Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Poveste neterminata

- - - - -
  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1
tmitat

tmitat

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 15.04.2015
Salutare tuturor!
Am nevoie sa fac o verificare a conformitatii executiei si montarii unor lentile cu reteta. Nu ma simt ok cu noii ochelari dar inainte de a ma duce la executant vreau sa am si o alta parere (daca se poate in scris) pentru a evita discutii inutile.
Rugamintea este daca puteti sa-mi recomandati unde pot sa-mi verific ochelarii si daca primesc un act de constatare.
Pentru cine are rabdare (si multumesc anticipat) prezint mai jos si “povestea neterminata”.
Va multumesc!
De curand am decis sa fac un consult si sa-mi schimb ochelarii (ultimii erau facuti cam acum 10 ani – stiu ca nu este ok …). Am citit forum-uri legate de oftalmologie si am decis sa fac doua controale la doua firme diferite (in ideea ca daca tot e sa dau 2000 – 3000 lei pe ochelari, macar sa reduc variatia/ riscul generat de reteta). Asa am obtinut doua retete. O reteta de la o firma de specialitate care face si operatii (100 lei pentru tensiune oculara, fund de ochii, control, picaturi, atropina) a doua de la un doctor primar de la un mare furnizor de servicii de sanatate – pe abonament). Intre cele doua retete difera dioptriile (cu 0.25 pana la 1 dioptrie) cat si unghiul axei cilindrului.
M-am gandit ca atunci cand faci o noua pereche de ochelari pot sa intervina 3 tipuri mari de erori: Erori de diagnosticare, Erori de executie, Erori de montaj. Am fost la 4 magazine de optica medicala si am cerut sfatul. Ca sa micsorez probabilitatea de aparitie a erorilor am decis urmatoarele:
- sa mai fac un control la specialistul/ doctorul firmei la care urmeaza sa-mi fac ochelarii;
- sa aleg un fabricant de lentile cunoscut (am ales Essilor caci si ultimii ochelari erau tot de la ei si specialistii au spus ca este mai bine sa raman la acelasi producator);
- sa aleg o firma de optica medicala (din Bucuresti) recomandata prin forum-uri de catre clienti (calitate, pret, termen de livrare).
Am ales o firma, am cerut consult medical si am prezentat cele doua retete anterioare. Am obtinut o a treia care… bineinteles ca difera ca dioptrii SI DISTANTA PUPILARA. Mentionez ca in fiecare din cele trei cabinetele medicale atunci cand am facut proba cu lentile, cu oricare din cele 3 variante vedeam mai bine decat cu actualii ochelari (cei vechi de peste 10 ani). Specialistul/ tehnicianul firmei a facut masuratori cu o camera/ soft special pentru pozitionarea ramei pe fata mea in vederea montajului rama fiind tot de la ei. Am fost sfatuit sa iau lentile cu distanta mica intre centrul de vedere la departare si centrul de vedere la aproape (nu stiam ce este asta, am primit explicatii, am intrebat daca nu exista restrictii/ contraindicatii/ neajunsuri = “Nu sunt probleme”, asa ca am acceptat).
Cand am luat ochelarii am spus ca vad cam ciudat dar mai ales nu vad bine/ clar pe centru… adica daca ma centrez cu o foaie de hartie sau ecranul de laptop pe axa nasului si nu misc capul, partea din stanga (inceputul randului) o vad foarte bine apoi din ce in ce mai prost spre mijlocul randului unde este scrisul neclar, iar in dreapta imaginea este neclara si parca dublata. Specialistul a spus ca trebuie sa astept 2 saptamani, ca ochiul stang este mai bun si din cauza asta vad mai bine prin lentila stanga, ca pentru senzatia de ameteala si spatiu curbat atunci cand ma uit in jos ar trebui sa tin ochelarii pe varful nasului.
Au trecut 10 zile. Vechii ochelari erau tot progresivi si nu ma deranjeaza sa-mi cat pozitia pe verticala pana focalizez corect distanta/ aproape. La “aproape” (carte/ laptop) vad bine numai daca rotesc capul spre dreapta cu 20-30 de grade (ma uit prin centru jos al lentilei ochiului stang). Claritatea imaginii indiferent de distanta o obtin mereu intorcand capul putin spre dreapta si privid mai mult prin lentila ochiului stang. Ochiul drept ma jeneaza/ doare usor si se umezeste putin dupa un timp. Simt nevoia sa scot des ochelarii dar ma chinui sa nu o fac. Cand privesc la tastatura am un efect de curbura a spatiului pronuntat. In general am impresia ca ma uit putin “sasiu”. Daca tin ochelarii sus pe nas ma simt putin mai bine desi tot trebuie sa intorc capul putin spre dreapta (doar se micsoreaza efectul de curbura putin). Daca las ochelarii pe varful nasului e mult mai rau. Pe plicurile lentilelor scrie:
- G/L; DD 75; Sph. +4.25; Cyl. -2.00; Axis 180; Add. 2.25
- D/R; DD 75; Sph. +3.75; Cyl. -1.00; Axis 180; Add. 2.25
Observ ca nu se potrivesc dioptriile sferice sau axa cilindrului cu Reteta 3 (iar cilindrul este cu “-“), dar ma gandesc ca producatorul are alte notatii decat cele din reteta…
Atasez poze cu plicurile lentilelor si un tabel cu cele 3 retete pentru comparare. Reteta executata este “Reteta 3").
Reteta 1 Reteta 2 Reteta 3 Data 12.03.2015 16.03.2015 27.03.2015 Ora 9.00 13.00 18.00 Ochelar de Distanta Ochiul Drept Sferic 2.5 3.25 2.75 Cilindric 0.75 0.5 1 Ax 90 80 90 Ochiul Stang Sferic 2.5 2.5 2.25 Cilindric 1.5 1.5 2 Ax 90 85 90 D. Pupilara 67 67 66 Ochelar de Aproape Ochiul Drept Sferic 4.5 5.5 5 Cilindric 0.75 0.5 1 Ax 90 80 90 Ochiul Stang Sferic 4.5 4.75 4.5 Cilindric 1.5 1.5 2 Ax 90 85 90 D. Pupilara 65 65
64
Din pacate, cum spuneam, pot fi 3 cauze: reteta, lentilele sau montajul. Nu am idee care este cauza asa ca vreau sa merg la un optometrist (firma de optica medicala) sa verifice ochelarii si eventual sa mai fac un control si abia apoi o sa ma duc la cei care mi-au facut ochelarii. Nu vreau sa fac scandal dar am dat peste 2600 lei (am doua seturi de lentile heliomate de la ei din care unul montat de ei) si nu vreau decat sa vad decent cu ochelarii.
Daca ati avut rabdare sa cititi pana aici va multumesc si va rog sa ma sfatuiti unde sa fac constatarea conformitatii lentilelor/ montajului si in general ce ar trebui sa fac.
Va multumesc!

Scuze, nu sunt familiarizat cu un forum si am vazut ca nu au aparut atasamentele in plain text asa cum apareau in editor.
Mai incerc inca o data.

Attached Files


Edited by tmitat, 17 April 2015 - 13:20.


#2
titacodita

titacodita

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 818
  • Înscris: 07.01.2009
De obicei, se alege un doctor/cabinet bun cu aparatura noua si dupa consult, se fac acolo ochelarii. Daca nu vezi bine, te duci peste ei. Tu esti acum in situatia in care te gandesti ''ce bine era daca ramaneam la prima reteta''...Posted Image

#3
constant7

constant7

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,638
  • Înscris: 01.03.2015
Desigur, medicina nu e stiinta! Posted Image La cati medici a fost, ca n-am retinut? Sa mearga si la al 4-lea! Ca eu am fost la patru... si toti patru au propus diagnostice si tratamente diferite! Posted Image

#4
tmitat

tmitat

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 15.04.2015
Multumesc pentru feedback.
Reteta, comanda de lentile, ramele, montajul, toate sunt facute la aceeasi firma recomandata de clienti pe forum-uri. Eu vreau sa stiu unde pot sa mai capat o second opinion ca atunci cand ma voi duce la ei sa nu am discutii in necunostinta de cauza (trebuie sa stiu daca lentilele sunt conform retetei si daca au fost montate corect avand in vedere felul in care am spus ca vad acum).
Cat priveste reteta… statistic vorbind, cu cat faci mai multe masuratori cu atat ajungi la un “numitor comun”. Evident ca asta nu inseamna sa merg la 100 de cabinete deoarece nu am resursele necesare (timp, bani). Am fost numai la firme care se lauda cu super aparatura. Curios este ca si aparatele care au masurat dioptriile au dat valori usor diferite de la o firma la alta. Diferentele mari apar la interpretarea citirilor de catre doctor (adica exact acolo unde trebuie sa se manifeste stiinta medicala). Ma gandesc ca am o pereche de ochi si cu ei vad la fel in orice cabinet (ok, mai sunt factori de influenta ca de exemplu momentul din zi, gradul de oboseala fizica, gradul de stres, etc. dar nicaieri nu exista restrictii/ recomandari inainte de un control, ceea ce inseamna ca acesti factori nu sunt semnificativi in diagnoza…). Atunci cum de obtin retete diferite ? Observ ca se dau dioptrii din 0.25 in 0.25 deci asta este rezolutia citirilor/ retetelor. Atunci o diferenta de o dioptrie la acelasi ochi nu intra in rezolutia/ toleranta de citire! Ma asteptam ca aceste controale sa fie repetabile si reproductibile iar aparatele de masura sa fie etalonate si cu MSA (Measurement System Analysis) facut. Ma ingrijoreaza ca in viata de zi cu zi nu acceptam variatii in produse sau servicii (nu acceptam sa cantarim ceva in 3 locuri diferite si sa obtiem 3 greutati diferite cu peste 20%) dar in domeniul medical… Presupusul, ghicitul, incercatul, aproximatul si “experienta” in medicina mi se par o recunoastere a faptului ca nu suntem asa departe in domeniul asta. Insa tehnologia este mult mai avansata. Este o ruptura intre tehnologie si aplicarea ei si asta numai omul o poate rezolva. “Is all about people”.
Daca aveti un sfat unde sa-mi verific ochelarii va multumesc anticipat.
O zi buna!

#5
constant7

constant7

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,638
  • Înscris: 01.03.2015
Rationamentul tau e corect. Din pacate, asta e situatia in Romania. Nu pot decat sa-ti urez succes.

#6
jadore_00

jadore_00

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 14.01.2015
Buna ziua!

Din ce-am citit am inteles ca nevoile dumneavoastra nu au fost identificate corect in optica medicala unde ati lansat comanda. Daca stati mai mult de 8 ore la calculator, recomandat ar fi fost, pe langa prima pereche de lentile progresive, o lentila progresiva speciala: Varilux Computer ( 2V sau 3V - depinde de munca pe care o faceti ). S-ar putea ca toate cele 3 retete sa fie gresite. Posted Image Axul cilindrului este, cu siguranta, gresit. Asta reiese din tastatura pe care dumneavoastra o vedeti curbata. Punctajul este, de asemenea, incorect executat ... din acest motiv pozitia capului este nefireasca.

Lentila progresiva Short este o lentila cu un culoar ingust si trecerea de la o dioptrie la alta este mult mai brusca. ( dioptrie punct cu punct )

Certificat constatator nu exista. Pentru ca nimeni nu-si asuma raspunderea unui proces civil cu firma respectiva. Singurul lucru pe care il puteti face este sa va intoarceti in optica medicala si sa spuneti ca nu va puteti adapta. Faceti o reclamatie in scris la ei si daca, dupa expertiza tehnica, reiese ca totul a fost executat corect ( m-as mira, sincer ), producatorul de lentile va va oferi doua perechi de ochelari monofocali ( distanta si aproape ). Daca se gaseste vreo eroare, se va lansa alta comanda de lentile progresive suportata de optica medicala.

Succes! Posted Image

#7
constant7

constant7

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,638
  • Înscris: 01.03.2015
Pai e posibil sa spuna ca tehnic totul e corect. Si/sau ca de vina e pacientul, ca nu se adapteaza.

Edited by constant7, 21 April 2015 - 13:00.


#8
jadore_00

jadore_00

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 14.01.2015
Expertiza tehnica, din cate stiu, se face la Essilor. Dar numai cu reclamatie scrisa acolo unde s-a dat comanda de lentile. In reclamatie ar trebui sa fie scris exact ce probleme intampina pacientul. ( tastatura curbata, pozitia capului etc )

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate