Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...
 Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade
 Probleme accesare nr test telefon

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 

imagini video sacadate

- - - - -
  • Please log in to reply
42 replies to this topic

#1
andreika

andreika

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 01.05.2004
Salut,
Incerc sa salvez cateva casete MiniDV in format DVD.
Mai intai captez imaginea folosind Nero 6; formatul este AVI, nu utilizez nici un fel de compresie.
Apoi transform fisierul avi in mpg folosind tot Nero 6.
Din pacate observ inca de la inceput o imagine sacadata deranjanta (mai ales la scenele in miscare), desi originalul este perfect.

Exista vreo posibilitate de a elimina acest defect ?
Utilizez Windows XP.

Va multumesc mult pentru ajutor.
andreika

#2
oandrei

oandrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 09.01.2004
Salut!

In primul rind incearca un search pe acest subiect pe forum ca si eu tot asa am invatat cite ceva, si s-a mai tot discutat chestia asta pe aici.

Eu personal folosesc pt. captura Sony Video Vegas 4.0 pt. captura+prelucrare, apoi pot salva direct in format mpeg (pt. DVD), sau mai nou salvez in format DV (adica asa cum l-am capturat de pe camera) si apoi cu GordianKnot si DivX 5.2 Pro il codez la un bitarate mediu de 4500-5000K/s.


N-am astfel nici o problema cu calitatea.

Bafta!

#3
narcis_epm

narcis_epm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 642
  • Înscris: 28.04.2004
In caz ca sacadarea apare la fiecare frame, si nu e datorata unui calculator care nu poate face playback normal, as cauta pe undeva prin aplicatiile folosite la captura si/sau codare o setare de genul "Interlace Field Order A / sau B","Swap Field Dominance" sau "Upper/Lower Field First".

#4
andreika

andreika

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 01.05.2004
Salut,
In primul rand vreau sa multumesc lui oandrei si narcis_epm pentru sfaturile lor.
As vrea sa precizez ca am cautat pe acest forum subiecte asemenatoare insa nu am gasit mai mult de 3-4 care nu m-au ajutat prea mult.  Daca aveti vreo alta pista, sunt amator.
Poate un plus de detalii ar putea ajuta in gasirea unei solutii.
De la inceput vreau sa spun ca nu sunt un specialist in domeniu, ca daca as fi fost, as fi gasit singur solutia la problema mea, hi, hi, hi. Pur si simplu incerc, cu un minim de cunostinte si fara a pierde prea mult timp, sa gasesc o solutie rapida pentru a-mi salva casetele video in format compatibil DVD. Am vreo 15 casete VHS-C create cu o camera analogica (Panasonic NV A1) si inca preo 14 MiniDV, create cu o camera digitala (JVC GR-DVL 150). Cand m-am hotarat sa fac operatia asta a trebuit sa-mi reinprospatez si configuratia calculatorului meu (un vechi Pentium III la 500 MHz). Practic l-am schimbat cu totul, am confectionat un AMD Athlon XP 2600+ (1,92 GHz), placa ASUS A7N8X de Luxe, 1Gb RAM si initial 2 HD-uri, ambele Maxtor la 7200RPM si 8 Mb Cache, unul de 120 Gb si altul de 160 Gb. Ulterior, cand am constatat cat de gurmande sunt fisierele video, am mai pus un Maxtor SATA de 200Gb. Uitandu-ma dupa o placa de achizitie analogica am vazut ca cele profesionale sunt destul de scumpe, asa ca am facut un compromis si am cumparat un Radeon 9200 VIVO, cu intrare Video analogic. Ca softuri de achizitie am Nero 6 ultima versiune.
Operatia de achizitie a casetelor analogice a mers fara mari probleme. Dupa mai multe incercari am ajuns la concluzia ca cea mai buna setare este urmatoarea :
- Iesirea din camera : SVideo
- Tipul de fisier : AVI (fara nici o compresia video sau audio)
- Standard video : PAL-B
- Frecventa imaginilor (frame-urilor) : 25000
- Tip de compresie culori : YUY2
- Rezolutia la iesire : 352 x 288

Dupa achizitie, prelucram fisierele (introduceam efecte de tranzitie intre scene, adaugam comentarii, etc.) si apoi le salvam in fisiere format mpg, setarile fiind urmatoarele :
Setare 1
- Quality setting : High Quality
- Bit rate : 9716 kbit/s
- Resolution : 720 x 576 (CCIR-601)
- Encoding mode : High Quality (2-Pass VBR)

Ulterior am trecut la setarile urmatoare pentru ca am constatat ca nu este o diferenta semnificativa de calitate dar diferenta de dimensiune intre fisiere era enorma:
Setare 2
- Quality setting : Super Long Play
- Bit rate : 1691 kbit/s
- Resolution : 352 x 576 (Half D1)
- Encoding mode : High Quality (2-Pass VBR)

Am facut si cateva teste mergand pana la capat cu operatia de salvare in sensul ca am ars cateva DVD-RW si le-am analizat pe televizor. Rezultatul este satisfacator, dat fiind sursa de semnal care nu era prea performanta.

Problemele au inceput in momentul in care am trecut la salvarea casetelor MiniDV.
Am utilizat urmatoarea setare :
- File type : AVI
- Fara compresie video si audio.
Cu Nero 6 era tot ce puteam seta. Vizionand fisierul AVI rezultat am constat o usoara sacadare a imaginii mai ales in scenele cu miscare multa. Dupa cum stim, de fapt un film este o secventa de imagini statice care se deruleaza la o asemenea frecventa incat ochiul are impresia de miscare. Ei bine defectul se manifesta ca si cum frecventa ar fi mult mai scazuta si ca atare ochiul incepe sa distinga fiecare frame in parte. Impresia mea este ca parca imaginile statice nu sunt transmise cu suficienta viteaza ca sa pacaleasca ochiul si sa-i dea impresia de miscare continua. In rest calitatea imaginii este foarte buna. Defectul se accentueaza si devine enervant in momentul in care fac o conversie in format mpg.
Si aici m-am oprit si am inceput sa caut o solutie.
Cum nu puteam misca prea tare in setari la achizitia propriuzisa, am incercat diverse optiuni pentru salvarea in format mpg. Am constatat o degradare evidenta a calitatii daca treceam de la setarea 1 la setarea 2, ceea ce era normal, pentru ca semnalul inital fiind foarte bun, se simtea imediat diferenta de rezolutie. Insa defectul de imagine sacadata a persistat in toate incercarile mele. Am citit intr-unul din raspunsurile date de GunX in cadrul forumului ca "de fapt i se face un deinterlace in timp real la afisare de catre filtrul de decodare DV de la Microsoft si asta se intampla doar pe WinXP cu DX9". Mare lucru nu am inteles dar mi-am zis ca poate o fi de vina sistemul de operare (Windows XP) si atunci am pierdut vreo 3 ore ca sa pun pe o partitie un Windows 2000. Am instalat Nero 6 si am repetat testele. Defectul de imagine sacadata este in continuare prezent.
Mi-am spus ca poate o fi camera de vina in momentul transferului. Am efectuat cateva teste cu o alta camera, tot un JVC. Aceeasi problema.
Am mai incercat si pe un alt calculator la servici (un Pentium IV la 3,73 GHz)dar fara nici o ameliorare.
Am mai incercat si cu alte softuri : Adobe Premiere 7 Pro si Windows Movie Maker. La Adobe nu am intrat in amanunte pentru ca este foarte complex. Insa defectul este prezent in toate testele mele.
Am banuit atunci sistemul Windows si am refacut testele la servici pe un Apple Macintosh G4 cu Mac OS 10.2.3 (Panther), 512 Mb RAM si 120 Gb HD folosind iMovie (programul standard al lui Apple de achizitie video). Nici o ameliorare, imaginea sacadata persista.
Sincer sa fiu nu stiu ce sa mai incerc, ce sa mai fac.
Impresia mea este ca totusi ceva nu este in regula cu operatia de achizitie, problema care se accentueaza in mometul conversiei in mpg. Si ceea ce imi ramane de facut (daca nu gasesc o solutie pe acest forum) este sa citesc din scoarta in scoarta documentatia lui Adobe Premiere Pro pentru ca are o gramada de setari si poate gasesc acolo vreo configuratie salvatoare.
Daca mai aveti ceva idei si solutii, sunt mare amator. Pot pune la dispozitia celor interesati un fragment din fisierele AVI salvate, ca sa poata vedea pe viu cum se manifesta defectul care imi macina nervii de mai bine de 2 saptamani.

Numai bine si imi cer scuze daca v-am retinut prea mult.
andreika

#5
narcis_epm

narcis_epm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 642
  • Înscris: 28.04.2004
Pai, eu ti-am spus cam ce setari sa cauti. Exact aceeasi problema am avut-o si eu cu ceva timp in urma cu o camera. Explicatia este oarecum simpla. Dupa cum spui ca stii, imaginea video e compusa din frame-uri (cadre), "poze statice" dar nu chiar. Asta ptr ca achizitia se face pe field-uri (campuri), care reprezinta jumatatea intretesuta (interlaced) a unui frame. Si anume: primul field are prima linie, a treia, a cincea si tot asa, toate liniile impare, iar celalalt field are restul de linii pare. Ce se intampla la tine este ca achizitia de pe camera salveaza ca prim field din frame sa zicem cel cu liniile pare , iar dupa captura pe calculator, datorita softului sau vre-unei setari din camera (asta nu stiu) fisierul interpreteaza ca prim filed pe celalat.
De aceea apare efectul ala enervant.
Pentru ca in final spui ca vrei sa le pui pe DVD, iti recomand sa nu te apuci sa le deintretesi (deinterlace) deoarece pe DVD iti trebuie intretesute. Pe calculator nu se vad bine imaginile intretesute dar pe tv da.
Foloseste si tu un soft mai bun de captura, sunt destule recomandari pe aici. Incearca ptr inceput sa gasesti in adobe setarile pe care ti le-am spus mai devreme, in postul anterior. "Upper/Lower field first" s-ar putea sa le gasesti denumite UFF sau LFF.
Multa bafta !

#6
oandrei

oandrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 09.01.2004
Scuza-ma, poate n-am inteles eu bine, dar tu vrei sa treci prin captura analogica de pe casetele miniDV?

Daca da, atunci nu e bine pt. o rezolutie mai mare de 352 x 288 nu vei obtine prin captura digitala(pt. care era suficient un simplu tuner - eu am leadtek si a mers destul de bine).

Dar pe casetele DV rezolutia nativa a filmului este de 720x576 (care este si rezolutia DVD).

Asa ca eu te sfatuiesc sa-ti iei o placa de captura firewire. Din cite am intele eu nu prea conteaza pretul. Oricare e la fel de buna. Probabil la cele mai scumpe iti dau si ceva soft de prelucrare (dar care nu e mai bun ca Premiere).

Iar ca soft pt. captura iti recomand sa incerci si Vegasul (mi se pare ca dau o versiune trial pe site la ei si parca si pe un cd de la Chip. Daca te intereseaza ma uit care e. Vegasul mi s-a parut mai facil decit Premiere.


Bafta!

#7
andreika

andreika

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 01.05.2004
Salut narcis_epm,
Am retinut setarile pe care trebuie sa le caut, o sa ma uit acasa si te tin la curent. S-ar putea sa nu dau prea curand o veste pentru ca plec peste 2 zile in concediu pentru 3 saptamani. Daca nu reusesc sa fac testele acum in mod sigur le voi urma dupa concediu.
Daca am inteles bine :
Ceea ce trebuie sa fac este sa gasesc o setare care sa inverseze modul de citire a
field-urilor in asa fel incat pe calculator sa citeasca in aceeasi ordine ca si cea in care trimite camera. Ceea ce nu trebuie sa fac este sa nu dentretes field-urile pentru ca, ulterior, pe DVD ele vor fi din nou intretesute si iar o sa am probleme.
O sa incerc achizitia si cu alte soft-uri, sa vad ce posibilitati ofera (Vegas, asa cum imi sugereaza si oandrei).
Iti multumesc inca o data pentru ajutor, sunt sigur ca pana la urma o sa o scot la capat.
Intre timp, ieri seara tarziu am mai incercat un test, de data asta folosind iesirea s-video a camerei. Se pare ca rezultatul este mai bun dar tot nu scap de o usoara tremurare a imaginii, probabil din aceeasi cauza. In schimb resuesc sa salvez data si ora, ceea ce mi-o doresc de mult dar nu am putut sa o fac utilizand iesirea DV (fireware) a camerei.
Compromisul este ca se mai pierde din calitate. Ai vreo idee cum se poate transfera informatia de data si ora in fisierul rezultat in urma achizitiei ?

Numai bine,
Andreika

#8
andreika

andreika

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 01.05.2004
Salut oandrei,

Quote


Scuza-ma, poate n-am inteles eu bine, dar tu vrei sa treci prin captura analogica de pe casetele miniDV?
(*) Nu, ar fi o idiotenie. Am doua tipuri de casete, unele VHS-C analogice pentru care am facut captura analogica si totul a fost OK si unele MiniDV digitale pentru care incerc captura prin iesirea DV (fireware) a camerei si aici am problemele mentionate.

Quote

Daca da, atunci nu e bine pt. o rezolutie mai mare de 352 x 288 nu vei obtine prin captura digitala(pt. care era suficient un simplu tuner - eu am leadtek si a mers destul de bine).

Dar pe casetele DV rezolutia nativa a filmului este de 720x576 (care este si rezolutia DVD).
(*) Merci pentru info.

Quote

Asa ca eu te sfatuiesc sa-ti iei o placa de captura firewire. Din cite am intele eu nu prea conteaza pretul. Oricare e la fel de buna. Probabil la cele mai scumpe iti dau si ceva soft de prelucrare (dar care nu e mai bun ca Premiere).
(*) Pai am deja doua intrari fireware in calculatorul meu, una este pe placa video si alta pe o placa separata. Am uitat sa spun ca le-am incercat pe amandoua sperand ca o fi vreo problema cu una din ele. Acelasi rezultat.

Quote

Iar ca soft pt. captura iti recomand sa incerci si Vegasul (mi se pare ca dau o versiune trial pe site la ei si parca si pe un cd de la Chip. Daca te intereseaza ma uit care e. Vegasul mi s-a parut mai facil decit Premiere.
(*) Iti multumesc, o sa-l caut si o sa incerc si cu el. Cred ca orice soft de achizitie este mai facil decat Adobe Premiere 7 Pro  ;)

Te tin la curent cu rezultatele testelor.

Numai bine,
andreika

#9
Ageamiu

Ageamiu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,916
  • Înscris: 05.10.2003
Si eu vreau sa-i multumesc lui narcis_epm pentru principiul pe care l-am inteles de la el. Ma plimbam fara tinta pe thread, atras doar de titlu. Si la mine sacadeaza, dar in alt gen de lucrare: prelucrarea unei capturi analogice, cu CCE (cel mai mare specialist in codarea MPEG2, mai ales a scenelor cu multa actiune). Si atunci, ce sa fie? Pai asta: alegerea la encodare a field-ului cuvenit, chiar daca il alegi prin incercari. Traditional B-ul sau cel de jos e ales, dar uite ca uneori trebuie luat celalalt. Sunt la munca si nu pot face proba, dar sunt convins ca asta e solutia.

#10
destrug

destrug

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,359
  • Înscris: 03.08.2004
si eu am aceasi problema cu casetele miniDV
dar problema nu apare la captura unde imaginea este cat se poate de cursiva.
Aici am alta problema .
La imaginile in miscare apar niste lini pe formele care se misca.
Sacadare apare abia la trecerea in format DVDSi am incercat cu mai multe softuri: Ulead movie factory, sonic, roxio, nero, si nu mai tin minte inca cate altele.
Care este explicatia?

#11
robertino1

robertino1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 715
  • Înscris: 08.06.2003
Sa fie cumva vorba de .... Interlacing? :)

Acele linii de obicei apar cand urmaresti imaginile intretesute pe un monitor de calculator. Pe TV nu vei observa aceste linii.

#12
destrug

destrug

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,359
  • Înscris: 03.08.2004
din pacate pe televizor sunt mult mai pronuntate

#13
robertino1

robertino1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 715
  • Înscris: 08.06.2003
Da si tu mai multe detalii. Ce soft de captura folosesti, ce setari, etc...

#14
destrug

destrug

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,359
  • Înscris: 03.08.2004
Am nevoie de un ajutor.
Asa cum am spus am un trv22 si vreau sa trec filmarile pe suport DVD
Toate incercarile mele au fost niste esecuri. Ori calitate slaba, ori imagine fragmentata, interferente, marime prea mare, una din astea trebuia sa apara. Sau poate ma astept eu la pre mult?
Care trebuie sa fie diferenta intre imaginea de pe banda originala si DVD?
Si ce n-am incercat!
Am inceput cu captura pe usb: jalnic!
Apoi captura prin placa video.Rezultat bunicel,dar calitatea mult mai slaba ca pe original si imaginea un pic fragmentata.
Am folosit Intervideo pt captura in format pal dvd si roxio 6 pt creat dvd-ul.
A,si apar si cateve interferente pe dvd.In formatul mpg aceste nu apar si nici fragmentarea.
Apoi am folosit cablu iLink.Ca soft Ulead movie factory 2.
Calitatea un picut mai buna dar jale la imaginile in miscare.
numai liniute apar pe formele in miscare.
Sunt incepator in astfel de lucruri asa ca va solicit ajutorul.
Daca se poate cu specificatia softului si a setarilor.
Cu alte cuvinte sa fiu dus de mana.
Va multumesc.

#15
Ageamiu

Ageamiu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,916
  • Înscris: 05.10.2003
Ai citit posturile de mai sus? Ma refer, desigur, la narcis_epm. Al meu parea sa arate ca el m-a luminat. Acum, am si probat. La mine, totul e impecabil, problema era ca setasem - la CCE - sa ia tff (top field first, adica primul cadru, A, ala cu linii impare). Schimband, s-a rezolvat. Nu ne-ai spus cu ce encodezi spre DVD. Daca Ulead face si codare, scuze ca nu stiu, dar tot trebuie sa ne spui cu ce codec o face.

EDIT >>>>>
Ai vazut (si studiat) ghidul Mtz de la
http://forum.softped...&threadid=18532 ? Dupa ce-l asimilezi, putine mai trebuie postate aici.

#16
Mtz

Mtz

    Retired member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,545
  • Înscris: 01.12.2002
Merci de ajutor, Ageamiu. ;) Bun link-ul.
Sper sa ajute pe toata lumea ce am scris eu pe forumul asta.
Materialul miniDV este bottom field first. Si daca tot veni vorba de codare pentru DVD, incercati sa folositi Canopus Procoder. Inainte sa dispar de pe aici, el era specialistul in miniDV. Si CCE e super, dar...

enjoy,
Mtz

#17
andreika

andreika

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 01.05.2004
Salut,
Revin dupa o lunga perioada de absenta (de, concediu, munca multa la servici, oboseala mare...)
Intre timp am mai facut niste teste insa nu m reusit sa optin un rezultat satisfacator.
Repet problema mea:
- captez cu o camera digitala in format DV o scena in miscare
- pe ecranul camerei imaginea se deruleaza cursiv dar pe ecranul calculatorului apare o sacadare mai pronuntata la formele verticale (pereti, trunchiuri de copaci, etc.), linia verticala devine ca o scara. Ca si cum frame-urile vin prea repede si calculatorul nu are timp sa le afiseze pe toate, generand efectul de sacadat. La inceput mi s-a sugerat ca ar fi o problema de interlace dar ulterior m-am dumirit ca nu aici este buba. Pe de o parte ca efectul asta este mult mai fin si apare pe orizontala (de altfel l-am si observat, nu ma deranjeaza, este normal asa pe calculator) iar pe de alta parte am facut diverse teste cu Adobe Premiere Pro 7 care imi permite sa setez LFF, UFF sau Progressive Scan.
Am incercat cu doua camere si rezultatul este acelasi.
Am incercat captura si pe un alt calculator, aceeasi problema.
Am incercat si cu alte softuri de captura (WinDV, Windows Movie Maker, Sony Vegas, CaptureFlux) degeaba. Nu cred ca aici este problema.
Folosesc Windows XP pe un AMD Athlon XP 2600+ cu 1Gb RAM si peste 250 Gb pe hard.
Efectiv nu stiu ce sa mai incerc.
Aveti vreo idee ?
A mai intalnit cineva problema asta ?
Multumesc anticipat,
Andreika

#18
dun

dun

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 10.08.2004
De chestia asta m-am lovit si eu de am inebunit.Am fost si la o televiziune sa intreb care e solutia toti mi-au dat sfaturi dar la mine nu mergea.Asa ca am gasit solutia salvatoare de am impuscat 10 iepuri dintr-o data.Am cumparat un DVD-RECORDER care are si intrare de DV. Totul berge ca pe roate si nu ma mai doare capul.Bag camera analogica (tot un panasonic A1) pe intrarea analogica ,apas rec , si gata trage IN TIMP REAL un DVD de pe casata.Daca bag camera digitala la fel apas rec ,si gata inregistreaza.Am scapat de griji si nu mai pierd timpul cu zeci de mii de trageri,sa astept 4 ore sa faca conversia etc.Sint 3 dezavantaje :1-trebuie cautat o scula mai ieftina.(in jur de 12 mil) 2-se trage pe dvd dar formatul nu il recunosc toate softurile.(dar pus pe un dvd stand alone merge brici) 3-nu poti la iregistrare sa faci efecte esti obligat sa tragi materialul brut. Dar cred ca daca gasesti un soft adecvat se rezolva problema. Ideea este sa poti trece in prima faza tot ce ai pe casete(indiferent ca e analog sau digital) pe dvd.Dar mare atentie: nu te zgirci la bani pt blancuri!! Un film sau un soft banal poti sa-l pierzi nu e o problema dar filmari de familie sau altele NU SE MAI RECUPEREAZA !!!Eu personal am tras niste discuri no name ,le-am pus in biblioteca si dupa o luna nu mai mergeau .Oricum banda oricit de proasta o fi parca e mai sigura.Am vindut DVD-ul vechi si VHS recorderul si am ajus cam aproape la bani(faceti socoteala cu placi de captura,HDD etc )

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate