Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Malmö, Suedia, city break, cuplat...

Caut medic chirurg

Substante de baza la pastile de r...

Taiere meri gradina
 Inginer PNA / CNS ROMATSA

"DIY" UPS 12V - Scoate cu...

Grafic in excel

Extensie de browser care sa reduc...
 Priza smart monitorizare consum e...

Unde reclam spamul electoral?

Putem avea incredere in Victor Or...

Inel de logodna
 Certificat de deces pentru un cet...

Programare weekend

Profit News scos din grila RCS...

Piulite rare
 

Anii '80 in Romania comunista!

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
1007 replies to this topic

#199
incepator20

incepator20

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,422
  • Înscris: 24.05.2009

 xdaniel, on 24th August 2009, 16:19, said:

Zic eu: luna trecuta, cand am tras linie, eu si nevasta-mea am ajuns la concluzia ca am cheltuit exact 2.450 RON pe mancare "de-a gata" (de la shaorma din colt pana la restaurante din hotelul Marriott, via fastfood-uri din mall). E adevarat, am inclus si saptamana de vacanta de la mare, unde ne-am indopat de trei ori pe zi cu scoici, melci marini si peste... "nobil". Dar in cea mai proasta luna tot ajungem la 15 milioane de lei vechi scosi din portofel pentru mancat "in oras".
La masini nu mai avem rate, le-am achitat cu banii jos cand s-au facut refinantari de credit ca sa putem construi casa. Stiu ca se ajungea cam la o mie de Euro pe luna cu ratele de leasing, asigurari, revizii si alte prostii.

Deh... asta-i naravul tau! Esti comod, iti place sa traiesti comod -> la fel si sotia (trebuie s-o invete cineva sa gateasca)!!! Cheltuiesti anapoda 15 mil, dar e optiunea ta!  ;)

ONTOPIC: Ceausescu se infrupta cu to felul de mancaruri la orice ora din zi, cand vroia p***a lui! Iar romanii , vai viata lor stateau la cozi! F**k comunism, f**k Ceausescu!!!

Edited by incepator20, 24 August 2009 - 16:22.


#200
xdaniel

xdaniel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,069
  • Înscris: 13.01.2008

 brigazile_martirilor, on 24th August 2009, 17:16, said:

iar daca sunt doua persoane, treci de 15 mil.
Repet, daca mananci in oras.
Daca eu as manca numai cat nevasta-mea, ne-ar ajunge si zece milioane sa mancam amandoi in oras.  :) De la o vreme, numai salate mananca, sa-si mentina silueta. O salata de la Spring Time costa 7 lei. Pe langa aia, imi ia maxim un sfert din carnea de la mine din farfurie.
Salatele pe care le poti lua din oras pun clar in evidenta avantajele mancatului in oras fata de gatitul acasa: ar fi foarte costisitor, daca iti plac salatele foarte variate, sa-ti gatesti acasa cinci-sase sortimente proaspete.
In Bucuresti, gasesti multe restaurante care gatesc niste supe de vita cu un gust fantastic. Iti trebuie talent sa faci asa ceva acasa si sa-ti iasa gustul de fiecare data.

#201
ciureanuc

ciureanuc

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,294
  • Înscris: 27.11.2005

 tablagiu_xxx, on 24th August 2009, 16:15, said:

Cred ca suntem putin off topic ...
Depinde cum privesti. Eu am scris despre mancare pentru ca mi-am adus aminte de "nostalgici" care baga Bounty si Snickers... daca le spui de pilaf cu urzici si bors de stevie le vine sa vomite... nostalgicii lu' peste prajit.

S-a terminat vreodata laptele chiar la omul care statea la coada chiar in fata voastra? Mie da. Si ma trezise mama la 4 dimineata, elev fiind in scoala primara. Da, in clasa a 4-a ma trezeam la 4-5 sa ajung la coada la lapte... vreau sa bat niste comunisti.  :death:

edit: inchei povestea mea despre mancare vorbind despre coada la pufuleti - care se dadeau direct din camion, si era bataie pe ei... Povestea cu "omorati copilul!!" la coada la paine o las pe alta data. Eram in clasa a 3a...
Pentru toti nostalgicii: va recomand filmul "1984". Merita!
----------

De pe blogul lui Ioan T. Morar:
Mihai C. Says:
Hai sa va zic si eu una din copilaria mea (am 26 de ani). Eu locuiesc in Timisoara intr-o zona initial periferica insa acum ajunsa rezidentiala. Pe langa strada mea trece trenul (acum tot mai rar), insa pe vremea impuscatului era un trafic intens. In fiecare zi pe la 7 seara trecea ?internationalul?. Nu stiu nici acum ce tren era de fapt si de unde venea insa imi amintesc ca ne strangeam o trupa de pustani si stateam langa linia ferata iar cand trenul cu ?inetrnationali? trecea pe geam zburau spre noi diverse pungi cu bomboane si table de ciocolata ori ciunga aka chewing gum. In momentul in care astea zburau se pornea batalia in incercarea de a lua cate ceva din prada pretioasa. Oricum incercarile erau adeseori sortite esecului deoarece cei mari isi lua ce era mai bun iar noi, kinderii, daca imi permiteti, ne alegeam cu ce ne lasau cei mari. Au trecut anii si am uitat pana intr-o zi cand afladu-ma in gara si vazand un tren ?international? m-au napadit brusc amintirile. Ma gandesc cu jena si acum in ce postura de mizerie ne adusese comunismul daca si noi cei mici cerseam la tren (bineinteles fara ca parintii sa stie). Si ma intreb si acum cu mirare cum naiba stiau aia ca acolo e o trupa de copii care asteapta bomboane. Oare asa se dusese vestea prin Occident sau de pe unde mai erau ei??internationalii?!? Asa de ori de cate ori aud vreun nostalgic imi aduc aminte de momentele acelea si parca imi vine sa ii spun lucruri dulci despre mamicuta lui si totii inaintasi sai pana la maimuta lui Darwin.
P.S. Vreau sa multumesc anonim domnului sau doamnei care mi-a aruncat o data exact in brate o ciocolata Milka cu care am zbunghit-o mai ceva ca pupaza lui Creanga, fara sa pot uita vreoadata de atunci ambalajul ala violet cu continut de fericire.
P.P.S. Ca mai imi aduc aminte ?dupa ?90 cand era moda ajutoarelor printr-o anumita conjunctura la mine acasa din lipsa de spatiu altundeva s-a descarcat un tir de ajutoare pentru o scoala. Asta deoarece tata era profesor. Imi amintesc si acum cu rusine cum m-am ascuns de ai mei (care nu ma lasau sa mananc mai mult de una pe zi ca nu e sanatos) cu 10 table de ciocolata germana si le-am devorat intr-un acces de copil somalez iar dupa aceea doua zile am bolit de cat de greata mi se facuse.

Edited by ciureanuc, 24 August 2009 - 16:42.


#202
xdaniel

xdaniel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,069
  • Înscris: 13.01.2008

 incepator20, on 24th August 2009, 17:21, said:

Cheltuiesti anapoda 15 mil,
DELOC anapoda! Vezi argumentul meu de mai sus!
Si suntem 100% on-topic! Sa-mi raspunda mie nostalgicii cum as fi putut eu sa ma ocup de software 14 ore pe zi ca sa respect un termen limita de executie pentru un client grabit daca ar fi trebuit sa mananc la cantina comunista la ore fixe sau sa-mi gatesc acasa! Sau sa stau la cozi! Si ideile cele mai bune nu vin cu ciorba si urzici, ai nevoie de mancare foarte variata...

#203
Pitzifelnic

Pitzifelnic

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,409
  • Înscris: 06.03.2009

 xdaniel, on 24th August 2009, 17:29, said:

DELOC anapoda! Vezi argumentul meu de mai sus!
Si suntem 100% on-topic! Sa-mi raspunda mie nostalgicii cum as fi putut eu sa ma ocup de software 14 ore pe zi ca sa respect un termen limita de executie pentru un client grabit daca ar fi trebuit sa mananc la cantina comunista la ore fixe sau sa-mi gatesc acasa! Sau sa stau la cozi! Si ideile cele mai bune nu vin cu ciorba si urzici, ai nevoie de mancare foarte variata...
Ehe, sa vezi ce soft produc capitalistii aia vegetarieni/vegani de prin California. Ala cu trei urzici ti-a scris codul sursa urgent. Si urzicile alea il costa mai nimic! Aia capitalisti advarati. Noi fara 1 kg de carne pe zi nici nu trecem strada, nu?

#204
GeorgeM

GeorgeM

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,445
  • Înscris: 05.08.2006

 ciureanuc, on 24th August 2009, 16:32, said:

Esti sigur ca nu ai trait in Vaslui? :-)
EXACT ASA mi se spunea si mie. Tin minte un banc "cu Bula si Strula" (fratele lui Bula) care, la noi la bloc, devenise banc cu Lenin si Stalin in roluri principale. Va pot spune pana si cum era asezata masa din bucatarie, atat de bine mi-a ramas in memorie "incidentul" care a fost cand i l-am spus lui taica-miu. M-am speriat si am inceput sa plang... tata m-a luat "mai cu binisorul" si a spus ca pot sa inventez orice fel de personaje, numai sa nu aiba numele alea. Si apoi i-am spus bancul, cu Vasile si Ion in roluri principale...
Amuzanta faza? NU!

Asta imi aduce aminte de bancurile de pe scara blocului...:) Nu era in Vaslui, era in Bucuresti! Peste tot se gandea la fel! Comunismul era la fel de rau pentru toti!

 djl, on 24th August 2009, 15:04, said:

În ce cartier se întâmpla asta?

Bataile astea despre care am povestit se petreceau in Berceni, la scoala 99!

 xdaniel, on 24th August 2009, 16:03, said:

Nu, se taiau carotidele cu cutitul. Vrei sa-ti dau linkuri? Ultima data cand am vazut sange aici pe trotuar de la o carotida sectionata a fost numai acum vreo sapte ani. In anii '80, era jale.
Tu ce crezi ca ar fi putut sa iasa dintr-un cartier practic abandonat de Militie, in care s-au instalat la gramada tigani nomazi, olteni, moldoveni si vechi bucuresteni demolati? Conflictele culturale s-au transformat in batai de strada. Si toata lumea avea gasca in anii '80 aici, nu numai tiganii. Daca un muncitor roman lua bataie, venea si el cu tot santierul dupa el sa se razbune pe tigani.


Asta e adevarat...


Poate nu s-a inteles corect, bataile alea nu erau organizate de tigani! Erau  gasti de recidivisti de 25-45 de ani romani albi ca laptele. Cu tiganii era altceva cand se porneau razboiaie cu ei era alt macel. Dar de obicei erau mai mult adeptii spargerilor si al talhariilor decat al batailor. si era sa uit, a furturilor din buzunare. Sa ridice mana cine  a ramas fara portofel pe vremea Lui Ceasca! Eu cred ca toti am fost la un moment data gauriti de infractori, in 80 sau in 90.

 ciureanuc, on 24th August 2009, 17:15, said:

Vroiam sa ajung la faptul ca, daca esti nostalgic, ar trebui sa ai un mod de viata cum il aveai in 80-89 si crede-ma, iti vor ajunge banii.
Nu te plange ca nu-ti ajung banii daca vrei sa ai Nike si Versace (de obicei nostalgicii poarta amandoua branduri de-odata).
Si uita-te la TV intre orele 20-22!!!

Asta este foarte foarte adevarat!!! E de fapt genial!

Cine crede ca avea bani pe vremea aia, sa cumpere din salariul de acum fix ce putea cumpara atunci si o sa vada ca ii ajung banii!

De RATII ati auzit nostalgicilor?? In Bucuresti cel putin erau ratii la zahar si ulei in restul traii la mai multe, inclusiv paine!

De produse care nu se gaseau deloc ati auzit? Stiti ce problema avea tata in anii 80? Nu gasea LAME DE RAS ( si aici nu ma refer la Gilette!:)

Am trait o experienta memorabila: in 1990 am fost cu tata intr-o piata si dintr-un magazin si a cumparat 300 de lame de ras Sputnik! Mi-a spus ca nu mai vrea niciodata sa poarte grija lamelor de ras, nici macar nu mai vrea sa se oboseasca sa cumpere periodic la cat a alergat dupa ele inaintye de 89.

Credeti ca taranii o duceu mai bine?
Cand a fost seceta aia din 86 bunicii mei mea veneau cu trenul la Bucuresti sa cumpere UN SAC DE MALAI!

Edited by GeorgeM, 24 August 2009 - 17:09.


#205
ecotech

ecotech

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,248
  • Înscris: 05.03.2006
Sunt tare curios, din "nostalgicii" lipiti de forum, cati au prins macar 10 ani din comunismul pe care il proslavesc?

#206
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,113
  • Înscris: 31.07.2007
Mostra de gandire comunista bolnava, aka indoctrinarea socialista indobitoceste omu':

La un moment dat au aparut gumele Turbo, la noi erau 5 lei bucata. Un coleg isi cumpara o guma Turbo si tovarasa invatatoare (mumia comunista) o confisca sub pretextul "de banii astia cumparai o paine"!.

#207
ecotech

ecotech

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,248
  • Înscris: 05.03.2006
Haha, la noi in clasa, tovarasa invatatoare, se plimba intre noi in fiecare dimineata, in timp ce cantam imnul, ascultand sa prinda un kinder ce nu canta corect / fals / etc. Dupa ce inhata cate unul, fuga la director, sa il reclame pe copil, deci si pe parinti, pentru educatie necorespunzatoare spiritului socialist...

Mama a umblat luni de zile la Secu, pentru ca tovarasa m-a prins ca am decorat poza Tovarasului din ceva manual. Faptul ca eram de alta etnie decat cea romana, chiar nu a ajutat :D

#208
ciureanuc

ciureanuc

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,294
  • Înscris: 27.11.2005

 GeorgeM, on 24th August 2009, 17:08, said:

De produse care nu se gaseau deloc ati auzit? Stiti ce problema avea tata in anii 80? Nu gasea LAME DE RAS ( si aici nu ma refer la Gilette!:)

Am trait o experienta memorabila: in 1990 am fost cu tata intr-o piata si dintr-un magazin si a cumparat 300 de lame de ras Sputnik! Mi-a spus ca nu mai vrea niciodata sa poarte grija lamelor de ras, nici macar nu mai vrea sa se oboseasca sa cumpere periodic la cat a alergat dupa ele inaintye de 89.
Eu mi-am luat-o urat de la batranu' meu cand i-am luat lamele de ras sa ma joc cu ele... Cred ca erau chinezesti sau coreene, design de eticheta rosu cu albastru, prezentate in cutiuta de plastic alba, cu fanta prin care iesea cate o lama...

#209
GeorgeM

GeorgeM

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,445
  • Înscris: 05.08.2006

 ecotech, on 24th August 2009, 18:38, said:

Haha, la noi in clasa, tovarasa invatatoare, se plimba intre noi in fiecare dimineata, in timp ce cantam imnul, ascultand sa prinda un kinder ce nu canta corect / fals / etc. Dupa ce inhata cate unul, fuga la director, sa il reclame pe copil, deci si pe parinti, pentru educatie necorespunzatoare spiritului socialist...

Mama a umblat luni de zile la Secu, pentru ca tovarasa m-a prins ca am decorat poza Tovarasului din ceva manual. Faptul ca eram de alta etnie decat cea romana, chiar nu a ajutat :D

Imi pare rau pentru voi si imi cer scuze in numele romanilor pentru manifestarile de spalare a creierului ale comunistilor care ajungeau la voi sub forma de epurare etnica.

Haideti sa va povestesc ceva:

Ai mei aveau niste prieteni, 2 familii de Bucuresteni get beget, ingineri care locuiau in Dealul Arsenalului, actualmente Casa Poporului & Parcul Izvor.

Daca in ceea ce priveste Casa Poporului se vede si azi ca e asezata pe un deal, va reamintesc ca si il locul plat de campie unde este Parcul Izvor acum, inainte era tot deal, nivelat de tovarasi.
Ei bine familiile astea aveau doua case mari batranesti sau boieresti, cu arhitectura deosebita, in care stateau familiile de prin 1900. Acolo mergeau ai mei duminica sa bea o bere si sa manance un mic.

Dupa ce Ceasusescu a demolat zona ,adica a facut-o una cu pamantul, cei doi proprietari -ingineri au fost mutati in Rahova pe soseaua Alexandriei la apartament cu 2 camere confort 2 respectiv garsoniera.

De inima rea, primul inginer a innebunit la o luna dupa ce s-a mutat acolo, nu mai recunostea pe nimeni, si a murit anul urmator. Avea pana in 40 de ani.

Al doilea inginer, de o inteligenta rara, poliglot,  a innebunit la un an dupa ce s-a mutat de acolo si traieste si acum. Din cand in cand in nebunia lui ne trimite scrisori ! in care ne invita acasa la el in Dealul Arsenalului la sfarsit de saptamana, sa servim cate o bere! Ma apuca disperarea cand vad scrisorile alea ale lui!


Ce sa mai zic de astia doi cand am acum un vecin in bloc care are manifestari de ne schizofrenie si cand face criza pleaca cate o saptamana de acasa crezand ca e urmarit de Securitate!





 edy_wheazel, on 24th August 2009, 18:29, said:

Mostra de gandire comunista bolnava, aka indoctrinarea socialista indobitoceste omu':

La un moment dat au aparut gumele Turbo, la noi erau 5 lei bucata. Un coleg isi cumpara o guma Turbo si tovarasa invatatoare (mumia comunista) o confisca sub pretextul "de banii astia cumparai o paine"!.

Imi suna cunoscut, imi suna cunoscut:)

Attached Files



#210
GeorgeM

GeorgeM

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,445
  • Înscris: 05.08.2006
Revin cu o aminitire "dragutza". Inainte de asta, asa off topic, vad ca la profil mi-a scazut ratingul de cand postez despre comunisti:)) Asa ca e clar, they are still among us. :)

Vreau sa ba intreb, ce ati facut de 1 MAI 1986 ? Dar pe 2 MAI? v-ati distrat? Ati fost la mare? Ati fost la un iarba verde?

Familia mea a ramas in Bucuresti si pentru ca era cald si frumos  --tin f bine minte -- am fost in Parcul Tineretului sa facem plaja. De trei ori in viata asta am facut plaja acolo si odata a fost atunci.

Frumos, nu?

DA, a fost foarte frumos , o experienta deci de neuitat,  in seara de dupa plaja am auzit la Europa Libera despre accidentul nuclear de la Cernobil.

Ei, uite ca de pe 26 aprilie pana pe 1-2 mai nu am deschis Europa Libera, caci ne era cam frica si in plus se auzea asa foarte prost si bruiat.

Multumesc din inima PARTIDULUI si tuturor comunistilor care au facut publica informatia privind accidentul dupa vreo 2 saptamani.



International spread of radioactivity


The nuclear meltdown produced a radioactive cloud that floated not only over the modern states of Russia, Belarus, Ukraine and Moldova, but also Turkish Thrace, the Southern coast of the Black Sea, Skopjie, Serbia, Croatia, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Greece, Romania, Lithuania, Estonia, Latvia, Finland, Denmark, Norway, Sweden, Austria, Hungary, the Czech Republic and the Slovak Republic, The Netherlands, Belgium, Slovenia, Poland, Switzerland, Germany, Luxembourg, Italy, Ireland, France (including Corsica[56]) the United Kingdom and the Isle of Man.[57][58]

The initial evidence that a major exhaust of radioactive material was affecting other countries came not from Soviet sources, but from Sweden, where on 27 April workers at the Forsmark Nuclear Power Plant (approximately 1,100 km (680 mi) from the Chernobyl site) were found to have radioactive particles on their clothes.[59] It was Sweden's search for the source of radioactivity, after they had determined there was no leak at the Swedish plant, which led to the first hint of a serious nuclear problem in the western Soviet Union and, incidentally, triggered evacuation of Pripyat over 36 hours after the initial explosions. The rise of radiation levels had at that time already been measured in Finland, but a civil service strike delayed the response and publication.[60]


Si un link foarte interesant unde puteti sa vedeti ca pe 1 MAI 1986 NORUL RADIOACTIV ERA SI IN ROMANIA


http://www.cotidianu...escu-44690.html

Din pacate poate ma ajuta cineva sa uploadez filmul direct aici sau un link direct catre you tube.



Articolul din link:

Catastrofa de la Cernobîl în stenogramele lui Ceaușescu
30 Apr 2008 Andrei Udisteanu

1 mai 1986: stenograma ședinței Comitetului Politic Executiv al PCR dedicate catastrofei de la Cernobîl arată un Nicolae Ceaușescu preocupat să ofere informații limitate populației și o Elena Ceaușescu revoltată de tăcerea rușilor.



La aproape o săptămână după explozia de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, chiar de ?1 Mai Muncitoresc?, Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al PCR s-a întrunit într-o ședință de urgență pentru a discuta despre efectele catastrofei în România.

O întâlnire ?epocală? la care Ceaușescu a decis să informeze populația din zonele afectate de norul radioactiv doar pe jumătate și să formeze o comisie de control asupra cazului, condusă de ?savantul de renume mondial? Elena Ceaușescu.

Cotidianul prezintă, în exclusivitate, stenograma primei întâlniri a mai marilor PCR după accidentul de la Cernobîl. Din transcrierea discuțiilor rezultă că, la cinci zile de la accident, sovieticii țineau autoritățile române încă ?în ceață?.

Pe 30 aprilie, direcția vântului dinspre Kiev se schimbase brusc și norul radioactiv care măturase deja nordul continentului european atinsese și teritoriul românesc. Prima întrunire a autorităților comuniste de la București a avut loc chiar de 1 mai, zi în care toată țara era în sărbătoare. Ședința de urgență a adunat întreaga conducere a CPEx: Nicolae și Elena Ceaușescu, Emil Bobu, Constantin Dăscălescu, Alexandrina Găinușe și toți ceilalți lideri comuniști. Acestora li s-au adăugat și câteva persoane convocate special: generalul Ioan Geoană, șeful Apărării Civile din România, tatăl lui Mircea Geoană, cercetătorul Ion Ursu și generalul Mihai Chițac, șeful Trupelor Chimice ale Armatei Române.

În timpul întâlnirii din 1 mai 1986 au fost prezentate primele date despre nivelul radiațiilor. Astfel, reiese că în acea perioadă s-au înregistrat valori depășite ale nivelului radioactivității Beta global măsurate și că, în unele zone, cum ar fi Iașiul, fusese depășit chiar nivelul de alarmare. O situație pe care Nicolae Ceaușescu o descrie sec, la începutul ședinței, ca ?una foarte proastă pentru țara noastră?. Din stenograma discuției reiese că, la cinci zile după accident, sovieticii țineau încă ?în ceață? autoritățile române, deși acestea ceruseră date despre situația din acel moment.

În contextul lipsei de colaborare cu autoritățile sovietice și al nivelului alarmant al radiațiilor pe teritoriul României, Ceaușescu decide ca, printre măsurile luate, să se numere și ?o informare pentru opinia publică (...) dar, sigur, fără date?. Apoi decide înființarea unei comisii care să se ocupe de luarea unor măsuri în zonele afectate la a cărei conducere se afla ?savantul de renume mondial? Elena Ceaușescu.

Raportul făcut la ședința din 1 mai de către Ion Ursu, prim-vicepreședintele Consiliului Național pentru Știință și Tehnologie de la acea vreme, arată că, de departe, la Iași se înregistrase cel mai mare nivel al radiațiilor. Aici, la nivelul solului, s-au înregistrat 54.581 Pico Curie pe metrul pătrat pe zi, ceea ce reprezintă cu 4.581 Pico Curie/mp/zi mai mult decât nivelul de alarmare, de 50.000. De asemenea, la Suceava au fost înregistrați 20.467 Pico Curie/mp/zi, iar la Târgu-Mureș, 11.461 Pico Curie/mp/zi, în condițiile în care nivelul de atenționare era de 5.000 Pico Curie/mp/zi, iar cel de avertizare, de 10.000 Pico Curie/mp/zi.

Stenograma întâlnirii arată că și în aer fuseseră înregistrate depășiri ale nivelului de radiații la Tulcea, unde a fost notată valoarea de 647 Pico Curie/mp, față de nivelul de avertizare de 500 Pico Curie/mp și cel de alarmare de 1.000 Pico Curie/mp. La Galați însă, pragul de alarmare de 1.000 Pico Curie/mp a fost depășit, atingându-se valoarea de 1.300 Pico Curie/mp. În raportul său, Ursu precizează: ?Față de această situație, în cele patru cazuri, Suceava, Iași, Tulcea, Târgu-Mureș, cu excepția Galațiului, valorile depășite, în aer, ale nivelului de radioactivitate sunt la nivelul de alarmare.

Aceste valori s-au datorat schimbării bruște a direcției vântului, care acționează din zona Kiev către țara noastră, și a precipitațiilor antrenate de acesta?.

Din discuțiile înregistrate la ședința din 1 mai 1986 reiese că autoritățile române au luat măsuri și pe linie militară, mobilizând toate garnizoanele și pregătind două avioane dotate ?cu tot ce este necesar?, după cum precizează șeful armatei de la acea vreme, generalul Vasile Milea.

În toate garnizoanele existau 127 de stații la sol pentru măsurarea radioactivității. Însă aceste stații nu puteau înregistra cum trebuie radiațiile. ?Noi avem stații cu putere de selecție mică, care nu înregistrează radiațiile. Spre exemplu, raportez că între 22.00 și 6.00 dimineața nu au înregistrat nimic?, spune generalul Vasile Milea. Din partea Ministerului Sănătății a fost dată o dispoziție ca toate persoanele care veneau de la Ungheni să fie controlate ?pentru evitarea radioactivității și eventualele cazuri să fie internate?.

Cea mai gravă problemă la acel moment o constituia însă lipsa vreunui răspuns din partea URSS. Trecuse aproape o săptămână de la accident, iar Ambasada URSS nu oferise nici o explicație. Lipsa accesului la date din partea sovieticilor, secretomania din jurul accidentului sunt surprinse clar într-un fragment din stenograma ședinței. După ce lui Nicolae Ceaușescu i s-a raportat că încă se mai mobilizau specialiști și stații mobile pentru a continua măsurătorile, acesta se arată brusc îngrijorat și se gândește că poate ar fi nevoie să ceară ajutor de la sovietici, deoarece știe că ?au mai avut accidente, nu numai acum?:

?Nicolae Ceaușescu: Tovarăși, în ceea ce privește măsurile, în zonele unde au fost depășite valorile nivelelor de radioactivitate, noi dispunem de tot ce este necesar sau ar fi cazul să cerem ceva ajutor, la sovietici, deoarece cunosc mai bine, au mai avut accidente - nu numai acum, cu această avarie -, dar în general?
Ion Ursu: Noi am discutat problema aceasta, tovarășe secretar general, cu ambasadorul sovietic de aici, dar nu ni s-a răspuns. Noi credem că, pentru momentul de față, dispunem de tot ce este necesar.
Nicolae Constantin: În orice caz, trebuie să ni se răspundă, să vedem care este situația.
Ion Ursu: Ar fi foarte bine.
Cornel Mihulecea: Trebuie să avem informații mai complete de la ei.
Elena Ceaușescu: Să știm dacă mai arde în continuare, care este situația.
Ion Ursu: Pe baza aprobării dumneavoastră, am cerut ieri, prin ambasadorul sovietic - așa cum am spus - să dispunem de unii specialiști, dar nu ni s-a răspuns nimic până acum.
Nicolae Ceaușescu: Trebuie să se ceară concret.
Ion Ursu: Am discutat cu polonezii și cu țările riverane, dar dacă se poate discuta cu sovieticii este mult mai bine.
Elena Ceaușescu: Trebuie să spunem că au apărut și la noi radiații și vrem să știm ce să facem. Nu se poate așa!
Constantin Dăscălescu: Trebuie să intrăm direct în legătură.
Nicolae Constantin: Trebuie să ne spună care este situația acolo.
Nicolae Ceaușescu: Sigur, trebuie să ne spună care este situația acolo, dacă s-a îmbunătățit, dacă s-a redus.
Elena Ceaușescu: Însă trebuie să facem oficial să ni se răspundă.
Ion Ursu: Spre exemplu, azi-dimineață, la Ministerul Afacerilor Externe, unii ambasadori au cerut să le dăm detalii.
Elena Ceaușescu: Nici noi nu avem!?

La ședința din 1 mai 1986 s-a decis că este mai bine ca datele îngrijorătoare venite de la stațiile de măsurare a radioactivității să nu fie făcute publice. Motivul invocat a fost ?să nu se creeze panică?. Ceaușescu a cerut să fie informat din trei în trei ore de către comisia de control formată atunci despre situațiile ce urmau să apară. Însă populația avea să fie informată ?fără date?, ceva mai relaxat, cu indicații precise de la dictator:

?Nicolae Ceaușescu: Cred că trebuie să facem imediat o informare pentru opinia publică. Sigur, fără să dăm date, dar ceva mai larg decât am dat. Să spunem că, având în vedere situația creată de accidentul produs, au apărut unele creșteri ale radioactivității în diferite zone ale țării noastre, îndeosebi în nord-est. Având în vedere direcția vântului au fost stabilite măsurile necesare și vor fi informați asupra măsurilor. Și că, de asemenea, s-a format un comandament permanent, având în vedere situația aceasta specială, un grup, format din tovarăși din conducerea partidului, care urmărește toate aceste probleme. Și să spunem așa: La Comitetul Central s-au analizat aceste probleme, s-a informat și s-a stabilit aceste măsuri. Să nu așteptăm să dăm acest comunicat la radiojurnalul de seară sau să se dea această știre la televiziune seara.
Emil Bobu: Este un buletin de știri acum.
Nicolae Constantin: La prânz se poate da și la televizor.
Nicolae Ceaușescu: Atunci să facem așa.(...)?.

Generalii Geoană și Chițac, trimiși în prima linie

Printre cei 22 de participanți de la această ședință specială s-au numărat ge-neralii în rezervă Mihai Chițac, șeful Trupelor Chimice, și Ioan Geoană, comandantul Apărării Civile, tatăl lui Mircea Geoană.

Ioan Geoană își amintește cum, la această întâlnire, cuplul prezidențial a hotărât, cu acordul unanim al tovarășilor prezenți, ca de soarta României radioactive să se ocupe o comisie condusă de ?academicianul? Elena Ceaușescu. ?Am fost la convocarea aceasta a lui Ceaușescu. Era și nevas-tă-sa, și conducerea partidului. Atunci a adunat o comisie de coordonare condusă de Elena ca să se ia măsuri prin țară.

Oricum, era foarte periculos ce se întâmplase și nici măcar noi nu cred că am știut cât era de periculos?, spune generalul Ioan Geoană, tatăl liderului PSD, Mircea Geoană, pe atunci șeful Apărării Civile din România. Generalul Mihai Chițac își amintește că la ședința respectivă cuplul Ceaușescu nu avea habar despre ce se vorbea. ?Opinia mea e că nu știau ce se întâmplă. Păi, ce? Elena Ceaușescu era în măsură să înțeleagă ce-i cu radiațiile nucleare? N-aveam cu cine discuta. S-a suit scroafa în copac, vorba lui Geo Bogza. În orice caz, erau speriați?, spune generalul.

România a fost printre puținele țări care au trimis o delegație militară chiar în locul unde s-a produs explozia. La două săptămâni după accident, Mihai Chițac a condus grupul de ofițeri români trimis pentru a culege informații de la fața locului special pentru tovarășul Ceaușescu.

Acesta își amintește de faptul că rușii nu oferiseră nici un fel de informații și cum conducerea PCR era debusolată în timpul ședinței din 1 mai 1986. De altfel, delegația condusă de Chițac a putut pleca doar după ce s-a intervenit și s-a apelat la statele semnatare ale Tratatului de la Varșovia, precizează Chițac.

?Rușii nu au anunțat pe nimeni, nici măcar pe ai lor, pe ucraineni, de accident. Au ținut un mare secret până când datele au apărut din Suedia și problema s-a extins și mai multe țări au început să măsoare radiațiile și apoi și rușii au început să furnizeze date. Când am fost noi acolo nu ne-au furnizat date, acolo am făcut personal măsurători. Sigur, nu am apucat să ne dăm seama de amploarea radiațiilor. În zona lor erau niște izotopi care, până la dezintegrare, durează și 1.000 de ani. La noi au fost izotopi de iod 111, radioactiv, care, de regulă, se acumulează în tiroidă și de aceea oile care au păscut iarbă cu praf de iod din ăsta au dat atunci o brânză ?strălucită? care răspundea la aparatele noastre?, spune generalul Chițac. Ia uitati fratilor Chitac asta ce senin declara el ACUM ca era bine daca ne abtineam de la branza!! Offffffffffffffffffffffffff

Generalul Mihai Chițac susține însă că depășirea nivelului de alarmare, cum a fost la Iași, nu prezenta un pericol deosebit care să necesite măsuri drastice și informarea clară a populației asupra acestui fapt. ?Dacă rezultă din ceea ce citiți că a existat o tentativă să nu se spună adevărul, eu pot să fiu de acord cu treaba asta. Dar nu se putea da o alarmă în toată țara: ?Băi, sunteți nenorociți?. La noi nu a fost o tragedie. În România se putea trăi și așa, fără mare pericol. Pentru că în România nu a fost nimeni omorât, nu a făcut nimeni cancer cum se face de la doze mari de radiații în câteva zile. Aici s-au făcut niște transmutații ale celulelor umane, de la care cancerul apare și după 20 de ani. S-au luat măsuri... Dar să vă mai spun ceva: nici nu se puteau lua măsuri. Pentru că nu era vorba de ploaie, ca să te ascunzi de ea. Aici era aerul contaminat!?, mai spune Chițac.

?Iresponsabilitate împinsă până la cinism?

Experții în activități nucleare critică modul în care autoritățile române au gestionat criza nucleară din 1986.
?Exista o concentrație maximă admisă de radiații, stabilită prin norme internaționale, pentru aer, apă și sol. Acea concentrație a fost în mod cert depășită, iar situația cea mai gravă s-a înregistrat în România în 7 - 8 mai, când s-a atins cel mai mare nivel de radiații. Oricum, și între 30 aprilie și 6 mai nivelul radiațiilor în România a depășit nivelul de alarmă. Problema este că liderii comuniști doar au remarcat faptul că s-a depășit nivelul de alarmă, dar nu au anunțat populația cât de gravă era situația?, ne-a declarat Valică Gorea, președintele Agenției Nucleare din România.

?Atitudinea manifestată în ședința CPEx demonstrează iresponsabilitate împinsă până la cinism a conducerii comuniste din acea vreme. Nu suntem în posesia unor informații care să ateste că întârzierea luării deciziilor necesare a avut la bază o comandă politică sau s-a datorat pur și simplu incompetenței ?marelui conducător??.

Această declarație aparține lui Lucian Biro, director în cadrul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și lui Valică Gorea, președintele Agenției Nucleare Române (ANR), care au studiat pentru Cotidianul parametrii radiațiilor vehiculați în ședința CPEx din 1 mai 1986.

Biro și Gorea afirmă că liderii comuniști au ascuns adevărul populației ?periclitând astfel acțiunea de distribuire de pastile de iodură de potasiu în timp util?. Părerea celor doi specialiști este ca atunci când Partidul a luat decizia de a împărți pastile de iodură era deja târziu, ?efectul protector al acestora fiind drastic diminuat?.

?Pastile? despre radiații

Informarea publicului despre nivelul ridicat de radiații la noi în țară s-a făcut sub forma unor ?pastile? de text, rătăcite prin paginile oficiosului PCR, ?Scânteia?, și în celelalte ziare controlate de partid.

În aceste texte nu erau menționate nici nivelurile de radioactivitate la care se ajunsese în zone precum cea a Iașiului, nici că se depășise pragul de alarmare. După 2 mai, oamenilor le era recomandat în aceste ?anunțuri? vagi să spele bine fructele și legumele sau să evite ieșirile copiilor în spații largi.

Fiecare anunț menționa, fără alte detalii, că radiațiile sunt în scădere. Pe 1 mai, la cinci zile de la accident, când norul radioactiv ajungea în România, ziare precum ?Scânteia? sau ?România liberă? de atunci publicau următorul text, cu titlul: ?De la comandamentul central de supraveghere și control al calității mediului înconjurător? undeva pe penultima pagină: ?În legătură cu avaria produsă la centrala atomoelectrică de la Cernobîl, din URSS, stațiile și laboratoarele din rețeaua națională de control al radioactivității mediului înconjurător care desfășoară o activitate permanentă de măsurare și supraveghere a nivelului radioactivității aerului, apei și solului din țara noastră nu au constatat nici o creștere a acestor niveluri care se situează în limitele normale?.

Alte informații despre Cernobîl le-au fost date românilor prin știri de pe agenții, în care era specificat că informațiile survenite de pe alte agenții străine cum că avaria de la centrală ar fi produs mii de victime sunt doar minciuni.

*Sursa video: Institut de Radioprotection et de S?reté Nucléaire (IRSN) din Franta.

Edited by GeorgeM, 24 August 2009 - 18:59.


#211
ciureanuc

ciureanuc

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,294
  • Înscris: 27.11.2005

 GeorgeM, on 24th August 2009, 18:04, said:

Ce sa mai zic de astia doi cand am acum un vecin in bloc care are manifestari de ne schizofrenie si cand face criza pleaca cate o saptamana de acasa crezand ca e urmarit de Securitate!
Din ce carte sunt primele doua fotografii? tx!

#212
alalaltu

alalaltu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,837
  • Înscris: 30.10.2006
Dar ce, la voi nu se prindea Europa Libera? Cine dracu se lua dupa stirile romanesti?

#213
adrienache

adrienache

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 270
  • Înscris: 14.08.2009

 maistoru, on 23rd August 2009, 14:48, said:

o intrebare pentru cei ce sustin ca e mai bine acum.

ce e mai bine : sa ai serviciu, casa si bani si sa fii obligat ca pe langa salam sa mai cumperi si 2 adidasi de porc sau sa fie supermarketurile pline, sa cumperi ce vrea sufletelul tau dar sa iti sufle vantul prin buzunare ? ? ? tind sa cred ca daca mai traia ceausescu isi schimba mentalitatea odata cu emanciparea intregii lumi. wtf sa pana si in cuba lui fidel castro s-a dat drumu la telefonia mobila, sa nu mai vorbim despre china comunista ca produc de toate pentru toata lumea.


Auzi , renunta la  internet , mananca doar paine cu slanina , salam , o banana , renunta la telefon , la cablu t.v si o sa ai bani ca pe vremea comunismului .

#214
GeorgeM

GeorgeM

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,445
  • Înscris: 05.08.2006

 ciureanuc, on 24th August 2009, 20:44, said:

Din ce carte sunt primele doua fotografii? tx!

Din pacate nu m-am prins nici eu. Foto sunt luate de aici, in principal: http://bucuresti-str...6-ceausima.html



 alalaltu, on 24th August 2009, 20:49, said:

Dar ce, la voi nu se prindea Europa Libera?

Cine dracu se lua dupa stirile romanesti?

Auzi, te dai destept si pe mine ma faci prost sau cum adica ca nu inteleg smecheria asta? Adica eu sunt de vina ca nu am ascultat E.L. in perioada 26 Aprilie - 1 Mai. ? Eu port responabilitatea asta de a nu ma informa suficient cu privire la pericolele expunerii la soare de 1 mai 1986?

Mai ai putin si spui ca asa va trebuie, prostilor.

Ei uite ca intamplarea a facut sa nu ascultam E.L. sapatamana aia.

Ce tu ascultai in fiecare zi si esti convins ca toti aveam aparatul setat pe frecventa aia?

Parca am scris mai sus ca prindeam postul greu cu paraituri si interferente. Daca nu mai tii minte iti reamintesc ca era sub bruiaj.

Asta era motivul pentru care nu ascultam des; in primul rand ca pentru a distinge ceea ce spuneau crainicii trebuia sa dau radioul la maxim, vocea se auzea f redus, in schimb sesiunea de ascultat era plina de bum bum-uri, par par-uri si scrasnete radiofonice care se auzeau la volum maxim. Asa ca ascultam de obicei cand era zgomot afara, cand vecinul facea treaba in casa, etc, pentru ca altfel tot blocul stia ca suntem pe E.L. din cauza zgfomotului de fond specific.

Si oricum, cand te duceai la plaja nu bagai o sesiune mica de E.L. sa vezi cum e vremea. Tu te luai dupa E.L. cand mergeai la mare sau cum ca nu inteleg?

De obicei procesul era invers, auzeam de un anumit eveniment la rude/prieteni care prindeau mai bine sau stateau la casa nu la bloc si abia apoi ascultam E.L. pentru amanunte. Nu ne beam ceaiul pe muzica si stirile de la E.L. ca nu eram tampiti sa intre peste noi in casa musafirii nepoftiti.

"Cine draq se lua dupa stirile romanesti?" Nimeni domnul meu , numai ca restul informatiei ajungea la noi mult mai greu.
Oricum ma bucur pentru tine ca ai fost atent si ai aflat din timp de accident. Eu nu am avut norocul asta.

#215
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

 brigazile_martirilor, on 24th August 2009, 16:39, said:

nu te leaga nimeni de glie, ca pe timpul lui Mihai Viteazu.

Bocceaua pe umar si vino unde poti gasi de treaba pe bani buni.

Nu pot ca aicea am casele, pamanturile, parintii, familia, sunt om deja asezat la casa sa, cu nevasta, ... purcel, catel, ...

Tu ti-ai lasa totul in Bucuresti pt. a veni in Baia-Mare pt. 2000 RON plus ceva bonuri de masa, plus chirie, plus preturi duble, etc.
As ramane in cel mai bun caz cu ceva mai mult decat castig acasa, insa cu ce sacrificii !

#216
brigazile_martirilor

brigazile_martirilor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,969
  • Înscris: 09.07.2008

 adrienache, on 24th August 2009, 21:32, said:

Auzi , renunta la  internet , mananca doar paine cu slanina , salam , o banana , renunta la telefon , la cablu t.v si o sa ai bani ca pe vremea comunismului .


Una pe an , poate, asa mancau oamenii muncii  in regimul Ceausescu.

banane la discretie erau numai la muncitorii exploatati din tarile imperialismului si capitalismului in putrefactie.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate