Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

NVIDIA RTX 4090 vs RTX 3090 Ti | ...

I5 10400F sau I5 11400F?

Google Pixel 6 vs Samsung S21 Fe
 Abatere de la autorizatie casa

Rețeaua RCS va pune Aleph si toat...

Navigatie blocata

Recomandare tastatura
 Slavia Praga - CFR Cluj 6.10.2022...

Problema citire stick USB

Recuperare document Office

USB-C obligatoriu pe toate dispoz...
 Thessaloniki - Izmir Ferry incep...

Informații despre VOYO !

VUNK - Felicitari, ai reusit!

AMPShare: Scule de marci diferite...
 

Pastrarea datelor

- - - - -
  • Please log in to reply
19 replies to this topic

#1
mpsunny89

mpsunny89

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 28.08.2012
Salut !

Sa zicem ca am deja o tabela de partitii si vreau sa instalez Archlinux , cum procedez la instalare sa-mi pot pastra datele pe partitia "/home"?  . In momentul cand pun un sistem de fisiere (ext4)  pe o partitie ce se intampla cu datele  de pe acea partitie ?. Pana in momentul de fata toate datele mele importante sunt scrise pe dvd-uri dar incepator fiind ma gandeam ca poate exista o solutie ca atunci cand imi bag nasul si imi stric Archlinux-ul , dupa fiecare instalare sa nu mai stau sa copiez toate dvd-urile inapoi in laptop .

Multumesc anticipat !

#2
flegma

flegma

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,224
  • Înscris: 09.08.2009
Nu formatezi partitia care o vei monta sub /home.

#3
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Daca nu stii raspunsul la intrebarile astea simple,lasa-te de Arch. Sistemul de partitionare cu e chiar cel mai user-friendly. Dar, ca idee, daca alegi o partitie ca home, si ai deja informatii de ea, NU O SETA sa se formateze sau sa isi schimbe sistemul de fisiere, din ext3 in ext4, de ex.

#4
mpsunny89

mpsunny89

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 28.08.2012

View Postlucifer76, on 17 februarie 2013 - 12:23, said:

Daca nu stii raspunsul la intrebarile astea simple,lasa-te de Arch. Sistemul de partitionare cu e chiar cel mai user-friendly. Dar, ca idee, daca alegi o partitie ca home, si ai deja informatii de ea, NU O SETA sa se formateze sau sa isi schimbe sistemul de fisiere, din ext3 in ext4, de ex.

Pentru tine sunt simple avand in spate experienta ta cu Archlinux-linux iar raspunsurile la aceste intrebari mi le-am dat singur citind diverse materiale pe internet dar nu eram sigur de ele si vroaim niste raspunsuri de la cineva cu experienta care sa-mi alunge orice nelamurire privind partitionarea in Archlinux . Stiu ca sunt intrebari banale pentru cineva ca tine dar scuza-mi necunostinta si incerc sa te prind din urma . :P

#5
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

View Postmpsunny89, on 17 februarie 2013 - 12:51, said:

Pentru tine sunt simple avand in spate experienta ta cu Archlinux-linux
Eu l-am instalat doar de curiozitate, nu am experienta cu el Posted Image. M-am ambitionat sa vad daca e posibil sa ma descurc. VirtualBox. Intai am testat asa. Partitionare, instalare, setarile repository-urilor, AUR-ul, etc.

View Postmpsunny89, on 17 februarie 2013 - 12:51, said:

vroaim niste raspunsuri de la cineva cu experienta care sa-mi alunge orice nelamurire privind partitionarea in Archlinux .
Dar de ce vrei o partitie de home separata? Mie mi se pare useless. Eu am o partitie mare, peOntru stocare date. E ntfs, pentru compatibilitate si pentru alte motive. Oricum, la home fac backup destul de des, aici sunt setarile la mai toate programele.

View Postmpsunny89, on 17 februarie 2013 - 12:51, said:

Stiu ca sunt intrebari banale pentru cineva ca tine dar scuza-mi necunostinta si incerc sa te prind din urma . Posted Image
Nu merge asa. Intai incepi cu ceva mai simplu. Nu direct cu lucruri complexe. Oricum, iti urez succes, o sa ai nevoie de destula vointa cu Arch Posted Image .

Vezi ca exista si ArchBang, poti sa te joci cu el il Live-mode.

#6
mpsunny89

mpsunny89

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 28.08.2012
Apreciez incurajarea si cred ca cel mai bun raspuns il gasesc in practica. Asa ca o sa incerc astazi toate variantele posibile .

#7
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
http://lifehacker.co...-in-the-process

https://wiki.archlin...eginners'_Guide

Dar, cum am zis, cel mai bine e cu VirtualBox, pana inveti cum se instaleaza.

#8
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,541
  • Înscris: 31.01.2009
Să zicem că există wiki (excelent!) pe forumul Arch și să zicem că există soluții de backup! Și să zicem că /home separat e necesar și util.
Unii mai zic că înveți cel mai bine după experiențe proprii.

LE: Arch e presupus a fi mult mai complicat decât este, greșit, cu excepția instalării e mult mai simplu ca Gentoo (http://mark.orbum.ne...-at-the-source/), Slackware, și altele. Crede-mă, după instalare e joacă de copii!

PS: că tocmai mi-am amintit, se mai zice că chestia asta întrebare- răspuns- confirmare/ infirmare funcționează optim bi-direcțional, un feedback ajută alți ”amatori/ începători”. Posted Image

Edited by shogun1, 17 February 2013 - 17:46.


#9
AnbuBlack

AnbuBlack

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 469
  • Înscris: 25.01.2012
Nu formatezi partiția pe care ai /home. Spre ex să zicem că ai 3 partiții pe hdd: /root (sda1), /home (sda2), /swap (sda3).
Rulezi
# cfdisk /dev/sda

pentru a identifica partițiile dacă nu le ști ordinea exactă, apoi formatezi doar ce te interesează, în exemplul de mai sus avem /root (sda1):

# mkfs.ext4 /dev/sda1


și swap-ul:

# mkswap /dev/sda3
# swapon /dev/sda3


mai departe montezi partițiile, alegi mirror-ul și rulrezi scriptul pentru install. Succes!

PS: Nici nu se compară instalarea Arch cu cea a lui Gentoo sau CRUX care sunt mult mai complicate.

#10
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,541
  • Înscris: 31.01.2009

View PostAnbuBlack, on 17 februarie 2013 - 18:41, said:

PS: Nici nu se compară instalarea Arch cu cea a lui Gentoo sau CRUX care sunt mult mai complicate.
Asta e și ideea (excelentă aș zice io), ești capabil să instalezi Gentoo? Ok, ești în stare să rezolvi cu pachetele mascate, blocate, ești capabil să ai grijă de un Gentoo! Nu???  Posted Image   Mai încearcă la anu'! Posted Image  Gentoo-i pentru meseriași, nu pentru ăia ca mine (Sabayon e alegerea optimă pentru cunoștințe medii spre mici). Personal cred că și Ubuntu, Rosa, Mageia, Mint sunt foarte bune, nu contează atât de mult distribuția, important e s-o stăpânești, să-ți faci treaba cu ea! Aka, mai bine guru pe Ubuntu decât amator pe Arch!!!

#11
AnbuBlack

AnbuBlack

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 469
  • Înscris: 25.01.2012
Gentoo este mai greu de instalat, pe urmă nu e chiar așa greu de ”ținut în mână” cum este să zicem Slackware, unde trebuie să rezolvi manual dependințele. Mie cel mai mult la Gentoo îmi place asemănarea cu FreeBSD și oarecum similitudinea cu sistemul de porturi din ”distribuțiile” *BSD.

#12
mpsunny89

mpsunny89

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 28.08.2012
Aduce ceva in plus gento fata de Arch sau tine doar de preferintele utilizatorului ?. Eu folosesc arch de aproape 1 luna pe laptop-ul personal , am instalat , am dezinstalat l-am stricat , l-am reparat dar incet incet am inceput sa-l inteleg si cum spunea shogun, vreau sa fie distributia pe care s-o stapanesc si cu timpul sa-mi pierd eticheta asta de amator :D .

Si nu in ultimul rand , multumesc pentru raspunsuri baieti !.

#13
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,541
  • Înscris: 31.01.2009
Prin amator nu ma refeream la un incepator cu 1-2-3 luni, acela e de presupus ca va avea multe necunoscute, ma gandeam la cineva ce foloseste o distributie mai "rasarita/ cool/ dificila" chinuindu-se cu aceasta in loc sa foloseasca ceva ce stie mai bine! Folosirea unei distributii gen Arch nu inseamna neaparat ca esti power-user, sunt destui tipi priceputi ce folosesc Ubuntu, Mint, Rosa, OpenSuSE, etc!
E foarte bine ca incerci si altceva oricum, macar de curiozitate, oricum pana la urma te vei opri la ce-ti place tie, nu neaparat la Arch (vad ca-ti face cu ochiul Gentoo :D )...

Edited by shogun1, 18 February 2013 - 09:01.


#14
mpsunny89

mpsunny89

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 28.08.2012
Pe mine ma atrage ideea asta de a-ti construi distributia dupa cum vrei tu iar Arch se incadreaza foarte bine aici , sa nu primesti totul de-a gata si sa contribui ceva mai mult pana cand ajungi la distributia "personalizata" dupa gustul tau . Sincer cand am reusit sa instalez prima oara Arch am avut o statisfactie mult mai mare decat la o instalarea obisnuita Ubuntu sa nu mai zic ca mai aveam putin sa-mi chem vecinii sa fac o masa mare sa fac din asta un eveniment :P.

Singurul contact indirect pe care l-am avut cu Gento a fost prin distributia romaneasca Rogentos, din cate am inteles este bazat pe Gento ...sau gresesc ?

#15
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,541
  • Înscris: 31.01.2009
Rogentos e "bazata" pe Sabayon, e mai mult o clona cu alta tema, cateva aplicatii, etc, dar cum Sabayon e derivat din Gentoo...
Si eu sunt fan Arch din aceleasi motive, si cunosc senzatia. Posted Image

#16
AnbuBlack

AnbuBlack

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 469
  • Înscris: 25.01.2012

View Postmpsunny89, on 18 februarie 2013 - 08:14, said:

Aduce ceva in plus gento fata de Arch sau tine doar de preferintele utilizatorului ?.
Gentoo are în plus față de Arch sistemul de porturi (portage), similar cu cel al lui FreeBSD; mai exact acest ”copac” este alcătuit din scripturi ce conțin informații despre cum să instalezi un progaram din surse, URL-ul și cum să constuiești un binar. Deși Arch are un sistem de porturi (ABS=Arch Build System) acesta este destul de primitiv în comparație cu cel al lui Gentoo sau cel al lui FreeBSD de unde s-au inspirat și de aceea Arch GNU/Linux nu este considerată o distribuție bazată pe surse cum sunt: Gentoo, Calculate Linux, Lunar Linux. LFS (Linux From Scratch), Funtoo Linux. Oricum alegerea distribuției ține de preferințe, de cât de mult vrei să înveți despre sistem și de comoditate.

#17
same75

same75

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 28.01.2007
Gentoo nu este deloc greu de instalat, trebuie doar sa urmezi pasii din documentatie, care exista si in limba romana. Gentoo este o simpla arhiva ce contine un sistem minimal. Dupa ce o dezarhivezi pe o partitie libera si instalezi grub, tot ce ramane de facut dupa boot e sa instalezi restul de pachete de care ai nevoie. Fata de alte distro-uri are doua dezavantaje:

1) Desi instalarea si rezolvarea dependentelor se face automat, totul se face prin compilarea surselor. Pentru aplicatii mari, asta inseamna un timp de instalare foarte lung (pe sisteme mai slabe sa compliezi KDE sau LibreOffice poate sa dureze ore bune). Totusi, pentru pachetele  foarte mari, sunt disponibile binare gata compilate.

2) Gentoo este o distributie rolling-release, adica nu trebuie reinstalata niciodata deoarece update-urile se fac din "zbor". Cel putin in teorie suna frumos. In practica insa, daca la un moment dat se face o schimbare majora in arhitectura e destul de complicat sa-l tii pe linia de plutire, deoarece uneori nici nu mai booteaza dupa un update de acest gen.

Din motivele astea doua, dupa 4 ani de utilizare exclusiva am decis ca nu merita sa pierd atata timp cu intretinerea Gentoo-ului si am migrat la CentOS pe servere si la Fedora pe desktop-uri.

#18
mpsunny89

mpsunny89

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 28.08.2012
Dar cred ca dupa 4 ani de experienta cu gento , bagajul tau de cunostinte in materie de linux s-a dezvoltat considerabil :P .

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate