Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K
 Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...
 Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade
 Probleme accesare nr test telefon

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 

viermi intestinali gaini

- - - - -
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
Florin2005

Florin2005

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 17.04.2005
Am taiat pentru mancare un cocos si din neatentie i-am crestat si intestinele. Surpriza - din intestine au iesit doi viermisori albi lungi de cam 5 cm si subtiri. E ceva normal, se poate scapa de ei si cum? Mentionez ca pasarea nu dadea semne de boala și manca bine.

#2
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Nu, nu e ceva normal (fiziologic). E ceva patologic.

Da, se poate scapa de ei cu un antiparazitar intern.

#3
Florin2005

Florin2005

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 17.04.2005
Multumesc pentru raspuns, Horia.
Nu e singura pasare din curte, ma gandesc sa nu fie afectate celelalte pasari.
Aveti vreo sugestie pentru antiparazitar?

Edited by horia66, 11 September 2012 - 21:11.


#4
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Nu vreau sa te influentez privind producatorul (n-ar fi rau daca ai lua de la cei consacrati), substanta activa cea mai recomandabila ar fi un derivat benzimidazolic - albendazol, fluorbendazol, mebendazol, fenbendazol. Si levamisolul e ok.

#5
delores

delores

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,521
  • Înscris: 12.02.2013
cu riscul să repet întrebarea, antiparazitarele care sunt sub formă de comprimate merg dizolvate și în apă? Nu eu insist pe această aberație ci unii clienți, proprietari.

Dacă vreți și puteți ajutați- mă și pe mine cu dozarea la helmix : zice 600grame/tona furaj, adică 6 grame/ 10 kg? Se poate prepara 10 kg de furaj cu med. și administra din el mai multe zile? Producătorul recomandă 7 zile de trat dar în fcț de nr de gaini alea 10 kg se pot consuma într-o zi sau  în mai multe. Adică nu specifică doza/pasăre.

Nu știu dc am mai menționat, pt unii e o problemă uruiala, și întreabă dc nu merge și în apă. Eu la med care se pun în apă nu le rec să facă am în bidon sau căldare și să dea din el mm zile, mb să facă în fiec zi cît știe că beau păsările sau chiar mai puțin să bea tot și

apoi dc mai vor le pune apă curată

#6
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 delores, on 14 martie 2013 - 16:04, said:

cu riscul să repet întrebarea, antiparazitarele care sunt sub formă de comprimate merg dizolvate şi în apă?
Numai daca sunt usor solubile in apa. Ca unele nu sunt.

Quote

Dacă vreţi şi puteţi ajutaţi- mă şi pe mine cu dozarea la helmix : zice 600grame/tona furaj, adică 6 grame/ 10 kg? Se poate prepara 10 kg de furaj cu med. şi administra din el mai multe zile? Producătorul recomandă 7 zile de trat dar în fcţ de nr de gaini alea 10 kg se pot consuma într-o zi sau  în mai multe. Adică nu specifică doza/pasăre.
Pai, nu specifica doza per pasare pentru ca e calculata proportional cu consumul (pasare mai mare >>> consum mai mare >>> doza tratament mai ridicata).

Quote

dc mai vor le pune apă curată
La medicamentele dizolvate in apa exista recomandarea: "apa tratata sa fie singura sursa de apa de baut". De ce ? Pentru ca de multe ori apa tratata are un gust modificat, iar daca pasarile au la dispozitie apa curata, vor prefera sa bea acea apa curata, si nu apa tratata.

Deci, daca se utilizeaza tratamente administrate in apa, acea apa tratata sa fie singura sursa de apa de baut, pe toata durata tratamentului (se schimba apa tratata zilnic).

#7
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
DOzarea despre care vorbeste delores este facuta deja de producatorul medicamentului in sensul ca se pleaca de la ideea ca tot tainul contine medicament si se tine cont de cantitatea de hrana pt kg viu de pasare, in felul asta se distribuie cantitatea de medicament in hrana, asa cum zicea Horia. Din cate stiu eu metoda asta se practica in ferme unde pasarile nu se hranesc toate odata samd...
Altfel, cand e posibil/facil, se calculeaza cantitatea de medicament necesara per kg viu, se infometeaza pasarile si se administreaza o cantitate oarecare de hrana, mai mica decat tainul zilnic, cantitate care contine medicamentul pt toate pasarile (10 pasari x 3 kg => antibiotic pt 30 kg in viu...).
  LA fel se procedeaza si cu apa dar aici nu mai sunt de acord cu horia in sensul ca la apa se procedeaza MULT mai des in acest mod, cu administrare unica precedata de insetare... In ferme se poate sa prepari toata cantitatea de apa, la fel ca la furaje, pe de o parte sistemul de adapare permite asta, pe de alta CONDITIILE sunt constante.
In sistem mai apropiat de gospodaresc , in cazul apei, aproape niciodata nu se foloseste dozarea in toata cantitatea de apa, recomandarile acelea ale producatorilor devenind total inutile...
De ce?
Pentru ca daca la hrana e posibil sa calculezi o cantitate de hrana zilnica, ea fiind relativ constanta, cantitatea de apa pe care o beau pasarile VARIAZA faorte mult.. Neavand conditii constante zi -noapte, zile la rand samd... te poti trezi ca azi pasarea bea 30 ml iar maine 100 si nu ai cum sa mai controlezi nici cantitatea de medicament, nici vorba de povestea cu pasarea careia nu-i place apa cu medicament.
Se inseteaza, se administreaza apa cu medicament, o beau toata dupa care apa simpla. Maine , le place sau nu, dupa 2-3 ore de insetare vor bea si pietre.

In general la medicamente producatorii specifica metode pentru fiecare categorie mare in parte, una e ferma, alta e gospodaria samd. Dozarea se face CAT MAI PRECIS POSIBIL si acest "posibil" inseamna una pt ferma, alta pt gospodaria cu 200 de pasari de tratat si cu totul altceva pt cel care are 25 de pasari. COnteaza si varsta pasarilor pentru ca una e tineretul de 3-4 luni, alta e adultul , cu totul altceva e puiul de 2-3 saptamani pe care nu il poti inseta samd...

#8
delores

delores

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,521
  • Înscris: 12.02.2013
diferă și în fcție de proprietar : dacă unul mai sîrguincios preferă să ia la mînă 70 de găini sau chiar 100 "să fie sigur că au luat toate" - unul chiar a dat cîte un vîrf de cuțit de oxitetra la fiecare pui pe gît, că așa a înțeles- în timp ce altuia îi e greu să dea  și la 30 de găini, zice că "nu le prinde".

Referitor la benzimidazoli : din cîte îmi amintesc, ucid toate stadiile de dezvoltare ale parazitului? După cele 2-3 zile de administrare recomandate uzual, nu mai  e necesară repetarea la un anumit interval? Producătorul nu specifică.

#9
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 parintele, on 15 martie 2013 - 14:01, said:

  LA fel se procedeaza si cu apa dar aici nu mai sunt de acord cu horia [...] ... In ferme se poate sa prepari toata cantitatea de apa, la fel ca la furaje, pe de o parte sistemul de adapare permite asta, pe de alta CONDITIILE sunt constante.
In sistem mai apropiat de gospodaresc , in cazul apei, aproape niciodata nu se foloseste dozarea in toata cantitatea de apa, recomandarile acelea ale producatorilor devenind total inutile...

Dragul meu, eu m-am referit strict pentru sistemul gospodaresc, pentr ca fermele au sisteme integrate de dozare pe instalatia de apa. Deci, in sistemul gospodaresc, se pregatesc (sa zicem) 5 litri de apa medicamentata, se pune la dispozitia pasarilor. A doua zi se arunca, se prepara alta proaspata tot 5 litri (e in functie de efectiv, normal ...). Si tot asa pe intreaga durata a tratamentului (3 zile, 5, 7... cate s-au recomandat). In toata aceasta perioada, apa medicamentata trebuie sa fie singura sursa de apa de baut la respectivele pasari, pentru ca sa nu poata alege.

Sunt putini cei care la tara au timp sa faca insetarea, sa vina apoi dupa 3-4 ore cu apa medicamentata, sa vada cat au baut fiecare etc. Omu' le pregateste apa medicamentata cu noaptea in cap, le-o pune pe toata intr-un ceaun la umbra, varsa toate troacele cu fundu-n sus (ca sa nu mai existe alta apa), arunca 10 maini de boabe prin curte si apoi pleaca la cosit de fa^n, zi de vara..., pa^na-n seara.

Seara la cina, daca se nimereste in postul Sf. Petru, mananca o strachina de fasole, bea o rachie si se culca. A doua zi, iar cu apa medicamentata, apoi iar la fa^n. Daca eu la circa stateam sa le povestec cum se face insetarea, plecau si ma lasau vorbind. Solutia trebuie sa se potriveasca specificului clientului ...

 delores, on 15 martie 2013 - 16:23, said:

Referitor la benzimidazoli : din cîte îmi amintesc, ucid toate stadiile de dezvoltare ale parazitului? După cele 2-3 zile de administrare recomandate uzual, nu mai  e necesară repetarea la un anumit interval? Producătorul nu specifică.
E in functie de parazit, dar si de molecula - fenbendazol, albendazol, fluorbendazol, mebendazol etc. (nici una nu distruge 100%, ci in variabile intre 40 si 75-80%).

La nematode de ex., nu sunt afectate ouale si stadiile larvare migrante prin organism. Migratia prin pulmon cu deglutire si intoarcere in intestin dureaza cam 18-21 zile, deci in acest caz s-ar recomanda repetarea deparazitarii. Insa asta poti s-o spui numai daca animalul respectiv nu se mai infesteaza deloc cu alti paraziti in aceasta perioada, pentru ca altfel vor fi alte stadii larvare dupa 18-21 zile, cu alte evolutii.

Tratamentele antiparazitare trebuiesc foarte bine corelate cu poluarea parazitara a mediului unde traieste animalul si cu riscul de expunere la infestare. Sunt protocoale diferite in functie de multi factori. Ele trebuiesc gandite de medicul veterinar, pe baza cunostintelor sale teoretice. Nu fabricantul iti impune protocoalele. nici la vaccinari nu-ti sunt impuse protocoale, ci medicul veterinar decide ce si cum, in functie de evolutia starii imunitare, a imunogenitatii vaccinului, a riscului de expunere etc. Nu sunt niste reguli batute in cuie, pentru ca e vorba de teorie aplicata multifactorial, cu solutii diferite, in functie de factorii analizati.

#10
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Horia, sunt de acord cu "personalizarea" in functie de situatia data insa iti spuneam ca dozarea asta e FOARTE aproximativa, si se face si risipa dar deja asta e secundar.
Concentratia medicamentului din apa depinde practic de cantitatea pe care o pasare o bea pe zi iar asta difera extrem de mult in functie de o graoza de factori, de la zona la zona, functie de anotimp si chiar de la o zi la alta in functie de umiditate si temperatura.  DE aia in mod normal se inseteaza, pentru ca nu stii cat bea pasarea si trebuie sa fii sigur ca beau toate, in acelasi timp, in mod aproximativ egal/proportional cu marimea fiecareia.
Treaba asta am dezbatut-o si eu cu un nenea specialist si concluzia era ca solutia despre care vorbesti e mai buna decat nimic insa de multe ori e departe de ce ar trebui si atunci cand e posibil sunt solutii mult mai "corecte" si eficiente.
  In astfel de situatii in care nu se poate aplica o alta solutie in general se supradozeaza, cu toate neajunsurile de rigoare.

#11
rodanny

rodanny

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,931
  • Înscris: 13.01.2004
va salut. stiu ca e un topic vechi....dar.... pentru limbrici....la pasari...cum putem dezimfecta curtea in care stau?
Multumesc

#12
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Se dezinfectează animalele, curtea și adăpostul  foarte puțin sau deloc.

#13
rodanny

rodanny

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,931
  • Înscris: 13.01.2004

 parintele, on 17 ianuarie 2024 - 00:13, said:

Se dezinfectează animalele, curtea și adăpostul  foarte puțin sau deloc.

Multumesc.
Dar nu pot ramne oua sau in fine.....sa se reinfecteze?
Aminteles ca se foloseste Rombentazol F
CEva sfaturi ?

#14
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
În general vorbind pot rămâne, de aia deparazitarea se face periodic.

Tot în general vorbind, dezinfectarea zonelor în care trăiesc animalele se face în funcție de principiu mai degrabă la interior sau unde este amenajat/betonat, implica de regula și flambare pentru ca doar chimic în mukte situ ții unește suficient, se folosesc soluții mai degrabă puternice, oricum chestii neaplicabile prin bătătură.

Sunt cazuri și cazuri, dăunători/paraziți diverși șamd.. Însă în general în majoritatea cazurilor și în particular în cazul viermilor se de parazitează animalele în mod repetat(regulat) și cam aia e.

#15
rodanny

rodanny

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,931
  • Înscris: 13.01.2004
"se folosesc soluții mai degrabă puternice," - cam ce anume?

#16
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Pentru dezinfectare spre exemplu în hale se folosesc soluții dedicate tari(dezinfectant de diverse tipuri), diverse otrăvuri tari adesea omologate doar pt astfel de uz(la interior, controlat) sau soluții de igienizare mai "clasice" dar în concentrații mai mari sau sunt folosite cantități mai mari(de genul sodei caustice sau altor substanțe similare, substanțe pe baza de clor, etc)


#17
rodanny

rodanny

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,931
  • Înscris: 13.01.2004

View Postparintele, on 18 ianuarie 2024 - 00:15, said:

Pentru dezinfectare spre exemplu în hale se folosesc soluții dedicate tari(dezinfectant de diverse tipuri), diverse otrăvuri tari adesea omologate doar pt astfel de uz(la interior, controlat) sau soluții de igienizare mai "clasice" dar în concentrații mai mari sau sunt folosite cantități mai mari(de genul sodei caustice sau altor substanțe similare, substanțe pe baza de clor, etc)

dar afara in batatura?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate