutia optima in cazuri de diacritice nu este remaparea ci adaugarea de taste in plus.

apropo de site-uri romanesti in engleza. tu ai ceva treaba cu web-ul romanesc? sau vorbesti doar din auzite? pt ca eu cel putin imi aduc aminte de trend-ul de nu demult cand toata lumea isi traducea site-u cel putin in engleza si ce mandri eram ca aveam cateva stegulete pe site. trendu o murit pt ca romanu si-a dat seama ca daca face un site cu target exclusiv romanesc, nu are absolut nici o logica sa il traduci in alta limba.
iar acuma, cu multitudinile de solutii de traducere online, gratuite, vhiar nu mai are nici un sens sa iti traduci siteul in x limbi. iar cat priveste discutiile romanilor pe forumuri romanesti in egnleza ... sa fim seriosi. tu la tine acasa vorbesti in engleza? dar daca vine un strain la tine, vorbesti tot in romaneste cu el, chiar daca el nu stie romaneste?
hai sa nu amestecam aiurea chestiunile doar ca sa "make a point".

cata vreme specialistii vor lucra in engleza, vor folosi tastaturi engleze. simple as that. cine e masochist n-are ddecat sa foloseasca tastatura in romana si sa scrie in engleza 90% din timp. noi nu ne suparam. dar nu veni sa ne bagi pe gat aberatii cu academie si microsoft si mai stiu eu ce de parca tu stii mai bine ca noi motivele pt care nu ne intereseaza diacriticele. cand o sa lucram 50% in romana atunci, eventual atunci, o sa ne gandim la diacritice. dar pina cand se va intampla asa ceva, atat eu cat si majoritatea celor care lucreaza preponderent in engleza, repet, majoritatea, vom folosi tastaturi engleze si doar in cazuri speciale, eventual, vom folosi diacritice.
poate sa vina academia sa sa forteze pe cine vrea ca sa impuna tastaturile cu diacritice, ca noi tot pe cele engleze le vom cumpara.

si crede-ma cand iti spun ca ne doare exact undeva de ce crede restu lumii despre noi. orice gigel care are o problema va prefera sa citeasca mesajul meu, scris neprofesionist/whatever, decat al unui noname in materie, dar prezentat foarte profesionist. pt ca la urma urmei, pe gigel il intereseaza informatia si nu modul de prezentare.

si pt ultima oara, NU ne intereseaza maparile lu peste. ca atunci cand eu programez in limbajjul x cu maparea naturala engleza, si dau alt-tab pe softpedia pt cateva minute, nu o sa stau sa imi pierd concentrarea ca sa scriu cu diacritice si cand revin in mediul de programare sa schimb si in creieru meu ceva flag, scuza-ma, steag, ca sa pot programa mai departe in engleza mea.

asa suntem noi, mai ignoranti. la fel ca toti prostii de la academie. e o clara conspiratie. ia zi, ai putea sa lasi patriotismul la o parte si sa te gandesti ca avem poate si noi dreptatea noastra? ca poate nu suntem toti la fel de genii sa putem scrie si cu diacritice si in engleza pe mapari diferite sau aceleasi, cu atata usurinta cu care o puteti face voi? sa zicem ca am scris textul de mai sus in 30 de minute (nus tiu cat a trecut). daca il scriam cu diacritice si reciteam textu de vreo 2 ori sa cortectez greselile de tastare, imi lua probabil 60-90 de minute. ori scopul meu nu este de a prezenta frumos niste idei, ci de a prezenta niste idei. punct. sunt ferm convins ca asa fara diacritice si cu o tona de greseli de tastare sic ateva gramaticale, mai toata lumea carea  avut cap sa inteleaga, a inteles. iar cei care nu au inteles, nu ar fi inteles nici daca scriam cu diacritice samd.
in schimb, daca era sa postez aici un cod in ce limbaj stii tu dar cu maghiar-englezisme sau orice alta limba straina vrei tu, foarte putina lume ar fi stiut sa imi spuna ce face acel cod.

get it? in momentul in care activitatea iese din patrie, se termina si patriotismul. daca pricepeti bine, daca nu, iarasi bine. eu nu ma mai chinui sa va explic ca defapt bateti campii.

#70
lord_ice

lord_ice

    SEO is ART

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,100
  • Înscris: 20.06.2007
Farmecul internetului este chiar simplitatea...sincer, o sa radeti dar nu stiu cum se scrie cu diacritice, nici nu cred ca am supportul.
Oricum, multi dintre webmasteri se descurca mai bine in engleza decat in romana, cati dintre voi aveti windows in romana sau va traduceti scripturile?

Cat despre "o sa ajungem sa scriem cu discritice" wtf? sa nu uitam ca 60% dintre cei ce folosesc intenetul scriu cu "tz" ca sa fie "cul" (asta ca sa parodiez o imagine celebra ce circula pe net).

Eu cred ca se va scrie tot mai simplu, si vor fi din ce in ce mai multe simplificari in limbajul scris. Cat despre design copywriting...diacritice a? LOL

#71
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

Quote

Cat despre "o sa ajungem sa scriem cu discritice" wtf? sa nu uitam ca 60% dintre cei ce folosesc intenetul scriu cu "tz" ca sa fie "cul" (asta ca sa parodiez o imagine celebra ce circula pe net).
Băi, cum dracu ajungeți voi la statistici d-astea? 50%? 70%? Wtf?! a făcut vreunu' vreun studiu, ceva?

Quote

Eu cred ca se va scrie tot mai simplu, si vor fi din ce in ce mai multe simplificari in limbajul scris. Cat despre design copywriting...diacritice a? LOL
Cică „nicio”, „niciun” au fost unite din cauza greșelilor frecvente din scriere. La fel și „și-a adus aportul”. Așteptăm eliminarea complentă a pleonasmelor (raiul exprimărilor de genul „urcă sus”, „mijloace mass-media”, „foarte excelent”, etc) și a cratimei. Și-așa mulți au probleme cu asta.
În viitor vom elimina și cuvintele cu litere consecutive (copii/copiii va deveni simplu, copi; poezii se va transforma în poezi, doar nivelul de inteligență o cere ș.a.m.d.).

Quote

Farmecul internetului este chiar simplitatea [...]
TOCMAI! Un text scris cu diacritice este mai SIMPLU de citit.

Quote

solutia optima in cazuri de diacritice nu este remaparea ci adaugarea de taste in plus.
Da, că și tastatura arabă are 173 taste by default, nu?

Ce spui tu, ciuly despre faptul că ești programator și nu poți scrie e hilar/absurd (ce-ți convine mai mult). Cum există programatori „franțuzi”, „chineji”, nemți ce pot programa, scriind totuși și cu diacritice, se poate să o facem și noi. Ești superficial spunând că „nu o sa stau sa imi pierd concentrarea ca sa scriu cu diacritice si cand revin in mediul de programare sa schimb si in creieru meu ceva flag”.
Eu sunt programator și scriu cu diacritice. Nu am avut probleme de genul:
- ce să fac în IDE. Pentru că, ghici ce! Limbajul de programare are keywords/funcții în... ENGLEZĂ. Nu prea ai nevoie de diacritice!
- uhm... brain crash. Folosesc sau nu diacritice? :-s
- oh, shit, am shortcut și nu pot să-l folosesc! Pentru că... ghici ce! Când programezi, se presupune că ai ambele mâini pe tastatură. Dacă nu ai degetul mare de la mâna stângă, da, e o MICĂ problemă. Dar ăsta nu e motiv să nu folosești remaparea.

Nu, nu țin atât de mult la limba română, dar dacă se poate să scriu cu diacritice, de ce să n-o fac?

Revenind la subiectul inițial. Site-urile în română și căutarea cu diacritice fac parte dintr-un cerc vicios. La fel ca un proaspăt programator care zice că se pricepe dar nu are un portofoliu deoarece nimeni nu i-a oferit de muncă pentru că... n-are portofoliu, un utilizator nu va căuta folosind diacritice știind că o căutare fără va avea o relevanță mai mare, iar un site owner nu va folosi diacritice în site deoarece nu va fi găsit.
Mai devreme sau mai târziu migrarea spre diacritice se va face complet. Să vă văd atunci cum spuneți clienților „băi... nu pot să-ți fac site-ul, că are diacritice iar eu nu mă pot obișnui”....

#72
mihaicro

mihaicro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 09.04.2008

View Postciuly, on Dec 10 2008, 12:03, said:

cred ca putem fi de acord ca atunci cand scrii un text in romaneste, o mapare in romana este mult mai naturala. motiv pt care exista si maparea respectiva la masinile de scris cu mult dinaintea pc-urilor.
dar, dragilor destepti, uitati un lucru: noi programam in ENGLEZA. ungurii programeaza in maghiar-engleza. la fel ca mai toate natiile pe care le-ai enumerat mai sus. de unde stiu? simplu: am lucrat cu mai toti, inclusiv cu brazilieni si alte soiuri "exotice". stii ce fain e sa vezi "procedure blablabla" unde acel blablabla este un cuvant sau fraza de pe limba lor? la fel si variabilele. fa tu modificari in codul respectiv daca poti. fa tu debuging si lucra o vreme cu el.
exista niste standarde in programare iar respectivele standarde, internationale, spun, pe linga altele, ca toti termenii trebuie sa fie in engleza. asta ca sa priceapa toata lumea, din toate colturile lumii.
sigur, exista si la noi programatori care programeaza in roman-engleza, dar mai putin, probabil pt ca noi romanii facem preponderent outsourcing si atunci cam trebuie sa ne aliniem standardelor internationale. care, va reamintesc, nu contin diacritice.

Ciuly, argumentația ta este complet lipsită de realism. E ca și cum din punct de vedere al scrierii am avea două lumi complet separate, cea a programatorilor și cea a utilizatorilor de calculatoare. Adică programatorii folosesc tastaturi US, iar utilizatorii tastaturi non-US (potrivite pentru limba din țara unde locuiesc). Ori așa ceva nu este deloc adevărat, pentru că ar însemna ca programatorii din toate țările să folosească tastaturi cu mapare US. Asta e complet fals, vorbește cu programatori chiar din țări de limbă engleză ca Anglia sau Canada și o să vezi că ei folosesc tastaturile de vînzare acolo cu mapare non-US. Ce să mai vorbim de cei din Germania, Franța, Spania, China, Rusia, Japonia, etc... Tastatura US nu este obligatorie pentru programatori, cine susține asta spune o vrăjeală. Chiar și în România sînt destui programatori care nu folosesc tastatura cu maparea US, ci cu maparea Romanian Programmers, pentru că au ales să scrie cu diacritice. Acest tip de scris nu este respins în bloc de programatori, nici de cei români și nici de cei străini. Trebuie însă spus că respingerea diacriticelor se întîlnește numai la unii din programatorii români, cei străini le folosesc pentru limbile lor. Deci nu e ceva generalizat, ci ceva limitat la România. În mod logic se poate deduce că în România există o problemă, nu în restul lumii, unde toți utilizatorii (programatori sau nu) scriu cu diacritice.

Că programatorii români lucrează pentru firme străine evident că e un lucru cunoscut. Dar nu sînt singurii, că doar nu stă industria mondială de calculatoare în programatorii români. Probabil că numărul programatorilor străini angajați în proiecte pentru firme străine e pe puțin de 100 de ori mai mare decît numărul tuturor programatorilor români. Și-au schimbat ei tastaturile și au trecut la mapări US din cauza asta ? Mă îndoiesc, fiecare programator a fost înainte de asta utilizator și s-a obișnuit cu tastatura vîndută în magazinele din țara respectivă. Și tot cu acea tastatură a început să programeze, deci s-a obișnuit cu ea. Aici e cheia problemei, obișnuința. Programatorii români s-au obișnuit cu tastaturile cu mapare US, pentru că astea existau pe piață cînd au învățat ei să folosească calculatorul. Programatorii nemți, portughezi, englezi, francezi, ruși, unguri, etc. s-au obișnuit cu tastaturile din țările lor. Sînt programatorii români mai eficienți decît restul pentru că folosesc mapări US ? Greu de crezut, există programatori buni peste tot, nu li s-a dus vestea celor români că i-ar depăși în eficiență pe ceilalți. Încă o dată, România nu e ruptă de restul lumii, iar dacă programatorii români primesc comenzi de la firme străine nu înseamnă că nu primesc și programatorii din alte țări. Asta nu i-a făcut pe programatorii străini să treacă în grup la maparea de tastatură US.

View Postciuly, on Dec 10 2008, 12:03, said:

prin urmare, dragilor, pt o programare corecta trebuie sa scrii in engleza, ori pt asta, trebuie sa ai o tastatura mapata pe engleza. de asemenea, tin sa va aduc aminte ca exista meniuri care au ca si caracter de access rapid (va place traducerea? <_<) unul din a sau i, si deci pt a accesa acel meniu ca trebui sa ... alt-a (cu stanga) sau alt-i, cu dreapta. deci maparile voastre geniale cu alt-u si fix pe linga. iar daca le aplicati la unguri de ex, vai de voi.

Ca să programezi corect în engleză nu-ți trebuie tastatură mapată pe engleză. Ce, numai românii programează în engleză, iar spaniolii, francezii, nemții, elvețienii, suedezii, etc. nu o fac ? Ba da, normal că programează/scriu și ei în engleză, lucru extrem de simplu pentru că literele din engleză sînt cele mai puține, alfabetul englez fiind alcătuit din alfabetul latin plus W și Y, iar aceste litere se regăsesc în alfabetele tuturor țărilor europene. Fiecare țară are propria mapare, cea mai potrivită pentru limba respectivă. Toate aceste mapări pot fi văzute pe Wikipedia. Nimeni nu cere în străinătate să se treacă la standardul de tastatură US, pentru că nu e nevoie de asta.

View Postciuly, on Dec 10 2008, 12:03, said:

apropo de site-uri romanesti in engleza. tu ai ceva treaba cu web-ul romanesc? sau vorbesti doar din auzite? pt ca eu cel putin imi aduc aminte de trend-ul de nu demult cand toata lumea isi traducea site-u cel putin in engleza si ce mandri eram ca aveam cateva stegulete pe site. trendu o murit pt ca romanu si-a dat seama ca daca face un site cu target exclusiv romanesc, nu are absolut nici o logica sa il traduci in alta limba.
iar acuma, cu multitudinile de solutii de traducere online, gratuite, vhiar nu mai are nici un sens sa iti traduci siteul in x limbi. iar cat priveste discutiile romanilor pe forumuri romanesti in egnleza ... sa fim seriosi. tu la tine acasa vorbesti in engleza? dar daca vine un strain la tine, vorbesti tot in romaneste cu el, chiar daca el nu stie romaneste?
hai sa nu amestecam aiurea chestiunile doar ca sa "make a point".

Cînd era vremea aia în care siturile românești erau traduse în engleză că eu n-o știu deloc ? A, că au fost vreo 10-20 de situri care au făcut asta e posibil, dar din numărul total e situri românești nu cred că numărul celor bilingve RO-EN/FR/GER/IT/SP a depășit 5%. Steguleț pe sit nu înseamnă nimic, unii și-au pus numai pentru că erau traduse cîteva pagini în engleză, însă nu toate. Are sens ca siturile să fie traduse, pentru că traducerea automată făcută de roboți e de calitate proastă și de multe ori stîrnește rîsul.

În orice caz, nu mă refeream la traducerea siturilor românești, ci la situri în engleză destinate pieței internaționale. Era de așteptat în condițiile în care se spune despre români că știu engleza să pună în practică această cunoaștere, așa cum au făcut-o alții care au creat situri/bloguri în engleză, nu în limba lor maternă, deși continuă să locuiască în țările lor de origine, nu în USA sau Anglia. Ori siturile românești în engleză destinate pieței internaționale se numără pe degetele de la o mînă (Softpedia, ComputerGames, ?,?,?). De ce cunoscătorii și iubitorii de engleză din România nu fac situri/bloguri în engleză dacă o cunosc atît de bine și o apreciază atît de mult ?

În cazul forumurilor mă refeream la altceva, anume la forumuri cu tematică pentru români, dar scrisă în engleză. Adică un forum precum Softpedia, unde să se scrie despre chestii din România (calculatoare, internet, cultură, filme, jocuri, sport, etc.) însă în engleză, în așa fel încît românii să practice această limbă despre care se spune că foarte mulți din ei o cunosc. E mai ușor să fie practicată o limbă dacă se poate vorbi despre lucruri cunoscute și apropiate (evenimente din România), decît de unele cunoscute de la TV sau de pe internet (evenimente din străinătate, despre care se vorbește pe forumurile în engleză din USA). A, dar stai puțin, forumul Softpedia are o secțiune în engleză de multă vreme, deci un astfel de forum există, însă românii cunoscători de engleză îl boicotează pur și simplu deși ar trebui să stea mai mult pe el și nu aici, pe forumul neaoș. De ce ? Pentru că asta cu cunoașterea englezei e o legendă urbană, așa cum am mai zis.

View Postciuly, on Dec 10 2008, 12:03, said:

cata vreme specialistii vor lucra in engleza, vor folosi tastaturi engleze. simple as that. cine e masochist n-are ddecat sa foloseasca tastatura in romana si sa scrie in engleza 90% din timp. noi nu ne suparam. dar nu veni sa ne bagi pe gat aberatii cu academie si microsoft si mai stiu eu ce de parca tu stii mai bine ca noi motivele pt care nu ne intereseaza diacriticele. cand o sa lucram 50% in romana atunci, eventual atunci, o sa ne gandim la diacritice. dar pina cand se va intampla asa ceva, atat eu cat si majoritatea celor care lucreaza preponderent in engleza, repet, majoritatea, vom folosi tastaturi engleze si doar in cazuri speciale, eventual, vom folosi diacritice.
poate sa vina academia sa sa forteze pe cine vrea ca sa impuna tastaturile cu diacritice, ca noi tot pe cele engleze le vom cumpara.

Ciuly, n-ai înțeles treaba cu obligarea. Nu se referă la utilizatori, fiecare are dreptul să folosească ce tastatură are chef. Dacă cineva și-a adus din Spania, Germania, Italia, Anglia o super-tastatură cu maparea de acolo n-are decît s-o folosească, e dreptul lui/ei. De fapt oricine poate să folosească ce mapare dorește și pe o tastatură US, îi ia doar cinci minute să instaleze o mapare din Panoul de Control Windows. Problema e că în magazinele românești nu se găsesc tastaturi cu diacriticele românești imprimate pe taste, ceea ce e aberant. Comercianții ar trebui obligați să aibă în ofertă astfel de tastaturi, alături de ce alte tastaturi mai au ei chef (americane, germane, turcești, finlandeze, etc.). Deci cu alte cuvinte tastatura cu diacritice să nu fie defavorizată față de tastatura US, adică utilizatorul să poată alege din magazin ce tastatură dorește, nu să fie obligat să ia una US fără diacriticele românești imprimate, pentru că doar aia se găsește.  E ceva normal să se întîmple așa, adică să existe alternativă, nu să existe un monopol al tastaturii US impus de comercianți. Așa cum e normal ca fiecare produs vîndut în România să aibă instrucțiuni și în română, nu numai în engleză, franceză, germană și spaniolă, pe motivul că acestea sînt limbi internaționale și româna nu e, iar cine nu știe aceste limbi să facă bine să învețe una din ele dacă vrea să folosească produsul respectiv. În definitiv cine dă banii pe un produs trebuie să aibă posibilitatea să-l folosească în limba țării de unde se cumpără produsul respectiv, la fel cum cine cumpără o tastatură trebuie să aibă în orice magazin posibilitatea de a alege una cu diacritice românești imprimate, pentru că va scrie mai mult de 90% din timp în română și e de dorit să scrie corect dpdv ortografic.

View Postciuly, on Dec 10 2008, 12:03, said:

si crede-ma cand iti spun ca ne doare exact undeva de ce crede restu lumii despre noi. orice gigel care are o problema va prefera sa citeasca mesajul meu, scris neprofesionist/whatever, decat al unui noname in materie, dar prezentat foarte profesionist. pt ca la urma urmei, pe gigel il intereseaza informatia si nu modul de prezentare.

În orice scriere serioasă contează atît informația, cît și modul de prezentare. Repet, e vorba de chestii serioase, articole sau cărți. Cine nu scrie așa ceva și se rezumă la mesaje pe forumuri evident că poate scrie fără să-i pese de aspect sau modul de exprimare. Pe Gigel îl interesează informația, însă informația nu este deținută de o singură persoană, ci de mai multe. Se creează astfel o stare de concurență. Iar cum are de unde alege, Gigel va prefera informația relevantă și scrisă cu aspect plăcut (diacritice) într-un mod de exprimare clar. Deci programatorul care va oferi informații utile și scrise într-un mod ușor de înțeles (exprimare clară + diacritice) va cîștiga o audiență sporită față de programatorul care oferă tot informații utile, dar scrise într-un mod neîngrijit.

View Postciuly, on Dec 10 2008, 12:03, said:

si pt ultima oara, NU ne intereseaza maparile lu peste. ca atunci cand eu programez in limbajjul x cu maparea naturala engleza, si dau alt-tab pe softpedia pt cateva minute, nu o sa stau sa imi pierd concentrarea ca sa scriu cu diacritice si cand revin in mediul de programare sa schimb si in creieru meu ceva flag, scuza-ma, steag, ca sa pot programa mai departe in engleza mea.

Ciuly, ai tendința să te prezinți ca purtător de cuvînt al programatorilor. Nu e așa cum zici tu, du-te de exemplu pe lista Diacritice de pe Google Groups și ai să întîlnești mulți programatori implicați în traducerea de softuri și care pe deasupra scriu și cu diacritice. Se pare că ei n-au problemele care te deranjează pe tine.

View Postciuly, on Dec 10 2008, 12:03, said:

get it? in momentul in care activitatea iese din patrie, se termina si patriotismul. daca pricepeti bine, daca nu, iarasi bine. eu nu ma mai chinui sa va explic ca defapt bateti campii.

Și tu începi cu patriotismul ? Ce legătură are patriotismul cu scrisul la calculator ? Estonienii, polonezii, nemții, croații, argentinienii, danezii, vietnamezii, belgienii, etc. care toți scriu cu diacriticele limbii lor sînt patrioți cumva și asta explică totul ? Nu, n-are nici o legătură una cu alta, cum nu poți să zici de un român care scrie cu diacritice că e patriot și de altul care nu scrie cu ele că e trădător de țară. Cei care scriu cu diacritice sînt oameni care vor să scrie corect în limba lor, indiferent că sînt programatori sau nu. Se pot găsi mii de scuze, dar faptul că dintre toate popoarele europene doar românii scriu fără diacritice arată că e vorba doar de necunoaștere, indolență și de absența tastaturilor cu diacritice, nu de altceva.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate