Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Retete de Craciun fara carne de porc
Last Updated: Dec 24 2007 08:55, Started by
Petrache_Lupu
, Dec 16 2007 15:34
·
0
#1
Posted 16 December 2007 - 15:34
Pentru prima oara in viata, familia mea o sa petreaca un Craciun fara carne de porc. As vrea cateva retete pe linia asta. Stie cineva cum se fac carnatii de Plescoi sau ceva de genul acela? Racituri din carne de curcan se pot face? Dar sarmale cu carne de vitel? Orice idee este binevenita.
|
#2
Posted 16 December 2007 - 17:50
Maica-mea face sarmale si de post si-i ies f bune, dar reteta nu o stiu; sigur se pot face si din alt fel de carne decat de porc.
Recent am mancat chiftele din peste super bune si am inteles ca se pot face si la cuptor, nu neaparat prajite (si am si gasit retete pe net). |
#3
Posted 16 December 2007 - 21:17
Tuliman, on Dec 16 2007, 17:50, said: Maica-mea face sarmale si de post si-i ies f bune, dar reteta nu o stiu; sigur se pot face si din alt fel de carne decat de porc. Recent am mancat chiftele din peste super bune si am inteles ca se pot face si la cuptor, nu neaparat prajite (si am si gasit retete pe net). |
#4
Posted 17 December 2007 - 09:30
Petrache_Lupu, on Dec 16 2007, 15:34, said: Pentru prima oara in viata, familia mea o sa petreaca un Craciun fara carne de porc. As vrea cateva retete pe linia asta. Stie cineva cum se fac carnatii de Plescoi sau ceva de genul acela? Racituri din carne de curcan se pot face? Dar sarmale cu carne de vitel? Orice idee este binevenita. Sarmale de pui sau de vita: Ingrediente: carne cit mai slaba de vita sau pui, orez, ciuperci, mirodenii, 1 ou, 1 morcov, 1 ardei, boabe piper, foi de dafin, varza murata desarata. Mod de preparare: Pentru savoare si fragezime se adauga in carnea tocata pentru sarmale 1 lingura smintina dietetica, 1 ou, 1 morcov ras , 1 ardei taiat marunt, citeva ciuperci taiate marunt, 3 linguri orez , cimbru, busuioc, piper. Se presara printre sarmale cimbru, foi de dafin, boabe de piper, boia dulce, 1 lingura ulei. Cind sarmalele sunt aproape fierte se adauga un paharel de vin si putin suc de rosii, dupa gust. Reteta pt carnati de Plescoi nu cred ca vei gasi, sunt marca inregistrata, deh - dar poti sa-i cumperi gata facuti. Racituri de pasare (curcan, gâscă, cocoș) Ingrediente: O pasăre de aproximativ 1 kg, 2-3 l apă, 2-3 căței de usturoi, sare. Mod de preparare: Se curăță pasărea, se taie, alegând bucățile potrivite pentru piftii. Se pune apa să fiarbă și când dă în clocot, se pun labele și capul, apoi bucățile pe rând, nu odată, pentru ca zeama să nu iasă tulbure. Se ia spuma, se adaugă puțină sare și se lasă să fiarbă la foc mic, până sunt gata, fără să se sfărâme camea. Se scot labele și capul, iar bucățile de pasăre se așază în farfurii. Zeama se curăță de grăsime și se încearcă dacă este destul de legată, punând câteva picături pe o farfurioară. Dacă acestea se întăresc bine la rece, se dă la o parte oala cu zeamă și se lasă să se limpezească. În caz contrar se lasă pe foc, să mai dea câteva clocote. După gust, se poate adăuga în zeamă puțin usturoi pisat, înainte de a fi strecurată. Se toarnă apoi zeama peste carnea din farfurii și se lasă să se prindă. Înainte de a fi servite se pot răsturna, ștergând fundul farfuriei cu un șervet muiat în apă fierbinte. Din ce ramane de la pasare (maruntaie, aripi) poti face o ciorba de potroace pentru a doua zi ;) |
#5
Posted 17 December 2007 - 09:36
Moaca, on Dec 17 2007, 09:30, said: Sarmale de pui sau de vita: Ingrediente: carne cit mai slaba de vita sau pui, orez, ciuperci, mirodenii, 1 ou, 1 morcov, 1 ardei, boabe piper, foi de dafin, varza murata desarata. Mod de preparare: Pentru savoare si fragezime se adauga in carnea tocata pentru sarmale 1 lingura smintina dietetica, 1 ou, 1 morcov ras , 1 ardei taiat marunt, citeva ciuperci taiate marunt, 3 linguri orez , cimbru, busuioc, piper. Se presara printre sarmale cimbru, foi de dafin, boabe de piper, boia dulce, 1 lingura ulei. Cind sarmalele sunt aproape fierte se adauga un paharel de vin si putin suc de rosii, dupa gust. Reteta pt carnati de Plescoi nu cred ca vei gasi, sunt marca inregistrata, deh - dar poti sa-i cumperi gata facuti. Racituri de pasare (curcan, gâscă, cocoș) Ingrediente: O pasăre de aproximativ 1 kg, 2-3 l apă, 2-3 căței de usturoi, sare. Mod de preparare: Se curăță pasărea, se taie, alegând bucățile potrivite pentru piftii. Se pune apa să fiarbă și când dă în clocot, se pun labele și capul, apoi bucățile pe rând, nu odată, pentru ca zeama să nu iasă tulbure. Se ia spuma, se adaugă puțină sare și se lasă să fiarbă la foc mic, până sunt gata, fără să se sfărâme camea. Se scot labele și capul, iar bucățile de pasăre se așază în farfurii. Zeama se curăță de grăsime și se încearcă dacă este destul de legată, punând câteva picături pe o farfurioară. Dacă acestea se întăresc bine la rece, se dă la o parte oala cu zeamă și se lasă să se limpezească. În caz contrar se lasă pe foc, să mai dea câteva clocote. După gust, se poate adăuga în zeamă puțin usturoi pisat, înainte de a fi strecurată. Se toarnă apoi zeama peste carnea din farfurii și se lasă să se prindă. Înainte de a fi servite se pot răsturna, ștergând fundul farfuriei cu un șervet muiat în apă fierbinte. Din ce ramane de la pasare (maruntaie, aripi) poti face o ciorba de potroace pentru a doua zi ;) Nu stii cumva si vreo reteta pentru toba? |
#6
Posted 17 December 2007 - 09:57
Petrache_Lupu, on Dec 17 2007, 09:36, said: Multumesc mult, astea se vor face! Banuiesc ca pot folosi compozitia descrisa de tine si pentru ardei umpluti! Nu stii cumva si vreo reteta pentru toba? Cred ca poti sa mergi pe reteta clasica de toba de porc, numai ca inlocuiesti cu organe de vita - tre' sa recunosc ca nu am incercat. |
#7
Posted 17 December 2007 - 11:11
Petrache_Lupu, on Dec 16 2007, 21:17, said: Sarmale de post stim sa facem. Acum insa ma intreb cum s-ar putea inlocui porcul cu vita. Ma gandesc ca in lipsa grasimii, ar iesi ceva foarte fad. Daca ai un link pentru chiftelele alea da-l incoa' :) Daca alea de post care nu au urma de grasime ies ok, ar trebui sa mearga si cu carne de vita. Pt chiftele nu stiu reteta exact pt cele pe care le-am mancat si mi-au placut f mult, dar cateva retete: http://retete.orasul...42/id/6798.html http://www.avantaje....ndex.php?a=1540 http://www.gustos.ro...in-peste-1.html http://www.retetecul...e_de_peste-748/ http://www.retetecul...ftele_de_peste/ Varianta indiana ma intriga :D |
#8
Posted 17 December 2007 - 12:21
Moaca, on Dec 17 2007, 09:30, said: Reteta pt carnati de Plescoi nu cred ca vei gasi, sunt marca inregistrata, deh - dar poti sa-i cumperi gata facuti. |
#9
Posted 18 December 2007 - 05:52
Rulada de pui:
1 kg de piept de pui dezosat. O jumatate din cantitate se da prin masina de tocat. Separat de toaca marunt 2 cepe, 4-5 ciuperci mai mari curatate si spalate si se calesc in putin ulei cat sa se aureasca. Cand sunt aproape calite se adauga sare si piper ( eu nu gatesc cu delikat), 1 lingura de suc de rosii sau 1/4 lingurita de bulion si verdeata dupa gust tocata fin. Se lasa sa se raceasca umplutura. Cealalta cantitate de piept de pui se feliaza ca pentru snitele, se bate si se sareaza putin. Pe fiecare felie de piept de pui se pune o feliuta subtire de cascaval, de preferat afumat si 1-2 linguri de umplutura. Se ruleaza si se strange bine in folie de aluminiu alimentar. Se pun intr-o tava de jenna, fara nimic altceva in tava si se pun la cuptorul incins pentru 20-30 de minute, cu un vas de apa langa tava. Dupa o jumatate de ora se scot, se lasa sa se raceasca. In momentul servirii se scoate folia de aluminiu si se taie perpendicular, feliute subtiri. Edited by XZY, 18 December 2007 - 05:53. |
#10
Posted 18 December 2007 - 23:54
Exceptionale retete, multumesc mult. Ar merge insa si niste placintele cu carne. Se pot face cu pui? Stie cineva o reteta?
|
|
#11
Posted 19 December 2007 - 09:17
Petrache_Lupu, on Dec 18 2007, 23:54, said: Exceptionale retete, multumesc mult. Ar merge insa si niste placintele cu carne. Se pot face cu pui? Stie cineva o reteta? Cea mai buna placinta cu carne pe care am mancat-o vreodata e suberek, o specialitate tatarasca (se gaseste in Dobrogea - in Constanta, pe langa piata Ovidiu, era o placintarie de-asta). Nu stiu daca se potriveste cu ocazia, uite totusi reteta : Se framanta 1 kg faina, 1 ou, 1 lingurita sare, 4 linguri ulei si apa pina se face un aluat subtire si elastic, bun de intins ; se lasa 30 minute acoperit cu un servet sa se odihneasca si in acest timp se face umplutura : se calesc 5 cepe mari in ulei presarate cu sare sa lase zeama si se adauga 500g carne de vita tocata sa se calesca impreuna 15-20 minute, apoi se condimenteaza cu sare, piper, menta. Aluatul se imparte in 4 si fiecare bucata se imparte in 4-6 bile de marimea unui ou. Se intinde cu sucitorul o foaie rotunda si subtire de marimea unei farfurii (in care se va servi) se pune o lingura de compozitie si se pliaza obtinand un semicerc. Pachetelele astfel obtinute se prajesc in ulei incins cite 5 minute pe fiecare parte. Se servesc fierbinti, eventual cu iaurt de oaie (daca gasesti). Carnea poate fi si amestec de vita cu oaie. O varianta mai "dietetica" ar fi sa pui in aluat un varf de lingurita de praf de copt si sa framanti bine, lasi 15 minute sa se odihneasca si tot asa de cateva ori, ca sa iasa aluatul mai pufos, si sa coci "pachetelele" in cuptor intr-o tava bine unsa. Edited by Moaca, 19 December 2007 - 09:24. |
#12
Posted 19 December 2007 - 16:51
Petrache_Lupu, on Dec 18 2007, 23:54, said: Exceptionale retete, multumesc mult. Ar merge insa si niste placintele cu carne. Se pot face cu pui? Stie cineva o reteta? Pai merge si cu carne de pui numai ca trebuie sa ai grija sa nu iasa ff tare( carnea de pui este mai fada neavand multa grasime). Eu fac astfel: 1 kg file de pui il dau prin masina de tocat carne. Separat toc 2-3 cepe marunt, le calesc in putin ulei, cu ciuperci tocate, condimente ( sare si piper, un pic de oregano), verdeata tocata marunt. Amesteci acestea cu carnea de pui si cu 2-3 felii de paine inmuiata in lapte si stoarsa bine si cu 2-3 oua crude. Pentru coca , faci maiaua: intr-un castron mic pui drojdie proaspata cat o nuca , o dizolvi intr-o ceasca cu apa calda, zahar cat iei in 3 degete si adaugi faina pana se face ca o smantana mai groasa. Apoi lasi la dospit 5-10 minute la loc calduros si acoperi castronul cu un servet curat. Separat, intr-un vas mai mare pui 1/2 pachet de unt, un praf de sare, un ou, maiaua, si adaugi faina cat cuprinde pana desi o framanti continuu nu ti se mai lipeste de mana. Apoi, intinzi pe masa tapetata cu faina 1/2 din coca, o rulezi cu facaletul si o asezi in tava, pui compozitia, apoi cealalta jumatate de coca o asezi deasupra si petreci marginile pe dedesubt ca sa nu se desfaca. O intepi cu furculita ca sa nu se umfle si o coci la cuptor aproximativ 35-40 minute. Cu 5-10 minute inainte de a fi gata ( cand de abia capata o tenta aurie) o ungi pe deasupra cu un galbenus de ou pentru luciu si mai poti adauga ceva verdeata( eu mai pun de obicei marar) si o introduci din nou la cuptor 5-10 minute. O tai dupa ce se raceste. |
#13
Posted 20 December 2007 - 14:10
Multumesc foarte mult. Meniul o sa fie super-bogat si nici nu o sa simt lipsa porcului. Singura neclaritate e legata de curcan.
Am luat doi curcani de 4-5 kg fiecare. Soacra-mea zice ca sunt prea subtiri si ca mai bine luam unul de 20 kg. Numai ca ala gras e unguresc si indopat cu chestii aiurea, iar astia mai mici sunt romanesti si crescuti cu boabe (asa sper, nu pot verifica). Deci am luat doi mai mici. Intrebarea e daca pot scoate ceva din ei sau nu, asa cum zice soacra-mea. E vorba de racituri, o supa si cateva friptane. Poate exista ceva retete cu carne de curcan amestecata cu pui (tocaturi, chiftele etc). Stie cineva? |
#14
Posted 23 December 2007 - 05:54
Sarmalute in foi de vita cu costite de miel.
Ingrediente: Carne de vitel sau de miel-tocata,orez,foi de vita,cateva coaste de miel,lamiae,sare,piper,7 condimente(seven spice-condiment arabesc) Preparare: Se amesteca carnea cu orezul,sarea si condimentele,apoi se ia cate o frunza de vita,se taie in 2 si se fac sarmalute,mici(cam de marimea degetului mic). Se pun intr-o oala coastele de miel (primul strat),apoi sarmalute,apoi iar cateva costite si pe urma restul de sarmalute,zeama de la o lamiae,puteti pune optional si cativa catei de usturoi,apoi se acopera cu o farfurie,adica se preseaza bine,se pune apa si se lasa la fiert cateva ore 2,3 depinde,sau daca aveti oala sub presiune si mai bine.Se servesc cu iaurt(optional). Edited by Nefersetty, 23 December 2007 - 05:54. |
#15
Posted 23 December 2007 - 22:56
Am mers azi la un supermarket si am gasit carnati de Plescoi. Numai ca scria pe ei ca au si porc si vita si oaie. Parca stiam ca sunt facuti numai cu oaie.
|
|
#16
Posted 24 December 2007 - 08:55
Petrache_Lupu, on Dec 23 2007, 22:56, said: Am mers azi la un supermarket si am gasit carnati de Plescoi. Numai ca scria pe ei ca au si porc si vita si oaie. Parca stiam ca sunt facuti numai cu oaie. si eu stiam ca reteta traditionala este doar cu oaie : http://www.plescoi.ro/... ce-ai gasit tu or fi vreo inovatie "de supermarket" :( |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users