Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Anulare contract vanzare cumparar...

scoala postliceala sanitara si hi...

Copiere 2 sau mai multe valuri cu...
 La multi ani @AlexFCSB4!

La multi ani @silcar!

La multi ani @Cipry7!

Intretinere F30 vs Audi A4 vs Mer...
 drept de autor pentru o poezie

Inlocuire lichid cooler procesor ...

Baterie atv

Proroblema cu centre de greutate
 Gasire cheie in iarba

Contract nou cablu/internet fix

aparat auditiv

Casa marcat pentru PFA
 

N20 - o scurta explicatie...

- - - - -
 • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1
MembruAnonim

MembruAnonim

  MembruAnonim

 • Grup: Banned
 • Posts: 293,677
 • Înscris: 08.10.2015
Textul NU imi apartine!
Acest text l-am gasit ini calculator.. NU IMI APARTINE, nu e scris de mine, nici nu stiu cine l-a scris... Mi s-a parut doar interesant ;)


Compozitie

Oxidul de azot se compune din 2 parti nitrogen si o parte oxigen. La temperatura de 572 F oxidul de azot se descompune degajand in camera de ardere un surplus de oxigen. Oxigenul nu este singurul ce ajuta la dezvoltarea unei puteri mai mari prin proprietatile lui de a arde mai mult combustibil, odata oxidul injectat in camera de ardere el se transforma din stare lichida in stare gazoasa realizand o racire de -127 F. Un lucru important de stiut este ca, Oxidul de azot nu este inflamabil, o eventuala explozie poate rezulta in urma unei cantitati scazute de combustibil in camera de ardere.

  
  
Scurta istorie

Nos este un acronim pentru Nitrous Oxide Systems, sisteme de injectie cu oxid de azot. In prezent , NOS este si firma cea mai cunoscuta in productia de asemenea sisteme. In maniera " Xerox= copiator" , numele este folosit gresit pentru toate sistemele. In prezent, NOS face parte din grupul Holley. NOS au fost utilizate pentru imbunatatirea performantelor inca din al doilea razboi mondial, pe avioanele aliate. Dupa razboi, avioanele cu reactie au captat toata atentia , iar demodatele aeronave cu elice au trecut pe planul doi si, o data cu ele NOS. In urmatoarele trei decenii, cu exceptia catorva incercari de a utiliza technologia la masini de curse, peste NOS s-a asternut tacerea - o tacere ingrosata si de faptul ca NOS erau secrete, putini oameni avand acces la informatii. La jumatatea anilor '70 insa, NOS au iesit de sub cheie, devenind principalul subiect de conversatie in lumea auto. Desi existau uni producatori autorizati, sistemele functionau neregulat si cel mai frecvent rezultat obtinut era ca NOS nu dadea rezultate. Lucrurile s-au schimbat insa in 1978 cand doi piloti de curse Mike Thermos si Dale Vaznaian , au mizat pe potentialul Oxidului de azot- folosit cum trebuie- si au creat compania Nitrous Oxide Systems.  Teoria

Cu totii am invatat la scoala ca puterea maxima dezvoltata de un motor depinde direct de puterea exploziilor care au loc in camera de ardere. Cu cat suplimentezi cantitatea de combustibil cu atat este mai puternica explozia, pistoanele sunt impinse cu mai multa forta si, deci, puterea este mai mare. Benzina nu arde insa fara oxigen deci mai multa benzina necesita mai mult oxigen pentru intretinerea procesului de ardere. Un carburator mai mare, valve mai generoase, supraalimentarea, turbinele si NOS sunt exemple clare despre cum poti creste consumul si arderea combustibilului. La primele patru posibilitati vom revenii cu alta ocazie pentru ca acum sa ne axam pe NOS.
Oxidul de azot (N2O) nu este inflamabil si nu creste asa cum gresit cred unii cifra octanica a benzinei. Principiul de functionare este foarte simplu. Astfel, N2O este stocat sub presiune intr-o butelie la 900 - 1050 PSI (67- 70 de atmosfere) .
In momentul in care este eliberat, N2O (lichid in butelei) trece in forma gazoasa iar temperatura ai scade brusc. Cum temperatura scazuta inseamna si volum redus, in cilindrii N2O si benzina vor ocupa mai putin spatiu, motorul avand astfel mai multe "lemne de foc". In plus la zeci de atmosfere si sute de grade Celsius N2O se descompune in Oxigen si Azot. Exista trei tipuri de baza de sisteme cu Oxid de Azot : Uscate, Umede, Direct port.Sisteme NOS "uscate" si "umede"

Un sistem NOS "uscat" este doar o denumire pretentioasa pentru faptul ca benzina necesara pentru producerea puterii suplimentare este introdusa prin injectoarele originale, montate de producatorul motorului. In ceea ce priveste oxidul de azot, el este pulverizat in conducta de aer. Tehnic vorbind, amestecul de aer, combustibil si N2O - cu o temperatura foarte scazuta - se va "lasa" intotdeauna in partea de jos a cilindrului, lasand partea superioara "uscata". La majoritatea sistemelor obiectivul este atins prin intermediul a doua interventii simultane in functionarea sistemului de injectie. In primul rand, la nivelul injectorului, presiunea fluxului de benzina este crescuta, la pornirea sistemului, cu ajutorul solenoizilor - parte integranta a sistemului cu oxidul de azot. Actiunea determina aproape instantaneu o crestere puternica a fluxului de benzina - la fel ca in situatia in care deschizi brusc robinetul de la furtunul de gradina de la jumatate la maximum. A doua modalitate pentru a se adauga cantitatea necesara de benzina este cresterea duratei in care injectorul sta in pozitia "deschis". Acest lucru se realizeaza prin schimbarea parametrilor pe care- i citeste Unitatea Centrala (Central Processing Unit, CPU) sau computerul de bord al masinii. Spus pe scurt, computerul este "pacalit" sa livreze mai mult combustibil. In ambele situatii, oxidul de azot este si el prezent iar cantitatea de benzina arsa este mai mare, obtinandu- se astfel mai multa putere.
Spre deosebire de sistemele "uscate", cele "umede" adauga benzina si oxidul de azot in acelasi timp si in acelasi loc, de regula, cu 8 - 10 centimetrii inainte de clapeta de acceleratie in cazul motoarelor cu injectie sau imediat sub carburator. Astfel, partea superioara a cilindrului va fi in permanenta "umeda"- de unde si numele sistemului. NOS de acest tip sunt cele mai potrivite pentru motoarele turbo si pentru cele supraalimentate. Acest lucru este cauzat de faptul ca diferentele de densitate dintre benzina, aer si oxid de azot pot determina probleme de distributie si, in unele cazuri, rateuri in admisie. De asemenea, din cauza ca sistemele moderne de injectie au un design compact (traseul amestecului aer/ combustibil fiind mult mai intortocheat), ele nu sunt foarte bune candidate pentru montarea unui sistem "umed".
  
  
      
1. Adaptor pentru robinetul buteliei
2. Garnitura
3. Soclu butelie
4. Butelie N2O
5. Injector Plate
6. Prezoane carburator
7. Garnituri carburator
8. Solenoid N2O
9. Solenoid benzina
10. Adaptor montaj solenoid N2O
11. Adaptor garnitura de compresie
12. Suport montaj solenoid N2O
13. Adaptor
14. Legatura by-pass formata de solenoidul NOS
16. Filtru benzina
19. Furtun alimentare N2O
20. Furtun combustibil
21. Switch acceleratie
22. Furtun universal
  
Sistemul prezentat este un model Holley " Cheater" montat pe un motor cu 4 cilindri cu carburator Holley.  
  


Sisteme NOS "direct port"

Al treilea si ultimul tip de sistem cu oxid de azot este cel al sistemelor NOS "direct port" , sisteme ce se pot folosi numai pentru motoarele cu injectie de benzina multipunct. Asa cum arata si numele sau, un asemenea sistem introduce amestecul de benzina si oxid de azot direct in fiecare cilindru, prin intermediul injectoarelor originale. Datorita modului de montare si a celui de functionare , NOS "direct port" sunt de altfel si cele mai performante si mai puternice sisteme de acest tip. Pe scurt, avantajele sunt determinate de injectia amestecului direct in fiecare cilindru, dar si de posibilitatea montarii mai multori solenoizi de capacitate crescuta. Tehnic vorbind, un NOS "direct port" dispune de un ansamblu sistem de distributie solenoizi si datorita faptului ca injectia se realizeaza independent, cantitatea de amestec poate fi reglata pe un anume cilindru, fara a se modifica parametrii pentru ceilalti cilindrii. Pe de alta parte, sisteme "direct port" sunt si cele mai complicate, daca luam in consideratie operatiunile de montaj. Astfel injectorul trebuie gaurit, frezat si polizat. Iar dupa aceste operatiuni trebuie sa te asiguri ca nici un obstacol sau materie reziduala nu obstructioneaza fluxul de amestec benzina- oxid de azot. Din aceste motive, precum si din cauza puterii foarte ridicate furnizate de aceste sisteme, NOS "direct port" se preteaza mai degraba pentru masinile de curse sau "kit - cars" decat pentru masina de familie. In concluzie, un NOS "direct port" ce ofera un supliment de 100- 300 Cp poate fi montat pe motoare proiectate pentru a suporta de 2- 3 ori mai multa putere decat in varianta de serie. La acest capitol, V8- urile americane de mare capacitate stau cel mai bine, pentru ca la polul opus sa se situeze motoarele I4 cel mai des intalnite in Japonia si EuropaIntrebari si raspunsuri

Va afecta montarea NOS fiabilitatea si rezistenta motorului?
DA si nu. Cheia problemei este alegerea sistemului NOS potrivit. Un kit care se potriveste cu calibrarea de fabrica a motorului (cea originala) nu va cauza uzura prematura a motorului. Deoarece energia dezvoltata in cilindrii creste, tot asa se intampla cu fortele exercitate asupra celorlalte commponente ale motorului. Astfel daca rezistenta respectivelor materiale este mult depasita, uzura motorului este mai accentuata. Atentie! Kit-urile NOS trebuie folosite numai pe perioade foarte scurte de timp (de regula 10 sec.), in treptele superioare de viteza si la turatii de minimum 3000 rpm.

Pot sa montez, pur si simplu, sistemul NOS pe motorul de fabrica?
Da. Sistemele NOS sunt produse pentru , practic, orice tip de motor de serie. Cheia este alegerea corecta a kitului. De exemplu,motoarele cu 4 cilindrii accepta un supliment de 40- 60 cp , cele cu 6 cilindrii intre 75-100 cp, in timp ce marile V8 accepta 125- 200 cp. Plajele sugerate mai sus sunt valabile pentru majoritatea motoarelor cu pistoane si chiuloasa din otel si in conditiile unor modificari tehnice minore sau chiar fara modificari.

Exista posibilitatea obtinerii unor castiguri si mai mari de putere?
Da. Inlocuirea pistoanelor originale cu unele din aluminiu este cea mai la indemana operatiune. Mai exista optiunea intarzierii aprinderii cu 4-8 grade (1- 1,5 grade pentru fiecare 50 cp in plus), cea a montarii unei pompe de benzina de capacitate mai ridicata si cea a utilizarii unui combustibil mai performant (cifra octanica peste 100). Pentru mai mult de 250 cp sunt necesare ample modificari ale motorului, cum ar fi schimbarea axei cu came, inlocuirea sistemului electronic, o pompa dedicata surplusului de benzina, si folosirea unui combustibil cu cifra octanica peste 110.

Care sunt performantele masinii dupa montarea NOS?
Pentru majoritatea sistemelor o scadere a acceleratiei de la 0-100 km/h cu 1-3 sec. si cresterea vitezei cu 20- 45 km/h. Factori precum cilindreea, anvelopele si cutia de viteze vor influenta insa performantele finale.


Textul NU imi apartine!
Acest text l-am gasit ini calculator.. NU IMI APARTINE, nu e scris de mine, nici nu stiu cine l-a scris...

#2
sigxcpu

sigxcpu

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,606
 • Înscris: 22.09.2002
misto articolul. felicitari ca l-ai pus si aici.

#3
MembruAnonim

MembruAnonim

  MembruAnonim

 • Grup: Banned
 • Posts: 293,677
 • Înscris: 08.10.2015
ceva poze cu explicatii...

#4
MembruAnonim

MembruAnonim

  MembruAnonim

 • Grup: Banned
 • Posts: 293,677
 • Înscris: 08.10.2015
inca o poza...

#5
MembruAnonim

MembruAnonim

  MembruAnonim

 • Grup: Banned
 • Posts: 293,677
 • Înscris: 08.10.2015
si inca una...

#6
MembruAnonim

MembruAnonim

  MembruAnonim

 • Grup: Banned
 • Posts: 293,677
 • Înscris: 08.10.2015
si daca vreti sa montati singuri.. uitati si o schema de montaj :drac:

#7
Adydum

Adydum

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 899
 • Înscris: 25.05.2004
Acesta este insa principiul NOS. Nu este insa singurul gaz si singura solutie cu acest rol .
NOS - pe ulei ( pt diesel ).  Forta foarte mare, nu uzeaza sistemul de aprindere ( pompa de injectie - injectoare ) .
1. Dezavantaje majore - clapeta de acceleratie nu mai are absolut nici un rol ! ( o eventual blocare a supapei pe admisie inseamna accelelerarea necontrolata a masinii - mult peste puterile de franare - )
Daca intereseaza pe cineva subiectul ... continuam.

#8
johnny bravo

johnny bravo

  Membru erect

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,396
 • Înscris: 05.08.2003
Ma intereseaza pe mine. Mai povestiti.

#9
Adydum

Adydum

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 899
 • Înscris: 25.05.2004
Ideea mi-a venit din cauza unui segment spart; in acest fel furtunul  de epurare ( cel care iese de la colbutori si intra in filtru de aer ) arunca stropi de ulei in galeria de admisie. Din timp in timp duzele din filtru de aer se obturau cu ulei si sorbea tot uleiul . Rezultatul ( mergeam Constanta - Bucuresti ) cam odata la 10-15 KM  te infigea in scaun da` k-lumea . Ca forta ( nu pot sa-mi dau seama ce insemna in CP ) demarajul 100-140 km/h era de 4 sec !! ( VW Golf II 1.6diesel 70CP) .
Realizare practica : Intepi cu niste tevi ( eu am pus D5mm de injector) galeriile de admisie ( alea prin care isi  unesti cele patru tevi ) si in capatul celalalt pui un mic recipient in care tii uleiul ( nu te mira, ulei simplu de motor , ideeal unul sintetic 5w-10w)
Acel recipient mai are o teava prin care intra aer . Prin aceea teaza presiune trebuie sa fie mai mare decat la filtrul de aer ( sa corespunda ori cu o duza de admisie frontala , ori cu ventilatia masinii)
Scuze desenul ( sunt la munca :D)
Explicatii
1.Galerie alimentare aer ( presiune mare - duza frontala sau turbina de la ventilatia masinii)
2. Recipient ulei ( nu plin 100 % motorul trebuie sa traga stropi de ulei , nu sa impinga ulei 100 in cilindrii)
3. - 5 alimentarea
4 electrovalva

Functionare : la deschiderea electrovalvei se creeaza un flux de aer care pulverizeaza ulei ( ca atunci cand varuiesti cu aspiratorul ) .. atat :D. ATENTIE !!! Contrar multor pareri neavizate energia calorica degajata de arderea uleiului este FOARTE MARE !!! Daca umpleti acel recipient sau puneti in orice alt mod cantitati mari de ulei in cilindrul in functiune riscati defectiuni GRAVE.
P.S. Sudurile le-am facut in argon
Nu stiu cat de ingenios este sistemul dar ma incanta la nebunie . Apesi un buton si pleci ca din pusca ( nu trebuie sa te uiti in spate ca nu vezi nimic altceva decat stratul IMENS de fum :))

Nu stiu daca merge si la alt tip de masina asta are injectoarele cu anticamera . Cred ca merge la orice motor cu aprindere prin compresie

#10
NeTVIRUS

NeTVIRUS

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 79
 • Înscris: 19.06.2004
Baieti, lasati nos-ul ca nu e bun decat pe periode scurte, eu recomand un frezaj de cilindrii si luarea din greutate la piesele in mishcare si acolo obtineti putere adevarata

#11
akeem

akeem

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,274
 • Înscris: 17.10.2003
Alezare, nu frezare. Iar pentru luat din greutate trebuie echilibrare statica + dinamica, ceea ce ma indoiesc ca e la indemana oricui.

#12
Cartman

Cartman

  New Member

 • Grup: Members
 • Posts: 8
 • Înscris: 11.01.2005
Explicatie

Ce e NOS...ce e NOS...NOS este un acronim pentru Nitrous Oxide Systems, firma care a devenit cea mai celebra in productia de sisteme de injectie cu oxid de azot. Numele s-a extins la toate sistemele (cam ca la xerox cu copiatoarele).

Teorie

Puterea unui motor depinde in mod direct de puterea exploziilor care au loc in camera de ardere in fiecare ciclu. Cu cat se arde mai multa benzina, cu atat este mai puternica explozia. Pentru arderea unei cantitati mai mari de benzina, este nevoie de mai mult oxigen pentru a intretine arderea. Orice tuning pentru marirea puterii asta face, in ultima instanta, mareste cantitatea de benzina si oxigen care intra in cilindru. Daca mai multa benzina benzina se baga usor (toata lumea a vazut carburatoare dereglate), marea problema devine marirea cantitatii de oxigen.

Functionare

Oxidul de azot (N2O) este un gaz neinflamabil si nu creste cifra octanica a benzinei dupa cum am auzit pe alocuri. Acela este nitrometanul, si cu totul alta poveste. Pentru a fi utilizat in motoare, se stocheaza sub forma lichida intr-o butelie la 1000 PSI. Cand este eliberat, trece in stare gazoasa, temperatura ii scade brusc si densitatea ii creste. La temperatura de 300 C (in camera de ardere), oxidul se desface in azot si oxigen, crescand astfel puterea exploziei. Azotul care este eliberat are si el un rol in amortizarea presiunii crescute asupra pistoanelor, ducand la o intarziere care da timp amestecului mai bogat sa arda in intregime.
Sistemele de injectie (exista cateva subtipuri,eu explic la modul general) sunt compuse din butelie, tevaraie, cateva electrovalve (zise si solenoizi) si marele buton. Apasarea pe buton duce la punerea in functiune a solenoizilor de gaz si de benzina - unul da drumul gazului, celalalt creste fluxul de benzina si way to go ... pot fi si mai multi solenoizi, in functie de motor si sistem.

I s-a dus vestea de mare pericol pentru motor din cauza inconstientei celor care au tinut neaparat sa puna un sistem NOS ieftin. Daca sistemul este bine pus la punct si prevazut cu toate sigurantele, nu este nici o problema. Probleme pot aparea la intreruperea fluxului de benzina, caz in care amestecul devine prea bogat in oxigen si are loc o explozie, doua, trei FOARTE puternice, ce duce de obicei la unu-doua-trei pistoane/biele/bloc motor etc inutilizabil... Solutia este instalarea unui senzor care decupleaza solenoidul de gaz cand se opreste fluxul de benzina. O alta problema este ca nu se poate injecta oxid in motor sub 3000 de ture, din acelasi motiv (nu e suficienta benzina). Solutia: "window switch", un senzor ce nu permite pornirea sistemului sub 3000 de ture. De fapt, multi nu au buton la mana, ci un WOT switch (wide open throttle), adica un contact ce porneste sistemul cand acceleratia a fost tinuta la podea un nr de secunde. Uzura motorului nu ar trebui sa fie o problema daca se foloseste gaz in reprize de maxim 15 secunde. Majoritatea motoarelor sunt concepute sa functioneze la o putere mult mai mica decat suporta si oricum, in 99% din timp merg sub puterea maxima.

[ http://www.autostop.home.ro/articole/img/kit.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Cartman, 11 January 2005 - 08:47.


#13
fane09

fane09

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 27
 • Înscris: 04.11.2009
misto de tot. felicitari  :coolspeak: . ar fi interesant sa gasim si eventualele daune ale motorului si/sau piesele pe care trebuie sa le schimbam odata cu montarea instalatie NOS gen segmenti, pistoane, biele eventual chiuloasa  :rolleyes:

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate