Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Huawei P20 Lite, ecran negru la a...

Bibelorui, macrameuri si altele

Inventia secolului din Afganistan?

G84 - pro și contra
 Masina de familie,buget 11000-120...

In ce situatii cereti o a doua op...

DigiMobil - IP public?

Glet de finisaj peste chit acrili...
 La multi ani @Passenger001!

La multi ani @barbosa1bis!

La multi ani @MikeSpike!

Cum curat gletul de pe perete
 Soluție incalzire apartament...

Culori fire la boxele de jogger

Autorizatie Birou Acte Auto

Parbriz defect
 

Soiuri de apartamente - dictionar

- - - - -
  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1
intrebacu

intrebacu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 54
  • Înscris: 22.09.2009
Tot citesc de la o vreme prin ziarele de anunturi tot soiul de ciudatenii.

Haide sa incercam sa definim unii termeni.
Uite intrebarile mele:

- Ce e aia Bloc monolit?? exista plurilit?? :)
- Avantaje la blocuri de caramida?
- Bloc H ?
- Bloc Z ?
- Bloc TS ?

Aveti altele? Dar raspunsuri? :)

#2
colombo2003

colombo2003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,312
  • Înscris: 16.07.2008
Monolit = Beton (armat), executat in situu; adica turnat acolo pe loc, la fata locului. Poate avea forme si dimensiuni variate, in functie de necesitati.

Prefabricatele sunt realizat in fabica/atelier/uzina. Vin deci gata executate/facute (De cele mai multe ori la dimensiuni standard) si gata de imbinare/utilizare.

Nu exista pluriliti  :lol:

Caramida este un alt elemente de constructie, cu diverse roluri: de rezistenta, de compartimentare/despartire, decorativ etc.
Si ea se "armeaza". Si din loc in loc, exista in pereti, centuri (un fel de grinzi) si samburi (stalpisori) care "leaga" si rigidizeaza (ca niste hamuri) zidaria de caramida (atunci cand este portanta). Este mai usoara si nu necesita un timp asa de mare de asteptare in constructie cum este de exemplu la beton (maturitate maxima la 28 zile).
Exista caramida plina (presata) sau caramida cu goluri (eficienta), care, datorita acelor aleveole (goluri care de fapt sunt aer) este si un bun izolator fonic si termic. Si este si (mult) mai sanatoasa o casa din caramida decat una din beton.

Cat dspre denumirile de blocuri, nu am idee de la ce ar putea sa vina. Poate de la forma constructiva in plan, pooate de la arhitectura apartamentelor etc. Mai exista si P-uri si Z-uri si OD-uri si OS-uri etc :) :))

#3
intrebacu

intrebacu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 54
  • Înscris: 22.09.2009
Merci porumbica  ;) !
Inteleg ca alea Monolit ar fi mai rezistente la cutremur decat cele din caramida, nu?
Totodata, daca s-au apucat animalele sa demoleze pereti e mult mai grav daca e caramida decat monolit, nu?
Blocurile din prefabricare sunt alea din placi facute prin anii 80?

Pt blocuri Z,H  se pricepe cineva ??

#4
corsa

corsa

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 501
  • Înscris: 24.05.2007
Blocurile tip Z si E sumt monolit,adica turnate din beton de jos pana sus(cele mai rezistente).Blocurile de dupa 80 sunt ,in general ,construite din placi prefabricate(viteza mare de asamblare,dar, personal , o consider cea mai proasta solutie din restul punctelor de vedere).

#5
diesel_power

diesel_power

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 04.09.2006
Si care ar fi restul punctelor de vedere ?

#6
SPF

SPF

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,746
  • Înscris: 21.12.2008
Inclusiv blocurile facute cu placi prefabricate au structura de rezistenta tot turnata monolit. Deci practic in loc sa zidesti 1-2 zile la un gol exterior, puneai o placa prefabricata din beton cu macaraua si o conectai in 20 de minute. Si mai erau baile, adica toata incaperea prefabricata, cu tot cu cada, chiuveta, wc. Aduceau toata camera de baie pe trailer si o puneau cu macaraua in structura. Dupa care instalatorii doar conectau tevile. Sistemul nu a fost inventat de ceausescu; iar practicat cu un anumit standard de calitate e chiar performant.

#7
relu_24

relu_24

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,784
  • Înscris: 23.09.2005
Blocurile de caramida sunt printre cele mai vechi, din cate stiu eu inca de prin '70 nu se mai faceau din caramida, si pe langa asta caramida de atunci era plina si nu eficienta asa ca izolatia termica nu e din cele mai bune.
Placile prefabricate se foloseau doar la exterior (cel putin la blocurile > P+5) in rest aveau si ele o structura de rezistenta care deobicei era turnata in cofraje pe santier de tip monolit. Panourile acele nu au nici cel mai mic rol in rezistenta structurii. Structura de rezistenta a unui bloc, cel putin P+8 parca, este mixta adica stalpi+grinzi iar din loc in loc diafragme (pereti din beton armat de cel putin 80 cm X 25) care au rolul de a rigidiza structura. Nu ai sa vezi niciodata blocuri facute in intrgime din beton fie si monolit.
Placile prefabricate se foloseau pentru o izolatie mai buna si un timp mic de montaj. O placa prefabricata are ~ 25 cm latime si inauntru e ceva de genul beton armat cu plasa de Buzau de 6 + 5 cm polistiren + folie vapori+ 5 cm vata minerala sau de sticla + beton armat cu plasa de buzau panoul este prins (sudat) de un cadru foramt din stalpi si grinzi  . Cel mai bine se vede acest lucru cand dati gauri pt. AC sau hota :). prin sistemul asta se economisea o groaza de timp si se eliminau greselile de genul -cofrajul a fost putin stramb trebuie sa mai incarcam 2 cm de tencuiala-

#8
malmoth

malmoth

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,854
  • Înscris: 11.10.2006
Blocuri

Dupa anul 1955 s-a inceput constructia experimentala de blocuri din prefabricate, chiar si module de camere care doar se imbinau, cum s0a intampolat mai tarziu cu grupurile sanitare si bucatariile de garsoniera. In jurul anului 1960 (58-63) s-a inceput realizarea blocurilor monolit (perete cortina) prin glisare, ca in cazul constructiei turnurilor (Turnul IFMA a fost construit astfel). Glisarea micsora timpul de executie, astfel ca in timp ce se lucra la turnarea etajelor superioare, la cele de jos se putea trece la finisaje preliminare - asa au fost construite blocurile turn din Floreasca. Cu timpul s-a renuntat la metoda (principiile vremii, eficienta cat mai mare cu costuri putine, economii, economisitia aia, ailalta, de-ti iesea pe nas). Au ramas metodele sa zic consacrate, din panouri prefabricate si structura de rezistenta cu inchideri de caramida (in special BCA).

Ca forme, blocuri turn, bara (care "nu se mai termina", cu pana la 8-10 scari), compuse - in unghiuri drepte, careu, alte forme dictate de amplasament sau dorinta arhitectului: "Y - trefla", cele verzi din Titan de la metrou, din spatele blocului de la sosea (plomba "trantita" la inceputul anilor 80). "bumerang" sau "curbat" blocul "Potcoava", tot din Titan, asa-zisele "plombe de colt" de prin intersectii. Blocurile "sigzag" sunt oricum facute din unitati de forma primara - patrate sau lungi.

Cat priveste denumirile - "jungla" toponimica a rezultat din planurile de proiect ce contineau insemnari initiale, codificari cadastrale, pentru a fi mai usor identificate pe santier si asa au ramas si in practica. Multe simboluri au ori specific tehnic legat de constructie, denumirea santierului care s-a ocupat de constructie, sau pot fi chiar tipurile de blocuri, dar litere ca C, M se intalnesc la multe tipuri de blocuri de la 4 pana la 10 etaje, indiferent de anul constructiei sau material (prefabricate sau clasic). "C" poate veni de la proiectant Institutul Carpati,
combinatiile de litere si cifre reprezinta notatiile de pe proiecte: AX - numarul de unitati din zona A, TD, TS - provin de la impartirea zonei construite pe proiect in microraioane si sectoare" zona T cu sectoarele D si S, cu un numar de n unitati. Cele mai simple sunt blocurile asignate dupa cifre si ocazional cate o litera, codificare ce poate proveni din folosirea numerelor postale care se aflau inainte de construirea blocului - de ex blocul 59 se intinde pe fostele numere de la 5 pana la 9, chiar daca numarul lui postal actual e altul; daca blocul se cheama 105 poate insemna ca a fost realizat de santierul 105, ca si astea erau numerotate (sau brigada 10 blocul 5, 6, etc). Si cin complexele residentiale se foloseste aceasi codificare ce reprezinta faza de constructie - A, B, etc cu unitatile corespnzatoare, T venind bineinteles de la "turn". Prin ziarele anilor70 existau nemultumiri legate codificarea blocurilor nou construite, gasirea unei adrese fiind apoape imposibila, multe din imobile fiind "codificate" fara vreo ordine anume, dupa proiectele de executie si nu dupa zona de amplasament. Pot fi multe explicatii cu privire la provenienta codificarii: proiect, tip, santier executant, etc
Multe proiecte au fost folosite si prin tara - exista blocuri dupa acelasi proiect ca cele din Drumul Taberei din zona Favorit (se plangeau prin ziarele vremii de faptul ca nu se aduce nimic nou si se copiaza), dar sunt si proiecte frumoase, care nu s-au aplicat in Bucuresti, existau centre civice mai frumoase in tara decat in Bucuresti.


Apartamente

Acum apartamentele si ele se impart pe niste criterii, numar de camere, confort, tip - confort I - dimensiuni standard si peste, diverse imbunatatiri, confort II - au camere mai mici, confort III sunt cele din caminele de nefamilisti sau de uzina, cu o singura camera si utillitati la comun (baie, uneori bucatarie); cele de cf I si II pot avea balcon/loggie sau nu.
Tipuri:
decomandat - accesul in fiecare camera se face din hol,
semidecomandate - camera de zi este camera de trecere din care se intra in alta camera despartita de un "sas" hol tampon care asigura accesul in celelalte camere si baie, nedecomandat  - camera de zi este de trecere spre celelalte camere si baie.
Ap cu 1 camera - garsoniere cf I (au toate utilitatile unui apartament din gama, cu respectarea dimensiunilor), cf. II au bucatarie tip chicineta si baie mica
Si apartamentele se prezinta sub tot felul de configuratii, sunt unele unde camera de zi este langa intrare sau nu - un exemplu de vonfiguratie ap 2 camere este cel cu hol in forma de T unde bratele au la capete intrarea si bucataria, la mijloc baia si pe piciorul literei dormitorul iar la baza piciorului este camera de zi.

#9
intrebacu

intrebacu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 54
  • Înscris: 22.09.2009
Domnilor,
Multumesc pt raspunsurile complete !!

#10
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,701
  • Înscris: 13.06.2004
În anii '50-'60 deja exista cărămida acea cu găuri în ea, care oferă o mai bună izolaţie termică. Bunicii materni stau într-un bloc de 4 etaje din 1963 care are pereţii din aşa ceva.

#11
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,701
  • Înscris: 13.06.2004
Dacă daţi pe coloana din stânga, de unde apare a 2-a oară scris în dreptunghiul acela colorat sunt mai multe pagini despre modalităţi de construcţie: http://forum.softped...st__p__10992403

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate