Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...
 Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 

Instalatie electrica pentru beci si anexe

- - - - -
  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1
xtto

xtto

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 12.04.2014
Salut

Doresc sa fac o instalatie electrica la camera beciului+beci si la inca doua camere anexe.  Lucrarea NU o voi face eu ci un electrician, dar inainte de a ajunge la electricianul satului (sper ca e un om calificat , din cate stiu el face instalatiile electrice la casele noi)  deoarece locuinta se afla la tara departe de   orase, apelez la voi pentru sfaturi. Lucrarea doresc sa  o realizez in concediu si mi-ar fi mult mai usor sa pot cumpara materialele dinainte ca sa le duc acolo.

Nu stiu prea multe despre instalatia actuala din casa, dar am un cablu electric GROS care ajunge la camera  beciului si de la beci iese in afara pe sub pamant si ajunge la camerele anexe unde se termina cu un bec. De la  acest cablu doresc sa plec cu aceasta instalatie. Acest cablu sigur nu pleaca direct din contor ,ci probabil dintr-o  duza din casa  mai apropiata de beci.

Cum vad eu acest proiect, desi exista mare probabilitate sa il gandesc total gresit, dar stiu ca pe forum sunt si persoane calificate care sper sa ma ajute cu sfaturi, de aceia apelez la voi:
- sa sectionez acest cablu la care sa fie instalat un Panou cu sigurante doar pentru aceasta instalatie.
- toate traseele, cu duze, prize, intrerupatoare sa fie aplicate pe pereti, si  firele trase prin canale prinse cu cleme,etc. Peretii sunt din caramida sau boltari, tencuiti cu ciment.
- proiectul ar fi pentru 6 becuri: 3 becuri interior, 1 bec in beci, 2 becuri exterioare;  5 prize din care una pentru masina de spalat si una pentru hidrofor. Celelalte prize vor fi folosite pentru aspirator/ bormasina/ flex,etc.
- cu becul din beci sper sa nu fie probleme de instalare in acel mediu, beciul este bine aerisit si din cate stiu nu  exista probleme de umezeala pe plafon pe unde va fi tras canalul.
In total ar fi: 6 becuri, 6 intrerupatoare, 5 prize, 1 panou/Tablou.

Ce ma sfatuiti in ce priveste realizarea acestui proiect, ce ar implica acel tablou electric, ce sigurante sau alte piese ar trebui pentru consumatorii pe care   o sa-i am pe acea retea si ce fel de canal sa cumpar, sa fie rezistent, ce fel de cablu.......
Atasez si o schita. Camera I este camera beciului unde doresc sa fie instalat tabloul, iar din ele va pleca cablul in  exterior pe sub pamant spre anexele/camerele II si III. De asemenea mai atasez 1 poza cu o instalatie electrica pe  care am vazut-o intr-un subsol comun unde erau instalate  masinile de spalat ale locatarilor. Cam asa a-si dori sa arate  si la mine traseele aplicate pe pereti.

Va multumesc anticipat pentru sfaturi si critici.

Attached Files



#2
andu2006

andu2006

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 16.02.2013
Normele de siguranta prevad ca in spatii cu podea buna conducatoare de curent sa se prevada alimentare cu tensiune redusa (24V), asa incit pentru fiecare dintre incaperile beciului ( anexelor) este recomandabil sa prevezi becuri de 24v si transformatoare de la 230 la 24v , la care, ca sa protejezi intrerupatorul il montezi pe primarul transformatorului.
Date fiind cele mai sus spuse, nu recomand sa pleci din camera 1 la celelalte cu 24 v ( vor necesita conductori de sectiune mare ) cu cu 230 v si la intrare sa instalezi transformatorul . Deasemeni, ar trebui ca si becul trebuie montat intr-n corp adecvat ( BAT ).
Astea-s normele facuta pentru siguranta ta. (implica costuri mai mari decit ce ai prezentat ). Daca nu vrei sa le respecti, risti viata ta sau a apropiatilor. Nici electricianul nu ar trebui sa accepte sa-ti faca o instalatie in spatii umede de genul prezentat.

#3
maximg

maximg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,658
  • Înscris: 07.11.2007

 andu2006, on 11 iulie 2014 - 05:03, said:

Normele de siguranta prevad ca in spatii cu podea buna conducatoare de curent sa se prevada alimentare cu tensiune redusa (24V), asa incit pentru fiecare dintre incaperile beciului ( anexelor) este recomandabil sa prevezi becuri de 24v si transformatoare de la 230 la 24v , ............... apropiatilor. Nici electricianul nu ar trebui sa accepte sa-ti faca o instalatie in spatii umede de genul prezentat.
Adica in situatia asta lucrarea " cade " ....
Omul nu are nevoie de iluminat de siguranta ci curent pentru aparatura casnica . El vrea spatiu tehnic nu beci cu opait .
Sa nu exageram cu normativul ...

#4
slai

slai

    User Incredibil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,867
  • Înscris: 25.01.2007
el vrea un amarat de bec in beci, intrerupatorul, normal ca va fi amplasat in camera de sus, chiar crezi ca trebuie atata investitie pentru becul ala?

#5
curentarul

curentarul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 440
  • Înscris: 12.08.2013
Incercati sa plecati macar cu cablul de alimentare general din tabloul dvs principal si nu dintr-o doza.
Incercati ca acest cablu sa aiba  3x6 mm sau 3x4 (CYYF, MYF sau FY intr-un tub de protectie, etc).
Avand hidrofor si masina de spalat ar fi ideal ca macar pe aceste circuite sa aveti instalat un diferential (10A/0.01A). Dac o sa functioneze simultan si de regula asa se intampla cumparati cate un diferential pentru fiecare. Sunt scumpe fata de o siguranta normala dar costa mai putin decat un pachet de lumanari de calitate. Posted Image
Pentru celelalte circuite de prize  o siguranta de 16 A este suficienta. Pentru iluminat 6A.
Alegeti un tablou de 12 circuite astfel incat sa puteti lucra linistiti apoi in el (dvs sau electricianul ales).
Nu uitati de conductorul de impamantare care ar trebui sa fie prezent la toate circuitele, chiar si la cele de iluminat.
Succes!

Edited by curentarul, 11 July 2014 - 06:55.


#6
flomelomanul

flomelomanul

    Opera lover

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,718
  • Înscris: 12.07.2011
@xtto - Va sfatuiesc sa ignorati total mesajul nr.2 si sa mergeti pe mana colegului curentarul, cu o mica observatie : parerea mea este ca este suficient daca diferentialele sunt de 10A / 0,03A. Daca electricianul din zona este in stare sa faca lucrarea similar celei prezentate in foto, atunci mergeti pe mana lui.

#7
Aribert

Aribert

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 478
  • Înscris: 29.12.2013
Cablu "gros" e un punct de plecare cam șubred. Ar trebui cunoscută secțiunea. Nu aș avea încredere într-un cablu vechi care vine de cine știe unde În plus dacă vine de la o siguranță de x Amperi nu poți să alimentezi cu el un panou cu mai multe siguranțe mai mari. Eu dacă  tot aș începe o astfel de instalație aș pune un cablu nou. Secțiunea acestuia și componența tabloului au fost explicate foarte frumos și competent mai sus. 12 circuite e bine, nu e nevoie de toate pentru consumatorii pomeniți dar e bine să ai rezerve. Cu 12 automate și cablul de 6mm2 instalația poate fi ușor extinsă mai târziu dacă e nevoie.
Instalația din fotografie e frumos făcută, se observă prizele cu capac pentru încăperi umede și fiecare priză pare să fie pe un circuit separat.

Edited by Aribert, 11 July 2014 - 15:39.


#8
xtto

xtto

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 12.04.2014
Multumesc mult pentru raspuns lui curentarul dar si celorlalti.  In beci vreau sa fie doar un bec. In camera de deasupra beciului va fi toata instalatia.  Cand o sa ajung la fata locului sper ca electricianul sa imi gandeasca instalatia asa cum mi=ati explicat mai sus.  Materialele le voi cumpara pana sa ajung acolo. Nu stiu cum ar putea aduce acum cablul din tabloul principal,  il pot aduce doar prin podul casei,deci sa traversez tot podul- casa fiind stil vagon,  cablurile in casa sunt trase  prin/pe pereti pe latura de sus, iar vara in pod sunt temperaturi insuportabile, e invelita cu tabla pe scandura.
Camera beciului e izolata bine,nu am probleme de umezeala, e o camera normala.
Desi am apa din reteaua publica doresc sa pun hidroforul la fantana deoarece de cele mai multe ori nu e presiune la reteaua publica pentru a putea folosi masina de spalat. Deci masina si hidroforul vor functiona in acelasi timp.  In poza atasata acele prize au si incuietoare pentru ca vecinii sa nu-si imprumute curentul unul de la altul cand folosesc masinile de spalat. In acel subsol erau vreo 7 masini de spalat si 2 uscatoare.

Inca o intrebare: cate duze sau dozePosted Image  vor trebui pentru instalatie? Fiecare bec,fiecare priza, fiecare intrerupator are duza lui?

#9
curentarul

curentarul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 440
  • Înscris: 12.08.2013
Pentru ca dvs veti "exploata" acea instalatie ar fi minunat daca ati reusi cu chinurile de rigoare sa duceti de la tabloul principal la cel de la beci alimentarea. Nu trebuie sa treceti prin doze, nu trebuie sa va ganditi daca nu cumva de la doza aia din care ati luat alimentarea pentru beci se poate intampla ceva, etc, etc.  Electricianul local ar trebui sa fie multumit ca vine clientul cu proiectul gata facut, el urmand doar sa puna in practica restul instalatiei. Cat despre dozele de derivatie acestea se aleg in functie de locatia componentelor . Pentru iluminat, dat fiind ca intrerupatoarele vor fi amplasate aproape de punctul de acces, doza va fi amplasata aproape de usa. In ea puteti veni cu alimentarea pentru iluminat cat si cu intrerupatoarele si becurile apropiate.

#10
Aribert

Aribert

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 478
  • Înscris: 29.12.2013

 xtto, on 11 iulie 2014 - 18:16, said:

Inca o intrebare: cate duze sau doze  vor trebui pentru instalatie? Fiecare bec,fiecare priza, fiecare intrerupator are duza lui?


Asta este greu de spus, depinde de câte elemente ai într-un circuit, de poziția lor pe pereți și nu în ultimul rând de soluția pe care o alege electicianul.
Dacă de exemplu într-un circuit, să zicem pentru mașina de spălat, va fi doar o singură priză, atunci nu e nevoie de doză. Dacă pentru iluminat ai un singur circuit pentru toate becurile, cablul de la tablou intră în prima doză,de acolo pleacă un cablu spre întrerupător, unul spre bec și unul spre doza următoare, respectiv becul și întrerupătorul următor.
Deci doza e un fel de  "intersecție" în care  se întâlnesc cablurile.  De exemplu în fotografie vedem că fiecare din cele două prize are cablul ei. Dacă ambele ar fi într-un singur circuit deasupra primei ar fi o doză în care intră cablul de la tablou și iese câte un cablu pentru fiecare priză.
Concret, în cazul nostru, dacă am înțeles bine, 6 becuri care se aprind separat, două prize pentru pentru hidrofor și mașină în circuite separate plus 3 prize împreună pe alt circuit,  aș zice 8 doze maxim.

Edited by Aribert, 11 July 2014 - 19:37.


#11
xtto

xtto

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 12.04.2014
Multumesc pentru raspunsuri. Mi-ati fost de mare ajutor.  O sa revin cu  intrebari daca nu ma descurc sau nu ma inteleg cu meseriasul.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate