Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ne-ati furat viata, copilaria, li...

CFM

Mancarime in ureche

Intre forta si pricepere
 Fisier AC3 sau DTS care sa arate ...

Marfa cumparata de la Arizona Mar...

Slabit la sala?

Tapet textil
 Unde as putea gasi un tutorial In...

Obturatie de canal bine facuta - ...

De ce smartu' se vinde ca pai...

Defilare cu Soimii Patriei la Pit...
 Xiaomi Redmi 5 Plus - pareri?

Stepway/Sandero/C-Elysee/Hyundai ...

Led h4 cu lupa de ceata

Hai sa adunam impreuna toate dove...
 
Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

Legea 298/2008 a.k.a. Securitatea nu a murit!

- - - - -
 • This topic is locked This topic is locked
2 replies to this topic

#1
emperor_justinian

emperor_justinian

  Junior

 • Grup: Members
 • Posts: 142
 • Înscris: 21.04.2008
 • ID membru: 317,604
 • Locație: Romania
Operatorii de telefonie, obligați să transmită autorităților informații privind apelurile


    Firmele de comunicații electronice sunt obligate să stocheze, pentru șase luni, anumite date privind apelurile telefonice, mesajele scrise sau email-uri, generate sau prelucrate prin serviciile furnizate, informații care pot fi accesate de MIRA, Parchet, SRI și SIE, la solicitarea acestora.

Informațiile vor fi puse la dispoziția Ministerului Internelor și Reformei Administrative (MIRA), a Ministerului Public, a Serviciului Român de Informații (SRI) și a Serviciului de Informații Externe (SIE), în scopul utilizării în cadrul activităților de cercetare, de descoperire și de urmarire a infracțiunilor grave, se arată în Legea 298/2008 privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului sau de rețele publice de comunicații, publicată vineri, 21 noiembrie, în Monitorul Oficial.

Datele vor fi stocate în format electronic prin intermediul unei baze de date, care va fi creată și administrată din fonduri proprii de către operatorii de telecomunicații fixe și mobile, precum și de furnizorii de servicii de internet.

Cheltuielile aferente înființării și administrării bazei de date vor fi deductibile fiscal.

Categoriile de date care vor fi stocate vizează urmărirea și identificarea sursei unei comunicări și a destinației acesteia, a suportului de comunicare și a echipamentului de comunicație al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament, precum și locația echipamentului de comunicații mobile.

În plus, operatorul va stoca datele necesare pentru a determina data, ora și durata comunicării.

Legea stabilește că vor fi păstrate datele de trafic și de localizare a persoanelor fizice și juridice, precum și datele conexe necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului înregistrat.

Actul normativ nu se va aplica în ceea ce privește conținutul comunicării sau informațiile consultate în timpul utilizării unei rețele de comunicații electronice.

Solicitarea transmiterii datelor se va putea realiza numai după ce a fost începută urmărirea penală, la autorizarea instanței și la cererea procurorului care efectuează sau supraveghează urmărirea penală.

Autoritatea competentă să monitorizeze aplicarea prevederilor Legii 298/2008 este Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Potrivit actului normativ, orice accesare intenționată sau transfer al datelor păstrate fără autorizare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

De asemenea, împiedicarea cu intenție a punerii la dispoziție către autoritățile competente a datelor reținute constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la un an.

Legea transpune Directiva 2006/24/CE privind reținerea datelor generate și prelucrate de către furnizori de rețele și servicii de comunicații electronice destinate publicului și de modificare a Directivei 2002/58/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în aprlie 2006.

Lista furnizorilor de servicii sau rețele de comunicații electronice autorizați numără 2.189 societăți, date valabile la 17 noiembrie, conform datelor Autorității Naționale pentru Comunicații.

http://www.mediafax....ml?1688;3564938

Ce parere aveti?

#2
m3th0dman

m3th0dman

  ¡ɹǝʌo uɹnʇ

 • Grup: Moderators
 • Posts: 9,265
 • Înscris: 03.01.2007
 • ID membru: 121,789
 • Locație: Cluj-Napoca
Chestia îi că nu au dreptul să se folosească de acele date decât dacă ești acuzat de ceva.

Oricum îți poți bate joc de președinte, partide, ș.a. la telefon, că nu-ți are nimeni treaba; nu ca pe vremea Securității

#3
>ficus

>ficus

  Active Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,455
 • Înscris: 22.06.2007
 • ID membru: 194,202
http://forum.softped...howtopic=471983

Anunturi


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users