Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Recomandări HOTĂ bucatarie

- - - - -
  • Please log in to reply
2883 replies to this topic

#1153
bebeko

bebeko

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,824
  • Înscris: 01.02.2008
Ca sa aiba randament o hota, trebuie ca aerul pe care il scoate sa fie improspatat cu aer nou/curat. Asa ca ai nevoie doar de o sursa de aer nou in bucatarie. Si nu de pe hol, baie sau alta camera.

Nu inteleg ce ghena ai tu la bucatarie ?

#1154
touche

touche

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 771
  • Înscris: 14.02.2006
M-am exprimat eu gresit..e de fapt hornul ala de aerisire (pe care am o grila de aerisire) din bucatarie.
Chestia asta:
[ http://s10.postimg.org/3nciqv65l/a11111.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
upload gifs

Eu inteleg ca trebuie sa am aer nou/curat.
Dar daca deschid geamul de la bucatarie, atunci circuitul de aer va fi geam - > hota -> burlan  .... -> si practic ce se duce din bucatarie inspre camere cum vine inapoi ? De aia am pus schita anterioara ca sa vad daca nu ar fi mai corect un circuit de aer dinspre usa de la bucatarie spre hota ...

E suficient sa deschid geamul ?

[ http://s12.postimg.org/gt8p9a4il/a11111.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
jpg images



PS: Sper sa fiu ontopic.

Edited by touche, 01 October 2015 - 10:02.


#1155
panoramic66

panoramic66

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,444
  • Înscris: 14.02.2011

 touche, on 01 octombrie 2015 - 08:42, said:

... sa las geamul de la baia mare deschis, sa pun un grilaj de aerisire in partea de jos a usii de intrare in baie si sa las usa la bucatarie deschisa. ...
Asa NU !   Cum ar fi ca microbii din aerul baii sa se plimbe prin bucatarie ?  Posted Image

 touche, on 01 octombrie 2015 - 08:42, said:

... sa inchid usa de la bucatarie, ....... si rabatez geamul de la bucatarie ...
Asa DA !  Posted Image

#1156
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,145
  • Înscris: 05.12.2002
Salut!

Am si eu nevoie de recomandare pentru o hota.
Volum bucatarie: ~ 23 metri cubi

Mancare nu prea se face (abur) in schimb se face gratar (si implicit mult fum) cam odata la 2-3 zile.
As prefera cu filtre lavabile, dar bune (acum am o hota Hansa, spal filtrele cam de 2-3 ori pe luna dar tot a ajuns grasime in hota si curge din ea pe perete / pe aragaz)

Evacuarea este in stanga hotei si cam la 15 cm de perete (stalp + teava gaze) deci iese din calcul hota tip semineu (sau se vede ca un naiba, prefer sa nu).
Buget ~ 600 de lei, dar poate creste (spre 2000) daca merita cu adevarat.

Multumesc!

#1157
touche

touche

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 771
  • Înscris: 14.02.2006
Abia mi-am luat si eu hota , asa ca nu sunt eu mare specialist in hote, dar cred ca mai trebuie sa specifici ce dimensiune trebuie sa aiba hota: 50/60 sau 90 ? Plus ca plaja bugetului e cam larga (600-2000).
Si eu la fel ca tine , evacuare in stanga (cu stalp si teava de gaze) dar cu toate astea am luat una decorativa pe care am incorporat-o in mobilier.

Eu (mare fan bosch - deci nu foarte obiectiv) as alege in bugetul ala, un Bosch incorporabil gen DHL545S (la asta ma gandisem eu initial pentru bucataria mea de 25mc), care are putere buna de absortie (500mc/h), 2 motoare si filtre lavabile de inox.
Dar, dupa cum am zis, eu nu sunt nici subiectiv nici f bun cunoscator in domeniu. Dar oricum cred ca sintagma asta: "merita cu adevarat" e tare relativa. Ca si eu m-am lovit de treaba asta in mai toate achizitile facute. Cum stabilim daca merita sa arunci in plus 1400 ron pentru ceva ? Si mai precis pentru ce ? Cred ca e oki sa fie mai silentioasa, sa aiba o putere mai mare de evacuare si un consum mai mic. Dar in cat timp iti amortizezi toate astea ?

Am comparat fix aleator, hota mea cu una oarecare (dar cu review f bune):
Bosch DWB067A50: 28.5 kW
Gorenje DF 6116E: 192 kW

Diferenta ar fi  de aprox. 160 kWh , adica undeva la 80 ron pe an.
In schimb diferenta dintre ele e de 1500 ron, pe care, daca ma iau dupa consum o sa ii amortizez in aproximativ 20 de ani. Pai..merita ?

#1158
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,145
  • Înscris: 05.12.2002
Corect, latime de 60, am uitat. Mai mica nu are rost si mai mare nu are loc :(
In nici un caz nu era vorba de consum, ci de putere de absorbtie / zgomot / calitate filtre.

DHL545S este prea putin adanca la 35cm.
Mi se pare mai interesanta asta de la Bosch: http://www.bosch-hom...rce=browse#tab2

#1159
swtm

swtm

    Welding Eng.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,776
  • Înscris: 18.01.2011
Nici gorenje nu consuma atât dacă înlocuiești becurile cu halogen și treci pe becuri cu led. La un harci de heinner de 400 MC/h am găsit 2 becuri lumânare cu filament pe e14. Inlocuindu-le cu led am scăzut consumul cu 70w, mai mult de o treime din consumul total declarat.

#1160
ad230rian

ad230rian

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 19.09.2014
Salut!
Urmaresc discutiile despre hote, as fi interesat de un sistem hota ieftina din inox + motor exterior. Cand spuneti motor exterior va referiti la exteriorul ansamblul hotei si nu la exteriorul casei?
Am o bucatarie de 12mp+living de26mp+hol intrare 7mp+casa scarii. Cand se gateste mirosul urca pana la et2.
Panoramic, te rog sa-mi spui daca in calcul trebuie sa iau toate suprafetele +volumul de pe casa scarii, ar iesi ceva foarte mare, sau este suficient doar bucataria si livingul.
Pot monta un motor VENTS 150 pe tubulatura si lipit de gura de evacuare din zid? Daca e nevoie incerc sa pun o schita cu parterul casei.
Bugetul este foarte limitat.
Multumesc anticipat

#1161
ad230rian

ad230rian

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 19.09.2014
Schita atasata.

Attached Files



#1162
swtm

swtm

    Welding Eng.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,776
  • Înscris: 18.01.2011
Daca tubulatura de evacuare e scurta si hota e de minim 400mc/h nu-ti mai trebuie un ventilator suplimentar.

#1163
ad230rian

ad230rian

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 19.09.2014

 swtm, on 06 octombrie 2015 - 09:12, said:

Daca tubulatura de evacuare e scurta si hota e de minim 400mc/h nu-ti mai trebuie un ventilator suplimentar.
Multumesc, tubulatura ar avea aprox 1m si 2 coturi de 90 grd.
Inteleg ca cu o hota de min 400mc/h nu mai ajunge miros la etaj...

#1164
swtm

swtm

    Welding Eng.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,776
  • Înscris: 18.01.2011
Cu cât mai puternica cu atât mai bine. Sa ții cont și de distanta maxima de montaj

#1165
n_e_o

n_e_o

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 599
  • Înscris: 15.06.2008

 swtm, on 06 octombrie 2015 - 09:12, said:

Daca tubulatura de evacuare e scurta si hota e de minim 400mc/h nu-ti mai trebuie un ventilator suplimentar.
Cum a-ti ajuns la acest rezultat? Va bazati pe calcule?

 ad230rian, on 06 octombrie 2015 - 17:22, said:

Multumesc, tubulatura ar avea aprox 1m si 2 coturi de 90 grd.
Inteleg ca cu o hota de min 400mc/h nu mai ajunge miros la etaj...
O hota de 400mc/h este pentru o bucatarie de cca 10-15mp in functie de inaltime.
Daca bucataria cu livingul sunt de tipul open space, pentru o suprafata estimata de cca 45mp cu 2,5m inaltime va trebuie o hota de cca 1300mc/h.

#1166
swtm

swtm

    Welding Eng.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,776
  • Înscris: 18.01.2011
Orice hota aspira local. Va avea aceeași eficienta și într-o bucătărie și într-o sala de sport.

Nu faceți confuzia cu un sistem de ventilație.

#1167
n_e_o

n_e_o

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 599
  • Înscris: 15.06.2008
Ma faceti sa rad. Ce aspira local?
Aerul aspirat "local" trebuie inlocuit cu alt aer. De unde?
De ce hotele au parametri diferiti (mc/h) daca tot aspira local?
Nu mai induceti oamenii in eroare.

#1168
ad230rian

ad230rian

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 19.09.2014

 n_e_o, on 11 octombrie 2015 - 08:15, said:

Ma faceti sa rad. Ce aspira local?
Aerul aspirat "local" trebuie inlocuit cu alt aer. De unde?
De ce hotele au parametri diferiti (mc/h) daca tot aspira local?
Nu mai induceti oamenii in eroare.
Am sa tin cont de toate opiniile, incerc sa filtrez cat mai mult dupa cunostintele mele tehnice. Sper sa nu ajung sa inchid bucataria, m-am obisnuit cu open space.

#1169
n_e_o

n_e_o

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 599
  • Înscris: 15.06.2008
Iata aici cateva lucruri de care trebuie tinut cont, citez:

"De ce ventilăm.
Pe scurt, în timpul preparării mâncărurilor se produc o serie de procese care degajă mirosuri.
În special din prăjeli, fripturi şi fierturi.
În esenţă, aceste procese de tehnologie a preparării alimentelor, produc două tipuri de poluanţi: aerosoli şi vapori graşi.
Aerosolii sunt microparticole solide, relativ uşoare, care odată produse sunt luate de curenţii de aer, oricât de mici ar fi aceştia şi „se plimbă” prin apartamentul nostru.
Reamintim aici şi existenţa unui alt tip de aerosoli, foarte familiar nouă: fumul de ţigară.
Un singur fum de ţigară, tras în piept şi expirat într-o încăpere, conţine aerosoli care „dispar” de la sine, în doar …14 ore.
Vaporii graşi sunt produşi, fie de fierberea grăsimilor (uleiuri, untură etc.), fie de folosirea acestora la prăjeli.
Abundenţa de mirodenii de pe piaţă, în ultimii ani, a sporit diversitatea de mirosuri care ni se pot impregna în obiectele din jur, din casă, dar mai ales în haine.

Cum ventilăm.
Numai cu hote de bucătărie care, de obicei, permit evacuarea aerului viciat, direct afară.
Acestea se amplasează deasupra aragazurilor (maşinilor de gătit).
Exista o regulă ideală în privinţa alegerii mărimii fizice a unei hote: atât lungimea, cât şi lăţimea acesteia, trebuie sa depăşească cu 5…10 cm marginile aragazului (maşinii de gătit), deasupra căruia se aşează.
Folosind o hotă, drumul de la locul de producere a poluanţilor (aerosoli sau vapori graşi), până la gura de captare (pentru evacuare), este minim.
De reţinut, pe acest drum, poluanţii nu au pe ce să se depună.
Ideal este ca hota să se lipească de un perete, caz în care debitul de aer necesar pentru evacuare este minim.
Aşezarea la perete a hotei micşorează influenţa curenţilor de aer orizontali la nivelul plitei, curenţi care deviază drumul poluanţilor spre hotă.
De ex., în cazul unei hote de 1,00x0,60 m, amplasată la perete, debitul de aer necesar a fi evacuat este mai mic cu cca. 50% faţă de amplasarea aceleiaşi hote în mijlocul bucătăriei.

Cât ventilăm.
Iată o bună întrebare.
Răspunsul scurt este: cât mai economic, dar eficient.
Există o mulţime de date practice referitoare la debitele de aer de evacuat printr-o hotă.
Este bine să luăm în considerare două elemente: mărimea aragazului şi mărimea bucătăriei.
Mărimea aragazului indică debitul de aer primar necesar a fi evacuat.
Astfel, pentru un aragaz, amplasat la perete, cu Lungimea x lăţimea = 0.60 x 0.50 m debitul minim de evacuat este de cca. Dev,min= 360 m3/h.
Debitul ideal este de cca. Dev,id= 500 m3/h.
Orice debit de aer cuprins între cele două valori indicate mai înainte este acceptabil.
Mărimea bucătăriei are importanţă asupra eficienţei „spălării cu aer proaspăt” a volumului acesteia.
Este uşor de imaginat că nu tot ce se ridică din …cuptoare, crătiţi sau tigăi va putea fi captat de hotă, pe loc şi evacuat afară.
De ex., la ridicarea capacului de pe o tigaie, se ridică brusc o cantitate de vapori plus aerosoli care nu vor putea fi captaţi în totalitate de către hotă.
Vor mai fi şi scăpări pe de lături.
Acestea „călătoresc” prin tot aerul încăperii înainte de a fi recaptate şi evacuate în exterior.
De aceea este bine să corelăm debitul hotei cu volumul bucătăriei.
Astfel, pentru bucătăriile mici, cum sunt cele ale apartamentelor noastre, cu volume de aer cuprinse între V = 15 şi 25 m3, se recomandă realizarea a N = 20 … 30 schimburi orare.
În cazul bucătăriilor cu volumele de mai înainte, debitele de aer, economice, ale hotelor se afla între Dev,econ = 15 x 30 = 450 m3/h şi Dev,econ= 25 x 20 = 500 m3/h.
Rezumând, debitul minim la bucătăria cu V = 15 m3 ar fi de Dev,min = 300 m3/h iar debitul de aer cel mai „generos” la bucătăria de 25 m3 ar fi de Dev,max = 750 m3/h.
Vom comenta ceva mai jos.

Ce sunt schimburile orare.
Schimburile orare de aer sunt un instrument empiric, dar foarte practic, pentru a „măsura”, pentru o anumită încăpere (de ex. bucătăria), rapiditatea cu care se înlocuieşte aerul viciat, cu aer proaspăt.
De ex., în cazul a N = 20 schimburi orare, aerul proaspăt înlocuieşte, în principiu, aerul viciat al unei încăperi la fiecare 60 : 20 = 3 minute.
Spunem în principiu pentru că înlocuirea corectă cu aer proaspăt depinde de încă o serie de factori cum sunt: sistemul de ventilare folosit, omogenitatea distribuţiei de aer în încăpere, viteza curenţilor de aer etc.

Compensarea cu aer proaspăt.
Aceasta este o mare problemă.
Va rugam să fiţi de acord că dacă se doreşte extragerea unui debit de aer dintr-o încăpere (Dev) este obligatoriu ca acesta sa fie înlocuit de un alt debit de aer (Din), adus din altă parte; astfel, se face o compensare: Dev = Din.
În caz contrar nu se poate extrage din încăpere …mai nimic.
O hotă care extrage aer dintr-o bucătărie, cu uşa şi ferestrele închise, nu va putea funcţiona …aproape deloc.
Se spune că ventilatorul hotei se învârte în gol, debitul de aer evacuat, fiind ca şi nul (Dev»0, quasi-nul).
Trebuie sa asiguram deci compensarea aerului evacuat cu aer proaspăt, de afară sau din alta încăpere.
Numai că, în acest ultim caz problema nu este rezolvată: şi în această a doua încăpere trebuie adus, până la urmă, aer de afară.
Pentru instalaţiile relativ mici, din apartamentele noastre, este suficientă deschiderea ferestrei.
Necazul este că, iarna, va pătrunde în bucătărie aer prea rece iar vara, prea cald.
Ideal este ca aerul de compensaţie (cel adus de afară) să fie introdus cât mai aproape de hotă, fără ca în drumul său, aerul introdus să se intersecteze cu …ocupanţii bucătăriei.
Asta presupune o anume aşezare a aragazului faţă de fereastră!
Cea mai bună soluţie de compensare, dar şi cea mai scumpă, este compensarea aerului evacuat cu o instalaţie specială de introducere în apartament a aerului proaspăt, filtrat, încălzit iarna şi răcit vara."


#1170
swtm

swtm

    Welding Eng.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,776
  • Înscris: 18.01.2011
Hota se montează deasupra unei plite care încălzește. Orice gaz încălzit are o tendința de ridicare ascendenta, hota nu face altceva decât sa crească această viteza de deplasare și de direcționare, respectiv evacuare a gazelor.

Hotele de suprafață au o putere de aspirare crescuta pentru a compensa efectul de ridicare ascendenta. Acest lucru se face prin amplasarea aspiratiei mult mai aproape de plita, nu neapărat prin creșterea volumului aspirat.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate