Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...
 problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox
 Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani
 Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...
 

certificat medico-legal

- - - - -
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
delores

delores

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,521
  • Înscris: 12.02.2013
Daca un angajat sufera de o afectiune care produce printre altele retard mintal sau alte manifestari psihice anormale ( depresie, anxietate, atacuri de panica, etc) si din care cauza face o greseala grava in acte si il prinde anaf-ul, si il sanctioneaza si pe el ( bine am inteles ca maxim 1500 lei pot da amenda la angajati), si firma ( firma poate primi pana la 10000 lei amneda si inchidere 3 luni, iar firma poate " amenda" la randul ei angajatul care a gresit, conform legii luaindu-i pana la nustiu cat la suta ( max 50) din salariu, care-l are in acte, plus daca mai ia si la negru, presupun ca banii aia nu ii mai da deloc-...insa daca angajatul intra in co medical, ii mai poate retine si din cm? Sau dc se anjunge la pensionare pe caz de boala, cum isi mai recupereaza firma banii de la el, prejudiciul, gaura pe care a facut-o ???)

Daca angajtul vine insa cu un certificat medicolegal conf caruia a gresit din cauza afectiunii de care sufera, nu se simtea bine, etc, poate scapa de sanctiuni, atat el cat si firma ???
Sau are si firma partea de vina in caz ca stia de boala care sufera angajatul si nu l-a inlociit sau desemnar pe altcineva sa faca treburile mai de finete in locul lui ( desi fiind bolnav nustiu in ce masura te poate concedia, mai ales daca esti in cm...)?
Daca angajatul nu a anuntat ca e bolnav tocmai ca sa nu fie concediat sau sa i se reduca programul si sa ia bani mai putini?
Sau a anuntat ca nu se simte bine si nu mai face fata dar i s-a spus ca trebuie sa se descurce ca n-are cine sa-i tina locul ( decat poate daca isi da demisia si angajeaza pe altcineva) dar nu a vrut sa-si dea demisia ca sa nu ramana fara asigurare medicala ??? Si nici nu i s-a permis reducerea programului ca sa mearga la controale de specialitae, sa se trataeze? Sau a fost dar i s-a prescris fie o medicatie care scade si mai rau performaentele si da somnolenta, si n-a putut s-o ia si sa vina la munca, fie odihna pt ca e prea epuizat ? Si nu si.a permis fie pt ca pierdea bani ( cand esti platit in acre cu minim si restul la negru, pe cm mai iei un **t...), fie ca i s-a pus in vedere ce am zis mai sus ?( dc nu se mai descurca sa plece de tot,sa-si dea demisia)?

( o problema in legislatia noastra este si acia ca daca renunti la un job pt ca nu te descurci, e prea epuizant si cu riscuri pt sanatate, si demisioneaza si nu isi gaseste rapid altceva ( eventual mai bine), ramane fara asigurarea medicala si dc se imbolnavesre mai rau...a incurcat-o,,)

( si o alta probl la oamenii handicapati cu capul ie ca atunci cabd se stiu amenintati, in pericol sa fie dati afara ,inloc sa se concentreze sa-si faca treaba mai bine si sa nu greseasca sa dea motive de incompetenta, ei mai rau se streseaza si isi fac scenarii sinistredespre ce li s-ar putea intampka, si cum ar putea scapa de consecinte ...)

Edited by delores, 22 May 2015 - 09:27.


#2
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Angajatul poate scăpa de răspunderea personală dacă dovedeşte că afecţiunea că acea greşeală are ca factor determinant afecţiunea care era anterioară comiterii greşelii. Firma nu scapă pentru că avea obligaţia să verifice starea de sănătate a angajaţilor.

#3
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,660
  • Înscris: 30.10.2009

Quote

Daca un angajat sufera de o afectiune care produce printre altele retard mintal sau alte manifestari psihice anormale ( depresie, anxietate, atacuri de panica, etc) [...]
Retardul mintal, zic medicii, este o afecțiune cu care te naști, nu o dobândești din cauza depresiei, anxietății etc. Dacă cineva angajează un astfel de om (handicapat cu capul, cum zici mai jos) e și mai retardat ca el. Sau il angajează doar ca să aibă pe cine să dea vina în caz că actele firmei sunt praf. Nu trebuie să fii doctor ca să îți dai seama când un om suferă de retard mintal. Deci asta nu ar ajuta firma să scape de belele.

Mai departe tot ce scrii sunt doar scenarii care se bat cap în cap iar răspunsul este, și în opinia mea, cel dat de Gabi_B_HD. Firma va răspunde și trebuie să își dea în judecată angajatul ca să recupereze din amenda și/sau prejudiciul datorat închiderii pentru că, oricat de ''retardat'' ar fi, nu cred că va plati de bunavoie:

Art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.

#4
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

 althea, on 22 mai 2015 - 11:51, said:

Firma va răspunde și trebuie să își dea în judecată angajatul ca să recupereze din amenda și/sau prejudiciul datorat închiderii pentru că, oricat de ''retardat'' ar fi, nu cred că va plati de bunavoie:
Păi nu este nevoie să-l mai dea în judecată întrucât ciferticatul medico-legal care îl scapă de răspunderea în faţa organelor de control îl scapă şi de răspunderea în faţa angajatorului.

#5
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,660
  • Înscris: 30.10.2009
Doar ca părere: depresia / anxietatea și atacurile de panică se pot ține sub control, nu cred că l-ar scăpa decât dacă ar putea dovedi și asta:

Quote

  a anuntat ca nu se simte bine si nu mai face fata dar i s-a spus ca trebuie sa se descurce ca n-are cine sa-i tina locul [...]??? Si nici nu i s-a permis reducerea programului ca sa mearga la controale de specialitae, sa se trataeze?
Adică să fi dus diagnosticul, să fi cerut schimbarea functiei etc. și să fi fost refuzat. În plus, mai scrie si  

Quote

dar nu a vrut sa-si dea demisia ca sa nu ramana fara asigurare medicala
Deci multe bălării, nu știu dacă are rost să își bată cineva capul până nu scrie ce urmărește de fapt și dacă s-a intamplat cu adevărat ceva sau doar încearcă să vadă ce variante ar ajuta.

Edited by althea, 22 May 2015 - 12:32.


#6
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

 delores, on 22 mai 2015 - 09:11, said:

Daca angajtul vine insa cu un certificat medicolegal conf caruia a gresit din cauza afectiunii de care sufera, nu se simtea bine, etc, poate scapa de sanctiuni, atat el cat si firma ???
Credeam că e evident ce se urmărește: găsirea unui ”acar Păun” care să accepte să se dea nebun pentru binele firmei.

#7
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,660
  • Înscris: 30.10.2009
E posibil.
Mie îmi pare că l-au găsit dar nu omul nu prea vrea și incearcă să îl convingă + ar vrea să știe cum ar putea totuși să stoarcă niște bani de la el.

#8
delores

delores

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,521
  • Înscris: 12.02.2013

 MembruAnonim, on 22 mai 2015 - 12:09, said:


Păi nu este nevoie să-l mai dea ĂŽn judecată ĂŽntrucât ciferticatul medico-legal care ĂŽl scapă de răspunderea ĂŽn faţa organelor de control ĂŽl scapă şi de răspunderea ĂŽn faţa angajatorului.

?
Il scapa sau nu il scapa ???

#9
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,660
  • Înscris: 30.10.2009
În fața organelor de control, nu. Se verifică actele firmei, nu sănătatea mintală a angajaților.

Oricum nu cred că medicii legiști dau certificate pentru depresie / anxietate - zic asta pentru că titlul topicului e certificat medico-legal.

#10
delores

delores

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,521
  • Înscris: 12.02.2013

 MembruAnonim, on 22 mai 2015 - 12:54, said:


Credeam că e evident ce se urmărește: găsirea unui Ăą€acar PăunĂą€ care să accepte să se dea nebun pentru binele firmei.

Pai, cred ca as face-o, daca ar fi spre binele firmei ( sa scape de sanctiuni) si as scapa si eu basma curata...
Dar ma tem din spusele dvs ca;
1) firma nu scapa pt ca trebuia sa verifice starea de sanatate mintala a angajatului
2) angajatul nu scapa pt ca trebuia sa comunice diagnosticul si sa si-l asume, chiar dc urma sa fie concediat ( insa iarasi ma intreb, dc esti concediat pe motiv ca nu mai corespunzi cerintelor fcrtiei, si Nu declarat inapt medical de catre ocomisie medicala- ceea ce te-ar putea ajuta sa supravietuiesti 'in continuare, macar o vreme...) - cum doamne iarta-ma mai poti trai cu afectiunea care o ai si face tratament ( fara asigurare) sau gasi alt loc de munca daca nuiti revii cat de cat ???

 althea, on 22 mai 2015 - 14:32, said:

În fața organelor de control, nu. Se verifică actele firmei, nu sănătatea mintală a angajaților.

Oricum nu cred că medicii legiști dau certificate pentru depresie / anxietate - zic asta pentru că titlul topicului e certificat medico-legal.

Nu, clar ca pt astea nu...pt asa ceva iti zice sa-ti mai iei si tu o vacanta, sau sa iti gasesti altceva mai usor de munca, chiar daca nu castigi asa bine, etc.,,

Poate doar daca ti.ar gasi un diagnostic mai grav, schizofrenie, sau boala bipolara, sau depreseie majora, etc...

( poate episodul depresiv major s-a declansat fara sa sti nici tu,'pe fondul epuizarii cronice din ultima vreme, si de azi dimineata nu mai esti in stare sa faci nimic ca lumea, nii un bon, nici o factura, etc...si cand te trezesti si cu controlul pe cap, ai pus-o...ori faci o criza de plans, ori din contra devii recalcitrant....firma de unde sa stie, poate ai si probleme personale acasa...nici ei nu sunt de vina,  nici firma...)

Edited by delores, 22 May 2015 - 14:43.


#11
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

 delores, on 22 mai 2015 - 14:27, said:

?
Il scapa sau nu il scapa ???

 MembruAnonim, on 22 mai 2015 - 09:29, said:

Angajatul poate scăpa de răspunderea personală dacă dovedeşte că acea greşeală are ca factor determinant afecţiunea care era anterioară comiterii greşelii. Firma nu scapă pentru că avea obligaţia să verifice starea de sănătate a angajaţilor.
Ai citit printre rânduri?
Nu cred ca angajatul are de ce să-și facă griji în privința locului de muncă pentru că, în general, afecțiunile care dau astfel de rezultate se finalizează cu pensionarea pe caz de boală.

#12
established

established

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 67
  • Înscris: 14.05.2015

 MembruAnonim, on 22 mai 2015 - 15:02, said:

se finalizează cu pensionarea pe caz de boală.
Sa nu uitam ca totusi ne aflam in romaninstan .
In romania , sportul national este evitarea consecintelor legale .
Pun pariu pe orisice , ca in romania , numarul de astfel de afectiuni ( care afecteaza discernamantul persoanei , intratat de mult incat sa fie nevoie de pensionarea pe caz de boala ) care apar in timpul derularii unui contract de munca  , este infim . Totusi persoane care obtin " certificate " sunt foarte multe , scopul acestor certificate nefiind fraudarea sistemului de asistenta sociala ci mai ales cel de evitare a consecintelor juridice ale anumitor fapte .

Edited by established, 24 May 2015 - 10:58.


#13
delores

delores

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,521
  • Înscris: 12.02.2013
Da, firmele incearca sa scape de consecintele legale dind in principal vna pe angajati :(... iar tu acum ca angajat, ce poti sa faci, decat sa incerci si tu sa te scapi cum poti ??? Te duci la puscarie pt ei ? Sau accepti sa le platesti amenda de 100 de milioane, fara sa cartesti, lasandu-ti familia pe drumuri ( duci copiii la orfelinat, renunti la casa/credite si te culci in strada sau in parc, etc), asta in conditiile in care ei nici macar nu ti.au dat concediu cand ai solicitat, cand ai spus ca nute simti bine, etc, ci te-au amenintat ca daca nu esti competitiv, vei fi inlocuit?
Iarde pensionat nu se mai pensioneaza nimeni asa usor; unii din lacomie ( ca au credite, la copii, etc), iar altii pt ca chiar nu li se accepta asa usor (du-te la ostire, pt tara mori....);  sunt foarte multi indivizi afectati de boli cronice care inca muncesc treburi care n-ar avea voie( dimineata la prima ora merg la fizioterapie, de ex, dupa care se duc la munca si cara baxuri de apa minerala pe scari...)
Problema e ca multi cred ca singura consecinta nefasta a netratarii unei boli cronice este parasirea mai grabnica si definitiva a acestei lumi, insa nimeni nu se gandeste ca  boala cronica pe care o duci pe picioare se agraveaza in timp si nu se amelioreaza, facandu-te di ce in ce mai putin productiv si mai predispus la " accidente" soldate fie cu paguba materiala mare, atat pt tine cat si pt altii, cat si cu posibile traume fizice care sa tte incapaciteze definitiv ( decompensarea unei afectiuni, cardiovasculare, sau psihiatrice, sau chiar osteoarticulare, gen hernie de disc, de ex...care nu te omoara din prima, din pacate,'nici macar avc-ul sau infarctul, intotdeauna, insa te poate face definitiv o povara pt cei pe care voiai/erai dator sa ii ajuti si sa ii menajezi, respectiv familia ta.:(....)

Edited by delores, 25 May 2015 - 10:39.


#14
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Tu ca angajat poţi să nu accepţi să faci ceva ce se poate întoarce împotriva ta, dar la noi s-a împământenit ideea că patronul e stăpânul de sclavi şi dacă unul refuză să facă ceva ilegal se găsesc alţii 10 care o fac bucuroşi.

Edited by MembruAnonim, 25 May 2015 - 10:47.


#15
delores

delores

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,521
  • Înscris: 12.02.2013

 MembruAnonim, on 25 mai 2015 - 10:46, said:

Tu ca angajat poți să nu accepți să faci ceva ce se poate Ăźntoarce Ăźmpotriva ta, dar la noi s-a ĂźmpămĂąntenit ideea că patronul e stăpĂąnul de sclavi și dacă unul refuză să facă ceva ilegal se găsesc alții 10 care o fac bucuroși.

Nu prea mai e chiar asa...daca vrei sa angajezi pe cineva si ii spui din capul locului ca trebuie sa faca evaziune fiscala (sau cel putin ca trebuie sa-si ia o parte din salariu " la negru", iar pt asta tre sa ia marfa fara factura), ori se sperie si nu se mai baga, ori zice ca nu se descurca, ori ca nu e treaba lui, ci a patronului, cum face rost de bani...de fapt asa si e, implicariscuri pt ambele parti, si patronul daca lasa mana libera angajatului sa ia marfa si bani la negru,  poate sa ia mai mlt decat declara si sa faca profitul parte-n parte cu angajatorul, si angajatul risca sa fie acuzat pentri eventualele nereguli care vor aparea ( neavand niciun control asupra ta te poate acuza oricand de orice), plus ca nustiu ce sa intampla daca esti prins, ca angajat...probabil tu vei spune ca te-a pus seful, el va spune ca nu-i adevarat, iar ei nu vor crede pe niciunul si vor sanctiona pe amandoi...eventual seful le da spaga ca sa il ierte de nereguli mai grave si sa te sanctioneze doar pe tine ca angajat, urmand apoi sa se revanseze fata de tine sau nu...

Eu am incercat sa-mi lamuresc seful ca nu e nici corect nici safe sa ceri angajatului asa ceva,dar mi s-a zis ca orice afacere implica riscuri, atat pt angajator cat si pt angajat...daca vrea sa aiba loc de munca si salariu ceva mai mare decat minim pe economie...problema insa e ca majoritatea oamenilor normali la cap chiar vor sa aiba salariu ceva mai mare decat minim pe economie dar fara sa implice riscuri si batai de cap suplimentare...

Edited by delores, 02 June 2015 - 12:14.


#16
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Ştiu că fiecare om are preţul lui. Poţi să defineşti ce înseamnă "salariu ceva mai mare decât minim pe economie" ca să ştim pe cât te-ai vândut?

#17
delores

delores

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,521
  • Înscris: 12.02.2013
Dar oare cei 30 de arginti cat valorau la vremea respectiva ??? Cat 30 euro/dolari, adica derizoriu, pentru viata unui om, sau cat 30.000? Dar ma cam indoiesc de var 2, cea mai unanim acceptata mi se pare ca n-ar fi fost nici prea putin ( 3 lei), nici prea mult, ci cam undeva pe la 300 euro/dolari in bani de acum....( sau vreo 3000 lei...)

Tinand cont ca pe vremuri am lucrat la firme care au platit cu acte in regula cca 300-400 euro ( 1400 -1500 net, >2000 brut), ulterior, cand am decazut ( initial -nu am decazut, dar mi s-a scarbit de comert, am vrut sa-mi practitc meseria de baza, iar abia ulterior am decazut siam fost nevoita sa ma intorc la comert dar de data asta " cu amanuntul"), mi s-au oferit cam aceiasi bani dar cu minimul in acte. Ceea ce am inteles ca se intampla mai peste tot in bransa cat si in toate firmele mici ( magazine, cabinete, etc). Doar firmele mari, eventual multinationale, isi permit sa plateasca toti banii oficial.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate