Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 

Fertilizatori si tratamente boli + daunatori. Metode chimice si bio.

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
3228 replies to this topic

#703
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Am un gard viu foarte frumos de buxusi. De vreo doua saptamani am observant un atac foarte agresiv de nu stiam ce. Erau atacate varfurile si partial partea laterala. Efectiv nu ramanea nici o frunza intreaga. Zona respectiv eraefectiv, impaienjenita. Am luat lupa cea mare. Nu am vazut nimic. Am bagat frunzele sub microscop. Nimic. Am banuit un atac al paianjenilor rosii. Am tratat cu Nissorun. Azi dimineata am intrat pe ,,gooagal''. Am vazut exact imaginile care sunt prezente la mine. Omida, este cea care imi decimeaza gardul viu.
Ca si tratament corespunzator, este Calipso. Aveam in farmacia fito, si am folosit.
Intrebare pentru cunoscatori: doza recomandata este de 2 ml./10l apa. Eu am folosit 2ml./9l apa. De regula respectam indicatiile din prospect sau fortam putin concentratia tratamentului?
Este valabila intrebarea pentru orice dozare! Micsoram cantitatea de apa cu 10% sau mergem pe mana producatorului de substante vindecative?
La toate tratamentele indiferent de plantele respective?

#704
andu88

andu88

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 287
  • Înscris: 26.03.2013
1orug,
Dupa parerea mea e foarte bine cum ai facut, daca zice 2 ml - la 10 l apa, pui 1 litru mai putin nu face nimic rau,

#705
adilie2003

adilie2003

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,158
  • Înscris: 28.06.2009
Știam că doza la Calypso e de 1.8 ml/10 l de apă...

#706
Hapygarden

Hapygarden

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,199
  • Înscris: 15.05.2014
Indicatiile producatorilor sint date cu un scop, sint obtinute in urma studiilor si testelor si sint date pentru a fi respectate.
Acolo unde avem parte de specificatii "lejere" gen la Cropmax unde spune 5-10 ml, etc ne mai putem juca. Dar unde este data o concentratie exacta nu este loc de negocieri.
Efectele pot fi multe de la acumulare nedorita in plante a substantei respective, pana la lipsa unor reactii care ar trebui sa se petreaca la o anumita concentratie a substantei, obtinerea unei dilutii la care nu se mai petrece absorbtia prin peretele celuar, etc. Dupa ce am "mancat" 4 feluri diferite de chimie timp de 8 ani ma simt avizat sa va spun: NICIODATA, dar NICIODATA nu folositi alte dozaje decat cele indicate de producator. Lucrati cu chimicale iar chimia este o stiinta al naibii de exacta. Este o stiinta in care se lucreaza cu intrumente car masoara a treia zecimala dupa gram.

Acidul fosforic in concentratie mare arde si in concentratie mica e folosit la limonada facuta industrial. Ca sa va faceti o idee, la o cantitate de 5 ml de acid fosforic spre ex (cam cat are un plic de chimicale), diferenta dintre reactia caustica si cea de regulator de aciditate este data de o diferenta de dilutie de 3,18ml de apa in plus. Adica o lingurita de apa.
Mai mult, vedeti ca pe unele chimicale este specificata o anumita concentratie pentru ceapa, alta pentru tomate, alti timpi de pauza, etc. Nu faceti concentratia pentru ceapa si stropiti si via ca va intoxicati inutil solul. Procesele fiziologice din plante sint diferite, de unde si specificatiile diferite. Ce e benefic pentru una si poate absorbi poate fi toxic pentru alta. La fel de bine si la specificatiile pentru daunatori diferiti.

Ma sint "dator" sa mai fac o specificatie pentru ca s-a intrebat de multe ori si au fost multi care au dat cu parerea. Orice solutipe preparata poate fi folosita intr-un anume interval de timp. CAT? Depinde de la o solutie la alta. Dar in nici un caz zile. Puteti avea norocul sa fie unele destul de stabile incat sa-si pastreze proprietatile timp indelungat, dar daca nu e cazul, ce veti da pe plante dupa un interval nu va mai avea nici o legatura cu ce a fost initial. Daca aveti nevoie de cantitate mai mica, se fragmenteaza substanta nediluata, sau se trage in seringa daca e cazul de o soluti si se foloseste dupa preparare.
Pana si temperatura apei cu care preparati solutiile e importanta dar aici nu mai intru ca e deja mult.

@Andu - am o curiozitate: ce pregatire te-a determinat sa-i spui omului ca e OK sa nu respecte concentratiile? Si mai mult de atat, de ce 9 litri....de ce nu 4..sau 2?

Aceste fiind spuse, fiecare face ce il taie capul ca eu nu o sa ma apuc sa combat lumea pe aici....dar dupa aia sa nu veniti plangand cu frunzele ghemotoc sau arse pe la tomate, cu mirosuri nedorite in fruct si toxicitate acumulata in sol sau mai stiu eu ce.

Edited by Hapygarden, 22 May 2015 - 10:31.


#707
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Pe langa like iti multumesc inca odata pentru postare si informatii pertinente.
Iorgu si nu numai el, nu face cum il taie capul. Dar am zis in mintea mea de necunoscator in ale chimiei, ca sa dau un soc mai mare la paroasele de omizi. Scarboase mai sunt. Ziua cand este cald nu le vazusem. Se retrasesera spre partea de jos a buxusilor. Dar pe la ora 18.00 si-au facut aparitia. Nu am tratat in acel moment. Am asteptat a doua zi. Toate tratamentele pe care le aplic, sunt date pana la ora 10.00. Maxim.
Referitor la solutiile pregatite, evit sa pastrez ce-mi ramane. Nu sunt calic si nici prea sarac. Dar pregatiesm 10l de Actara. Folosisem doar 0,5l.
Restul in pet de 10l. Inchis bine si pus la racoare acoperit. Acum 10 minute, bidonul a fost golit.
Tot acum am verificat termenele de valabilitate ale fiolelor, plicurilor si flacoanelor, pe care le aveam intr-o cutie. Cam 40 % din ele, au luat drumul pubelei. Milbecknok,  previcur, cropmax, Melody compact, Nuprid oil si Actara.  Multe cumparate in primavara lui 2013. Eram la inceput si doream sa fiu pregatit cu de toate, Intre timp mi-am schimbat parerea. Nu cumpar si nu pastrez ce nu-mi este necesar. In caz de nevoie merg la fito cu planta sau frunza respectiva. Primesc diagnosticul si  folosesc produsul necesar. Atat.
Acum vreo luna si jumatate, am tratat foliar niste tomate. Erau cam pricajite. Am folosit Revital. Plicul are 100gr. Modul de aplicare este de 0,1% (100gr./100l apa). Acesta se prezinta sub forma de pulbere. Nu am cantar asa de fin, pentru a face un pet de 10l.
Am facut 10 liniute (de la anknic am pontul) egale. Am folosit una. Celelalte le-am ambalat in pliculete de plastic inchise ermetic si toate in alt plic. Acestea odata desfacut plicul ,,mama'' isi mai pastreaza proprietatile?
Dar flacoanele gen: Cropmax, Previcur, Stabilan, Roudoup, dupa ce luam din ele si binenteles le inchidem la loc, sunt afectate?
Daca stiam ca le ai cu chimia, abordam aceste aspecte mai de mult!
Asteptam cu nerabdare raspunsurile tale. A inceput perioada cand avem nevoie de sfaturi si informatii profesioniste, cu toate ca aceasta luna, este mult mai dulce fata de cea de anul trecut. Fac referire la populatia din solarelul meu. Sper ca nu postez intr-un ceas rau!

#708
Hapygarden

Hapygarden

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,199
  • Înscris: 15.05.2014
1orgu, realitatea este ca eu NU STIU ce se intampla cu aceste substante odata preparate, la fel de bine cum nu stiu ce se intampla la sub sau supradozaj cu majoritatea din ele.
La fel de bine nu stiu ce se intampla cu ele dupa ce le expira termenul de valabilitate.
STIU in schimb ca dozajul este dat cu scopul de a fi produsul eficient, si ca o variatie de +-5% poate schimba totul in unele situatii. Produsul este eficient exact la dozajul prescris de producator, nu mai sus sau mai jos. Daca ai o raceala si iei un pumn de Paracetamol nu o sa-ti treaca mai repede ci o sa mori "putin"
Pot sa-ti spun sigur ca DA,  E OK sa desfaci flaconul si sa iei din el o cantiate pe care o prepari dupa care sa il pui la pastrare. Totul e sa nu fie expus la temperaturi foarte mari sau inghet (nici desfacut nici sigilat).
Am studiat chimie alimentara, biochimie, chimie analitica etc si am petrecut sute de ore in laborator si pe raurile si dealurile patriei recoltand probe si facand analize si masuratori. In urma acestei experiente pot sa spun ca eu nu fac nimic altceva decat ce scrie pe ambalaj pentru ca nu am habar ce se intampla daca fac invers. Stiu doar ca poate fi al naibii de rau si asta e un motiv suficient pentru mine sa ii cred pe altii care au stat in halat cu ochelarii de protectie pe ochi si au determinat concentratiile optime pentru diverse procese.

LE: vezi ca pe unele ambalaje e specificat cat timp poate fi folosit dupa desigilare.
"vorba" lunga saracie curata - faceti ce zice producatorul ca puteti face cu ele si nimic mai mult. Pentru cei interesati de detalii si mod de actiune multe produse au prospecte mai detaliate pe site-urile producatorilor.
Sanatosi sa fim!

Edited by Hapygarden, 22 May 2015 - 14:43.


#709
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Daca nu gresim, nu invatam!
Exemplul meu cu pregatirea si dozarea, Calypso. Prima data nu se pune. Dar de azi inainte daca mai fac rabat la dozele si concentratia respectiva sunt neglijent, sau mai corect pe Romaneste, prost!
Bine cel putin ca am intrebat si foarte bine ca ai comentat. Sunt sigur ca multi dintre noi au procedat ca mine. Cred ca acum au acumulat noi cunostinte folositoare.
Multumim HapyPosted Image

#710
andu88

andu88

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 287
  • Înscris: 26.03.2013
Pregatirea de a folosit produsele cu o cantitate mai mica de apa si cu un efect mult mai bun asta am obervat eu, de aceea i-am zis lu 1orgu ca e ok
Nu am studii in biochimie, am studiile practice si folosite pe propriile plante si cu rezultate fara efecte negative, tot ce am folosit am pus o cantitate mai mica de apa ( mica insemnand 0,5 -1l maxim)
Sa nu intram in polemica ca nare rost sa te aprinziPosted Image

#711
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Va rog va implor, toate postarile din aceasta arie sunt analizate, sedimentate si aplicate de noi toti in functie de perceptia fiecaruia referitor la informatiile si sfaturile primite. La zona, arealul, solul, suprafata protejata sau libera.
Am trecut de faza orgoliilor gratuite, pe care le aveam acum 1an. Imi doresc, asimilez si pun in practica, cele mai corespunzatoare pentru mine, solutii.
Nu vreau sa fiu un mar al discordei. E falsa parerea si impresia ca cineva detine formula magica intr-un anumit domeniu. Dar trebuie respectat, acela care prin experienta, cunoasterea si practica, cu rezultate benefice.
Departe de mine gandul de ,,periaj'' sau minimalizat a vreunui coleg. Toata disputa dintre voi a plecat de la ,,Vegetarul lui Andu''. Sunt sigur ca doar persoanele de caracter, pot sa uite!
Uita-ti!

#712
Hapygarden

Hapygarden

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,199
  • Înscris: 15.05.2014
Nu tin "schelete in dulap". Ca altfel nu ma mai adresam direct catre multi.
Ce spun poate sau nu fi bagat in seama in functie de credibilitatea pe care mi-o acorda fiecare.
Inca o data, sanatosi sa fim!

#713
adilie2003

adilie2003

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,158
  • Înscris: 28.06.2009
Apropos de diluțiile specificate de producător, am observat că nu sunt potrivite pentru aplicarea cu atomizorul... cu o pompă normală tip Vermorel se potrivesc la fix, inclusiv consumul de substanță preparată aplicată pe unitatea de suprafață, dar cu atomizorul consumul de soluție gata preparată este mult redus. Orice aș face nu am cum să dau sute de litri/Ha. Și cum nu dau să curgă zeamilul de pe frunze și nici baie nu le fac, am dublat cantitatea de substanță din soluție. Rămâne să observ efectele.

#714
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Adilie, multe chimicale ard cand sunt mai concentrate, mai ales insecticidele.
Cat despre 10% mai concentrat decat prospect, nu e o.drama, da n exageram.
Chiar calypso spre exemplu era dat cu 2 ml la 10l, dupa aia au schimbat-o astia la 1.8 la 10l...chestii legate de toxicitate, incadrare samd...."politica" adica.
Dozarea se facr cat mai slaba pt a ramane eficient pe specia tinta..la mospilan e intre 3g pe 20l si 3g pe 6l.....functie de daunatot sibsecundar si de planta parazitata insa planta "duce" destul de.regula.


Bine e sa respecti concentratiile ca nu esti chimist si nu stii exact ce si cum.


#715
adilie2003

adilie2003

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,158
  • Înscris: 28.06.2009
Nu am dublat doza ca un bezmetic... chiar și dublată respect cantitatea de substanță activă pe unitatea de suprafață

#716
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Nu are treaba suprafata ci concentratia.
Daca solutia e prea concentrata, arde. Daca e prea slaba, nu isi face efectul in totalitate chiar daca dai de x ori sa faci cantitatea de s.a. pe suprafata.
Ca la cat ai facut tu nu ai parlit nimic e alta treaba.

De regula cantitatea pe suprafata data de producator e corelata cu o anumita cantitate de solutie la concentratia optima pt a acoperi o anmita cultura.
Acuma, ca da azi la un ha de tomate 100 litri ai nu 200 cat scrie acolo...e normal, peste o luna va fi nevoie de 300l la aceeasi suprafata ca sa acoperi masa vegetativa asa cum ar trebui.
Solutia tot aia e, concentratia e aceeasi.
La unele substante tabelele sunt complexe, functie de fenofaza, de dezvoltarea plantelor tratate, etc.
La fel la pomi...pe ha se da o cantitate dar una e sa ai pomi in anul 3 alta pomi in anul 6-7, in anul 3 dai probabil 30% din cantitatea de solutie....nu te apuci sa faci sokutia de 3.ori mai tare ca ii pui in cap.


Ori iei recomamdarile superspecifice, daca sunt, pe faze de vegetatie, varta, etc..ori dai cat sa acoperi ce ai tu acolo in mod corect cu solutie dar nu umbli la concentratii...

Cu atomizor, vermorel sau cu matura ca tatamare acu 100 de ani tu respecti concentratia ca aia conteaza.

Acuma fiecare face cum vre si cum stie, asta e doar parerea mea.


#717
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012

 adilie2003, on 22 mai 2015 - 01:37, said:

Știam că doza la Calypso e de 1.8 ml/10 l de apă...

Sunt sigur ca ai dreptate, dar pentru flacoanele ambalate dupa cel cumparat de mine.
Flaconul pe care l-am cumparat acum 1an, are 100ml. substanta. Este ambalat in feb. 2013, are ca termen de valabilitate 3 ani. Ca si dozare este recomandat 100ml/500i apa.
Am facut un calcul simplu: 100:500x10=2ml. Am gresit cu ceva? Binenteles excluzand faptul ca am diluat in doar 9l apa.

#718
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009
Nu stiu daca este locul potrivit! Daca nu este, rog un moderator sa mute postarea unde crede ca e locul ei!

In toamna panza freatica a urcat pana la cota zero ... chiar mai mult! ... toata gradina a stat sub apa toata iarna si
primavara ... am pierdut multi pomi, vite de vie, ceapa si usturoiul plantate in toamna, etc!
Acum am o invazie de broaste! ... s-au inmultit si sunt cu sutele/miile! ... au rupt multe rasaduri, etc.
Cum distrug aceste broaste?
Nu vreau raspunsuri de genul: populeaza cu serpi/ sa fiu ecologist (nu e cazul: sunt prea multe si distrug)/ sa le
vand la restaurante (nu toate broastele sunt comestibile)/etc. ... vreau metode chimice/eficiente/rapide!
Gradina este plina de legume si acum au aparut!

Numai bine!

#719
rid

rid

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,785
  • Înscris: 23.02.2006
Danut, si la mine e la fel. Dar eu zic sa te bucuri pt. ca se hranesc cu insectele daunatoare. La mine n`au rupt rasaduri, sunt mai educate :D
p.s. le`am pus o troaca cu apa sa le vezi noaptea ce se balacesc Posted Image

#720
corsica

corsica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,945
  • Înscris: 13.04.2007
Am crezut ca sunt singurul care se confrunta cu aceasta ''problema'', dar vad ca suntem multi. Sa vedeti ce frumos sar seara printre ardei, pe folia de mulcire, in solar nu prea intra!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate