Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Plasa de umbrire peste gard de pl...

O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...
 Programe TV cu altfel de sporturi

Laptop "bun la toate" max...

navigatie noua vw tiguan

ctfmon.exe - System Error (in Saf...
 Ați prins vremurile cand 120 Volț...

Whatsapp nu afișeaza numele ...

Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu
 Politist mutilat de caine in curt...

Trotineta- cat rezista?

Windows 11 si inregistrare de pe ...

Cont Facebook spart
 

Mihai Viteazul – Aventurier sau erou national?

- - - - -
  • Please log in to reply
220 replies to this topic

#1
fredy2007

fredy2007

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,644
  • Înscris: 09.09.2007
,,
Mihai Viteazul – Aventurier sau erou national?

In tara mea as fi putut sa raman linistit si sigur, fara nici o teama, daca nu m-ar fi chemat credinta mea fata de crestinatate. Io Mihail voievod al Ungrovlahiei, al Ardealului si al Tarii Moldovei” - Memoriu al lui Mihai Viteazul din anul 1601 catre imparatul Rudolf al II-lea.
Si totusi cine a fost Mihai Viteazul?
Pentru multa vreme i s-a mai spus si Mihai Patrascu, fiul voievodului Patrascu cel Bun (si, implicit, frate al domnitorului Petru Cercel), atribuindu-i-se, in mod eronat, o filiatie nobila care sa ii legitimeze prezenta pe tronul Tarii Romanesti si, apoi, al Ardealului si Tarii Moldovei. Izvoarele istorice sustin insa falsitatea unei asemenea teorii. Cert este ca Mihai s-a nascut undeva in apropierea Ialomitei, in localitatea Piua Pietrii de azi, in anul 1558, la un an dupa moartea lui Patrascu cel Bun. Chiar si ideea ca el ar fi fost un fiu nelegitim si postum al domnitorului valah este putin probabila, atata vreme cat Patrascu a murit in anul 1557 in urma unei grele si indelungate suferinte, acesta fiind si motivul pentru care a fost dus de catre medicii sai la aerul curat al Valcei. Cunoastem, in schimb, numele mamei sale, Tudora (sau Teodora) Cantacuzino, "o vaduva frumoasa si bogata din zona Ialomitei", o femeie de neam grec din impresionanta familie a Cantacuzinilor.

Tineretea lui Mihai este una marcata de treburile negustoresti, acolo unde viitorul voievod da dovada de o abilitate innascuta. O cronica polona il prezinta ca fiind negustor de vite, in timp ce o alta spaniola il arata ca pe un comerciant de bijuterii. Alaturi de influentul sau unchi Iane Cantacuzino, zis si Epirotul, Mihai invata turceste si greceste, si dovedeste un real talent pentru stiintele vremii. Tot prin unchiul sau, capuchehaia (reprezentant al domnului la Stanbul), Mihai incepe o fulminanta ascensiune pe scara sociala. Bazandu-se pe averea stransa in anii tineretii si pe relatiile lui Iane, tanarul este numit banisor de Mehedinti in anul 1588, moment in care incepe achiztionarea primelor sate. Doi ani mai tarziu, in 1590, el este numit mare stolnic, pentru ca dupa alti doi ani, in 1592, sa devina mare postelnic. Mai trec doar cateva luni si ambitiosul tanar este numit mare aga. In tot acest timp, Mihai indeplineste si functie de ispravnic in locul unchiului sau care locuia la Istanbul. Sub domnia lui Alexandru cel Rau (1592-1593), acelasi Mihai devine ban al Olteniei in locul lui Iane.
Portret al lui Mihai Viteazul
[ http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/15246/5149868/11/mihai-3.jpg?width=500&height=648 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Averea sa era deja una considerabila, dupa propriile declaratii, viitorul domn detinand 23 de sate numai in judetul Romanati, altele fiind aduse ca zestre de sotia sa, Stanca, fiica lui Dobromir, fost ban al Olteniei, in timp ce alte sate de mosneni le daruise mamei sale. Este evident ca Mihai rivaliza cu insusi domnitorul si, chiar in aceste momente, sunt lansate zvonurile ca ar fi nimeni altul decat fiul lui Patrascu cel Bun. Poate ca acesta este motivul pentru care Mihai este arestat si obligat sa jure in prezenta a 12 boieri si a domnitorului Alexandru cel Rau ca nu are legaturi cu defunctul voievod, fapt pe care noul ban al Olteniei il indeplineste fara cracnire. Credibilitatea, insa, a unei asemenea intamplari este pusa sub semnul intrebarii, mult mai credibila fiind aceea in care Mihai a fost condamnat la moarte in lipsa datorita implicarii intr-un complot prin care urmarea sa ia tronul Valahiei. Cert este ca Mihai scapa cu fuga si, pentru doua saptamani, se ascunde in Ardeal. Ia apoi drumul Constantinopolului acolo unde, cu ajutorul unchiului sau Iane, al lui Andronic Cantacuzino, fiul lui Seitanoglu, al lui Sigismund Bathory si al agentului englez Barton, reuseste sa il induplece pe sultan si sa obtina tronul Tarii Romanesti. Sumele pe care Mihai le ofera atat sultanului cat si nobililor turci care sa ii faciliteze intrarea la suveran sunt fabuloase, el fiind nevoit sa cheltuie aproape tot ce agonisise de-a lungul anilor si chiar sa imprumute sume exorbitante. Astfel, in octombrie 1593, noul domnitor al Valahiei intra in Bucuresti insotit de un alai de creditori dornici sa isi recupereze cat mai repede investitia si dobanzile aferente, bani pe care Mihai nu ii putea obtine decat din satele populate de valahi.

Birurile devin insuportabile, taranii aleg sa fuga de pe mosii lasand locul turcilor care prinsesera " a se aseza" si a inlocui, in multe locuri, populatia locala. Tara Romaneasca se transforma incet-incet intr-o provincie turceasca in toata regula, iar banii necesari creditorilor nu puteau fi stransi cu una- cu doua. Dovedind o intuitie caracteristica doar marilor lideri militari si politici, Mihai nu ramane indiferent la miscarea antiotomana ce cuprinsese Europa si, atras de mirajul eliberarii tarii de catre turci si, nu in ultimul rand, de datoriile grele catre creditorii sai, el alege sa se alature Ligii Sfinte europene. Astfel, el nu asteapta sa fie invitat ci, fapt ce il caracteriza din plin, ia initiativa si trimite el insusi soli in Ardeal si Moldova, precum si la boierii Buzesti, pe care ii cheama alaturi de el in lupta antiotomana. Rezultatul a fost o intelegere deplina intre cele trei tari. La 13 noiembrie 1594, la doar un an dupa inscaunarea sa, Mihai cheama pe toti creditorii la vistieria domneasca pentru a "incheia socotelile". Dar socotelile sale erau mai mult decat sangeroase. Tunurile lovesc in plin in multimea celor adunati sa isi primeasca banii. Supravietuitorii sunt masacrati de armata domneasca. Au urmat circa 2000 de ieniceri, intreaga garnizoana turceasca din Bucuresti, in frunte cu emirul. Giurgiul este asediat, dar rezista in fata armatei lui Mihai. In schimb, La Harsova, Silistra si Targul de Floci, turcii sufera infrangeri zdrobitoare. In Moldova, Aron Voda macelerea pe toti otomanii din Iasi si dadea semnul unei rascoale generale in cele doua tari romane.
Oastea lui Mihai Viteazul
[ http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/15246/5149868/8/gheorghe-tatarescu-oastea-mihai-viteazu.jpg?width=500&height=419 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

La Istanbul, sultanul decide inlocuirea "hainilor" si, in fruntea a doua armate conduse de Hasan Pasa si Mustafa Pasa, trimite inlocuitorii: Bogdan, fiul lui Iancu Sasul in Moldova, si Stefan Surdul in Tara Romaneasca. In acelasi timp, suveranul turc asmute asupra lui Mihai pe tatari. Mihai ii intampina la 14 ianuatrie 1595, in apropierea satului Putinei, apoi, la 16 ianurie la Stanesti. In ambele infruntari el iese victorios dar nu poate impiedica unirea celor doua armate musulmane. Domnitorul isi surprinde, insa, adversarsul la Marotin, dupa ce trecuse Dunarea pe gheata si reuseste o victorie stralucita. Ambii pasi sunt ucisi, iar inlocuitorul sau este pus pe fuga. Armatele sale continua inaintarea pana la Muntii Balcani, iar populatiile locale (bulgari, sarbi, albanezi, greci) i se alatura. Rascoale pornesc peste tot si era evident ca sultanul nu va tolera o atare stare de fapt.

Calugareni - victorie sau infrangere a lui Mihai?
Rascoala lui Mihai si a lui Aron Voda trezise in sanul popoarelor din balcani speranta eliberarii de sub jugul otoman. Haiducii sarbi si bosniaci, unii dintre cei mai sangerosi si mai temuti adversari ai turcilor stabiliti in Balcani, i se alatura lui Mihai Viteazul fara nicio conditie. Printre ei se afla inclusiv temutul Baba Novac, un razboinic feroce chiar si la varsta de 80 de ani. Din Istanbul pornea, insa, temutul ordin. O armata de circa 40.000 de oameni, nici pe departe 150.000-300.000 atat cat se vehicula in manualele de istorie postdecembriste, in frunte cu Ferhat Pasa, porneste catre Muntenia. Mihai trebuia dat ca exemplu in fata celor care mai aveau idei de rebeliune. Sultanul se razgandeste inexplicabil si il inlocuieste pe incercatul general cu vizirul Sinan Pasa chiar inainte de a trece Dunarea. Mihai nu reuseste sa stranga mai mult de 8000-14.000 de osteni, carora li se adauga un contingent de 2000 de unguri si circa 200 de cazaci. Se parea ca totul se va sfarsi intr-o baie de sange pentru valahi.
Mihai Viteazul - imagine de epoca
[ http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/15246/5149868/9/mihai-1.jpg?width=500&height=740 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Constient ca nu poate infrunta o asemenea armata in camp deschis, Mihai Viteazul alege aceeasi tactica pe care si marele Stefan voievod o folosise la Vaslui, anume alegerea unui teren prielnic care sa nu permita desfarsurarea trupelor otomane. Iar acest loc a fost satul Calugareni din apropierea Giurgiului. La 13/23 august 1595, valahii isi incep ofensiva. Primul lor atac are darul de a ii duce pana aproape de corturile turcilor, dar contraofensiva ienicerilor ii face sa se retraga peste Nealjlov, lasand in urma 11 tunuri. Ungurii nu iau parte la lupta, preferand sa se foloseasca doar de artilerie impotriva trupelor ce inaintau amenintator. Este momentul in care Mihai alege sa puna totul in joc. In fruntea ostasilor ramasi el se regrupeaza si porneste un contraatac fulgerator. Doi pasi sunt ucisi chiar de catre domnitor, in timp ce detasamentul unguresc decide, in final, sa loveasca din flanc. Cazacii si un mic grup de ardeleni, dupa ce invaluisera armata turceasca, ataca din spate creand un haos general printre turci. Totul se transforma intr-o retragere dezorganizata, insusi Sinan fiind la un pas de a-si pierde viata in tumultul de oameni si animale. 3000 de turci isi pierd viata in lupta, iar romanii reusesc sa recucereasca tunurile pierdute. Dar victoria lui Stefan de la Vaslui nu mai putea fi repetata.
Scena din batalia de la Calugareni
[ http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/15246/5149868/5/batalia-clugreni.jpg?width=500&height=300 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Turcii era inca mult prea multi. Intaririle se aflau pe drum iar spionii lui Mihai il avertizasera deja de iminenta sosirii lor. Pierderile in randul armatei muntene erau uriase, astfel ca domnitorul alege sa se retraga in Transilvania, lasand liber invaziei otomane. La fel ca la Rovine, victoria pe campul de lupta ramasese a romanilor, turcii fiind, insa, cei care ocupau Muntenia.

Intre timp, dupa o noapte a nuntii care se dovedise un fiasco, Sigismund Bathory alege sa isi paraseasca mireasa, pe Maria Cristina, si, cu inima franta, alege sa isi aline durerea in razboi. Era semnul pe care il asteptase atata vreme Mihai. Sigismund aducea cu el 22.000 de secui, 15.200 de soldati ardeleni si 63 de tunuri. Moldova raspundea si ea chemarii domnitorului muntean cu 3000 de oameni si 22 de tunuri. Lor li se alaturau si 300 de italieni, experti in asedii si arme de artilerie trimisi de ducele din Toscana. Sinan, fara sa stie ce il astepta, alege sa treaca Dunarea si sa lase la Giurgiu doar ariegarda si o prada uriasa. Un advesar prea marunt pentru armata crestina. Giurgiul cade in urma unui atac violent, tranformand expeditia de pedepsire ordonata de sultan la stadiul unui esec rasunator. Cronicarul turc Naima, nota cu amaraciune: "O asemenea retragere dezastruoasa si infrangere n-a mai fost pomenita in istorie". In schimb, Muntenia, in frunte cu Bucurestiul, era o ruina. Razboiul transformase orasele in gramezi de resturi fumegande, iar satele se destramau in lipsa oamenilor care alesesera fuga sau moartea in lupta.
Batalia de la Giurgiu
[ http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/15246/5149868/13/mihai-vs-turcii-1595.jpg?width=500&height=352 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Unirea Tarilor Romane - Actul lui Sigismund Bathory sau al lui Mihai?

Revenind la batalia de la Calugareni, trebuie mentionat ca Mihai Viteazul era constient de iminenta unui atac turcesc la scara mare. Astfel, el trimite soli care sa ceara ajutorul aliatului sau, Sigismund Bathory. Ajunsa la 2 mai 1595 la Alba Iulia, delegatia boiereasca a muntenilor se loveste, insa, de refuzul categoric al principelului transilvan. Era evident ca Bathory dorea sa se foloseasca de un vis de veacuri al romanilor, acea "Restitutio Daciae" (Refacerea Daciei), si sa creeze un stat tampon intre Imperiul Otoman si Europa Apuseana. Iar acesta era momentul cel mai potrivit. Siliti de imprejurari, boierii valahi accepta conditiile suveranului din Ardeal semnand actul care insemna, practic, desfiintarea statului muntean. Mihai devenea, astfel, un simplu loctiitor al lui Bathory pe tronul Valahiei, acelasi lucru intamplandu-se si cu noul domnitor moldovean, Stefan Razvan Voda. In documentele vremii aparea, astfel, primul carmuitor ale celor trei provincii de la moartea ultimului rege dac, Sigismund Bathory… "Prea luminatul domn Sigismund, din mila lui Dumnezeu, principele Transilvaniei, Moldovei si Valahiei transalpine si al sacrului Imperiu roman, domnul partilor regatului unguresc si comitele secuilor, domnul nostru prea milostiv". In acelasi timp, Mihai era numit "respectabilul si magnificul domn Mihai, voievodul tarii noastre transalpine, credinciosul nostru iubit".
Sigismund Bathory
[ http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/15246/5149868/6/bathory.jpg?width=500&height=658 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Conditiile erau mai mult decat umilitoare. Mihai nu putea incheia nici un tratat fara stirea lui Sigismund, nu putea condamna boierii si nu putea demite dregatorii. Taranii fugiti de pe mosiile boieresti urmau sa fie adusi inapoi si doar o cerere pusa de boierii munteni, anume ca bisericile sa ramana sub jurisdictia mitropolitului de la Targoviste, a fost acceptata. Stefan cel Mare cunoscuse un moment asemanator la Calomeea. Raspunsul sau a fost victoria din Codrii Cosminului. Pentru Mihai, raspunsul s-a aflat la Selimbar si, apoi, la Guruslau.

Lipsit de aportul "suveranului" sau, domnitorul valah continua de unul singur luptele cu turcii, si asta in ciuda unei vistierii golite de multa vreme. Mihai, alaturi de Baba Novac si de fratii Buzesti, ataca necontenit Balcanii, pradand Babadagul, Vidinul, Plevna, Sofia si arzand, conform cronicilor vremii, peste 2000 de sate. Crestinii apuseni fusesera, insa, invinsi la Kerestes, iar Mihai intelegea ca singur nu se putea opune uriasei masinarii de razboi care era Imperiul Otoman. Armata sa de mercenari, o inovatie pentru Valahia, necesita circa 100.000 de forinti pe luna, suma pe care, in ciuda jafurilor, domnitorul nu o putea asigura. In Tara Romaneasca izbucneau tot mai des lupte intre mercenari si taranii care se vedea jefuiti chiar de cei care ar fi trebuit sa ii apere. Nu ramanea decat o solutie… pacea cu turcii. Astfel, la 7 ianuarie 1597, Pasa Hasan din Belgrad ii confirma lui Mihai ca vasalitatea sa fusese acceptata de sultan "pana la sfarsitul zilelor sale", totul in schimbul unui tribut consistent. In schimb, Viteazul de pe tronul Munteniei nu renunta la ideea luptei antiotomane. In acelasi timp, el incheie un tratat de alianta si cu imperialii lui Rudolf al II-lea, cerand si primind de la acestia bani pentru intretinerea unei armate de 5000 de oameni si promisiunea unor subsidii pentru inca 5000 de ostasi in cazul unei lupte cu turcii. Tot in tratatul incheiat cu Rudolf, Mihai accepta suzeranitatea acestuia si primea, in cazul in care ar fi vrut sa paraseasca tronul, un castel in Ungaria sau Transilvania, acolo unde ar fi urmat sa traiasca pe banii monarhului conform rangului sau.

Intre timp, schimbatorul Sigismund Bathory accepta sa predea puterea imperialilor in schimbul a doua ducate in Silezia (1598). Dupa doar cateva luni intelege, insa, ca Ardealul ii oferea o situatie financiara mult mai buna si, intors pe furis, se proclama din nou principe si aresteaza oamenii lui Rudolf. Mihai isi permite de acum sa trateze de pe picior de egalitate cu Sigismund. El intervine pe langa Rudolf al II-lea pentru a-l mentine in functie pe principele ardelean, trimitandu-i acestuia din urma o solie amenintatoare prin care ii arata lui Sigismund adevarata sa fata. Mihai cerea ajutor in vesnicele sale lupte cu turcii altfel, in cazul unei paci secrete, ar fi tinut loc " de pagan si turc destul".
Portret contemporan al lui Mihai Viteazul
[ http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/15246/5149868/10/mihai-2.jpg?width=500&height=744 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Sigismund se dovedeste, insa, acelasi caracter instabil si paraseste pentru a doua oara domnia, lasand in loc pe varul sau, cardinalul Andrei Bathory (29 martie 1599), un protejat al polonilor, aliatii turcilor, iar Mihai se vedea pentru a doua oara in situatia de a se recunoaste vasalul familiei Bathory. Din nou, cele trei tari romane, Ardealul, Muntenia si Moldova (pe tronul careia se afla un alt supus al polonilor, Ieremia Movila) se inchinau aceluiasi domn. Nu era insa, decat o formalitate. Sustinut de Rudolf al II-lea si de generalul acestuia, albanezul Giorgio Basta, Mihai primeste acceptul de a lupta impotriva lui Andrei Bathory cel care, asa cum se temuse domnul muntean, incheiase pacea cu turcii.

La 5 octombrie 1599, Mihai patrunde in Ardeal prin pasul Buzaului. In acelasi timp, pe Olt, o alta armata munteana condusa de fratii Buzesti si Baba Novac, venea in ajutorul domnitorului. Jonctiunea s-a facut la 16 octombrie in satul Selimbar, iar armata lui Mihai, mare parte formata din mercenari, secui, valahi si haiduci balcanici numara aproape 20.000 de oameni. Andrei Bathory ii opunea un numar egal de ostasi. Primul atac este dat de neobositul Baba Novac, urmat imediat de un contraatac al armatei cardinalului. Valahii se repliaza si ataca din nou, dar sunt respinsi pentru a doua oara si se parea ca vor pierde batalia. Este momentul in care Mihai, la fel ca in batalia de la Calugareni, intra personal in lupta, in fruntea propriei armate, moment care decide sortii bataliei, transformand infrangerea iminenta intr-o victorie rasunatoare. Andrei Bathrory alege sa fuga dar este prins de secui si decapitat in coliba unui taietor de lemne. Capul sau avea sa fie adus lui Mihai in suspinele sotiei sale, doamna Stanca, cea care se spune ca murmura mereu "saracul popa, saracul popa". La 1 noiembrie 1599, Mihai patrundea in Alba Iulia asemenea unui mare invingator. Ardealul se afla la picioarele sale. Nu mai ramanea decat Moldova pentru ca Dacia sa fie refacuta, si nu formal, ci prin forta armelor.
Predarea capului lui Andrei Bathory
[ http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/15246/5149868/15/theodor-aman-mihai-viteazul-capul-bathory.jpg?width=500&height=358 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Mihai Viteazul intentionase cucerirea Moldovei inca din anul 1597, doar demersurile lui Sigismund Bathory facand ca aceasta campanie sa fie amanata. La motivele initiale, care insemnau slabirea influentei turcesti si evitarea unui atac direct asupra Ardealului din Moldova, se adauga si ura voievodului fata de Ieremia Movila, cel care incercase in repetate randuri sa il ucida pe Mihai "cu otrava sau prin tradare", pentru a pune pe tronul Valahiei pe fratele sau, Simion Movila. Era, insa, o decizie grea. Polonia nu dorea ca Moldova sa iasa de sub sfera ei de influenta si ar fi luptat fara rezerva impotriva lui Mihai.

Valahul isi asuma, totusi, riscurile si patrunde, in primavara anului 1600, prin pasul Oituz, in fruntea a 17.600 de oameni la care se adauga, spre surprinderea lui Ieremia Movila, un contingent de 2000 de moldoveni. Campania este una fulgeratoare. La 10 mai, Mihai ocupa Bacaul, la 11 mai Romanul, iar polonezii pierd lupta in mod dezastruos. Cetatea Neamtului si Suceava se predau fara lupta in fata lui Mihai Viteazul. Urmeaza batalia din fata Cetatii Hotinului, acolo unde Ieremia Movila era invins si scapa cu fuga peste Nistru. Nu trecusera nici trei saptamani si Mihai Viteazul stapanea si ultima provincie a vechilor daci, Moldova. Din Constantinopol si pana la Roma nu se vorbea decat de faptele sale. Multi l-au asemanat cu Alexandru Macedon, in timp ce altii vedeau in el "Steaua rasaritului". Regele Frantei, vestitul Henric al IV-lea spunea intr-o scrisoare: "se zice ca romanul e foarte tare si ca planurile lui cresc potrivit cu izbanzile". Iata ce se scria si intr-o publicatie a vremii din Roma: "Daca a fost vreodata un principe in lume demn de glorie pentru actiuni eroice, acesta este signor Mihai, principele Valahiei".
Intrarea lui Mihai Viteazul in Alba Iulia
[ http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/15246/5149868/4/alba-iulia-1600.jpg?width=500&height=357 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Mihai insusi se intitula "Io Mihai voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al Tarii Romanesti, al Ardealului si a toata Tara Moldovei". Romanii stapaneau din nou, dupa veacuri, din Maramures pana la Dunare si de la Nistru pana in Banat.

Infrangerea si moartea domnului Mihai
In nici un alt moment al istoriei romanesti, marirea nu a fost urmata atat de repede de decadere. Victoriile din Ardeal si Moldova nu mai insemnau mare lucru, atata vreme cat Rudolf al II-lea vroia sa preia Transilvania si sa o transforme intr-o provincie austriaca. Domnul Mihai nici nu se gandeste si insista sa ramana stapanitorul de drept al Ardealului. Moldova se afla sub amenintarea polona, in timp ce in Tara Romaneasca, turcii pregateau inscaunarea lui Simion Movila. In plus, incapabil sa isi plateasca mercenarii, Mihai se vede pus in fata rebeliunii nobililor unguri, apasati de darile grele necesare intretinerii armatei dar, mai ales, de umilinta de a fi supusii unui valah. In consecinta, generalul Giorgi Basta alege sa intre in conflict de partea rasculatilor, impotriva domnitorului muntean. La 18 septembrie 1600, 18.000 de cavaleri apuseni, dintre care 6000 de calareti germani si flamanzi, purtand cuirase, alaturi de muschetari valoni si francezi se pregateau sa infrunte o armata stransa in pripa de Mihai, o armata ce nu depasea 10.000 de oameni.
Generalul albanez Giorgio Basta
[ http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/15246/5149868/7/georgius-basta.jpg?width=500&height=782 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

La fel ca la Calugareni, voievodul valah isi alege o pozitie strategica in apropierea satului Miraslau, o pozitie ce nu ar fi permis lui Basta sa il atace din flancuri, ci doar frontal. In acelasi timp, albanezul era un razboinic incercat si, constient ca ar fi picat in capcana asemenea lui Sinan Pasa, simuleaza o retragere. A fost momentul hotarator al luptei. Mihai crede ca adversarii sai se retrag si ataca frontal. Prea tarziu isi da seama ca nu a fost decat o pacaleala. Soldatii sai sunt spulberati de catre cuirasierii germani si maturati de gloantele muschetarilor francezi. Mihai insusi, insotit doar de trei cazaci, trece Muresul inot ca sa scape cu viata. La 20 septembrie, Basta intra in Alba Iulia si ucidea pe toti italienii, grecii, sarbii si romanii, aliatii valahului. Furiei nobililor unguri ii pica, apoi, insusi Baba Novac, cel care este jupuit, ars de viu si tras in teapa. In acelasi timp, polonii, profitand de infrangerea lui Mihai de la Miraslau, ocupau Moldova. Efortul domnului muntean de a recuceri aceasta veche provincie romaneasca ar fi fost zadarnic. Domnul Mihai nu mai incerca acum decat sa isi apere tara, acolo unde polonezii pregateau inscaunarea lui Simion Movila. Iar putinele trupe stranse de Nicolae, fiul lui Mihai, se dovedesc insuficiente. Voievodul este infrant in mai multe randuri si vede cum si Valahia era inchinata de polonezi turcilor. Nu ii mai ramanea decat calea pribegiei si singura speranta de a primi ajutorul imperiarilor. In drumul sau catre Europa, din cetatile pe care le cucerise prin lupta, se trage in deradere cu tunul asupra sa.

Pentru Mihai urmeaza indelungi peregrinari la Viena si Praga, acolo unde sta prin hanuri si asteapta o audienta la Rudolf al II-lea. Cand, in sfarsit o primeste, afla ca situatia din Ardeal ii devenise din nou favorabila. Sigismund Bathory venea pentru a treia oara pe tronul Ardealului, ungurii il arestasera pe Basta din cauza exceselor sale sangeroase, iar haosul stapanea din nou Transilvania. Nu exista decat un singur om capabil sa remedieze situatia, iar acesta era Mihai. Parea ca steaua sa norocoasa stralucea din nou. Rudolf ii ofera 100.000 de taleri pentru ridicarea unei armate de mercenari si ducatul Konigsberg din Silezia. Cei mai mari pictori se inghesuie sa realizeze portrete eroice ale domnitorului, el insusi fiind privit ca o curiozitatea de catre nobilii prea putin obisnuiti cu teatrul de lupta.
Portret al lui Mihai realizat in timpul sederii sale la Praga
[ http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/15246/5149868/12/mihai-4.jpg?width=500&height=569 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

La 3 aprilie 1601, Mihai parasea Praga spre Viena si apoi spre Casovia. Acolo il intalneste pe Basta cel care, din ordinul imparatului, ar fi urmat sa il asiste in batalia impotriva lui Sigismund. Pentru Mihai Viteazul nu mai exista insa cale de targuiala. Stia probabil ca aceasta ar fi fost unica sa sansa sa recapete ceea ce pierduse atat de usor. Si astfel, la 3 august 1601, in apropierea satului Guruslau (Goraslau) Mihai dadea ultima sa batalie. Cu tunuri care bateau gresit si cu o armata mai dornica sa se retraga din calea temutilor mercenari ai romanului decat sa lupte, Sigismund scapa cu o fuga rusinoasa. Din Valahia veneau vesti bune. Afland ca domnul lor vine cu oaste mare din Ardeal, fratii Buzesti stransesera o armata si izgonisera pe Simion Movila de pe tronul Tarii Romanesti. Acestia ii trimisesera solie lui Mihai ca il asteptau cu bratele deschise pe tron. Lupta valahului putea reincepe. La Turda, el alege sa se desparta de armata, grabit fiind sa ajunga mai degraba la Fagaras, acolo unde il astepa sotia sa, doamna Stanca. Giorgio Basta stia, insa, ca imperialilor le-ar fi convenit mai degraba un control direct asupra Ardealului decat unul mijlocit printr-o personalitatea covarsitoare asa cum era cea a lui Mihai. In consecinta, el ia decizia de a scapa de fostul sau aliat, ale carui realizari pe plan militar ii rascolisera destul orgoliul, si trimite in secret un detasament de 300 de cavaleri germani si valoni, condus de ofiterii Jacques Beauri si Mortague, pentru a "aresta sau a ucide" pe Mihai. Soarta domnului fusese hotarata printr-o miseleasca tradare.

Intrand in cortul sau, Beauri ii striga atunci lui Mihai: "Da-te prins!". Domnitorul nu a rostit decat un singur cuvant: "Ba!", si a incercat sa isi apuce sabia pentru a lupta chiar si de unul singur cu atacatorii sai. Era, insa, prea tarziu. Un glont pornit din muscheta unui soldat valon il tintuieste pe loc. Imediat, un mercenar ii strapunge pieptul cu sulita, in timp ce multimea ucigasilor se repde asupra sa cu halebardele. Urmeaza un spectacol ingrozitor. Viteazul este hacuit si batjocorit prin praful din fata cortului sau. Trupul sau gol este aruncat iar capul, dupa ce ii este taiat, este lasat prada cainilor si corbilor ce ar fi trecut pe acolo.
Asasinarea lui Mihai Viteazul
[ http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/15246/5149868/14/moartea-mihai.jpg?width=500&height=376 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

"Si cazu trupul lui cel frumos ca un copaciu pentru ca nu stiuse, nici se prilejise sabia lui cea iute in mana lui cea viteaza", spune cu amar cronica Tarii Romanesti. Viteazul isi gasise un sfarsit nedemn, in mana tradatorilor infamului Basta. Cu el se stingea pentru mai bine de trei veacuri si visul romanilor de a se reuni pe teritoriul Daciei mandrului Decebal. Prececentul fusese, insa, creat…''

Sursa:
http://www.descopera...u-erou-national

Edited by fredy2007, 27 May 2015 - 17:37.


#2
leogoto

leogoto

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,001
  • Înscris: 01.12.2010
Foarte frumoasa gravura a doua din postul tau.
Attached File  Michael Palatinus Valachiae.jpg   304.59K   37 downloads
Gravura nu este semnată, dar este intitulată în medalion și jos, în cuvetă: "Si Deus, o vellet, Dacorum hic colla Michael / Eximeret Turcae, libera tota, jugo", gravat de calcograful și gravorul Domenicus Custos. Textul titlului: Michael Palatinus Valachiae, ca și epigrama de jos: Deicit veteri pridem de vertice Dacum / Turca Asiae, Argolici rexq. timendus agri. / Damna tamen tentans reparare priora Michael, / Et veteres referens indole mentis auos; / Contendi (factum modo sorte fauente fuisset, / Fiat adhunc) Daco pellere Thraca lare, iar jos Gott. după numele următorului portret: Contele Gottfridus, sunt gravate de editorul Michael Manger.
Si-acum o politicoasa solicitare la colegii nostri cei eruditi, adica cavalerii Jedi cei latinofani: traduceti-ne si noua textul latinesc, e atat de asemanator cu romana incat eo unul nimic nu inteleg din el.

#3
Balamache

Balamache

    Scriitor de carti de colorat.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,522
  • Înscris: 23.11.2013
In maxim 10 de ore vin primii contestatari ai domnitorului Mihai. Marii rom^ni, iubitori de rom^ni si de istoria patriei,  Botshaft, Scitech, Sercherstar si cu voia dumneavoastra defunctii Marcuto, Turctoconul si Fane. Scuze celor al caror nume nu l-am mentionat din simpla uitare.

#4
Dude_2nd

Dude_2nd

    Tehnocrat nihilist cronofag feral mogofan irecuperabil mem

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 37,715
  • Înscris: 04.01.2011
Aventurier, clar.
Adevaratii oameni politici, profesionisti, folositori Romaniei au fost/sunt doar Bețivanul si Klaunis.

#5
constant7

constant7

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,638
  • Înscris: 01.03.2015
Pentru mine e un erou. Dar el este si ramane un erou indiferent ce cred sau spun eu: si-a depasit cu mult conditia vremurilor si contemporanii.

#6
buteliearagaz

buteliearagaz

    Contabilizez vorbe

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,137
  • Înscris: 13.12.2006
Mihai Viteazul a fost un om exceptional si realizarile lui nu pot fi puse la indoiala.

#7
fredy2007

fredy2007

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,644
  • Înscris: 09.09.2007

 buteliearagaz, on 27 mai 2015 - 19:21, said:

Mihai Viteazul a fost un om exceptional si realizarile lui nu pot fi puse la indoiala.

Subscriu.

#8
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
Aceste aprecieri sunt tare interpretabile. sunt cateva aspecte care trebuie sa fie luate in considerare . Am sa incerc sa enumar cateva dintre ele :
1 ) trebuie inteles contextul in care se evolua la vremea respectiva. Absolut toti principii isi cumparau tronul de la poarta otomana . Mitza al nostru nu a facut exceptie. Din pun ctul meu de vedere a fost un despot ceva mai luminat . Eu locuiesc in Codlea si in turla bisericii catolice din oras , s-au gasit ascunse niste insemnari facute de popii acelor vremuri care sunau cam asa : la data de ...... Sigismund a trecut orasul prin foc si sabie . Doua luni mai tarziu , Mihai Viteazul trece orasul prin foc si sabie ....si tot asa. Acum ce interes avea un domnitor roman sa treaca prin foc si sabie romani ca si el ...imi scapa .
2 ) trebuie sa intelegem ca toate tarile isi fabrica o istorie care sa sune frumos pentru a-si justifica apartenenta la un anume neam , la niste anume locuri . Romania nu face exceptie. Si noi , in lupta noastra cu ungurii , a trebuit sa ne inventam o ereditate care s-a dovedit incorecta si ridicola chiar . Bafta noastra este ca ungurii nu au istorie nici cat noi si , in plus , suntem mai multi Posted Image .
3 ) perioada istorica in care a trait Mihai , a fost extrem de tulbure si in afara de respectivul domnitor ( care a avut si o domnie scurta cu tot ajutorul otoman ...dovada ca nu era un politician prea iscusit ) , s-au perindat pe la tronul principatelor romane o multime de domnitori cu nume mai mult sau mai putin sonore . La acea vreme principatele apareau dimineaza si dispareau de pe scena istoriei a doua zi dupaamiaza sau seara .
4 ) este greu de acceptat pentru cetatenii care cunosc istoria dintr-o singura sursa ...si aia mincinoasa ...sa digere aceste realitati . Ii inteleg. Ei au citit ca Stefan cel mare era viteaz ( in realitate era un betiv si un curvar ) ...ca Mihai Viteazul era un patriot  ( in realitate a fost un despot de origine greaca , ca oricare altul, care a pradat si a pus biruri pe capul celor de aceeasi natie cu el ...ba i-a mai bagat si in conflicte militare si politice pe oameni simpli care , in final , au dus in carca domnia lui plina de excese si greseli politice ).  

Sunt multe de spus . Ideea de baza este aceea ca cei care au scris istoria unanim acceptata a romanilor , au mintit si au facut un mare deserviciu Romaniei . Au vrut sa faca niste fapte bune , nu ma indoiesc , dar lipsa lor de profesionalism arunca o umbra urata asupra istoriei zbuciumate a unui neam cu destule calitati . sa accepti realitatea nu inseamna sa negi calitatile romanilor si importanta Romaniei. Doar daca esti redus mintal te poti supara pentru ca adevarul este diferit de ce ai invatat tu la scoala . Nu este vina ta ca si individ , ca te-au mintit . Un alt noroc al nostru este acela ca absolut toate statele practica acelasi tip de minciuni legat de istoria lor. De ce ? Nu stiu exact , dar cred ca din cauza ca politicienii sunt si acum si au fost si in trecut niste oameni josnici , niste scursuri ale societatii , niste oameni care nu stiu decat sa manipuleze si sa dezinformeze pentru a-si asigura destui enoriasi care sa ii aleaga . Este bine ca informarea este la alt nivel in zilele noastre , pentru ca , incet-incet , vor fi obligati sa faca fata faptului ca minciunile vor fi demontate una cate una .

Edited by JurasikMan, 27 May 2015 - 21:15.


#9
buteliearagaz

buteliearagaz

    Contabilizez vorbe

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,137
  • Înscris: 13.12.2006
Istoriceste vorbind, primul si singurul domnitor care a unit toate cele trei principate romanesti a fost Sigismund Bathory, dar acesta a fost influentat prea mult de catre duhovnicul sau, initiativa de unire a Principatelor Romane venind din partea cancelarului sau.

Toate aceste realitati istorice nu diminueaza meritele lui Mihai, ba chiar le amplifica, pentru ca Mihai Viteazul provenea dintr-un principat mic fara organizare statala solida, iar principatul Transilvaniei era greu de digerat pentru ca era mai bogat si mult mai bine organizat.

Daca Mihai Viteazul nu ar fi fost asasinat, nu ar fi reusit sa-si consolideze domnia decat daca ar fi acceptat sa fie vasal principelui Transilvaniei si daca ar fi platit tribut turcilor pentru ca sa fie confirmat domn pana la sfarsitul vietii in Tara Romaneasca si Moldova.

Abia dupa cativa ani, profitand de evenimentele din Transilvania, ar fi putut incheia o uniune de genul celei polono-lituatiene, care ar fi putut duce la aparitia unui principat mai mare, format din Tara Romaneasca si Moldova, care s-ar fi putut numi UngroVlahia, MoldoVlahia sau Principatul Transalpin.

Raman la parerea ca MoldoVlahia ar fi fost cea mai potrivita denumire, iar capitala ar fi fost tot la Bucuresti, principatul MoldoVlahia urmand a avea dubla suzeranitate, urmand sa fie un tributar al Imperiului Otoman ( turcii fiind singurii care ar fi putut garanta suveranitatea acestui principat datorita fortei militare exceptionale, fiind interesati de incasarea unui tribut sigur si fara mari batai de cap, aka rascoale si razboaie in regiune care sa  produca pagube consistente Imperiului Otoman.

#10
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,938
  • Înscris: 11.06.2003

Quote

Rudolf ii ofera 100.000 de taleri pentru ridicarea unei armate de mercenari si ducatul Konigsberg din Silezia
ahahaha Königsberg in silesia?
"ducatul Königsberg" n-a existat vreodata. e vorba de ducatul prussiei, pe care Rudolf n-avea cum sa-l dea la nimeni, el apartinand regelui poloniei la momentul respectiv. nu era posesie imperiala si rudolf n-avea cui sa-l dea, mai ales ca titulul duce al prussiei era ereditar.

Quote

18.000 de cavaleri apuseni, dintre care 6000 de calareti germani si flamanzi, purtand cuirase
cavaleri? lol.
6000 de cuirasieri? lol
la Lützen din 4700 cavalerie au fost 1500 de cuirasieri si plata a facut-o Wallenstein, probabil unul din cei mai bogati oameni din europa la momentul respeciv.
o fi avand autorul articolulul cea mai vaga idee de cat costa un regiment de cuirasieri pe vremea aia? oare o fi cunoscand diferenta dintre cuirasieri, archebusieri si dragoni?
iar pe vremea aia muschetarii faceau cam o treime din infanterie.

#11
TazCelRau

TazCelRau

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 956
  • Înscris: 28.06.2009
Tot va bateti voi capul cu  ce a fost.....cu ce lasam copiilor se strofoaca careva?

#12
bluebyte

bluebyte

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,538
  • Înscris: 30.05.2014

 buteliearagaz, on 27 mai 2015 - 19:21, said:

Mihai Viteazul a fost un om exceptional si realizarile lui nu pot fi puse la indoiala.

Care realizari?
Ce a lasat in urma lui?

Edited by bluebyte, 28 May 2015 - 07:25.


#13
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

 augustinionut, on 28 mai 2015 - 07:19, said:

Tot va bateti voi capul cu  ce a fost.....cu ce lasam copiilor se strofoaca careva?
Aici e aria istorie, daca ai chef de planuri de viitor du-te pe ariile unde se discuta asta.
Se baga uniii ca musca-n lapte...

#14
Acrisios

Acrisios

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,562
  • Înscris: 28.03.2015

Quote

Ce a lasat in urma lui?


...daca la peste 400 de ani de la moartea lui noi inca vorbim despre el inseamna ca a lasat ceva urme in istorie .

#15
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

 bluebyte, on 28 mai 2015 - 07:24, said:

Care realizari?
Ce a lasat in urma lui?
N-o fi fost el ingerul altruist din filmele ceausiste dar fara rebeliunea lui eram pasalac pur si simplu.

#16
buteliearagaz

buteliearagaz

    Contabilizez vorbe

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,137
  • Înscris: 13.12.2006
Mihai Viteazul a creat un precedent prin unirea celor trei principate romanesti, contribuind prin exemplul lui, la mica unire si la unirea din 1918.
Chiar daca legarea de glie a taranilor prin "legatura lui Mihai" a dus la infintarea iobagiei, tributul platit Inperiului Otoman a fost diminuat in mod considerabil.


#17
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,938
  • Înscris: 11.06.2003
Una-i o unire, in urma careia rezulta un stat nou, altceva e "uniune personala" unde statele componente raman, ceea ce s-a intamplat in cazul asta.
"Unirea" e o instrumentalizare ce a venit mai tarziu. N-a rezultat nici un stat nou, transilvania era in continuare in componenta regatului ungariei, cum s-a si specificat de altfel in tratatul de la Speyer 1570. Mihai, pentru o scurta perioada era principele transilvaniei, voievodil valahiei si voievodul moldovei in uniune personala.

#18
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009
Puterea precedentului ramane.
In plus, daca noi eram pasalac, se turceau si Balcanii mult mai tare.
Chiar daca scapam ulterior de turci dar reziduul Islamic era mult mai mare.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate