Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Reconditionare cada baie din fonta

Problema imprimanta

Here goes nothing

BCR sau Raiffeisen
 Visual Studio 2022 instaleaza Epi...

Sfat alegere parbriz

EMAG - recenzii false facute de ei?

Recomandare telefon 900-950
 Nivel de trai

Semnal bun da'... prost

De ce statiile de radio FM nu ren...

Pe unde pot sa gasesc statistici ...
 Este reconditionat acest laptop?

Prelungire fire electrice

Amintiri despre satelit si retran...

Care este cel mai bun mod de a pr...
 

Comisia de Etică din TVR: Emisiunea "Ultima ediție" a încălcat Statutul ziaristului din S.R.TV.

- - - - -
  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1
RODigitalum-megafanro

RODigitalum-megafanro

    *Pro-Digital*

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,754
  • Înscris: 07.04.2006

Comisia de Etică din TVR: Emisiunea "Ultima ediție" a încălcat Statutul ziaristului din S.R.TV.


Comisia de Etică și Arbitraj din televiziunea publică a constatat că emisiunea "Ultima ediție" difuzată la data de 7 noiembrie la TVR 1, în care Andrei Cornea s-a exprimat "extrem de critic" la adresa lui Adrian Păunescu, a încălcat Statutul ziaristului din S.R.TV.

Membrii Comisiei de Etică consideră, "în unanimitate, că în emisiunea «Ultima ediție» din data de  7 noiembrie a fost încălcat articolului 9 din Statutul ziaristului din S.R.TV", conform căruia "În prezentarea unor dispute de opinii, ziaristul va asigura prezența părților implicate".

Comisia a constatat că "emisiunea «Ultima ediție» - singura dezbatere de la  TVR 1 care a abordat subiectul personalității controversate a lui Adrian Păunescu - l-a avut ca unic invitat pe domnul Andrei Cornea (publicist la săptămânalul 22), prezentat ca eseist și scriitor. Domnul Cornea s-a exprimat extrem de critic la adresa subiectului, ceea ce - în lipsa unui adversar de opinii - a transformat emisiunea într-una integral defavorabilă scriitorului dispărut. De altfel, într-una din intervențiile sale, însuși invitatul spune, referindu-se la Adrian Păunescu: «să vorbească alții despre calități!»".

Astfel, comisia consideră că lipsa unui partener de dialog cu păreri contrare sau măcar nuanțate față de subiectul în discuție a fost de natură să afecteze libera formare a opiniilor publicului asupra unui subiect controversat.

Comisia de Etică mai susține că "articolului menționat îi corespunde o prevedere mai detaliată din Codul de reglementare a conținutului audiovizual (titlul IV, art. 71)".

"Din declarațiile făcute de domnul Lucian Pârvoiu (moderator al emisiunii "Ultima ediție" din 7 noiembrie, n.r.) în timpul audierii, Comisia de Etică și Arbitraj a reținut că moderatorul a pledat în ședința de redacție din data de 5 noiembrie pentru invitarea a două personalități cu poziții diferite asupra temei în discuție. Lucian Pârvoiu susține că decizia privind formatul cu un singur invitat i-a fost comunicată de producătorul Antonela Ghemu", se mai arată în comunicatul comisiei.

"Comisia de Etică și Arbitraj nu a putut determina responsabilitatea editorială pentru lipsa de echilibru constatată în emisiune, întrucât producătorul Antonela Ghemu nu s-a prezentat la niciuna din cele două ședințe la care a fost invitată. În aceste condiții și având în vedere obligația comisiei de a se pronunța într-un timp rezonabil, punem la dispoziția Consiliului de Administrație concluziile parțiale ale cazului analizat", concluzionează comisia.

Conform concluziilor comisiei, "în general, TVR a reacționat corect la știrea morții lui Adrian Păunescu, difuzând numeroase emisiuni consacrate poetului".

La ședințele Comisiei de Etică și Arbitraj din zilele de 11 și 15 noiembrie au fost prezenți Cristina Andrei, Ioana Dumitrescu, Sorin Hobana, Horia Grușcă, Claudiu Lucaci, Ion Stavre. La ședințe au fost invitați Antonela Ghemu, producător al emisiunii "Ultima ediție", și Lucian Pârvoiu, reporter, moderator al emisiunii "Ultima ediție" din data de 7 noiembrie, doar acesta onorând invitația.

Președintele P.S.D., Victor Ponta, a acuzat, săptămâna trecută, conducerea TVR că a denigrat memoria lui Adrian Păunescu și a spus că senatorii social-democrați vor solicita audierea președintelui societății publice de televiziune.

"Dacă la moțiunea de cenzură numai discursurile primului-ministru și celor de la putere au fost date, probabil că TVR nu consideră important și nici democratic să transmită poziția partidelor care nu sunt la putere, a P.S.D. și a P.N.L., faptul că ieri (duminică, n.r.) TVR nu numai că nu a transmis momentul înmormântării lui Adrian Păunescu, ci dimpotrivă, a aranjat în mod evident o emisiune de denigrare a memoriei acestuia, este un act de slugărnicie politică și un act antiromânesc, care, din punctul nostru de vedere, trebuie să nu treacă fără a fi sancționat", a afirmat Ponta.

El a precizat că, în timpul înmormântării poetului Adrian Păunescu, TVR a difuzat emisiunea "Ultima ediție", la care a fost invitat publicistul Andrei Cornea și care l-a criticat vehement pe Păunescu.

În schimb, Societatea Română de Televiziune (S.R.TV) a transmis, într-un comunicat remis "MEDIAFAX", referitor la declarațiile publicistului Andrei Cornea, că, "în calitate de Televiziune Publică", are în cadrul emisiunilor invitați din diferite sectoare de activitate și cu puncte de vedere diferite, "încurajând astfel pluralismul de idei". "TVR nu poate interveni asupra libertății de exprimare a invitaților din cadrul emisiunilor", explica, ca urmare a sesizării lui Ponta, televiziunea publică.

Totodată, S.R.TV a spus că dispariția poetului Adrian Păunescu a fost reflectată pe posturile Televiziunii Publice vineri și sâmbătă, în mai multe emisiuni și prin intermediul mai multor filme, respingând acuzațiile aduse de Victor Ponta, luni, postului public.

În schimb, și Ion Iliescu a criticat dur TVR pentru emisiunea de duminică în care a fost invitat publicistul Andrei Cornea, despre care spune că este "un infatuat, exemplu de răutate încrâncenată", care a repetat aprecieri din raportul Tismăneanu, "un exemplar de specimen retrovertit într-un veritabil neo-stalinism".

Iliescu scrie, într-un răspuns la un comentariu pe blogul său, că are dreptate cine susține că "moartea lui Adrian Păunescu ar fi trebuit să însemne sfârșitul controversei create în jurul personalității sale".

"Asta este valabil pentru oamenii de bun simț. Numai că viața ne oferă și altfel de specimene - înveninate de ură, pe care nu și-o pot înăbuși nici în asemenea momente. Cel mai dezgustător exemplu l-a oferit Televiziunea Națională, care nu numai că nu s-a învrednicit să relateze ceva despre ceremoniile de la Casa Scriitorilor, Ateneul Român, Biserica Boteanu sau Cimitirul Bellu - dar și-a permis, exact în timpul acestor ceremonii, duminică la prânz, să găzduiască un dialog cu Andrei Cornea - un infatuat, exemplu de răutate încrâncenată, care s-a limitat să repete aprecierile demne de alte timpuri din raportul redactat de Tismăneanu (un exemplar de specimen retrovertit într-un veritabil neo-stalinism, pentru că asta sunt așa-zișii «anticomuniști» post-factum)", susține fostul șef al statului.
Sursa: http://www.mediafax....n-srtv-7722419/

Edited by megafanro, 17 November 2010 - 14:01.


#2
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
si io sint de parere ca trebuiau sa invite si cadavrul marelui lingau in studio, pentru a putea raspunde la critici. insa cumva cred si ca n-ar fi putut zice nimic pentru ca era mort, stadiu in care se pare ca aia din comisia de prosti inca n-au aflat ca nu mai poti sa vorbesti si alte cele

sau poate ca ziaristul ar fi trebuit sa caute prin tara lingai de lingai pentru a avea si opinii contrare, care sa mentina echilibrul in emisiune. incredibil ce imbecili iau salariu din banii mei. as vrea sa-i vad pe toti MORTI

#3
RMC Info

RMC Info

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,686
  • Înscris: 21.04.2004

 megafanro, on 17th November 2010, 14:01, said:

Comisia de Etică din TVR: Emisiunea "Ultima ediție" a încălcat Statutul ziaristului din S.R.TV.


Comisia de Etică și Arbitraj din televiziunea publică a constatat că emisiunea "Ultima ediție" difuzată la data de 7 noiembrie la TVR 1, în care Andrei Cornea s-a exprimat "extrem de critic" la adresa lui Adrian Păunescu, a încălcat Statutul ziaristului din S.R.TV.

Membrii Comisiei de Etică consideră, "în unanimitate, că în emisiunea ?Ultima ediție? din data de  7 noiembrie a fost încălcat articolului 9 din Statutul ziaristului din S.R.TV", conform căruia "În prezentarea unor dispute de opinii, ziaristul va asigura prezența părților implicate".

Comisia a constatat că "emisiunea ?Ultima ediție? - singura dezbatere de la  TVR 1 care a abordat subiectul personalității controversate a lui Adrian Păunescu - l-a avut ca unic invitat pe domnul Andrei Cornea (publicist la săptămânalul 22), prezentat ca eseist și scriitor. Domnul Cornea s-a exprimat extrem de critic la adresa subiectului, ceea ce - în lipsa unui adversar de opinii - a transformat emisiunea într-una integral defavorabilă scriitorului dispărut. De altfel, într-una din intervențiile sale, însuși invitatul spune, referindu-se la Adrian Păunescu: ?să vorbească alții despre calități!?".

Astfel, comisia consideră că lipsa unui partener de dialog cu păreri contrare sau măcar nuanțate față de subiectul în discuție a fost de natură să afecteze libera formare a opiniilor publicului asupra unui subiect controversat.

Comisia de Etică mai susține că "articolului menționat îi corespunde o prevedere mai detaliată din Codul de reglementare a conținutului audiovizual (titlul IV, art. 71)".

"Din declarațiile făcute de domnul Lucian Pârvoiu (moderator al emisiunii "Ultima ediție" din 7 noiembrie, n.r.) în timpul audierii, Comisia de Etică și Arbitraj a reținut că moderatorul a pledat în ședința de redacție din data de 5 noiembrie pentru invitarea a două personalități cu poziții diferite asupra temei în discuție. Lucian Pârvoiu susține că decizia privind formatul cu un singur invitat i-a fost comunicată de producătorul Antonela Ghemu", se mai arată în comunicatul comisiei.

"Comisia de Etică și Arbitraj nu a putut determina responsabilitatea editorială pentru lipsa de echilibru constatată în emisiune, întrucât producătorul Antonela Ghemu nu s-a prezentat la niciuna din cele două ședințe la care a fost invitată. În aceste condiții și având în vedere obligația comisiei de a se pronunța într-un timp rezonabil, punem la dispoziția Consiliului de Administrație concluziile parțiale ale cazului analizat", concluzionează comisia.

Conform concluziilor comisiei, "în general, TVR a reacționat corect la știrea morții lui Adrian Păunescu, difuzând numeroase emisiuni consacrate poetului".

La ședințele Comisiei de Etică și Arbitraj din zilele de 11 și 15 noiembrie au fost prezenți Cristina Andrei, Ioana Dumitrescu, Sorin Hobana, Horia Grușcă, Claudiu Lucaci, Ion Stavre. La ședințe au fost invitați Antonela Ghemu, producător al emisiunii "Ultima ediție", și Lucian Pârvoiu, reporter, moderator al emisiunii "Ultima ediție" din data de 7 noiembrie, doar acesta onorând invitația.

Președintele P.S.D., Victor Ponta, a acuzat, săptămâna trecută, conducerea TVR că a denigrat memoria lui Adrian Păunescu și a spus că senatorii social-democrați vor solicita audierea președintelui societății publice de televiziune.

"Dacă la moțiunea de cenzură numai discursurile primului-ministru și celor de la putere au fost date, probabil că TVR nu consideră important și nici democratic să transmită poziția partidelor care nu sunt la putere, a P.S.D. și a P.N.L., faptul că ieri (duminică, n.r.) TVR nu numai că nu a transmis momentul înmormântării lui Adrian Păunescu, ci dimpotrivă, a aranjat în mod evident o emisiune de denigrare a memoriei acestuia, este un act de slugărnicie politică și un act antiromânesc, care, din punctul nostru de vedere, trebuie să nu treacă fără a fi sancționat", a afirmat Ponta.

El a precizat că, în timpul înmormântării poetului Adrian Păunescu, TVR a difuzat emisiunea "Ultima ediție", la care a fost invitat publicistul Andrei Cornea și care l-a criticat vehement pe Păunescu.

În schimb, Societatea Română de Televiziune (S.R.TV) a transmis, într-un comunicat remis "MEDIAFAX", referitor la declarațiile publicistului Andrei Cornea, că, "în calitate de Televiziune Publică", are în cadrul emisiunilor invitați din diferite sectoare de activitate și cu puncte de vedere diferite, "încurajând astfel pluralismul de idei". "TVR nu poate interveni asupra libertății de exprimare a invitaților din cadrul emisiunilor", explica, ca urmare a sesizării lui Ponta, televiziunea publică.

Totodată, S.R.TV a spus că dispariția poetului Adrian Păunescu a fost reflectată pe posturile Televiziunii Publice vineri și sâmbătă, în mai multe emisiuni și prin intermediul mai multor filme, respingând acuzațiile aduse de Victor Ponta, luni, postului public.

În schimb, și Ion Iliescu a criticat dur TVR pentru emisiunea de duminică în care a fost invitat publicistul Andrei Cornea, despre care spune că este "un infatuat, exemplu de răutate încrâncenată", care a repetat aprecieri din raportul Tismăneanu, "un exemplar de specimen retrovertit într-un veritabil neo-stalinism".

Iliescu scrie, într-un răspuns la un comentariu pe blogul său, că are dreptate cine susține că "moartea lui Adrian Păunescu ar fi trebuit să însemne sfârșitul controversei create în jurul personalității sale".

"Asta este valabil pentru oamenii de bun simț. Numai că viața ne oferă și altfel de specimene - înveninate de ură, pe care nu și-o pot înăbuși nici în asemenea momente. Cel mai dezgustător exemplu l-a oferit Televiziunea Națională, care nu numai că nu s-a învrednicit să relateze ceva despre ceremoniile de la Casa Scriitorilor, Ateneul Român, Biserica Boteanu sau Cimitirul Bellu - dar și-a permis, exact în timpul acestor ceremonii, duminică la prânz, să găzduiască un dialog cu Andrei Cornea - un infatuat, exemplu de răutate încrâncenată, care s-a limitat să repete aprecierile demne de alte timpuri din raportul redactat de Tismăneanu (un exemplar de specimen retrovertit într-un veritabil neo-stalinism, pentru că asta sunt așa-zișii ?anticomuniști? post-factum)", susține fostul șef al statului.
Sursa: http://www.mediafax....n-srtv-7722419/

Poate (omeneste gandind) emisiunea trebuia pusa la alta ora pentru a nu se suprapune cu inmormantarea poetului Adrian Paunescu.  

Insa afirmatia că "lipsa unui partener de dialog cu păreri contrare sau măcar nuanțate față de subiectul în discuție a fost de natură să afecteze libera formare a opiniilor publicului asupra unui subiect controversat" mi se pare trasa de par. Comisia din TVR reactioneaza din frica la amenintarile lui Ponta.

Se pare ca in 20 de ani creierele ne-au fost sterse complet de odele cantate de Adrian Paunescu regimului criminal ceausist.

Romanii uita repede cati oameni au crapat in temnitele comunisto-mafiote.

Nu neg ca poetul Adrian Paunescu n-ar fi fost un om de cultura insa ar fi putut sa se abtina de a-l linge constant in cur pe dictator.

Iar ceea ce a facut in acea emisiune  Andrei Cornea nu e decat o readucere in memorie a unei stari de fapt - nu o interpretare - o simpla stare de fapt cum ca Adrian Paunescu (alaturi de CV Tudor) a fost poetul adulator al lui Ceausescu.

In rest a fost o critica literara la valoarea poetului. Interzicem si critica literara?

Somnul ratiunii - naste monstri!

Edited by RMC Info, 19 November 2010 - 00:39.


#4
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,908
  • Înscris: 28.11.2006
Emisiunea asta n-a fost una speciala, ci e programata in fiecare duminica la ora aceea.

Cat despre pluralismul de opinii, Ponta si compania trebuia sa foloseasca doar telecomanda, pentru ca pe n canale se dadeau in acelasi timp osanale lui Paunescu. Sau poate li s-or fi terminat la toti bateriile chiar atunci si au ramas pe TVR :death:

#5
stormwatch

stormwatch

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,772
  • Înscris: 18.04.2010
N-am văzut emisiunea respectivă, însă chestiunea e una mai generală și de-aia tind să dau dreptate comisiei aceleia, deși nu i-am văzut să observe fenomenul cînd se întîmplă și cu alte ocazii.

Atunci cînd are un singur invitat (cît de oportună a fost invitarea unui critic înverșunat al lui Păunescu chiar în ziua și momentul înmormîntării lui, e altă discuție), un ziarist independent E OBLIGAT să se constituie în contragreutate la discursul invitatului, pentru a nu transforma emisiunea într-o tribună a aceluia. Păunescu, cu toate păcatele lui, a avut și calități, care puteau fi amintite, măcar în ziua înmormîntării lui.

La noi, a devenit o obișnuință ca moderatorii, în loc să modereze, să ridice mingi la fileul invitaților, accentuînd mesajele acestora. Dar în timp ce la televiziunile private, acest lucru e oarecum normal, la televiziunea publică nu e permis așa ceva.

PS. Acuma, pentru cei care cred în conspirații și intervenții politice, acest lucru se poate datora și slăbiciunii și lipsei de personalitate a moderatorilor, care „se tem” să-și contrarieze, sau să-și pună în dificultate invitații. E de exemplu, penibil felul în care Stelian Tănase intervine la fiecare 30 de secunde peste invitații săi, fie subliniind ceea ce spun fie adăugînd argumente la ceea ce spun aceștia, argumente în care, de multe ori, nici el nu crede, doar din dorința de a fi convivial (dacă nu pupincuristic).

#6
Florinbv

Florinbv

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,800
  • Înscris: 28.05.2006
Eu un lucru am de spus despre Cornea ala. A asteptat sa moara A. Paunescu ca sa isi exprime frustrarile? N-a avut coaie sa o faca face to face cu Paunescu? Pai bineinteles ca nu, ca ala e doar un paduche...
Despre TVR ce sa mai zic... Puteau, daca aveau respect, sa il cheme pe paduchele ala in editia de saptamana urmatoare... dar sa faci o asemenea emisiune chiar in timpul ceremoniei de inmormantare e dezgustator...

#7
RMC Info

RMC Info

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,686
  • Înscris: 21.04.2004

 Florinbv, on 19th November 2010, 13:52, said:

Eu un lucru am de spus despre Cornea ala. A asteptat sa moara A. Paunescu ca sa isi exprime frustrarile? N-a avut coaie sa o faca face to face cu Paunescu? Pai bineinteles ca nu, ca ala e doar un paduche...
Despre TVR ce sa mai zic... Puteau, daca aveau respect, sa il cheme pe paduchele ala in editia de saptamana urmatoare... dar sa faci o asemenea emisiune chiar in timpul ceremoniei de inmormantare e dezgustator...

Nicidecum - toate afirmatiile din emisiunea cu pricina despre Paunescu au fost intotdeuna spuse.  

Ciudata si cu o tenta manipulatoare a fost intorsatura pe care au dat-o faptelor televiziunile private.

Oameni buni, avem in primul rand nevoie de respect pentru adevar. Vad insa ca romanul uita repede ororile dictaturii mafiote. Si se lasa in plus manipulat cu usurinta.

Avea dreptate Brucan cand vorbea de cei 20 de ani si despre "stupid people"    

Cei ce-si uita istoria sunt sa condamnati sa repete aceleasi greseli.

#8
creatura85

creatura85

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,684
  • Înscris: 19.07.2008

 RMC Info, on 19th November 2010, 14:28, said:

...
Cei ce-si uita istoria sunt sa condamnati sa repete aceleasi greseli.
Amin  :deadtongue:
Sigur nu sunt mai mult de 20 de ani la felul cum "merge" tara asta ?

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate