Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Legume bio, carne bio. Care-i diferența între real și comercial ?

- - - - -
  • Please log in to reply
73 replies to this topic

#1
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
In general oamenii au o idee preconceputa cum ca toate astea ar aduce cancer, boli, moarte, orbesti...iti cad mainile... Sunt niste adjuvanti in cazul producatorului autohton..solurile sunt mai obosite. Planta poate sa "duca" mai mult....Nu baga toate ingrasamintele doar in cateva etaje de fructe si gata, sunt din plastic Gustul, forma si marimea sunt ale hibridului. Uniformitatea e a ingrasamintelor.... Eu va pun problema in felul urmator: Painea de unde o luati? Berea? Variile tipuri de alcool? Sau alte n derivate din cereale. Eu unul nu stiu pe nimeni care sa vanda painea la 3ron kg din grau bio. Si la cereale chiar ca se lucreaza cu azotat de amoniu din plin, ca de ala cer plantele. Cafeaua care o beti in fiecare dimineata? Bananele? Citricele? Sa nu ma intelegeti gresit...si eu le iau tot de unde le luati si voi. Sau...variile fructe le aveti toate de la voi? Nu cred. Nici eu  Dar, sunt de parere ca....multora le scapa ceva.  Si nu din vina lor. Mass-media...Lipsa de documentare(nici n-ai pentru ce sa te documentezi daca nu vrei sa faci performanta intr-un domeniu, absolut just). Iar ceea ce produc eu, sunt legume. Ca sunt frumoase si au o forma placuta, e meritul cercetatorilor, al marilor companii. Ca sunt ca in poze? E meritul meu.... Altceva?....

Edited by serrifu, 16 December 2014 - 22:12.


#2
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,001
  • Înscris: 28.09.2012
Ai perfecta dreptate. Si eu imi produc singura unele legume, dar, in masa mare de alimente pe care le cumpar (si pe care le cumparam de altfel toti impatimitii de gradinarit de pe aici), ceea ce producem noi e infim!
Dar, evident ca e un cui care sta in creierul fiecaruia dintre noi! Diferenta intre noi, cei care cultivam cateva verzituri prin gradina, si marea masa a cumparatorilor e faptul ca noi, la o adica, intelegem de ce pretul unei rosii bio e mare si, la o adica, suntem dispusi, in masura bugetului, sa dam acel ban in plus.Dar cuvantul cheie e pana la urma bugetul si asta nu ai cum sa schimbi! Si, pe langa buget, lipsa de educatie a consumatorului, care vrea rosii de vitrina, tari, frumoase, stralucitoare si perfecte.
De ceea ce ma tem eu la producatorul performant e folosirea pesticidelor, faptul ca decat sa parda productia viitoare, prefera sa stropeasca si cu 2 zile inainte de recoltare. Dar, revin, daca ne gandim la tot restul alimentelor...tot acolo ajungem, la cancer, si alte scarbosenii

Edited by claudia313, 16 December 2014 - 22:29.


#3
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,522
  • Înscris: 27.01.2012
Altceva e ca se face confuzie intre pesticide si ingrasaminte...
Ingrasamintele, fie ele organice ori sintetice nu sunt toxice de niciun fel...
La pesticide e problema...
Ingrasamintele in exces pot doar sa polueze mediul, dar asta e alta problema...nitriti/nitrati si ape freatice...
Ca si baligarul de vaca e un poluant major...

Edited by subway_guru, 16 December 2014 - 22:39.


#4
anasstasia

anasstasia

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,278
  • Înscris: 30.07.2013
Serifule (sper ca nu te superi ca-ti spun asa), eu am o vorba: daca pot face ceva pentru mine, fac. Nu pot sa cultiv banani si portocali in curte asa ca trebuie sa le cumpar. Pentru ca de cativa ani am curte, anul acesta si anul trecut am putut sa-mi plantez pomi fructiferi din care sper ca voi avea ce culege in cativa ani.
Anul asta am plantat rosii si s-au facut fara sa stau la tara, le-a crescut Dumnezeu. Sa nu-ti inchipui ca am facut productie, insa si pe mine m-a socat ca de la sfarsitul lui iunie pana in octombrie nu am cumparat rosii.
Asa ca ce nu pot face eu normal ca sunt nevoita sa cumpar, insa si atunci aleg raul cel mai mic: cumpar carne si fac o friptura, nu cumpar parizer (un exemplu). Stiu cum sunt crescuti puii, insa raul e mai mic comparativ cu un mezel. Iar paine o fac in casa din faina integrala.

Nu intelege gresit, eu nu te pot condamna, intr-un fel este normal cum procedezi, desi eu sunt cea care am cumparat pana acum.
Romanii sunt si fandositi, s-au invatat cu legume care arata ca in poze si apoi se mira ca nu au gustul "ca la bunica". Are mama o vroba: "si popa si hot, cu doua in c.. nu poti".

Eu sunt una din persoanele care cred ca tot ce mancam conteaza si ca ne afecteaza starea de sanatate. De anul trecut mi-am schimbat complet obiceiurile alimentare mancand cat de sanatos se poate (sau mai sanatos decat inainte), multe probleme de santate s-au rezolvat sau remediat.
Nu moare nimeni secerat doar ca mananca o shaorma cu "detoate", insa in timp eu zic ca efectele se vor vedea. Cu asta ne pacalim, mancarea poate fi ca o otrava lenta care ne pacaleste cu gustul bun si care pe partea cealalta taie din ani.

#5
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,522
  • Înscris: 27.01.2012
Punem de un topic de bio???
Ca aici suntem off-topic...

Edited by subway_guru, 16 December 2014 - 22:35.


#6
anasstasia

anasstasia

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,278
  • Înscris: 30.07.2013
Ar fi bine.

#7
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,001
  • Înscris: 28.09.2012
Poate n-ar strica...alimentele si sanatatea...o fi vreun topic pe softpedia, da' mi-ar place unul al "taranilor" :)

#8
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006
Pe "dezbateri" cred că ar potrivi.
Titlul îl putem ajusta pe parcurs.
Mutăm şi posturile care au fost deja pe tema asta.

#9
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,522
  • Înscris: 27.01.2012
Let's do it!

#10
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Scumpii mei parteneri de discutie... Totul e orientat inspre profit si calitate cel putin care sa dea bine la ochi in ziua de astazi. Eu nu pot sa apar la poarta depozitelor sau in piata cu legume care arata nasol. De aceea aleg hibrizi scumpi(pentru mine...mi se pare mult 0,5Ron o samanta, dar asta e alta poveste, asta e hora). Am mai ajuns si prin piata anul acesta. Intamplator, am avut si niste rosii de gradina, au facut prea multe, da-le incolo, le-am dus pe piata. Nu credeti ca s-au stricat in cateva ore? Am cerut cu un leu mai mult decat cele frumoase, din sera. Cu un leu! Eu stiu ca-i saracie, da` erau chiar bune. Le-am vandut pana la urma mai ieftin decat pe acelea frumoasa din solar. Bun si atunci mai vine cate-un dobitoc si-mi zice...Sunt de gradina sau de solar? Atunci crap si-mi vine sa i le pun in cap! Din gradina, ca-n gradina e solarul, mortule! Solarul e strict un spatiu protejat si pe alocuri incalzit. Nu toti avem posibilitati...costa o gramada de bani. In fine! Ma repet. Ingrasamintea e un adjuvant pentru uniformitatea culturii, da putere plantei sa lege si sa creasca fructele. Nici asa cum fac eu nu e tocmai la standarde. Stiu ce trebuie, stiu cum trebuie, ma credeti? Dar nu am bani de mai mult. Atat imi permit. Mie nimeni nu-mi da nimic. Nu am ambalaje, folosesc rahaturile de cartoane de banane. Sunt scarbit de ele. Si folosind acele rahaturi de cartoane, dandu-le si luand altele la schimb, ultimele 2 tone de rosii recoltate, au fost atacate de Tuta absoluta! Unul dintre cei mai greu de starpit daunatori. Se inmulteste pana la 20 de generatii pe an. Fa-i fata! Afirm sau Coragen, pentru cei care fac ce fac si eu..

In alte ordine de idei, Daca va uitati pe masa aia in care sunt insirate toate draciile cu care stropesc, in postul nu stiu care, pagina 293 la sere si solarii veti observa si diverse produse pe care se vede scrisul. O parte din ele sunt folosite in culturile BIO. Trainer de exemplu! Un ingrasamant foliar...are 5% AZOT! DA? 5%! Cand dai cu el, ori cresc si inverzesc toate, de la iau toti dracii! 5%! Si este agreeat in culturile Bio! Si atunci care-i diferenta ca dau cu Agroleaf care e un pic mai ieftin dar nu e agreeat in culturile bio? ADica...What the fuck?! E tot pe baza de azot! Azotul e tot azot, indiferent de calea pe care este obtinut. In culturile bio se administreaza si urina de animale. Aveti idee cat azot contine aia? Nu aveti. Va zic eu! Contine mult! Nu vorbesc din auzite. Colaborez cu ingineri, au si doctoratul, au si carti scrise. Nu e de la mine citire, sa fim intelesi.

Bun. In sol exista o flora si o fauna microscopica...acele migroorganisme...humusul. Daca tot il cultivi, normal ca il storci. Ce fac eu? Ingras cu gunoi.. Insuficient. Ce fac daca ingras cu gunoi?! Imi invadez solul cu tot felul de ganganii...in special viermi de sarma, miriapodele alea mici si galbene. Sa n-aveti de-a face cu el. Dupa ai trebuie sa bag bani in dezinfectie, cum ziceam, 8  10 litri de Nemagold per 460mp...Sa ma scap. Atunci va intreb eu pe voi....de ce sa mai car pe gunoi si sa nu folosesc ingrasaminte? Care mi-e rezultatul? Dau un ban dincoace, ma rup tot cu acel gunoi si cand colo, mai dau banii si pe Nemagold, Atlante, Topsin, Novadim, Tachicagren(e vreo 700ron un litru)....ca sa revin dintr-un eventual atac al acelor daunatori din gunoi. Nu mai bine cumpar ingrasaminte? Cine ce-mi asigura? Nimeni....

Ce fac cei care fac cultura bio? Folosesc biostimulatori ...Aia din ce-s facuti? Noa ghici! Oare solul alora care fac cultura BIO...e din ala care n-a mai vazut nitrati in ultimii 50 de ani? Poate ca da, poate ca nu.

Trec pe Bio. Cine-mi asigura mie piata de desfacere la o productie mica dar foarte scumpa? Imi da cineva 5-6ron per kg de rosii ca sa pot sa traiesc? Nu...Cu ce ma aleg? Controale peste controale peste controale....Mi se pare si corect.

Nu acuz pe nimeni. Fiecare cu parerile lui. Rosiile mele sunt comestibile, inca n-am primit reclamatii. Cinste voua celor care puneti mana si faceti si stiti macar cum se face si cum se obtin.

Edited by scaiba, 17 December 2014 - 00:18.
Split


#11
anasstasia

anasstasia

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,278
  • Înscris: 30.07.2013
Ai dreptate, industrializarea nu se poate face avand grija de mase. Inteleg perfect ce ai spus si iti dau dreptate (privind din pantofii tai).
Eu inca o data iti multumesc pentru disponibilitate si informatiile oferite.

#12
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Din pacate, asa e in ziua de astazi. N-ai ce-i face. Si eu as face si mai bine si mai mult, dar daca astea sunt vremurile, chiar n-am in ce alege. Trebuie sa-i dau inainte. Mai vad eu cat.... Sunt surprins ca nu am fost intrebat de nimic in urma ultimului meu post... In limita a 28 de minute, va stau la dispozitie dragi colegi. Oricine "ar purta pantofii mei", vorba anasstasiei, ar proceda cel putin la fel. Eu sunt de parere ca procedez omeneste. Nu recurg la "smecherii". N-ai pentru ce-mi multumi anasstasia. Cand e cu putinta, de ce nu?.

Edited by serrifu, 17 December 2014 - 00:37.


#13
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Serrifule, treaba e simpla.si o stim toti...ca sa ai profit, sa existi, trebuie sa bagi, si noi stim ce se poate si nu se poate fara.
Daca strambam din nas nu e pt a avem ceva cu tine , nu e razvboi, ci pt ca nu ne place asa...sau poate uneori nu stim si refuzam apriori orice nu nu aebpare noua ok, conteaza mai putin de ce...
De.otravit oricum ne otravim, noi ne.mintim ca evitam o lingurita IN PLUSde otrava, atata tor...poate chiar o evitam, pe jumate sau pe toata, poate chiar conteaza, sau nu, cert e ca psihic ne.simtim o idee mai bine, asta e diferenta reala , de fapt..
  Deci e apreciata contributia ta, nu ne place neaparat ce faci dar nu e personal, e mai degraba un pitic al nostru, important e altceva, ca avand participarea unora ca tine, liberi la minte si fara ocolisuri, si cu ceva experienta plus cunostinte, macar putem discuta si poate, cine stie, incercam sa ajungem fiecare la un compromis mai decent...
Adiva evitam cat putem dar clar de multenori nu se poate, nu se mai poate, si clar mai bagam cate una, alta...ca bagam, cine.zice ca nu e ori mincinos ori putin diliu si isi bate joc de munca lui.
Constructiv e sa ne intelegem unii pe altii, fiecare cu motivele si ratiunile.sale de a.actiona, si sa ne ajutam, pe cat posibil, cu cat putem...evident ca tu pein prisma cunoarintelor si experientei poti mai mult, contributia e binevenita si apreciata.

Muicaaa, ce intelept am devenit,a doare sapca deja..:lol::lol:

#14
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
daca e sa o luam pe corecte, diferenta intre o leguma crescuta intr-un sol ingrasat natural si una crescuta cu ingrasaminte chimice este nivelul de nitrat. in general e greu sa atingi un nivel f.mare de nitrat cu ingrasamintele organice. nitratul respectiv se va depozita mai ales in fructe, ajuns in organismul uman se transforma in nitriti.

se prea poate ca gunoiul de grajd sa aduca viermi sarma in gradina, dar miriapodele alea sunt carnivore, consuma viermi sarma.

mai departe insa la cultura intensiva cea mai periculoasa este programa de stropiri.

#15
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
anknic, bine zici tu. Bun...Si eu ma mai uitat sa punctez ceva, foarte important la ingrasarea cu gunoi de vaci, de oi. E clar ca nu primesc doar fan curat...Mai sunt si alte buruieni prin acele fanuri care le primesc. Semintele acelea nu se digera...ajung in gramada de gunoi. Eu duc gunoiul, il imprastii...il incorporez, ca sincer, iarna nu-mi arde de intrat pe inghetat...Si ghici? M-am umblut de n buruieni prin gradina? M-am umplut? De unde? Din gunoi... Pur si simplu ma iau toti dracii. Nimeni nu vine sa praseaca sau sa pliveasca. Trebuie sa le fac eu. Si mai dragut e cand ai de lucru cu urzici...

Si-atunci de ce sa ma mai chinui eu cu gunoi? Sunt n factori care ma determina sa renunt la ingrasarea cu gunoi in conditiile actuale. Nu dispun de un utilaj cu incarcator... Trebuie sa-l incarc eu....eu sa-l impart. Rareori am mai prins cate un utilaj in zona respectiva si mi l-a pus in remorci.

Eu va inteleg pe toti si stiu ca si voi ma intelegeti pe mine. Chiar daca iti faci rau, incerci sa iti faci un rau mai bun. Bine zic?:)

#16
katlin

katlin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,970
  • Înscris: 09.11.2008
Una scurta: la o sola de grau las la margine vre-un ha pe care nu l-am fertilizat, erbicidat, tratat, nimic-nimic; numai semanat, cu gandul sa-mi opresc din grau si sa-mi fac paine in casa bio.
Stiti ce a iesit? O mare panarama de cultura, plina de buruieni si coca de boli; iesea si un praf negru in urma combinei de la taciune.
N-am avut incotro, m-am lasat de mancat paine. De tot, nu numai din aia bio ce voiam.

#17
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,001
  • Înscris: 28.09.2012
Pai da, ca si eu vroiam mere, pere si prune macar aproape bio si in primul an am facut doar stropirile de iarna, nimic altceva. In concluzie, fructe canci, n-am mancat nici macar 1 amarat de fruct care sa nu aiba ceva boala (mere) si in plus si viermi. In anul urmator am facut si o stropire cu fungicid cu spectru larg si insecticid in momentul scuturarii florilor. Rezultat: mai putina boala dar n-a existat mar fara vierme, la pere la fel, prunele mai gaseai ici-colo fara vierme. . Anul acesta am adaugat inca o stropire cu insecticid, cand fructele aveau dimensiunea unei alune si am facut inca un tratament cu fungicid. Ei, se pare ca am nimerit-o in ce priveste viermii, extrem de putine fructe au avut viermi.Ca sa nu mai spun ca tomatele mele anul acesta la inceput de septembrie erau duse! E drept ca ele au vazut ceva zamuri doar pana la jumatatea lui iunie, in conditiile in care prima rosie din gradina am cules-o prin 10 iulie. Dar oricum era o lupta deja pierduta, la vremea care a fost, asa ca am zis ca scapa cine poate si daca n-o fi sa mananc rosii sau sa fac bulion, asta e!

Asa ca ideile bio mi-au iesit urgent din cap, ideea e ca macar stiu ce si cat am bagat in ele, mie de la comerciantul din piata si chiar si de la taranul ce vinde la poarta extra-productia mi-e teama sa iau pentru ca nu stiu cum face stropirile. De la comerciant pentru ca ala stropeste, constient, cu 2 zile inainte de recoltare, doar ca sa nu i se duca naibii castigul in caz ca da boala iar de la taran pentru ca ala stropeste tot cu 2 zile inainte de cules din nestiinta, el se gandeste ca ala e un medicament, sa vindece planta, nici prin cap nu-i trece ca e o otrava, multi le consuma chiar si ei, sunt chiar nevinovati in nestiinta lor! Asa cum ia antibiotic doar ca are guturai, asa da si la planta, ca-i tratament

Mie mi se pare aproape imposibil sa cultivi ceva bio! Poate doar pe terenuri indepartate de alte culturi, si nici acolo nu e fara risc de boala. Si,cand boala s-a instalat, poti sa dai cat vrei cu macerate de urzici si  agheazma!

La mine singura cultura care merge tratata bio sunt trandafirii de dulceata, aia au vazut de-adevaratelea doar macerat de urzici. Maceratul de urzici e extrem de eficient impotriva paduchilor, fie ei verzi sau negri. La 24 de ore dupa stropire nu mai vedeai picior de inamic!

Voi cum reactionati in fata produselor care poarta eticheta "bio" Eu sunt tare sceptica! In masura posibilitatilor, eu aleg un produs bio dar cu ideea ca are si ala ceva porcarii prin el, doar ca mai putine decat celelalte

#18
anasstasia

anasstasia

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,278
  • Înscris: 30.07.2013
Claude, sti ca ai mei trandafiri nu au fost stropiti cu nimic. Este adevara ca am patare neagra, insa este la fel de adevarat ca o ignor. Probleme reale am cu verigata di bologna si cu the dark lady. Astia se chelesc din cauza patarii negre iar la anul probabil ii voi stropi. La mine cred ca ajuta si clima secetoasa, in general cand este multa umezeala se inmultesc bolile.
Nici eu nu cred in formula "bio". Da,cu totii vom stropi si in curtea noastra, insa vom stropi controlat si vom sti ce mancam.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate