Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...
 Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade
 Probleme accesare nr test telefon

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 

Probleme fizică

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
1270 replies to this topic

#1261
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,263
  • Înscris: 06.01.2007
Daca vibreaza cu amplitudine suficient de mica, frecventa ar trebui sa fie de 1/0.9, adica 1.111 ori mai mare.
Undele stationare formate in interiorul lamei depind de viteza de propagare, de lungimea lamei si atat.
Daca amplitudinea e mare, frecventa va fi ceva mai mica din cauza amortizarilor. Amortizarea provenind atat din cauza depasirii regimului de elasticitate, dar mai ales din cauza lucrului mecanic efectuat catre aerul din jur.

#1262
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View PostShade_Wo, on 04 aprilie 2017 - 21:39, said:

Mulțumesc din nou pt răsouns, concluziile ce se desprind sunt aproape identice cu ale mele, dar îmi doream o confirmare. Exemplul cu perioada pendulului este singura aplicație a A.D. pe care am făcut-o și eu la un seminar de fizică. Pentru cazul cu vibrația barei, aceleași valori am obținut și eu. Înțeleg că A.D. nu poate determina orice dependențe.

Evident, nu. Doar legile de dependenta de tip proportionalitate cu un anumit exponent (cele care in scara dublu logaritmica se reprezinta liniar). Daca ai un semn diferit de inmultire (e.g. niscai adunare sau scadere), analiza dimensionala este de prea putin folos.
Apoi trebuie sa fie clar ca, desi poate furniza unele dependente generice, coeficientii adimensionali nu vor fi niciodata de gasit prin analiza dimensionala si ca in orice caz este nevoie de o judecata fizica a situatiei, de un model fenomenologic pentru a extrage numere valabile si masurabile.

Quote

Totuși... Revin la exemplul cu lama care vibrează. Nu vreau să aflu formula frecvenței fundamentale. Mă mulțumesc doar cu dependența acesteia de lungime.

Pai dependenta de lungime este prinsa in formula furnizata acolo (nu cea rezultata doar din analiza dimensionala): f ~ 1/L2 = L-2

Quote

Reformulez problema așa:

O lamă elastică prinsă cu un capăt în menghină are lungimea liberă L; dacă îndoim și apoi eliberăm celălalt capăt al ei, ea va vibra cu frecvența f. Presupunem că f este fundamentală, neglijăm armonici, ventre etc precum și acțiunea aerului.


Desfacem menghina și prindem din nou lama în menghină, astfel încât partea liberă să fie 0,9 L. Care va fi acum frecvența f?


Care e dificultatea? L -> L' = 0,9 L = 9/10 L => L-2 -> L'-2 = 100/81 L-2. si deci f -> f' = 100/81 f. Toti ceilalti parametri raman constanti si se inglobeaza intr-o unica constanta multiplicativa.

Quote

Mie intuiția îmi spune că problema este determinată și că trebuie să aibă o soluție simplă. Mi se pare absurd să trebuiască să deduc formula.

Pai solutia este simpla.
Atata doar ca nu se poate obtine doar prin analiza dimensionala.

Quote

Oricum cea dată mai sus [nu] este valabilă decât pentru bare de secțiuni dreptunghiulare. Speram ca A.D. va oferi o rezolvare elegantă, se pare că m-am înșelat. Poate alegând alte mărimi? Vreau să să zic, din cele 4, pe mine nu mă interesează decât lungimea.

De ce fixarea aceasta pe analiza dimensionala? In cazul de fata, nu ne poate oferi dependenta efectiva in L.

#1263
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,263
  • Înscris: 06.01.2007
Se pare ca am gresit... iara!

#1264
ssskrface

ssskrface

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 17.05.2008
Salutare forumistilor !
Eu am o alta problema iscata in urma vizionarii recente a filmului The hunt for red October.
Ca background, am primit cadou primele doua volume din seria cu Jack Ryan al lui Tom Clancy si, ciudat cum sunt si amintindu-mi de cat de mult mi-a placut filmul The sum of all fears, vazut din intamplare acu cativa ani am decis sa vizionez intai filmele iar apoi inspre vara sa citesc si cartile.
asadar, in film era o scena extrem de implauzibila in care Octombrie rosu este urmarit de un alt submarin sovietic, aparent mai mic si mai rapid, dar reuseste sa intoarca si sa ajunga in coada lui in cateva minute. Fictiune maxima, este clar
Dar problema care am nascocit-o suna asa: daca in loc de submarine, ne mutam in plan si studiem doua vehicule rutiere care merg rectiliniu si uniform cu o viteza moderata de 60 km/h pe o suprafata plana si foarte intinsa, unul in spatele celuilalt. Intrebarea e: cu cat va trebui sa creasca viteza si cat va pacrcurge in plus primul vehicul pentru a ajunge in spatele celuilalt virand brusc si urmand o traiectorie circulara (pana va ajunge iarasi pe directia initiala de deplasare si la distanta initiala fata de celalat vehicul, care si-a pastrat directia si viteza)?
Sa consideram ca vehiculele sunt identice si nu se vor opri.

l.e deja am umplut o foaie din agenda cu balarii. daca ma vede profa din cls 6 care m-a trimis la olimpiada ma sugruma cu tubul manometrului facut de mine Posted Image))

l.l.e mi s-a rasturnat masina pe foaie si nu era supra incarcata. ma duc sa dorm

Edited by ssskrface, 04 May 2017 - 03:37.


#1265
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,663
  • Înscris: 24.10.2015
Urmând o traiectorie circulara dar daca ne-ai spune si raza acestui cerc... Altfel e foarte greu de calculat, ar trebui sa luam o raza arbitrara macar. Daca ne-ai spune modelul masinilor poate am cauta in specificatii raza minima necesara pentru intoarcere.

Cred ca fara sa stim performantele masinii nu putem calcula nimic. Cu cat va trebui marita viteza? Daca te intereseaza timpul minim necesar pentru aceasta operatiune atunci masina care face manevra va accelera cat de mult poate fara sa piarda controlul sau sa derapeze si va continua sa accelereze pana va ajunge in spatele ceilalte masini unde va frana ca sa revina la 60 km pe hora.

Edited by vinciun, 04 May 2017 - 21:50.


#1266
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009
Indiferent de raza, timpul in care se executa manevra trebuie sa fie cel in care vehiculul din spate parcurge doua lungimi de masina plus spatiul dintre ele, date presupuse cunoscute. Altfel, printr-o traiectorie circulara a primului nu se poate ajunge la aceeasi distanta in spatele celui de-al doilea. In practica, o asemenea manevra e imposibila. Mai degraba reusesti franarea avionului in zbor in plan vertical (ca Tom Cruise in Top Gun). Sau, daca esti in masina 1, te dai pe banda alaturata, franezi, astepti masina 2 sa treaca si te bagi in spatele ei ;)

#1267
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,663
  • Înscris: 24.10.2015
Miscarea masinii care executa manevra nu va fi doar circulara. In timpul in care ea executa intoarcerea cealalta se va deplasa inainte astfel ca fi nevoie si de o miscare rectilinie ca sa ajunga in spatele ei. Nu inteleg de unde ai dedus ca a doua masina va parcurge doua lungimi de masina plus spatiul dintre ele. In datele problemei eu am gasit ca prima masina trebuie sa se afle in spatele celei de a doua la aceeasi distanta insa nu in acelasi loc.

#1268
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009
Si cum se poate realiza asta? Masina 2 trebuie sa se deplaseze cu lungimea ei ca sa elibereze spatiul. Apoi sa se deplaseze pe lungimea ei ca sa ia locul primei. Apoi distanta dintre ele. Timp in care masina 1 trebuie sa ajunga fix in punctul in care a virat.

#1269
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,663
  • Înscris: 24.10.2015
Arata-mi te rog unde ai gasit ca trebuie sa ajunga fix in punctul in care a virat. Eu am gasit ca trebuie sa se afle in spatele celeilalte masini, pastrandu-se distanta intre ele dar nu vad vreo conditie care sa impuie faptul ca masina in faza finala trebuie sa se afle in punctul in care a virat, asa ceva desigur ca ar fi imposibil.

#1270
roflorin

roflorin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 239
  • Înscris: 27.03.2006
Iata ce am inteles eu ( am facut si un desen cu negru e treiectoria lui B si cu rosu traiectoria lui A) :
- A si B doua corpuri in miscare plana rectilinie;
- B este in fata lui A;
- la un moment dat B efectueaza o miscare accelerata circulara asa incat la finalul acelei miscari A va fi in fata lui B;

Pai in timp ce B parcurge lungimea cercului desenat, A va parcurge doar o distanta egala cu lungimea lui B.
Lungimea cercului=2 * 3,14 * raza cercului

Viteza medie = distanta / durata miscarii
Pentru A si B ca sa fie indeplinita conditia de inatalnire pusa de tine trebuie ca durata miscarii celor doua sa fie egala.

Trebuie sa tii cont ca B nu poate trece instantaneu de la o viteza medie initiala la o viteza medie pentru efectuarea miscarii circulare si apoi sa revina iar la viteza medie cu care se deplaseaza A ca sa nu-l loveasca. Deci o sa efectueze o miscare accelerata la inceputul miscarii si apoi o miscare incetinita.
acceleratia = variatia vitezei / durata in care are loc acea variatie (acceleratia poate avea valori  pozitive sau negative)

Ca sa obtii valori iti trebuie date numerice.
Si se poate rezolva.

Attached Files


Edited by roflorin, 10 May 2017 - 15:59.


#1271
Monitoxus

Monitoxus

    Back!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,184
  • Înscris: 26.11.2001
Probleme noi, subiecte noi. Aveti arie dedicata acum. Multumesc!

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate