Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Folie display laptop in Bucuresti?

Pagina Wikipedia

Masina veche sau indatorat in ban...

Incalzire cu Boiler cu PDC + IPAT...
 Salariu de șofer Uber 8000 l...

Problema token semnatura electron...

Incarcator diy China

Unde au disparut tancurile federa...
 RMN Decontat

Jgheab clasic forma "U"- ...

Reparatie plafoniera LED

Problema PC - se blocheaza sau re...
 Notebook HP 840G2 - Upgrade RAM, ...

Defect ciudat Videorecorder Panas...

lege de reglementare a shrinkflat...

Care este cota parte la succesiun...
 

Pomi fructiferi si altele

* * * * - 12 votes
  • Please log in to reply
8679 replies to this topic

#7291
fum

fum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,764
  • Înscris: 11.03.2007

View Posttal3ntat, on 20 iulie 2022 - 13:35, said:

Ciupercile alea de 70 litri/h merg puse direct în pehd de 20?
Merg, dar există o variantă de PHD mai subțire în carne, tot de 16 sau de 20, mai ieftină, specială pentru irigații. La lungimi mici nu merită, deoarece aia subțire se cam vinde la val.

#7292
tal3ntat

tal3ntat

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 329
  • Înscris: 01.04.2007
Mulțumesc
Tot 4 rânduri a câte 60m lungime am și eu.
Am zis pehd de 20/25 sau chiar 32 în ideea ca are protecție uv și o las acolo tot timpul anului. Tubul mi se pare f fragil potrivit mai degrabă în solar.

#7293
URZI

URZI

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 586
  • Înscris: 23.11.2005
La mine merge cu pehd de 20 de n'are aer.
S-a scumpit si draca asta de teava, nu merita sa iei de 32.
Pai un colac de 50 de metri pehd 20 pn6 este 85 de lei la Dede. Plus teu sa te mufezi in aia de 32 plus robinet, dop, eventual mufa de prelungire, si tot se aduna ceva.
Daca bagi pe 32 te duce mult mai mult.

#7294
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,079
  • Înscris: 17.03.2005

View Postfum, on 20 iulie 2022 - 18:24, said:


Merg, dar există o variantă de PHD mai subțire în carne, tot de 16 sau de 20, mai ieftină, specială pentru irigații. La lungimi mici nu merită, deoarece aia subțire se cam vinde la val.

Nu e phd, este LDPE.
HDPE vine de la High Density PolyEthylene.
LDPE - Low Density PE

Tevile și materialul arata la fel doar ca LDPE e mai subțire în carne, rezista la presiuni mai mici, materialul fiind mai puțin dens este mai ușor și mai flexibil, mai moale și mai elastic. (cu atât mai mult cu cât e și mai subțire în carne e și normal, însă la asta se adaugă și proprietățile materialului în sine)

Țeava se gaureste ușor cu preduceaua și rezista bine în timp.

Un dezavantaj, mai ales când lucrezi cu picuratoare individuale, mai ales când lucrezi în livada unde nu ai umbrire cine știe ce și distante mari între plante /picuratoare, este acela ca are coeficient de dilatare mare.
Lucrând și cu distante lungi, dilatarea asta poate însemna că picuratorul se duce de lângă locul în care a fost inițial pus.
Nu prea poți sa le montezi pe frig. Csnd montezi deci e datat destul de mult(materialul e rigid la frig) iar cand dai drumul la apa care e rece țeavă se contracta.

Orientativ asa, pe o lungime de 100m, contractarea poate fi ai de 1m sau peste(contractare între dilatarea maxima acum la 40nde grade când o mai bate și soarele și eventual și tu o mai tragi sa o indrepti, și momentul irigarii)


Ideea este sa o pui nu foarte întinsă cand e cald (adică nu țambal) și sa pui câte doua picuratori per pom, sau chiar 3)

Țeavă se racordează la coloana cu robineți de genul celor pt banda, diferența este ca prinderea robinetului pe coloana se face cu o șa în care se i fileteaza robinetul.



Încă o chestie, atentie la ce picuratori folosiți, atenție la filtrare, se pot Înfunda și îți faci de lucru permanent.
De. Asemenea, atentie la insecte gen păianjeni.
Picurarea nu merge decât 3 luni pe an, în rest, mai ales toamna, o groaza de insecte își cauta adăpost și își fac loc de iernat sau de depus oua prin locuri inguste și ferite.
Picuratorile pot fi mediul ideal pt asa ceva și va treziți primăvara cu Picuratorile pline de pânze și tot felul de mizerii, pânzele alea pot fi și relativ greu de curățat.

Deci mare atenție.




#7295
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,079
  • Înscris: 17.03.2005
https://www.semplus....are-ldpe?page=2

Iată aici țeavă și subansamble, în principiu știu ca ăștia vând marfa de la Palaplast.
Eu merg direct la importator, în București pe centura pe lângă popesti au depozitul.
Având experienta directa cu produsele lor pot spune ca sunt bune, preturile sunt cum sunt, eu le consider acceptabile.

Produsele companiei le găsiți la mulți alți revanzatori, inclusiv pe eMAG, nu stiu de cine sunt alea vândute, daca de importator sau terți.

Cu importatorul nu stiu dacă sau cât de bine puteți lucra online. Ideal e sa mergeți la depozit dacă sunteți aproape și astfel puteți sa și vedeți fizic draciile.
Unele produse le puteți vedea în Hornbach, vând și acolo, gama e sumara, mai degrabă pt cine se muta la curte și vrea o instalație mica.

În a o precizare, fitingurile pentru țeavă LDPE sunt aceleași ca și pt HDPE. Ma refer la mufe de compresiune clasice șamd.
Dacă lucrați cu țeavă de 20(ceea ce. La lungimi de peste 50m eu recomand), puteți folosi fitinguri de 20 de la hornbach, Dede șamd.
Are și palaplastul, evident, sunt foarte bune însă din ce îmi amintesc sunt nițel mai scumpe și eu având deja un alt brand in uz am preferat sa rămân la acel brand găsi îl în hornbach.
Nu atât prețul e problema dar la Palaplast mergi (  sau comanda pe net) faci mai rar. De mukte ori îți trebuie 2 nimicuri și nunare sens sa te complici, e mai simplu sa treci prin magazin sa te agăți de ceva și ai rezolvat treaba.

Amestecarea brandurilor de fitinguri nu o recomand.
Ideal e sa ai același brand pe care îl alegi în urma experientei directe în timp.
Mufele mai trebuie și desfăcute.... Unele se comporta mai bine, altele mai asa și asa. Unele ștrang mai bine, altele mai aproximativ, unele merg bine c
"oricum", altele au filete sau muchii sau tesitura, adică detalii, care îngreunează operațiunile efectuate..
Țineți cont ca o mufa nu o lucrezi acasă în sufragerie, o lucrezi în câmp umde e praf, pamant, noroi, mana aluneca, poziția e incomoda ești obosit sau transpirat, poate nu vezi foarte bine în momentul ala pt ca 3 amurg șamd..

Să îți alunece mana, sa nu poți strânge fără o carpa uscata, sa ai un filet care la cel mai mic fir de nisip se gripează, sa ai material sau filete care odată strânse le mai desface dracu cară scule, sau care sunt strânse dar stand în soare se Dilata înmoaie materialul și apoi când pleacă pompa la soc se mișcă și încep sa picure...

Mukte se intampla în utilizarea Direxta în câmp și diferența dintre o mufa bună și care face tot ce vreau ușor și permisiv, și o mufa care e oachesa dar impune sa umbli cu trusa după tine este enorma.

De ce nu amestecate branduri?
Simplu, pentru ca în timp aduni o sacoșă de mufe de diverse feluri. Componentele mufelir se pot uza.. Garnituri. Piesa. De compresiune pt garnituri, capacele cu filet...
Când ai același brand dsca se defectează vreo componenta sau nu mai tine, nu te apuci sa demontezi toată piesa pt a o înlocui, iei de la alta piesa componenta defecta și ai remediat problema.
Dacă ai 5 tipuri, nimic nu se potrivește și la un T nu desfaci un filet și scoți o țeavă, trebuie sa farâmi tot, sa cureți tot, sa înfigi tot la loc și asta îți scoate peri albi.


Deci atenție mare la detalii. Chiar daca nu irigi câteva hectare ci doar câteva sute de mp, principiile sunt aceleași, problemele pot fi similare și un detaliu poate sa îți strice ziua.
Încercați sa gândiți bine alegerile făcute pt ca în timp micile detalii se vor aduna și veți simți și voi diferența.

Intre ala cu 5 ha și tine cu 500mp e doar chestiune de timp pana când sau de câte ori în unitatea de timp pățești o chestie.
Dar pe de alta parte ala nu sta la discuții, are și scule, și experienta, și un sac de subansamble sau daca merge la magazin, merge pt un sac.
Tu acasă nu prea ai niciuna din astea și te pomenești ca pt o mizerie de cot ești nevoit sa mergi 30 km.
Te costa cotul ala cat nu face.




#7296
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Asta experienta! In subsidiar, eu am magazinul doar la 8 km... Verificat! :)
Dar daca sunteti in stare sa faceti un sistem de irigatii, cu instalatiile sanitare din casa doar va jucati! Uite asa dispare o meserie... :)

#7297
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,504
  • Înscris: 28.12.2010
Bre, daca esti cofetar sau politician de-asta care freaca mangalu si minte de ingheata apele atunci chemi instalatorul ca sa-ti schimbe un robinet. Daca esti om cu un pic de experienta tehnica in sensul ca nu esti complet tampit si ai mai pus la viata ta mana pe o surubelnita, pe o cheie, ai inteles la ce foloseste un filet etc atunci pui mana si iti faci singur aproape totul in gospodarie.

Edited by gabiroa, 21 July 2022 - 19:47.


#7298
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Am trecut prin Lumina acum vreo 2-3 saptamani... m-am saturat de sensuri giratorii si panouri... zici ca esti in jumatate de tunel. Mult praf... Aglomeratie mare la tine acolo!

#7299
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,504
  • Înscris: 28.12.2010
Eh .... asta e viata. Tu injuri Lumina eu injur pe toti aia care in loc sa mearga frumushel in Bulgaria sau Grecia vin sa ma frece pe mine la ridiche trecand prin Lumina Posted Image)))
Am fost si eu in Bucuresti acu vreo 2 zile si sentimentul e reciproc :))))

Edited by gabiroa, 21 July 2022 - 21:12.


#7300
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Off topic.
Dar nu am injurat Lumina...
Aveam o imagine idilica ca ar fi un sat dobrogean langa mare, ceva gen 23 august. Linistit, aerisit, multa verdeata...
Si cand colo de pe sosea, numai industrii, praf, aglomeratie, camioane si basculante ca ziceam ca-s pe vremuri la canal. L-am strabatut in drumul spre Gura Portitei.
In Bucuresti, reusesc performanta anul asta de a nu sta mai mult de cateva ore si ma reintorc pe dealul meu... la ora 6 afara erau 10 grade!

Edited by adip1962, 22 July 2022 - 05:35.


#7301
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
La inaripatele care mananca fructe trebuie adaugate si cotofanele. Azi am identificat una care mi-a mancat - pana acum - 2 pere. Adica le mananca, nu le ciupeste numai... Am impresia ca tine minte pe care a inceput-o si la ea vine. De maine sunt cu ochii pe ea sa verific.

#7302
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,714
  • Înscris: 30.07.2003
Da, cotofenele se servesc si cu fructe.

#7303
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Am gasit in pom o jumatate de para. Parea muscata de un copil si am crezut initial ca urmele lasate erau de dinti... Am rupt-o si am aruncat-o. Ei bine, cotofana s-a dus direct acolo. Initial am vazut doar ceva mare ca o pasare, cand m-am apropiat s-a carat si abia atunci am vazut-o bine.

#7304
gogutu77

gogutu77

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 626
  • Înscris: 15.07.2022
E suficient sa ciuguleasca graurii din ea, dupa aia o termina viespile

#7305
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,768
  • Înscris: 07.09.2004
Adi, ia uite mostra de plum pox pe prune Renclod Althan de la mine. Langa Renclod e Stanley care e tolerant la ppv iar prunele sale nu au nimic. Daca aspectul e cum e, in rest sunt ok, foarte bune la gust si se mai coc si devreme. Poate ca peste cativa ani o sa-l inlocuiesc cu altceva cam la fel de timpuriu (deja e pe gata cu coacerea, mai am doar cateva prune) dar macar tolerant la ppv... Am inteles ca Opal ar fi destul de rezistent la ppv si se coace chiar mai repede decat Renclod Althan...

Attached Files


Edited by cotzi, 26 July 2022 - 08:52.


#7306
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,079
  • Înscris: 17.03.2005
Eu am recoltat demult sermina, Diana sau Andreea(nu mai țin minte exact care din ele doua, sau or fi ambele... ), Top First-ul...
De departe favoritul însă 3 Japonezul, Fortune.



#7307
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,768
  • Înscris: 07.09.2004
Da parinte da' matale daca nu esti atent cazi in Dunare, eu is dpdv climatic cu vreo doua saptamani in urma aici in NE. Urmeaza si la mine Avalon si Jubileum. Daca e sa fiu corect, de fapt inaintea lui Renclod mi s-a copt Katinka dar e pom de trei ani si a facut putine. Ala l-am "cules" (vreo 7 prune)  odata cu caisul Goldrich.

#7308
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020

View Postcotzi, on 26 iulie 2022 - 08:44, said:

Adi, ia uite mostra de plum pox pe prune Renclod Althan de la mine.
Urata e pruna aia... Brrrr!
Dupa ce-am aruncat Tuleul ala, am plantat la vreo 5 m un alt prun, Andreea. Mai nou, pe partea dinspre est a lui sunt cateva frunze cu paternul asta. Am tot crezut ca-i o carenta de ceva, dar... Ce nu inteleg este de ce niciun alt prun nu prezinta niciun simptom similar? Cel mai apropiat de locul unde era Tuleul este un Lepotica. Nu are nimic. La vreo 10m un Top Taste, iarasi nimic. Si niciunul din prunii salbatici care il inconjoara nu au nimic.
Sa nu fie ppv?

View Posttil, on 25 iulie 2022 - 20:54, said:

Da, cotofenele se servesc si cu fructe.
Azi cand am venit din oras, am gasit in acelasi loc o gaita. Si astora le plac perele mele?
Oricum, am decis sa le las sa ia masa in oras, pardon sat... Am destule pere pentru consum.

Attached Files


Edited by adip1962, 26 July 2022 - 11:00.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

1 members, 0 guests, 0 anonymous users

devehas

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate