Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Colectionari de telefoane

Tavan plin de apa in baie, de la ...

Aplicație funcționala pentru flip...
 Taiat gheare pisica - Cu ce, ce r...

Retragere email trimis

German maister

Sfat Sistem hi-fi
 Cați kilowati am consumat?

Alegere antigel - G11/G12 etc

Problema centrala

Caut o culegere de probleme de fi...
 Nu-mi mai pot practica meseria di...

Alternativa daca cade curentul: c...

Înștiințare - schema de ...

A reusit cineva sa vanda energie ...
 

Conectare sursa auxiliara

- - - - -
  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#1
nekhbet

nekhbet

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 150
  • Înscris: 03.06.2004
Buna,
Am un logger de alarma cu o memorie volatila(se sterge cand bateriile sunt descarcate).
Stiti vreun circuit pe care l-as putea construi/cumpara care sa aiba un pushbuton pe care cand il apas sa se treaca rapid(incat sa nu pierd datele din memorie) de la o sursa de alimentare la alta(de la un set de baterii la altul).
Va multumesc
,toate cele bune

#2
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Solutia cea mai simpla este sa utilizezi doua circuite de alimentare separate fiecare printr-o dioda. Daca tensiunea de alimentare este mica, trebuie sa utilizezi diode care au o cadere de tensiune in conductie cit mai mica, adica diode schottky. Da si tu mai multe detalii despre valoarea tensiunii de alimentare. :)

Attached Files



#3
Sir_Vaska

Sir_Vaska

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 626
  • Înscris: 12.06.2004
Cred ca nu  ar  incurca si un condensator electrolitic dupe cele doua diode. Poate montaj'u nu are .

#4
nekhbet

nekhbet

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 150
  • Înscris: 03.06.2004
Tensiunea de alimentare e f.mica, 2 baterii normale R3,deci 3V.
Multumesc
,toate cele bune

#5
DrFan

DrFan

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,702
  • Înscris: 28.02.2002
deci merge cu diode normale.....

sau daca vrei folosesti diode cu germaniu...

oricum cele cu siliciu deschid la 0.4...daca nu ma insel..

#6
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
La siliciu tensiunea de deschidere este in medie de 0.6V, pentru schottky  o medie de 0.3-0.4V iar pentru germaniu e in medie de 0.15-0.25V . :)

#7
DrFan

DrFan

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,702
  • Înscris: 28.02.2002
da....mare aberatie scrisesem......oboseala asta...

..de germaniu tot asa stiam si eu...0,2.......

#8
magister

magister

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 721
  • Înscris: 25.12.2003
[offtopic]
Fanule...era sa cad de pe scaun :D  cand am citit tensiunea la care se deschide o dioda de siliciu
Avand in vedere ca esti moderator la "Electronica" asemenea greseli elementare TREBUIE sa lipseasca de la tine
[/offtopic]

#9
cspot

cspot

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,855
  • Înscris: 22.07.2004
[offtoic]
  Nooo , baietii astia nu fac decat sa stea si sa astepte sa pice unu cu o greseala sau careva care nu prea se pricepe , sa-l manance de viu . Pariu ca daca apare vreun specialist adevarat o sa le zboare fulgii .

[/offtopic]

#10
magister

magister

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 721
  • Înscris: 25.12.2003
@cspot: daca oferi o informatie sau un sfat atunci ala trebuie sa fie 100% corect. daca cel caruia ii dai sfatul este necunoscator(la fel ca tine) in domeniu, atunci o sa-l ia de bun...si face cum zici tu(eventual mai asteapta si alte pareri). tu ai mai dat cu batu'n balta si pe alt thread de la electronica...si ai luat o castana binemeritata

sfatul meu(100% corect si documentat): lasa aria de Electronica...ca nu e de tine. electronica nu inseamna 2 fire, 3 rezistente si 5 lipituri...asa cum crezi tu.

P.S.: promit sa fie ultimul offtopic pe threadul asta

#11
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
La solutia cu diodele apare o singura problema. Nici una din surse nu lucreaza ca backup. Ce are el nevoie este o sursa de rezerva care intra in actiune numai cind prima sursa e tearminata:

"pushbuton pe care cand il apas sa se treaca rapid(incat sa nu pierd datele din memorie) de la o sursa de alimentare la alta(de la un set de baterii la altul)."

Cu sursele impreuna pe cele doua diode se micsoreaza la jumatate curentul pe care l-ar livra o singura sursa daca ar lucra singura.

#12
nekhbet

nekhbet

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 150
  • Înscris: 03.06.2004
Da, am nevoie de cea ce a inteles vata_pe_batz ... deci ce as putea face?
Mersi

,toate cele bune

#13
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
Pina la ce tensiune minima functioneaza circuitul? Deci la ce tensiune ar pierde datele?

#14
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
- -R---- |<-- V2-------------M
                   |                   |
                   |     ------R---K
                   |    |             |
M-------V1---|---|             |
                   |    |             |
                   X    ------>|--S---------------M
                   |
                   |
                   M

#15
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
E degeaba cu desenatul la modul asta n-are rost! Poate ca o sa ma ocup si de treaba asta cindva. Dupa ce nu iese modelul de mai sus incercam o schema mai simpla. Cu atentie:

Ia doua tranzistoare PNP si conecteaza-le colectoarele intre ele si cu intrarea pozitiva de alimentare de la  consumatorul tau impreuna. Leaga fiecare emitor la cite un pachet de baterii (3V) la partea "plus". Minusul fiecarui pachet de baterii trebuie legat la masa consumatorului. Leaga baza primului tranzistor cu masa printr-o rezistenta de 1kOhm, iar baza celui de-al doilea tranzistor  cu plusul bateriei primului tranzistor printr-o rezistenta de 1kOhm. Datorita simetriei ramine la alegerea ta care este primul si care este al doilea tranzistor, dar pastreaza regula pina la sfirsit!
Preluarea se face cind tensiunea sursei tranzistorului care are rezistenta din baza legata cu masa (primul tranzistor) scade astfel incit la intrarea in consumator mai ramin aproximativ 2...2,2V. De aceea ajunge?

Mai ramine un amanunt si anume sa recunosti cind functioneaza sursa de baza sau cind functioneaza backupul. De aceea leaga un LED cu o rezistenta in serie intre cele doua emitoare asa incit catodul diodei sa fie legat cu emitorul tranzistorului care are rezistenta din baza legata la masa consumatorului (primul). Leaga intre bateria care "pica" (a primului tranzistor) si masa consumatorului un buton/contact printr-o rezistenta de 100Ohm. Cind LED-ul se aprinde ai timp sa schimbi bateria care pica, dar inainte apasa contactul asa incit sa ai legatura cu masa. Dupa ce ai schimbat bateria care pica deconecteaza iar.
Vezi ce Led iei ca nu ai la dispozitie decit 3V!

Sper ca ai inteles si succes

#16
nekhbet

nekhbet

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 150
  • Înscris: 03.06.2004
Datele se pierd la 1.8V.
Mersi

#17
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
na atunci distractie placuta cu schema!

#18
Sir_Vaska

Sir_Vaska

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 626
  • Înscris: 12.06.2004
Nu e buna schema cu tranzistoare , pune doua diode cum ti s-a spus mai sus. Din descriere am dedus ca e vb de tranzistoare cu siliciu , daca tensiunea pe prima baterie scade la 2.2 - 2 V , dupa tranzistor e posibil sa nu mai ai 1.8V !Ar merge schema de la 5V in sus.
Nu stiu cat spatiu permite "utilaju" dar pt sursa auxiliara se poate folosi un acumulator de 2.4V. In acest caz daca folosesti varianta cu diode schottky sau Ge , de la 2.4V nu va consuma curent deloc pana nu scade tensiunea bateriei originale pana la aceasta valoare.Abia aici va "circula curent" din ambele surse , dar nu se intampla nimic daca se scoate bateria pt a fi inlocuita! E suficient sa ai un indicator cu LED care sa anunte aceasta scadere pt a lua masuri. Pana atunci instalatia e intretinuta de acumulatorul de 2.4V

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate