Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Tăierea pomilor fructiferi (tăieri anuale, de întinerire, tăieri în verde și altele)
Last Updated: Apr 01 2024 08:41, Started by
IDC
, Feb 12 2010 18:10
·
37
#1009
Posted 15 November 2021 - 19:23
astazi am inceput sa fac curatenie in livada
un cires este plin de muguri si chiar si smochinul are muguri in varful crengilor trecem la 2 recolte pe ani ca egiptenii pe Nil? |
#1010
Posted 15 November 2021 - 19:28
Este normal sa aiba muguri. Cum altfel ar putea sa infrunzeasca si sa infloreasca un pom in anul viitor daca nu are muguri acum?
|
#1011
Posted 15 November 2021 - 19:38
Vezi la smochin... Daca il ai inauntru, primele frunze, debile, trebuie rupte in martie pentru a lasa loc frunzelor adevarate. Dar, toti smochinii au muguri si sunt mult mai mari decat ai pomilor normali.
Edited by adip1962, 15 November 2021 - 19:39. |
#1012
Posted 15 November 2021 - 19:39
Fac poze maine.
Par gata sa se deschida. Si doar un cires are mugurii asa, restul "sunt cuminti". |
#1013
Posted 15 November 2021 - 20:39
#1014
Posted 17 November 2021 - 11:40
E normal la smochin. Posibil ca o parte din varfuri sa degere peste iarna, rezolvi problema la tunderea din Aprilie
|
#1015
Posted 17 November 2021 - 20:20
#1016
Posted 17 November 2021 - 22:22
Asa care e problema?
Buchetele de mai la cires arata perfect normal. Smochinul e total alt animal, și în cazul sau arata normal apexul ala însă oricum la smochin nu conteaza, încearcă sa te documentezi cum se taie smochinul, spre exemplu, și vei înțelege ca oricum acele cresteri vor "cădea" la taiere. În mare, smochinul rodește cam ca zmeura primocana, adică pe creșterea anului curent. Dacă nu elimini creșterea anului trecut aproape în totalitate, în anul următor vei muta activitatea pe vârfuri... Dacă lași creșterile alea, vei obține multe continuări, debile, scapi tufa sau pomul și în viitor tot vei ajunge sa faci ce trebuie.... Mai ales în clima noastră unde riscul cu înghețarea e mare, nu prea îți permiți asa ceva. În. Principiu în plantații smochinul se taie drastic, se păstrează un schelet de lemn multianual, puternic, gros adică, țeavă bună de seva... 3-4-5....scurte.... Din coatele alea apar creșteri în prima parte a sezonului și apoi acele creșteri vor genera în a doua parte a anului și fructe... În funcție de soi în clima noastră aceasta abordare se poate modifica puțin în sensul ca poți face la fel dau poți lăsa inclusiv muguri din lemnul anului trecut, cativa la baza.. Adică sa obții creșteri de pe lemn multianual sau de pe lemn anual.... Dwr oricum tai 95% din creșterea anuala(a anului trecut). Prin urmare ca la vârf mugurel apical e verze, roz, înghețat sau cu picatele devine absolut irelevant... 99.9999999% ala cade la taiere. Ca unii habar n au sa taie în general pomii și cu atât mai outin înțeleg specia smochin.... Si urmarea 3 ca ii lasă în treaba lor....aia 3 total. Alta discuție... |
#1017
Posted 17 November 2021 - 22:52
parintele, on 17 noiembrie 2021 - 22:22, said:
Asa care e problema? Buchetele de mai la cires arata perfect normal. Smochinul e total alt animal, și în cazul sau arata normal apexul ala însă oricum la smochin nu conteaza, încearcă sa te documentezi cum se taie smochinul, spre exemplu, și vei înțelege ca oricum acele cresteri vor "cădea" la taiere. ... Ca unii habar n au sa taie în general pomii și cu atât mai outin înțeleg specia smochin.... Si urmarea 3 ca ii lasă în treaba lor....aia 3 total. Alta discuție... inseamna ca asta este solutia ... nu te documentezi, ii lasi in in treaba lor ... si cresc toti la 4 metri si dau peste 100 de kg de smochine |
#1018
Posted 18 November 2021 - 00:08
Eu am ajuns in halul in care am otravit un smochin. E prea mult pentru mine 2 smochini. Ce dreaq sa fac cu atatea smochine? E chestie de gusturi si aici la fel ca la orice cultura. Sunt oameni care se dau in vant dupa smochinele astea. Mie imi place o dulceata din ele, mai mananc si crude cateva dar ..... una peste alta nu le-as tine daca as avea de ales intre ele si un mar bun su o para buna nu mai zic de piersici. Deci pana la urma depinde de gusturi. Daca erau atat de apreciate era plina tara asta de smochini cel putin in partea sud-estica. Dar nu e ceea ce inseamna ca nu e atat de apreciata smochina asta pe la noi
|
|
#1019
Posted 18 November 2021 - 12:26
Off topic
Ai dreptate cu gusturile... cunostinta unui prieten, de pe langa Bucuresti si-a scos toti pomii din curte si a plantat numai smochini. Cred ca are peste 10 soiuri, toti adusi din strainatate. Dar asa m-am pricopsit si eu cu un Yellow Hardy. Asa ca acum am 2 smochini, primul fiind dintr-un lastar furat dintr-o pensiune din Vama... La anul poate ii plantez. Iar mai nou, cred ca am vazut vreo 10 bananieri prin Bucuresti. Din pacate la mine pe deal... slabe sperante. La tine insa ar trebui sa mearga. |
#1020
Posted 18 November 2021 - 13:23
Cum ai făcut cu acel lăstar? L-ai ținut în apă să facă rădăcini, sau in pământ?
|
#1021
Posted 18 November 2021 - 13:58
Nu a fost "manopera" mea. Pe mine nu ma intereseaza smochinii... Se pare ca am gresit. Era un drajon, crescut langa trunchi. A fost smuls cu tot cu radacini. Asa ca a fost pus direct in pamant. Asta a fost acum 3 ani. Imediat i-au cazut toate frunzele (normal), dar in primavara si-a revenit. De un an e la tara. Se facuse tufa, iar. Cum i-au cazut frunzele am taiat tot (de la nivelul pamantului) si am lasat doat trunchiul. Ar trebui intr-una din aceste zile sa scot pamantul si sa tai restul. A crescut cam greu, acum trunchiul are cam 80 cm inaltime. Spre deosebire, Yellow Hardy s-a nascut anul asta si are deja 1 m inaltime. Evident ca nu s-a facut tufa. Cred ca conteaza mult soiul.
Smochinul, "parintele" celui de care ai intrebat, avea vreo 5-6 m inaltime si servea doar de decor/umbra. Avea si niste fructe, dar putine. Imi pare rau, dar chiar nu ma pricep la ei si mai multe nu am ce sa-ti spun. |
#1022
Posted 18 November 2021 - 14:55
gabiroa, on 18 noiembrie 2021 - 00:08, said:
Eu am ajuns in halul in care am otravit un smochin. E prea mult pentru mine 2 smochini. Ce dreaq sa fac cu atatea smochine? ... E foarte versatil; proaspete, uscate, dulceata, si mai ales chutney. Merge grozav la fripturi, pate sau branza. miam-miam Edited by hamangia, 18 November 2021 - 14:55. |
#1023
Posted 18 November 2021 - 15:20
Poate ar trebui deschis un nou subiect... sau sa ne moutam cu discutia pe singurul subiect de smochini: https://forum.softpe...n#entry28422043
|
|
#1024
Posted 26 November 2021 - 14:00
Smochinul rodeste pe lemn de 2 ani prima recolta (breba) si pe lastar de 1 an, a doua recolta. Asta la majoritatea smochinilor, cei biferi. Uniferi nu prea vezi in Ro, majoritatea necesita polenizare, lucru imposibil in Ro.
Ca atare, lemnul care a rodit anul acesta se scurteaza anul viitor la o 1/2, iar in anul doi la aproape ciot, prin alternanta (daca vei scurta tot lemnul de 2 ani la ciot, vei pierde breba). Tunderile de formare, prin care inlaturi cresterile aiurea se fac toamna tarziu (cam pe vremea asta), dupa primele geruri, cele anuale prin aprilie. Eu am 8, din care 3 pe rod, restul in crestere. Pentru inmultire se pot butasi, in apa, nisip, paman, amestecuri speciale (muschi, cocos etc), cu sau fara adjuvanti de inradacinare, sau se pot marcota, inclusiv aerian. Poate fi condus tufa sau copac (ai mei majoritatea sunt copaci, am o singura tufa in 3 brate, ca asa a pornit de jos. Cat priveste fructele, se pot manca proaspete, se pot face dulceata sau gem, dar si mancare, vin, rachiu sau chiar murate. adip1962, on 18 noiembrie 2021 - 13:58, said:
Nu a fost "manopera" mea. Pe mine nu ma intereseaza smochinii... Se pare ca am gresit. Era un drajon, crescut langa trunchi. A fost smuls cu tot cu radacini. Asa ca a fost pus direct in pamant. Asta a fost acum 3 ani. Imediat i-au cazut toate frunzele (normal), dar in primavara si-a revenit. De un an e la tara. Se facuse tufa, iar. Cum i-au cazut frunzele am taiat tot (de la nivelul pamantului) si am lasat doat trunchiul. Ar trebui intr-una din aceste zile sa scot pamantul si sa tai restul. A crescut cam greu, acum trunchiul are cam 80 cm inaltime. Spre deosebire, Yellow Hardy s-a nascut anul asta si are deja 1 m inaltime. Evident ca nu s-a facut tufa. Cred ca conteaza mult soiul. Smochinul, "parintele" celui de care ai intrebat, avea vreo 5-6 m inaltime si servea doar de decor/umbra. Avea si niste fructe, dar putine. Imi pare rau, dar chiar nu ma pricep la ei si mai multe nu am ce sa-ti spun. Cel drajon, dupa plantare trebuia redus la 2/3 si taiati toti drajonii care plecau de jos ca sa isi faca coroana si sa aiba forta. Unele soiuri drajoneaza mai tare, altele nu, daca tai drajonii de jos, dupa maxim 2 ani se potolesc. Nu ai ce cauta cu smochin la 5-6 m, trebuie taiat anual ca sa ii controlezi cresterea. |
#1025
Posted 26 November 2021 - 14:14
MirceaDWC, on 26 noiembrie 2021 - 14:00, said:
Cel drajon, dupa plantare trebuia redus la 2/3 si taiati toti drajonii care plecau de jos ca sa isi faca coroana si sa aiba forta. Unele soiuri drajoneaza mai tare, altele nu, daca tai drajonii de jos, dupa maxim 2 ani se potolesc. Nu ai ce cauta cu smochin la 5-6 m, trebuie taiat anual ca sa ii controlezi cresterea. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users